Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 21:26 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 10:48 - 10:49 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak ja môžem povedať, že podporujem tento návrh. Je to spravodlivé, je to dobré, je to preto, aby sme mali Slovensko lepším miestom pre život. Naozaj argument typu, že bude nejaký výpadok, no hej, ale ten výpadok je, to sú, dalo by sa povedať, istým spôsobom nespravodlivé peniaze. Ľudia niečo zaplatia a nedostanú za to to, čo si zaplatili. Takže ja podporujem to, aby naozaj platila diaľničná nálepka celú tú dobu platnosti aj tá ročná, to znamená 365 dní, resp. prípadne nejaké ešte okrajové presahy, aby to nebolo tak ako dneska, že si niekto kúpi auto a kúpi si diaľničnú nálepku, ja neviem, v septembri, tak vlastne má ju na štyri mesiace.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 22:35 - 22:36 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Dve veci.
Jedna vec. Igor, si podnikal, priebeh tvojho podnikania je známy, zarobil si, nie si 25 rokov v politike ako napríklad pán premiér, ale v podstate aj z veľkej časti Robert Kaliňák, ktorému dnes vyslovujeme nedôveru, to nezabudnem vždy pripomenúť, a nie si odkázaný na nič z tohto, nie si odkázaný na peniaze z politiky a zaplatil si viac daní možno, ako pán premiér zarobil na svojich platoch teda oficiálne.
Druhá vec je, že na reakciách na teba vidieť, na toto vystúpenie, že neustále tu ide nejaká mašinéria, nejaký scenár, pripravené príspevky, ktoré sa snažia odviesť pozornosť... (Reakcie z pléna.) Prosím? Nemám náhodou ja slovo, páni? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím o kľud v sále. Nech sa páči.

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Presne tak, buďte ticho. Ticho. Ticho. Ďakujem.
Že takýmto spôsobom postupujete, je vaša vec, ale nie je to, nie je to na nejakú úroveň Národnej rady.
Takže ja ti ďakujem, Igor, že si zase ukázal, ako sú na to nastavení a že potrebujú prekryť iba veci a znova a znova útočia do teba namiesto, aby riešili Roberta Kaliňáka.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 21:54 - 21:54 hod.

Richard Vašečka
Ja chcem poďakovať za faktické poznámky a pevne dúfam, sme prihlásení v rozprave alebo sú prihlásení v rozprave kolegovia z opozície, že sa konečne budeme baviť k téme tejto schôdze, a to je vyslovenie nedôvery Robertovi Kaliňákovi, a nie všetky zástupné bočné a prekrývajúce témy. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2017 21:39 - 21:49 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, zaznelo pred chvíľou, že vraj my z opozície, ktorí sme zvolávali túto schôdzu, že sme nejaký zarazení. No, sme zarazení v tom slova zmysle, že je skoro 9 hodín od začiatku rozpravy a ja ako zástupca klubu sa dostávam až teraz k slovu, a keďže sme nechceli porušovať rokovací poriadok a vykrikovať ako niektorí z vás a niektorí z vás naozaj absolútne nevhodne, tak sme čakali na tú príležitosť. Takže nech sa páči, ideme do rozpravy, môžme teda debatovať.
Naozaj je ale potom na úvahu, a spomínal to napríklad aj podpredseda Bugár, o tom, že v tejto veci by sa malo pamätať na novelu rokovacieho poriadku, aby sme tu nemali takéto zrežírované divadlá, ale aby naozaj mali možnosť sa politické a poslanecké kluby vyjadriť a potom aby išla rozprava.
Takisto pokladám za absolútne neprípustné, a to nie ako poslanec, ale najmä ako chlap, aby pán Blaha sa takým spôsobom správal k pani podpredsedníčke Nicholsonovej. Ja vám poviem úprimne, ja ani neviem, čo si mám o tom myslieť, lebo v mojom svete sa takto chlapi k ženám nesprávajú. Ja sa za to naozaj hanbím.
Ďalšia vec. Celý čas to divadlo, ako to pomenovala pani poslankyňa Dubačová, tu ide v takom zvrátenom poradí, akoby sme odvolávali pána poslanca Rajtára alebo pána Sulíka, alebo Igora Matoviča, ale o tom to nie je. Ešte raz, znova a chcem tým začať svoje vystúpenie, prerokovávame návrh na vyslovenie nedôvery Robertovi Kaliňákovi. Uvedomujete si, že ten návrh je len formálny, pretože on tú dôveru už dávno nemá ani u vlastných a ja tu nechcem citovať to, čo už bolo povedané z rôznych strán. Možno by som spomenul, Marek Maďarič alebo ďalší. Ale tú nedôveru on už dávno nedá, teda resp. tú dôveru už dávno nemá. Ale toto je formálny proces, ktorý má prebiehať a máme sa venovať tlači 800, ktorá hovorí o vyslovení nedôvery Robertovi Kaliňakovi, poverenému riadením ministerstva vnútra.
