Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2016 o 11:14 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 14:54 - 14:56 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán poslanec Farkašovský, no celkom rád využívam túto mimoriadnu udalosť vzhľadom na to, že ste tuším prvýkrát po polroku, po tom, ako ste zobrali šesť poslaneckých platov, vystúpili v rozprave. A pozrel som si teda, že predtým jaká je vlastne tá vaša iniciatíva, či ste predložili nejaké návrhy zákonov. Zistil som, že nula. Pozeral som teda, že či aspoň nejaká faktická poznámka. Zistil som, že až dve. Takže by som to zosumarizoval, že prínos konkrétne vás, pána poslanca Farkašovského zo strany SNS pre voličov SNS a pre občanov Slovenskej republiky sú dve faktické poznámky za štyri minúty, a zobrali ste za to 18-tisíc eur. Čiže to je, myslím, že až veľké váženie si slova. A ja by som od vás ako od moderátora očakával práveže, že vystúpite omnoho častejšie, budete predkladať nejaké návrhy, myšlienky, konfrontovať aj tých opozičných poslancov. Povedať im to, to nenavrhujete dobre, ja by som to navrhoval takto. Ale prepáčte, taký ten pátos, taký ten Dankovský pátos, hovoriť o tom, ako si vážim slová a v skutočnosti ospravedlňovať svoje prázdno, je smiešne.
A bolo mi až trápne za vás, keď som videl, že na začiatku sľúbite, že sľubujem, pomaly ste aj krvou podpísali, že budete vystupovať v každom svojom vystúpení maximálne desať minút, a na konci jak malý chlapec ste pozerali nato, že, frasa, nejako to nestihnem za tých desať minút. Neni vám trápne, že ako poslanec Národnej rady omnoho viac pozeráte na formu, čas, ktorý vám nadiktuje nejaký pán predseda, ako na obsah svojich slov, ako na obsah toho, čo navrhujú opoziční kolegovia, vaši? Neni vám trápne, ešte tú svoju prázdnosť obhajovať tým a robiť z toho cnosť tak, ako váš predseda Andrej Danko?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 11:43 - 11:45 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, ja rád dodržujem zvyklosti a tykám si iba s tými ľuďmi, s ktorými som si potykal, ale odteraz som sa rozhodol, že tebe budem tykať, lebo nie si mi hodný, aby som ti vykal (smiech v sále).
Povedať, povedať ako druhý najvyšší ústavný činiteľ, a doslova citujem, možno, keby ho otec nebil, v priamom prenose v televízii, keď nemáš žiadneho iného diskutéra, kedy sa nemôžem brániť, je podlosť, je podlosť. A zároveň je to podlosť preto, lebo dobre vieš, že viac ako dvadsať rokov otca nemám, lebo 6. augusta uplynulo dvadsať rokov, odkedy zomrel na rakovinu. Je to od teba obrovská podlosť ako druhého najvyššieho ústavného činiteľa takto útočiť a zároveň tuto vystúpiť a hovoriť, prosím vás, neútočte osobne na našich kolegov. Neútočte osobne na seba a zároveň potom tieto perly vypúšťať. V priamom prenose v televízii alebo tuto povedať, " je to ťažké nemať dostatok lásky v detstve". Ako môžeš byť takto podlý?
Ďalší citát, "je mi ľúto, že Igor Matovič nemal vlastnú detskú izbu". To je ďalší tvoj citát z priameho prenosu z televízie. To sa naozaj nehanbíš? Zrejme asi hovoríš o sebe, že si nemal detskú izbu, že ťa otec bil, a preto si teraz taký, že tuto niečo hlásaš a iné konáš. Vieš čo, skutočný tvoj obraz je taký, keď hovoríš o mojom otcovi, ktorý sa nemôže brániť, tvoj, ja neviem, či je mŕtvy alebo či ešte žije, ale tvoj je mečiarovský privatizér, a ty si mu pri tom tunelovávaní podniku, ktorý ste sprivatizovali pod cenu, pomáhal a vytunelovali ste odtiaľ 52 mil. korún a okradli ste vlastných zamestnancov a okradli ste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 11:14 - 11:16 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Myslím si, že môj predrečník reagoval na svojho predrečníka, len keď predsedajúci dobre nepočúva, baví sa tam s predsedom Národnej rady, tak potom to takto dopadne.
