Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:13 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 17:45 - 17:46 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem pánu poslancovi Fedorovi, ktorý je tiež bývalý minister obrany a teda vidí do toho celkom jasne. Mňa zaujalo na tom to, že naozaj spomínal, že rôzne plány, stratégie sme mávali aj v minulosti a spomínal nejaké konkrétne z roku 2006 napríklad a že kde je tá realizácia. Tak ja pevne dúfam, že práve preto, že chceme, aby tieto, aj dnes tieto plány, dlhodobé plány sa naozaj realizovali, aby sme tu povedzme v roku 2024 nemali znova nejaký príspevok o tom, čo všetko sa zanedbalo. A na to, aby sa to zrealizovalo, potrebujeme plne uchopiť, pochopiť a nájsť konsenzus, aby sme tieto veci podporili, aj čo sa týka domáceho prostredia, ale aj zahraničného, o ktorom Martin hovoril.
Takže ďakujem za príspevok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 17:17 - 17:19 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega, za veľmi slušný, pokojný prejav, ktorý navyše ešte ste veľmi dobre modulovali hlasom, takže som celý čas bez problémov udržal pozornosť, robil som si aj poznámky. A som rád, že ste to pripomenuli, že v tom je zhoda, absolútnosť, absolútna nevyhnutnosť modernizácie armády a že v tom je podpora. Takisto, že sme sa zhodli na podpore tej deklarácie v máji. Čiže to je veľmi dobré, polovicu máme za sebou.
Hovoríte a vyčítate nám, že zároveň tvrdíme, že ide ministerstvo minúť 1,2 miliardy a že to nepodporujeme. My to podporujeme, ale naozaj tie veci vidíme tak, bolo to vysvetlené, už to nebudem teraz vysvetľovať, vidíme, že niektoré, niektoré procesy sú netransparentné a ide o veľmi veľké peniaze.
Vyčítali ste nám, ak som dobre pochopil, aj prirovnanie k tomu školstvu, že je to účelové. No je to účelové presne v tom zmysle, aj sme ukázali, že školstvo je veľmi dôležité, a ľudia hovoria: "Prečo dávate miliardu do nejakých transportérov, aby sa nejakí vojačikovia vozili?" No a my im to chceme vysvetliť, že je to potrebné, že aj v tom školstve, aj v tej obrane. Takže v tom sme na jednej lodi, ale ľudia nám zároveň hovoria, že tie peniaze sa tratia. Vojaci nám hovoria, že nie je to úplne kóšer, minimálne sú podozrenia a pochybnosti. Takže je to naša úloha, aby sme si to vyjasnili. Chcem povedať, že áno, a pán minister mnohé veci aj vyjasnil.
A tiež, keď ste odkazovali na tlačové konferencie, že ich používate aj vy, aj my, no hej, ale my nie sme zdroj informácií, nemáme ich, to je ministerstvo, to je minister. Takže médiá, opozícia ich môžu žiadať, môžu zvolávať konferencie, aby sa niečo nezamietlo pod koberec, ale vy ste tí, ktorí tie informácie máte kompletné, úplné, a je veľmi dobré, aby sme naštartovali aj spôsob parlamentnej komunikácie, či vo výbore, či v pléne, či v nejakej komisii, v ktorom naozaj budeme dosahovať konsenzus. A opakujem znova, budem prvý, kto bude stáť za ministrom obrany a obhajovať ho pri takých obrovských výdavkoch, ak budem si istý, že všetko je okej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:27 - 15:28 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vaši poslanci už avizovali, že sa schyľuje k schôdzi o pánu poslancovi Galkovi, vás, ale zle informovali, toto ešte nie je tá schôdza. Toto je schôdza, o, citujem, "Dlhodobom pláne rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030", ktorý mal Robert Fico predložiť do Národnej rady a už 4 mesiace tak neurobil. A neplníte ani uznesenie z mája 2017, ktoré žiada vládu Slovenskej republiky, citujem, "aby s Národnou radou Slovenskej republiky pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl Slovenskej republiky". Kedy sme za toto uznesenie zahlasovali, tak sme si dovolili zdvorilo požiadať, aby sa tak udialo, lebo vláda to nerobí. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujete na predrečníka? Lebo tak potom aj ja vás okomentujem, čo by som nemal. Reagujete na predrečníka?

