Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

31.1.2017 o 17:47 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 7.2.2017 14:21 - 14:32 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som bližšie predstavil návrh zákona a prečo tento návrh považujeme za dôležitý. Dnes vieme sami, alebo teda neviem ako vy, keď sledujete vaše deti, ale ja keď pozerám na našu Klárku, Rebeku, tak veľakrát sú technicky omnoho už zdatnejšie, ako som ja. Jednoducho žijeme dobu elektronickú a pomaly nám začnú autá lietať a nebudú mať šoférov. Ale v tejto dobe, kedy sú štáty na svete, ktoré rozmýšľajú a úplne vážne rozmýšľajú a vytýčili si cestu k tomu, že budú mať bezhotovostnú ekonomiku, že v ich krajine sa tými papierovými peniazmi platiť už nebude, ani kovovými, ale všetko sa bude platiť platobnou kartou, tak v tejto dobe my naďalej tu ako kebyže sme stále sto rokov za opicami a snažíme sa ľuďom nahovoriť, že je dôležité mať v peňaženke papierik, ktorý vám pripomenie, že ste hladný.
Áno, môžem už dopredu hovoriť, že ako bude argumentovať SMER v tejto veci a zrejme dnes v jednom šíku aj s poslancami SNS, aj MOST-u – HÍD, že pri tých predošlých rozpravách, keď sme predkladali tento návrh, aby sme vlastne ľuďom slobodne umožnili rozhodnúť, zamestnancom, slobodne sa rozhodli, umožnili rozhodnúť, že či chcú dostávať stravné vo forme papierikov, tzv. stravovacích poukážok alebo teda nejakej platobnej karty na stravu, alebo chcú v takej istej výške dostať príspevok na stravu, ktorý nebude podliehať ani zdaneniu, ani odvodom, čiže v podstate dostanú de facto to isté, len teda miesto nejakého navyše papierika budú mať normálne buď peniaze na účte, alebo hotovosť, tak SMER v minulosti argumentoval jedným kľúčovým argumentom, že to nemôžu schváliť. Predsa nemôžu dovoliť, aby ľudia takto hazardovali so svojím zdravím, lebo v prípade ak by sme takýmto spôsobom umožnili človeku sa slobodne rozhodnúť, slobodne rozhodnúť, tak ľudia by sa menej stravovali.
Prepáčte, ale chcel by som zdôrazniť absurdnosť tohto akože argumentu. Ešte raz. Však v peňaženke, ja som si požičal jednu stravenku, v peňaženke ľudia bežne majú peniaze a stravovaciu poukážku. A ja sa pýtam, aký je rozdiel medzi päť eurami a stravovacou poukážkou päť eur? Chcem sa naozaj opýtať, že či si niekto naozaj myslí alebo že ľudia seno žerú, že či teraz ja cítim iný pocit hladu, keď tam mám iba peniaze, ako keď si tam dám ten stravný lístok? Ja si osobne myslím a myslím si, že každý normálny človek si to na Slovensku myslí, že hlad nezávisí od toho, že či máte v peňaženke päťeurový stravný lístok alebo päťeurovú bankovku alebo päť eur na karte, s ktorou platíte v jedálni, do ktorej na obed chodíte, ale záleží od toho, či jednoducho máte k dispozícii spôsob alebo teda nejakú tú formu, ktorou môžte obed zaplatiť. Čiže áno, páni poslanci a poslankyne SMER-u zrejme aj teraz vytiahnu tento kľúčový argument, že nemôžeme predsa zrušiť tie stravenky, lebo ľudia sa budú menej stravovať. Inak povedané, preložené do ľudskej reči, hlad slovenských zamestnancov záleží od toho, či majú stravenku v peňaženke a je vtedy väčší, ako keď tam majú päť eur. Je to jednoducho blud. Veľmi ma to mrzí, že takýmto falošným argumentom sa snažíte obhajovať niečo, čo je čisté zdieranie ľudí.
Firmy, ktoré emitujú stravné lístky na Slovensku, de facto paralelnú menu voči mene, ktorú máme, ktoré zbytočne zaťažujú ľudí, zamestnávateľov a takisto aj reštaurácie, v ktorých ľudia s tými stravnými lístkami platiť musia, a nie že ich zaťažujú, ale ich zároveň aj okrádajú, tak tieto firmy dokopy na tomto biznise zarobia približne 60 mil. eur. Jednoduchá matematika, keďže máme približne milión ľudí, ktorí, zaokrúhľujem, milión ľudí, ktorí používajú stravné lístky alebo majú vlastne takouto formou vyplácaný príspevok na stravu, keď raz firmy, ktoré obchodujú so stravnými lístkami zarobia na stravných lístkoch za rok 60 mil. eur a zarobia 60 mil. eur na milióne zamestnancov, tak o koľko okradnú toho jedného zamestnanca? O 60 eur.
