Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.9.2016 o 17:27 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

23.9.2016 15:07 - 15:09 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ono je super spomínať týmto ľuďom tie príklady, že ktoré si hovoril, že za symbolické sumy alebo prehrešky že v normálnom civilizovanom svete ministri odstupujú. Ako myslím, že dva príklady tam boli také, že dobre, že suma 5-tisíc, automaticky premiér z hrušky dole alebo minister z hrušky dole.
A ja sa obávam, že títo ľudia jednoducho žijú už v takých sumách, v takých dimenziách, že oni vlastne tomu nerozumejú, že to je niečo, že ako nechápu vlastne, že ako podľa mňa si robia až srandu z toho, že niekto odstúpi skrz 5-tisíc. Oni idú v miliónoch, radovo vo vyšších sumách, a tým pádom asi zrejme si myslia, že už stoja nad zákonom, že keď ešte morálka pri 5-tisíc niekde vo svete funguje a keďže oni kradnú v miliónoch a v desiatkach miliónov, tak tam už zase znova morálka asi nefunguje. A toto zrejme bude tá nejaká ochranná bariéra, ktorú oni si robia voči tomu, aby si zobrali príklad, pozitívny príklad niekde zo sveta.
Tým, čo robia, tým, že nie sú schopní naozaj zobrať do rúk zodpovednosť politickú, a teraz nehovorím za haváriu, ale naozaj za zlodejiny, ktoré páchajú, a napriek tomu sa držia na tých stoličkách, tak zároveň si myslím, že to svedčí o tom, že majú strašne veľký strach, že raz to skončí a tú žúrku, ktorú si spustili a kde už jednoducho nemajú mieru, koľko kradnúť, tak raz tak im zaslepila oči, že teraz si uvedomujú, že asi to prehnali, a keď to skončí, tak jednoducho skončia v base.
A tento strach ich zomkýňa dokopy, či už Bugára, Danka, Fica, Kaliňáka, všetkých, len aby sa navzájom podržali, lebo dokedy oni budú držať spolu, tak dovtedy v tej base nebudú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2016 11:00 - 11:02 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán kolega Budaj, ďakujem za veľmi pekný, myslím si, že zatiaľ si najvyššie postavil latku váš prejav. A možno tak trošku osobne poviem, že chcel by som sa naučiť rozprávať tak ako vy. Že aby takéto vystúpenia mali tú šírku, hĺbku, akú dokážete tým vystúpeniam dať vy, a obdivujem vás, že vy pri tom vašom vystúpení naozaj ani ten papier nepoužívate ako tu jeden pán - predseda Národnej rady.
Každopádne, keď ste povedali, že ste vyzvali pána premiéra, aby sa odsťahoval z tohto bytu, že nie je odkázaný na to, aby býval v byte daňového podvodníka, zdieľam tento váš názor a hlavne tam nejde možno ani v jeho prípade o to, či je odkázaný, alebo nie, ale ako premiér Slovenskej republiky a dupľom v čase, kedy predsedáme Rade Európskej únie, je naším reprezentantom a on, keď takýmto spôsobom legitimizuje daňové podvody, arogantne legitimizuje daňové podvody, tak nielen teda že pľuje do očí všetkým čestným ľuďom, ktorí platia dane tu na Slovensku, ale robí nám veľkú, veľkú hanbu v rámci celej Európskej únie.
Samozrejme, že tí partneri, ktorí prišli sa povoziť na loďke, mu to do očí nepovedia, lebo, bohužiaľ, žijeme v dobe takej falošnej kolegiality aj v rámci týchto najvyšších vzťahov v rámci Európskej únie, ale určite títo ľudia majú dostatok informácií od svojich ľudí a vedia, že ak by im Robert Fico nejakým spôsobom, ich lákal do svojho reprezentovaného bytu na nejakú súkromnú večeru, tak ani náznakom by do toho bytu neišli, lebo jednoducho považujú ho za mafiánsky byt, do ktorého sa nepatrí chodiť na návštevy a duplom nie bývať ako premiér.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.9.2016 9:07 - 9:46 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som na úvod požiadal pána predsedajúceho, aby požiadal pána premiéra Slovenskej republiky, ktorá sa podľa ústavy zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky, aby sa dostavil na tento mimoriadny bod. (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pán premiér je tu.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán premiér, nevšimol som si vás, takže prepáčte. Oceňujem, že máte konečne odvahu po skoro troch mesiacoch čeliť tejto téme.
Na začiatok by asi bolo vhodné, aby sme si vzhľadom na to, že viac jako dva mesiace ste nám upierali naše ústavné právo ako opozícii zvolať túto mimoriadnu schôdzu. Aby sme si oprášili spomienky na to, o čom v skutočnosti mala byť, tak dovoľte, aby som na začiatok prečítal odôvodnenie, ktoré máte k dispozícii a je zverejnené aj na webovej stránke.
Odôvodnenie návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi.
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico si vybral za ministra vnútra Slovenskej republiky človeka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov v objeme niekoľko miliónov eur. Premiér Slovenskej republiky Robert Fico je svojím postojom po prevalení kauzy Bašternák, jej bagatelizovaním a zámerným odsúvaním tohto obrovského problému hanbou Slovenskej republiky práve v čase jej predsedníctva v Rade Európskej únie. Premiér svojím konaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy.
V roku 2011 sa Robert Fico pokúšal odvolať premiérku Ivetu Radičovú údajne kvôli neschopnosti, citujem, "predsedníčky vlády urobiť čokoľvek v oblasti korupcie a klientelizmu, ktorá sa vyskytuje v jej bezprostrednej blízkosti". Dnes, keď je korupcia v bezprostrednej blízkosti premiéra Roberta Fica, premiér nie je schopný urobiť nič.
A jeho ďalší výrok spred deviatich rokov, citujem, "do troch minút odvolám každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu", sa dnes ukazuje ako číre klamstvo a populizmus.
Evidentne rovnako ako vtedy, aj dnes ide o premiérove najobľúbenejšie pracovné metódy. Robert Fico tento svoj sľub nikdy doteraz nedodržal, ale to, čo predvádza v dnešných dňoch, je to písané tri mesiace skoro dozadu, je v absolútnom rozpore s daným záväzkom aj elementárnou slušnosťou. Také masívne podozrenia z korupcie, akým čelí minister vnútra Robert Kaliňák, nemajú od éry mečiarizmu obdobu. Takmer každý deň po dobu posledných týždňov sa na povrch dostávajú nové a nové dôkazy a ich množstvo a predovšetkým presvedčivosť už dávno presiahli kritickú hranicu. V tejto veci začala konať dokonca už aj prokuratúra, ozývajú sa aj niektorí členovia SMER-u a do ulíc vychádzajú každý týždeň tisícky ľudí.
Napriek všetkým závažným podozreniam a faktu, že podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák čelil v parlamente v priebehu troch týždňov dvom odvolávaniam, na ktorých sa nedokázal obhájiť a na ktorých bol niekoľkokrát usvedčený z klamstva, ho premiér neodvolal a nič nenasvedčuje tomu, že by mal takýto krok v pláne.
