Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.4.2017 o 11:00 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 10:14 - 10:15 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem, Igor, za prednesenie takéhoto ideového základu návrhu tohto zákona. Chcem podotknúť naozaj, že to navýšenie o tých 50, respektíve 100 % je odôvodnené nákladmi, ktoré ľudia majú, prípadne inými, nazvem to ťažkosťami, ktoré vznikajú v rodinnom a sociálnom živote. Ďalej cestovanie, ktoré naozaj v sobotu a v nedeľu je iné, ako pondelok až piatok.
Ďalšia vec, je to vlastne aj také memento alebo taká otázka pre zamestnávateľa, že teda keď tvrdí, že potrebuje mať nevyhnutne otvorené v sobotu, nedeľu, či je to až také nevyhnutné, aj keď ho to bude stáť ten príplatok.
Ďalšia vec je, že isto v mnohých kolektívnych zmluvách sú takéto podmienky dohodnuté. My chceme chrániť všetkých, preto to chceme napísať priamo do Zákonníka práce, aby to bolo aj pre tých, ktorých sa tieto kolektívne zmluvy netýkajú. Možno poviete, no tak a čo, a máte to vyrokované s partnermi? Opozícia nie je partnerom pre sociálnych partnerov. To je úloha vlády. To znamená otázka, že prečo to vy ešte nemáte vyrokované? My vám to pripomíname. To je naša úloha.
A nakoniec by som si dovolil takú malú poznámku. Môj starý otec hovoril o tom, že sa zdržiava kritických poznámok špeciálne k svojej manželke, teda k starej mame, ale aj k iným ženám, lebo má silno vyvinutý pud sebazáchovy. Takže ja by som na to povedal, že štyridsať a päťdesiatročné ženy sú krásne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 6.4.2017 9:57 - 10:00 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Takže ja len krátko v úvodnom slove. Potom sa môžu ďalší kolegovia vyjadriť. V utorok sme spolu predkladali návrh o práci v nedeľu, vlastne o obmedzení predaja v maloobchode. Vtedy som avizoval, že predkladáme na túto schôdzu aj zákon, ktorý hovorí o príplatkoch za prácu cez víkend, soboty a nedele. Pre tých, ktorí buď ten zákon nepokrýva, alebo pokiaľ teda tá vec nebude vyriešená, nenájde sa aj politická zhoda na tom, aby sa vyriešili tieto veci, a je to, je to veľmi, veľmi jednoduché. Vlastne meníme tam len v Zákonníku práce to, že za prácu v sobotu patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnete, zvýhodnenie, pardon, v sume najmenej 50 % jeho priemerného zárobku. Potom za prácu v nedeľu patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie v sume najmenej 100 % jeho priemerného zárobku. A po tretie, ak sviatok pripadne na sobotu alebo nedeľu, uplatní sa mzdové zvýhodnenie podľa odseku 1 alebo 2, to znamená tých 50 % alebo 100 %, a zároveň mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok. Ustanovenia § 122 ods. 2, 4 a 5 sa uplatnia rovnako s tým, že navrhujeme, aby zákon nadobudol účinnosť od 1. mája 2017.
Dôvody sú veľmi jednoduché. Naozaj ľudia, ktorí pracujú v soboty, v nedele, tak buď sú tým, k tomu nejakým spôsobom donútení, či tým, že nemajú veľmi možnosť vybrať si, či budú robiť len v pracovných dňoch, lebo sú ľudia pracujúci na zmeny v nepretržitej prevádzke, alebo sú to ľudia, ktorí to robia z ekonomických dôvodov. A v tom prípade treba pamätať na tú, nazvime to, že pracujúcu chudobu, keď ľudia nie sú nadšení, že musia ísť do práce v nedeľu, ale využijú tú príležitosť a robia to aj dobrovoľne, pretože ich mzdy sú veľmi nízke. A vieme, že na Slovensku máme s tým my, s tým dlhodobo problém. Takže toto je jeden, jeden zo spôsobov, akým navrhujeme riešiť túto situáciu.
