Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:33 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:34 - 10:36 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Chcel by som pánovi predsedovi pripomenúť 7. august tohto roka, kedy aj súčasnému predsedajúcemu, aj premiérovi odkázal, že vypovedá koaličnú zmluvu. V takejto kríze logicky, samozrejme, očakávalo by sa, že všetci budú sa snažiť zhodnúť a podobne. Ale keď Fico videl, že nezaberá, tak pohrozil tým najdôležitejším, čo ľudia v SNS a hlavne predseda, ktorý to zdedil po Slotovi, v slovenskej politike chcú dosiahnuť, pohrozil zrušením biznisu. V pondelok Danko vypovedá koaličnú zmluvu, ale už vo štvrtok je Fico na inšpekciu ministra Gajdoša a hrozí mu cez médiá, že vlastne akýkoľvek nákup v ozbrojených silách pôjde cez, alebo iba so schválením samotného premiéra alebo vlády. Vtedy to Danko pochopil a nakoniec táto výstraha zabrala. Ale výsledok je, bohužiaľ, ten, že dohodli sa, tento biznis ti zostane, môžeš si robiť nástenkové tendre v armáde, ale musíš poslúchať, a budeš súčasťou koalície. Toto bola kríza v auguste a asi, nieže asi, ale takýto priebeh mala.
Keď tu Danko hovorí o tom, že dve štátne spoločnosti niečo vyvíjajú, čo môže armáda využiť, na tom by nebolo nič zlé, ja by som v podstate aj s tým súhlasil. Len problém je ten, že nakoniec ten biznis skončí v súkromných firmách. Áno, aj vo Way Industries, kde predtým ešte donedávna bola Slavia Capital, ale keďže sa chystal biznis, povedalo sa, upracte sa odtiaľ, prepísalo sa na nejakého zubára z Prahy a dnes a budeme tváriť, že však to je renomovaná firma, len skutoční majitelia budú skrytí. Ide o nástenkový tender, lepšie povedané 10-krát nástenkový tender a chcel by som upozorniť pána ministra, že v base neskončil Slota, ale ministri.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 12:24 - 12:26 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis

Ďakujem, Martin, za múdre slová. A teraz k tým nemúdrym.
Prišiel sem jako víchor Goebbels SMER-u Erik Tomáš, tak, že, a začal presne tak, jak to Goebbels robil. Jako jeho pravidlo vlastne bolo, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou. Takže už to tu povedal počas odvolávacej schôdzi, ja neviem, tak pár desiatokkrát aj spolu so svojimi ľuďmi, ktorým píše do e-mailu tie faktické poznámky, Takže je mi to celkom také úsmevné, že keď sa niektorí z vás, ktorí na chodbe nie ste schopní povedať súvislú vetu, zrazu prihlásite do faktickej a fičíte, fičíte, potom pozriem na nich, aha, číta, poslali mu e-mailom faktickú, čo má povedať. Neni vám trápne, ako poslancom čítať to, čo vám napíše Goebbels, aby ste prečítali?
Takže znova tu hovoril o tom, že sme hlasovali za vyššie platy, jednoducho je to úplný blud. Samozrejme, že on to mal na starosti, lebo šéf ZOO bol v Afrike, mal to ustrážiť, potichu sa dohodol s poslancami, že si schvália o tisícku viac. Nemorálne, antisociálne. A teraz sa snaží krútiť ako had a už sa toho nezmyje (nesúhlasné reakcie z pléna).
A prečo sme to neurobili v roku 2010? No lebo my sme vtedy boli piate koleso u vlády a nikdy sme nehovorili o sebe, že sme sociálna demokracia, ako budujeme sociálny štát, jako myslíme na ľudí. A keď tu niekto robil režiséra, hovoril, čo teda SMER má robiť, tak to bol práve tento Goebbels, ktorý mal prísť s tým, že konečne spravme niečo aj pre ľudí a dajme tie príplatky za soboty, za nedele, za tie nočné. Ale Goebbels povedal, nehlasujte za to, okopírujeme to, dáme to my a predáme to, že sme to predstavili my. Celkom slušné (nesúhlasné reakcie z pléna).
A keby ľudia ako vy platili dane, mne povedal. Ja som zaplatil 500 mil. korún tomuto štátu daní. A práve kvôli takýmto zlodejom, ktorí rozkrádali aj s jeho ministrom vnútra Kaliňákom a s jeho šéfom vlády, ktorí ich rozkradli, som do politiky prišiel, aby sme týchto ľudí z politiky vyhodili, týchto kriminálnym zlodejov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.12.2017 11:43 - 12:14 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia a kolegyne, dovoľte, aby som sa vyjadril k predloženému návrhu zákona, lepšie povedané, k dôkazu, k samodôkazu poslancov SMER-u, akí sú farizeji.
Tento rok sme trikrát predkladali návrh zákona, aby zamestnanci mali príplatky za sobotu a nedeľu uzákonené v Zákonníku práce. Predkladali sme návrh zákona, aby zamestnanci mali nie 20 % z minimálnej mzdy ako nočný príplatok, ale 20 % z ich priemernej mzdy ako nočný príplatok. A, čuduj sa svete, keď sme to tu predkladali trikrát, boli sme pre vás a hlavne pre vašeho predsedu Roberta Fica poloblázni, blázni, pošahanci, ľudia, ktorí nemajú nápady, ktorí nevedia prísť s nejakou ideou, ktorí, ktorí vlastne nevedia, neprišli so žiadnym návrhom, ako by pomohli ľuďom, a ani jeden z vás nehlasoval za. Ešte raz hovorím, dali sme vám tri šance. Tri šance, aby ste sa vrátili ku koreňom, k tomu, čo ste sľúbili ľuďom, na základe čoho vás zvolili do politiky, do parlamentu, že ste hovorili, že ste sociálni demokrati a v prvom rade vám ide o tých najbiednejších a v prvom rade úplne o zamestnancov. O ľudí práce.
Nehanbíte sa každý jeden rok na 1. mája zvolať si šaškarádu a hovoriť tým ľuďom, ako vám na nich záleží. Ale skutky sú omnoho dôležitejšie ako slová, a vaše skutky vás usvedčili. Dali sme vám tri šance. Trikrát ste mohli hlasovať za vyššie príplatky pre ľudí pri, za nočnú prácu, trikrát ste mohli hlasovať za príplatky, za zavedenie príplatkov za sobotu a nedeľu do Zákonníka práce. Ani jeden z vás nehlasoval za.
Úplne najkrajšie, najkrajší príklad vašeho farizejstva je to, že keď si pozriete na to, že kto dnes tento návrh predkladá, je to pán Podmanický, Glváč a Petrák. Tak sa pozrime na to, ako hlasovali pri tých troch šanciach.
Glváč? Prvýkrát, 7. 4. zdržal sa. Dnes zrazu predkladá návrh a hovorí, že musíme tým ľuďom práce predsa pomôcť. Ale prečo, keď mal šancu, zdržal sa? To znamená, bol tu, ale zdržal sa, nehlasoval za. Ani jeden poslanec vládneho skorumpovaného zlepenca nehlasoval za. Ako hlasoval pán Petrák? Pán Petrák sa takisto zdržal. Ako hlasoval tuná pán predkladateľ, ktorý pred chvíľkou sa tu pomaly rozlial na kolomaž a hovoril o tom, jako nám, ako musíme tým zamestnancom pomôcť, predsa sme sociálna demokracia? A ako hlasoval, keď mohol im pomôcť pred skoro rokom? Zdržal sa. To bol prvý pokus.
Sedemnásteho piaty znova. Pán Glváč, predkladateľ, hlasoval, nieže sa zdržal, už hlasoval až proti, to znamená, že už vyslovene nesúhlasil s tým návrhom zákona, lebo predkladáme niečo, čo strašne ublíži asi ľuďom. Ale dnes okopírovaný náš návrh zákona predkladá a tvári sa, ako vymyslel koleso. A ako hlasoval pán Petrák? Bol proti takisto. Pán Podmanický? Sa zdržal, ani jeden nepodporil.
Posledný pokus, ktorý sme vám dali, aby ste sa vrátili ku koreňom, 11. septembra. Ako hlasoval pán Glváč? Zdržal sa. Pán Petrák? Zdržal sa. Pán Podmanický? Zdržal sa. Takíto ste vy hrdinovia. Keď môžete ľuďom pomôcť, tak politizujete a miesto toho, aby ste stlačili to správne tlačítko podľa svojho svedomia a podľa toho hlavne, čo ste ľuďom sľúbili a vždy ste im sľubovali a s čím ste ich opíjali, tak hlasujete podľa toho, ako vám Palculienka ukazovala v minulom volebnom období a teraz ten Churchill, či čo to povedal, že na Churchilla vám ukazuje, že véčko, že to je za a toto je proti (rečník gestikuláciou prstov naznačuje spôsob hlasovania). Že sa nehanbíte!