Som veľmi rád, Janka, že si takto vystúpila. A treba stále, ako aj ty si povedala, opakovať to, že naozaj SNS miesto toho, aby plnila to, čo si napísala na bilbordy, s čím oblblí ľudí, že "hrdo, odborne a slušne", tak miesto toho, aby napĺňali toto heslo tým, že sem budú predkladať vízie, že budú predkladať zákony, nerobia absolútne nič. Ministri za SNS na túto schôdzu nepredložili jediný zákon. Keď to povieme poslancom za SNS, prečo nepredložili jediný zákon, povedia, však ministri pracujú. Keď sa pýtame ministrov, tak oni ukážu na nás, že asi poslanci pracujú. Jednoducho nerobia nič, len Dankove hlúposti o tom teda, že či bude dvojbodka v logu RTVS. Dankove hlúposti o tom, či si tu niekto môže obliecť tričko, že "Fico chráni zlodejov", lebo Fico chráni zlodejov. Dankove hlúposti o tom, že tu nemôže byť transparent, na ktorom je napísané, že "slušní ľudia platia dane a zlodeji si žijú za ne", lebo je to pravda, ale Dankovi to vadí. Ale čudujme sa svete, veľaváženému veľduchovi Andrejovi Dankovi, svojho času druhému najvyššiemu ústavnému činiteľovi, nevadí, nevadia Kaliňákove podvody. Na Kaliňákove podvody nula. Kryje po každej strane, lebo ho potrebuje, aby kryl jeho podvody. Čudujme sa svete, že Andrejovi Dankovi absolútne nevadí zneužívanie detí v nejakom ústave, kde by mali byť tie deti chránené. Zaregistrovali ste nejaké vyjadrenie Andreja Danka alebo niekoho zo SNS k tomuto zneužívaniu detí? Ohavnému zneužívaniu detí? Nula. Nie. Horalky, tričká... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Stále hovoríme k príspevku pani Cigánikovej, hej, pán poslanec?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja hovorím k príspevku pani Cigánikovej. Hovorím, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 10:40 - 10:42 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Peter, ďakujem, že aj takým zase iným spôsobom si poukázal na nezmysly, ktoré tu Andrej Danko predkladá. A myslím si, že po tomto rokovacom poriadku si urobil najlepšiu reklamu, ako to teda naozaj myslel s tým logom či heslom na transparente Hrdo, odborne a slušne. V tejto súvislosti mi pripadá až trápne, keď poslankyňa za SNS hovorí druhým poslancom a strašne tu bojuje, len aby sme nespomínali to, čo vlastne oni mali napísané na tých transparentoch, lebo asi aj jej doma deti a možno vnúčatá, neviem, ako je zabezpečená rodinne, že už asi hovoria, že hrdo, odborne a slušne nie je riešiť nepodstatnosti, ale parlament by mal riešiť naozaj to, čo ľudí trápi. SNS má v zodpovednosti, v priamej zodpovednosti, v správe, či ako to nazýva Andrej Danko, školstvo, obranu, poľnohospodárstva, a za polroka nič. Ani len myšlienka, čo by sa malo urobiť so školstvom, čo by sa malo urobiť s poľnohospodárstvom, čo urobiť s obranou. Ale nie my tu dávame vojakov, aby nám tu pripomínali históriu. My tu riešime, či si Natália alebo Janko, neviem kto, dá náhodou horalku, keď je hladná, lebo to je kľúčové. My tu sme schopní tri dni zabiť s tým, že sa tu bavíme o hlúpostiach, o bludoch, ktoré sa prisnili Andrejovi Dankovi, keď sa zobudil a zistil, že je druhý najvyšší ústavný činiteľ. A zrazu pri raňajkách si povedal, že musí vygenerovať predsa nejakú zásadnú národnú myšlienku, tak prišiel s tým, že dvojbodku zrušíme z loga RTVS. Prišiel s tým, že zakážeme horalku v tom parlamente, tomu Matovičovi zakážeme tie tričká a ten transparent. Ale vôbec nerieši podstatu. Vôbec sa nezamýšľa nad tým, že tie tričká a transparenty tu nebudú vtedy, keď Andrej Danko neprestane kryť korupciu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 10:27 - 10:29 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Rišo, som veľmi rád, že si vyzval predsedu Danka, aby konečne nabral odvahu a vystúpil v rozprave k zákonu, ktorý navrhol. Dnes, pokiaľ sa nemýlim, Národná rada už tretí deň rokuje o tomto návrhu zákona a pán predseda Danko zbabelo, áno, povedal som, ako skunk len tu zasmradil s rokovacím poriadkom, ktorý láme demokraciu, ktorý nás vracia pred rok ´89, ale ani za svet nechce vystúpiť a znášať oprávnenú kritiku opozičných poslancov. To je veľmi jednoduché búšiť sa do pŕs, takto zopnúť ruky, hovoriť o tom, ako parlament by mal byť sväté miesto a potom aj povedať to, čo v skutočnosti parlament pod vedením Andreja Danka robí, že má prijímať zákony podľa jeho slov, ho citujem, "ktoré potrestajú tých ľudí, ktorí si to nezaslúžia". Áno, aj toto je jeden z tých návrhov zákonov, ktorý chce trestať tých ľudí, ktorí si to nezaslúžia. Miesto toho, aby Andrej Danko bol schopný ma vyzvať, samozrejme, na ústnu férovku a ísť do diskusnej relácie niekde a argumentovať svoje vznešené argumenty a podstúpiť konfrontáciu z mojej strany, miesto toho tu ide kvôli mne trestať všetkých opozičných poslancov. Toto je zbabelé, pán Andrej Danko. Toto nie je ani hrdé, ani odborné, ani slušné. A som veľmi rád, Rišo, že si povedal to, že po viac ako pol roku SNS vo vláde neurobila nič. Na tejto schôdzi SNS nepredložila ani jeden jediný zákon. Ani jej ministri, ani jej poslanci. Len riešia tretí deň horalky, tričká, transparenty a to teda, že či tu bude niekto hovoriť 19 minút 59 sekúnd alebo o dve sekundy dlhšie. Hrdo, odborne a slušne. Hanba vám!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.9.2016 11:31 - 11:59 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som sa vyjadril k predloženej novele rokovacieho poriadku.
Na začiatok si dovolím teda rečnícku otázku, že kde je páchateľ, kde je pán predseda Národnej rady Andrej Danko. Akosi sa hanbí za svoje dielo, keď sa tu v podstate už druhý deň nechce ukázať a príde iba v čase hlasovania. Asi to už nabudúce bude zakázané, ale teraz to poviem, pripadá mi ako skunk, ktorý príde, zasmradí a zdrhne. (Reakcia z pléna.) Pán poslanec Bublavý, nevykrikuj... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Páni poslanci...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... povedal si, teda že preto som tu, pokutu si dávam ja. Keď predkladám návrh zákona, tak to považujem za svoju povinnosť a som tu, keď predkladám návrh zákona.