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Na pána ministra Kaliňáka, ktorý si ...

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Hovoríme o inej schôdzi, ktorú si pomýlil, reagujete na predrečníka, hej?

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Na pána Kaliňáka, poprosím vás, keby ste mi vrátili čas.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Hej, ešte raz skúste, nech sa páči a skúste ešte raz.

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne, tak sme si to vysvetlili. Áno, zvolali sme tú schôdzu aj kvôli tým procedurálnym veciam, ktoré som spomenul, ale aj preto, lebo sa takmer na dennej báze stretávame s vážnymi podozreniami, že miliardy určené na tak potrebnú modernizáciu ozbrojených síl, ktorú podporujeme, sú používané naozaj spôsobom, ktorý je pochybný. Ak je ten spôsob pochybný, tak sme tu od toho, aby sme tú schôdzu zvolali. Čiže je fajn, pán minister, že ste rozprávali o všeličo možnom, ale táto schôdza je naozaj o dlhodobom pláne rozvoja obrany, o miliardách eur, ktoré musia byť veľmi vážne použité, lebo inak budú používať, alebo nieže inak, aj tak budú používať tie zbraňové systémy vojaci desiatky rokov a nebude možnosť výmeny. Toto je vážna vec a nechápem, čo bol toto za príspevok do debaty, ktorá podľa mňa doteraz naozaj bola skôr vecná ako nejaká osobná. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:13 - 14:13 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem pánu poslancovi Paškovi za korektnú poznámku.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 9.2.2018 14:05 - 14:10 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Ja som už teda požiadal o slovo skôr, aby som mohol zareagovať na niektoré veci, bude to len reakcia. Chcem sa vyjadriť na tie návrhy, lebo som navrhovateľom schôdze. Nebudeme sťahovať žiadne uznesenie, tak sa pod to podpísala, podpísalo vyše tridsať poslancov. Riadne prebehne rozprava a budeme o tom hlasovať.
Zazneli tu poznámky, že nemali by sme tu o tom diskutovať. No tak ale to sa obráťte na vládu Slovenskej republiky, ktorá zaviazala svojho predsedu, aby tento plán predložil na prerokovanie do Národnej rady, nielen do výboru, ale do Národnej rady, do pléna, a ministra obrany, aby to odôvodnil. Ak tomu nerozumiete, alebo vás to nezaujíma, alebo neviete sa k tomu vyjadriť, spokojne, tak počúvajte alebo seďte v kancelárii, ale musíme o tom rokovať.
Ďalšia vec. Ak je vám dlho, tak je mi to ľúto, vy ste si odhlasovali, že budeme rokovať do prerokovania bodu. Mohol byť normálny program, mohli sme pokračovať v utorok ráno. Toto nie je náš problém, toto nie je problém opozície.
Zaznelo tu v rozprave, že veď toto je vláda, musíme jej dôverovať. No tak, milí kolegovia, špeciálne nováčikovia, my jej nedôverujeme, a práve preto sa voláme opozícia. Vyjadrili sme priamo hlasovaním, že nedôverujeme tejto vláda. Ale to nie je nejaká osobná nedôvera, že ja vám neverím, že mi zjete večeru, ale je to politická nedôvera, a my sme tu od toho. Veď tu ide o obrovské peniaze. Ľudia, veď to sú miliardy, tisíce miliónov a idete zaviazať štyri vlády. Teraz keď sa rozhodnete a kúpite taký obrnený transportér, čo myslíte, kedy najbližšie ozbrojené sily budú kupovať iné nové, vyhovujúcejšie obrnené transportéry? Veď to už budeme pomaly všetci v dôchodku.