Rok mohli mať ľudia príplatky za soboty a nedele v Zákonníku práce. O rok skorej mohli mať vyššie príplatky za nočnú prácu. Len vy na nich kašlete, lebo vy, vás zaujíma iba biznis. Biznis a odporné politikárčenie. A potom sa nehanbíte spraviť po dvoch vašich hlasovaniach, že si zavoláte, pozvážate s autobusmi z celého Slovenska, dnes sú to neni babky-demokratky, neviem, ako by som ich nazval, babky-ficovky, alebo ako, zavoláte desaťtisíc ľudí, pozvážate do Nitry a tam príde Robert Fico po dvoch týchto vašich hlasovaniach proti ľuďom, on sa tam postaví, že: Ľudia, viete, čo som vymyslel? Ja som vymyslel, že my musíme dať do toho Zákonníka práce príplatky za soboty a nedele. Ono to tam nie je, chápete? To tam nie je. Ten Dzurinda to tam nedal. A toto hovoril po desiatich rokoch svojho vládnutia. Po desiatich rokoch budovania sociálneho štátu, po desiatich rokoch myslenia na ľudí a na zamestnancov, ľudí práce. A nepovedal tam, že, viete čo, chcem sa z tohoto miesta ospravedlniť tým poslancom v OĽANO, že sme ten ich návrh dvakrát odmietli. Prišli s dobrým návrhom zákona na príplatky za soboty, za nedele, za nočné a my sme uprednostnili svoj vlastný záujem, lebo sme ten návrh iba chceli ukradnúť, aby ste nás chválili, ako sme pre vás niečo vymysleli. Lebo, viete, my sme už vyhoretí. Viete, my už, nás zaujíma, máme plné hlavy iba biznisu s Bašternákom, s Kočnerom a s ostatnými zlodejmi, máme plný, plné hlavy toho, ako kryť zlodejiny Kaliňáka či Fica, alebo kohokoľvek, a my už nie sme schopní prísť s niečím, čo by reálne ľuďom pomohlo. Ospravedlňujem sa tým poslancom za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a uznávam, že som ich desať rokov, tých zamestnancov, zrádzal, lebo som na nich nemyslel, kašľal som na nich a pri týchto dvoch šanciach, ktoré mi dali a nadstavili zrkadlo z OĽANO, tak sme vás opäť zradili. Ja dnes pri príležitosti 1. mája vám sľubujem, že to napravím. Ľudia, prišli ste sem, ja vám naozaj sľubujem, už nebudeme hlasovať podľa toho, čo nám politicky vyhovuje, ale podľa toho, čo vyhovuje vám, ľuďom práce. Toto by som ocenil, takýto prístup. Ale keď je niekto farizej a zároveň zlodej, že dokáže, neukradne iba to, čo nie je prikované, tak ten ukradne aj samotný návrh zákona, lebo však v pohode. A keď si potom chce pribrať autorské práva na svoju stranu, tak sa nehanbí šaškovať v nejakej nočnej smene niekde v Lozorne a vyrábať zvarky.
A ja sa pýtam Roberta Fica z tohto miesta, viem, že sa nachádza práve teraz v Národnej rade, takže zrejme ma počuje. To sa nehanbil po tej nočnej smene na otázku novinára odpovedať, keď sa ho opýtal novinár: Ako sa, pán premiér, cítite po tej nočnej smene? ´Výborne, výborne, pôjdem si zabehať. Super, super, dobre mi to padlo.´ To sa nehanbil takto znevažovať tých ľudí, ktorí si to musia odmakať každý tretí deň na tej nočnej smene? To si on naozaj myslí, že každý robí tu šaškára, čo robil tam on? Pre divadlo alebo ako divadielko pre novinárov, fotografov, aby ukázal, ako sa ťažko namakal? To aj takýmto spôsobom musí ukazovať, ako hlboko tými ľuďmi opovrhuje? Jako on sa vlastne nenarobil a ako vlastne odporúča všetkým ľuďom po tej nočnej zmene, aby si teda išli zabehať, lebo však tá nočná zmena vlastne vzpružuje ducha. Že vám neni hanba! Ešte raz hovorím, trikrát sme vám dali šancu. Takto pred rokom prvýkrát som vám tu prehováral do duše. Potom pri odvolávaní Fica, keď tu behal jako tiger, dobre, okej, berem, že tri hodiny aspoň vydržal, tak som sa jeho pýtal, či sa nehanbí pred tým svojím svedomím, v zátvorke svedomím, že keď sa pozrie do toho Zákonníka práce, že tam nie je zmienka o príplatkoch za soboty a nedele. Ale nie, on sa nehanbil. A on sa nehanbil následne si ešte aj ten zákon, ktorý svojim poslancom prikázal, aby hlasovali proti, okopírovať si a za pár dní alebo týždňov od posledného hlasovania predstúpiť pred ľudí v Nitre a hrať divadielko.
Ale ja si myslím, že to, čo robíte, a keď my budeme si v opozícii dobre robiť svoju prácu, ľudí už na Slovensku začína prebúdzať. Výsledky volieb VÚC jednoznačne hovoria o tom, že ľudia vás majú po tadeto (rečník rukou ukázal na svoje hrdlo). Teraz môžte rozkrájať, môžte robiť nočné aj všetci, môžte tam zamestnať odteraz až do volieb, ľudia vám už neuveria, lebo vy ste sa jednoducho na nich vykašľali. Ako som povedal na začiatku, skutky sú omnoho dôležitejšie ako slová. Nám stačí tým ľuďom ukazovať, že ste desať rokov na nich kašľali a až potom, keď ste dostali výprask, tak zrazu ste začali loviť niekde návrhy a snažiť sa pomôcť ľuďom.
A to, že už dnes hovoríte o tom, že to, čo vlastne dnes predkladáte, nakoniec ani takto nebude, lebo teda sa to musí nejaké dohodnúť s tripartitou a s partnermi a so zamestnávateľmi, tak to svedčí o tom, že nakoniec sa dopracujete presne k takému návrhu zákona, aký sme predkladali my. Snažili ste sa to akože urobiť, že čísielka dáte iné, ale duch je presne ten istý. Upozorňovali sme vás, nie je v Zákonníku práce ani zmienka o sobotách a nedeliach. Mnoho ľudí, desiatky tisíc ľudí robia bez príplatkov v sobotu a v nedeľu a tu som vás z tohto miesta, aj moji kolegovia, opakovane sme vám hovorili, že mnohokrát sú to práve ženy päťdesiatničky, ktoré robia niekde v obchodoch a netrúfnu si od toho majiteľa vypýtať viac, lebo za chvíľku by boli na ulici a vystriedala by ich nejaká dvadsaťročná dlhonohá slečna. A tieto ženy potrebujú byť chránené. Títo ľudia, ktorí žijú v tých hladových dolinách, ktorí potrebujú mať ochranu v tom Zákonníku práce, a vy ste desať rokov na týchto ľudí kašľali. A toto je vaša vizitka, toto nezmizíkujete späť. Tie hodinky nepretočíte späť. Podvádzať môžte akokoľvek, ale čas nepodvediete. A my to budeme komunikovať ľuďom, lebo toto je to, ako vy ste mysleli na ľudí.
Bašternákovi ste za dva roky vyplatili 16 mil. eur nadmerných odpočtov. Iba takto vám posielal faktúry vymyslené a vy ste mu vyplácali, vyplácali, granti, lebo však kamarát, lebo však predsa prenajíma byt našemu premiérovi pod cenu, hlboko pod cenu, však upláca Fica, predsa nemôžme utopiť vlastného človeka. Vlastne predal firmu alebo 16 % vo firme Kaliňákovi, nehovoríme o Počiatkovi, aj o ňom by sme mali hovoriť, lebo presne ten istý scenár tam je, ale, dobre, berme teraz iba Kaliňáka, že mu dal úplatok 600-tisíc, lebo mu dal nehnuteľnosti v hodnote milión za 400-tisíc. Toto svedčí o vás, že tu legalizoval príjmy z trestnej činnosti. Čiže najprv Bašternákovi, kryjete mu chrbát, že mu vyplácate vratky, a po tom, keď tie prachy chce nejako upratať a zbaviť sa majetku, potom Kaliňák, minister vnútra, odkupuje od toho človeka podiel vo firme v čase, kedy ho vyšetruje Kriminálny úrad finančnej správy, čiže v čase, kedy Kaliňák veľmi dobre o tom vie, zoberie od neho úplatok 600-tisíc, všetko upratané. Lebo toto boli pre vás ľudia práce, skutoční ľudia práce, na ktorých ste po tých 10 rokov mysleli.
