Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 6:52 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.4.2017 9:43 - 9:43 hod.

Richard Vašečka
Pán predsedajúci, ako predseda poslaneckého klubu protestujem a žiadam vás, aby ste napomenuli pána podpredsedu Hrnčiara, špeciálne výroky voči ženám, voči Veronike Remišovej. Prosím vás, urobte s tým niečo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 9:34 - 9:35 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V Novom zákone sa píše, že keď muž miluje svoju ženu, miluje vlastne seba samého, keďže sú jedno telo. Ja vnímam to, že keď sa polepší mojej manželke, tak sa samozrejme polepší aj mne. Takže poviem za chlapov, že ja to výrazne, výrazne podporujem a nevnímam v tom žiadnu diskrimináciu, že ženy by mali ísť skôr do dôchodku. Naozaj tie argumenty, ktoré uviedol Igor, sú aj veľmi také hmatateľné. Naozaj je škoda, že sa to nedá vizualizovať, bolo by to ešte také rukolapnejšie. Bolo to, bolo to zaužívané, myslím, že je to nie výraz nejakej, nejakého preferovania žien, ale naopak, dorovnania tej spravodlivosti a v konečnom dôsledku je to pre mužov, pre rodiny lepšie. Ja sa vždy veľmi teším, keď prídem domov a moja manželka ma očakáva. Keď je niekde, samozrejme (vyslovené s pobavením) má svoj biznis, ale ja osobne som veľmi potešený, keď prídem. Pre mňa je to veľká radosť. Takže ja budem takéto veci len podporovať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.4.2017 8:54 - 8:54 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem pekne. Ja chcem pre zápis uviesť, že pri hlasovaní pri skončení 15. schôdze o vyslovení nedôvery ministrovi Richterovi som hlasoval a hlasoval som "za", ale ukázalo mi, že som nehlasoval. Takže prvýkrát mám skúsenosť, že to naozaj zlyhalo, som presvedčený. Takže pre zápis, poprosím, hlasoval som za vyslovenie nedôvery. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 7:07 - 7:07 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem pekne. Ja chcem takisto poďakovať tým, ktorí naozaj vecne, odborne ťahali tú debatu celú noc, špeciálne pani poslankyni Natálii Blahovej, Anke Verešovej a Erike Jurinovej, ale aj ďalším, aby som na nikoho nezabudol, tým, ktorí porozprávali tie veci, naozaj im záleží na našich deťoch, a ktorí hovorili o konkrétnych pochybeniach.
Už je to na tej druhej strane, budeme onedlho hlasovať, je to na vás, ako sa rozhodnete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 6:52 - 6:53 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No úplne mi stačilo, netreba ani prednášky o fašizme, stačí počúvať. Ja som nepovedal, že ste fašisti, lebo nie ste krajne pravicoví, bezpochyby. Nepovedal som to, hej. To je prvá vec. Nech sa páči, pozrite si záznam. Povedal som, že ste ako, a povedal som o týchto našich, tých, ktorých ja nazývam fašistami. Možno nie úplne presne historicky a politologicky. A horší ste v tom, že vy tie veci môžete veci prevádzať vo vláde.
Čo sa týka porovnania komunizmu a nacizmu, ja osobne by som vsadil na to, že komunizmus je horší ako nacizmus. Stalin bol podľa mňa horší ako Hitler a mal hlavne väčšie možnosti, no a vyhral vojnu, pretože si museli spojenci vyberať medzi Stalinom a Hitlerom. (Ruch v sále.) Takže toľko na, na margo tej... (Ruch v sále.) Poprosím vás, keby ste nebučali... (Reakcie z pléna.) Keby ste nebučali. Keď chcete, môžme si to potom medzi lavicami vyjasniť, teraz by som chcel zareagovať na faktickú.