Možno preto, že samotný predseda vlády býva v byte, ktorý bol pravdepodobne postavený z daňových podvodov a ktorý postavil Ladislav Bašternák, teda rovnaká osoba, ktorá je hlavným aktérom v korupčnej kauze ministra vnútra. Premiér platí nájom, ktorý je oproti skutočnému nájmu, čiže tržnému nájmu, zvýhodnený mesačne o cca 4 450 eur, čo činí za dobu 44 mesiacov 196-tisíc eur. Takúto neopodstatnenú zľavu možno inak nazvať aj úplatkom od Ladislava Bašternáka. Napriek faktu, že ako predseda vlády Slovenskej republiky má z titulu funkcie, ktorú zastáva, nárok na služobné bývanie, sa odmieta z bytu vysťahovať a prenajíma byt od osoby podozrivej z kriminálnych činov. Medzi dôvody, ktoré uvádzal, keď sa tam v roku 2012 nasťahoval, bol aj argument, že takýto byt bude ako premiér Slovenskej republiky využívať na reprezentatívne účely a na prijímanie zahraničných návštev.
Od 1. júla 2016 sa Slovenská republika stala predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, a ak predseda vlády bude aj počas tak významnej udalosti bývať v byte, ktorý je spájaný s osobou podozrivou zo spáchania kriminálnych činov, vystaví celú Slovenskú republiku poškodeniu dobrého mena pred partnerskými štátmi v rámci Európskej únie.
Medzi dôvody vzniku vlády, ktoré uvádzali jednotlivé politické strany, ktoré sú jej súčasťou, bolo aj zabránenie nárastu extrémizmu a boj proti ideológiám šíriacim nenávisť. Po parlamentných voľbách v marci 2016 musí Slovenská republika naozaj bojovať s týmto javom po tom, čo sa politická strana, ktorej predstavitelia vyjadrovali v minulosti názory a príslušnosť k extrémistickým politickým prúdom, dostala do Národnej rady. Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico svojím konaním však dnes robí pravý opak. Krytie korupčného správania, odmietanie vyvodenia politickej aj trestnoprávnej zodpovednosti a ignorovanie vôle ľudí, ktorú prejavili vo veľkom počte osobnou účasťou na námestiach, podporuje prehlbovanie dezilúzie a znechutenie občanov zo slovenskej politiky. Súčasne tak zodpovedá za nárast popularity extrémistických politických síl, čím v dlhodobom hľadisku ohrozuje demokratický systém a zriadenie na Slovensku.
Predsedovi vlády Slovenskej republiky zjavne neprekážajú ani skutočnosti, že členovia jeho vlád obchodovali s firmami s utajenými vlastníkmi, tzv. schránkové firmy, napriek tomu, že jeho vláda si kladie za cieľ sprísniť legislatívu a vylúčiť akékoľvek obchody schránkových firiem so štátom. V minulosti pritom napríklad podmieňoval pomoc Slovenskej republiky inému členskému štátu eurozóny Cypru v rámci európskeho záchranného mechanizmu zverejnením skutočných vlastníkov týchto firiem. Citujem premiéra: "Vieme o tom, že na Cypre je obrovské množstvo rôznych skrytých firiem, za ktorými sú skryté všelijaké postavičky, postavy a postaviská. Záleží od toho, či sa bavíme o silnejších, slabších alebo super silných ľuďoch, ktorí nechcú byť videní za všelijakými kšeftami," povedal predseda vlády Slovenskej republike v roku 2012. A ak ide nepochybne o zjavné štruktúry zakrývajúce nelegálnu činnosť a obchody, tak z rovnakých dôvodov je neprípustné, aby toleroval a kryl takéto obchodovanie podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.
EÚ si za jednu zo svojich priorít kladie aj boj proti daňovým únikom. Súčasťou je aj boj proti tzv. schránkovým firmám dnes už na celosvetovej úrovni. Slovenská republika, ktorá v súčasnosti vedie predsedníctvo v Rade EÚ, aj za túto agendu si určila za jednu zo svojich priorít. Mala by ísť príkladom a zavádzať nulovú toleranciu voči takýmto javom, osobitne, ak navyše poškodzujú snahy vlády Slovenskej republiky a zhoršujú obraz Slovenska v zahraničí. Ale prvoradým dôvodom by mala byť už len základná slušnosť voči slovenským občanom a daňovým poplatníkom.
Toľko dôvodová správa, ktorú sme predložili k tomuto návrhu alebo k návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra Slovenskej republiky ešte niekedy koncom júna. Vtedy, kedy Slovensko žilo aktuálne kauzou Bašternák a naozaj sa ľudia v uliciach v tisíckach schádzali pred symbolom korupcie s meno Bonaparte, kde býva na samom vrchu náš pán premiér Robert Fico.
Prípad alebo história tohto domu je taká príznačná. Niekedy tam bol park, ľudia tam chodili venčiť psov, deti sa tam chodili hrať a ľudia, ktorí bývajú okolo, s radosťou pozerali na toto miesto a spomínali, staré mamy rozprávali svojim vnúčatám históriu toho miesta, že, áno, z tohto miesta sa niekedy Napoleon pozeral na Bratislavu. Potom si však niekto povedal, že napriek tomu, že tam môže zastavať 20 %, postaví tam barabizňu, zrejme na objednávku ľudí, ktorí tam dnes bývajú, a pošliape všetky, všetky zákony a pravidlá stavebného konania, ktoré vtedy výstavbu takejto vily...
Pán podpredseda Glváč, prestaňte tu rozprávať. Ja viem, že teraz vás nezachytáva mikrofón, ale ste podpredseda Národnej rady, správajte sa slušne. Keď si myslíte, že skákať do reči vystupujúcemu pri mimoriadnej alebo pri tomto bode je správne a je v súlade s tým alebo so slušnosťou, ktorú váš sused Andrej Danko tu prezentuje, tak ešte raz vás prosím, neskáčte mi do reči, vyrušuje ma to. Viem, že hráte s tým, alebo teda počítate s tým, že to, čo vy rozprávate, nebude počuť, ale mňa to bude dostatočne vyrušovať. Áno, priznávam, vyrušuje sa ma to. A ešte raz vás vyzývam, prestaňte. (Odmlčanie sa rečníka. Ruch v sále.) Dobre, počkám si, kým budete ticho. Dobre? Ja mám čas. (Reakcie z pléna.) Keď máte, je to všetko v poriadku. Dúfam, že aj pán premiér... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, kľud v rokovacej sále. Pán poslanec, možnože je to aj trochu ukážka toho, že keď vy vykrikujete na ostatných rečníkov, keď tu rozprávajú, tak sa cítia takisto ako vy. (Potlesk.)
Nech sa páči, môžte pokračovať.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán podpredseda parlamentu, pán Hrnčiar, poprosil by som vás, aby ste v tejto situácii boli naozaj tichučko. (Reakcia z pléna.) Táto mimoriadna schôdza sa mala konať pred viac ako dvomi mesiacmi. Vy ste s Andrejom Dankom sfalšovali podpis, akože ste mali poverenie, robili ste tu divadielko a zobrali ste nám naše ústavné právo. Na vašom mieste by som bol veľmi ticho. A ak by ste boli chlap, pred dvomi mesiacmi by ste sa vzdali tohto miesta, by ste sa vzdali poslaneckého mandátu. Sfalšovali ste podpis pod úradnou listinou a na základe tohto ste nám zobrali právo, aj Lucii Nicholsonovej. (Reakcie z pléna.)
Čiže k veci. Keď ľudia pred 10 rokmi si zvolili Roberta Fica a SMER získal toľko hlasov, ako získal, hoci som ho nevolil, ani SMER, ani Roberta Fica, pevne som veril, že sa nespriahne so zlodejmi Mečiarom a Slotom. Sľuboval to pred voľbami, dušoval sa, že v živote s týmito ľuďmi si do vlády nesadne, nakoniec to spravil. Lebo túžba po moci, túžba po majetku a luxuse bola obrovská, bola silnejšia ako verejný sľub, ktorý dal svojim vlastným voličom. Vtedy, keď...