Toľko zatiaľ na úvod. Skončil som, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 9:53 - 9:55 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi a predsedovi kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS za jeho pripomienku, s ktorou sa úplne stotožňujem. Naozaj je zodpovednosť, aby táto komisia začala fungovať a ako už spomenul, chýbajú vlastne traja členovia, dvaja neposlanci, to je úloha predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť, a potom jeden vo výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, kde som predsedom ja, kde sme na základe dohody s koalíciou bezproblémovo zvolili zástupcu koalície. Ale potom začalo kádrovanie a vraj člen opozície nie je vhodný na to, aby bol členom tejto komisie, čo je podľa mňa neprijateľné a na druhej strane to ukazuje to, že tak, ako je ten zákon napísaný, je vlastne neúčinný, pretože koalícia môže bez problémov blokovať vytvorenie tejto komisie a nevidel som nejaké aktivity z koaličnej strany, ktoré by smerovali k tomu, aby táto komisia bola funkčná. To je jedna vec.
Druhá vec, na ktorú chcem reagovať, že naozaj skutočná reálna kontrola spravodajských služieb a špeciálne aj nasadzovania informačno-technických prostriedkov je veľmi dôležitá, tá ochota byť otvorený a nechať sa kontrolovať koalíciou alebo opozíciou, čo sa môže v rôznych volebných obdobiach, samozrejme, meniť a obracať, špeciálne s prihliadnutím na Mečiarove amnestie, ktoré sme zrušili, prijali sme uznesenie, ktorými ich rušíme. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že v 90. rokoch to boli práve spravodajské hry, ktoré toto všetko roztočili a spôsobili.
Takže hoci dúfam, že nie sme v takej situácii, ako za Mečiara a že sme našli odvahu zrušiť jeho nemorálne amnestie, tak aby ho v tomto nenasledovali a sfunkčnili reálnu kontrolu informačno-technických prostriedkov a vôbec spravodajských služieb.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.4.2017 9:48 - 9:53 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva predkladá v súlade s § 9 zákona č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, teda takzvaný zákon o ochrane pred odpočúvaním, správu výboru o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2016.
V súlade s tým spomínaným § 9 zákona č. 166/2003 Z. z. o ochrane pred odpočúvaním výbor požiadal Ministerstvo obrany Slovenskej republiky v mesiaci január 2017 o zaslanie predmetnej správy o použití informačno-technických prostriedkov za rok 2016. Správu o použití informačno-technických prostriedkov za rok 2016 predložilo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky vo verzii neobsahujúcej utajované skutočnosti. Údaje o použití informačno-technických prostriedkov, tak ako boli predložené, sú uvedené v správe.
Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva uvedenú správu prerokoval na svojej 8. schôdzi dňa 9. februára 2017, prijal uznesenie, ktorým vzal predmetnú správu na vedomie a odporúča Národnej rade Slovenskej republiky prijať uznesenie, ktoré Vám teraz prečítam.
Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k správe Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2016 (tlač 416). Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie správu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2016 (tlač 416).
Pán predsedajúci, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 9:32 - 9:34 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nezvyknem reagovať na vaše vystúpenia, fašisti, ale teraz musím z jedného dôvodu. Je neuveriteľné, čo si dovoľujete, ako zneužívate kresťanstvo. To bola taká fraška, pán Schlosár, absolútne tomu nerozumiete. Používate vytrhnuté navyše, nevytrhnuté citáty navyše z nejakého divného prekladu, ale chcem vám povedať jednu vec. Viete, čo je pre mňa úplne neklamným znakom toho, že človek - veriaci kresťan? Že vie povedať, prepáč, nechcel som ťa uraziť, je mi to ľúto. Vaše srdcia a slová sú tvrdé a to je úplný znak toho, že vaše kresťanstvo je len fraška. Ak niekto urazí niekoho podľa evanjelia biblickými slovami, ak má tvoj brat niečo proti tebe, ty máš ísť a máš sa s ním zmieriť. Celý čas namiesto toho, aby ste povedali, viete, máte takýto politický názor, čo je legitímne, ale je nám ľúto, že sme urazili slušných ľudí spomedzi Židov, spomedzi moslimov, kohokoľvek, také nič z vašich úst nepočuť.
