Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.4.2020 o 16:59 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 20:04 - 20:06 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Kolegovia, inými slovami ste to povedali, takto veľkoryso sa vzdáte a necháte aj štyri roky neobsadené tieto pozície. Neni to veľmi seriózne, ale prosím, keď ste sa tak rozhodli, že tak budete robiť, tak som zvedavý.
Pán Gyimesi, na vás chcem reagovať. Prišli ste tu robiť hodnotovú politiku. Som zvedavý, aké postoje budete zaujímať tu k hodnotovej politike. Váš minister zdravotníctva, keď sa ho pýtajú, že či potraty patria medzi nejaké priority pri koronavíruse, tak povie vyhýbavo alebo veľmi zle odpovedal, že keď žena podstúpi a je ochotná podstúpiť toto riziko, tak jednoducho je to na jej voľbe. Operácie, ktoré máme plánované, a to som spomínal konkrétny prípad, onkologický pacient potrebuje operáciu tenkého čreva, nemôže sa dostať, lebo to odložili a posunuli kvôli koronavírusu. Tak žena, ktorá je zdravá a tehotenstvo nie je žiadnou chorobou, tak interrupcia áno, a operácia, ktorá je vážna a uľaví človeku, ktorý potrebuje pomoc, tak takého operácie posúvame.
Buďte taký dobrý a upozornite pána ministra vášho, aby takého vyhlásenia na verejnosti nedával. Ak ste hodnotovo orientovaný človek, toto od vás očakávam. Som zvedavý, keď budú tieto hodnotové návrhy tuná, že aké postoje aj pri hlasovaní zaujmete, či sa budete správať ako taký totalitný valec, ako to teraz chcete predviesť.
Vy teraz tuná, pochlebovačne ste to tak povedali, že však my budeme hlasovať. Ale za koho? Sami za seba budete hlasovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.4.2020 19:58 - 20:00 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Môžem?

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
285.
Nech sa páči, poprosím o kľud v rokovacej sále, aby mohol pán poslanec vystúpiť.


Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
286.
Ďakujem za slovo. Vážený predsedajúci, kolegyne, kolegovia, chcem len povedať niekoľko slov a zaznelo to tu, ale aj ja som presne nad tým rozmýšľal.
Dneska máte 95 hlasov, môžte sa takto suverénne správať, môžte nás tu valcovať, hej, asfalt alebo lepenku narobiť ako z nás, ale nikdy nebolo to, že by sa neakceptoval návrh, ktorý opozícia dávala. To, čo sa dohodlo, má to platiť. Odrazu to neplatí.
Ja keď som to aj v rámci rozpravy tu počúval, že máte výhrady voči tomu, voči tomu, také argumenty alebo také argumenty, no to vždycky takto aj bude v Národnej rade, že budeme mať navzájom nejaké výhrady. Ten proti tomu, každý proti niekomu inému.
Ale chcem vás poprosiť, aby ste akceptovali návrhy opozície, ktoré boli dané aj v jednom, aj v druhom prípade. Ja sa prihováram za obidva návrhy, jak zo strany ĽSNS, tak aj zo strany SMER-u, aby tieto návrhy boli akceptované.
Chcem ešte na záver povedať len takúto vec a nazvem to takou politickou pamäťou. Viete, dneska ste hore a máte 95 hlasov, ale zajtra, obrazne povedané, môže byť to úplne inak. Budú raz voľby a možno budeme tu sedieť v týchto laviciach v úplne iných pozíciách. Aby ste si zapamätali to, aký ste precedens vytvorili. Ak neprejdú títo kandidáti dnes v tej tajnej voľbe, to znamená, že vy neakceptujete opozíciu a jednoducho takto to tu budete valcovať.
To je novodobá totalita, kde my chceme občanov zavrieť do klietok, odpočúvať ich. S tým sa nedá tuná súhlasiť.
Skryt prepis
 