Bolo také zaujímavé, že pán minister, ktorého si osobne vážim, že je naozaj minister obrany a že naozaj ste ho bránili, že ste zaujali taký defenzívny postoj. Ja s radosťou vítam, že špeciálne poslanci Slovenskej národnej strany sa zapojili do diskusie a majú aj faktické poznámky a vidím, že niektorí z nich budú nádejní rečníci. Napriek tomu si ale myslím, že taký ten sebaobranný postoj nie je potrebný, lebo my na vás neútočíme. My na vás neútočíme. Nám ide o to, aby sme, aby sme ten dlhodobý plán počuli, mohli ho zobrať na vedomie a áno, aby sme ho aj obhajovali. (Ruch v sále.)
Ja som bol teraz v relácii, poprosím, kolegovia, ja som bol teraz v relácii s pánom poslancom Gálom a hovorili sme o týchto veciach. A ja som vystavený tomu, že ja ako opozičný poslanec musím odôvodňovať, prečo pôjdu miliardy na armádu, pričom naozaj niektorí ľudia, ktorí tomu nerozumejú, a aj moji voliči budú hovoriť, ale veď chýba v školstve, veď chýba v zdravotníctve, chýba v sociálnych veciach a vy idete dávať na nejaké, na nejaké tanky, na nejaké pušky peniaze. My to musíme obhajovať a my vás budeme obhajovať, my budeme v tomto vaši spojenci, lebo je to obrana Slovenskej republiky. Ale to si nemôžte uvariť len na ministerstve, len v SNS. To sa musí týkať celej vlády, takisto aj, poviem to, však je to, bolo to v rádiu, aj, aj pán poslanec Gál hovoril, že nie celkom je to v poriadku, a to je koaličný poslanec, že chce, aby tie veci boli transparentnejšie, aby boli viac informovaní. Naozaj, ešte raz, obrovské peniaze a dlhá doba.
Ešte dve alebo tri poznámky. Jedna, aj pán Danko v rozprave, aj tu zaznelo viackrát, prečo útočíte na médiá, prečo útočíte na novinárov? Oni majú také údaje, aké majú k dispozícii a z nich vychádzajú. Prečo útočíte na bezpečnostných analytikov, ktorí sa vyjadrujú? Preto máme takúto schôdzu, mali ste príležitosť to vysvetliť. To znamená, že my sme vďační, že ste to otvorili, ale keby sme to neboli iniciovali, bohviekedy by ste mali takýto priestor to urobiť napriek tomu, že vás k tomu zaväzuje uznesenie vlády.
A ešte posledná vec. Pán poslanec Paška hovoril o tom, že v tom odôvodnení sú klamstvá. No ja som si to pozrel, lebo nerád by som teda klamal. Ak som napísal nejaké klamstvo, alebo napísali sme, tak sa rád ospravedlním. Ja som si pozeral, že naozaj práve preto, že je málo informácií, tak viaceré veci boli uverejnené, zdá sa, na základe nám dostupných informácií, či už cez výbor, či už cez médiá, alebo pri rozhovoroch s odborníkmi. A niektoré z tých vecí, ktoré vyčítame, sa postupne doplnili. A to, že sa doplnili, je ovocie práce médií a opozície. Áno, keď budete konfrontovať nejaké vyjadrenia, budeme citovať nejaké vyjadrenie spred, ja neviem, dvoch mesiacov, tak dnes už to môže byť inak. Dnes už môže pán minister povedať, že áno, spolupracovali s inštitútom hodnota, áno, hodnota za peniaze, ale s rôznymi analytikmi, ale to, keby sme nerobili, tak bohvie kde by to dopadlo. Čiže berte nás ako spojencov v tejto veci obrany Slovenskej republiky.