Vy ste kašľali zvysoka na tých ľudí, ktorí tam, áno, vyrábajú zvarky, pečú chlieb alebo sú niekde v bani. To je jedno. Na týchto ľudí ste kašľali, lebo vy ste potrebovali iba si vymyslieť biznis projekt, povedali ste si: a sociálna demokracia? Keď tu budeme kvákať o tom, ako sociálne cítime, tak asi nám dosť ľudí uverí. Našli ste si dobrého herca, ten to zahral. Zobral si k sebe dostatočne schopných zlodejov, s ktorými spolu robili biznis. Po tom, keď možno ten herec už pozeral na tých zlodejov, Počiatek, Kaliňák a podobní, Glváč tuto možno niekde za mnou sedí, tak rozmýšľali, však ako mohli by ste sa aj podeliť, tak mu minimálne prihodili ten bytíček za 2650, ktorý má reálnu hodnotu, ten nájom, pri 510 m2 s terasou 7300 eur dnes, nájom plus energie, čiže dohodili mu niečo, že kde ušetrí pánko 4700 eur mesačne. Šesťdesiat mesiacov, vynásobte si to sami, 300-tisíc eur Fico zobral úplatok iba od tohto jediného človeka.
Áno, keď niekto potom takto žije s pocitom, že však vlastne on je hradný pán, lebo to je ešte aj vyššie ako hrad, je to vyššie ako parlament, tak vlastne on je ten najdôležitejší na vrchnom poschodí, že to má ešte veľmi lacno, lebo bol taký šikovný zrejme, tak potom taký človek áno, stratí obraz o realite. Stratí obraz o tom, za čo reálne tí ľudia robia. Zabudne na nich, lebo ich potrebuje iba na to, aby ho volili, a udržiava tých ľudí v nevedomosti. A našou úlohou, spoločnou, opozície je udržiavať tých ľudí vo vedomosti a takisto ako Štúrovci pred 150 rokmi robili po Slovensku osvetu, tak musíme robiť tú osvetu my. Ľuďom vysvetľovať, že ste len obyčajní farizeji, zlodeji, ktorých jediným cieľom bolo rozkradnúť naše spoločné na úkor týchto ľudí, a nechávať tých ľudí a zneužívať vlastne ich nevedomosť. Áno, choďte teraz na ulicu a opýtajte sa tých ľudí, že či to vedia vlastne, že čo to je nejaký verejný dlh, čo to je HDP, percentá HDP a podobne. Nevedia. Tí ľudia jednoducho nevedia, že my tu žijeme de facto na drogách. Že vy ste si v mene ich detí a vnúčat de facto zobrali pôžičky, ale nebudete to splácať vy. Vy ste ich zobrali za ručiteľov a že tie ich deti a vnúčatá to budú splácať po vás a v slzách to budú splácať. Lebo keď zistia, koľko to je, keď sa preberú a keď my tých ľudí preberieme a vysvetlíme im, čo ste spáchali za tých desať rokov budovania sociálneho štátu, tak mnoho z tých ľudí odtiaľto odíde, ešte menej detí sa narodí a bude to ešte horšie. A toto nezmyjete.
Dlh, ktorý ste spáchali, 25 miliárd, alebo 27, myslím, že to je, miliárd eur dlhu, ktorý ste zvýšili. Celé Slovensko vyberie za rok 5 miliárd eur na dépeháčke. Každá jedna dépeháčka. Od tohto papierika, keď si niekto kúpi aj ten papier, aj tú fixku, aj auto, akákoľvek dépeháčka. Vy ste boli schopní rozkradnúť za 10 rokov budovania sociálneho štátu päťkrát toľko, ako Slovensko vyberie na DPH od všetkých obyvateľov štátu, od 5,4 milióna ľudí. A toto, tento účet za vašu odpornú hostinu budú platiť práve deti tých ľudí, korí robia tie nočné, ktorí pracujú v sobotu a v nedeľu, a všetkých ostatných ľudí, ktorí žijú iba zo svojich poctivo zarobených peňazí.
Možno aj v tejto chvíli by, možno si to pamätáte, keď som predkladal prvýkrát ten návrh zákona, už táto hlúposť Dankova, že nemôžeme sem vnášať obrazové pomôcky platila. Ono to je, jak to je napísané? Do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia. Tak už táto hlúposť vtedy platila, tak som vám to ukazoval na prstoch, možno si to pamätáte niektorí, aj keď málo vás sem chodí. Som vám ukazoval teda, že si predstavte, že každý prst je 10 a že za sobotu navrhujeme 50-percentný príplatok, že som vám ukazoval, že za nedeľu 100-percentný príplatok. A teraz vám ešte aj takýmto spôsobom chcem ukázať, že akú primitívnosť ste schválili. Čo by teraz komu sa stalo, keby tu môžem ukázať A-4 a na nej napísané 50 % za sobotu? Komu by sa čo stalo? Komu by odpadlo z krásy? Znova to bolo iba to, že ste chceli chrániť toho zlodeja Kaliňáka, ktorého transparent som sem roztiahol, kde bolo napísané, že ´Slušní ľudia platia dane a zlodeji si žijú za ne´. Lebo ste sa v tom videli aj vy, aj ten zlodej Kaliňák, ktorého sme tu vtedy odvolávali. Takže ja vám to teraz, keďže je zakázané do sály vnášať vizuálne pomôcky, tak si tu vizuálnu pomôcku vyrobím, lebo vyrábať vizuálne pomôcky nie je zakázané. Takže aby ste pochopili, že čo je 50. Tak číslo 50 sa píše takto: čiže rok sme bojovali za to, aby sme dali ľuďom príplatok za sobotnú prácu 50 percent. Päťdesiat – vidíte to číselko? Päťdesiat percent z ich priemernej mzdy. Mali ste tri pokusy, vykašľali ste sa na nás a dnes ako farizeji zrazu predkladáte to isté a hovoríte, že ste objavili koleso. Za nedeľu sme tu rok predkladali návrh zákona, aby ľudia mali príplatok za nedeľnú prácu 100 % zo svojej priemernej mzdy. Mali ste tri pokusy, trikrát ste sa zachovali ako farizeji, ste pošliapali práva ľudí, nezáležalo vám na nich a dnes sa zrazu tu podpisujete a bijete do pŕs, ako ste vymysleli niečo, čím ľuďom pomôcť.
Pri nočnej práci, aby ste to vizuálne vnímali, tak vám to dám druhou farbou, pri nočnej práci sme tu celý rok hovorili, že dajme tým ľuďom nie 20 % z minimálky, ale dajme im 20 % príplatok z ich reálnej mzdy, za ktorú pracujú. Lebo asi nie je úplne fér, keď niekto zarába jednoducho viac ako tú minimálku, že vlastne má príplatok iba z minimálky. Nie, mali ste tri pokusy, trikrát ste to mohli posunúť aspoň teda do druhého čítania a v druhom čítaní si dať svoje čísielka nejaké, aby ste teda nemuseli sa pred tých ľudí postaviť a byť konfrontovaní s otázkou, že prečo kopírujete návrhy od toho blázna Matoviča. Vy nie. Vy ste po tom, ako ste desať rokov na tých ľudí kašľali, tak potom ste ešte ďalší rok vedome na nich kašľali, keď predtým, poviem, že nevedome, tak potom ďalší rok vlastne znova ste na nich kašľali, lebo ste tie príplatky neschválili na základe našich návrhov zákonov.
Prečo sme s tými návrhmi prišli a prečo, čím sme argumentovali? Aj to je ináč celkom zaujímavé, že keď si pozriete dôvodovku, tak tá istá argumentácia. Keď si pozriete dôvodovku, ešte aj odpísané čísla. Že vám to nie je trápne? Ale tak dobre, však ale fakty sú fakty.
Pri nočnej práci sme predkladali štatistiku Eurostatu, ktorá hovorí, že každý šiesty zamestnanec na Slovensku pracuje v noci. Samozrejme, nie každý deň v noci, ale jednoducho pracuje na zmeny a vychádzajú mu do toho nočné zmeny, čiže naozaj sa to týka veľmi veľa zamestnancov. Zjednodušene, keď dva a pol milióna ľudí pracuje, každý šiesty, základnú matematiku ste mali, tak je to skoro 400-tisíc ľudí. A boli a sme v tomto parametre špička v rámci Európskej únie. Takisto sme špička po desaťročnom budovaní sociálneho štátu a la Robert Fico, sme špička, ktorou sa ale znova nemôžeme hrdiť, a to je to, že na Slovensku najviac ľudí pracuje v soboty a v nedele. Čiže a zároveň títo ľudia nieže pracujú najviac v soboty a v nedele, ale nemajú žiaden zákonný nárok na príplatok za prácu v sobotu a v nedeľu.