Keď v tejto situácii ďalší podpredseda parlamentu Bugár hovorí o tom, že som klamár, tak konečne vieme, čo to bol ten (reakcie z pléna), čo to bol ten charakter na tých bilbordoch. (Potlesk a reakcie z pléna.) Keď človek, ktorý si napísal pred voľbami na bilbordy, že charakter rozhoduje, dnes obhajuje vznik vlády v roku 2006, kedy sa spolčil SMER s SNS a s Mečiarom, tak naozaj konečne som sa dozvedel, čo to ten charakter je. Ďakujem, pán Bugár. (Reakcia z pléna a smiech v sále.)
A, pán podpredseda Bugár, prestaňte mi takisto skákať do reči, je to z vašej strany nevychované, hlúpe a v živote som si s vami nepotykal. Ale keď chcete, dobre, odteraz si tykáme. (Ruch a smiech v sále.) Len sa zabávajte.
Situácia, do ktorej Robert Fico Slovensko dostal, a hanbu, ktorú nám dnes spôsobuje tým, že berie každý mesiac úplatok od daňového podvodníka Ladislava Bašternáka viac ako 4-tisíc eur, je nehanebná. Samozrejme, že jeho premiéri a ostatných, ktorých si zavolal na loďku, aby sa povozili a odviezli niekam do Danubiany, dali si najdrahšiu večeru asi, aká v tom čase v Európe mohla byť, určite mu nevytkli do očí v situácii, kedy... (Reakcia z pléna.)
Poprosím vás, pán Hrnko, aby ste... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... takisto tu nebojovali tým, tu budete vykrikovať a vyrušovať toho, kto rozpráva pri mikrofóne. Všetci tu máte, a hlavne váš predseda, plné ústav slušnosti. Medzi základnú slušnosť v parlamente v rokovacej sále patrí, že sa budeme počúvať jeden druhého a nebudeme si skákať do reči.
Takže poprosím, pán Andrej Danko, aby ste (reakcie z pléna), poprosím vás, pán Andrej Danko, aby ste tú slušnosť najprv vysvetlili svojim vlastným poslancom, dobre? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v rokovacej sále. Pán poslanec, držte sa témy.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Ja sa budem veľmi rád držať témy, keď mi stále niekto nebude skákať do reči. Pán Andrej Hrnčiar, podpredseda Národnej rady, vašou úlohou je tu zabezpečovať poriadok, dobre? Takže nebuďte spolupáchateľom a zabezpečujte tu poriadok. (Reakcie z pléna.)
Situáciu, do ktorej nás Robert Fico dostal, že... Ja tu môžem opakovať, aj koľkokrát ma prerušíte, toľkokrát, lebo táto pravda by mala zaznievať najviac, že každý mesiac berie úplatok skoro 5-tisíc od Ladislava Bašternáka, od daňového podvodníka, ktorý len za jeden rok vytuneloval z našich spoločných peňazí 8 mil. eur, je hanebná. Dnes máme premiéra...
Pán poslanec Bublavý, teraz ja budem teda tie vaše poznámky, ktoré nie sú počuť na mikrofón, budem hovoriť do mikrofónu, dobre? Čiže teraz pán poslanec Bublavý ako poslanec vládnej strany mi dal otázku, čo si si šlahol, teda aby sme teda vedeli, dobre?
Čiže, pán premiér, toto máte za poslancov. Pán Andrej Danko, toto máte za vašich vládnych poslancov, ktorí teda asi zrejme reprezentujú tú slušnosť, ktorú, o ktorej tu tak veľmi radi kážete.
Takže keďže som bol znova prerušený a budem to robiť po každé, po každé zopakujem ten kľúčový fakt.
Situáciu, do ktorej Robert Fico Slovensko dostal tým, že každý mesiac berie od daňového podvodníka úplatok už 46. alebo 47. mesiac, ktorý v tomto byte býva, úplatok skoro 5-tisíc eur zrejme za to, aby kryl daňové podvody tohto človeka, je hanebná. Tento človek len za jeden jediný rok ukradol z našej spoločnej kasy 8 mil. eur, to je 240 mil. korún.
Keďže zvrchu zase zaznela otázka od koaličného poslanca, ako vieš, takže zrejme znova to potrebujete počuť. Tak vám to poviem znova.
Situáciu, do ktorej Robert Fico Slovensko dostal, že každý mesiac berie od daňového podvodníka, ktorý okradol nás všetkých o 8 mil. eur, že od neho berie úplatok skoro 5-tisíc eur a už 47. mesiac, je hanebná.
Chce niekto skočiť do reči? Rád to zopakujem. (Reakcie z pléna.) Ako? (Reakcie z pléna.) Jaj, že ja som dostal 20. Takže si to zopakujeme znova.
Situáciu, do ktorej dostal Robert Fico Slovenskú republiku a všetkých občanov, všetkých poctivých, čestných ľudí na Slovensku, ktorí tu platia dane, kedy premiér Slovenskej republiky berie od daňového podvodníka, ktorý len za jeden rok okradol ľudí tejto krajiny o 8 mil. eur cez fiktívne nadmerné odpočty, že berie od tohto daňového podvodníka každý mesiac už 47. mesiac skoro 5-tisíc eur úplatok, je hanebná. Nejaký komentár? (Reakcie z pléna.) Dobre, klamár a podvodník. Takže si to zopakujeme.
Situáciu, do ktorej dostal Robert Fico, premiér Slovenskej republiky, všetkých občanov Slovenskej republiky, všetkých čestných, poctivých, ktorí žijú z ruky do úst, áno, ktorí niektorí dostanú iba sociálnu dávku, ale žijú poctivý život a zaplatia z každého jedného nákupu možno iba tú múku, mlieko, ktoré si kúpia, a zaplatia dépeháčku do štátneho rozpočtu, a situáciu, ktorú spôsobil Robert Fico, že daňový podvodník, ktorý len za jeden rok okradol týchto poctivých ľudí o 8 mil. eur a z toho si postavil tú barabizňu s názvom Bonaparte, a že od tohto človeka už 47. mesiac berie úplatok viac ako 4-tisíc eur, skoro 5-tisíc eur, je hanebná. Nejaký komentár? (Reakcia z pléna.) Som klamár a podvodník. Tak to zopakujeme pánovi Šucovi. Šucovi, ktorý kryje tento nehanebný čin. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, kľud v rokovacej sále.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Takže Robert Fico tým, že už 47. mesiac berie úplatok od daňového podvodníka Ladislava Bašternáka skoro 5-tisíc eur každý jeden mesiac, od človeka, ktorý za jeden jediný rok okradol všetkých čestných ľudí na Slovensku, ktorí platia dane, o 8 mil. eur, je hanebná.
Je najlepší spôsob, aby ste teraz odišli, lebo potom odoláte pokušeniu, aby ste ma vyrušovali. Ja vám to naozaj odporúčam, choďte preč, lebo potom mi nebudete skákať do reči a ja nebudem túto hanebnú vec musieť opakovať na našeho pána premiéra.