Sme politickí protivníci, ale vo veci obrany Slovenskej republiky sme spojenci.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 11:55 - 11:57 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, chcem povedať, že áno, vedieme politický zápas, ale v obrane a bezpečnosti Slovenskej republike sme spojenci a dúfam, že vždy budeme. Ja som vďačný za to, že ste vystúpili, že ste veľmi konkrétne odpovedali.
Jedna z vecí, ktorú poviem, chcem ešte vystúpiť v rozprave, je, že samozrejme niektoré veci sa môžu prebrať na výbore, niektoré dokonca ani na výbore nie, ale je dobré, aby sme to takto počuli, aby boli tieto veci konfrontované. Ak sa vyjadríte verejne, to znamená veci, ktoré verejné môžu a majú byť, pretože ide o verejné financie, a to naozaj nemalú čiastku, tak sa k tomu môžu vyjadriť odborníci aj médiá, je to ich úloha. A zároveň my ako politici musíme počuť politicky, o akú stratégiu ide, aký postup, pretože k tomu my pridáme svoj súhlas.
Spomínali ste Industry Day, áno, bol som tam, neviem, koľko z ľudí v sále videlo Patriu naživo aj v dynamickej ukážke, aj v statickej, aj znútra. Videl som ich, samozrejme, asi vám je jasné, že ako poslanec Národnej rady z toho, že keď sa pozerám, čo ja viem, tri hodiny na to, tak to neviem posúdiť a sú potrebné skúšky, to je veľmi dôležité, ale bol som tam.
Chcem ešte povedať, že naozaj ja som vtedy si zobral voľno z parlamentu, lebo, bohužiaľ, to bolo počas zasadnutia parlamentu, čiže chcem sa zastať kolegov, ktorí tam neboli, nie preto, že by ste, ktokoľvek z koalície, opozície nechceli, ale bolo rokovanie parlamentu.
A keď ste spomínali Afganistan, tak je to možno zvláštne, ale áno, bol som aj v Afganistane s exministrom obrany pánom Glváčom v minulom volebnom období, niektorí zástupcovia z výboru pre obranu a bezpečnosť sme boli na jeden deň na otočku v Kandaháre s našimi vojakmi. Pokladám to tiež za veľmi užitočné, aby sme o takýchto veciach naozaj nerozhodovali, že si iba vypočujeme správu, prečítame dokumenty, ale aby sme mohli naozaj zažiť niečo z toho na vlastnej koži. Ešte raz v týchto veciach môžme politicky súperiť, ale inak, čo sa týka obrany a bezpečnosti, sme spojenci.
Ďakujem vám, pán minister.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:28 - 10:30 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, hovorili ste o tom, že nemáme hľadať informácie na Googli, na Facebooku, resp. že je to veľmi málo. Práve preto som veľmi rád, že sa koná táto schôdza a môžme si tieto veci povedať veľmi konkrétne. Máme tu ministra obrany, to bol náš cieľ. Spomínali ste, že materiál dlhodobý plán alebo dlhodobý plán rozvoja armády, že je na internete. No práve to je v poriadku, že je na internete, ale úloha vlády, vašej vlády, bola, aby bol prerokovaný v parlamente, čiže týmto sme vám pomohli splniť si domácu úlohu, resp. pokročiť smerom k splneniu domácej úlohy. Som rád, že sme sa dohodli a že tak ako sme sa dohodli, tak ste túto schôdzu schválili a prebieha. A to oceňujem.
Tak isto chcem povedať, že od začiatku, a nebol to len môj postoj, ale postoj, dalo by sa povedať, že všetkých opozičných členov branno-bezpečnostného výboru, bolo v tom, že budeme pána ministra Gajdoša rešpektovať a maximálne snažiť byť takí ústretoví, aj keď niektoré veci politicky už zo začiatku by sa dali riešiť. Ale myslím, že všetci v tom branno-bezpečnostnom výbore za opozíciu máme, máme rešpekt a uvedomujeme si, že minister obrany je špeciálna osoba, ktorá reprezentuje nejakých spôsobom Slovenskú republiku a obranu Slovenskej republiky.