Ja si jednoducho neviem predstaviť väčšieho kapitalistu, väčšieho anti, alebo viac antisociálnu politickú stranu, ktorá desať rokov dovolí, aby ľudia v soboty a v nedele robili bez príplatku, a zároveň dovolí, aby sme vlastne v sobotnej a v nedeľnej práci boli špička v rámci celej Európskej únie. Vy ste urobili z ľudí otrokov. Vy ste sa prizerali na to, ako sú otroci a vôbec ste sa nesnažili akýmkoľvek spôsobom týmto ľuďom pomôcť. Keď sme vás na to upozornili, miesto toho, aby ste povedali ďakujeme za to, že ste nám nadstavili zrkadlo, že ste predložili návrh zákona, uznávame, že sme spravili chybu, tento návrh, aj keď je z opozície, podporíme, ste ho trikrát zamietli a potom ste sa nehanbili zvolať si to mecheche na 1. mája do Nitry. Nehanbili ste sa zdieľať na Facebooku to divadielko Roberta Fica z jeho nočnej práce. Možno ste si čítali tie diskusie pod príspevkami, ktoré o tejto nočnej práci boli. Ako, je také pekné čaro internetu Facebooku, že keď ľudia zbadajú niečo, čo nie je v súlade s nejakým kostolným poriadkom, keď vidia, že niekto sa na niečo hrá, tak internet je veľmi rýchlo spravodlivý. A tie obrázky a karikatúry, ktoré na pána premiéra internet behom noci vygeneroval, boli úžasné.
Mňa sa však, mne sa najviac páčila reakcia ľudí, ktorá sa asi aj najčastejšie tam opakovala, že bodaj by si Robert Fico tam vybavil trvalý pracovný pomer, či už denné, nočné, to je jedno, ale aby išiel konečne už robiť niečo poctivé. Lebo keď sa pozrieme na históriu tohto človeka, neviem, či má 52, či 53 rokov, tak v podstate to je len politická vyžírka, ktorá zneužívala slabých ľudí, odkázaných, sociálne odkázaných, práve tých ľudí práce, ktorých využila na to, aby vždy ich nalákali, aby prišli voliť, po voľbách sa na nich zvysoka vykašľal a keď ho nakoniec, ako som už ixkrát povedal, niekto nato upozorní, tak naďalej robí divadielko a na tých ľudí kašle. A keď hovorí, že on pred tým niečo poctivo robil, vlastne zastupoval Slovenskú republiku, tak v štrnástich sporoch, v ktorých Slovenskú republiku zastupoval, tak v štrnástich sporoch prehral. Tento človek jednoducho nevie, čo je to poctivá práca. Nevie, čo je to chodiť poctivo do práce a žiť z vlastných peňazí. Vieme to aj z nahrávky o tom, kde hovorí, že zarobil, myslím si, že dokopy to je 35 plus 40, čiže 75 miliónov korún vlastnou hlavou. V podstate, kde sa priznáva k trestnému činu nelegálneho financovania svojej politickej strany. A toto je spôsob, akým tento človek podnikal. Keď dnes sa ľudia pýtajú, že ako je to možné, že v tom byte naďalej býva, prečo sa z toho bytu neodsťahuje a prečo takto tých ľudí provokuje, tak ono je to, keď som tu stál pred ním tento týždeň, tak som mu to chcel povedať, ale myslím si, že vtedy by mu zabehlo. Ale ono to je v podstate veľmi jednoduché. Ten byt je jeho. Len on to nemôže povedať, lebo si ho kúpil z úplatkov, ktoré pozbieral, a veľmi ťažko sa potom sťahuje z vlastného bytu. Potom si budete vymýšľať akúkoľvek výhovorku, že hľadáte si bývanie. Predsa už keď si nájdem, tak už tam chcem zomrieť, však už mám nejaký vek. Ale jednoducho ten byt je jeho. Tak ako Bašternák uplácal priamo Počiatka, ako uplácal priamo Kaliňáka, kľúčových ľudí vo vláde, tak isto si uplatnil tutti, či capo di tutti di capo, či ako sa to povie, čiže hlavu mafie – Roberta Fica. Ten byt je jeho, a preto si myslím, že sa odtiaľ nikdy neodsťahuje. Normálny človek, ak by mal Boha pri sebe, a duplom, ak by bol premiérom v Európskej únii, duplom, ak by tu kvákal o boji proti korupcii, ak by si zvolával študentov a posielal ich na školenia niekam do Rakúska, aby mu tam protestovali dva mesiace ľudia pod barakom, že nech sa odtiaľ vysťahuje, nech nerobí hanbu, tak by sa v noci potichučky vysťahoval a hanbu by nerobil. Ale človek, ktorý si myslí, že už môže úplne všetko, aj kašľať na ľudí, lebo však znova oklameme pár stotisíc ľudí, ktorí nevedia vlastne, o čom ten svet je, a ktorí si myslia, že vlastne Fico niekde je dobrý premiér, lebo on Národnej banke povie, že aby vždy vytlačili dosť peňazí a je dosť peňazí na dôchodky, a nerozumejú tomu, ako ten štát funguje a neuvedomujú si dnes, ako tie ich deti a vnúčatá to budú splácať. Tak áno, títo ľudia, možno naďalej sa Robert Fico spolieha, že ho budú voliť.
Ja vám v podstate na jednej strane vyčítam, že čo ste spravili pri týchto návrhoch zákonov, ale na druhej strane neexistuje krajší príklad vašeho sociálneho farizejstva, jako konkrétne tento postup, ktorý ste zvolili. Desať rokov najprv si získať tých voličov, oklamať ich, že budete za nich bojovať, za ľudí práce. Potom desať rokov na nich kašlať, potom keď vás opozícia upozorní, trikrát vám dá možnosť hlasovať a urobiť niečo pre ľudí, nehlasovať za. Potom si zvolať do Nitry mecheche, oznámiť, že ste vymysleli, že im vlastne idete pomôcť, a potom sa tu tváriť nehanebne ako pán Podmanický, že akú dobrú vec ste vymysleli. Toto je skutočný váš obraz a vy ste ho dokonali. Lebo ak by ste to schválili niekedy v máji, tak by som vám mohol zaďakovať. Ale toto farizejstvo sme potrebovali, lebo nám veľmi pomôže v tej kampani, vysvetľovať to ľuďom. Takisto váš antisociálny príplatok za vyšetrenie u lekára. Áno, zrušiť Zajacovu dvadsaťkorunáčku, ale šmahom ruky zaviesť tridsaťeuráčku, Ficovu tentokrát.
Včera sme boli u pána prezidenta, sme ho vyzvali, aby vám ten zákon sem vrátil. Ja pevne verím, že sem ho vráti a že konečne sa do vás vráti svedomie a budete schopní v tejto veci tie poplatky zrušiť, lebo by som chcel vidieť, že by ste nám nechali teraz nasledujúce dva roky, aby sme iba ľuďom ukazovali, že dvadsať eur, dvadsať korún ste Zajacovi zakázali, ale Fico si v pohode môže zaviesť s Bugárom a s Dankom 30 eur, a ľudia to tam budú platiť.
Každopádne tento návrh zákona, keďže to je v podstate naše vlastné dieťa, náš návrh zákona, ktorý ste si len odkopírovali, náš poslanecký klub schváli, podporíme ho. Áno, možno dáte a budete predkladať nejaké zmeny, lebo vás zamestnávatelia pritlačia do kúta v druhom kole alebo v druhom čítaní. My jednoducho za tento návrh zákona hlasovať budeme. A ešte raz hovorím, preto, lebo je to to, čo sme tu trikrát predkladali a vám sa akosi do toho nechcelo.
Takže pozdravujem z tohto miesta Roberta Fica a očakával by som, že aspoň v tomto prvom čítaní príde sem zahrať nejaké divadlo. Má predsa z rokovacieho poriadku právo vystúpiť kedykoľvek. Keď sa tu nachádza teraz v Národnej rade, môže to ešte do tej druhej hodiny stihnúť. Mohol by prísť a sa tu rozliať, ako teda on myslí na ľudí, ako si to odmakal pri tej nočnej zmene. Keď to nestihne v tomto prvom čítaní a dnes myslím, že prvé čítanie ani neskončí, takže môže prísť v pohode do ústnej rozpravy alebo počas ústnej rozpravy v utorok. Keď to nestihne vtedy, tak očakával by som jeho divadelné vystúpenie na tomto mieste niekedy v januári počas druhého čítania. A vlastne začína januárová schôdza posledného januára, tak zrejme v tom februári. Jednoducho Robert Fico má veľa možností, aby ešte sem prišiel nám to vysvetliť, ako to teda v skutočnosti s jeho sociálnym cítením je.
