Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.9.2016 o 16:33 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2016 10:45 - 10:47 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Gál, ja som vás pozorne počúvala, ale asi mi niečo uniklo. My robíme rokovací poriadok pre opozíciu a pre koalíciu? Ja si myslím, že nie. Ja si myslím, že my robíme rokovací poriadok pre všetkých poslancov rovnaký.
A pozrime sa na tabuľu, celá opozícia je pobúrená. Kto nechce dodržiavať pravidlá? Ja nerozumiem tomu. Ja si myslím, že už včera bolo neskoro. Pretože občania, nie to, čo si mi tu porozprávame, ale ako posudzujú občania tento parlament. Ja si myslím, že jasné pravidlá sa musia nastoliť.
Pomôžem si takou jednou vetou, ktorú povedal Einstein, čo sa týka času prejavu: "Kto nedokáže vysvetliť jednoducho, ten dostatočne tomu nerozumie." Vy rozprávate o tom, že čo sa tu deje. Pán Lipšic čítal celý vládny balíček. Ja si spomínam, keď tu pán poslanec Matovič čítal celý zákon, aby zdržoval tento parlament. No ľudia od nás očakávajú výsledky, nie to, že sa tu budeme mlátiť, biť a že si budeme hádzať hocičo na hlavu atď. Kto sa bojí dodržiavania pravidiel?
A podporím vás, aj čo sa týka mesta. Ja som dávala aj pozmeňovací návrh. Mne sa stalo v meste, že prokurátor povedal pri zrušení hazardu, krajský prokurátor, že počíta kvórum poslancov podľa toho, ako boli napísaní, lebo mu to vyhovovalo. Žiadne neboli elektronické! Čiže my sme to mali zmeniť aj v mestách a obciach, toto hlasovanie. Pretože to nie je presne zaštandardizované.
Takže ja si myslím, že naozaj pravidlá nechce dodržiavať len ten, kto sa ich bojí a kto ich chce zámerne porušovať. Pretože keď dochádzajú argumenty, tak urážajú, nosia tu kadejaké, aby vyprovokovali ľudí.
Aj tá veta, ktorú povedal Paľo Paška, sa musím zastať. Tuná vykrikovali opoziční, že "vyhraj voľby a môžeš všetko", "vyhraj voľby a môžeš všetko" a on ju len zopakoval. Áno, "vyhraj voľby a môžeš všetko" a vy ste to zneužili. Pretože ste provokovali. Presne tak, ja som tu sedela na rozdiel od vás, pán Vašečka. (Reakcie z pléna.) Sedela som tu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 18:20 - 18:22 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Začnem od; za všetky reakcie. Začnem od poslednej rečníčky.
Ja si myslím, že sú to ľudia s minimálnym príjmom, ale sú to mnohí ľudia, ktorí dávali ako podnikatelia, ich je 80 %, dávali minimálne odvody do poisťovní a my sa im všetci teraz skladáme na minimálny dôchodok. Treba to jasne pomenovať. Jasne to treba pomenovať. Takže sa, a povedala som, že sa to valorizuje a valorizuje sa to zhruba mesačne 30 eur. Je to oveľa viac, ako by sa to valorizovalo raz ročne.
Na pani kolegyňu, neviem, aké to má meno, na pani kolegyňu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Asi Verešovú.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
... pani Verešovú, nebudem osobné útoky ako, nebudem ju nijakým spôsobom nazývať ani dávať osobné útoky ako ona mňa. Neskĺznem na túto úroveň. Ostanem pri odbornej úrovni.
Zákon o sociálnych službách nebol schopný pripraviť celú dobu Dzurindov kabinet, my sme ho pripravili a, samozrejme, pozmeňovacie návrhy, ktoré sme tam dali, si myslíme, že tieto pozmeňovacie návrhy boli, a ja si to určite myslím, opodstatnené, pretože si zase treba rozdeliť aj tých poskytovateľov, koľko, akú službu robia, aké sú ich ceny, akú poskytujú kvalitu a tak ďalej a tak ďalej, a v tom zákone sa to odzrkadlilo. A čo sa týka; nevykrikujte na mňa, pani Verešová, teraz ste pred chvíľou ma nazvala neviem čím, a buďte taká láskavá, nevykrikujte na mňa dobre? Ja som bola ticho, keď ste rozprávala.
No a čo sa týka; určite medzi ľudí chodím.