Na druhej strane postupom času, je zhruba polovica volebného obdobia, ako vychádzali na povrch nejaké veci, možnože nie, hlavne týkajúce sa osobne pána ministra, ale rôznych vecí na ministerstve, to nie je predsa len o pánu ministrovi, tak nemôžme byť ticho, musíme žiadať tie veci prerokovať. Opozícia si robí svoju prácu naozaj úprimne, ide o obrovské investície, potrebné investície a ak vznikajú oprávnené otázky, treba ich položiť, to bola tá pozitívna časť.
A tá negatívna, pán predseda, naozaj si myslím, že médiá si robia svoju prácu, a také narážky a urážky vôbec nie sú vhodné. Je to aj ich zásluha, že môže byť táto schôdza.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 9:50 - 9:51 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Aj kvôli tomuto prejavu som rád, že máme túto schôdzu, kde zazneli mnohé veci, ktoré možno technicky sme preberali na výboroch, ale zazneli tak veľmi zrozumiteľne, tak učiteľsky, tak plasticky. Trocha sa ukázalo to, že to obmedzenie v rokovacom poriadku, že nemôžme používať grafy, tabuľky, obrázky, je obmedzujúce a limitujúce. A dúfam, že na tieto mnohé otázky alebo prirovnania, ktoré boli použité, zareaguje aj pán minister a že sa dozvieme teda, ako to je a že či skutočne robíme všetko to, čo je v najlepšom záujme Slovenskej republiky a našich ozbrojených síl. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.2.2018 9:05 - 9:19 hod.

Richard Vašečka Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy, vážení páni, vážený pán predseda, vážený pán minister. Chcem najprv poďakovať za to a vyjadriť spokojnosť s tým, že sme zahlasovali spoločne za program tejto schôdze, že sa bude diať. Poviem, prečo to pokladám za dôležité. Na úvod by som ešte chcel povedať, ako niekedy sa hovorí o tom, že niekto je v konflikte záujmov, tak z istého hľadiska sa môže zdať, že som v konflikte záujmov, lebo som včera ohlásil na tlačovke kandidatúru na post predsedu KDH. (Ruch v pléne.) To je, poslednýkrát o tom hovorím, chcel som to oznámiť na budúci týždeň, bohužiaľ, novinári boli šikovnejší a niektorí ľudia rozprávali viac, naozaj chcem sa venovať čisto obranným veciam. Ďakujem za pochopenie.
Takže keď som, keď som bol pred nejakými pár týždňami na filme Najtemnejšia hodina o živote Winstona Churchilla, tak tam bola úvodná scéna... Môžem poprosiť?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím vás, páni poslanci, po schôdzi sa môžte baviť o filme (pobavené reakcie z pléna).

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Takže môžme k obrane, áno? V tom filme v jednej úvodnej scéne, keď Británii hrozí nebezpečenstvo, Hitler, vojna, tak vystupuje vedúci alebo líder teda opozície a hovorí o tom, že chcú ísť do vlády s konzervatívcami a chcú zostaviť spoločnú koalično-opozičnú vládu.
Prečo to hovorím? Myslím si, že téma obrany je extrémne dôležitá a nemala by byť vecou nejakých politických zápasov. To sme dokázali napríklad aj tým, že sme v máji prijali, že sme v máji prijali spoločne deklaráciu...
Pán predsedajúci, môžem poprosiť o pokoj v sále? (ruch v pléne, zaznievanie gongu, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Ja som pokojný, proste poslancov. Páni poslanci, upokojte sa!