Zároveň mám posledných pár sekúnd, dovoľte, aby som vyjadril takú úprimnú sústrasť Robertovi Ficovi z toho, že si uvedomuje, že vlastne bude musieť zostať kapitánom toho Titanicu. VÚC voľby bola štvrtá porážka SMER-u za sebou. Môžete prezentovať, že ste vyhrali, ale viete, že ste na odchode, že končíte, že váš príbeh končí tak ako Mečiarov. A viem, že to je veľmi ťažké a držím mu palce, aby to prežil v zdraví. Utopiť ten Titanic a do poslednej chvíle byť na jeho palube. Tým, čo ste spravili pri tomto návrhu zákona, ste tomu len pomohli, aj keď si myslíte opak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 22:36 - 22:38 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tak kolegov, Duška Bublavého, myslím si, že nemá zmysel komentovať, lebo však dobre prečítal.
K Erikovi Tomášovi, no, to chce teda charakter, keď niekto povie, neklesnem na vašu úroveň, nebudem hovoriť o vašom kolegovi, keď každý vlastne pochopil, o čo mi ide. To je bezcharakter, porovnávať náhodnú smrť s vlastnou zodpovednosťou, kedy kryjete rozkrádanie Slovenska, ktoré spôsobuje to, že matky opúšťajú svoje deti a rodiny a potom sa im stane táto nehoda. Chápete ten rozdiel? Nechápete. Lebo jednoducho ste bezcitní.
Muňko. Super, keď sa ozve mečiarovský privatizér, ktorý za bagateľ získal obrovské majetky a potom sa tu rozvaľuje, aký on je spravodlivý. Hovoriť o mojom otcovi, že opicou môže byť môj otec. Vieš čo? Aby som ti nedal po papuli. Môj otec je viac ako 20 rokov mŕtvy, tak si to rozmysli nabudúce, čo budeš hovoriť.
Bagačka, keď tu ide niekomu prehovárať do svedomia a ťuknete si do Googlu, že Bagačka, tak vyhodí vám lavičky, za 8-tisíc eur jedna lavička, jedna lavička v Hnúšti a 151-tisíc, Európska komisia povedala, nepreplatí kšefty, zlodejiny pána Bagačku. Preplatil to, Bagačka? Preplatil? No nepreplatil.
A Bugár. Ja som doniesol neslušnosť? Bugárko, neviem, kde si skovaný, ale vieš, čo je neslušné? Predať Hedvigu Malinovú za vlastný prospech. Vieš, čo je neslušné? Okradnúť vlastnú rodinu o pozemok a zarobiť na ňom 15 mil. korún pod diaľnicu. A jedno slovíčko ťa naučím po maďarsky, je to áruló, to je zradca. Toto si o tebe hovoria ľudia na južnom Slovensku.
Šuca. Zneužívam smrť siedmich žien. Nie. Len vám hovorím pravdu do očí a to isté sa týka aj pána Ježíka, nemusíte tu slzičky púšťať.
Prestaňte kryť zlodejov a nebudem vám hovoriť, čo tým spôsobujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2017 21:54 - 22:14 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som sa najprv prihovoril, a nehanbím sa povedať, primitívnemu marxistickému parazitovi Blahovi. Tento človek, keď tu viedla schôdzu Lucia Nicholsonová, jej poza jej chrbát vykrikoval, doslova citujem: "Ty koza, sprav si najprv školu." Opakujem: "Ty koza, sprav si najprv školu!"
A teraz sa pýtam k vám do lavíc vážených poslancov SMER-u, vás chlapov, je toto normálne správanie sa vašeho kolegu k žene, a do zátvorky dávam, k podpredsedníčke Národnej rady počas vedenia schôdze? Je toto chovanie sa vašeho kolegu také správanie, na ktoré ste hrdí? Ešte raz, Blaha, tá marxistická vyžírka, ktorá v živote nerobila nič užitočné a prospešné pre Slovensko, ktorá v živote nepomohla ľuďom, len má plné ústa proletariátu a ochrany pracujúcich ľudí, ale kryje tých najväčších vagabundov, ktorí práve tých pracujúcich ľudí okrádajú, povedal podpredsedníčke Národnej rady: "Ty koza, sprav si najprv školu."
A vy, blbci, ste sa tu na tom ešte smiali. A ja sa pýtam, či sa nehanbíte za svoje správanie. Či sa niekedy aspoň pozrete do zrkadla, že kryjete takéhoto primitíva, ktorý sa tu vyvyšuje, lebo on je niečo viac. Ten človek v podstate povedal, že ženy pre neho neznamenajú nič, lebo to sú kozy, a v podstate zároveň povedal ako hrdý to predstaviteľ sociálnej demokracie, že ľudia bez vysokej školy, to je niekto, kto mu nie je cenný, aby sa s ním normálne rozprával.
Áno, tak to myslíte s vašimi ľuďmi, s robotníkmi, pre ktorých tu Robert Fico pred týždňom bojuje vo fabrike a hrá a na nejakého nočného robotníka? Tí ľudia nemajú za tým pásom vysoké školy, ale vaši primitívi, ktorých tu kryjete a ešte sa na ich priblblých poznámkach smejete, tu znevažujú robotníkov bez vysokých škôl a všetkých ostatných ľudí, ktorí tú vysokú školu nemali to šťastie si spraviť. Takže keď chcete kritizovať, najprv si kritizujte do vlastných radov.
A teraz k pánovi Erikovi Tomášovi. Donútil ma s jeho otázkou, že ako si to predstavujem, prečo vlastne si tu len dovoľujem ho nazývať Goebbelsom SMER-u, zamyslieť sa nad tým a použiť pár faktov. Tak to poviem asi tak.
Erik Tomáš je, v podstate niekedy dávno bol novinár, tí novinári ho nemali moc radi, ale tak potom sa stal z neho hovorca a zrazu každú jednu špinavosť, ktorú Robert Kaliňák spravil, tak Erik Tomáš z jeho pera bola tá argumentácia, tá réžia toho, ako to ustojíme, ako to vysvetlíme. Z jeho pera bolo to, keď Hedvigu Malinovú na ulici zbili skenheadi za to, že bola Maďarka. Z jeho pera bolo to, Robo, vieš čo, musíš povedať, že tá baba si to vymýšľa. To je jedno, že neni uzáver vyšetrovania, musíš to povedať, vieš, teraz, teraz ideme, tak tá protimaďarská karta je dobrá, aby použili, Robo, musíš to takto dať. A Robo to dal. Z jeho pera, z Goebbelsového pera. To, že vyštval túto ženu zo Slovenskej republiky, že teraz musí žiť niekde ako utečenec, za to sa nehanbí. To, že zničil život tejto žene, ktorá bola občiankou Slovenskej republiky, za to sa nehanbí. Nie, však ja som čistý, ja som Erik Tomáš, ja som predsa, neviem, ja som poslanec. Nebudem ti hovoriť, že si poslanec, si Goebbels, lebo toto je správanie Goebbelsa.
Tento človek potom, keď prestal kryť Roberta Kaliňáka, začal kryť priamo Roberta Fica na Úrade vlády. Každú jednu špinavosť, ktorá bola, či ukradnuté peniaze na mýte, či kurz záhadne stanovený niekde na jachte v Monacu, akákoľvek rozkrádačka, ktorá bola, argumentácia, že vlastne nič sa nestalo, všetci sme čistí, pochádzala z pera tohto človeka.
A ja sa tu pýtam druhýkrát a verejne, možno tretíkrát dneska, kto je zodpovedný za smrť tých siedmich nevinných matiek, tých opatrovateliek, ktoré sa vracali zo svojej práce z Rakúska, myslím? Kto je za túto smrť zodpovedný?
Dávam ti tri možnosti:
- Je to vodič, ktorý ich viezol?
- Sú to samotné tie opatrovateľky, že si dovolili byť také drzé a išli si hľadať prácu do Rakúska?
- Alebo to sú ľudia, ktorí ich vyštvali zo Slovenska, skorumpovaní zlodeji, ktorí nám dlhé roky vládnu a ktorí spôsobili to, že tieto matky museli opustiť svoje rodiny, svoje deti a ísť utierať zadky rakúskym dôchodcom?