A čo sa týka pána Mihála, pán Mihál, verím tomu, porozprávajme si, že ste boli dva roky v šoku ako minister, tak to si myslím, že žiadny minister nemôže ostať dva roky v šoku. Minister musí vládnuť a musí predkladať návrhy. A, samozrejme, vyhovárať sa teraz na štvorkoalíciu je podľa mňa, nech to posúdia ľudia, že keďže ste dva roky nemohol nič presadiť, lebo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

7.9.2016 18:06 - 18:08 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Príjemný podvečer ešte raz. Vážený pán minister, vážená pani predsedajúca, pôvodne som chcela začať práve tým vianočným príspevkom, ale začnem trošku ináč. Ako povedal pán bývalý minister pán Mihál, každý september sa tu stretávame alebo každú jeseň, aby sme schvaľovali vianočný príspevok.
A ja si myslím, že my sa tu často stretávame v tejto snemovni, aby sme schvaľovali veci, ktoré navrhla strana SMER, ako bol napríklad zákon o sociálnych službách, ktorý ste tu pred chvíľou zamiešali, na ktorý ste nemali odvahy, celé SDKÚ a celá pravica, lebo ste povedali, ja som tu sedela, ste povedali, že je to cez spektrum vyšších územných celkov a všetkých. Týkalo sa to, bol to veľmi namáhavý zákon. Tak sme ho zaviedli. Potom sme zaviedli aj vianočný príspevok, potom sme zaviedli minimálny dôchodok, čo ste vy nezaviedli. A mne to tak pripadá, že to, čo je v prospech občanov, znáša najväčšiu kritiku v tejto snemovni.
A ja som sa, pán Mihál, teda dotazovala dneska na ministerstve, ako je to s tým minimálnym dôchodkom a s jeho zvyšovaním. Prečítam to, nie je to z mojej hlavy, a presne tak, ako vy stále rozprávate, lebo predtým ste hovoril, že je to nesystémový krok, vianočný dôchodok, treba ho zrušiť. Ja vám poviem, čo ste urobil v roku 2011, keď ste bol minister, s vianočným príspevkom, aký ste doniesol do parlamentu návrh. Nezrušil ste ho. Teraz sme už pri sociálnych službách, vy každú chvíľu a každú jeseň sa meníte, máte spústu nápadov a návrhov, len, bohužiaľ, ich neviete priniesť do praxe. To je to smutné. A najviac ich máte, keď ste v opozícii. A verím tomu, že niekedy tá vaša matematika, že teda naozaj sa zaoberáte tými výpočtami, odhalí aj škriatkov, ale v tomto prípade sa vás chcem opýtať, či to, čo vám teraz prečítam, čo sa týka zvyšovania minimálnych dôchodkov, je pravda, aký máte na to názor.
Minimálne dôchodky sa zvyšovať nebudú, iba keby, zvyšujú sa iba vtedy, ak sa zvyšuje životné minimum. Ale vždy vravíme, že vďaka bonusu minimálni dôchodcovia majú od jeho zavedenia, každý poberateľ, zvýšený každý mesiac v priemere až o 30 eur. To znamená, ešte dlho-predlho by im toľko valorizácia nepomohla, navyše by im dôchodok, samozrejme, zvyšoval len postupne v jednotlivých rokoch.
Pán Mihál, je to pravda? Tak viete veľmi dobre, ako sa zvyšujú minimálne dôchodky a že sa zvyšujú oveľa viac, ako by sa zvyšovali valorizáciou, aj napriek tomu ste proste povedali tú polopravdu. A vy ste veľmi dobre vedeli, aký je ten mechanizmus. Možno ste nás tu niektorých zaskočili, priznám sa, že aj mňa, ale dala som si tú námahu, aby ste ma nenazývali demagógom, lebo to veľmi rád používate, aby sme teda dali zadosťučinenia tomu, aký skutočný mechanizmus zvyšovania minimálnych dôchodkov je, a to, ako som povedala, a naozaj sa zvyšujú mesačne.
Teraz prejdem k vianočným príspevkom. Tak ako som vravela, pán Mihál, stále ste rozprávali, že je to nesystémový krok, treba ho zrušiť, ale v roku 2011, pán Mihál, ste prišli so zmenou tohto zákona č. 242/2001 s účinnosťou 1. augusta a viete, čo ste urobil? Nechal ste, nechal ste tento dôchodok, nás idete nazývať, ktorí sme tento systémový, ja už to volám systémový krok, zaviedli, 10 rokov, pravidelne na to minister financií nachádza peniaze, vy ste boli dva roky, ktoré ste nazvali, že to boli roky šoku pre vás, keď ste bol minister. Tak ste sa vyjadril, to bol šok, šok! A ja vidím, že v tom šoku ste nič neurobili, len ste pokračovali v našich šľapajach, vymenili ste nejaký vzorec a proste ste sa stotožnili s tým, čo sme my zaviedli. To je pre nás šok, pán minister bývalý! To je pre nás šok. No takže, aby sme si to takto.
