Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

28.4.2016 o 14:48 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.5.2016 11:17 - 11:18 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem. Chcem pripomenúť členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, že budeme pokračovať v prerušenej tretej schôdze výboru dnes 25. mája o 13.00 hod. v rokovacej miestnosti č. 71. To je obvyklá miestnosť výboru v ubytovacom zariadení.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 18:59 - 19:00 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcem oceniť snahu pani podpredsedníčky riešiť takúto závažnú situáciu, ale tiež budem konzistentný a podobne ako v predchádzajúcom volebnom období budem hlasovať proti. Podľa mňa výraz reprodukčné zdravie, keď hovoríme o sterilizácii, je taký "protimluv", ako hovoria Česi, protirečenie. Pretože sterilizácia nie je zdravá. Je to vlastne zmrzačenie človeka. Je to vec, samozrejme, každého. Niekto si zachádza so svojím telom tak, druhý onak. V každom prípade si nemyslím, že je to právo a že by to bolo dokonca vynútiteľné a že štát by mal povinnosť prispievať z daní občanov na takúto vec, keď mnohí si to neprajú. Podľa mňa sa sociálne veci riešia inak. Takže sterilizáciu nepokladám za dobrú a nepokladám za dobré, aby sa podporovalo zo strany štátu takéto mrzačenie človeka. Budem hlasovať proti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2016 10:31 - 10:32 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Blaha, vy ste evidentne vzdelaný človek a uviedli ste aj za tých niekoľko desiatok minút veľa faktov. To, čo mi však prekáža na vašom vystúpení, je, nazval by som to, tragikomická forma, ktorú používate. Vy ste typ človeka, ktorý vystupuje, ako by bol o dva levely vyššie, než v skutočnosti je, svojou autoritou, svojou vzdelanosťou, tak profesorsky. Poučujete, ste povýšený, pohŕdate predrečníkom alebo kýmkoľvek. Prezentujete sa: jedine ja som inteligentný, patrím medzi tých inteligentných, dospelých, zrelých, oni sú hlúpi, detinskí, povrchní. Možno skúste s tým prestať a ľudia sa vám prestanú smiať a ťukať si na čelo, že, jaj, Blaha ide rozprávať, radšej ideme von. Prestanú sa uškŕňať a budú vás počúvať a brať vážne.
A ešte jedna prosba, prosím, neberte si do úst pápeža Františka. Nerozumiete tomu, ale vôbec tomu nerozumiete.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 19.5.2016 14:48 - 14:50 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, ďakujem veľmi pekne za obsiahlu, serióznu a citlivú odpoveď. Jedna vec je, že, bohužiaľ, situácia v spoločnosti je taká, že takéto prípady asi nebudú ojedinelé a, bohužiaľ, nie sú ojedinelé, čo sa týka rozháraných rodinných pomerov, s tým asi v tejto chvíli my nič nenarobíme, ale vítam tu snahu špecializovať sa a prispôsobovať sa tej situácii, takisto vítam aj to, že ste spomenuli tú informáciu, že vlastne bola vyvodená aj zodpovednosť v tejto veci.
Čo si myslím, že je teda naozaj problémom asi najväčším na tomto alebo dva najväčšie problémy, je to, že ako otca a učiteľa je pre mňa ťažko pochopiteľné, prečo sa to odohralo takým spôsobom alebo v takom prostredí. A je mi naozaj veľmi ľúto aj tej ujmy psychologickej traumy, ktorá sa udiala aj na tých ostatných deťoch, že prečo to muselo takto byť, je to pre mňa nepochopiteľné, ale to asi nevieme takto vyriešiť. A takisto asi nie je otázka na vás, že či sa nejakým spôsobom poskytla aj pomoc tým ostatným, nazvem to, divákom, alebo tým, ktorí to videli a zažili.
A moja doplňujúca otázka je teda v tom, že či nejakým spôsobom sa dá, lebo hovorili ste o tom, že je šírka tých nariadení alebo tej vyhlášky, aby sa dalo prispôsobiť tým situáciám, ktoré sú veľmi rôznorodé, aj priamo v tých nariadeniach a vyhláškach dať, ako aplikovať ten výkon toho súdneho rozhodnutia, že či aj v tom sa chystáte nejako postupovať, možno mi to uniklo, ak ste to náhodou povedali, ale nezachytil som to, aby napríklad bolo, poviem to tak ľudovo a laicky, zakázané napríklad robiť takýto výkon napríklad v prítomnosti ďalších detí, spolužiakov, prípadne rodiny a tak ďalej, že či v tomto sa ide niečo robiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2016 11:11 - 11:11 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem za slovo. Chcem pripomenúť váženým členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, že sa stretneme dnes o 13.00 hodine v rokovacej miestnosti č. 213 na mínus druhom poschodí v budove na západnej terase. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.4.2016 14:48 - 14:50 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Pán minister, ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď aj za váš postoj. A myslím, že naozaj hodnotovo zhodneme v týchto veciach.