Ale ja som veľmi rád, že mi skáčete do reči, lebo práve toto tu nezaznievalo. Zaznievalo tu veľa hocijakých hlúpostí, ale najdôležitejší fakt, že Robert Fico býva v byte, dobrovoľne býva v byte, za ktorý sa platí tržný nájom skoro 7-tisíc eur a on tam býva za 2 650, je hanebná. Lebo takýmto spôsobom berie úplatok a berie úplatok evidentne za to, aby urobil presne v krízovej situácii to, čo urobil za posledné mesiace. Ak by premiér si stál za slovami, ktoré svojho času povedal, že v prípade akéhokoľvek čo i len podozrenia svojho ministra z korupcie alebo z klientelizmu do troch minút ho odvolá, tak v momente ako týždenník Trend, myslím, že bol prvý, tesne po voľbách napísal o kauze Bašternák, v momente by ministra Kaliňáka odvolal. Napriek tomu ho viac ako šesť mesiacov vlastným telom kryje. A ja si osobne myslím, že robí to práve preto, lebo od tohto človeka za 47 mesiacov zobral viac jako 200-tisíc eur úplatok. Keď od niekoho zoberiete 6 mil. korún úplatok za to, že potom, vieš čo, Robo, keď príde isté k istému a keď mi na tie podvody náhodu niekto dojde, tak ma zakry, tak on to robí. Predsa je chlap. V mafii to tak funguje, dá sa čestné slovo, dá sa ruka, dodržíme slovo. Na toto je Robert Fico hrdý. Bohužiaľ, na toto dopláca celá Slovenská republika.
Dnes sme na očiach celej Európskej únie. Sme predsedajúcou krajinou. V tejto situácii sa nehanbíme napísať ako predsedajúca krajina, že našou prioritou je boj proti daňovým podvodom. Boj proti daňovým podvodom. A zároveň premiér vedome dobrovoľne býva v byte, ktorý je postavený z daňových podvodov, býva v byte za nájom, ktorý je o 5-tisíc eur lacnejší, čiže znamená, že každý mesiac berie úplatok 5-tisíc eur od daňového podvodníka, a keď sa táto kauza prevalí, lebo predtým jeho polícia, jeho ľudia, jeho minister Kaliňák, jeho minister vnútra Kaliňák urobí všetko pre to, aby sa to zamietlo, tak ako sa patrí, pod koberec, keď sa to prevalí, tak nakoniec nie je schopný sa k tomu postaviť ako chlap, ale postaví sa ako mamonársky zbabelec, ktorý si potrpí na luxuse, a z bytu, v ktorom má nábytok len za milión eur - a ja sa pýtam, z akých peňazí? -, sa odmieta vysťahovať.
Áno, nie je to za miliardu ako Janukovyč na Ukrajine. Ale je legitímna otázka, odkiaľ premiér Slovenskej republiky, ktorý v živote, v živote nezarobil legálne peniaze v takejto výške, odkiaľ má na to, aby mal zariadenie v svojom byte za milión eur? To divadielko, ktoré hral už v roku 2011, ´12 a následne, že však on sa tam ide pozrieť, či nejaké administratívne priestory by neboli na nájom a potom následne sa tam nasťahoval, bolo len divadlo.
Rozprával som sa s dvomi ľuďmi, ktorí v tej budove robili ako stavebné práce. Robotníci sami medzi sebou mali názvoslovie jednotlivých bytov, nemali, že na druhom poschodí štrnástka, na treťom pätnástka, tam osemdesiatpäťka, ale hovorili, teraz robíme u Fica, choď k Počiatkovi, treba tam dotiahnuť omietku, napríklad. Jednoducho byty si nazývali dopredu, ešte pred tým, jako ten byt, tá opacha bola postavená, si nazývali podľa toho, kto tie byty bude vlastniť. Vedeli, že robia u Fica, vedeli, že robia u Počiatka. Robert Fico od začiatku vedel, že v tom byte bude bývať, a ja som dnes v podstate už presvedčený po tom, ako sa správa, že to nie je o tom, že on tu berie úplatok, ale v podstate to je asi omnoho horšie. On tu hrá na nás a oficiálne možno aj na účet nejakého Bašternáka niekde, aj keď to nikedy nepredložil, ale v podstate nie je to dôležité, chodí symbolická suma 2 650 eur za byt, ktorý má skoro 500 metrov štvorcových, ale v skutočnosti tento byt je Roberta Fica. Býva v svojom vlastnom byte, a preto tak strašne ťažko je mu odísť z bytu, ktorý patrí predsa jemu.
Jednoducho to je presne syndróm diktátorov, ktorí si potrpia na luxus. Diktátorov preto, lebo len diktátor zobere opozícii právo slobodne rozprávať. Len diktátor súhlasí s chorými praktikami a chúťkami nového predsedu Národnej rady, že treba obmedziť vystúpenia opozičných poslancov, treba im zakázať chodiť v tričkách, treba im zakázať tu vytiahnuť čo i len A-štvorkový transparent alebo A-štvorkový graf, lebo, božechráň, bolo by tam náhodou niečo, čo by hovorilo v ich neprospech.
Len diktátor sa vyjadrí o kňazovi, ktorý pred voľbami, či nie kňazovi, o biskupovi, ktorý povie, že rozkrádanie zdravotníctva spôsobuje zbytočné smrte alebo smrť tisícov ľudí, sa o ňom vyjadrí ako o nejakom druhotriednom pomocnom biskupkovi. Len diktátor sa takto vyjadruje.
Len diktátor sa vyjadrí o učiteľoch, ktorí si uplatňujú svoje práva a snažia sa dobyť k verejnému sľubu, ktorý dal práve ten človek, ktorý si teraz sadol, pán minister školstva Čaplovič, týmto ľuďom o tom, aké budú mať platy. Keď sa títo učitelia domáhajú splnenia tohto sľubu, len diktátor môže na nich zaútočiť spôsobom, že sú to vlastne vagabundi, ktorí si tam dva mesiace váľali šunky a chodili po dovolenkách a teraz v septembri zrazu štrajkujú. Len diktátor spraví to, že najprv pred voľbami v roku 2012 zahlasuje so všetkými tu, čo sme, o tom, že sestričkám dáme vyššie platy a po voľbách sa na nich zvysoka vykašle.
Len diktátor si z polície urobí slúžku. Len diktátor si z prokuratúry robí slúžku, len diktátor ignoruje súd a tvári sa, že sa mu nedá doručiť doručenka na Úrad vlády. (Reakcie z pléna.) Toto je správanie nášho premiéra. (Reakcie z pléna.)
Vzhľadom na to, že znova mi tu niekto skáče do reči, tak si zopakujeme ten podstatný fakt, prečo tu dnes sedíme, a to je to, že Robert Fico ako premiér Slovenskej republiky, pán Hrnko znova hovorí, tak si to zrejme musíme zopakovať trikrát. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, kľud v rokovacej sále. Pán poslanec Hrnko.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán poslanec Hrnko, máte taký príznačný hlas, ono sa to naozaj veľmi ťažko dá počúvať. Prepáčte.
Takže keďže tu boli trikrát vyrušené, vyrušené moje vystúpenie, tak trikrát si zopakujeme podstatný fakt.
Pán premiér Slovenskej republiky svojím konaním, že už 47. mesiac býva v byte postavenom z daňových podvodov človeka, ktorý okradol poctivých ľudí Slovenskej republiky len za jeden jediný rok o 8 mil. eur, a od tohto človeka berie mesačný úplatok skoro 5-tisíc eur za to, aby kryl následne ministra vnútra, ktorý kryje tieto podvody, robí hanbu Slovenskej republike a nie je hodný zastávať post premiéra Slovenskej republiky. To bolo prvýkrát.
Pán premiér Robert Fico tým, že býva v byte postavenom z daňových podvodov a kryje človeka, ktorý tieto daňové podvody pácha, a tento človek poctivých, čestných ľudí platiacich dane len za jeden jediný rok okradol o 8 mil. eur a od tohto človeka už 47, mesiac berie úplatok skoro 5-tisíc eur, robí hanbu všetkým čestným ľuďom Slovenskej republiky. Druhýkrát.