Aby som nebol len nejaký negativistický, aj keď od opozície sa čaká, že bude kritická, tak Robert Kaliňák je určite človek veľmi schopný. Bolo spomínané mnoho čísel, mnoho vecí, Jaro Baška tu hovoril o tom, ako pomáha hasičom. No ale veď preto ho neodvolávame, prepánajána, veď my si nemyslíme, že nejaký človek je učinený diabol, ale preto, lebo má niesť nejakú morálnu a nejakú politickú zodpovednosť. A napriek tomu, že nie je neschopný, tak je určite nedôveryhodný, a preto mu chceme vysloviť nedôveru.
Keď sa pozreme na celú spoločnosť, tak takéto zotrvávanie napriek všetkému, zarputilé zotrvávanie alebo ponechávanie takéhoto človeka vo funkcii má naozaj zhubný vplyv na spoločnosť. Veď čo si ľudia môžu myslieť? Áno, potom sa tu objavia rôzne emotívne prejavy, ale to je preto, lebo ak, ja som to už raz hovoril v rozprave, to je, ako keď ide povodeň a narazí na nejakú lávku, na nejaký most, tak všetka tá špina sa tam zadrží, ale je tam preto, lebo to tam proste blokuje. Lebo jednoducho to zavadza. Keby Robert Kaliňák bol abdikoval, keby ho bol Robert Fico odvolal, tak ako to robil pri mnohých ministroch, tak k takýmto veciam sme sa vôbec nemuseli dostať.
Niekto tu hovoríte, že to je rekord, tretíkrát. No však ale, áno, to je nenormálne, že už tretíkrát odvolávame Roberta Kaliňáka, uvádzame vážne dôvody, a stále nič. Pri iných ministroch už boli dávno dole. Spomeňme si pár mesiacov dozadu. Ešte sme ani nestihli zvolať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministrovi Plavčanovi, stačila poriadna a profesionálna robota Veroniky Remišovej a ďalších a zverejniť to a pán premiér už dal najavo ministrovi, že sa má porúčať.
A teraz pán Kaliňák, keď tu vystupoval, tak čítal zo SME-čka, myslím, že to bolo stade, tak ja si tiež dovolím taký citát z článku, ktorý som dnes čítal. Ako na ilustráciu, aby sme si boli fifty-fifty, že keď on uvádza ako zdroj nejaké komentáre v novinách, budiš, to je práca novinárov, tak ak ja uvediem. O tom, ako Robert Kaliňák znepokojený podľa toho článku volal zo Spojených štátov amerických, že - to bolo nutné odvolávať toho Plavčana? A bol tam taký komentár, že tí, ktorí to počuli, že neboli si istí toho telefonátu, kto je koho šéfom. A teraz, čo mám z toho vyvodzovať? Že to napísali v novinách, lebo tak to argumentoval pred chvíľou Robert Kaliňák, keď tu stal. A naozaj je to podozrivé, že SNS okamžite, Plavčan dole, ale Kaliňák ani na ixtý pokus v žiadnom prípade, hoci bol s ním už problém pri zostavovaní vlády úplne jasne. Koaliční partneri s tým mali problém.
Ale ja si myslím, že Robert Kaliňák je naozaj špeciálny prípad a že slúži ako taký nárazník pre Roberta Fica, nárazník pre Roberta Fica, pretože ak by nemal Roberta Kaliňáka, tak najbližšie by to dorážalo už na neho. A ja si myslím, že skutočne v tejto kauze nie je zodpovedný len, v týchto kauzách, v tomto prípade nie je zodpovedný len Robert Kaliňák, ale na prvom mieste Robert Fico. Otázka je, či je slobodný. Aj tá jeho neobvyklá zaangažovanosť, ktorú z procedurálneho hľadiska síce vítam, hovorí o tom, že je to niečo zvláštneho.
Zubami-nechtami bránite Roberta Kaliňáka a hovoríte o číslach, hovoríte o úspechoch polície. On sám to hovoril niekoľkokrát. Tuším štyrikrát sa zapojil do rozpravy, opravte ma. (Odmlčanie sa rečníka.) Páni podpredsedovia.