Ja chcem len zdôrazniť to, že aby sme nedošli k omylu, že ide, ide o postoj, kde nechceme niečo zakazovať, ale pýtame sa na niečo, čo je zaradené medzi niečo povinné. Takže v každom prípade akceptujem slobodu a voľnosť výberu aj u mladých ľudí, u stredoškolákov, o to viac u dospelých ľudí a plnoletých.
Len ma zaujímalo ten postoj, pretože Združenie katolíckych škôl Slovenska naozaj prezentuje veľkú skupinu škôl, ktoré dosahujú aj výborné výsledky, a, pochopiteľne, ide mi o výchovu, o vzdelanie, o pozdvihnutie ducha a kultúry. A myslím si, že samotné čítanie kníh je dneska niečo, k čomu potrebujeme motivovať mladú generáciu. Ja sám teda veľmi rád, veľmi rád čítam a povzbudzujem k tomu aj svoje deti, ktoré už čítať vedia, lebo mám ešte také jedno, čo nevie. Takže ďakujem vám, a som rád, že sa tým tak otvorene zaoberáte, že ste zástancom slobody, voľnosti výberu, takého toho normálneho demokratického, na druhej strane sú vám jasné tieto hodnoty.
Takže ďakujem za vašu odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2016 9:24 - 9:25 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Dobré ráno, ďakujem za slovo. Chcem poďakovať pánu poslancovi Dostálovi za jeho konštruktívne návrhy, ktoré som podporil aj svojím podpisom pod tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Taká krátka historická poznámka. Ak by sme sledovali zhruba posledných 100 rokov vývoj štátu, tak štát stále naberá na sile, stále spotrebováva viac zdrojov, samozrejme, boli k tomu veľmi vážne príčiny, ako bola prvá svetová vojna, druhá svetová vojna, ale po akejkoľvek špecifickej situácii štát sa už nikdy nechcel vrátiť späť k nejakému nižšiemu prerozdeľovaniu financií alebo nižšiemu počtu úradníkov. Takže vítam minimálne filozoficko-historicky, že je tu snaha zadefinovať, že dobre, tretí štátny tajomník, ale keď tá situácia pominie, tak nech sa ten počet týchto štátnych predstaviteľov, úradníkov zníži. Takže budem podporovať tento návrh.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

27.4.2016 12:03 - 12:03 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem. Oznamujem členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, že stretnutie výboru bude o 12.15 v miestnosti výboru, v ubytovacej časti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 19:36 - 19:37 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Asi je zbytočné sa rozčuľovať a namietať, že toto bolo flagrantné porušenie rokovacieho poriadku, aj opustenie vecnosti a odbornosti, na ktorú toľkokrát bolo apelované. Koľko ste obhajovali vládny program? Kde ste odpovedali na kritiku vládneho programu? Tu nech si spytujú svedomie predsedajúci schôdze, hlavne, že ste okamžite napomínali opozičných poslancov, ktorí nemohli uveriť tomu, čo počujú. Hanba!
Aké bolo skutočné posolstvo tohto príhovoru? To nebol príhovor k Matovičovi a Lipšicovi, to bol príhovor k poslancom koalície, špeciálne poslancom SMER-u. Dôvera je naštrbená, koalícia krehká, treba ju upevniť. Kto je najlepší, koho nasadíme? Robert Kaliňák, sugestívny rečník, ktorému odpustíme guláš poloprávd a lacné bonmoty, lebo učičíka naše svedomie a posilní našu vieru v to, čo robíme bez ohľadu na to, či je to skutočne dobré alebo zlé.
Takže čo vám povedal v skutočnosti, koaliční kolegovia? Jasné, vôbec nie sme dôveryhodní a nezaslúžime si dôveru, ale to nevadí, lebo tamtých som tak očiernil, že vám nič iné nezostáva, len zahlasovať za nás. Skvelé! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 14:09 - 14:10 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ja by som využil túto príležitosť aj ako predseda kontrolného výboru Vojenského spravodajstva, aby som pozdravil a privítal pána ministra pri jeho prvom vystúpení, zároveň vyjadril podporu v tom zmysle, že obrana nie je ani ľavá, ani pravá, ani taká, či onaká, ale že je to dôležitá súčasť, ktorá patrí k podstate štátu, k podstate štátnosti, a verím, že tak ako aj v minulom volebnom období boli dobré a korektné vzťahy na úrovni výborov týkajúcich sa obrany, tak že budú aj teraz.
A špeciálne vítam aj osobne, že pán minister je naozaj skúsený v tejto oblasti, že to nie je iba nejaký teoretik, ale veľký praktik, a verím, že tá spolupráca bude veľmi dobrá a prospešná nie kvôli nám tuto, ale kvôli Slovensku, aby naozaj malo obranu, akú si zaslúži na úrovni a aj medzinárodne rešpektovanú.
Ďakujem.
Skryt prepis