Igor Matovič, ktorý tiež bol v tomto prípade stíhaný, sa stretol so zástupcami židovskej obce, vyjasnili si to. Áno, oni povedali, že jeho prirovnanie podľa nich bolo nevhodné, ale chápu, že tým nechcel nikoho uraziť, ani spochybniť holokaust alebo nejakú hodnotu, dôstojnosť kohokoľvek. On sa zachoval kresťansky. Vy to absolútne odmietate, pritom si zapnete na klopu krížik. Takisto nenávisť alebo antisemitizmus sú absolútne nekresťanské a neprijateľné.
Viete, vy ste ako ľudáci v Prvej republike a potom za Slovenského štátu. Tvárite sa, že vy hovoríte za slovenský národ a za kresťanov. V žiadnom prípade nie, je to omyl, je to klamstvo. Som ale hrdý, že napriek tomu, že ľudácky štát vyviezol 70-tisíc Židov do koncentračných táborov, tak Slovensko má ocenenie Spravodlivý medzi národmi v najväčšom počte na veľkosť krajiny. To znamená, nehovoríte, za mňa neho... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.4.2017 14:42 - 14:45 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Krátko, 2. novembra sme s Ankou Verešovou mali tlačovku, na ktorej sme upozornili na to, že práca v nedeľu je problémom na Slovensku a že vládne strany sa toho majú chytiť. Špeciálne SNS hovorila v podstate od volieb, že sa toho ujme, a zdalo sa nám v novembri, že už je čas. Riešil sa rokovací poriadok, všeličo možné v tej prvej časti toho prvého povolebného roka. A sme radi, že sme vyvolali diskusiu, ktorá sa posunula k tomu, že sa tá situácia zlepšila. Stále je však veľmi alarmujúca.
My s touto témou neprestaneme, ani čo sa týka prinášania tejto témy do Národnej rady, ani čo sa týka vyjednávania a budeme veľmi radi, keď sa to podarí dosiahnuť k výsledku. Viaceré veci, vidíme teraz napríklad ako Janko Budaj prišiel s témou amnestie a pred ním mnohí ďalší, ktorých spomínal, a zdá sa, že práve v týchto dňoch ju nejakým spôsobom dotiahneme do konca. Áno, v politike to niekedy trvá nejaký čas, ale ak ide o nejaké dobro pre ľudí, pre tých konkrétnych zamestnancov, pre ich rodiny, tak je to to, čo chceme robiť. To znamená, teraz sme robili to, čo môžeme urobiť ako poslanci, ako opoziční poslanci Národnej rady, predložili sme, žiadame vás o diskusiu, argumenty a zároveň aj o podporu.
Ja som sa v týchto posledných dňoch stretol s jedným mužom, ktorý je veľmi schopný, úspešný, uznávaný. Robil naozaj na vysokých manažérskych pozíciách a povedal o tom, že dlhé roky má zaužívané pravidlo, bolo to nie v nedeľu, ale cez všedný deň, že od pol šiestej do pol deviatej jednoducho nie je k dispozícii. Že je do pol šiestej v práci a potom zase večer ešte je ochotný telefonovať a niečo vybavovať. A keď sa ho pýtali, že no, a čo ty robíš od pol šiestej do pol deviatej? Zoberiem rodinu na svätú omšu, potom si dáme spoločnú večeru, potom deťom prečítam rozprávky, pomodlím sa s nimi a uložím ich spať. A oni úplne čumeli, že čo, to ešte existujú takí ľudia? Áno, takto je to normálne. Takto uvažuje normálny otec a matka. A keďže mnohí to nemôžu zvládnuť cez pracovný týždeň z rôznych dôvodov, tak naozaj aspoň jeden deň v týždni má byť k dispozícii pre ľudí, aby mohli využiť, ako by chceli, niekto na tie bohoslužby, niekto na to, aby prečítal deťom tie rozprávky, niekto na to, aby si šiel zabehať, možno niekto na to, aby, ja neviem, aby podnikol nejakú túru, ale aby takáto možnosť bola pre celú rodinu spoločne. Preto je toto náš cieľ, leží nám to na srdci, nevzdáme sa a budeme radi za akúkoľvek podporu v tejto veci.