Čiže vaše argumenty o tom, že predsa musia tí ľudia mať tie stravenky, lebo inak nebudú cítiť hlad, sú falošné argumenty a týmto sa snažíte iba zachovať biznis stravenkovým spoločnostiam. A veľmi by ma zaujímalo teda, v ktorej kdo má z vás akcie, je tichý spoločník alebo nejakú, cyperského spoločníka zašitého, schránkovú firmu, v niektorých týchto stravenkových spoločnostiach. Áno, je známe, že aj sponzori vašej strany začali obchodovať vo veľkom v tomto biznise. Dnes niektorí, áno, sú moderní, miesto papierikov dávajú už platobné karty stravovacie. Stále to je ale o tom istom. Firmy, ktoré sú zbytočný medzičlánok medzi, medzi vlastne peňaženkou človeka, v ktorej by mohol mať peniaze, a medzi tým reštauračným zariadením alebo potravinami, v ktorých by si zamestnanec kúpil svoje potraviny, ktoré by uznal za vhodné. Tie firmy, ktoré tam zbytočne zavádzajú a dlhé roky zavádzajú, a SMER s SNS ich dlhé roky vehementne chváli. E, chváli? Háji a chráni a obávam sa, že bude aj MOST – HÍD. Tieto firmy zamestnancov okradnú o 60 mil. eur, lebo toto je ich ročný zisk. Vy tu jednoducho podporujete pijavice, ktoré žijú iba z toho, že tu vydávajú nejaké papieriky, obťažujú zamestnancov, zamestnávateľov, reštaurácie, od reštaurácií si zoberú peniaze, od zamestnávateľa si zoberú peniaze.
Áno, ten zamestnanec môže mať pocit, že však som zaplatil päť eur alebo tri eurá, alebo štyri eurá za svoje meničko, vlastne však ma v ničom neokradli. Ale tá reštaurácia, keď ju raz, niekto od nej pýta veľké percentá za to, že vlastne umožní, aby mala takéhoto stravníka, tak tá reštaurácia to tomu stravníkovi samozrejme zráta. Jednoducho to mäso nemá tú hmotnosť, akú by malo, možno tam neni príloha, aká by mala, možno je kúpené v Poľsku a nie na Slovensku. Jednoducho v tej kvalite mu to určite to stravovacie zariadenie dá pocítiť, alebo mu to dá pocítiť v cene. Lebo keď raz je to 60 eur do roka, stravovacích dní máme plus-mínus, alebo pracovných 250, tak je to približne štvrtina z toho, inak povedané, z jedného obedu alebo jeden obed, ktorý sa stravuje zamestnanec v reštaurácii, je približne predražený o 20 až 30 centov iba kvôli tomu, že tam sú nasadené pijavice, stravenkové spoločnosti, ktoré vy hájite, všemožne hájite a používate pri tom hájení absurdné argumenty, že ľudia ak by nemali stravenky, tak umrú od hladu, lebo potom sa nebudú stravovať.
Preto prichádzame s návrhom zákona, aby sa zamestnanec slobodne rozhodol. Tam, kde majú kolektívnu zmluvu, okej, zastupujú ho odbory. A keď sa odbory dohodnú so zamestnávateľom, že budeme mať v našej firme vyplácané stravné v hotovosti alebo teda na účet, tak to bude a jednoducho zrušia stravenky. Tam, kde odbory nemajú alebo nemajú kolektívnu zmluvu, tak v tom prípade sa individuálne zamestnanec, keď bude chcieť, príde za zamestnávateľom, požiada ho, že viete čo, ja by som chcel predsaj tie peniaze, lebo ja nechcem teda tú stravenku, už som na ňu prestal veriť. Alebo jednoducho bude to volič SMER-u, odskúša to na sebe, zistí, že on má hlad aj bez toho, že by mal stravenku pri sebe, tak jednoducho vypýta si, že namiesto stravenky bude mať peniaze alebo v hotovosti alebo na účte.
Čiže nehovoríme o tom, že násilím, nehovoríme o tom, že zoberme ľuďom stravenky a nedajme im žiadnu náhradu. Nie, chceme namiesto straveniek, aby mali presne tie isté peniaze, presne za tých istých daňových a odvodových povinností. A chceme pri ľuďoch, ktorí sú nie v odboroch, aby sa slobodne rozhodli, či áno alebo nie. Tam, kde odbory majú, rozhodne kolektívne vyjednávania, kolektívna zmluva. Čiže chceme dať ľuďom slobodu, ktorú si zaslúžia. Chceme dať ľuďom úctu, lebo robiť z nich nesvojprávne individuá, ako robíte vy v SMER-e zo svojich voličov, keď tvrdíte, že vaši voliči sú hladní iba vtedy, kedy majú stravenky v peňaženke a iba vtedy sa stravujú, tak je naozaj pohŕdanie vašimi voličmi. A veľmi ma mrzí, že týmto falošným argumentom zakrývate to, že iba hájite biznis stravenkových spoločností, ktoré, ako som povedal, ako pijavice vycuciavajú ľuďom z peňaženiek, tým zamestnancom, zamestnávateľom a reštauráciám, ale doplatia na to zamestnanci, vycuciavajú im 60 mil. eur ročného zisku.