No, takže môžeme si povedať, že naozaj z tohto nesystémového kroku sa už stal systémový, pretože ho vyplácame 10 rokov. A zrejme sa zhodneme aj s opozičnými kolegami, že asi nie je v poriadku, a možno sme to mali aj na mysli, aké boli kedysi novely aj riadnych dôchodkov, že napríklad sekretárka, ktorá odišla do dôchodku po dôchodkovej reforme exministra Kaníka v roku 2004, môže mať kľudne vyšší dôchodok dnes ako jej bývalý šéf, ktorý mohol byť aj riaditeľ a odišiel do penzie rok pred jeho novelizáciou. Aj preto zároveň vnímam vianočné príspevky ako čiastočnú formu odškodnenia pre všetkých tých, ktorým na ich smolu bol priznaný menej výhodný dôchodok ešte pred rokom 2004. Čiže neslúži to len tak, ako tu povedala možno kolegyňa predrečníčka predo mnou, že si prerátame, že to je 8 eur. Ale keď si spočítame valorizáciu, vianočný príspevok a tak ďalej, tak je jasne vidieť, že vláda SMER-u – a teraz aj koaličná vláda – sa snaží týmto dôchodcom akúkoľvek, možno aj tú skrivodlivosť, aj keď sa nedá celkom napraviť, pomôcť.
Pred chvíľou ste kritizovali, že tí, čo majú minimálny dôchodok, im sa nezvyšuje. Teraz ste zase kritizovali, že tí, čo majú 500 eur, sa im zvyšuje. Tak niekedy tak si myslím, že si to usporiadajte, lebo vždycky kritizujete, raz jednu skupinu, raz druhú skupinu, že sa zvyšuje tým, ktorí majú vyšší dôchodok. Samozrejme.
Všetci dobre vieme, že najnižšie dôchodky, do 396 eur, majú aj kvôli vyššie spomínaným slovám najmä ľudia nad 80 rokov. Naozaj si myslím, že by sme robili my čokoľvek zlé, že im aspoň raz v roku takto poďakujeme možno jednou stoeurovou bankovkou za to, čo urobili pre túto spoločnosť. Zároveň s narastajúcou výškou dôchodku automaticky klesá aj výška vianočného príspevku a seniori s dôchodkami nad 530 eur ho už nedostanú. Čiže je to tam zavedené. Čiže určite nepodporujeme tie najbohatšie skupiny, ako hovoríte. Ak môžeme urobiť, ak môžeme urobiť aspoň čo-to pre týchto ľudí, ktorí sú na nízkej príjmovej hranici, tak to stále robíme a robíme to vo všetkých zákonoch.
Chcela som prejsť takým exkurzom, ako vznikol ten, ale nebudem prechádzať, možno, možno potom. Vlastne ako vznikol vianočný príspevok, ktorý zaviedla ministerka Viera Tomanová 9. novembra. Potom pani Radičová dala pozmeňujúci návrh, možno si to určite pamätáte, v roku 2009, kde zmenila tiež vzorec sumy a kde rozšírila aj poberateľov predčasného starobného dôchodku.
A vy, pán Mihál, ste jednoducho všetko nechali tak, ako je, lebo vám to takisto vyhovovalo v tej jeseni alebo ja neviem, prečo ste to nechali, keď ste boli zástancom toho, že ho treba zrušiť, že treba dať peniaze do sociálnych služieb, že sa dajú lepšie využiť. Nerozumiem, prečo ste dva roky to takto nechali, a dokonca ste ešte súhlasil aj s pozmeňujúcim návrhom Ľudovíta Kaníka, ktorý vylúčil prihliadanie na dôchodky vyplácajúce z cudziny a takto aj menil vianočný príspevok.