Čiže ešte raz. Za to - a to som povedal pred chvíľočkou, a v tom nemám žiaden problém a podľa mňa to nie je nič pokorujúce, je to úplne normálne - je mi úprimne ľúto, ak komukoľvek z vás nejakým spôsobom fašizmus zasiahol do života aj pánu ministrovi. A ak som mu toto pripomenul a týmto som sa dotkol, tak sa ospravedlňujem. To som povedal. Ale nie to, že tu niekto obhajuje neobhájiteľné veci a to, že ešte to celé zaobalí do nejakého, do nejakého politického systému a do nejakého systému práce a popierame tu niečo, popierame dokolečka. V tom ste ako fašisti. Nie v tom, že robíte koncentračné tábory. Veď nebuďte ješitní alebo hluchí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.4.2017 6:43 - 6:48 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, pár slov. Ja by som sa vrátil na začiatok, keď sme o šestnástej začali a naša kolegyňa Natália Blahová tu čítala naozaj tri hodiny veľmi veľa výpovedí, svedectiev.
Ja som teda sedel poctivo a počúval som to. Bolo mi to veľmi aj zaťažko počúvať v niektorých situáciách a myslím, že každý normálne emocionálne nastavený človek musel byť pohnutý tými udalosťami, a či už je otec, matka, alebo mal nejakú skúsenosť s osudmi takýchto ľudí. Martin Poliačik to potom neskôr, už teraz nadránom zhrnul čosi z toho a celá alebo tá atmosféra na začiatku bola potom taká výbušná, ak si pamätáte.
Mňa veľmi zamrzelo to, ako vystúpil pán premiér. Viete, keď si tu pán premiér vymieňa nejaké, nejaké naťahovačky s niekým z nás chlapov, možno s Igorom Matovičom, tak to ešte viem pochopiť. Ale je pre mňa absolútne neprijateľné, aby akýkoľvek muž, ešte o to viac predseda vlády v parlamente, kde sa on a členovia jeho vlády zodpovedajú, nazval tak vážne tvrdenia babskými táraninami, pričom teda vlastne tým vyjadrením aj urazil kolegyňu, a potom ešte jej povedal, že ja vás nepoznám, tak to mi príde absolútne nevhodné, a preto si myslím, že to bolo hodné ospravedlnenia.
Takisto, ak je minister odvolávaný a je mu vyčítaných mnoho vecí, tak je namieste povedať, je mi to úprimne ľúto a ospravedlniť sa za to, čo urobil zlé, prípadne vyvodiť spravodlivosť. Keď som to počúval na začiatku, tak som mal naozaj taký pocit, ako keď sme včera doobeda riešili podanie na poslancov z kotlebovskej strany, kde za nich vystúpil kolega, ktorý namiesto toho, aby povedal, áno, je nám to úprimne ľúto, ospravedlňujeme sa všetkým slušným Židom, moslimom, neviem, komukoľvek, napriek tomu, že máme politický názor, aký máme. To je ich politický názor, s ktorým ja síce hlboko nesúhlasím, ale teda ospravedlňujeme sa, tak naopak, znova k tomu pridali, začali útočiť. A v tomto mi to, v tomto mi pripadala paralela. A preto som ja vo faktickej poznámke povedal, že ste ako fašisti. Pretože ja nazývam týchto ľudí fašistami, nie ako Adolf Hitler, nie ako nacisti z tretej ríše. (Reakcie z pléna.) Áno, a to vám hneď poviem a to ste, ale poviem, poviem prečo. (Reakcie z pléna.) Keby ste ma, milí kolegovia, nechali dohovoriť, ja by som to rád krátko ukončil. Dobre? Hovoríme o týchto fašistoch, ešte raz. A povedal som, prečo ste horší. Lebo oni tu derú opozičné lavice a v podstate okrem rozprávania nemôžu nič robiť. Vy nesiete zodpovednosť a namiesto toho, aby sa prijalo nejaké, nejaká zodpovednosť, aby prišlo nejaké ospravedlnenie, tak ešte budete brániť a budete útočiť na tých, ktorí tieto veci riešia. A tak som to celé povedal a tak som si to pozeral aj v zázname a tak to aj je. Ja nie som psychopat, a ak je potreba sa ospravedlniť, dobre ma poznáte, že to veľmi rád urobím. Ale nemôžem sa ospravedlniť za niečo, čo som nepovedal ani som tak nemyslel.