A problém nielen, že sa zubami-nechtami bránia, lebo tak to by som očakával od koalície, že bude brániť svojho ministra, ale útočia. To znamená znova a ja namietam proti tomu. My tu nie sme preto, aby sme riešili poslancov SaS-ky, OĽANO, SME - RODINA, kohokoľvek, ale preto, aby sme riešili človeka, ktorý je poverený vedením ministerstva vnútra. To znamená človek, ktorý dostal mandát v exekutíve a my ho tu máme hodnotiť. A vôbec si nemyslím to, že vylievame nejaké vedrá špiny. Áno, prišlo k nejakému stretu, zaiskreniu a emocionálne veci, ale aj predloženie návrhu, odôvodnenie návrhu, boli tam uvedené fakty. (Reakcia z pléna.) Ja som zatiaľ ešte neopakoval, nehnevaj ma.
Ja sa ani opakovať teda nebudem, ale uviedol by som tri konkrétne veci, ktoré podľa mňa ani veľmi spomenuté neboli.
Prvá je Žilina, Klientske centrum. V meste Žilina máme mestské Klientske centrum, ktoré funguje veľmi dobre. Som veľmi rád, viackrát som si tam vybavoval nejaké doklady, občiansky, vodičský, pas, fajn. Ale čo sa stalo teraz, že klientske centrum, ktoré teda bolo najprv zakúpené a spustené pod vedením ministerstva vnútra, tak prvá vec, poviem, veľmi praktická, veľmi nevhodne umiestnené. Mestské klientske centrum na magistráte je naozaj len, tak obrazne, pár metrov, pár minút od stanice, od železničnej a od autobusovej. Toto je peši pre ľudí, ktorí by buď nepoužili MHD, alebo nemali auto, 30 až 40 minút peši. Viem, že ľudia na to veľmi frflú. Je to nevyhovujúce aj pre tých úradníkov nie preto, že by boli nejakí pohodlní, lebo ani doteraz možno nesídlili v pohodlných priestoroch, ale je to nevhodné na ich prácu. Ale za tým všetkým, a to sme uviedli na tlačovke, nebudem tie čísla opakovať, znova boli konkrétne podozrenia o tom, že táto budova sa dala zohnať za oveľa lacnejšie peniaze celá, alebo prípadne sa mala kúpiť nejaká vhodnejšia, ktorá by bola lepšia na prácu. Čiže kauza Klientskeho centra v Žiline je pre mňa veľký tieň podozrenia na ministerstvo vnútra, teda aj na ministra Kaliňáka, ktorý to bránil.
Druhá vec s tými pokutami, korekciami. Čo znamená slovo korekcia? Korektnosť znamená správnosť. To znamená, keď niečo korigujem, to znamená, že to nie je správne. Čiže bez ohľadu na to, že môžme sa baviť, a pán minister sa to pokúšal vysvetľovať, tak bolo niečo nesprávne. Takže netvárte sa, že korekcia, to je pochvala.
A po tretie. Pred niekoľkými týždňami som bol s kolegom, s jedným kolegom z SNS v relácii a v prvej časti relácie vystupoval práve pán minister Robert Kaliňák a bol som priamo prítomný pri tom, lebo som už stál v štúdiu a čakal som, kedy prídeme na rad, a pán minister na záver veľmi tak šarmantne povedal, tak heknite môj občiansky preukaz. Ja osobne si myslím, že to bolo zľahčovanie situácie a veľmi rýchlo sa ukázalo, že tá situácia je naozaj dosť vážna na to, aby sa tak zľahčovala.
My, asi to od nás neočakávate, tak ako pán Tomáš hovoril, že nebolo prekvapením, že budete hlasovať proti tomu návrhu, a teda za dôveru, tak asi nie je prekvapenie, že my budeme hlasovať za tento návrh, teda za vyslovenie nedôvery.
A na tie odkazy, ktoré hovoril pán premiér, že vyhrajte voľby. Tak ja vám odkazujem, že veríme, že voľby vyhráme. Teda tie v 2020, ak dovtedy táto vláda dožije. Ale chceme povedať, že my sme už voľby vyhrali. Teraz tie župné. A dúfam, že vyhráme aj tie ďalšie, ale nie preto, aby sme vyhrali my, ale preto, aby vyhralo Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 21:26 - 21:28 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Keď ste, pán poslanec, nechcem byť osobný, ale keď ste na konci povedali, že už končíte, tak to bola tá najlepšia správa z toho (zasmiatie sa rečníka), z toho vášho príhovoru.