A my sme zvyšovali, Ján Richter zvýšil príspevok zo 66,39 na 75 eur a takto sme postupne zvyšovali aj v roku 2014 a každý rok. A veríme tomu, že robíme dobré kroky, možno aj podľa vás nesystémové, ale podľa nás už systémové, pretože vianočný príspevok, by som povedala, že každá jedna vláda si ho ponechala, zvyšuje ho a myslíme si, že takto nám dokázala, že SMER – sociálna demokracia navrhla dobrý a správny krok pre seniorov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 7.9.2016 17:47 - 17:48 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Príjemný podvečer. K vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 592/2006 Z. z. o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Vážený pán predseda, vážení páni poslanci, vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážený pán minister, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre sociálne veci za spravodajkyňu k vládnemu návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 189. V menovanom súvise si dovoľujem predložiť informáciu k tomuto návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku aj legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 189 z 22. augusta 2016 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončila som, prosím vás, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 16:47 - 16:49 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Myslím si, že pán minister, keď príde v druhom čítaní, tak určite vysvetlí všetko to, na čo sa tu, teda sme sa pýtali. Ale ja by som aj napriek tomu pripomenula možno všetkým, ktorí sedia v sále, ale aj občanom. Povedzme si, kto má a prečo sme zaviedli minimálne dôchodky. Spýtajme sa.
Minimálne dôchodky majú ľudia, ktorí buď v živote nepracovali, povedzme si prečo, alebo majú živnostníci, pán Mihál, ktorým ste vy radili, aby neplatili do Sociálnej poisťovne, aby neodvádzali odvody, a často sa živnostníci priznali, že si optimalizujú náklady, aby mali minimálne odvody. A keď si pozriete všetky stránky aj v Sociálnej poisťovni, tak tým, že živnostníci odvádzali minimálne odvody, je jasné, že majú aj minimálne dôchodky. Takže povedzme si, ako to je.
Nehovorme teraz, že naozaj my sa snažíme niekoho, kto 30 rokov pracoval a chodil do práce osem hodín a má, chudák, spadol do sociálnej siete; nie, takíto ľudia majú tie dôchodky na určitej úrovni. A povedzme si, že či to tak nie je. Veď práve preto sme zavádzali aj minimálne dôchodky, že asi 80 % podľa štatistiky, 82 ZČSO (pozn. red.: správne má byť "SZČO") má minimálny dôchodok. Prečo, pán Mihál? Aj preto, že ste im radili, ako neplatiť odvody a ako sa im vyhnúť. Takže, alebo sú to ľudia, ktorí dlhodobo nepracovali. Ale myslím si, že na to, ako sa bude valorizovať aj minimálny dôchodok, určite v druhom čítaní dostaneme odpoveď.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 16:33 - 16:35 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán Mihál, tak ja som si nalistovala inú stránku, ako ste vy poradil, a nalistovala som si stránku zoznam osobností, Jozef Mihál, čo o sebe píšete. A Mihál píše, aby sme si pripomenuli takú ľahšiu matematiku. Koľko je nová koalícia vo vláde? Koľko? Ešte ani rok. Vy keď ste prišiel do vlády, tak ste povedal, Mihál po roku vo vláde, šok, šporenie a šanca na nové veci. Takže prvý rok ste mali, pán Mihál, šok a druhý rok ste zmenili Zákonník práce alebo ako to bolo, lebo ste podnikali aj popritom, ako ste bol minister, aby ste si upravili podmienky?
Ja sa vás pýtam, ak tak všetko presne viete, vy ste v živote ako minister vôbec nevstupovali do takých vecí, ako sú dôchodky a podobné veci, ktoré ste vlastne pre tie sociálne slabšie skupiny upravovali. V prvom rade ste upravili Zákonník práce, to bolo veľmi dôležité pre podnikateľov. Takže vás poprosím, ak valorizujeme dôchodky, nazývate do politickou propagandou. Ak nerobíme nič, nazývate to, že vláda nič nerobí.
Takže ja si myslím, že toto sú prvé kroky koalície, kde naozaj chceme, takisto bude o chvíľu aj vianočný príspevok, ktorý ste nazvali, že je nesystémový, ale v ktorom ste pokračovali, ale to budeme hovoriť o tom. Takže vás poprosím, nepredbiehajte, čo všetko ešte príde, vždycky sa pozrite na to, čo ste vy urobili. A verím tomu, že aj to zvyšovanie a valorizácia dôchodkov bude veľmi potrebná a dotkne sa všetkých obyvateľov Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.7.2016 10:18 - 10:19 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som rovnako sa pripojila k svojim kolegom, k pánovi Čížovi, že je rokovací poriadok. Pani poslankyňa, nejde o potvrdenie, to môžete vybaviť u lekára, ide o poverenie, aby ste viedla túto schôdzu.