Čiže ten návrh náš je veľmi jednoduchý. Ľudia nech sa slobodne rozhodnú a keď sa tak rozhodnú, budú dostávať presne tie isté peniaze na účet alebo v hotovosti. Bol by som veľmi rád, ak by ste si konečne vstúpili do svedomia, prestali hájiť záujmy stravenkových spoločností, pijavíc, ktoré vyciciavajú 60 mil. eur, každému jednému zamestnancovi 60 eur ročne, a aby ste konečne začali vašich ľudí považovať za rozmýšľajúcich a nie za nejakých húpajúcich koníkov, ktorí vám uveria báchorky o tom, že budú hladní iba vtedy, keď budú mať stravenky v peňaženke.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.2.2017 14:17 - 14:19 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som predstavil návrh zákona, ktorý predkladám, ja neviem, piaty-, šiestykrát možno počas môjho pôsobenia v politike. Prvýkrát, keď sa o ňom hlasovalo, tak dodnes si to pamätám, že skoro prešiel o jeden hlas. Ten hlas vtedy bol, patril Pavlovi Hrušovskému a akosi sa mu nedarilo vraj zastrčiť kartu do hlasovacieho zariadenia. Aj keď ho jeho sused Richard Sulík upozorňoval, že, Paľo, neblázni, čo robíš. Tak on, akože sa mu trásla ruka a snažil sa to tam trafiť a po tých dvadsaťročných skúsenostiach v parlamente akosi sa mu to do toho času hlasovania nepodarilo. Veľmi ma to mrzelo, keďže som aj predtým videl, ako v podstate bol na takej družnej debate s Jánom Slotom, o ktorom sa tak verejne tu pošuškávalo a pošuškáva, že naďalej je majiteľom jednej z firiem, ktoré emitujú stravné lístky. A preto som to považoval za podraz vtedy, aj zo strany KDH, aj zo strany Pavla Hrušovského, že o jeden jediný hlas neprešiel návrh, ktorým sme mohli ľudí zbaviť trápnych papierikov z peňaženky. Ale nie tým, že by sme im stravné lístky zobrali, ale že miesto stravných lístkov by mali presne takú istú sumu, ale v peniazoch.
Toto je podstata nášho návrhu zákona a rád ho potom bližšie predstavím v rozprave, do ktorej sa zároveň aj tým spôsobom hneď hlásim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2017 16:17 - 16:19 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolega Bublavý, hovoríš, akože vyhovárate sa, však je to vaša taká politika, že vlastne za tie energie nemôžete, lebo však to tá pravica sprivatizovala. Ale, prosím ťa pekne, pozri sa tuto a nájdi mi tu jediného poslanca, ktorý z nás hlasoval za privatizáciu strategických podnikov energetických. Jediný taký poslanec v opozícii nie je. Ale keď ho budeš chcieť nájsť, toho človeka, od ktorého hlasu záležalo a ktorý rozhodol o tom, či energetické podniky na Slovensku skončia v súkromných rukách, pozeráš sa presne správnym smerom, tam sedí. Je to predsedajúci Béla Bugár. Od jeho hlasov, od hlasov jeho strany záležalo, či Slovensko sprivatizuje energetické podniky alebo ich bude mať štátne. Takže páchateľ sedí na predsedníckom kresle.
Ak mi bude hovoriť niekto, alebo ty si ešte hovoril, že pán predseda povedal, že čo majú ľudia spraviť s tými faktúrami, že ich majú roztrhať. Áno, a to je ten problém, na ktorý upozorňujem dva týždne, že on tých ľudí oklamal druhýkrát, že on ich naviedol, roztrhajte a po roztrhaní im došli väčšie faktúry a dôjdu im väčšie faktúry, ako by mali pred roztrhaním. Chápeš to? Chápeš to? (Reakcia z pléna.) Ešte raz roztrhať, jasné, a potom ich budú naháňať exekútori. To je taká múdra rada od poslanca Národnej rady, umrem.
A pán Muňko, vyprosím si, aby mne nejaký mečiarovský privatizér Muňko hovoril do podvodníkov. Človek, ktorý privatizoval najväčšiu cestovku na Slovensku, Čedok. Mečiarovský privatizér a podvodník, aby mne tu, čo i len si obtrel o mňa svoju hubu, si to naozaj vyprosím. Dobre? A vety typu, že som ja sa mal starať o starodôchodcov. Kto tu bol šéfom Sociálnej poisťovne a bral dva platy a zároveň bol poslancom Národnej rady a kašlal na starodôchodcov a čakal, kým vymrú? Ja som to nebol, ale bol to nejaký Muňko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2017 16:02 - 16:12 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
V tomto prípade vážená pani predsedajúca, kolegovia, kolegyne, nechcem vám tu kaziť komótnu, príjemnú atmosféru, ale myslím si, že tento návrh zákona je veľmi vážny a niekto si povedal, že má strach, chce zabetónovať, toť akurát som sa pozrel do očí pána Chudíka, chce zabetónovať napríklad pána Chudíka v Prešove, v Žiline pána Blanára a trošku sa asi obávajú, že po tých prešľapoch a po tých stotisícoch faktúr dramaticky zvýšených účtov za energie, že asi v druhom kole by tí ľudia si povedali, že no tak nie, pán Chudík, vy ste tuším z tej strany, z toho SMER-u, z tej strany, kde ten premiér trhal faktúru, sľuboval nám, že všetko dobré bude a nakoniec ja mám za záhradku platiť 900 % navyše. Tak viete čo, pán Chudík, ja sa voči vám postavím a ukážem vám druhýkrát, že to nebude tak, ako hovoril pán predseda či pán premiér v minulých voľbách v Banskej Bystrici, že aj vrece zemiakov porazí Kotlebu. A ukážu a vzoprú sa jednoducho proti vám a dostanete na frak.