Tretíkrát. Pán premiér Robert Fico nie je hodný zastávať post premiéra Slovenskej republiky dupľom v čase, kedy predsedáme Rade Európskej únie, lebo každý mesiac, a to už 47. mesiac, berie úplatok od daňového podvodníka Ladislava Bašternáka vo výške skoro 5-tisíc eur a tento človek Ladislav Bašternák len za jeden jediný rok okradol všetkých čestných ľudí Slovenskej republiky o 8 mil. eur. Týmto Robert Fico doslova pľuje do tvári každému čestnému pracujúcemu človeku, ktorý poctivo zo svojej, aj keď malej mzdy, platí poctivé dane.
Robert Fico dnes podľa všetkého nie je slobodný. Nie je slobodný preto, lebo je v zajatí svojho, svojej chuti po luxuse. Potrpí si na tom, že môže povedať, že býva v najväčšom byte v Bratislave, v byte, ktorý je zrejme aj najdrahšie zariadený, a nikto nevie, z akých peňazí. Potrpí si na tom, že býva na hradnom vŕšku, potrpí sa na tom, že býva na 4. poschodí tohto, tejto bytovky, ako by som to nazval, hoci stavebné povolenie bolo len na tri poschodia. Ešte aj to je ten výsmech do tvári každému čestnému človeku, ktorému naozaj záleží na rešpektovaní zákonov. Že tu niekto pošliape práva susedov, pošliape stavebný zákon, nadstaví bytovku o jedno poschodie a presne do toho, arogantne do toho bytu, do toho poschodia, ktoré arogantne je navyše postavené, navyše v rozprave so stavebným povolením, práve do toho sa nasťahujem. Takého človeka dnes máme akože výkvet.
Ako výkvet, lebo premiér by mal byť, by mal stáť na piedestáli, by mal byť človekom, ktorý reprezentuje morálku, ktorý dokáže byť morálnou autoritou. My dnes máme za premiéra hanbu, človeka, ktorý už 47. mesiac berie úplatok od Ladislava Bašternáka, od daňového podvodníka, ktorý vo veľkom okradol ľudí, poctivých ľudí, ktorí na Slovensku platia dane.
Robert Fico je tým, že tento podvod kryje a kryje ministra vnútra, je priamo zodpovedný za všetko, čo sa v tejto kauze stalo. Je priamo zodpovedný za to, že táto kauza nebola vyšetrená. Je priamo zodpovedný za to, že bola zametená na polícii pod koberec a Finančná správa sa voči postupu polície neodvolala.
Ak by Robert Fico bol naozaj čestným premiérom Slovenskej republiky, ktorý by v prvom rade, a keď sa vrátim späť, lebo vtedy ste ma prerušili a som zabudol dokončiť tú myšlienku, že keď by naozaj si chcel zadosťučiniť tomu, čo má napísané na konci alebo tú príponu svojej vlastnej strany, že sociálna demokracia, tak by mal byť v prvom rade sociálne cítiaci. Lenže dnes Robert Fico, sociálny demokrat, je sociálne cítiaci len so zbohatlíkmi, zlodejmi, ktorých kryje. Vôbec mu nejde o naozaj obyčajného pracujúceho človeka. O sociálnej demokracii v prípade SMER-u - sociálna demokracia môžme len snívať.
A dnes má veľkú pravdu či už Monika Beňová z vašich vlastných radov, alebo Boris Zala, že ste sa spreneverili sociálnej demokracii a že sa z vás stala iba oligarchická, kšeftárska strana a, bohužiaľ, vedenie len kryje zlodejov, ktorí okrádajú obyčajných ľudí. Toto nehovorím ja, toto hovoria vaši vlastní ľudia z vašich vlastných radov. Ľudia, ktorých ste vyslali za vás do Európskeho parlamentu, ktorí vás reprezentujú v Európe, a možno práve preto môžu byť trošku slobodní a nemusia sa správať jak pani Janíková, ktorá tu obdivuje Bielorusko, lebo však teda tam je to všetko, všetko v poriadku. Že, pani Janíková? A potom skáče do reči, ale keďže skočila do reči, tak si zopakujeme dnešnú poučku.
Takže Robert Fico tým, aj druhýkrát sme skočili... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, kľud v rokovacej sále, pani poslankyňa.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Tak si dvakrát zopakujem, pani Janíkovej, lebo ona sa vyjadrila, že ona obdivuje to Bielorusko, že čo nejaká diktatúra. Ale pozri sa, jaký je poriadok na tých uliciach, jaké to je úžasné, čo nejaká sloboda, načo vám je sloboda, keď teda dovolím si citovať.
Takže pani Janíkovej teraz, dobre, dvakrát zopakujeme tú poučku.
Robert Fico tým, že býva v byte postavenom z daňových podvodov, robí obrovskú hanbu každému čestnému, pracujúcemu človeku na Slovensku, ktorý poctivo zo svojej mzdy platí dane, lebo berie každý mesiac, a už 47. mesiac, úplatok skoro 5-tisíc eur a zrejme a evidentne preto, aby kryl tieto daňové podvody.
Čiže ešte raz, pani Janíková, aby ste to teda zapamätali si.
Robert Fico, tým, váš predseda vašej strany a predseda tejto vlády, tým, že berie každý mesiac úplatok skoro 5-tisíc eur od daňového podvodníka, ktorý všetkých čestných ľudí Slovenskej republiky okradol o, iba za jeden rok, o 8 mil. eur, robí hanbu a pľuje do tváre každému čestnému človeku, ktorý poctivo na Slovensku platí dane.
Je mi veľmi ľúto, že tento podvod dnes kryjú aj ľudia, ktorí na bilbordoch mali napísané, že charakter rozhoduje. Je mi veľmi ľúto, že tento podvod dnes kryje aj Andrej Danko, ktorý pri každej jednej príležitosti nezabudne zapäť ruky a hovoriť o slušnosti, o tom, ako by sme mali byť čestní, ako by sme nemali kryť podvody, ako by sme mali bojovať proti korupcii. Je mi veľmi ľúto, že okrem týchto dvoch, Bélu Bugára a Andreja Danka, tento podvod kryjú aj ich ostatní poslanci. Že nedokážete v sebe nájsť tú integritu a pozrieť sa na to, čo ste sľubovali ľuďom pred voľbami. Áno, aj vy, pán Šebej. (Reakcia z pléna.) Šašo, dobre. Tak teraz to povieme pánovi Šebejovi.
Čiže, pán Šebej, aby ste vedeli, váš premiér Robert Fico tým, že každý mesiac berie úplatok od Ladislava Bašternáka, daňového podvodníka, ktorý všetkých poctivých ľudí Slovenskej republiky len za jeden jediný rok okradol o 8 mil. eur, robí hanbu Slovenskej republike a pľuje do tváre každému čestnému, poctivo platiacemu človeku, poctivo platiacemu dane, už som sa zamotal, prepáčte, pľuje do tváre každému čestnému človeku, ktorý poctivo platí dane.
Ešte raz, nech sa páči, vyrušujte, skáčte do reči, koľko chcete, zopakujem vám to aj 150-krát, mne to je jedno. Kolegovia mi doniesli vodu, upijem si, môžeme ísť aj do večera.
Lenže ako sa hovorí, treba niekedy opakovať pravdu, aby sa dostala ľuďom pod kožu. A dnes si myslím, že vzhľadom na vašu pomoc (reakcia z pléna), hej, áno, teraz mi pán Bublavý tu zase niečo povedal, že či mám tabletku. Takže zopakujem pánovi Bublavému dnes, myslím, že už po tretíkrát.