Ďakujem vám za trpezlivosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.4.2017 14:32 - 14:34 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Na to lozenie po stromoch nebudem reagovať, ale chcem povedať, že áno, súhlasím s tým, že tá vyspelosť by naozaj nemala byť v tom, že sa cítime nejakí menejcenní. Argument poukazovania na štáty západnej Európy alebo aj severnej, teda v prípade Škandinávie, je spôsobené tým, že sa snažíme tú debatu otvoriť do široka a mnohí, ktorí sa obávajú, že nejaké zavádzanie voľnej nedele zaváňa nejakým spiatočníctvom alebo nejakou zaostalosťou, tak je to vlastne argument na takúto námietku.
Ja osobne si myslím, keď sme už pri tej téme, tak čo sa týka Európy, či tej na západ od nás alebo tej strednej alebo východnej, že v rámci napríklad Európskej únie sa môžeme navzájom obohacovať. Myslím si, že sú veci, v ktorých sa môžme poučiť zo štátov západnej Európy alebo z tej pôvodnej pätnástky, určité veci tam majú zabehnuté, vyskúšané. Jednak mali dlhší čas súvislo demokratický režim, tak ako, alebo demokratické zriadenie dlhšie ako my. Na druhej strane si myslím, že aj my úplne rovnako a rovnocenne môžeme priniesť viaceré hodnoty, ktoré možno na západe sa už vytratili, ktoré buď sa zabudli, alebo boli prekryté mnohými inými vecami, aj tým rôznym vývojom. Takže ja to vidím tak, že navzájom sa nemusíme porovnávať, alebo kto je menej cenným, kto je viac cenný, ale tú jednotu vytvárať v tom, že sa obohacujeme tým dobrým, tým hodnotným, čo do tejto debaty prinášame jedni alebo druhí.
Takže v zásade súhlasím, áno, ak by to malo vyznieť tak, že sme menejcenní a oni sú tí vyspelí, tak to nie je dobrý argument, ale bol myslený ako poukázanie na to, že to funguje aj v krajinách, ktoré ekonomicky sú na tom veľmi dobre.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.4.2017 14:13 - 14:15 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Mňa potešilo, že Marek sa jednoznačne prihlásil ako veriaci kresťan k Svätému písmu, k Biblii a zároveň ukázal aj to, čo možno niektorým ľuďom uniká. On je špičkový detský kardiológ a mohol by sa venovať a vlastne stále je v kontakte aj s touto krásnou profesiou lekára, ktorý pomáha deťom na vysoko odbornej úrovni. A je to vlastne aj znak toho, že veci, ktoré sú inšpirované vierou, Sväté písmo, Biblia a veda, sú veci, ktoré idú ruka v ruke. Tak ako v tej druhej časti potom uvádzal tie argumenty, ktoré sú vedecké, ktoré sú medicínske a ktoré sú také zrejmé. A nám presne o to ide.
Nevidíme problém v tom, hovorí o tom, že naša viera nás inšpiruje, že Biblia je praktická kniha, ktorá má veľa dobrých princípov, ale to, čím argumentujeme, to, že tie princípy majú pretavenie aj do úplne civilnej, svetskej verzie a sú overené, nieže stáročiami, ale tisícročiami, a fungujú. A preto o nich hovoríme. Čiže nie preto, že, viete, nefunguje to, je to nezmysel, má to chybu, ale my sme veriaci, tak preto ju presadzujeme. Nie, my veríme Bohu, ale vidíme, že tie veci fungujú a že prinášajú dobré výsledky aj v bežnom civile, v bežnom svete.