A ja ti hovorím, že C je správne! Vy skorumpovaní zlodeji a vy, ktorí ich kryjete, vy ste zodpovední za smrť týchto siedmich nevinných matiek. Môžte sa tváriť a ukazovať prstom, koľko chcete na toho šoféra. Nie! Ak by ste nerozkrádali Slovensko, ak by túto Goebbels SMER-u na každú jednu zlodejinu nevymyslel scenár, ako to zakryť, ako sa tváriť pred ľuďmi na cukrových, ako sa tváriť na ľudí, ktorí myslia na tých ľudí, ako im chcú len dobre, ak vy by ste mali odvahu povedať zlodejom, nekradnite, tak tieto matky mohli mať prácu tam, kde žili. Jedna v Spišskej Novej Vsi, druhá v Snine, ďalšia v Prievidzi, ďalšia v Rimavskej Sobote. Len si na ne spomeňte. Pozrite si, kde sa narodili a kde zostali po nich siroty. Krv týchto matiek je na vašich paprčiach. (Reakcie z pléna.)
Tak ako ste niekedy, alebo Šuty nakreslil Mečiara s jeho krvavými paprčami, či sa vám to páči, alebo nie (reakcie z pléna), ľudia, ktorí rozkrádajú naše spoločné, ľudia, ktorí kryjú rozkrádanie nášho spoločného majetku a prinútia úbohé ženy, desaťtisíce žien, aby odišli do Rakúska utierať zadky rakúskym dôchodcom a spôsobia nakoniec to, že, áno, možno unavený šofér, možno prepracovaný, čokoľvek, s nimi havaroval, tak krv týchto matiek máte na prstoch, či sa vám to páči, alebo nie.
A keď si to chcel teda počuť, prečo si Goebbels, práve pre toto si Goebbelsom, lebo ty, z tvojho pera vždy vyšiel scenár a réžia toho, akúkoľvek zlodejinu, rozkrádania nášho spoločného, ako to vysvetliť ľuďom. Takže keď si chcel odpoveď, máš ju mať.
K Robertovi Kaliňákovi. Robert Kaliňák začal svoju kariéru, hviezdnu kariéru najprv takými bežnými podvodmi, tie príbehy o tom, jako keď ešte vysokoškolák cestoval autobusom v zahraničí a potom na pumpe kradol čokolády a chválil sa spolužiačkam a rozdával čokolády, to vieme všetci. To sa tuto v poslaneckom salóniku hovorí bežne.
Omnoho dôležitejšie je to, keď už ako vyštudovaný právnik v roku 2000 sa stal súčasťou konkurznej mafie. Vtedy zrazu si povedal, mal takého kamaráta jedného, Elemíra Tichého, ktorý sprivatizoval tento podnik, a mal zaplatiť štátu 60 mil. korún a ten podnik mal majetok 150 mil. korún, v roku 2000 to teda boli slušné prachy. To je dnešných tak možno 30-40 mil. eur? Ten podnik mal takýto majetok. Narobil však dlhy a hlavne sa Elemírovi Tichému nechcelo zaplatiť štátu, čiže nám všetkým, peniaze, 60 mil. korún, ktoré mal zaplatiť za to, že sprivatizoval podnik Kovošrot. Našiel si kamaráta, šikovného to právnika Roberta Kaliňáka, zahrali akože konkurz, keď najprv bolo prvé kolo a prišiel tam niekto, kto dal ponuku 51 mil., tak sa stala chyba v systéme. Kaliňák to mal s Tichým vymyslené trošku inak. Tak sa dohodli so správcom konkurznej podstaty, že zruš to kolo. Zrušil ho. Potichučku sa vyhlásilo druhé kolo, aby sa nedozvedel ten prvý, alebo možno medzičasom bol zastrašený, aby sa náhodou nezúčastnil, to bola normálna klasická, klasické praktiky konkurznej mafie. Prišlo ďalšie kolo a tam prišla firma, ktorá ponúkla 32 mil. Znova chyba v systéme. Správca škrkol ponuku a zobral druhého v poradí, firmu Krups či Krup, v ktorej bol Robert Kaliňák spoločníkom, kúpil niečo, čo predtým sa mohlo predať za 51, kúpil za 27. Čáry-máry, vytunelovalo sa a na konci sa firmička ocitla opäť v rukách toho pôvodného majiteľa, ktorý sprivatizoval firmu pána Elemíra Tichého, ktorého pán Robert Kaliňák často chodí navštevovať do obce Doľany pri Modre, aby ste teda vedeli. Vyskytla sa tam, ale čo sa stalo, štátu sa nezaplatilo nič, majetky sa previedli na pôvodného vlastníka, klasický príklad konkurznej mafie, kde sa použil biely kôň na to, aby sa firma očistila od dlhov alebo od záväzkov, ale majetok sa uchránil tam, kde bolo treba.
Takto začal kariéru Robert Kaliňák. Jednoducho iba v tomto prípade ukradol štátu, to znamená nám všetkým, za aktívnej spoluúčasti v podstate viacerých, čiže ako súčasť organizovanej zločineckej skupiny, ukradol nám niekoľko desiatok miliónov korún. A ešte pred rokom a pol v diskusnej relácii pred voľbami tvrdil, to nie je pravda, to stále ja tú firmu mám a tie pozemky vlastním, jako som to mohol vytunelovať. Čuduj sa svete, čiže v roku 2006 hovoril, že on tam bol iba ako právnik, vo februári 2016 hovorí, že on stále tú firmu vlastní aj tie pozemky a, čuduj sa svete, že v máji 2016 hovorí, že on vlastní iba firmu FoRest, aj to je v úpadku, to sú také tie reštaurácie, a firmu B. A. Haus, teda ktorú mu objavil tuná Jožko Rajtár.
Čiže to je Kovošrot. Takto začal a myslím si, že úplne super kvalifikácie na to, aby sa stal veru najlepším ministrom nielen vnútra, ale akýmkoľvek v histórii Slovenska podľa slov Roberta Fica.
Hedvigu Malinovú som už spomenul, to je teda ďalší dôvod, prečo by mal byť odvolaný.
Ale čo to už je za charakter a čo to je za charakter túto pána Goebbelsa, keď boli schopní obhajovať aj evidentnú zlodejinu pri nákupe zariadenia do Nemocnice svätého Michala. Predstavte si, že tam to vymysleli, že nevedeli, ako by sme to spravili, že teda však predsa aj, doprčic, však je to zdravotníctvo, to nám asi budú vyčítať, tak jak to zahráme, aby to vyzeralo reálne. Tak spravili súťaž, samozrejme, s krátkym časom, že hľadali toho, kto im dodá 900 položiek do tej nemocnice, od kresiel po cétečko, od kancelárskej spinky po špeciálnu magnetickú rezonanciu. Jednoducho taká firma neexituje, taká firma môže byť na svete iba vtedy, keď je dopredu s Kaliňákom a s pánom Tomášom dopredu dohodnutá. Spravili to, spáchali to, len 87 z týchto 900 položiek kontrolovala Nadácia Zastavme korupciu a iba tam z bežných cien na internete zistili 37-percentné predraženie. Keď už to bolo zariadenie skoro za 30 mil. ne-moc-ni-ce, hovorím, zdravotníctvo, tak pri 37-percentnom predražení znamená, že iba pri Nemocnici svätého Michala, ak to platilo aj pri ostatných položkách, ukradli títo páni 5 až 10 mil. eur. Chorým ľuďom! Chorým ľuďom.
A zároveň podotýkam, že Slovensko je jednou z najhorších krajín v Európskej únii z pohľadu kvalifikačného parametra, ktorým hodnotíme kvalitu zdravotnej starostlivosti, a to je počet odvrátiteľných úmrtí. Inak povedané, že, áno, na Slovensku zomiera približne o 2-3-tisíc ľudí viac ako pri rovnakej alebo rovnakej, á, pri zdravotnej starostlivosti v Českej republike. Jednoducho tu sa kradne, povedal som teraz príklad Kaliňák a Erik Tomáš spoločne, pri Nemocnici svätého Michala, potom sa nečudujme, že ľudia zomierajú. A toto sú znova úmrtia, ktoré máte na svojich krvavých paprčiach, páni. Toto kryjete, si uvedomte! A či sa vám to páči, alebo nie, ľudia, ktorí kryjú, politici, poslanci, ktorí kryjú rozkrádanie svojej vlády, a následne ľudia kvôli tomu druhí zomierajú, sú vrahovia. Či sa vám to páči, alebo nie! Či sa teraz cítite dotknutí, alebo nie! Pozrite sa do zrkadla, a keď sa budete pozerať rovno, to zrkadlo vám to povie.
A preto je veľmi dôležité, aby ste boli samosprávni alebo svojprávni poslanci, aby ste ktorémukoľvek ministrovi, ktorý kradne, povedali z hrušky dole, do basy s tebou. To ste mali desať razy povedať Kaliňákovi, ani raz ste to nedokázali, lebo každému vám zrejme dohodí a ste radi.