Ak pán minister mal vo svojej rodine nejaké nepríjemné zážitky, alebo resp. jeho rodičia, lebo on sa narodil teda po vojne, tak je mi to úprimne ľúto, ak som sa tohto dotkol, tak za to sa naozaj ospravedlňujem. Ale neospravedlňujem sa za to, že tu sa, tu počúvame hrozné veci tri hodiny a niekto to zhodí tak, ako tamtí ľudia popierajú rôzne veci. My nie sme historici, my toto, tamto... Tak tu mi to prišlo také isté, a preto som to povedal a na tom trvám. A je to naozaj o to nebezpečnejšie, tu nehovoríme o niekom, kto si na Facebooku niečo vypisuje, ale o niekom, kto nesie plnú politickú zodpovednosť za takéto záležitosti. A preto sme tu. Nie aby sa útočilo na pani poslankyňu Blahovú alebo na kohokoľvek, ale aby minister vyvodil zodpovednosť - aj politickú - z toho, čo urobil.
A ešte na záver budem, budem taký trocha osobný, aby som to premietol do roviny, ktorá mňa sa týka. Pán minister Ján Richter bol predstaviteľom zločineckého komunistického režimu, za ktorého ja a moja rodina boli perzekvovaní. Ospravedlnil sa mi niekedy alebo niekomu z nás? Takže ak by sme o tom rozprávali, tak potom nie ja som ten, kto sa má ospravedlniť, ale on.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 20:29 - 20:31 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Rozmýšľal som počas vášho prejavu, že kde som to už dneska videl. A potom som si spomenul. Ráno, keď sme riešili disciplinárne konanie proti dvom kotlebovcom, fašistom, tak pán Schlosár tu tiež čítal takú obhajobu. Žiadna ľútosť, žiadna kritika, všetko je dobré, všetko je okej, presadíme si svoje politické názory. Vy ste ako fašisti. Pardon, nie. Vy ste horší, lebo oni asi pravdepodobne (reakcia z pléna); nehučte; oni nebudú pri vláde. Vy ste pri vláde, robíte to oveľa sofistikovanejšie. (Reakcie z pléna.) Tak isto, tak isto tu máte nejakého vodcu, ktorý môže urážať beztrestne, ktorého nasledujete. Lebo fašisti a komunisti, to je to isté. (Výkriky z pléna.) A vy tu tlieskate ako na nejakom komunistickom zjazde veciam, ktoré sú napísané ako prejav. Frázy a potlesk.
Chcem vám povedať jednu vec, že toto, čo sme tu videli, je výsledok, keď sa dlhoročne robí politika bez morálky. Cynizmus, absolútny cynizmus aj od pána ministra, od premiéra ani nehovorím. Viete, a to mi je ľúto najviac, pretože takto to dopadne. Vy viete, ako to je v skutočnosti, vy viete, ako je to v skutočnosti, ale urobíte tu cirkus, perfektne zohrané divadlo, pripravené prejavy, potlesk. Je mi to veľmi ľúto. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.4.2017 19:29 - 19:30 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Chcem citovať § 34 rokovacieho poriadku. Podanie procedurálneho návrhu poslancov sa začína podaním návrhu k spôsobu prerokúvania veci. Chcem požiadať a navrhnúť, aby predsedujúci schôdze, ktorýkoľvek, predchádzajúci, teraz nasledujúci, aby dbali na dodržiavanie slušnosti v sále i v prípade členov vlády aj samotného premiéra.
Odôvodnenie: To, čo robil pán premiér, je nielen neslušné, ťažko na to nájdem slovo, aby som sám nebol neslušný, pre mňa je to absolútne za čiarou. Trikrát verejne uraziť ženu je absolútne zlyhanie. (Reakcie z pléna a potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 6.4.2017 11:29 - 11:35 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, začnem Googlom. Googlil som, priznávam sa. Nemohol som si kliknúť na časť obrázky, lebo to by som nemohol použiť, ale na stránky som si klikol, tak vám prečítam dva nadpisy, ktoré som našiel z posledného času z médií.
Jeden nadpis z takej profesionálnej stránky, ktorá sa venuje práve pracovným veciam, znie: "Všetci sa tešia na víkend, ale vás čaká práca. Máte nárok na príplatok za sobotu a nedeľu?" A potom je tam vykreslená realita, teda že nemáte. Jeden nadpis. Všetci sa tešia na víkend. Druhý nadpis z bežného portálu spravodajského: "Krutá realita slovenských zákonov. Za prácu v nedeľu nič navyše nedostanete."