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Šestnásteho mája, 16. mája minulý rok 2017 sme prijali deklaráciu, ktorá sa volá Deklarácia Národnej rady Slovenskej republiky o nevyhnutnosti podpory obrany Slovenskej republiky. Predložili ju, ak si dobre pamätám, páni poslanci Martin Glváč a Martin Fedor a zahlasovali sme za ňu všetky, nazvem to demokratické poslanecké kluby, teda aj koalícia, aj opozícia s výnimkou Ľudovej strany Naše Slovensko. Ja som bol veľmi rád, že sa na tejto téme vieme zhodnúť. Aj keď to bola len deklarácia, ktorá priamo nezaväzovala k niečomu, ale deklarovala niečo, k čomu sa hlásime. Jednak to, že obrana je dôležitá, jednak to, kto sú naši spojenci, jednak to, aké financovanie je potrebné zabezpečiť. Objavil sa tam aj konkrétny záväzok, respektíve návrh záväzku, ku ktorému sa hlási aj vláda, že do roku 2020 zvýšime obranné výdaje na 1,6 % HDP. No a na koniec tejto deklarácie bola takáto požiadavka: Národná rada Slovenskej republiky žiada vládu Slovenskej republiky, aby s Národnou radou Slovenskej republiky pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Toto je dôvod, prečo sme túto schôdzu zvolali.
Aby bolo jasné, nie všetky veci týkajúce sa obrany sú ideálne, aby sa prerokovali v pléne Národnej rady. Viete, že branno-bezpečnostný výbor je mimoriadne aktívny, má veľa schôdzí aj mimoriadnych schôdzí, pretože téma obrany aj modernizácie ozbrojených síl je veľmi dôležitá. Čo sa však týka dlhodobej stratégie, tak nielenže podľa môjho názoru je to vec, ktorá by sa mala rozvinúť v Národnej rade, ale je to vec, ktorú aj tá deklarácia, teda aj hlasy koalície žiadali, aby vláda s Národnou radou, nie s výborom pre obranu a bezpečnosť, s Národnou radou konzultovala tieto veci. To bolo v máji 2017, dodnes k ničomu takému neprišlo. Ak by sme neboli žiadali, neboli tlačili na to, tak vlastne vláda dodnes nepríde s takouto správou do parlamentu. Možno to urobí niekedy v budúcnosti, ale myslím si, že ak sme sa zaviazali, ak sme zaviazali vládu v máji, aby to urobila, a je február 2018, tak je už čas.
Nebudem hovoriť podrobnosti, ale ešte pred začiatkom schôdze, podľa mňa tak ako sa to má, som hovoril s vedením Národnej rady a povedal, avizoval som, že chcem predložiť procedurálny návrh na začiatku schôdze, aby sme zaradili bod so žiadosťou o správu pána ministra, aby prišiel o tom hovoriť. Prebehlo to veľmi korektne, zo strany vedenia bolo povedané, že dobre, okej, po konzultáciách s ministerstvom, že radšej to urobíme inak, teda formou mimoriadnej schôdze. Čiže mimoriadna schôdza je preto, lebo vedenie Národnej rady, alebo dohodol som sa s vedením Národnej rady, respektíve akceptoval som rozhodnutie Národnej rady, že to nebude zaradené ako správa. Ak si pamätáte, hlasovali sme o procedurále na začiatku schôdze, kde koaličná väčšina bola proti, čiže sa to nezaradilo. Mohlo to prejsť formou procedurálneho návrhu, v tom prípade by som nebol predkladateľom ja. To som aj hovoril, bol by predkladateľom pán minister, my ostatní by sme mohli vystúpiť v rozprave. Keďže sa rozhodlo koaličným hlasovaním, že to bude mimoriadna schôdza, tak máme dnes mimoriadnu schôdzu. Ešte raz oceňujem, že tá mimoriadna schôdza je, pretože sme avizovali krok, že ak bude vykonaná obštrukcia aj v tomto prípade, tak budeme nútení pristúpiť k návrhu na odvolanie ministra. Znova, nie preto, že by sme chceli sa stavať proti ministrovi obrany, alebo vyvolávať v rámci obrany nejaké rozpory medzi koalíciou a opozíciou, ale preto, že procedurálne by sme nemali inú možnosť o tom hovoriť. Je tu záväzok, je tu vôľa o týchto veciach hovoriť, preto vítam, že aspoň takýmto kompromisným spôsobom sa k tomu môžme dostať.
Teraz poďme k vláde. V odôvodnení schôdze, môžte si to pozrieť, sa hovorí o tom, že v máji sme prijali spomínanú deklaráciu, to sa týkalo Národnej rady, a tam sme vládu žiadali, aby to s nami konzultovala. Ale 4. októbra 2017, pán minister určite vie, vláda schválila Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030. A v uznesení vlády č. 462 sa uvádza, že vláda poveruje predsedu vlády predložiť návrh Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030 predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky na prerokovanie v Národnej rade Slovenskej republiky a poveruje ministra obrany odôvodniť tento návrh. To znamená, že samotná vláda si odhlasovala, zložená z koaličných strán, že poveruje predsedu vlády, aby predložil tento dlhodobý plán, ktorý jestvuje, a vtedy bol schválený na vláde, čiže žiadna novinka a aby bol prerokovaný v Národnej rade.
Pamätám si, že na začiatku schôdze, keď som o tom hovoril, tak jeden z poslancov poslaneckého klubu SMER – SD hovoril, že: pán poslanec, nemôžte byť naivný, veď nemôžte žiadať správu od ministra obrany, veď to do dvoch týždňov nevie pripraviť. No je mi ľúto, že sa vyjadrujeme k veciam, o ktorých nemáme dostatočné informácie, ale už 4. októbra 2017 vláda schválila tento dlhodobý plán rozvoja, je dostupný voľne, nie je to žiaden utajený materiál. A zároveň v uznesení č. 6-462 hovorí, že premiér Robert Fico to má predložiť do parlamentu, a to predložiť predsedovi Národnej rady a má sa to prerokovať v parlamente. Máme pocit, že tieto veci idú veľmi rýchlo, budeme to v rozprave počuť. Ide o miliardy eur, len tak veľmi jednoducho, teraz nebudem konkretizovať, ale transportéry, stíhačky, radary, miliardy eur. A treba o tom hovoriť. A nielen kvôli tomu, že ide o verejné financie, to je jedna zložka, ale druhá vec je tá strategická zložka. Potrebujeme to urobiť? Potrebujeme to urobiť takto? Je tu podpora? Celá opozícia za to zahlasovala, potrebujeme naozaj modernizovať ozbrojený sily, ale tá debata musí byť strategická a nielenže si budeme odkazovať cez tlačovky alebo cez médiá.
A chcem povedať, že tento nejaký istý rozpor alebo isté napätie sa netiahne len medzi koalíciou a opozíciou, ale vidíme, že sa tiahne aj v rámci koalície. A to nie sú nejaké interné informácie, ale objavuje sa to už aj v médiách, že sa neviete dohodnúť. To, že sú rôzne názory, to je v poriadku, ale ak sú tie rozpory také, že už čítame o tom, že pán exminister obrany Martin Glváč chce vysvetlenie na branno-bezpečnostnom výbore, tak si hovorím, fúha. (Reakcia z pléna.) Tak to bolo v médiách, budem rád, pán podpredseda, keď to vysvetlíte, lebo počul som vyjadrenia, že opozícia vytĺka politické body z toho. No od opozície sa to dá očakávať, že bude na koalícii vytĺkať politické body, ale že by jeden z predstaviteľov jednej koaličnej strany vytĺkal body na ministrovi druhej koaličnej strany, to by bolo asi zvláštne, že? A mňa by to ani netešilo. Ale evidentne, čo sa týka tých radarov, tak je tam nejaký rozpor, ktorý vychádza nejakým spôsobom na povrch. Ja za tým nevidím nijaký škandál, ale treba si to povedať.
Tak isto sme v poslednej dobe počuli o tom, že štátny tajomník ministerstva obrany pán Ondrejcsák, ktorý je nominantom MOST-a, tak že si sťažuje na nedostatok informácií. Dokonca povie, že v niektorých prípadoch nemá žiadne informácie. Znova, neteší ma to, nepáči sa mi to, ale je to znak toho, že potrebujeme oveľa viacej rozprávať v rámci parlamentných strán o tom, ako bude vyzerať tá stratégia. A ak je, ak sú nedostatočné informácie, ak pán Glváč nemá dostatočné informácie, ak pán Ondrejcsák nemá dostatočné informácie, potom čo my, opoziční poslanci, ako máme byť spokojní už s tou úrovňou ktorú máme my?
Ja navrhujem to, aby v uznesení, aby sme naozaj vyjadrili znepokojenie nad touto situáciou, lebo je znepokojivé, ak sa obrana Slovenskej republiky stáva, stáva zdrojom takýchto nejakých naťahovačiek. A poviem, že mám úprimnú snahu, aby to tak nebolo.
Druhá vec, chcem, aby naozaj vláda tento dlhodobý plán okamžite predložila, čiže na najbližšiu schôdzu, podávanie návrhov je 23. februára deadline, budeme veľmi radi, keď vláda to predloží, ak to náhodou už neurobila. Ak to urobila, vítam to, prípadne dnes viem, že je avizované vystúpenie pána ministra obrany, čo sa tiež veľmi teším, ktorý istú správu predloží. A potom navrhujem alternatívne, ak s tým bude súhlas, aby sme vytvorili tak, ako je to možné podľa rokovacieho poriadku, komisiu, kde budú mať zastúpenie poslanecké kluby a kde sa pravidelne špeciálne táto téma bude rozoberať, pretože naozaj je to vážna vec. Ide o obranu Slovenskej republiky, ide o obrovské čiastky. A uvedomme si jednu vec, ide o časový rámec, ktorý presahuje štyri alebo zasahuje štyri volebné obdobia. Je vysoko pravdepodobné, že keď sa ten plán modernizácie bude realizovať do roku 2030, drvivá väčšina z nás tu nebude. To nie je o nás tuto, konkrétne o koalícii, opozícii, o našich poslancoch, ale bude úplne iná vláda, budú úplne iní ministri, budú úplne iní poslanci, ale stále to bude Slovenská republika, stále to bude jej obrana, a preto ja naozaj apelujem na vás, aby sme tieto veci brali vážne. A pokladám to za veľké zanedbanie koalície a vlády Slovenskej republiky, že táto vec už dávno nie je v parlamente. Tak vážna, tak kľúčová vec týkajúca sa miliardy eur, týkajúca sa štyroch volebných období.
Preto ešte raz, zakončím pozitívne, som rád, že túto schôdzu sme otvorili a že teraz o tom budeme debatovať. Som pripravený na akékoľvek návrhy v zmysle zmeny uznesenia, môžme sa baviť o tom, či tá komisia má byť, nemá byť, či bude komisiou parlamentu, či bude komisiou výboru pre obranu a bezpečnosť, prípadne, či nájdeme lepšie riešenie ako tieto veci konzultovať. Lebo poviem úprimne, tu sa môžme baviť o strategických veciach, ale sú veci, ktoré sú potrebné prebrať vo výbore, branno-bezpečnostnom výbore, alebo v komisii pre, komisii na to určenej pre tú modernizáciu armády.
Čiže toľko v úvodnom slove, ďakujem pekne a teším sa na rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.1.2018 11:07 - 11:07 hod.

Richard Vašečka
Ďakujem. Chcel by som pripomenúť členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, že dnes o 12.45 hod. v miestnosti č. 71 sa uskutoční 15. schôdza výboru. Ďakujem.
Skryt prepis