Pán Andrej Danko tu dva mesiace reční o tom, ako chce zaviesť do parlamentu slušnosť, ako chce tu zakázať horalky, ako chce zakázať tričká, transparenty, falošné bankovky, ale keď to tu má obhajovať, a keď má čeliť kritike, tak zdrhne, zašije sa a hovorím ešte raz, pripadá mi ako skunk, ktorý zasmradí a zdrhne, zbabelo zdrhne.
Páčilo sa mi vyjadrenie, myslím si, že kolega Krajniak to povedal, začínal a končil s tým a dovolím si to zopakovať, že prázdny sud najviac duní. A presne o tomto je táto novela rokovacieho poriadku. Lebo keď si kladieme otázku, že prečo SNS, pán predseda Andrej Danko prichádza s takouto novelou, a porovnáme si to s tým, aké mal reči pred voľbami, čo mal napísané na bilbordoch, čo hovoril v predvolebných diskusiách o tom, ako on bude hájiť tých chudákov živnostníkov, ako sa mu páči program SaS, ako všetko, čo predložia, je ochotný sa o tom baviť, akože podporí tých chudákov živnostníkov, podnikateľov. Zrazu keď mal možnosť na prvej schôdzi štyridsať návrhov zákonov, ani jeden nezahlasoval. Za šesť mesiacov, dnes už môžeme hovoriť, že šesť mesiacov vládnete. Áno, v pondelok bolo šesť mesiacov od volieb, ste neurobili nič, nič, čo by bolo v prospech ľudí, a keď to zosobním na SNS, lebo toto je hlavne téma SNS a vy ste tu takí tí priskoč Jankovia, tak SNS do zvereného školstva čo predložila. Akú ideu, jednu jedinú, čo by pomohla školstvu? Nič, nula. Horalky ale riešiť áno, to je najdôležitejší problém Slovenska.
Čo predložilo SNS, aké riešenie v poľnohospodárstve, ktoré má zverené? Nula, iba kšefty zatiaľ, ktoré urobili poľnohospodárske platobné agentúry. V najbližšej dobe budeme o tom informovať. Áno, SNS sa vydáva presne v šľapajach Jána Slotu a jeho ľudí v SNS, ktorí tam zostali, a to DNA zrejme nezaprú. Čiže v poľnohospodárstve nula, ale tričká, transparenty v parlamente sú najdôležitejšie.
Čo predložilo SNS, čo urobilo, aký zásadný krok v obrane, ktorú má zverenú, kde má ministra? Nula, za pol roka nič. Koľko tu bolo vystúpení poslancov za SNS za týmto pultom? Prišli a do rozpravy sa zapojili, bojovali za nejaký návrh, prišli s nejakou ideou, predložili nejaký poslanecký návrh? Nič. A tu ide niekto hovoriť, že počet členov, že zabezpečí kvalitu práce politickej strany, že čím viacej členov, tým lepšia práca poslancov? V pohode, rozdáme si to, páni, spravíme štatistiku za prvých šesť mesiacov. To, čo urobili naši poslanci, a to, čo ste urobili vy, páni z SNS. Budete takíto maličkí v porovnaní s mrakodrapom, ktorým budú naši poslanci. Jednoducho počet členov, kvantita nezabezpečuje kvalitu.
Takisto ani, hoci to je príslovie, že šaty robia človeka, to, že páni z SNS máte kravatky, obleky za tri tisícky, to z vás ľudí neurobí, to jednoducho je blud. Šaty nerobia človeka, šaty robia len pozlátko a môže sa niekto hrať na človeka, keď sa pekne oblečie, keď si tuto ešte potom dá takú tú vreckovečku do vrecúška, ale v skutočnosti, keď je zlodejom alebo kryje zlodejiny, to je dôležité, a to šatami nezakryjete. Pre pár naivných voličov – možno vo vašom prípade pár stotisíc voličov – to možno zakryjete, ale šaty nerobia človeka. Nie je dôležité, že či sem príde poslanec v tričku, v kraťasoch, v rifliach, to by nás malo zaujímať na poslednom mieste, keď tento štát bude fungovať, keď politici nebudú okrádať svojich vlastných voličov tak, ako nominanti SNS okrádajú alebo ľudia z SNS okrádajú svojich vlastných voličov. Či stále si myslíte, že môžete hrať akože takú tú fazónku Andreja Danka, že prekrížime ruky, povieme vždycky Pána Boha, sväté miesto a potom všetko vám ľudia odpustia? Myslíte, že donekonečna?
Nie, našou úlohou ako opozičných poslancov je práve odkrývať tieto pózy, ktoré vy tu robíte. A našťastie máte predsedu, ktorý keď sa pomýli, a našťastie sa často mýli, tak aj pravdu povie. A v tom videjku, ja som ho zavesil na Facebook, od včerajška má skoro tisíc zdieľaní a myslím si, že bude mať veľmi slušnú sledovať, tam to Andrej Danko pri obhajobe tohto rokovacieho poriadku povedal veľmi dobre. Tam povedal, že áno, vaším cieľom je zabezpečiť na tomto svätom mieste, aby z parlamentu sa stal priestor, kde sa budú prijímať zákony, ktoré potrestajú ľudí, ktorí si to nezaslúžia. Opakujem, ktoré potrestajú ľudí, ktorí si to nezaslúžia! A toto povedal pri obhajobe tohto rokovacieho poriadku a presne o tomto je ten rokovací poriadok. Chcete trestať ľudí, ktorí si to nezaslúžia.
