Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.9.2016 o 16:49 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.10.2016 15:42 - 15:44 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že pán, bývalý pán minister Mihál tak sa snaží tak veľmi presvedčivo rozprávať, ja by som prvú vec povedala, že zvyšujeme dôchodky nie o 12 eur, ale o 12,74, možno pre pána Mihála tie centy nehrajú úlohu, ale keď si to zoberieme v globále ako v celej republike, koľko to bude finančných prostriedkov, tak určite to úlohu hrá a viem, že predtým sa tie dôchodky zvyšovali o oveľa menšiu sumu, a zvyšujú sa všetkým aj tým, ktorí majú minimálnu mzdu, a, samozrejme, do výšky 529 eur 80 centov. Ja chápem pána Mihála, že hlavne keď je v opozícii, tak rozpráva o tom, ako treba vlastne podporiť nie tieto peniaze na vianočné príspevky, ale dať ich do sociálnych služieb.
Po prvé, pán Mihál, vianočný príspevok ste nezrušili ani vy. Ja to úplne chápem, že ten vianočný príspevok je aj na základe toho, ako ten štát hospodári, pretože ak na to nebude, tak sa ten vianočný príspevok nevyplatí. Aj to je veľmi dôležité ľuďom povedať. Čiže ak na to v hospodárstve máme, tak máme finančné prostriedky na ten príspevok, vy ste ho takisto nezrušili, vždy ste hovorili, že je to nesystémové riešenie, ale nechali ste ho tak, nevyhovárajte sa na to, že koľko ste bol ministrom, boli ste dva roky. Stačí aj dva roky, aby sme videli vaše kroky a pozorovali, čo ste robili. Rovnakým spôsobom sa chcem opýtať, aké zmeny ste zaviedli v sociálnych službách, takisto ste nevyriešili financovanie sociálnych služieb, lebo to nie je jednoduchá záležitosť, a, samozrejme, že populácia nám starne, pretože čím ďalej, tým viac, a záleží od toho, aké sú ročníky, kto ide do dôchodku.
Takže ja si myslím, že tie postupné kroky tu robíme, či už valorizujeme dôchodky, či postupne sa snažíme financovať aj sociálne služby, pretože aj minister už viackrát pridal peniaze do sociálnych služieb, a určite hľadáme aj systémové riešenie, určite nie je jednoduché, ale tými postupnými krokmi ideme a približujeme s k tomu, a teda neskáčeme, že tie peniaze tam, tie tu, ale snažíme sa robiť systémovo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11.10.2016 15:26 - 15:28 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, dovoľte mi, aby som ako spravodajkyňa výboru pre sociálne veci predniesla túto spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona uvedeného pod tlačou 189.
Výbor Národnej rady pre sociálne veci ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákonom č. 592/2006 Z. z. o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 189), podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov.
Národná rada sa uznesením č. 176 z 8. septembra 2016 pridelila predmetný vládny návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie, rozpočet a menu, výboru pre sociálne veci. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona podľa § 75 ods. 2 rokovacieho poriadku.
Vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č .592/2006 Z. z. o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 189), odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť: ústavnoprávny výbor uznesením č. 52 zo 4. októbra 2016, výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 61 zo 4. októbra 2016 a výbor pre sociálne veci uznesením č. 18 zo 6. októbra 2016. Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod pod bodom 3 tejto spoločnej správy nevyplývajú žiadne pozmeňujúce ani doplňujúce návrhy.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k uvedenému vládnemu návrhu odporúča Národnej rade návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady o prerokovaní vládneho návrhu zákona bola schválená uznesením Výboru Národnej rady pre sociálne veci č. 22 zo 6. októbra 2016. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril na spoločnú spravodajkyňu a splnomocnil ma, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Ďakujem, pán podpredseda, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2016 11:14 - 11:16 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Pán kolega Blanár, ja si vážim, že si vystúpil, pretože si myslím... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Do mikrofónu, lebo nepočujeme. (Ruch v sále.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Ja si vážim, že si vystúpil, pretože si myslím, že tí, ktorí to predkladajú, v živote nepôsobili v samospráve, v živote nepôsobili vo vyššom územnom celku a nevedia vôbec, ako je teda dofinancovávané školstvo. Veď všetky školy, ak nemajú finančné prostriedky, či sú to cirkevné, či sú to súkromné, dofinancováva ich mesto alebo VÚC. Pretože akonáhle ten riaditeľ zlyhá a nevie financovanie, ja to presne viem, tak z kapitoly mesta zrazu požiada na mzdy, na platy, na opravy. Tak si povedzme, aká je pravda. Väčšina týchto škôl je v budovách miest a obcí. Čiže mestá a obce tieto budovy opravujú, takisto z ministerstva školstva im dofinancujeme, takisto si majú možnosť podať žiadosť na financovanie a na dofinancovanie.