Ale chcem povedať, že čudoval som sa, že odvolávame ministra Kaliňáka, to budem znova opakovať celý večer, a venovali ste väčšinu svojho vystúpenia Igorovi Matovičovi, ktorý je ako 24. podpísaný na tom papieri, ktorým to zvolávame, teda na tom návrhu presnejšie, a nie je ani jeden zo spolupredkladateľov. Z toho vyplýva len naozaj, že vám prekáža to, čo robí, ako robí, ako hovorí, a nepokladám za úprimné to vaše pobúrenie nad tým Goebbelsom, lebo naozaj si aj ja myslím, že tým Igor Matovič, ako ho poznám, určite nechcel uraziť nikoho, koho by sa mohol dotknúť nejakým nacistickým alebo antisemickým... (Ruch v sále.) Prosím vás, nebučte, nebučte.
Ale naozaj hovoril o ministrovi propagandy. Nakoniec za to sa nemusíte hanbiť, hej, to je, propaganda sa používa v politike, len aby sme sa vrátili tam, kde sme. Čiže našou úlohou nie je vysloviť dôveru alebo nedôveru Igorovi Matovičovi, ale vysloviť nedôveru Robertovi Kaliňákovi. Ja budem o chvíľu v rozprave, tak potom poviem k tomu viac.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 16:04 - 16:06 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, faktické sú na vás, nielen moje, ale aj ostatné. Tak chvíľami som mal pocit, že ste sa zabudli, že nie ste na poslaneckom klube SMER-u a že nezabávate svojich, ktorí tie také, časom ste naozaj upadli do nejakých infantilných poznámok a to bolo, tá pravá úroveň zábavy, pri ktorých sa vaši bavili.
Ja, keď som sa započúval, tak som časom mal pocit, že ideme odvolávať Joža Rajtára za jeho údajný prehrešok, že vraj nemá vysokú školu. Potom som mal pocit, že odvolávame Sulíka, nakoniec, že odvolávame Matoviča, ktorého šikanuje NAKA dokolečka. Potom ďakujeme za reklamu našej tieňovej vlády, kde ste prečítali jednu vec z denníka SME, na ktorú naši kolegovia veľmi dobre odpovedali, a tá vec je jasná.
Ale nie, nezabudli sme, odvolávame vás. Nemáte našu dôveru a chceme vám ju vysloviť. Tak je to normálne. Na pranieri nie je ani Rajtár, ani Sulík, ani Matovič, nikto ďalší, ale vy, pán minister, preto, lebo máte toho na rováši dosť. A môžte sa odvolávať s pánom premiérom na tzv. protivládne denníky a neschopnú opozíciu alebo opozíciu, ktorá chce prekryť svoje kauzy. Pravda je taká, že zavádzate a klamete a prekrývať chcete vy.
My budeme pokračovať v tejto schôdzi a budeme k tomu debatovať. Zatiaľ vlastne sme ešte nemali veľa príležitostí vystúpiť. Nebudeme hovoriť tak dlho ako vy nielen preto, že my máme čas obmedzený, ale aj preto, lebo stačí len naozaj zopár viet, aby sme vám to vytmavili.
Takže v každom prípade, pán minister, držte sa svojho kresla zubami-nechtami, ale my vám to v žiadnom prípade nebudeme uľahčovať, lebo si myslíme, že škodíte Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.12.2017 14:40 - 14:41 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, aby som nemusel nedôstojne vykrikovať počas prejavov ústavných činiteľov, chcem vás požiadať, aby ste dohliadli na dodržiavanie rokovacieho poriadku, aby v nasledujúcom vystúpení napríklad pán minister neodbiehal od témy, to je tlač 800, kde sa zaoberáme dôvodmi na jeho odvolanie, aby neriešil, tak podobne ako pán premiér, rôzne iné veci, ktoré nesúvisia. (Reakcie z pléna.) Takže poprosím, aby ste to zabezpečili. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 14:23 - 14:24 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel pripomenúť a poďakovať, že to pripomenul pán poslanec Rajtár, odvolávame ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tu boli pokusy odviesť to doľava, doprava, neviem kade všade možné.
Premiér hovoril naozaj vo svojom nedôstojnom vystúpení, že nemáme právo moralizovať. No, v každom prípade je jedno, či moralizujeme, alebo nemoralizujeme. Ale máme právo, Národná rada Slovenskej republiky, parlament, má právo kritizovať, navrhovať odvolanie člena vlády. A robiť to budeme. Patrí to k demokracii a je to naša úloha.