Čo vám hovorí slovo demokracia? Asi ste to niekedy počuli. Ale viete, čo je demokracia? Vtedy, keď rešpektujete právo menšiny, keď chránite právo menšiny, a v tomto prípade pre vás ako vládnych poslancov sme my opoziční poslanci tá menšina. Sme my tí, ktorí ťaháme za kratší koniec. Čo viac môžeme okrem toho, ako hovoriť tu v parlamente, ukazovať transparenty, ukazovať grafy, ukazovať ľuďom vaše zlodejiny, čo viac okrem toho môžeme spraviť? Vy tu máte väčšinu, vy si to odhlasujete. Ste valec, parný valec a takto si to iba užívate, chcete to dotiahnuť do dokonalosti. A ja sa trošku obávam, že týmto, ako na sedláka na to idete, na hulváta, takže ste stratili absolútnu sebakontrolu, že ste si povedali, že toto je poslednýkrát, a teraz nás potrebujete zvalcovať, lebo sa bojíte toho, že raz príde spravodlivosť.
Áno, škoda, že tu Andrej Danko nie je. Andrej Danko sa bojí toho, že ten Matovič, hnusák, sem donesie zase nejaké transparenty alebo nejaké plagáty, ktoré budú hovoriť o zlodejinách Dankovej rodiny, ktoré budú hovoriť o tom, že v roku 1996 Andrej Danko so svojím otcom, s mamkou a sestrou sprivatizovali za bagateľ Lesostav Revúca, za tri roky z tejto firmy vytunelovali 52 mil. korún, nezaplatili kúpnu cenu Fondu národného majetku, zanechali obrovské dlhy voči svojim dodávateľom, voči Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam a voči zamestnancom, ktorých mali v tej firme, a utopili, dali ju do krachu. Andrejovi Dankovi toto je nepríjemné. Ak bude platiť váš nový rokovák, tak mi Andrej Danko alebo jeho prisluhovači, ďalší podpredsedovia, ktorých tam, keď sa na nich pozriem, tak doslova je mi až zle, keď ich vidím, tak zrazu mi vypnú mikrofón, lebo povedia, že už som prekročil mieru slušnosti, a dajú na mňa podnet na nejaký neviem jaký výbor, mandátový a imunitný, aby mi dali dve tisícky eur pokutu. Toto chcete dosiahnuť, tohoto sa Andrej Danko bojí, lebo ničoho viac sa nebojí ako toho, že niekto naruší ten jeho imidž svätca, ktorému ide o slušnosť v tomto posvätnom mieste.
Áno, Andrej Danko spáchal so svojou rodinou obrovský podvod, kde, bohužiaľ, v roku 2019 vyprší dvadsaťročná premlčacia doba, dokedy tento podvod môže byť stíhaný, a o to ide Andrejovi Dankovi, aby zabezpečil moc do roku 2020, aby bol súčasťou tejto vlády, aby podvod, ktorý spáchali so svojou rodinou, nemohol byť potrestaný. Ja o tomto probléme tu chcem hovoriť. Ja chcem hovoriť o tom, že kto je tu v skutočnosti predseda Národnej rady, ktorý nám tu káže o slušnosti. Lebo vytunelovať zo sprivatizovanej firmy, najprv ju kúpiť za bagateľ v mečiarovskej privatizácii iba preto, lebo som poskokom Jána Slotu, lebo inak sa k tomu nedostal, vytunelovať potom následne tú firmu a vybrať z nej 52 mil. korún, záhadne si aj do svojej firmy premiestniť peniažky a vkladať ich tam. Odkiaľ asi ten mladý človek ich tam vkladal? No asi odtiaľ, že zo sprivatizovaného, kde bolo treba platiť kúpnu cenu, odtiaľ sa bralo, predával sa majetok a premiestňovalo sa tam, kde to bude bezpečné. A toto je hriech, dedičný hriech Andreja Danka, ktorý by sme spomínať mali.
A ja tu o ňom chcem a slobodne hovoriť. A nie 19 minút 59, ale možno 21 minút a 13 sekúnd. A ja nechcem, aby mi tu niekto, či páchateľ, alebo jeho poskokovia, aby mi tu skákali do reči a hovorili, že prekročil som mieru slušnosti a dáte mi pokutu.
Právo opozičného poslanca hovoriť je sväté právo v demokracii. Každému demokratovi záleží na tom, aby dovolil svojich oponentov, aj keď s nimi nesúhlasí, aby im dovolil hovoriť. A nielen hovoriť ústne, ale v dnešnej dobe používať aj iné vizuálne zobrazenia. Všetci vieme, že je ľudová múdrosť, keď som jednu tu už na začiatku povedal, aj keď s ňou nesúhlasím, že šaty robia človeka, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Prepáčte, tie vaše drísty o tom, však keď máte nejaký graf, pošlime nám to do e-mailu, my si to radi pozrieme. Prosím vás pekne, však nečítate maily ani od ľudí, čo vám píšu. Čo si pozrete? Čo, že vám pošle niekto nejaký graf o niečom, čo bude vytrhnuté z kontextu, a potom za tri dni budete počúvať tu text a vy si to sami v hlavičke spojíte? Prosím vás pekne, bludy jak na základnej škole. Sa nehanbíte?! Nejde vám o nič iné, iba chcete zavrieť ústa opozícii. Čisto sa správate ako totalita, ako diktatúra. Lebo rozdiel medzi demokraciou alebo demokratom a diktátorom je ten, že keď je niekto diktátor, tak sa riadi podľa Paškového hesla: "Vyhraj voľby a môžeš všetko." Presne toto, čo teraz vy robíte.