Bavme sa o riaditeľovi. Vážení, veď riaditeľ, to je manažér. Ja dokonca dúfam, že pán minister, keď bude robiť organizáciu školstva, že dá, že riaditeľom školy nemusí byť len človek, ktorý má päťročnú prax a je učiteľ. Ale to môže byť manažér a zástupca bude učiteľ, pretože naozaj títo ľudia niekedy sú schopní učitelia a rétorici, ale nie sú schopní ľudia, ktorí by financovali a starali sa o školu. Čiže primátor je ten, ktorý zodpovedá za rozpočet, aj keď mu ho zastupiteľstvo schváli, ale on ho čerpá, on mení kapitoly, a ak nemá peniaze, tak nemá ako dofinancovať školstvo. Ak má neschopného manažéra riaditeľa, škola ide dole vodou a zo všetkých škôl sa musia sťahovať finančné prostriedky, aby ste zachránili školu, kde je neschopný manažér.
Takže to neni o, len o rodičoch, neni to o, jak ste povedali, pán Osuský, o tetách kuchárkach, ale je to o odbornosti a je to o schopnosti viesť financie.
Čiže, Juraj, presne si to dobre povedal, teraz je to vyvážené, kedy primátor môže dať slovo veta, lebo vie, čo ho čaká, vie, aký ho čaká nápor na rozpočet, a vie, čo to bude znamenať. Niektorý riaditeľ dokáže financovať aj opravy z vlastných peňazí, niektorý to nedokáže. Je to taká široká problematika. Ale naozaj treba ísť do miest a obcí a spýtať sa, ako to je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 16:14 - 16:16 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi. Ja tak ako kolega, ktorý reagoval na vás, pán poslanec, musím povedať, že v trištvrtehodinovom vašom prejave som sa strácala ako vždy, takže budem reagovať len na ten začiatok. Možno ste podvedome niečo priznali, čo ste priznať nechceli, ale ja sa s vami stotožňujem. Povedali ste, že pomôcky používal pán, teda názorné, pán Ondruš, Kaliňák, Matovič, Sulík. No vidíte, že tu je to jasne dokázané, že rokovací poriadok bude pre všetkých rovnaký, že ich nebude používať ani koalícia, ani opozícia. Takže nevidím, prečo by sme sa toho mali báť. A možno niektoré pomôcky boli také nevšedné, ako ste hovorili a stávali sa pri nich rôzne veci. Neviem, kto kedy bol opitý, neopitý. Ja som tam nebola. Vy ste tam boli. Takže vidíte, čo tie pomôcky všetko robili v tej sále, keď sme rokovali.
Ďalej ste povedali, že vaša vláda mala mandát na to, aby zmenila rokovací poriadok, a nikdy to neurobila. Načo mala vaša vláda mandát? Veď vy ste neboli schopní zahlasovať ani za vlastnú premiérku a nie to zmeniť rokovací poriadok! Veď vláda padla kvôli vám! Presne kvôli vám. Veď vy ste neboli schopní, ako pán Mihál povedal pri dôchodkovom poistení, lebo som mu prečítala, že povedal, že bol dva roky v šoku, keď bol minister, a on povedal, že áno, že všetci koaliční partneri ho prehlasovali a nemohol nič presadiť. Aký vy ste mali mandát? Veď vy ste nedokázali niesť ani zodpovednosť za vlastnú vládu, ktorú ste položili!