Jednoducho máte strach postaviť sa realite, máte strach, že vám tieto dramatické zvýšenia cien elektriky, vody, plynu, kúrenia ľudia spočítajú vo voľbách v druhom kole. A spoliehate sa na to, že keď do prvého kola pôjdete, tak teda, samozrejme, znalosť značky, tí ľudia mnohí, bohužiaľ, volia tak, že však toto je náš, čo tu budem vymýšľať niečo nové, tak zo zotrvačnosti jednoducho vás zvolia. A možno áno, keď bude 10 kandidátov, možno pán Chudík s 15 percentami sa stane županom a budeme sa tváriť, že ako správne bol zvolený, že to je demokratická voľba. Bude to pro forma demokratická voľba, lebo budete reprezentovať 15 % z 20 % zúčastnených, takže budú vás voliť v podstate traja ľudia zo 100 v tom kraji. Ale to vám nebude brániť, že sa budete môcť vyvážať na audinke, určite máte nejakú, prepáčte, že to beriem osobne, a možno si pozrieme aj nejaké výsledky, niekde v nejakých rómskych osadách budú podozrivo vysoké počty hlasov, ale však ste demokraticky bol zvolený.
Omnoho reprezentatívnejšia a demokratickejšia voľba by bola, ak by tu zostal súčasný systém dvoch kôl, kedy áno, možno v prvom kole sa osobnosti navzájom pobijú, strany sa pobijú a ľudia rozhodnú, kto pôjde do druhého kola. Dvaja najlepší súperi idú a potom čestne zvedú boj a ľudia si naozaj vyberú toho, za ktorým najviac stoja. Čiže napríklad, ak by vy osobne ste mali možno podporu 15 % ľudí z tých 20 %, ktorí prídu voliť, čiže troch ľudí zo sto, pri systéme, ktorý navrhujete, tak ak by ste chceli byť zvolený v systéme, ktorý dnes existuje, tak by ste museli získať nadpolovičnú väčšinu z 20 hlasov, tak aspoň 11 ľudí zo 100 a to už je tri-, skoro štyrikrát viac. A to pri faktúrach, ktoré ste poslali ľuďom a pri tom, ako pohŕda premiér týmito ľuďmi, ktorých ste doslova vystavili infarktovým stavom, kedy premiér hovorí, že šak to je tak možno 60 ľudí na Slovensku, hoci iba na východnom Slovensku 200-tisíc ľudí dostane za garáže, záhrady, chatky, chalupy, na ktoré kedy-tedy chodia, za spoločné priestory v činžiakoch drasticky zvýšené faktúry, pri tomto stave jednoducho nemáte šancu vyhrať v druhom kole, pán Chudík.
Prepáčte, ste tu teraz jediný z tých županov, takže sa to, tá moja pozornosť, sústreďuje na vás. Neberte to osobne. A keďže nemôžem používať vizuálne pomôcky, by som tu ukázal fotky aj tých druhých županov, ale tak vy teraz ste teraz tá moja vizuálna pomôcka. (Povedané s pobavením.)
Takže jednoducho máte strach, že by ste dostali nakladačku, SMER, SNS, Most – HÍD v druhom kole, že ľudia by vám ukázali, ako si hodnotia to budovanie sociálneho štátu, ktorý ste im tu vybudovali, ako si hodnotia tie faktúry, ktoré ste im teraz vo veľkom rozposlali, a preto iba kvôli vlastnému strachu, nie kvôli tomu, že chcete ušetriť peniaze, kvôli vlastnému strachu z vlastnej prehry navrhujete niečo, čo nebude posilnenie zastupiteľskej demokracie, ale ústup. Lebo ľudia naozaj v dvoch kolách si môžu, ten primátor alebo pardon, v tomto prípade župan, ak by bol zvolený, má omnoho väčšiu legitimitu, ak je to človek, ktorý vyhral z dvoch a ľudia sa za neho postavili, ako keď je to jeden a so šťastím vyhral, lebo mal desať ďalších malých súperov.