Poviete si, však máme hlasy, tak jasné, tak máme demokraciu, no tak odhlasujeme. Ale vy máte hlasy aj na to, že môžte povedať, že strana sa dostane do parlamentu iba vtedy, keď bude mať 30 % hlasov. Áno, bohužiaľ, volebné zákony nám chráni obyčajná väčšina. A ja sa bojím, že presne tuto skončíme, že idete na to presne salámovou metódou. Pekne kolečko po kolečku nás varíte ako žabu a na konci zistíme, že sme uvarení. Jak tá žaba, ktorú hodíte do vody s hrncom, v antikorovom, a pozerá sa na seba, žabka, celá šťastná, ale keď jej prikúrite, tak nakoniec jej zbelejú očká a nejako sa jej už nekrútia, lebo jej stuhli bielkoviny pri 60 stupňoch. Toto robíte vy s nami. Toto robíte vy s demokraciou na Slovensku. Chcete nás uvariť a postupne nás o vymoženosť, ktorú pred 27 rokmi sme si horko-ťažko vybojovali a vaši rodičia vybojovali, tak o túto vymoženosť nás chcete pripraviť.
Právo hovoriť pre opozičného poslanca je de facto jediné právo skutočné, ktoré má. Jedinú zbraň skutočnú, ktorú voči vám má. Ale nie zbraň, ktorou by vás zničil, ale zbraň, ktorou by vás konfrontoval, ktorou by sa snažil nájsť a hľadať pravdu. A vy nám toto právo chcete zobrať.
A ja za seba hovorím a pevne verím, že nás v opozícii bude viac, ja si toto právo nenechám zobrať. Keď si myslíte, že vám pomôže tento zákon, že ja sem pôjdem a že vy mi vypnete mikrofón po neviem akej dobe, tak ja vám hovorím, ja sem donesiem megafón a ja si to to odrozprávam. A tomu, čo som chcel povedal, tým dám ešte väčšiu váhu. O to viac sa to bude šíriť v médiách, o to viac sa to dostane k voličom, ktorých chceme osloviť. Čiže keď vy si myslíte, že tým, že tu nám zavrete ústa, že niečo vyriešite, iba nám pomôžete v tom, aby zakázané ovocie viacej chutilo. Sa to dostane viac do tých, medzi tých voličov. Väčšiu motiváciu nám dáte, aby sme vymysleli iné možnosti, ako budeme komunikovať to, čo komunikovať chceme.
Čiže preto vás vyzývam ako moji kolegovia, choďte z kratšej cesty späť. Vôbec vám to nepomôže, budete mať iba krátkodobý pocit víťazstva, že ste vyhrali, ale nevyhráte. Keď vy si myslíte, že mňa zložíte s pokutami? Mne sú vaše pokuty ukradnuté, môžte mi ich dať desiatky aj stovky. Ja tu budem hovoriť toľko, koľko uznám za vhodné. A do parlamentu, kým Slovensko nebude právny štát, dokedy bude mať premiéra, ktorý kryje zločincov, dokedy budeme mať ministra vnútra, ktorý obchoduje s mafiánom a ktorý to zatĺka a hovorí, že 12 mil. eur platiť pred štyrmi rokmi, to bolo v poriadku, lebo to bol svet kešu, tak dovtedy ja si budem obliekať tričko do parlamentu, aké uznám za vhodné. Vôbec vám to nepomôže a môžte mi dávať pokuty, aké len chcete. Takže ešte raz vás poprosím z kratšej cesty, potichu, bez hanby, keď to stiahnete, ja na to nebudem ani upozorňovať, ani nebudem vás chváliť, potichučku to stiahnite, lebo to, čo prijmete, nám iba, iba, iba pomôže.
Rovnako si myslím, že sloboda slova, slobodu slova, ak by sme sa pozerali ako na ústavné právo, tak nemôžme pozerať na ten výklad iba príliš úzko, že to znamená, že každý si môže povedať, čo chce, ale už iba ústami to môže povedať, ale už obrázkom nie. Preto si myslím, že aj vaša snaha zakázať tu mať nejaké vizuálne pomôcky, graf, ktorý bude ukazovať nárast zadlženia alebo čokoľvek iné, čo by tu doniesol možno kolega Jurzyca, ak by vysvetľoval to, čo robíte v štátnom rozpočte, tak je doslova protiústavná snaha. Lebo ústava nehovorí o tom, že ľudia majú právo iba striktne, že rozprávať, lebo tá ústava chráni aj ľudí, ktorí sú hluchonemí. Čiže čo si myslíš, títo ľudia nemajú právo sa vyjadrovať? Že títo ľudia keď napíšu tabuľku, že to nie je chránené ústavou? Ale takisto sme my všetci ostatní chránení ústavou, že aj iné formy vyjadrovania sú súčasťou toho možno, úzkej tej definície sloboda slova. Preto ak si poslanec donesie v dnešnej modernej dobe sem nejakú názornú alebo vizuálnu pomôcku, ako ste to nazvali v novele, tak je to niečo, čo má pomôcť lepšiemu pochopeniu, aby ste to skôr pochopili, aby skorej vedel to odtlmočiť voličom, aby možno urýchlil tú debatu a aby sme vedeli, o čom sa vlastne bavíme. Sami vieme, že veľakrát možno, ruku na srdce, koľkí sme v tých témach, čo sa tu prejednáva, doma? Ja možno v 3-4-5 % som doma. Niekto ďalší, keď je tu lekár, tak je asi v tých medicínskych doma, ďalší poľnohospodár v poľnohospodárskych, ale chcem vedieť aj o tých iných témach. A práve tá vizuálna pomôcka niekedy alebo vizualizácia toho problému mi pomáha skôr sa dostať do problematiky, pochopiť ju a lepšie sa rozhodovať pri hlasovaní. Čo vy, čo chcete urobiť túto strojeno, jak pionierov nás tu všetkých naskladať, všetci v oblečku. Ešte predpíšte, že má byť kúpené v Gucci, a v ktorej predajni ktorého vašeho poslanca a ktoré topánky si máme dať. Nepripadá vám to trápne? Keď nechcete, aby tu boli tričká, alebo chcete, aby tu neboli tričká, keď chcete, aby tu neboli transparenty, keď chcete, aby sme nerobili obštrukcie, tak nám dovoľte uplatňovať si naše ústavné práva. Dovoľte nám mimoriadne schôdze, ktoré sme si normálne uplatnili, naše práva a vy ste nám ho zobrali, vy ste nám ho ukradli. Keď nechcete, aby tu boli tričká a na nich nápisy, že "Fico chráni zlodejov", tak nedovoľte a netolerujte, aby Fico chránil zlodejov.