A ďalšia vec, ktorá sa mi veľmi páči, keď vystupujete, je, že stále rozprávate komunikácia s voličom, my voličom, my voličom. Je to presne vidieť, o čo vám ide. Ide vám o percentá a voličov. Pretože iní poslanci väčšinou používajú občanom, ľuďom, ale vy to presne robíte, aj tie cirkusy pre niektorých voličov, aby vás volili. Nejde vám o podstatu veci. Ale nám ide o podstatu veci a pravidlá, ktoré budú platiť rovnako pre všetkých. A myslím si, že v prvom rade robíme pre občanov, pre všetkých rovnako a pre ľudí v tejto krajine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 14:59 - 15:12 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani kolegyňa, no ja len otváram oči aj ústa. Vy viete, v akej ste strane? Veď váš pán predseda Sulík tu prvý doniesol staré televízory a obrazovky a meral nám čas a obmedzoval rozpravu. Vy viete, kam ste stúpila? Či si myslíte, že ste teraz ako ľalia?! Veď vy ste v strane, ktorá má nejakú históriu! Ktorá obmedzovala poslancov v parlamente a ktorá robila kroky, ktoré robila.
Ďalej rozprávate o tom, že niekto tu robí dymovú clonu. Keby nebolo dymu, nemuselo by byť clony ani hasičov. Normálne predtým fungovalo v parlamente, ja už som tu niekoľko rokov, že mohli sa tu používať nejaké pomôcky, dajme tomu nejaké grafy, ale až vaša strana spolu s pánom Matovičom tu zaviedli rôzne busty, postavy, peniaze sypali, drogy sypali na hlavy, sáčky sypali. Proste toto tu nebolo. A my tiež chodíme medzi občanov a pravidelne a tiež sa im to nepáči. Takže ja si myslím, že tie pravidlá sú skutočne, naozaj veľmi potrebné. A prosím vás pekne, ako poslankyňa rozprávate, mestského zastupiteľstva, aspoň som si to prečítala, neviem, či ešte ste, ale dúfam, že áno, že všetky veci v tomto rokováku sú zlé. Ja už len jednu vec tam určite vidím, ja vidím viac vecí. Prítomnosť zisťovania poslancov, to som už ikskrát povedala, vysvetľuje si prokuratúra, že sú tí, ktorí sú zapísaní. Vaša podpredsedníčka parlamentu zisťuje opticky, čo je znásilňovanie, brutálne násilie. Preboha, pani poslankyňa, máte vy vôbec niečo pre tých ľudí, čo robíte, optimistické? Takéto slová z úst ženy jednej, takéto ťažké, strašné slová, ktoré som tu počula, no poviem vám pravdu, neviem, čo si o tom mám myslieť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 14:31 - 14:33 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa opätovne budem opakovať. Rokovací poriadok sa robí pre všetkých poslancov. Vy ste povedal, že ideme nejako trestať alebo obmedzovať tých, ktorí ukazujú, že sa niečo porušuje alebo sa robí niečo zlé. Vy to všetko môžete robiť, ale normálnym spôsobom, slušným spôsobom. A keďže vám to nevychádza, tak potrebujete nejaké excesy, potrebujete nejakým spôsobom zaujať. A často tu je v sále, aj bolo povedané rovno, vy ste to nepovedali, že pôjdete do ulíc. No v Humennom ste išli do ulíc. A strana OĽANO, to som už spomínala, pretože ma stále vyzývajú k tomu poslanci, objednali ste si poslanecké auto, vošli ste na pešiu zónu a občania mi volali, že normálne chceli vyfackať, ale zistili, že tam sú 18-ročné dievčatá, nebol tam žiaden poslanec OĽANO, nikto tam nebol. Jednoducho ste tam prišli robiť demonštráciu a zbierať podpisy proti Kaliňákovi. Tak vidíte, zrejme sa vám to v tých uliciach nedarí, tých ľudí nútite a jednoducho neviete im odargumentovať svoje veci alebo svoje dôkazy.