Andrej Hrnčiar používa túto stratégiu, že si postaví takých, akože takých fiktívnych súperov do súboja o primátorstvo v Martine. Dvakrát to využil a vychádza to. Áno, ľudia potom zvolia toho, kto má najlepšiu znalosť značky, ktorého poznajú, však to je náš primátor. A tú svoju opozíciu rozbije tým, že keď aj by tam bol silný súper, on mu postaví svoju vedúcu kancelárie ako ďalšiu kandidátku za primátora, potom ďalšieho známeho, ďalšieho známeho, ďalšieho známeho a tí ľudia ako síce v takej mylnej informácii, ale v omyle teda vlastne si akože vyberajú slobodne, ale v skutočnosti tento systém jedného kola pomôže, aby vyhral v podstate človek, ktorý má menšinovú podporu, ale pomohol si zneužitím systému.
Vy teraz idete zneužiť systém. Idete znásilniť systém a mňa veľmi mrzí, že pri tých slovách, ktoré ste tu mali pri vzniku vašej koalície, vašeho zlepenca, kde ste tu hovorili, jak Bugár sa tu hájil tým, my chceme byť hrádza proti extrémizmu, my musíme ísť s tým zlým Ficom, my musíme ísť s tou SNS, lebo my musíme tým fašistom zabrániť, aby boli v tom parlamente, že dnes ustielate posteľ Kotlebovi v Banskej Bystrici. Ak dnes schválite tento návrh zákona, mu ustelete posteľ a takú obrovskú páperovú duchnu mu tam našuchoríte. A Kotleba bude županom v Banskej Bystrici. Bude to iba vaša zodpovednosť, že toto spáchate, a iba vy sa potom pozerajte do zrkadla, že ste to urobili. Lebo je prirodzené presne to, že to jedno kolo pomôže pánovi Chudíkovi v Prešovskom kraji presne, presne tak pomôže Kotlebovi v Bystrici.
A keď tu kolega Bublavý, spravodajca, hovoril niečo, že tam tie zlé, neviem čo, pravicové strany asi nepodporili Maňku. Nie, Kotlebovi nevyhralo to, že bol tam neschopný Maňka postavený. Kotlebovi v prvom rade postavilo to, že sa Fico postavil pred kamery a povedal, že aj vrece zemiakov toho nímanda Kotlebu porazí.
Toto, že vy opovrhujete ľuďmi, že ukážete tým ľuďom, ktorí sa voči vám vzbúria. A nemyslime si, že tí ľudia, ktorí volia Kotlebu, že to sú všetci fašisti, že to sú nejaké vymleté mozgy. Nie, to sú len zúfalí ľudia, ktorí sa sklamali vo vás, ktorí vás prekukli omnoho skorej jako tí, ktorí dnes dostávajú tie faktúry. Tí dnes zisťujú, čo ste zač a ako ste to s nimi mysleli úprimne. Ale Kotlebovi voliči boli niekedy vaši voliči. Nezakrývajte si oči pred tým, že tretinu voličov Kotlebu Kotleba získal od vás. To sú sklamaní voliči SMER-u. To sú ľudia, ktorí sa spoliehali na to, že im tu budujete sociálny štát, že vám bude záležať na nich, lebo ste sociálna demokracia, lebo Robert Fico im to sľúbil.
Ale Robert Fico ich iba podviedol, lebo v roku 2006 si kampaň postavil – a v sobotu je výročie – na tom, že odškodní ľudí, ktorých okradli nebankovky. Ako ich odškodnil? Že odvtedy ich nepozná, že sa ani nebol schopný stretnúť s tými ľuďmi, ktorí zastupujú tých okradnutých ľudí v nebankovkách, jednoducho cynicky ich podviedol a čaká, kým vymrú, lebo Robert Fico si ďalšiu kampaň postavil na tom, že odstráni krivdu na starodôchodcoch. Na ľuďoch, ktorí mali dôchodky vymerané do roku 2003. A čo s nimi urobil? Desať rokov svojej vlády čaká, čaká, čaká a za ten čas zomrelo viac ako 400-tisíc starodôchodcov. Čo je to za cynizmus v tomto človeku a vo vás, keď ste schopní oklamať státisíce ľudí, len aby vás volili, či ľudí okradnutých nebankovkami, alebo starodôchodcov, a potom čakať kým vymrú, a potom na samý koniec teraz takto si Fico zhodí omrvinky zo stola a povie, že tu máte, nakŕmte sa a ešte mi pobozkajte prsteň, lebo ja, milosrdný pán Boh tu na zemi, v Slovenskej republike, som vám starodôchodcom, 80-, 90-ročným babičkám a deduškom dal teraz 50 eur. To čo je za sociálnu politiku? To čo je za sociálne cítenie? To čo je za sociálnu demokraciu? Sa nehanbíte, že toto kryjete?