Váš pán premiér Robert Fico, váš predseda alebo tvoj predseda tvojej strany, ktorá sa hrdí názvom sociálna demokracia, robí hanbu Slovenskej republike práve v čase, kedy predsedáme Rade Európskej únie, lebo každý mesiac berie úplatok od daňového podvodníka, nebudem hovoriť skoro, už to je slovíčko navyše, zaokrúhlime to na 5-tisíc eur, 5-tisíc eur a týmto už 47. mesiac po prvé pácha trestný čin, po druhé robí hanbu a po tretie pľuje do tváre každému čestnému pracujúcemu človekovi, ktorý platí dane. Pľuje do tváre Robert Fico práve tým ľuďom, o ktorých práva by mal bojovať.
Ja by som si od predsedu politickej strany s názvom sociálna demokracia, by som si predstavoval takéhoto predsedu, že to bude človek, ktorý neustále každý jeden mesiac bude bojovať za práva v prvom rade pracujúcich a čestných ľudí. A práve poviem tých, tých chudobným ľudí, ktorí žijú z ruky do úst.
Keď sa pozrieme na konanie Roberta Fica za posledných desať rokov, je najlepšie porovnávať začiatok a koniec. Za tých desať rokov neuveriteľne zbohatli blízki priatelia Roberta Fica o miliardy eur. Ale tí ľudia, o ktorých práva mal bojovať, tí ľudia, ktorí mali mať tú dôstojnú mzdu, tak tých o dôstojný život prichystal. Za posledných sedem rokov Robert Fico zvýšil zadlženie Slovenskej republiky o viac jako 100 %. Keď si to porovnáme s Maďarskou republikou, Maďarsko, ktoré mnohí odsudzujú, tak Maďarsko svoj dlh za posledných sedem rokov dokázalo znížiť odhadom asi o 15 %. My sme zvýšili dlh, to znamená to, čo budú splácať naše deti, ich deti, čiže naše vnúčatá, sme zvýšili pod vedením Roberta Fica náš dlh o viac jako 100 %. Slovensko za posledných sedem rokov počas krízy, aj v posledných rokoch je krajina, ktorá najdramatickejšie zvyšovala verejné výdavky. Ale to zvyšovanie verejných výdavkov, bohužiaľ, tí práve ľudia, ktorých mala sociálna demokracia práva chrániť, vôbec nepocítili. Tí ľudia naďalej žijú z ruky do úst a ledva majú prácu. Lenže pár ľudí, pár zbohatlíkov, osobných priateľov Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, dramaticky zbohatlo. Títo ľudia za tých desať rokov, ich majetky vzrástli o miliardy eur, len obyčajní ľudia naďalej žijú akosi z ruky do úst. Ako je to možné?
Toto je tá sociálna demokracia, ktorú nám Robert Fico sľuboval? Nie je to náhodou preto, lebo v takýchto situáciách, kedy by mal prísť a rozhodne vystúpiť a povedať, pán minister Kaliňák, aj keď si tykáme, aj keď sa poznáme pätnásť rokov, spáchal si zločin, ideš z kola von. Kryl si daňového podvodníka, ja som to vôbec o ňom nevedel. Ja som si naozaj myslel, že som mal to šťastie, že som našiel ten byt za tých 2-tisíc eur, aj keď stojí 7-tisíc, som si myslel, že som dieťa š.. sčaš... šťaš... šťasteny, tak? Pardon, to sa stáva. A myslel som si, že ten človek je poctivý. Momentom, ak by zistil, že to je daňový podvodník, tak mal z toho bytu odísť, ak by bol čestný. Ale vzhľadom na tú históriu, že za tých desať rokov jeho sociálnej demokracie na Slovensku zbohatli iba ľudia, ktorí sú jeho blízki priatelia, a obyčajní ľudia naďalej žijú z ruky do úst a mali sme najdramatickejší nárast nezamestnanosti počas krízy, najpomalší pokles nezamestnanosti počas krízy zo všetkých okolitých krajín, tak môžme to jedine pripísať tomu, že jednoducho niekto sa nestaral o tých chudobných, o tých, o ktorých by sa mala sociálna demokracia starať, ale staral sa o svojich blízkych priateľov, o hocijakých Bašternákov, Kaliňákov a ďalších zlodejov, ktorí vo veľkom rozkrádali to, čo patrilo nám všetkým. Čiže... (Reakcia z pléna.)
Čiže pán Bublavý chce znova počuť poučku. Takže pán premiér Robert Fico, premiér Slovenskej republiky, tým, že už 47. mesiac berie úplatok 5-tisíc eur od daňového podvodníka Ladislava Bašternáka, ktorý len za jeden jediný rok podvodne okradol ľudí, poctivých ľudí Slovenskej republiky o 8 mil. eur, týmto pľuje do tváre všetkým čestným ľuďom Robert Fico a robí hanbu Slovenskej republike hlavne v čase, kedy predsedáme Rade Európskej únie.
Pevne verím, že konkrétne o kauze Bašternák, predpokladám, že hlavne Jožo Rajtár ju rozoberie dopodrobna, prípadne Veronika Remišová, nepotrebujem dnes opakovať alebo v tejto chvíli opakovať všetky tie konkrétne kroky, ako táto kauza vlastne prišla, kde zlyhala polícia, kde zlyhal Robert Kaliňák.
Zopakujem len to, alebo nie že zopakujem, zdôrazním to, že Robert Fico tým, že odmietol odvolať Roberta Kaliňáka za evidentné podvody, ktoré páchal s Ladislavom Bašternákom, a s tým, že nedokázal tohto ministra, skorumpovaného ministra vnútra odvolať a nedokázal sa postaviť a zadosťučiniť svojim slovám, rovnako sa stal spolupáchateľom tohto obrovského daňového podvodu a zároveň tým, že býva v tomto byte a naďalej už 47. mesiac berie úplatok 5-tisíc eur od tohto človeka, čo za tieto roky je viac ako 600-tisíc eur, a kryje tento podvod, robí hanbu Slovenskej republike, pľuje do tváre každému čestnému človeku Slovenskej republiky, ktorý platí dane, a preto nie je hodný, aby bol premiérom Slovenskej republiky. A preto podávame tento návrh na jeho odvolanie. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.9.2016 17:27 - 17:30 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, ktorí ešte počúvate, chcel by som vás týmto poprosiť o podporu tohto návrhu. Myslím si, že keď odložíme politické tričká, čo kedy-tedy by sa zišlo v parlamentne, tak bolo by celkom fajn, aby vládna väčšina, ktorá v tomto pléne legitímne a demokraticky rozhoduje, aby podporila kedy-tedy aj dobrý opozičný návrh. Naozaj aj SMER keď si kladie dnes otázky a máte mať čoskoro nejakú programovú konferenciu, hoci teda ju posúvate možno o nejaké dva, tri týždne, tak chcete sa vrátiť, SMER, k obhajobe pracujúceho ľudu, k obhajobe alebo k návrhom, ktoré budú chrániť tých slabších, chcete pomôcť viacej zamestnancom a chcete zdôrazňovať tieto témy z vašich bývalých programov.
Dnes sa vám ponúka jedna krásna možnosť, je 200-tisíc živnostníkov, ktorí dnes pracujú a mnohí z nich tŕpnu, či budú mať vyplatenú mzdu a keď nebudú mať vyplatenú mzdu, tak sa iba postavia do radu, pomedzi ostatné iné faktúry, zaplatené účty za telefón, vodu, elektriku a podobne a možno tie svoje peniaze za poctivo vykonanú prácu nikde neuvidia. Čiže keď chcete ukázať ľuďom, že to myslíte vážne, toto môže byť začiatok takej programovej obrody strany SMER a návratu k sociálnej demokracii alebo k návrhom, ktoré by patrili k sociálnej demokracii, a to je ochrana slabších, ochrana slabších zamestnancov a v tomto prípade si dávam na roveň, dovoľujem dať na roveň slabších zamestnancov alebo teda zamestnancov so živnostníkmi, ktorí robia na tzv. vynútené živnosti, že jednoducho musia robiť na živnosť, lebo inak by ich zamestnávateľ nezamestnal.