Takisto navrhujem, aby túto schôdzu viedol pán Hrnčiar alebo aby skončila. Preto nehnevajte sa, pretože keď tu bol pán predseda Robert Fico, bol podpredsedom, pán Sulík ho v živote nerozpísal a v živote mu nedal poverenie viesť schôdzu napríklad. Je pravda... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia podpredsedníčkou NR SR.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
37.
Poprosím vás, pán poslanec Poliačik, prihláste sa, keď chcete niečo povedať. 

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
38.
A pán predseda Fico nikdy nezneužil rokovací poriadok a nikdy neurobil z dôvodu toho, že SMER si naozaj ctí parlament. Ak rozprávame o tom, či poslanec má hlasovať, alebo nemá hlasovať, alebo má byť prítomný na schôdzi, alebo nemá, veď práve vaši kolegovia potom žiadajú, aby každý poslanec mal slobodnú vôľu a slobodný prejav. A v tomto prípade takisto každý poslanec môže mať slobodnú vôľu a prejav.
A prosím vás pekne, dodržiavajte rokovací poriadok. Ste podpredsedníčka. Ako podpredsedníčka sa máte správať tak, ako vám ukladá zákon a ústava.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2016 11:35 - 11:37 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
No, vždycky ten, kto hovorí, si myslí, že má pravdu. Ale práve kvôli tomu existuje nejaká skupina ľudí, aby niečo posúdila. A ja si myslím, že výbor je kvôli tomu, aby posúdil, že ten, či ten poslanecký, poslanecký prieskum toho, toho jednotlivca, lebo ja si nemyslím, že jednotlivec, lebo sa to môže zneužívať, ale vlastne ten výbor posúdi, či ten poslanecký prieskum má opodstatnenie alebo nemá. Ja zase poviem príklad zo sociálneho výboru. Pani Nicholsonová navrhla prieskum na súdy. Keď sme sa dozvedeli po asi troch sedeniach, potom do spisov, že do spisov súdnych vôbec nemôžeme ísť. Potom sme sa dozvedeli, že nechce ísť do spisov, ale chce ísť na úrad práce. Potom, potom zrušila a povedala, že sťahuje svoje uznesenie, vybehla a rýchlo napísala na facebook niečo na pani predsedníčku a na pani... (Vystúpenie prerušené predsedajúcou.)

Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
84.
Pani poslankyňa Vaľová, reagujte na rečníčky, nie na mňa. Dobre?

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
85.
Ja reagujem, aké sú poslanecké prieskumy. Nezneužívajte, že vediete schôdzu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
86.
Budem a odoberiem vám slovo.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
87.
Ako sú, ako sú, ako sú takéto prieskumy, ktoré sú nezmyselné, ktoré nie sú správne v uznesení pomenované, a práve preto je výbor, aby to takíto poslanci nezneužívali, a potom si povedia, že oni sú tí inkvizítori, oni sú ten tribunál, oni sú sudcovia, oni si privilegujú všetko.
A pekne to na tom výbore bolo povedané, aj pani ministerka, že vôbec nemôžeme ísť do spisov, vôbec tie veci nemôžeme skúmať na súdoch a podobne. Čiže vlastne aj takéto prieskumy dáva opozícia. Treba si povedať, že každá strana má dve mince, a preto je nejaký kolektívny orgán, ktorý to má posúdiť. A má posúdiť tú iniciatívu poslancov, pretože ten poslanec si potom urobí, čo chce, a bude to zneužívať. Takže ja si myslím, že je to správne, že kolektívny orgán a viacerí poslanci posúdia účel, či je správne špecifikovaný, a nie tak, ako aj na sociálnom výbore, kedy sme mali ísť niečo skúmať, čo absolútne so zákonom nebolo povolené. Mali sme ísť niečo odsúdiť, mali sme ísť do spisov a medializovali sme deti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 11:16 - 11:18 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Myslím si, že filozofia tohto návrhu je celkom správna. Ak matka sa rozhodne alebo teda chce to dieťa vychovať, tak ja si myslím, že naozaj to dieťa do troch rokov skutočne zoberie návyky. Lebo zoberme si, čo sa teraz deje, absentuje absolútne výchova rodiny. Aj keď ja som za to, aby mali deti aj otca, aj matku, čiže tá rodina by mala byť spolu.