Ďalšie kšefty sú klientske centrá. Mali sme o tom tlačovky, myslím, že v máji s Veronikou Remišovou. To sme vybrali si, robili ste ich 50, my sme si vybrali tri, zlodejina za zlodejinou.
V Martine? Že kúpiť minimálnu časť, možno 20 % z celých priestorov, za vyššiu cenu, ako celé priestory boli na predaj.
Presne to isté cez kopirák v Žiline. Kúpiť minimálnu časť z celej budovy, ako celá budova, za väčšiu cenu, ako celá budova bola na predaj. Inak povedané, dať tomu človeku, ktoré ste nechali, nech vás predbehne v nejakej dražbe, tak ste mu darovali tuším 100 bytov zadarmo, lebo.
Ale úplne najkrajší príklad je Bratislavy, kde teda Robert Kaliňák sa chváli a skrýva sa za to, však ľudia sú spokojní. Samozrejme, že sú spokojní, keď majú, na jednom mieste to môžu vybaviť. Ale to, že sú spokojní, vás neoprávňuje na to - kradnúť.
Budova hneď tuná na Zochovej, po ktorej poškuľovala Lucia Žitňanská, na to, aby tam presťahovala sídlo ministerstva spravodlivosti, zrazu a bez toho, aby o tom vedela ako kolegyňa Roberta Kaliňáka, sa im stratila popod prsty, lebo ju Robert Kaliňák kamarátovi predal za 4,8 mil. Kamarát ju z otočky predaj tuším za 7,1 či 6,8 mil. A ešte tam zostala ďalšia budova, ktorá je hodná 2 mil. Čiže, áno, máme tak zodpovedného ministra vnútra, ktorý nacení náš majetok dole na Zochovej, všetci chodíte okolo toho, ktorý ho nacení na polovičku reálnej hodnoty, a v priebehu roka sa ukáže, že vlastne okradol štát iba v tomto jedinom prípade o 5 mil. eur.
A tento človek mu na to vymýšľa argumenty, ako to odkomunikovať ľuďom, že vlastne my ľuďom dobre robíme. Čiže toto je goebbelsovina, pán Erik Tomáš.
Ďalší dôvod je v podstate dôsledkom tohto všetkého, a to je nedôveryhodná polícia, že sme úplne poslední v rámci celej Európskej únie. A keď porovnávame Európu, tak sme predposlední a za nami je už iba Macedónsko v tom, koľko ľudí nedôveruje polícii. To je jednoznačný dôvod a výsledok vašej práce, Erik Tomáš, s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Štyri roky ste boli jeho pravou rukou, štyri roky ste boli režisérom komunikácie na Úrade vlády. To je výsledok vašej práce, že máme najmenej dôveryhodnú políciu v rámci celej Európskej únie.
Ďalší dôvod? Bašternák. Dnes sme tu videli, jak tu nám hovoril, že vlastne on, on preplatil ten podiel, do frasa, že však to je tam, päťkrát EBITDA sa dáva a on vlastne, on tam dal viacej a on vlastne to preplatil. Keď si spočítate metre štvorcové tých lukratívnych nehnuteľností, lebo to sú byty vo Five Star, to sú byty v tom dome, kde býva na Sklenárovej ulici samotný skorumpovaný minister Kaliňák, keď si spočítate byty na ďalších dvoch lukratívnych adresách na Horskom parku, alebo vily, tak majú podlahovú plochu približne 2,5 tisíca metrov štvorcových. Kaliňák de facto kúpil alebo ako kebyže cenu, za ktorú zaplatil za ten podiel, aj keď beriem, ja dokopy beriem aj tých 8-tisíc, aj to, čo prebral ten dlh, aby som bol fér, tak de facto to kúpil za necelých 1 000 eur meter štvorcový. Na špičkových adresách v Bratislave. No nekúpili by ste to?
No a tam je ten rozdiel! Keď reálna cena tých nehnuteľností je 2,5 tisíca a tam je to, že mu Bašternák dal 600-tisíc eur úplatok v čase, kedy Bašternák bol vyšetrovaný Kriminálnym úradom finančnej správy. A to je ďalší dôvod, prečo má byť odvolaný, lebo to zapieral, hovoril, že s tým nič nemal. Na priamu otázku Joža Rajtára hovoril, že on s tou firmou, on v živote nič neobchodoval. Áno, ak sa mu nejaký statočný človek, a nebojím sa povedať, statočný človek pozrel na účet. A dobre spravil. Lebo toto je jediná zbraň, čo na týchto lumpov platí, pozrieť sa im na účty, priškripnúť ich, chytiť ich niekde medzi nôžky a ukázať ich pravý obraz.
Posledný dôvod, hoci je ich veľa, sú korekcie. Tiež rétorické cvičenie o tom, že korekcie nie sú pokuty, lebo my sme vlastne na tých korekciách zarobili, avšak teda poviem to, tu zahrám divadielko a ľudia tomu asi uveria, lebo však nerozumejú. Korekcia znamená, že keď vám raz, predstavte si, že som teraz Európska únia, alebo vy ste Európska únia, mne ako Kaliňákovi, skorumpovanému ministrovi, dáte peniaze, povedzme si, 100 mil. eur na projekty, ja to prihodím kamarátom, neurobím reálnu súťaž, vyhodím hocijakých súťažiacich, čo tam sú, len aby súťažil kamarát, toť Šuca, dohodím mu tu zákazku, tak Európska únia príde a povie, však ty si zlodej, však ty si okrádal svojich vlastných ľudí. A povedia, z tých 100 mil. musíš vrátiť späť 20 mil. Čo to znamená? Áno, nazvime to korekcia, ale v skutočnosti to je pokuta.
Inak povedané, Kaliňák má na triku iba v tom, čo tu bolo vymenované dnes, viac ako 20 mil. pokút, ktoré zaplatili ľudia tejto krajiny, ktorí po drobnom zbierajú sa za každý jeden nákup, či to je horalka, alebo jabĺčko, a ten vagabund to rozkradol a zároveň mu dali tie pokuty za to, že neurobil korektné súťaže! Viete, čo to znamená, inak povedané? To boli súťaže za 350 mil. eur. Ak by reálne tam súťažili firmy, tak sme mohli mať nieže 350 mil., ale možno za 100, možno za 50 mil. tie informačné systémy. Čiže to nie je len pokuta 20, ale to je pokuta možno, alebo škoda 100, 150, 200 mil. eur, o ktorú tento človek rozkradol Slovensko.
Korupcia je rakovinou našej spoločnosti a Robert Kaliňák je jej nádor. Jedno je však dobré, že dnes vyhráme tak či tak. Či budú hlasovať za alebo proti. Keď ho vyhodia, keď ho odvolajú, tak Slovensko si vydýchne, konečne nebudeme mať skorumpovaného ministra. Ale keď si ho tam nechajú a keď ho budú takto obhajovať do krvi ako dnes, tak to dokonajú a v budúcich voľbách, keď dostanú 10 %, budú radi. Čiže tak či tak sa dožijeme toho, že Slovensko si vydýchne, len možno v prvom prípade to bude dnes a v druhom najneskôr za dva roky.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 21:24 - 21:26 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Keď o niekom poviete, že je Goebbels v politike, samozrejme, že tým myslíte, že využíva veľmi obdobné metódy, ako Goebbels využíval. Dokázal jednoducho zlomiť akýkoľvek fakt cez koleno a snažil sa vždy o čiernom hovoriť, že je biele, biele, že je čierne. Keď kradli, tak hovoril, že nekradneme, keď znásilňovali, hovoril, že neznásilňujeme, keď zabíjali, hovoril, že nezabíjame, a v podstate toto isté tu predviedol a predvádza počas svojho pobytu v politike, aj trošku mimo politiky v pozícii hovorcu zlodeja Roberta Kaliňáka Erik Tomáš roky.
Preto si stojím za tým, že Erik Tomáš je Goebbels slovenskej politiky. Samozrejme, že tým nemyslím to, že vraždí ľudí alebo posiela ľudí do plynu, ale keď Erik Tomáš kryje rozkrádanie Slovenskej republiky, keď dlhé roky robí asistenta skorumpovanému Robertovi Kaliňákovi, a toto spôsobí, že zo Slovenska desiatky tisíc žien musí utekať do zahraničia utierať zadky nemeckým, rakúskym dôchodcom, a keď toto spôsobí, že sedem nevinných matiek detí zomrie preto, lebo sa nemôžu pozerať, nemôžu si nájsť prácu kvôli skorumpovanému zlodejovi Kaliňákovi, ktoré kryje Goebbels Erik Tomáš (ruch v sále), tak v takom prípade si myslím, že mám právo hovoriť, že Erik Tomáš má krvavé prsty. Lebo kryť ľudí, ktorí spôsobujú to, že nevinní ľudia zomierajú, že zomierajú nevinné matky, lebo ich odtiaľto vyštvú skorumpovaní politici, ktorí im nedovolia dýchať, nedovolia žiť, tak to je veľmi podobné metódam pána Goebbelsa spred 70., 80. rokov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 19:09 - 19:11 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Je mi smiešne, že, akože je prirodzene v podstate pre teba, že klameš v podstatných veciach, ale že si schopný klamať už aj v takých banalitách, že si netykáme, tak to mi už pripadá naozaj smiešne. Sám za tou drevenou doskou si mi navrhol vtedy tykanie (reakcia ministra), s tebou si tykám a teraz si sa tváril na to, že si vykáme. Dobre, takže si zbabelec aj v takejto úplne trápnej veci.