Čiže nie je to politický návrh, nemyslím si, že je nejaký, určite nie je pravicový, to sme tu videli vlastne aj od poslanca za SaS, ktorý skorej navrhol, že zrušme radšej ochranu v zákonníku alebo zrušme radšej ochranu trestnosti nevyplatenia mzdy. Nie, my týmto smerom nechceme ísť. My si myslíme, že adekvátna ochrana zamestnanca alebo slabších celkovo v každom jednom štáte má svoje miesto a v tomto prípade len trošku krívame, že ochraňujeme zamestnancov, ale neochraňujeme tých zamestnancov, ktorí sú v horšej pozícii, ktorí nemajú to šťastie a nemajú pracovnú zmluvu. Čiže k tomu majú, alebo robia iba na živnosť.
Takže veľmi rád, nechcem sa už opakovať, by som bol teda rád, ak by ste v tejto veci dokázali podporiť tento návrh zákona, samozrejme s úpravami v druhom čítaní tak, ako je druhé čítanie a od čoho je teda vlastne určené.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.9.2016 17:20 - 17:22 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Dovolím si reagovať iba na dve. Čiže kolega Beblavý tu povedal niečo, že jak, mal som taký pocit, ako kebyže sme to odkopírovali z programu strany SIEŤ, tej bývalej. No pozri si hlasovanie v máji minulého roku a potom v apríli v roku 2014, dvakrát si o tomto návrhu hlasovať mal, lebo sme ho tu predkladali s Martinom Feckom. Predpokladám, že aj viacej krát sme ho predložili, len tieto dva razy som našiel teraz narýchlo v hlasovaniach. Dvakrát si bol neprítomný pri tých hlasovaniach, takže možno preto nepoznáš ten návrh a sa ti zdá, že bol iba v nejakom programe strany SIEŤ. Nie, do programu strany SIEŤ sa zrejme dostal na základe toho, že ešte predtým, jako ste program strany SIEŤ robili, sme tuná v parlamente o ňom hlasovali a mal si hlasovať aj ty, ak by si bol prítomný.
A čo sa týka kolegu Dostála, dovolím si ako právnikovi vzniesť námietku, že nemyslím si, že keď ústava hovorí o tom, že nikoho nemožno pozbaviť slobody, ak nemôže, má neschopnosť dodržiavať zmluvný záväzok, lebo aj dnes Trestný zákon hovorí, že keď niekto vlastne k dispozícii peniaze má a nezaplatí. Čiže on tú schopnosť dodržať zmluvný záväzok voči zamestnancovi má a dobrovoľne sa rozhodne, že tú schopnosť nevyužije, tak vtedy sa dopustí trestného činu. A my presne tak isto navrhujeme, aby trestného činu sa dopustil ten podnikateľ, ktorý uzavrie dohodu so živnostníkom a jeho prácu mu následne nevyplatí, hoci jednoducho peniaze k dispozícii má. Nie je v druhotnej platobnej dispozícii, peniaze na účte, peniaze v peňaženke, má ich evidentne k dispozícii a on slobodne si povie, že tebe nezaplatím, lebo ty si príliš malý a ty sa so mnou nebudeš súdiť, alebo ako som počul o jednom stavebnom podnikateľovi, položí devinu na stôl a povie: "Však môžte to dať na súd.". Asi potom to na súd nedá.
Skryt prepis
 

20.9.2016 16:54 - 16:56 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, možno by som touto formou odpovedal na otázku, ktorá zaznela vo faktickej otázke, že či definícia toho, že vlastne akým spôsobom dôjde k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu - nevyplatenie faktúry, že či to je vlastne analogicky napísané tak, ako je trestný čin nevyplatenia mzdy. Áno, presne je to identické. Čiže my sme práve chceli týmto poukázať, že na Slovensku máme približne dva milióny ľudí, zamestnancov, ktorí majú to šťastie, že majú pracovnú zmluvu a tým pádom sú chránení Trestným zákonom, ktorý ich chráni pri nevyplatení mzdy. Ale máme tu odhadom približne 200-tisíc ľudí, ktorí nemajú to šťastie a nemajú pracovnú zmluvu a musia robiť, ešte raz podotýkam a podčiarkujem slovíčko musia robiť na živnosť. Čiže zamestnávateľ im povie, zoberem ťa, ale vtedy, keď budeš na živnosť. Možno preto, lebo nechce mu vyplácať odstupné, možno preto, že nevie, ako sa mu bude vyvíjať podnikanie, možno preto, že chce ušetriť.
To je jedno, v podstate to sú dôvody na strane zamestnávateľa, ale on v podstate zamestnáva toho živnostníka a formálne my mu hovoríme, že je živnostník, ale v skutočnosti, myslím si, že ešte pani Tomanová, keď bola ministerka práce, tak zaviedla takú terminológiu, že to je vynútená živnosť alebo vynútený živnostník. Čiže ten človek, on by sa veľmi rád zamestnal a všetky znaky práce, ktorú on robí, tá práca má všetky znaky normálneho zamestnaneckého pomeru, ale dostane ako podmienku od svojho zamestnávateľa, že musíš ísť na živnosť. A títo ľudia v tom nešťastí, že nemajú pracovnú zmluvu, majú zároveň nešťastie, že ich nechránime tak isto, ako zamestnancov pri nevyplatení mzdy. Lebo to, že oni vystavia faktúru a dajú svojmu zamestnávateľovi, že preplať mi faktúru za to, že som ti robila administratívne práce alebo niečo také, tak oni de facto fakturujú svoju mzdu. Približne 200-tisíc ľudí takýchto je na Slovensku, ktorí nefakturujú dodanie tovaru, že naozaj, že reálne podniká, že on má x-odberateľov a že teraz fakturujem tomu, tomu, tomu a som naozaj živnostník, ale v podstate má jediného odberateľa, svojho zamestnávateľa, u ktorého časť ľudí robí na zamestnanecký pomer a časť ľudí robí na živnosť. A týchto ľudí chceme týmto návrhom chrániť.
My tento návrh zákona predkladáme s Martinom Feckom v predošlom volebnom období, ja neviem, či tri alebo štyri razy, alternujeme ho s tým, že áno, ten druhý návrh, myslím si, že to bol druhý príspevok v rozprave, že, alebo vystúpenie v rozprave od pána Uhríka, že alternatívne či teda netrestať vyplatenie akejkoľvek faktúry. Alternujeme to s týmto, s týmto návrhom, že teda aj en bloc nevyplatenie faktúry, ak ten podnikateľ na to evidentne peniaze má, aby to bolo trestné a toto je ako keby tá jemnejšia verzia, aby teda trestné bolo iba nevyplatenie mzdy živnostníkovi, vynútenému živnostníkovi, ktorý fakturuje de facto iba svoju mzdu. Aby sme týchto 200-tisíc ľudí, čiže približne desatinu z ľudí, ktorí na Slovensku pracujú a ktorí sú zamestnaní na živnosť, a ešte raz hovorím, nemajú to šťastie, že nemajú pracovnú zmluvu a veľmi radi by ju mali, len zamestnávatelia ich nútia do živnosti, aby títo ľudia v tejto veci boli rovnako chránení, ako zamestnanci. Lebo nie je asi fér, keď zamestnanci sú chránení Trestným zákonom, ktorý hovorí o trestnom čine nevyplatenia mzdy, keď niekto presne tak, ako sme to zadefinovali aj v tomto zákone, k dispozícii peniaze má, ale jednoducho svojvoľne nevyplatí mzdu, tak spácha trestný čin. A podľa nás je logické, aby sme rovnako aj tých zamestnancov, ktorí si hovoria živnostníci, rovnako chránili a v prípade, ak si ich zamestnávateľ povie, že im nevyplatí mzdu, hoci peniaze má, aby rovnako spáchal trestný čin.