Tak isto ma prekvapuje, že ja chápem, že opozícia má právo niečo predkladať, má právo chcieť nejaké požiadavky, ale opozícia musí aj rešpektovať, že tu boli voľby. A voľby percentuálne rozhodli, kto v tejto krajine má plniť svoj volebný program. Nie opozičný volebný program, ale program, ktorí si občania tohto štátu zvolili. Tak vás prosím, choďte do ulíc, robte to slušne a distingvovane, lebo keby som vedela, že idete robiť takýto cirkus do Humenného, tak tam dám mestských policajtov, aby nedošlo k bitke, lebo skoro došlo bitke. Vy sa aj medzi sebou sami fackáte, pretože ak nemáte niekoho, koho ste bili, tak sa bijete medzi sebou. A proste my to nechceme v mestách. Ale vy to chcete, chcete to nastoliť, aby tu bol neporiadok, anarchia, ale nemyslím si, že občania vám drukujú. A mala som telefonát, keď ste robili pred Bonaparte, že kto tam dal autobus Humenného. Zvážali ste ľudí na autobusoch. Čiže nie je to také spontánne. Tak, prosím vás pekne, občania chcú, aby bol poriadok aj v parlamente a aby boli regulérne pravidlá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2016 17:46 - 17:48 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Áno. Ďakujem veľmi pekne. Pani kolegyňa, hovorili ste o tom, že vlastne nepotrebujeme v rokovacom poriadku, aby sme vedeli spočítať počet poslancov a či je to kvôli tomu, že vlastne aký je spôsob, áno, aký je spôsob poslancov, ktorí sú v sále. Chcela by som vám povedať, že by som to určite privítala nielen v zmene zákona, ale aj v zmene zákona pre mestá a obce, pretože takéto precedensy, sa bežne stretávame v praxi, ako tu urobila pani Nicholsonová. A u mňa v meste sa stalo, ja stále čerpám zo svojich skúseností, keď prokurátor podal protest, keď mesto Humenné zrušilo hazardné hry, tak samozrejme, že počítalo sa počet poslancov, ktorí hlasovali, keďže išlo o jeden hlas, rôznym spôsobom. Takže prokurátor neprihliadal na to, koľko bolo poslancov v sále, neprihliadal na to, ktorí poslanci hlasovali, ale povedal, že ráno sa v listine zapísal nadpoloviční počet poslancov. Čiže stačila aj zápisnica ráno, ako tu je podpísaný a pán prokurátor povedal, že toľko ich bolo podpísaných, toľko hlasovalo. Viete, to sú vážne veci. Kto nerobí s týmito vecami v praxi, nevie si ani predstaviť, čo to spôsobuje v mestách a obciach a preto si myslím, že ani obce nemôžu VZN-kom toto upraviť, pretože by išli nad rámec zákona.
A čo sa týka, že ste ma tu tak trošku školácky zjazdil ako pani učiteľka, že ako vy spočítavate hlasy, alebo čo robíte, že je jasné, že keď poslanec si požiada. Áno, v meste Humenné si požiadala poslankyňa autom, že chce ísť na pešiu zónu z vašej strany. Vôbec tam nebola, vytiahla transparenty proti Kaliňákovi, nerobila žiaden prieskum a ťahala podpisy, bez toho, aby oznámila, čo tam ide robiť. Áno, samozrejme, ja vám to donesiem, ako požiadala, bola to akcia vašej poslankyne, že má pojazdné auto a chce rozprávať s občanmi. Pritom si myslím, že tam ani vôbec nebola, čo mi hlásili, lebo ja som vtedy nebola doma, len mi volali občania, že tam deti vyťahovali transparenty a chodili pomedzi ľudí, aby sa podpisovali proti Kaliňákovi. Tak prosím vás pekne, nekážte tu, aké sú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.9.2016 16:49 - 16:49 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, možno trošku poruším rokovací poriadok, ale moji predrečníci tiež nedali procedurálny návrh. Chcela by som povedať, že predsedajúci môže mať faktickú poznámku a chcem povedať, že keď pani Nicholsonová viedla schôdzu, tak po mne kričala: "zoberiem vám mikrofón, vypnem vás, nemáte čo o tom rozprávať" a bežne to komentovala bez toho, aby sa prihlásila na faktickú poznámku. Ďakujem. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2016 16:41 - 16:43 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani kolegyňa, ja si myslím, že v tom, v čom vás podporujú kolegovia, že teda ste hendikepovaná, že trošku možno tuná zbúrate bariéry, to je v poriadku. Ja sa ale chcem spýtať jednu vec. Myslím si, že táto budova má viacej - neviem presne, lebo to hľadám - ako 20 alebo 30 rokov. Neboli tu žiadne bezbariérové prístupy. Ja sa chcem spýtať iné, vedenie Národnej rady vám vychádza v ústrety? Lebo ja pravidelne počujem do mikrofónu, aké máte problémy, pravidelne to tu riešime, všetci, aj keď my na to nemáme právomoc a máme riešiť zákony. Ale verím tomu, a to by som sa chcela spýtať, či vám vychádza vedenie Národnej rady v ústrety? Ja si myslím, že takéto priestory rozbúrať, prebúrať, kde je mramor, nie je jednoduché. Ale ide to postupne a či tu bude jeden človek, ktorý je hendikepovaný, dvaja alebo traja, si myslím, že tá jedna plošina bude slúžiť všetkým a bude už priestor do budúceho obdobia, keď takáto situácia vznikne. Ale takáto situácia tu nebola.