Ste cynici, ktorí zneužívate nevedomosť ľudí, dôveru ľudí. Podvedených ľudí podvádzate. A títo ľudia následne preto, že už jednoducho vám prestávajú veriť, volia Kotlebu. Čiže Kotlebovi voliči nie sú nejakí blázni. Kotlebovi voliči nie sú fašisti. Kotlebovi voliči sú podvedení voliči SMER-u. Čiže keď Kotleba vyhral v Banskej Bystrici, tak preto lebo Robert Fico nimi opovrhoval, tými voličmi, a tí si povedali, že to ukážu teda tomu Ficovi, keď on ich nepoprosí a nepovie: Prepáčte, odpusťte mi, znova som nesplnil sľuby, ktoré som vám dal. Podviedol som vás, príďte, prosím vás, nás podporiť, nášho kandidáta Maňku a zabráňme nástupu fašizmu. Toto očakávali vaši voliči a vy ste ich podviedli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.1.2017 18:00 - 18:01 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Dušan Bublavý (povedané so smiechom), takže hovoril si, že čom som ja proti tomu urobil, menili sa tu ľudia za Radičovej vlády. Vieš, čo som proti tomu, čo som urobil? To, čo, na čo ty by si nikdy nemal odvahu. A to je ten rozdiel medzi nami dvomi a medzi mnou a ktorýmkoľvek poslancom dnešnej koalície. Ja ako vtedajší koaličný poslanec, ja ti to pripomeniem po tých 6 rokoch, ako koaličný poslanec som išiel na Generálnu prokuratúru a kvôli politickým nomináciám som podával trestné oznámenie, dal som tam zoznam pozícií, ako si ľudia rozdeľovali fleky, ako sa rozdeľovali fleky, a dával som to trestné oznámenie preto, lebo si myslím, že to je korupcia. Chápeš, čo som spravil? Vypovedal som u prokurátora Čentéša. Ako koaličný poslanec! Naber ty tú odvahu teraz a choď na Generálnu prokuratúru dať trestné oznámenie na vašich pánov, že rozdávajú fleky a týmto korumpujú tých ľudí! Naber tú odvahu, doprajem ti to a veľmi rád sa budem pozerať, že sa takto mentálne posunieš a dokážeš byť spravodlivý nielen vtedy, keď si vo vláde, ale aj v opozícii.
Čiže ešte raz ti opakujem, pýtal si sa ma, že čo som urobil. Urobil som to, čo ty by si nikdy v živote nedokázal, lebo na to nemáš odvahu. Ale prajem ti to do nového roku, aby si raz takú odvahu mal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 31.1.2017 17:47 - 17:56 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte mi pri tejto príležitosti, keďže hovoríme o štátnej správe, vyzdvihnúť prácu desiatok tisíc statočných ľudí, ktorí v štátnej správe naďalej robia napriek tomu, že vidia, že ich úrad nevedie ten najlepší, ale ten, ktorý má tú správnu stranícku knižku. 27 rokov sme sa de facto neposunuli nikde.
Keď pred..., v čase socializmu to na Slovensku bolo tak, že úrady viedli tí, ktorí mali červenú stranícku knižku, tak dnes k tej červenej pribudli iba ďalšie dve farby. Farba SNS a farba MOST-u - HÍD. Tým, že naďalej tento systém udržiavame, a ten zákon o štátnej správe v podstate nič na tomto systéme nezmení, len sme si nadstavili nejaké placebo, ktoré ukážme, pošleme niekam do Bruselu, aby boli spokojní, a naďalej to bude o tom, že de facto politickí nominanti budú v nejakom orgáne nám strážiť nezávislosť štátnej správy, že naďalej budeme ľuďom ukazovať, že niekto tu je menejcenný a niekto je vyvolený.
A ešte raz hovorím, obdivujem desiatky tisíc poctivých štátnych úradníkov, ktorí mnohokrát za almužnu musia si páliť prsty s kriminálnikmi, s neplatičmi daní alebo s podvodníkmi typu Bašternák, ktorí si túto prácu vykonávajú poctivo, a zároveň musia trpieť, že majú svojho šéfa možno najneschopnejšieho z toho úradu, len preto, lebo pán šéf alebo pani šéfová sa strčila dostatočne hlboko do jednej časti tela okresnému predsedovi, či už SMER-u, SNS, MOST-u - HÍD. To je hanba. 27 rokov po revolúcii aby naďalej sme tu poctivým štátnym zamestnancom ukazovali, že nie morálka, nie vedomosti, nie schopnosti sú rozhodujúce v tom, ako kto bude kráčať po kariérnom rebríčku, ale schopnosť ohovárať, schopnosť robiť zákerné kroky, schopnosť kradnúť, schopnosť okrádať voličov, schopnosť zatvárať si oči pred zlodejinami našich ľudí. A títo ľudia dostávajú priestor, aby boli tí akože vyvolení, tí s najvyššími platmi.