Ak hovoríme o voľnom dni, ak hovoríme o rytme pracovného času a odpočinku, tak to sú veci, ktoré vám potvrdí nielen lekár alebo nejaký vedec, ale ľudia, ktorí vidia, že naozaj ten konzum, neustále hnanie sa za nejakým hospodárskym rastom alebo za ziskom nie je to, čo ľuďom pomáha, ale naopak, čo ich ničí.
Takže, Marek, ďakujem ti veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.4.2017 11:00 - 11:02 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Tri veci by som chcel povedať. Prvá. Tú spomínanú tlačovku s Ankou Verešovou sme mali 2. novembra. Čiže už prešlo päť mesiacov, už sme v šiestom mesiaci, čo sa týka tejto práce. Zatiaľ to prinieslo ovocie toho, že sa upravili tie štátne sviatky. My ale tú tému, tak ako sme ju otvorili, tak ju chceme aj držať a podporujeme tých, ktorí možno v tejto chvíli majú väčšie páky, aby do toho išli.
Druhá vec, aby bolo jasné, my hovoríme len o maloobchodnom predaji. To znamená, že si človek nepôjde kupovať v nedeľu kilo soli alebo bicykel. Ale hovoríme o tom, že služby, ktoré sú potrebné pre nejaké rodinné a kultúrne vyžitie, budú otvorené, budú k dispozícii. Čiže nestane sa to, že ľudia si nebudú musieť, mať kam sadnúť alebo nebudú môcť kam ísť aj v prípade, že by teda niektorí z nás spomínali Železnú studienku.
A tretia vec. My predkladáme teraz taký čistý veľmi jednoduchý návrh zákona, lebo je v prvom čítaní. Ak sa budeme baviť v druhom čítaní, tak ste počuli, a Igor Matovič asi predložil pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí, že poďme na to postupne. Áno, existujú rôzne taktiky, neskákať z extrému do extrému, ale nejakým spôsobom vylepšiť danú situáciu, kde hovoríme o tom nie preto, že sa to páči mne alebo Igorovi Matovičovi alebo komukoľvek inému, ale pretože tá situácia na Slovensku je alarmujúca. V nedeľnej práci sme prví v Európe, v mzdách takmer najnižší. Aj iné veci, ako sobotná práca a práca v noci, sú alarmujúce a treba to riešiť. Zašlo to do extrému bez ohľadu na to, či sme konzervatívci alebo liberáli. Ak nám záleží na tých, čo tam pracujú, z veľkej časti sú ženy, poďme niečo s tým robiť. A opakujem znovu tú nádej, že do konca volebného obdobia to urobíme, ale dúfam, že nebudeme musieť čakať až do roku 2020.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.4.2017 10:46 - 10:47 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za obe reakcie. Áno, ani nič iné si neprajem. Ja som presvedčený, že je potrebné, túto diskusiu držať, ja sám som vystupoval, aj keď tu teraz nemáme odborárov a zamestnávateľov, sme tu len poslanci, v zmierlivom tóne. Naozaj oceňujem to, čo urobili aj kolegovia z koaličných strán, aj v tých štátnych sviatkoch, ale aj v tých ďalších rokovaniach. Tak isto veľmi budem rád, keď vieme, či už priamo alebo nepriamo, diskutovať s tými, ktorí majú iný názor na to, pretože tu naozaj teraz nie je len niečo, aby sme predtlačili len silou, ako spomínal pán poslanec Blanár, a potom vyvolali aj nejaký nepokoj v krajine, tak ako to vyvolalo silné rozdelenie v Maďarsku. Len poopravím, že tam pracuje v nedeľu nie 16, ale 6 % ľudí, 5,9 dokonca, presne, 5,9. U nás je to výrazne viac, čiže myslím si, že sa tou témou musíme vážne zaoberať. A viem, že to nezmeníme zo dňa deň, ale treba túto tému pripomínať aj pri rokovaniach so sociálnymi partnermi, ale aj v parlamente, ktorý teda je od slova parlare – rozprávať, aby sme si to vyjasnili, aby prípadné námietky padli aj tu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis