Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

12.9.2016 o 10:28 hod.

Ing.

László Sólymos

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 12.9.2016 10:28 - 10:30 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predkladám vládny návrh novely zákona, veľmi citlivého, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, jednoducho povedané EIA. Ním chceme odstrániť transpozičný deficit voči európskej smernici z roku 2011 o posudzovaní vplyvov určitých verejných a súkromných projektov na životné prostredie, ktorý Slovensku vyčítala aj Európska komisia v rámci infringementu. Na základe toho sme síce už zmenili zákon o EIA, ale komisia naďalej trvá na tom, že Slovensko tak neurobilo dostatočne.
Novela súvisí s potrebou zvýšenia kvality postupu posudzovania vplyvov na životné prostredie, zlepšenia ochrany životného prostredia a efektívnosti využívania zdrojov. Taktiež zvýši súdržnosť a súčinnosť s ostatnými právnymi predpismi a politikami Únie, ako aj stratégiou vnútroštátnej úpravy a posilní prístup verejnosti k informáciám. Predkladaný návrh zákona zároveň súvisí s potrebou plnenia všeobecnej ex ante kondicionality, ktoré sú nevyhnutným predpokladom pre čerpanie európskych prostriedkov. V súlade s článkom 19 nariadenia Európskej únie musia členské štáty, aj my, splniť tieto ex ante kondicionality najneskôr do 30. decembra 2016, ako som to už uviedol.
Vládny návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky, s ostatnými zákonmi, ako aj s medzinárodnými zmluvami.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, verím, že predložený návrh zákona schválite.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.9.2016 10:25 - 10:27 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len v krátkosti. Tak aj ja sa teším ináč tej jaskyni, bol som tam veľmi pekná je. Som rád, že proste to dopadlo tak, ako to dopadlo.
Čo sa týka toho zákona, konkrétne tohto návrhu, takže preto som hovoril, že poďme sa baviť seriózne a odborne o tom, že čo je potrebné spraviť a čo by sme chceli spraviť. Tento zákon nerieši tie problémy odpadového zákona, ktoré vieme, že musíme riešiť a samozrejme, budeme to riešiť. Keď som nastúpil do pozície, do funkcie, tak hneď som povedal, že proste ten zákon musíme zaviesť do praxe, musíme počkať chvíľočku, zistiť veci, ako to funguje a jednoducho opraviť to, čo nefunguje.
Táto aplikačná novela sa pripravuje. Pripravuje sa to na jeseň. S každým jedným dotknutým, ktorý, ktorého sa to týka, to znamená, či sú to obce, či sú to podnikatelia, či sú to výrobcovia, či sú to organizácie zodpovedných výrobcov, budú súčasťou tejto debaty a jednoducho tá aplikačná novela, ktorú musíme spraviť, lebo vieme, že tento zákon, jak keď sa zavádza do praxe, proste má nedostatky, aby sme ich odstránili, tak to budeme riešiť cez jeseň.
Ale táto novela, ktorú tu máme na stole, to sa tohto netýka. Týka sa to jednej parciálnej časti, ktorú riešime, a je to aplikácia smernice Európskej únie. Takže toho sa to netýka. To, že budeme riešiť ten odpadový zákon, to budeme riešiť. A tam bude, ja si myslím, že veľký priestor na tú diskusiu. Budeme to robiť behom jesene, lebo je tam veľa vecí. Komunikujeme intenzívne ohľadne toho so ZMOS-om, komunikujeme intenzívne ohľadne toho so všetkými, ktorých sa to týka.
A čo sa týka tých organizácií zodpovednosti výrobcov, teraz prehodnocuje ministerstvo, lebo zo zákona na to má právo, že či všetky tie organizácie, ktoré dostali licenciu, že či spĺňajú všetko, čo musia zo zákona splniť. A ministerstvo im to môže odňať. Tento proces je teraz v priebehu, v procese. Takže pravdepodobne budú také organizácie zodpovednosti výrobcov, ktorým táto možnosť bude odňatá. Ale tento návrh zákona, ktorý je tu teraz v parlamente, túto vec nerieši. Rieši úplne inú vec, ktorú musíme splniť voči Európskej únii, takže práve preto nemyslím si, že by bolo dobré, keby tento návrh bol stiahnutý a vrátený, lebo rieši úplne inú vec, o ktorej sme sa tu bavili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.9.2016 10:10 - 10:13 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som teraz v krátkosti zareagoval ešte veľmi krátko na to, čo ste hovorili pred chvíľkou, pán poslanec, čo si ty hovoril.
Áno, ja si nemyslím, že by sa vláda vždy nesnažila čo najlepšie transponovať európske smernice, ale niekedy proste komisia nájde výčitky, to je jeden moment, keď to treba stále opakovať alebo stále opravovať. A druhý moment, čo sa stalo aj s tou smernicou, čo sme, o čom sme hovorili pred chvíľkou, že proste našli sa nové štyri látky, ktoré európska komisia zaradila a práve preto sme museli tie štyri látky nové zase my prevziať aj do našej legislatívy, takže preto sa obnovuje to u nás. Sú rôzne dôvody, kvôli čomu sa vlastne nejakým spôsobom tie transpozície robia.
Takže, vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predkladám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Účelom predloženia vládneho návrhu zákona je odstránenie nedostatočnej transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady o odpade a o zrušení niektorých súvisiacich smerníc na základe v prípade Európskej únie 5699/2013. Predkladaný návrh zároveň súvisí s potrebou plnenia všeobecnej exaktnej kondicionality v oblasti odpadového hospodárstva.
Sme tu viacerí noví, aj pre mňa to bolo nové, takže chcel by som pripomenúť, že tzv. ex ante kondicionality majú priamy vplyv už od začiatku programového obdobia 2014 - 2020 na celkovú úspešnosť implementácie fondov, to znamená jedná sa o peniaze Európskej únie a naplnenie cieľov stratégie Európa 2020. V súlade s príslušným nariadením Európskej únie sú členské štáty ich povinné splniť najneskôr do 31. decembra 2016. V prípade nesplnenia ex ante kondicionality hrozí pozastavenie platieb, to znamená hrozí pozastavenie čerpania eurofondov na dotknuté operačné programy.
Vládny návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, s Ústavou Slovenskej republiky a aj s ostatnými zákonmi, ako aj s medzinárodnými zmluvami.
Vážená Národná rada, všetci vieme, že úspešnosť implementácie fondov Európskej únie je nevyhnutným zdrojom a dôležitým predpokladom na rozvoj inovácií, zamestnanosti, sociálneho začlenenia, adresného riešenia a environmentálnych výziev a zmeny klímy, teda cieľov, ktoré si kladie aj naša vláda pri dosahovaní inteligentného, inkluzívneho a udržateľného rastu ako hlavných priorít tejto stratégie Európa 2020. Preto vás prosím o schválenie predloženého návrhu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.9.2016 10:01 - 10:04 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi niekoľko myšlienok na začiatok predtým, jak by som predložil tie návrhy zákonov.
Takže mojou ambíciou bude predkladať vám návrhy zákonov, ktoré budú sledovať pri každej zákonodarnej iniciatíve ciele smerujúce k tomu, aby životné prostredie bolo skutočným prostredím pre zdravý život občanom. Chcem dosiahnuť serióznu partnerskú dohodu na udržateľnom rozvoji, aby sa blahobyt občanov nevytváral na úkor ničenia prírody a zdrojov. Chcem prispieť k tomu, aby čoraz viac občanov tejto krajiny bez ohľadu na to, či žijú v mestách alebo v dedinách, žili dôstojný, zdravý život v peknom prostredí, ktoré chceme zachovať aj pre budúce generácie. Chcem otvoriť cestu všetkým aktivitám, ktoré obmedzujú zdroje znečistenia ovzdušia. Chcem aktívne a efektívne prispievať k environmentálnej výchove našich detí, aby ochranu životného prostredia a šetrného prístupu k nemu vnímali ako prirodzený a samozrejmý prístup k vlastnému zdraviu a životu. Životné prostredie nie je majetkom ani mojím, ani majetkom vlády, ale každého z nás. Teším sa na tú spoluprácu s vami pri vytváraní a ochrane zdravšieho, pekného, zeleného životného prostredia.
A teraz by som začal s tým prvým bodom. Na rokovanie Národnej rady Slovenskej predkladám predmetný vládny návrh zákona, ako už odznelo, a menia sa ním dva zákony o používaní nebezpečných látok v elektrických zariadeniach a zákon o odpadoch. Účelom predloženého návrhu je zabezpečiť úplnú transpozíciu delegovanej smernice Európskej komisie z roku 2015, ktorou sa mení zoznam obmedzovaných látok. Navrhovaným zákonom sa rozširuje zoznam nebezpečných látok a štyri také látky, ktorých používanie v elektrických a elektronických zariadeniach môže spôsobovať pri spracovaní elektroodpadov z týchto elektrozariadení ohrozenie a zdravie pracovníkov a aj ohrozenie životného prostredia. Okrem zosúladenia s európskou normou toto považujem, vážené pani poslankyne a vážení páni poslanci, za hlavný dôvod, pre ktorý vás prosím o schválenie návrhu tohto zákona.
Podotýkam, že návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie, Ústavou Slovenskej republiky a s ostatnými zákonmi, ako aj s medzinárodnými zmluvami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2016 14:59 - 15:05 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si myslím, že tak potom otázka bola zle položená, keď ste chceli na toto odpoveď, lebo tá otázka smerovala niekam inam. Takže my sme odpovedali na tú otázku.
A čo sa týka malých vodných elektrárni, ja som tu odpovedal vašej kolegyni, ktorá sa na to pýtala tiež. Viete dobre, že proste ten problém s malými vodnými elektrárňami teraz sa rieši. Tá komisia, o ktorej ste vy hovorili, pracuje, robí, síce nedošli k záveru. Práve preto posúvame ten termín predloženia tohto materiálu do vlády, kvôli tomu, že ešte skúsime nájsť nejaký konsenzus, aj keď sa už našiel ten konsenzus nejakým spôsobom určitý, ktorý na poslednom sedení, bohužiaľ, nejakým spôsobom sa rozbil. Takže jak všetci hovoria, že je tu nejakých 380 alebo koľko tých profilov, kde môže byť malá vodná elektráreň, tak počas tých rokovaní tej pracovnej skupiny už konečne dospeli k takému výsledku, pri ktorom už sme mysleli, že bude konečný, že keď zoberieme do úvahy všetky tie podmienky, ktoré proste musíme vyhodnotiť pri povoľovacom procese pri takejto malej vodnej elektrárni, tak z tých 384 profilov maximálne prichádza do úvahy okolo 60, kde môže byť tá malá vodná elektráreň. To znamená, že, samozrejme, ja vám teraz neviem povedať, že aké je to percento, čo vy odo mňa chcete, lebo také konkrétne údaje u seba nemám, ale v každom prípade jednu vec si musíme uvedomiť, že máme určité záväzky, čo sa týka výroby alternatívnej energie, ktoré Slovensko proste musí splniť voči Európskej únii alebo v rámci našich povinností v Európskej únii. A máme na to rôzne zdroje, hej, môžme tam využiť vodu, môžme tam využiť vzduch, možme tam využiť biomasu. Pri tomto probléme narazíme proste na niektorých ochranárov, čo sa týka vody, pri vzduchu narazíme na problém s vtáčikmi, tam proste pri biomase, už sme sa o tom rozprávali, narazíme na ďalšie problémy. Ale proste musíme nájsť ten optimálny počet, optimálne množstvo, lebo jednoducho bez toho to nepôjde, nemôžeme proste toto úplne odrovnať. Takže ja nie som za to, aby sme išli do krajností ale ani z jednej ani z druhej strany. A na to, aby sme našli to optimum, je tá skupina. A dúfam, že jednoducho to optimálne riešenie, čo sa týka malých vodných elektrární, nájdeme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 16.6.2016 14:56 - 14:59 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja dúfam, že to bude moja posledná odpoveď. (Reakcie z pléna.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Sólymos, László, minister životného prostredia SR
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne za otázku, pani poslankyňa, týkajúcu sa našej národnej priority počas polročného slovenského predsedníctva v Rade EÚ v oblasti životného prostredia, ktorou je téma integrovaného manažmentu povodia a ochrana vodných zdrojov.
V tejto súvislosti by som rád uviedol, že v nadväznosti na potrebu prijatia racionálnych opatrení pre zabezpečenie trvalého udržateľného využívania vodných zdrojov, ich ochrany a spravodlivého využívania ministerstvo životného prostredia uskutoční sériu aktivít a podujatí od teraz až do decembra 2016. Kľúčovým podujatím tejto série bude práve spomínaná ministerská konferencia 11. júla pod názvom Zlepšenie vodného hospodárstva prostredníctvom integrácie environmentálne výhodných prístupov, kde bude hlavnou témou hospodárenie s vodou v kontexte zmeny klímy a jej dosahov na životné prostredie Európy so zameraním na nedostatok vody a sucho.
Otázka ochrany vôd a vyváženého hospodárskeho využívania vodného potenciálu dnes v značnej miere súvisí aj s meniacou sa klímou a jej negatívnymi dôsledkami, osobitne striedaním extrémnych javov počasia v prípade vody, najmä v období povodní a období sucha. Znalosti, vedomosti a skúsenosti z vývoja prejavov zmeny klímy v oblasti vôd, konkrétne nedostatkov vody a sucha sú dnes už na vysokej úrovni. V súčasnosti je potrebné prejsť od meteorologického, klimatologického, hydrologického hodnotenia modelovania možných scenárov k riešeniu sociálno-ekonomických a ekologických dosahov týchto rizík. Riešením sú reálne opatrenia od legislatívy až po technické riešenia na ochranu zdravia a bezpečnosti obyvateľstva hospodárskych činností a životného prostredia. Riešenie problému sucha a nedostatku vody si vyžaduje komplexný a systematický prístup založený na zvýšení efektívnosti spotreby vody, zadržiavania vody v krajine prirodzenými aj technickými spôsobmi, efektívnymi vodohospodárskymi opatreniami ako povoleniami odberov vody v súlade s ekologickými prietokmi, spoplatňovaní vody, ktoré stimuluje efektívne využívanie a podobne. Dodávam, že ako predsedajúca krajina v Rade Európskej únie budeme vystupovať v pozícii neutrálneho sprostredkovateľa a koordinátora s cieľom dosiahnuť dohodu akceptovateľnú pre všetky členské štáty Európskej únie. Naším cieľom bude preniesť tému nedostatku vody a sucha z odbornej do politickej diskusie na európsku úroveň tak, aby táto téma zarezonovala v pripravovanej revízii rámcovej smernice o vodách, ktorú plánuje Európska komisia predložiť v roku 2018. Preto počas SK PRESS ministerstvo životného prostredia plánuje prijatie záverov Rady Európskej únie k problematike sucha a nedostatku vody ako vodohospodárskej výzvy s celospoločenským dosahom v decembri na Rade ministrov pre životné prostredie Európskej únie. Počas predsedníctva budeme klásť dôraz aj na efektívne využívanie zdrojov nielen v oblasti zmeny klímy, ale aj v oblasti odpadového hospodárstva, vôd, ovzdušia a biodiverzity.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

16.6.2016 14:53 - 14:54 hod.

László Sólymos
Budem to tlmočiť. To je jedna vec.
A druhá vec. Ja som rýchlo prebehol túto vec, tak ja som len pri tom úseku, kde je Soroška, čítal, že tam bude plánovaná tá výstavba v polovičnom profile, inde nebolo toho, aspoň tento materiál neobsahuje takúto informáciu, takže poviem to pánovi ministrovi, dobre, ale ja som to z tohto nevyčítal, čo ste vy mi teraz vyčítali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 16.6.2016 14:49 - 14:53 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda. Vážený pán poslanec, postup prípravy a realizácie je dlhodobý proces, o postupe ktorého intenzívne komunikujeme so zástupcami samosprávy a ľudí v tomto regióne. Každý, kto sa o tento proces zaujíma, má presné detailné informácie o tom, čo a kedy sa bude stavať.
Národná diaľničná spoločnosť v súčasnosti zabezpečuje vypracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie, dokumentácie na ponuku, výkon autorského dozoru a vytyčovacích prác pre úsek rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Lovinobaňa – Tomášovce, ktorý bude pokračovaním už sprevádzkovaného úseku rýchlostnej cesty R2 Pstruša – Kriváň odovzdaného do užívania v minulom roku. Časový harmonogram výstavby úseku R2 Kriváň – Lovinobaňa – Tomášovce bude stanovený na základe postupu majetkovoprávneho vysporiadania, vydania právoplatného stavebného povolenia a taktiež po zohľadnení možnosti zabezpečenia finančných prostriedkov potrebných na realizáciu zo štátneho rozpočtu, prípadne z prostriedkov Európskej únie v programovom období rokov 2014 až 2020.
Ďalšími prioritnými úsekmi, príprava ktorých intenzívne pokračuje, sú úseky rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou s tunelom pod Soroškou v polovičnom profile a úsek R2 Šaca – Košické Oľšany v plnom profile. V roku 2015 vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť verejné obstarávania na vypracovanie dokumentácií na stavebné povolenie, oznámení o zmene navrhovanej činnosti, dokumentácií pre ponuku, výkon autorského dozoru a výkon koordinátora dokumentácie. Procesy vyhodnotenia ponúk uchádzačov boli ukončené a verejné obstarávania pre obidva úseky sú v záverečnej fáze pred ukončením a podpisom zmluvy s vybratými uchádzačmi. Lehota výstavby úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou je 5 rokov s predpokladaným termínom jej začatia v roku 2019 a úseku R2 Šaca – Košické Oľšany 3 roky s predpokladaným termínom jej začatia v roku 2018. Upresnenie časového harmonogramu výstavby však bude závisieť od postupu prípravy.
Ďalšie úseky rýchlostnej cesty R2 Lovinobaňa – Ožďany – Zacharovce – Bátka – Figa a R2 Tornaľa – Gombasek – Rožňava, R2 Jablonov nad Turňou – Včeláre – Šaca sú v štádiu prípravy. Pre úsek R2 Tornaľa – Gombasek bola vypracovaná vo februári tohto roka správa o hodnotení vplyvov na životné prostredie EIA a pre úsek R2 Včeláre – Šaca sa správa aktuálne vypracúva podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v znení neskorších predpisov. Na úsek R2 Lovinobaňa – Ožďany – Zacharovce – Bátka – Figa majú vydané právoplatné územné rozhodnutia. Presné termíny výstavby týchto úsekov rýchlostnej cesty R2 nie je možné v súčasnosti stanoviť, keďže nie je možné ich realizáciu financovať z operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 vzhľadom na výšku alokácie eurofondov. Preto ministerstvo dopravy intenzívne hľadá dodatočné možnosti financovania prioritných úsekov diaľnic a rýchlostných ciest nielen z európskych fondov, ale v spolupráci s ministerstvom financií aj v štátnom rozpočte alebo z alternatívnych zdrojov.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.6.2016 14:42 - 14:44 hod.

László Sólymos
Budem tlmočiť vašu žiadosť pánovi kolegovi. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.6.2016 14:40 - 14:41 hod.

László Sólymos Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, ďakujem pekne za otázku. Priority prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest rezortu dopravy sú obsiahnuté v programovom vyhlásení vlády na roky 2016 až 2020. Rezort dopravy bude prioritne pokračovať v rozvoji dopravnej infraštruktúry diaľnic D1, D3 a rýchlostných ciest R2, R3, R4 a R7 so zreteľom na menej rozvinuté regióny. Práve dodatočný rozvojový impulz, ktorý môže kvalitná dopravná infraštruktúra poskytnúť regiónom, je jedným z rozhodujúcich faktorov, ako chceme ľuďom žijúcich v menej rozvinutých regiónoch pomôcť. Ministerstvo dopravy vyvinie maximálne úsilie na naplnenie programového vyhlásenia vlády za oblasť prípravy a výstavby diaľnic na Slovensku za obdobie rokov 2016 až 2020.
Skončil som, ďakujem pekne.
Skryt prepis