Čo sa týka jednej veci, by som chcela, lebo ste takisto v strane OĽANO, ale nedá mi, lebo často sa tu nerozprávame o rokovacom poriadku, často tu nedávame pozmeňováky, alebo často nehovoríme odborne, ale rozprávame o tom, ako sme zbierali, ako sme robili prieskum na odvolanie Kaliňáka. No, že sa nehanbíte OĽANO. V Humennom ste si podali papier, že poslankyňa Národnej rady príde medzi občanov, aby sme jej povolili vstup na pešiu zónu. A mne volali ľudia, vôbec ste nepovedali, že sa bude jednať o nejakú demonštráciu. Práve preto sa ohlasuje mesto, aby mesto vedelo, aké má zaujať bezpečnostné opatrenia. Ľudia volali na mestský úrad, skoro sa strhlo k bitke a vy ste tam mali 15-ročné deti zaplatené, vytiahli transparenty proti Kaliňákovi a robili ste zber podpisov a žiadna poslankyňa tam nebola. A že vraj je to pojazdné auto poslankyne Národnej rady. Viete, aké bolo rozhorčenie v Humennom? O akom prieskume robíte, hovoríte? To bol nátlak. Ja vám donesiem telefonáty rozhorčených občanov, kde mi pán povedal: "Keby slečny, ktoré tam boli za 5 euro, nemali, nemali 15 rokov, tak ich vyfackám." Sami sa fackáte pred Bonaparte, opoziční poslanci a chcete to robiť aj v iných mestách.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2016 12:00 - 12:02 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vy rozprávate, že 99 % občanom nepomôže, že urobíme rokovací poriadok. Ja si myslím, že to pomôže 100 % občanom, a to z toho dôvodu, že budeme sa venovať určite viacej tomu, aby sme odborne rokovali. Nie aby tu boli urážky, aby sa tu čítali celú noc nejaké zákony, spisy, aby to bolo ako predtým, že poslanec nepustí ďalšieho poslanca k rečníckemu pultu, že pán Lipšic, ktorý vedľa vás sedí, bude čítať celé Programové vyhlásenie vlády. Je to o tom, aby sme pre ľudí tvorili zákony a v normálnom, slušnom prostredí. A určite rokovací poriadok platí pre každého.
Takisto sa vás chcem spýtať, pán Grendel, pozerala som, že ste Bratislavčan, boli ste už niekedy vo Vranove, aj s pánom Pčolinským? Pán Pčolinský určite bol. Viete, aký je problém v priemyselnom parku, a to sú tie vaše bla-bla-bla. V priemyselnom parku je problém, pretože sú tam prenajaté pozemky, pretože bol takto postavený, myslím, že v prostrednej časti, kde tieto pozemky už boli prenajaté na pätnásť rokov, už je to na desať. A je tam problém aj taký, že práve tí investori s tým majú problém, lebo pozemky sú už len na desať rokov. Kto vám dneska postaví investíciu? A o tom všetkom sa tam rokuje. Nie je to problém vlády. Tak si najprv zistite, čo tam je, pán Pčolinský, a potom rozprávajte tu tie vaše rozprávky o tom, ako vláda nekoná a podobne. Ale asi ste tam, pán Grendel, nebol. A keď ste tam neboli, tak príďte, ja vás tam prevediem a pôjdeme sa ľudí spýtať, lebo to je dôležité.
A prečo by sme si brali my príklady z iných? Lebo mi poviete, že ten mal tričko, tamten mal tričko. Prečo? Prečo? Myslíte, že ženy si chcú brať napríklad príklad z pani Nicholsonovej, že porodila, o päť dní bola v parlamente? Že je to zdravé pre matku, pre dieťa? Prečo by sme si z vás mali brať príklady? Určite budeme, ale tie lepšie.
Skryt prepis