Keď hovoríš o tom, či si si zobral úplatok milión alebo 600-tisíc, tak ja stále hovorím o 600-tisíc, lebo si kúpil 16-percentný podiel vo firme, ktorej reálna hodnota nehnuteľnosti bola 6,5 mil., to znamená, ten podiel mal hodnotu milión, kúpil si ho za 400-tisíc, 8-tisíc plus prebratie záväzku, to znamená, od Bašternáka si zobral v čase, keď ho vyšetroval Kriminálny úrad finančnej polície, 600-tisíc eur úplatok. Si špička v Európe, lebo takýto minister vnútra naozaj v Európe neexistuje.
V Kovošrote, áno, Kovošrot mal majetok 150 mil. korún, 60 mil. záväzok voči Fondu národného majetku, to znamená, voči všetkým ľuďom na Slovensku, túto firmu si vytuneloval ako súčasť konkurznej mafie. Každý, kto si to chce prečítať, dá Kovošrot Kaliňák, krásny príbeh tam má zdokumentovaný aj z pera novinára, investigatívneho, Mareka Vagoviča, jednoducho vytuneloval firmu, okradol ľudí, okradol štát a nehanbí sa tu teraz on mudrovať o boji proti korupcii.
Keď hovorí o tom, že hodnota toho nájmu, kde býva Robert Fico, že teda to ja preháňam, keď hovorím 6 500 plus 800 eur energie, stačí si znova dať na portál Reality.sk alebo TopReality.sk a máte tam byty, ktoré sú tretinový byt rozlohou voči Ficovému za 3 200 eur, a Fico sa tvári, že má trikrát väčší byt za 2 600 eur, a to podotýkam, je bez energií, alebo polovičný byt za 4 600 eur a takisto bez energií, a Fico sa tvári, že má vlastne dvakrát väčší za 2 650 eur. Jednoducho Fico berie každý mesiac skoro 5 000 eur úplatok a dokopy za 60 mesiacov je to 300-tisíc eur od daňového podvodníka, a tu je človek, ktorý ho kryje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 18:12 - 18:14 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pôjdem do radu.
Nedôvera v políciu, samozrejme, keďže prehovoril človek, ktorého lož je pracovnou metódou, tak hovoril to zo svojeho uhla, ale štatistika je jednoznačná. Eurostat (Európsky štatistický úrad) hovorí, že na Slovensku polícii dôveruje najmenej ľudí zo všetkých krajín Európskej únie a to je výsledok najlepšieho ministra v histórii Slovenska nielen vnútra, zo všetkých ministrov.
Je úplne smiešne, keď o mafiánskom štáte hovorí konkurzný mafián. Pripomeňme si, ako začínal tento hviezdny to minister svoje podnikateľské pôsobenie. V roku 2000 zmanipuloval a súd potom rozhodol, zmanipuloval konkurz firmy Kovošrot, ktorá mala majetok 150 mil. korún. Prvé kolo konkurzný správca akosi zrušil a, čuduj sa svete, v druhom kole vyhrala firma, ktorú vlastnil Robert Kaliňák. Majetok previedol cez 3-4 firmy a nakoniec sa tým majiteľom všetkých tých pozemkov, lukratívnych, na Mlynských nivách, kde sa dnes stavajú mrakodrapy, stal znova pôvodný vlastník. Čiže Robert Kaliňák bol mafián, mafiánom zostane, začínal ako konkurzný mafián a dnes je mafián v politike.
Ďalšia vec. Ako keď tu hovorí niekto o mafiánskom štáte, tak je B. A. Haus, o 600-tisíc eur kúpil lacnejšie podiel od Ladislava Bašternáka v čase, kedy ho vyšetroval Kriminálny úrad finančnej správy, inak povedané, zobral úplatok od človeka, ktorého vyšetroval Kriminálny úrad finančnej správy, 600-tisíc eur.
A keď hovorí, že životy občanov sú jedny z najpodstatnejších, tak sa pýtam, kto zabil tých 7 opatrovateliek? Zabili sa samé, zabil ich vodič alebo zabil ich človek alebo ľudia, skorumpovaní zlodeji, ktorí ich vyhnali zo Slovenska? Si jedným z nich.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 17:33 - 17:35 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže hrdina sa skoval. Takže, hrdina Fico, odkazujem ti, že kvôli tebe som do politiky išiel. Lebo vtedy, keď som sa rozhodol, tak vládol nám triumvirát zlodejov: Fico, Mečiar a Slota. Mečiar a Slota sú už našťastie z kola von a ty dopadneš rovnako. Napísal som to aj na facebook.
Bol to božský pocit, povedať ti z metra z očí do očí, že si skorumpovaný zlodej a skončíš v base. (Reakcia z pléna.) Zopakoval som ti to viackrát a veľmi ma mrzí, že taký človek ako Béla Bugár na základe toho, že to počul, mi tam vykrikoval a chcel ma vykázať zo sály. Myslím si, že svojho času to tu hovoril aj on. Teraz zrazu za tieto slová stojí na druhej strane barikády. Ale to je príznačné. Za posledné dva roky akúkoľvek špinavosť Roberta Kaliňáka prvý hájil Béla Bugár, a preto mu do maďarskí voliči nechcú odpustiť a v budúcich voľbách pôjde na smetisko dejín.
Keď tu Robert Fico hovorí, že nikdy sme nemali kontakty s mafiou, tak, Robert Fico, tam do zákutia ti odkazujem, že ty si mafia. Táto banda, ktorú tu máš, že je mafia. Spĺňate všetky tri charakteristiky z Trestného poriadku organizovanej zločineckej skupiny: existujete dlhšiu dobu, je vás viac a ste za, vznikli ste za účelom rozkrádania a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. To sú tri charakteristiky, ktoré máte napísané v Trestnom poriadku a dokonale ich spĺňate.
Viem, že to je nechutný pocit zistiť po VÚC voľbách, že niekto je kapitánom Titanicu a že chcel by silou-mocou vystúpiť a chcel pri prezidentských voľbách a vie, že sa mu to už nepodarí, vie, že musí si tam držať figový list - Kaliňáka, lebo inak by tam na tom kapitánskom mostíku stál sám. Ale preto, že spolu robíte podvody, preto ho budeš kryť, a preto, že každý jeden mesiac bereš 4 700 eur úplatok od Bašternáka a už 60 mesiacov. Len od tohto človeka si zobral 300-tisíc eur úplatok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:09 - 13:11 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže, pán poslanec Hrnčiar, ono sa hovorí, že skutky sú lepšie, ako slová. Kto sa tu vykrúcal s nejakým Procházkom po voľbách? My so SMER-om, my sme nerokovali, my sme na úrade vlády neboli. Kto predal svojich voličov? Neni to náhodou nejaký Hrnčiar? (Potlesk.) Čiže tieto skutky o tom, ako niekto dokáže v priamom prenose o najdôležitejšej veci pre voliča klamať a podviesť voličov, lebo nie je a neexistuje väčší podvod na voličovi, jako ho predať za prachy svojmu v podstate oponentovi. Takže hodnovernosť tvojich slov je asi takáto. Bol tam od nás jedine Richard Vašečka, teraz telefonoval, že bohapusto klameš. Bohapusto klameš. Ty si vieš predstaviť, že tuto Richard Vašečka ako predseda nášho klubu príde a vystúpi, že skrátené, sme proti skrátenému, nepodporíme ho a samozrejme tak, ako vždy, keďže sme to x-krát predkladali, budeme hlasovať za zmrazenie platov a potom pôjde tam a bude hovoriť niečo iné? To dokázal tvoj predseda bývalý, Radoslav Procházka a to dokázal si ty a dokázal si to celému Slovensku po voľbách. A preto ste tak dopadli a tak klesáte v preferenciách, lebo ľudia to jednoducho vedia. Takíto ste vy hadi a dokážeš takýmto spôsobom čestného človeka, z neho urobiť klamára.
Skryt prepis