Keď nechcete, aby tu boli nejaké transparenty o tom, že "slušní ľudia platia dane a zlodeji si žijú za ne", tak do nedovoľte. Tak povedzte si svoje slovo, svoj názor. Naberte trošku odvahu aspoň tak jako Beňová alebo Zala, alebo Smolíková z europarlamentu, ktorí ukázali aspoň trošku tej osobnej statočnosti, odvahy, a povedať, že dofrasa, ten Kaliňák tam nemá čo robiť. A potom tu nebudú ani tričká, ani transparenty a bude všetko v poriadku. Nebudeme robiť obštrukciu, lebo keď nám dovolíte mimoriadnu schôdzu, prečo by sme robili obštrukcie, prečo by tu bol potom transparent. Bude to normálne, ale potom budeme parlamentná demokracia.
Ale to, čo vy navrhujete, chcete urobiť z parlamentu parlamentnú totalitu, parlamentnú diktatúru. A dupľom ešte tak extrémne protiústavne, že poviete, že všetci títo opoziční poslanci, ktorí tu sú, tak dokopy môžu hovoriť koľko? Stotinu z toho, čo budete hovoriť vy? Lebo cez vaše pravidlá, áno, vy nelimitujete, koľkokrát príde a vystúpi ktorý minister. Minister môže vystúpiť ku ktorémukoľvek návrhu zákona. Máte troch podpredsedov parlamentu, my máme jednu podpredsedníčku. Už tam si iba hovoríte, že chcete mať trikrát viacej miesta, jako budeme mať my na rozprávanie za týmto pultom. A máte ministrov koľko, pätnásť? My nemáme ani jedného. To vám naozaj nie je hanba? To si myslíte, že toto má niečo spoločné s demokraciou? Ako..., ideme hrať futbalový zápas, myslím, že tie to tu niekto včera povedal, ideme hrať futbalový zápas a to čo robíte vy, tak ste povedali alebo chcete povedať, že už nebude tu rozhodca, ale rozhodcu dáte preč a vy si zo svojho tímu poviete, že kto bude rozhodcom. Vy budete určovať pravidlá niečoho, čo by malo byť podľa naozaj demokratických pravidiel. Zneužívate moc a la Pavol Paška, sa preriekol: "Vyhraj voľby a môžeš všetko".
Ale to je cesta k totalite, k diktatúre a presne táto snaha a takáto cesta je podhubím pre extrémizmus. Vy ste si tuším do prvej vety programového vyhlásenie vlády napísali, že vlastne ste vláda kontinuity a pokroku a že chcete bojovať proti nárastu extrémizmu. Týmto, čo robíte, ten extrémizmus živíte. Lebo ľudia nebudú mať pocit, že opoziční poslanci môžu hájiť ich práva. A zlomia raz palicu nad tým, že budú sa spoliehať na štandardné, ako-tak štandardné strany, a budú voliť tých, ktorí vás raz sem prídu vykydať s vidlami. Keď si myslíte, že to je správne, že v roku 2020 tu budeme mať nadpolovičnú väčšinu tých ľudí, ktorých zvolia zúfalí ľudia, ale ktorí už na vás nebudú používať slová, ale budú používať násilie, tak je to vaša voľba. Ja vás pred tým - aj za ostatných našich ľudí v našom klube - vyzývam a varujem, choďte kratšou cestou späť. Cestou, ktorou ste sa vydali, nie je správna.
Nechávate sa používať na osobný boj Bélu Bugára a Andreja Danka so mnou. Jednoducho nenávidí ma Bugár za to, že som mu povedal, že áno, on je jeden z tých zradcov, ktorí zradili Radičovú pri voľbe Trnku. Nenávidí ma za to, že som tu na prvej schôdzi povedal, že chcem vedieť zoznam ľudí , ktorí, pozemkov, ktoré sa vykupujú pod obchvat, a že musel priznať, že áno, on kúpil od rodiny. Samozrejme, on o ničom nevedel, ale čuduj sa svete, do prdele, akurát pod tým obchvatom pozemok za pár korún a zarobil na ňom pol milióna eur. Áno, je mu to nepríjemné. Áno, aj Bugár sa bojí toho, že tu vytiahnem transparent, tabuľky, plagáty a budem ukazovať o tom, ako záhadne bohatnú jeho dvaja susedia pán Czucz a pán Hideghéty a ako skupujú státisíce, desiatky tisíc, á, pardon, státisíce metrov štvorcových ornej pôdy po Slovensku. Ja som presvedčený o tom, že sú to biele kone Bélu Bugára. Lebo oni traja v tom Šamoríne vytvorili takú slepú uličku a tam si spolu nažívajú. A čuduj sa svete, Béla Bugár tlačil pána svojho suseda Hideghétyho, či jak sa volá, do pozície šéfa Slovenského pozemkového fondu napriek tomu, že urobil obrovské škody za druhej Dzurindovej vlády. A našťastie Iveta Radičová mu povedala, že cez jej mŕtvolu. A Béla Bugár jej to chcel vrátiť. A práve vracal jej to tým, že pri voľbe Trnku bolo 6 zradcov. A ja som Bélovi Bugárovi do očí hneď po tom hlasovaní povedal, že som presvedčený o tom, že tí zradcovia boli z MOST-u - HÍD a on bol jeden z nich. Nemal slov.