Ale čo tomuto návrhu vytýkam, je, že je vytrhnutý z kontextu a nerieši veci systémovo, pretože, ako prečítala moja kolegyňa, predsedníčka sociálneho výboru, máme rôzne príplatky a prídavky, ktoré sa nám striedajú a ktoré sa vypočítavajú. A čo ma, poviem pravdu, pobúrilo, pobúrilo ma vystúpenie pána Kollára a pána Pčolinského, pretože miesto toho, aby odborne argumentovali, nadávali na Roberta Fica, čo rozkradol a podobne. A ja vám chcem na to povedať, za vlády Roberta Fica sa príspevok pri narodení dieťaťa zaviedol na 829 eur. V Česku je to 480 eur, v Poľsku je to 239 eur. Vážení páni kolegovia, tak si dobre prečítajte, čo platíme v Slovenskej republike. Materská dovolenka v Poľsku je 18-týždňová, vážení, až 20 týždňov pri narodení druhého dieťaťa, zatiaľ čo u nás je tri roky. Veď vy vytrhávate veci z kontextu a ešte urážate koalíciu, od ktorej očakávate podporu svojich návrhov. A vôbec, vôbec a prečo hovoríme o pracovných návykoch? Lebo všade sa vypočítava ten príspevok z platu, aj v Poľsku. A my chceme, aby tie matky, keď idú na rodičovské alebo na materskú, aby predtým pracovali. Veď predsa tie, čo nikdy nepracovali, máme ich húfne, tak začali iba rodiť a jednoducho sa tie prídavky dávali všetkým rovnako.
Tak vás chcem poprosiť, dajte návrh, ale skúste do toho ísť, do systému a ak to bude systémové, ak to budeme vedieť porovnať. A nehovorte, lebo máme oveľa lepší sociálny systém ako okolité krajiny, tak, prosím vás pekne, neurážajte! A zaviedli sme ho my.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2016 15:46 - 15:48 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, viete, musím sa niekedy naozaj pousmiať v tejto rozprave. Po prvé, sa vás pýtam, ktorý primátor, starosta ide do volieb tak, že ide robiť proti občanovi? Veď predsa v ďalších voľbách sa mu vystaví účet, v ďalších voľbách sa poslancom vystaví účet. Prosím vás pekne, každá minca má dve strany. Jedna strana je, že starosta, primátor a zastupiteľstvo sú kontrolné síce, ale celé úrady robia výkon. Veď dneska ten výkon je najdôležitejší. A vy tu rozprávate o tom, ako gloriolu na hlavách majú nejaké združenia, občianske združenia a podobné združenia. Pripomeňme si Transparency, INEKO, prepojenie cez SaS. Hovoríte, že ľudia nemajú záujem o voľby. Veď skoro 50-percentná účasť vo voľbách je, keď idete do mestského zastupiteľstva. Tak potom, nech sa páči, dajme občanom, že musia ísť voliť všetci, ja som za to. A ja mám takýto prípad napríklad v meste Humenné. Občianske združenie z Bratislavy Sad Janka Kráľa sa mi pravidelne hlási na výrub stromov, aby teda robili a deštruovali, aby sa v meste teda nemohol robiť nejaký výrez a podobne, chodia tam aj ochranári. Keď sme im napísali, z akého dôvodu sa zaujímajú o Humenné, keď ani raz neprišli na zasadanie. Keď sa ten-ktorý strom posudzuje, len napíšu z Bratislavy, že to chcú zastaviť. Keď sme im tento list napísali, tri mesiace nám neodpísali. Občianske združenie Domov samospráv z Bratislavy sa nám potom následne ešte aj začalo hlásiť s tým, aby v Humennom hodnotili stromy. Toto je, vážení, deštrukcia. A vy rozprávate, že hocikto môže prísť hocičo pripomienkovať, hocikto môže hocičo písať, rozprávať. Tak potom dajte mantinely jednej strane aj druhej strane. My nie sme proti občanom určite. Ja nemám s tým problém, pripomienkové konanie pri parku teraz som robila, keď sa staval obrovský supermarket v Humennom, som si volala občanov. Ale dajte mantinely tým, ktorí zakladajú občianske združenia, aby vám deštruovali výkon. A potom tí občania sa tešia, že primátor, starosta nič neurobil. Tak sa pozrime na obidve strany mincí, vážení, nie sme tu len pre jedných.
Ďakujem.
Skryt prepis