Veľmi ma mrzí, že vládna koalícia je v takej sile, akú má, že nemala dosť odvahy, aby týmto zákonom riešila problém práve týchto ukrivdených ľudí, lebo ukrivdení nie sú tých pár vyvolených, ktorí tieto úrady vedú, ale ukrivdených je tých ix desiatok tisíc ľudí, ktorí sa na to musia pozerať a musia to trpieť, lebo, bohužiaľ, inú prácu by si nenašli, alebo jednoducho túžia robiť pre štát. V poslednom období myslím, že Veronika Remišová tu spomínala dve, myslím si, že úžasné ženy, ktoré sa nebáli a verejne prehovorili. Bola to pani Filipová a Zuzana Hlávková. Ženy, ktoré si povedali, že chcú robiť pre štát napriek tomu, že majú školy, že by si mohli vyberať, robiť pre ktoréhokoľvek súkromníka. A ja myslím, že vyjadrím túžbu všetkých tých ľudí, ktorí poctivo v štátnej správe robia, že chcú sa raz dožiť Slovenska, kde ten najlepší bude viesť ich úrad, že chcú sa raz dožiť Slovenska, že štátny úradník bude niekto a nie niekto, o koho si môžete obtrieť svoje ústa a beztrestne ho šikanovať, beztrestne sa mu posmievať a ten len sklopí zrak a bude musieť poslúchať, či už svojho šéfa, alebo tzv. nejakú agresívnu schránku, stránku.
Myslím, že pri prvom alebo druhom čítaní tohto návrhu zákona som spomínal príklad Singapuru, ktorým by sme sa mali motivovať. Singapur pred 40 rokmi bola obyčajná rybárska osada, kde si niekto povedal, že z tejto osady spraví perlu juhovýchodnej Ázie, a po tých 40 rokoch si môžeme povedať, že sa mu to naozaj podarilo. Prvý krok, ktorý tento človek spravil, bolo to, že si povedal, že chce, aby pre štát robili tí najlepší z najlepších a aby zo štátu urobil toho najlepšieho zamestnávateľa v Singapure. Veľmi výrazne zdvihol platy ľuďom v štátnej správe. Zároveň sa nebál povedať, že mnohí pôjdu preč. Zároveň teda tým pádom vytvoril prostredie, kde tí najlepší bojovali o to, aby to miesto tam získali. Aby to nebolo o tom len, že niekto pracuje čestne pre štátnu správu z presvedčenia, lebo jednoducho chce lepšie Slovensko pre svoje deti, ale aby to bolo o tom, že aj keď zabojujem o tú prácu - a beriem to ako poslanie -, že zároveň pri dvoch zahraničných školách, ako mala jedna z týchto paní, ktoré som spomínal, bude mať aj adekvátny plat. Bude mať adekvátne postavenie a vie, že keď sa bude snažiť, postupne po kariérnom rebríčku vystúpa možno aj na vrchol toho konkrétneho úradu alebo ministerstva.
Bohužiaľ, takúto ambíciu na Slovensku nevidím. Lebo ambícia ľudí z MOST-u - HÍD, SMER-u a SNS je len vkradnúť sa do ďalšej špajze, lebo prvú ste už vykradli. Vy sami, vaši poskokovia, vaše biele kone a la Bašternák. A dnes máte chuť na ďalšiu špajzu ľudí. Prejavuje sa to potom na tom, že ľuďom zvýšite ceny energií a nehanbíte sa nehanebne ešte klamať a vysielať vašeho maskota premiéra, aby trhal teatrálne faktúry a ľuďom hovoril: "Nebojte sa, ušetríte, všetkým dôjdu nové faktúry." Skutočnosť: 90 % ľudí na strednom Slovensku bude platiť viac, ako by platilo pred roztrhaním faktúr. Lebo ste vykradli jednu špajzu a máte vykradnúť druhú. Toto je vaše správanie, vaše ambície, schopnosti a vízie nesiahajú ďalej. Vaša vízia je druhá špajza, ktorú chcete získať.
Ja som si dnes prepísal auto. Dnes som platil 33 eur. Zajtra by som platil pri skoro 7-ročnom aute, pri tom istom aute za ten istý úkon, prepis v rámci okresu 494 eur. 33 eur dnes, zajtra 494. Môžete sa hanbiť. Vy nemáte ambíciu, aby ste urobili zo Slovenska lepší štát.
Vy máte ambíciu, aby ste zo svojej peňaženky urobili lepšiu a plnšiu peňaženku. Povedali ste si, že Slovensko je vaše léno, váš súkromný majetok, a robíte všetko preto, aby ste ho čím skôr rozkradli. A ešte raz vás vyzývam, hoci viem, že toho nie ste schopní, ale robím to preto, aby si to uvedomili vaši voliči - aj vaši voliči v štátnej správe, skúste konečne prísť s víziou. S víziou pre zdravotníctvo, školstvo, ale aj tú štátnu alebo verejnú správu. S víziou, akú mal obyčajný jeden človek v Singapure, a urobil zo Singapuru perlu juhovýchodnej Ázie. Aj zo Slovenska by taká perla mohla byť. Je tu kopa statočných, čestných ľudí, ktorí napriek tomu, že im hádžete polená pod nohy, napriek tomu, že im ukazujete, že nie sú hodní vašej dôvery, lebo hocijakého nímanda urobíte šéfa ich úradu. Napriek tomu poctivo v tom úrade makajú, sklonia hlavu a berú smiešny plat. Áno, ľudia v štátnej správe si zaslúžia vyšší plat, ale nie cestou, akou ste zvolili vy, že si poviete, že Trošková asi zrejme už v pozícii hlavnej štátnej radkyne za svoje služby dostáva málo, tak jej idete zdvihnúť plat o 20 %. Alebo si Andrej Danko povie, že však tí ľudia si..., pardon, kapitán Danko, si tí ľudia, ktorí ho tu musia počúvať a plniť jeho veľakrát choré príkazy, si zaslúžia nejaký príplatok ako bolestné, tak im zvýši 20 % plat.