A to, čo dnes tu prerokovávame a možno budeme prerokovávať ďalších ix dní v druhom čítaní, je len osobná pomsta Belu Bugára a Andreja Danka voči mne, lebo mi chcú zavrieť ústa aj ostatným našim poslancom, alebo poslancom opozície, lebo sa bojíte. Je to strach, je to neschopnosť Andreja Danka a strany SNS predkladať nejaké skutočné riešenia. Lebo keď ste ho akože aj vy zo SMER-u vyzvali alebo minister Maďarič ho vyzval, však teda nech povie svoju predstavu toho, ako by riadil alebo čo by urobil v tej STV-čke, tak nebol schopný povedať nič. Bol schopný povedať iba to, že "kedy dostanem do správy..." Dostane do správy, dostane do správy verejnoprávnu televíziu! Že sa nehanbíte, že toto kryjete. Človeka, ktorý chce dostať do správy to, čo patrí nám všetkým. Čo on má mať čo v správe našu spoločnú verejnoprávnu televíziu? A v tomto veľmi držím prsty pánovi Maďaričovi, aby to ustál, lebo platí v tomto prípade na Andreja Slotu to, čo povedal svojho času... Či Andreja, áno, Andreja, pardon, Andreja Danka, to, čo povedal svojho času Ján Slota. On to povedal o Cigáňoch, že na nich treba krátky dvor a dlhý bič. Áno, na Andreja Danka treba krátky dvor a dlhý bič a držať ho hony od televízie. Lebo ak stratíme televíziu, tak sme skončili. A ak SMER v tomto pokušení to nezvládne alebo v tomto súboji to nezvládne a podľahne tlaku a dá tomuto človeku televíziu, tak sa nám sem vrátia kapustoviny. Asi si pamätáte tie bilbordy obrovské na štítoch činžiakov a nejaký Pavel Kapusta či Pavol Kapusta tam bol. Nie je to náhodou ten, čo urobil hanbu z televízie za Mečiara? Nekandidoval náhodou tento človek na kandidátke SNS? Nepôjde náhodou tá RTVS týmto smerom? Však majú mediálneho špecialistu. Nie? Kapusta to dokázal za Mečiara, ukáže to aj teraz.
Vyvarujem SMER pred tým, aby ste podľahli nejakému tlaku Danka a strašeniu bu-bu-bu a podobným. Držím palce pánovi Maďaričovi, aby nepustil televíziu, aby jej doprial akú-takú slobodu, akú teraz má, lebo tu bude vždycky omnoho lepšie ako to, keď tento človek, ktorý z parlamentu chce urobiť miesto, kde sa prijímať zákony, ktoré potrestajú...
tých ľudí, ktorí si to nezaslúžia, podľa jeho slov, tak držím palce, aby sa tá televízia do jeho rúk nedostala.
Keď sa pozrieme na to, čo SNS za posledný teda polrok urobila, tak v podstate to bolo pár kľúčových problémov, ktoré predostrela. Jeden problém dvojbodka v logu RTVS, druhý problém horalka niektorej poslankyne, ktorá si dovolila vytiahnuť z kabelky a tu zjesť, tretí problém moje tričko, že "Fico chráni zlodejov," štvrtý problém transparent "Slušní ľudia platia dane a zlodeji si žijú za ne" a falošné bankovky, falošné, falošné. Však to povedal právnik, nie? Predseda Národnej rady, druhý ústavný činiteľ, druhý najvyšší ústavný činiteľ, to ony boli falošné, čo tí opoziční alebo teda oľaňáci si dovolili sem vysypať.
Ja sa naozaj čudujem, ako tento človek mohol vyštudovať právo. Alebo teda dobre, mohol, študovať ho mohol, ale ako ho mohol ukončiť, ako mohol urobiť štátnicu, keď nevie, ani čo je falošná bankovka. Keď nevie, druhý najvyšší ústavný činiteľ, že falošná bankovka musí byť potlačená z obidvoch strán, musí byť toho istého rozmeru a musí byť zobrazenie také isté, ako je na bankovke. My máme druhého najvyššieho ústavného činiteľa akože právnika, akože úspešného právnika, ktorý vie, že my sme vytlačili iba na jednu stranu, vie, že tam bol obrovský nápis SPECIMAN, vie, že tie rozmery boli trošku iné ako normálna bankovka. Čiže ani jeden znak falošnej bankovky to nenaplnilo, ale on tu hovorí o tom, jako sme si my opoziční poslanci dovolili sem vniesť falošné bankovky a on tu musí zabezpečiť poriadok a nemôže dovoliť, aby takto boli porušované zákony priamo v Národnej rade na tomto svätom mieste.
Prázdny sud duní najviac, ako povedal Milan Krajniak, a v tomto prípade na Andreja Danka to platí doslova. Bohužiaľ, video, ktoré som zavesil na Facebook, som si včera skúšal aj na jednej dáme, trikrát si ho vypočula a nepochopila, že vlastne on tam hovorí absolútny dríst, že tam hovorí, že parlament by mal trestať tých, ktorí si to nezaslúžia. Lebo viac sa pozerala na tú formu asi, a pozerala na to, že však teda Andrej Danko zopäté ruky a sväté miesto, a tuto slušnosť a na uliciach vulgárne protesty a neviem čo. A viac pozerala na tú formu, ale na ten obsah, ten obsah vynechávala.