Nie je to len nejaké naše vnímanie, alebo že my sme si v klube povedali, že tak to je taká témička a bolo by dobré to hodiť. Naopak, uvažovali sme jednak v súvislosti s tým zákazom práce v maloobchode v nedeľu a so sociálnou situáciou, aká sa, aká sa nachádza, alebo v akej sa nachádzame, pardon, a je to teda reakcia na realitu. Samozrejme, tak ako spomínali viacerí ľudia aj dnes v rozprave, je to reakcia na situácie, s ktorými sa každý deň stretávame. Konkrétni ľudia, konkrétni živitelia rodín, Janko Marosz spomínal, Peťo Pčolinský, Anka Verešová, určite poznáte aj vy takých.
Otázka je, že aké má byť riešenie. My ponúkame také to najjednoduchšie riešenie, to znamená stanoviť do Zákonníka práce 50 % z jeho priemernej mzdy, najmenej, najmenej, dohodnúť sa môže aj na viac, najmenej, za sobotu, 100 % z jeho priemernej mzdy, najmenej, za nedeľu. Ja som to hovoril už vo faktickej poznámke, som pravicovo orientovaný, niekedy si musím dávať až taký pozor na seba, že ja by som to niekedy naozaj nechal až na takú skoro, skoro džungľu, ale to, čo ma tak kultivuje, si uvedomujem, že ľudia žijú v rôznych prostrediach. Ja sa priznám, pracoval som ako učiteľ 15 rokov predtým, než som bol zvolený za poslanca Národnej rady a mal som v podstate zabezpečenú nejakú prácu. Ja som človek, ktorý vie byť vďačný a spokojný, nesťažoval som sa, veľa ľudí sa čudovalo. To neznamená, že si myslím, že učiteľské platy sú primerané, ale hovorím o svojom osobnom nastavení. Ale v každom prípade je mnoho ľudí, ktorí naozaj sú takí, asi, asi by som moc zachádzal do nejakých, do nejakých extrémnych názorov, ale tak aspoň "sociálni otroci", ktorí proste musia drieť, aby vôbec prežili.
A nechať to úplne len na trh, ja tomu proste neverím. Verím, že trh je dobrý a je to určite lepšie ako komunistické, socialistické plánované hospodárstvo, lebo vieme, kam nás doviedlo. Vieme, ako vyzeralo Československo po vojne, ako vyzeralo po vojne Rakúsko a Nemecko a akými smermi sme sa vydali, ako sme dopadli. Čiže áno, verím v slobodný trh.
Na druhej strane, pretože tá globalizácia je dneska enormná, a to nie je zlé, ale je to fakt, tak je potrebné nejakým spôsobom, aby štát do toho zasiahol. Preto si myslím, že podporiť tento zákon v prvom čítaní je dobré rozhodnutie a potom v druhom čítaní môžeme hľadať nejakú realitu.
Rovnako odmietam tvrdenia, že či sme to vyrokovali so sociálnymi partnermi. Opozícia nemá sociálnych partnerov. Opozícia má partnerov vládu a my hovoríme vláde a v parlamente predkladáme koaličným stranám, riešte to, sú to fakt vážne veci. Nebudem sa opakovať o tom, akí sme špičkoví v práci v nedeľu, o tom, aký je zdravotný stav našich ľudí. A zakončím teda to ešte tou jednou vecou, že keď hovoríme o tom, že či je podfarbené ideologicky. Snáď v tomto prípade to až tak strašne ideologicky nezaváňa, ale v prípade toho zákazu práce v nedeľu by to mohlo niekomu zaváňať nejak ideologicky.