A ja sa pýtam, v čom je toto systém, v čom je v tomto nejaká vízia, napĺňanie vízie a systematická práca. Toto je iba pohŕdanie všetkými ostatnými štátnymi zamestnancami. Lebo vy si poviete, toto títo naši, tí dostanú viac, lebo správne asi salutujú, alebo chcete od nich nejaké služby a všetci tí ostatní sú vám ukradnutí. Vytvárate dve kategórie štátnych zamestnancov a môže vám byť hanba! Hanba za to, že ste to schválili, a pevne verím, že sa vo vás ozve svedomie a schválite prezidentove pripomienky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.1.2017 13:23 - 13:23 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Chcel by som poprosiť alebo dať teda procedurálny návrh, aby vedenie Národnej rady nemenilo program na poslednú chvíľu. Lebo ešte v tejto chvíli v elektronickej podobe v programe bod 5 vôbec sa nenachádza. A všetky body sú tam tým pádom prečíslované. Je to podľa mňa nezodpovedné, takto sa správať k poslancom Národnej rady, že im oznámime niečo a v skutočnosti na internete je niečo iné. Ja som preto dával môj procedurálny návrh, lebo tento bod tam vôbec nebol zaradený a bol zaradený na poslednú chvíľu a pod rukou a bolo nám to sem podstrčené. Takže dával som návrh s vedomím, že takýto návrh programu nebol zverejnený.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.1.2017 13:15 - 13:16 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Chcel by som povedať, že včera to ešte v programe nebolo, takže možno medzičasom ste to tam doplnili. Kvitujem, som rád, ale včera to v programe nebolo.
Posledný môj procedurálny návrh je, že navrhujem, aby Národná rada zaviazala mini..., pardon, aby zaviazala ministra dopravy, aby zverejnil prevody všetkých pozemkov pod R7 smerom na Dunajskú Stredu od roku 2002. Navrhujem to preto, lebo z peňazí všetkých daňových poplatníkov sa minulo 400 mil. eur na výkup pozemkov smerom na Dunajskú Stredu alebo obchvat Bratislavy. Viem a všetci sme sa dozvedeli, že momentálny predsedajúci pán Bugár na tomto kšefte urobil nemorálny kšeft, kedy okradol svoju vlastnú rodinu o 500-tisíc eur. A bol by som rád, aby sme identifikovali ďalších politikov a bielych koňov pána Bugára, ktorí na tomto kšefte zarobili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.1.2017 13:14 - 13:15 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže v súvislosti s tým, čo ste v podstate teraz hovorili, tak žiadam o vytvorenie priestoru na realizáciu odporúčania uznesenia mandátového a imunitného výboru, ktorý mi pán kapitán Danko listom ponúkol dňa 11. januára 2017. Vzhľadom na to, že jediná zákonná možnosť na vytvorenie takéhoto priestoru je rokovanie a je bod rokovania, žiadam vás o schválenie takejto formy možnosti vystúpenia.
Viem, že pán kapitán Danko teda... Alebo teda aby som ozrejmil, poslal mi list. Ja som na ten list v termíne odpovedal, kde teda navrhol, že zaradí bod programu. Ja som na tento list odpovedal, že využijem túto možnosť. Viem, že potom keď to predniesol na grémiu, vy, pán predsedajúci Bugár, ste povedali, že mám vystúpiť ako procedurálny návrh. Lenže rokovací poriadok je zákon a ja si zákon svätím. A možnosť vystupovať počas procedurálneho návrh s čímkoľvek iným ako procedurálnym návrhom by bolo porušenie zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.1.2017 13:12 - 13:13 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, navrhujem, aby Národná rada zaviazala ministra obrany, alebo teda vládu a následne ministra obrany k zverejneniu všetkých udelení hodností aktívnym politikom od roku 1993.
Zdôvodnenie: Boli sme všetci svedkami v posledných týždňoch toho, že niektorí aktívni politici si potichu vybavili hodnosť. Následne sme sa dozvedeli, že to bolo za zásluhy a že si tieto hodnosti mimoriadne zaslúžia. Priznám sa, že úprimne som zdieľal radosť týchto politikov z toho, že tieto výložky majú u seba doma niekde v skrini alebo na poličke.
A dovoľte mi zároveň, aby som úprimne za náš poslanecký klub pánovi kapitánovi Dankovi k získaniu týchto hodností zagratuloval.
Skryt prepis