Otázky druhotnej platobnej neschopnosti nie sú na mieste, prepáčte, lebo práve o tom to je, že musí mať k dispozícii peniaze. Ten, kto je v druhotnej platobnej neschopnosti, tak jednoducho nemá k dispozícii peniaze, ten tým pádom nemôže spáchať trestný čin. Čiže naozaj by to trestalo iba tých ľudí, obrazne keď to popíšem, tak živnostníkov, ktorých si najme nejaká väčšia stavebná firma a majiteľ väčšej stavebnej firmy si chodí na nejakom päťkovom bavoráku, vysmieva sa živnostníkom do ksichtu, nezaplatí im faktúry, vymení ich za ďalších a znova nájde ďalších ľudí, ktorí potrebujú svoju mzdu a potrebujú prácu, potrebujú mzdu a môžu sa zamestnať jedine na živnosť. A chceme týmto zabrániť, aby takíto ľudia, ktorí si evidentne užívajú plody práce iných ľudí a jednoducho za tú ich prácu im neplatia, aj keď cez faktúry, aby títo ľudia to ďalej nemohli robiť.
Čiže naozaj, netreba sa toho návrhu báť. Nie je zlomyseľný, myslím si, že je v súlade so sociálnym cítením, s tým, čo prezentuje aj sociálna demokracia, keď hovoríme o tom, že chceme chrániť slabších, toto je krásny príklad toho, ako môžeme chrániť slabších.
Keď definujeme a záleží SMER-u na Zákonníku práce, že nechce tento štandard ochrany zamestnancov znižovať, tak si myslíme, že je na mieste, aby sme zaviedli aj štandard ochrany tých najslabších zamestnancov, a to sú vynútení živnostníci, ktorí ani nie sú chránení tou pracovnou zmluvou, ale musia robiť na živnosť. O tomto je celý ten návrh. Netreba sa obávať, že by sme teraz niekoho kriminalizovali, lebo dnes je kriminalizovaný každý jeden zamestnávateľ, ktorý nezaplatí mzdu. A my chceme kriminalizovať iba zamestnávateľa, ktorý nevyplatí mzdu, ktorá je fakturovaná. Nič viac, nič menej.
A teda to, čo ste sa pýtali, že či teda, keď tam náhodou na faktúre nebude napísané, že cena práce, no tak to je chyba už potom toho živnostníka, že sa nechá nahovoriť a zakamufluje to nejako a že nebude z toho evidentné, čo je cena práce. Nie, keď živnostník chce byť chránený, musí napísať na tú faktúru: cena práce toľko, alebo služby toľko, tovar toľko. Či môže byť napríklad, ja neviem, murár, ktorý robí pre nejakú stavebnú firmu, ale keď tam zároveň aj dodá dve palety tehál a zároveň popri tom muruje, tak ochrana bude spočívať iba na tie služby. To, že on predáva tovar, to už je jeho podnikateľské riziko. A to, že predáva svoje vlastné služby ako svoju vlastnú prácu, ktorú fakturuje, tak to je, je to jeho mzda. A preto si myslíme, že je naozaj načase, aby sme chránili rovnako živnostníkov, ktorí musia pracovať na živnosť, jako zamestnancov, ktorých dnes už dlhé roky chránime.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:35 - 11:35 hod.

Igor Matovič
Som zhrozený z toho, že predseda Národnej rady tu povie, že jemu je to jedno, že či poruší zákon, alebo nie. A budem komentovať. Som z toho zhrozený. (Potlesk.)
Zároveň som zhrozený z toho, ako predseda Národnej rady dokáže neustále mať slová o tom, že to je hanba, sa tu neustále sa tu urážať, na druhej strane si dovolí včera urážať môjho mŕtveho, 20 rokov mŕtveho otca. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:25 - 11:26 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Idem dať procedurálny návrh, predkladám procedurálny návrh. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím vás, procedurálny návrh. (Ruch v sále.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Predkladám procedurálny návrh presne taký istý ako pán Číž pred chvíľou a pán Jarjabek, dobre, takže buďte spravodlivý voči svojim poslancom aj k nám. Presne takej istej kvality predložím procedurálny návrh. (Ruch v sále.)
Keď pán Jarjabek hovorí, že máme citovať a máme si pozrieť, čo povedal vo faktickej... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím o znenie procedurálneho návrhu.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Znenie procedurálneho návrhu je, aby ste, aby Národná rada prijala uznesenie, kde odsudzuje klamstvá poslanca Jarjabka, ktorý hovorí, že nič také nepovedal, lebo, citujem, včera povedal: "Bol tuná pokus o politický puč, niektorí tu vystupujú dokonca a niektoré dámy tu dokonca vystupujú tak, ako na výpadovke pri Slovnafte." Máte sebou klamárov a kryjete ich. (Reakcia z pléna.) To je presne to isté.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:24 - 11:24 hod.

Igor Matovič
Andrej Danko, ako predseda Národnej rady máš plné ústa slušnosti, ale teraz sa správaš ako najväčší chrapúň, ktorý... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 14:59 - 15:12 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis

60.
Vážená kolegyňa, na vaše vystúpenie som sa tiež tak celkom tešil. A začiatok ma sklamal, priznám sa, keď ste povedali, skoro v podstate prvú vetu, že pokúsim sa, aby moje vystúpenie sa pomestilo do tých 20 minút. To ako keby, že pomaličky začíname hrať tú ich hru. Prečo? Hovorte toľko, koľko treba, a vôbec na tú tému ani len nepripúšťajme diskusiu. Ale ostatné ma zase veľmi potešilo. A potom tie slová o tom, že ten, akoby možno aj z tej budovy, ten normalizačný duch, ja si myslím, že nielen z budovy, ale aj v podstate tých predsedov koaličných strán. Dnes sú už iba tri. A keď si zoberieme rad radom, Fico, z komunizmu prebehol rovno do politiky a de facto nikdy nebol schopný sa živiť svojou vlastnou prácou. A keď ho Slovenská republiky vyslala do Bruselu, aby zastával naše práva, či do Štrasburgu, tak zo 14-ch sporov, ktoré viedol v mene Slovenskej republiky, prehral 14. To neni človek, ktorý by naozaj reálne svojou prácou niekedy niečo zarobil, platil čestne z toho dane a živil svoju rodinu. Keď, tak zarobil jedine vlastnou hlavou. Bugár takisto, z komunizmu rovno do politiky, do parlamentu, v živote nebol zamestnaný reálne, aby pri páse si to niekde odrobil, aby vedel, čo to je práca. V živote nezamestnal žiadneho človeka, nevie, čo to je vytvoriť pracovné miesto. Danko, z komunizmu vbehol rovno, tatíčkovi-privatizérovi rovno do náručia a rovno spoločne s celou svojou rodinou vytunelovali v priebehu troch rokov sprivatizovaný podnik a nechali dlhy štátu, zdravotnej poisťovni, Sociálnej poisťovni a desiatkam sklamaných rodín. Títo ľudia sami osebe sú normalizačná atmosféra a tento návrh zákona je tým pádom úplne v duchu toho, čo títo ľudia vlastne reprezentujú.

Skryt prepis