Ale, naopak, predseda vlády nemá právo moralizovať a poučovať a kádrovať poslancov. To je vrchol. My môžme kedykoľvek si predvolať ministra alebo predsedu vlády do parlamentu, klásť mu otázky a navrhovať vyslovenie nedôvery. Je predsedom vlády preto, lebo mu Národná rada vyslovila dôveru. Ale on nemá právo vyjadrovať sa k tomu, kto je prihlásený do rozpravy, kto má právo hovoriť a nemá právo hovoriť! Sme zvolení poslanci Národnej rady, ale nie nejakí poskokovia pána ministra.
A o tom, čo jemu hovorí morálka, sa vyjadril viackrát. Ja som nedávno videl video, kde povedal, že jeho morálka nezaujíma. A to dokazuje jeho život. Takže nech sa zodpovedá tomuto parlamentu a nech si nedovolí to, čo si dovoľoval. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.11.2017 11:21 - 11:22 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem. Vážení kolegovia z osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, budeme mať dnes o 12.30 schôdzu výboru v rokovacej miestnosti č. 71, v ubytovacom zariadení. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2017 13:39 - 13:42 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Dámy, páni, dovoľte, aby som za poslanecký klub OĽANO dal vyjadrenie k tomu návrhu na skrátené legislatívne konanie.
V podstate sú tu dve veci. Asi ťažko môže niekto spochybňovať, že OĽANO vždy podporovalo zmrazovanie platov. Ten dôvod bol dvojaký, prvý - solidarita s ľuďmi a druhý bol taký, aby bol tu istý výchovný prvok alebo tlak na to, aby sa dosahoval vyrovnaný rozpočet, pretože si myslíme, že ak naozaj štát reálne zadlžuje dokolečka občanov, ktorí to potom musia splácať, tak nejakým spôsobom treba motivovať poslancov, aby toto nerobili.
Na druhej strane chcem povedať tiež za poslanecký klub OĽANO, že nepodporíme tento návrh na skrátené legislatívne konanie. Je to podľa nás neschopnosť, nezvládnutie situácie vlády. Vo všetkej úcte, mám rád pána ministra, ale ak je tento návrh taký vážny, hrozia vážne hospodárske škody, kde je minister financií? To je nezmysel! Proste takto to nemôže byť. Bolo jasné, kedy začne schôdza, že návrh pôjde na začiatok, to ťažko sa dá odôvodniť nejakým iným programom.
Ďalšia vec, je to aj neschopnosť vlády v tom, že vôbec musí podávať návrh na skrátené legislatívne konanie. To je nečakané, že sa zrazu objavila taká situácia. Objavuje sa tu, ja som tu už šiesty rok, šesťkrát pravidelne a už aj dlhšie, aj keď som tu ešte nebol v parlamente. To znamená, to je predvídateľná situácia. Hádam tam máte ešte nejakých ľudí na vláde, ktorí to vedia skontrolovať a dať taký návrh v septembri, aby to všetko prebehlo normálnym procesom.
A poviem ešte jednu vec, že hrozia vážne hospodárske škody. Ak som si dobre prečítal návrh, tak sú to zhruba 4 mil. eur, tak by sme mohli ušetriť. A poviem jeden príklad. Diaľničný privádzač Lietavská Lúčka, ktorý mal byť obstaraný alebo respektíve bez obstarania daný jednému zo zhotoviteľov za nejakých 22 mil. eur. Naši kolegovia, špeciálne náš poslanec Ján Marosz, ale aj ďalší, do toho búšili, vŕtali a hovorili, že treba urobiť výberové konanie. Dosiahla sa suma 13,9 mil. eur. 8 mil. eur na jednom obstarávaní privádzača, čiže jednej cesty! Nie diaľnice, iba privádzača, za dva roky zdražovania platov.
Viete, problém je v tom, že vy robíte zásadné, vážne hospodárske škody tomuto štátu v kuse, dokolečka, a tomu nepomôže ani zmrazenie platov. A my, naopak, sa snažíme tie financie šetriť. Preto chcem byť solidárny s ľuďmi, ale v prvom rade chceme pracovať tak, aby tieto hospodárske, skutočné hospodárske škody, ktoré táto vláda aj predchádzajúce vlády SMER-u priniesli, aby prestali.
Takže opakujem znova, áno, môžme sa baviť o zmrazovaní platov, ale toto skrátené legislatívne konanie nepodporíme, nech si to, nech si to hasí, nech si to rieši vládna koalícia sama.
Ďakujem.
Skryt prepis