Ja osobne sám pre seba definujem, že ideológia je nejaké presvedčenie bez lásky k pravde. To znamená, niečo si myslím, niečo tvrdím, ale nekonfrontujem to s pravdou, proste ja si to tvrdím, lebo, lebo chcem, lebo mi to niekto natlačil do hlavy, lebo mi to vyhovuje. A ja verím, že kresťanská viera, každý si musí spýtať svoje svedomie, je nie ideológia, ale vnútorné presvedčenie a pre mňa nie je ani tak rozhodujúce nanútiť niekomu nejaké náboženské zákony, nieže nie je rozhodujúce, nepokladám to vôbec za správne napríklad prikázať zákonom, že ľudia musia chodiť do kostola. Nadôvažok tomu učil som na cirkevnej škole. Mali sme tam náboženstvo, teda kto sa prihlásil na školu, tak si automaticky vyberal náboženstvo a nie etiku už tým, že sa prihlásil. A samozrejme mal som žiakov, ktorí z rôznych dôvodov, napríklad aj z toho, že boli v puberte, sa nechceli modliť. Samozrejme, pre pána, kde by, čo by, ako by som ťa mohol nútiť k modlitbe. Keď budeme mať čas modlitby na úvod hodiny, tak jednoducho postavíš sa spolu s nami, budeš ticho, nemusíš sa prežehnávať, nemusíš nič hovoriť, zachovaj úctu. Teda to, čo by som ja urobil v prípade, keby som bol v synagóge alebo v mešite, alebo na nejakom zhromaždení nejakých inovercov, že by som teda nezdieľal s nimi ich vnútorné presvedčenie, nemodlil by som sa moslimské modlitby, pochopiteľne, ale zachoval by som úctu k tým ľuďom. Určite by som nevykrikoval, že, ale však viete si predstaviť, čo niektorí ľudia vykrikujú.
Takže nie presadzovať nejaké náboženské veci, nejaké ideologické veci zákonom, ale kresťanstvo vedie k láske k blížnemu. Igor Matovič to povedal možno tak výrazne o tom, že Ježiš bol najväčší socialista. Neviem, to nebudem o tom polemizovať, ale v každom prípade sa zameriaval na chudobných, na biednych, a to by sme mohli urobiť aj my. Mňa osobne k tomu láska k blížnemu vedie. A myslím si, že toto je jedným z prejavov lásky k blížnemu. Preto tento zákon spolu predkladám, preto vám ho odporúčam.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 10:52 - 10:54 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som sa vyjadril k dvom veciam. Jedna z nich je taká pochybnosť, že či by sme to nemali nechať na trh, či by to nevyriešil trh, že teda keď ľudia chcú, chodia, keď nechcú, nechodia. Keď chce zamestnávateľ, dá im a je tlak na toho zamestnávateľa, tak musí dať, už to hovorili viacerí predo mnou. Ja som pravicovo orientovaný, ale nie som veriaci neoliberál. To znamená, že všetko vyrieši trh. Neverím v modul trhu a myslím si, že v dnešnej dobe, keď naozaj je voľný pohyb pracovných síl, boli spomínaní ľudia z ďalších krajín, nechcem to použiť dehonestujúco, ale napríklad Srbi, teraz boli články, Ukrajinci a tak ďalej, tak naozaj nestačí nechať všetko len na trh a istá regulácia štátu je potrebná.
Naše návrhy sú dávané v jednoduchej forme. Dáme nejaký návrh a chceme, aby poslanci, vláda reagovali.
Druhá vec. Anka Verešová hovorila o tom, že nám niekedy vyčítajú, že to len preto, lebo ste kresťania, lebo je to kresťanské, čiže v zmysle negatívne, akože ideologické, nevedecké, len náboženské. No ja sa hlásim k tomuto návrhu, aj k ďalším, že je to kresťanské, ale je to kresťanské preto, lebo kresťanská viera ma vedie k láske k blížnemu. A tá láska k blížnemu ma vedie k tomu, že sa budem zaujímať o jeho sociálne pomery a navrhovať riešenia, o ktorých som presvedčený, že sú dobré a že tomu človeku pomôžu a stretávame sa s iks konkrétnymi prípadmi ľudí, ktorí naozaj sú na tom veľmi zle a toto je jeden zo spôsobov, ako pomôcť. Samozrejme, keďže sme rovnako milujúci aj pravdu a sme v otvorenej spoločnosti, tak môžeme diskutovať o tom na základe rôznych údajov, faktov, ako to potom najlepšie vyštrngať, ako sa hovorí, aby ten výsledok bol naozaj čím najúčinnejší a čím lepšie pomohol ľuďom, ktorých sa má dotýkať.
Skryt prepis