A ja si myslím, že práve toto je cesta, ako poraziť tento bohapustý populizmus predsedu SNS a strany SNS, že ukazovať na skutočný obsah vašej politiky a odostreť to pozlátko, tú trápnu formu, ktorú tu na nás nasadzujete. Lebo vy si myslíte, že keď tuto nasadíte dvoch vojačikov, tak potom zasa môžete nechať predsedu hovoriť ďalších 10, 20, 30 drístov, lebo ľudia budú ohúrení tým, jako on vnáša tú históriu do priestorov Národnej rady.
Ja by som bol omnoho radšej, aby predseda Andrej Danko sa staral o to, aby sme naozaj boli právny štát, aby nám zlodeji nevládli, aby premiér nekryl zlodejov, aby minister vnútra nebol človek, ktorý obchoduje s daňovým podvodníkom. Vtedy by som považoval prácu predsedu Národnej rady v súlade s tým, čo sľúbil voličom pred voľbami. Inak to považujem za bohapustý, číry populizmus, ktorému treba zabrániť.
Čo sa týka ale rokovacieho poriadku, ešte raz, upozorňujem vás iba na to, vôbec vám to nepomôže a opozícii iba pomôžete, aby to, čo hovorí, získalo takú pachuť zakázaného ovocia, aby sa to dostávalo medzi ľudí až takým disidentským spôsobom a aby ste prehrali dramaticky budúce voľby. Ak tému rokovák necháte na poriadku tak ako plus-mínus teraz je alebo zvoláte normálnu serióznu pracovnú komisiu a dohodneme sa spoločne, čo naozaj sú problémy pri rokovaní v parlamente, tak sa vám to nestane.
Takže ak chcete prehrať budúce voľby, prijmite si tento pamflet. Ak chcete hrať ako-tak vyrovnanú partiu, tak poďte s nami diskutovať. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2016 9:52 - 9:54 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán Kollár, obávam sa, že tak ako ste to naznačili, v podstate áno, toto je lex Matovič, zákon, ktorým chcú obmedziť to, aby som im tu kedy-tedy do očí tak trošku na sedliaka povedal to, čo si o nich myslia ľudia.
Mrzí ma to, že miesto toho, aby sme tu možno tri dni riešili problémy zdravotníctva, alebo tak keď sa pozrieme, keďže to ide z dielne SNS, na problémy školstva, ktoré majú na starosti, problémy poľnohospodárstva, ktoré majú na starosti, alebo obrany, že miesto toho tu minimálne tri dni v prvom čítaní, bohviekoľko dní v druhom čítaní sa budeme baviť naozaj o hlúpostiach typu, že či niekto bude hovoriť 19 minút 59 sekúnd alebo 20 minút a 1 sekundu. Trápnosť nad trápnosť!
Ale najtrápnejšie na tom je celé to, že tento zákon vám na Matoviča nepomôže, môžte si vymyslieť pokút, koľko len chcete. Vy si myslíte, že mňa zastrašíte s 2-tisíc, 4-tisíc eur nejakou pokutou? Dajte mi ju aj 50-krát, keď raz budete páchať zlo alebo premiér bude kryť zlodejov, ja sem prídem v tom tričku, že "Fico chráni zlodejov" a žiadne vaše pokuty tomu nepomôžu. Keď raz budete páchať čokoľvek iné a bude treba tu natiahnuť transparent, ja si ho tu natiahnem. A čo si myslíte, že spravíte tu už naozaj šaškáreň, že tu budú stáť vonku vojaci alebo policajti a budú šacovať každého poslanca, že či sem zoberie ten transparent, alebo budú ho pozerať, čo má oblečené pod sakom? Nepripadá vám to trápne?
Koľko som tu ja počul prejavov Jozefa Mihála, hodinu dvadsať aj dve hodiny raz potiahol, o odvodoch, kde vám hovoril, kde máte diery v zákonoch. Naozaj každé jedno slovo k veci.
A vy mi idete teraz povedať, že 20 minút? Sa nehanbíte?!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.9.2016 11:12 - 11:12 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, chcel by som vás, zrejme teraz zastupujete pána predsedu, chcel by som vás požiadať, aby ste zabezpečili, aby jediné parkovacie miesto pre vozičkárov bolo k dispozícii pre jedinú vozičkárku, ktorú máme medzi sebou, lebo na drzovku viacerí kolegovia sa tam striedajú na tomto parkovacom mieste v garáži. Včera, dal som to aj na svoj Facebook, tam parkovala aj dodnes rána, neviem, či tam ešte stále je, auto BL 720 MF, bol by som rád, aby kolega, ktorý tam parkuje, sa verejne takto ospravedlnil kolegyni bývalej Petruchovej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.9.2016 13:33 - 13:34 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tiež by som radšej začal pokračovaním mimoriadnej schôdze, mohli sme odvolať Kaliňáka, bolo by to asi zmysluplnejšie. A Valocký je menšia ryba. Ale každopádne ďalší dôvod, ktorý Miro Beblavý nespomenul, je to, že tento pán riaditeľ, ktorý už, bohužiaľ, päť rokov je riaditeľom nemocnice v Nitre, kryl podvod lekárky, ktorá bielila zdravotnú kartu malého dieťaťa, dvojročného dieťaťa, ktorého lekárka pripravila o zdravie, následne tento náš kolega Valocký, ktorý, bohužiaľ, je v zdravotníckom výbore, kryl tento podvod a obhajoval lekárku, ktorá podvod spáchala, a nie tú, ktorá na tento podvod upozornila, pani doktorku Pechočiakovú. Myslím si, že to je ďalší závažný dôvod, prečo tento človek nemá čo robiť v zdravotníckom výbore.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.7.2016 10:04 - 10:04 hod.

Igor Matovič
V rámci čoho?
Skryt prepis