2.4.2020 17:22 - 17:23 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
No to by sme nechceli, aby práve medzi tými víťazmi boli banky a malé a stredné podniky, ako tu pán kolega spomínal, že by boli porazení. Dúfam, že ani pán minister nemá takúto predstavu.
Ale tiež sa prihováram za takú vec, aby sa nezlikvidovala hotovosť na Slovensku. Ja som tiež jeden z občanov Slovenskej republiky a pri platbách uprednostňujem práve hotovosť, aj keď nemám hotovosť ako pri sebe, tak nemám to ani ako zaplatiť. A myslím si, že máme tu aj starších obyvateľov, ktorí bežne používajú pri platbách v hotovosti, nie sú zvyknutí stále na tie platobné karty a bezhotovostný styk a rôzne tieto prevody. A ak by tu bol návrh zákona, dokonca ústavný návrh zákona, aby to ústava teda garantovala, že je možné teda, aby tá hotovosť sa nezlikvidovala.
Návrh zákona veľmi rád podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 16:59 - 17:00 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán minister, ja som zabudol to v rozprave, ale ja vás takto aspoň vyzývam, že stiahnite návrh zákona z toho rokovania... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte reagovať na rečníčku, nie na pána ministra.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Áno, súvisí to s tým, čo pani Pleštinská tuná rozprávala a mne to tak pripadá, ako keby sme tuná sedeli na nejakom obecnom zastupiteľstve.
Viete, do budúcna sa treba zamyslieť nad tým, že toto ja považujem za konflikt záujmov. Je to konflikt záujmov, rovnako jak nemôže byť občan jednej krajiny aj europoslancom, aj poslancom Národnej rady. Oveľa rýchlejšie a dynamickejšie by sme tuná išli a tieto pripomienky by sme si tuná nemuseli. Toto všetko riešte na svojich obecných zastupiteľstvách.
A úmysel? A k tomu úmyslu tu toľko tu už zaznelo. Úmysel je známy len ten, kto ho má, a tie úmysly môžme predpokladať, že sú dobré, ale môžu byť aj rovnako zlé a veľmi aj zákerné.
Tuná k tým pokutám, ktoré sú, tak... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, pán poslanec Kuffa, máte reagovať na rečníka. (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Neskáčte mi, pán predsedajúci, súvisí to s návrhom zákona, tak mi neskáčte, prosím, do reči. Neskáčte mi do reči. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Máte reagovať na rečníka, nereagujete na rečníka, prosím vás, aby ste reagovali na rečníka, inak vám odoberiem slovo, dobre?

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však môžte mi ho odobrať, nech sa páči, ale neskáčte mi do reči, správajte sa slušne. Toto tuná ešte nebolo. Správajte sa aj vy slušne ako... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 15:48 - 15:50 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Začnem odzadu. Pán Mihalik, ja som nenavrhoval zrušiť blokové pokuty, ale ja hovorím o zničujúcich, devastačných pre rodiny pokutách, a to je tisíc eura. Ak to desaťnásobne znížime, je adekvátna pokuta. Pokuta má byť výchovná a nie zničujúca a rozvracajúca manželstvá a rodiny. Ani vy nemáte taký plat poslanca, keby ste mali, ja neviem, trikrát čo len za deň zaplatiť tú pokutu. Máme tu takých občanov, ktorí sa takto dokážu potknúť aj trikrát za deň.
Pani poslankyňa Laščáková alebo Leščáková, riešime seba. My tým, že riešime seba, pani kolegyňa, my chránime celé Slovensko. Ja nerozprávam tuná egoisticky, ale my, keď skončíme tuná rokovanie, my ohrozujeme fakticky celé Slovensko tým, že sa rozptýlime do celého kúta sveta, á, Slovenska. Toto je, toto vidím ako možnú hrozbu, oveľa väčšiu, ako sú tie obecné zastupiteľstva, ktorí sa len rozídu v mestách a v dedinách, ale my ideme do celého Slovenska. To neriešime seba.
A, pán Dostál, viete, pozrite sa. Vy tuná ste rozprávali jak na obecnom zastupiteľstve, vaše vystúpenie bolo, a torpédovali ste vlastný návrh zákona. To ste si mali torpédovať kdesi mimo a tu ste mali prísť s čistým, vyčisteným návrhom zákona. To je váš návrh zákona, ja ho budem aj, keď ho budem, aj v treťom čítaní kritizovať, je to moja úloha opozičného poslanca.
Zabudol som jednu vec povedať, pána ministra Krajčího a dovolím si to tuná povedať ešte, on rieši, na otázku, že či interrupcie vykonávať, alebo nevykonávať, tak on povie, že to už nechá na rozhodnutie ženy, ako sa rozhodne. Plánované operácie, konkrétne onkologická pacientka na rakovinu, má rakovinu, operácia tenkého čreva, nemôže ísť, lebo to odložia, ale žena, ktorá je tehotná, a to nie je diagnóza, tak toto nechá na rozhodnutie ženy, nech ide na interrupciu. S tým nesúhlasím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 2.4.2020 15:28 - 15:38 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, dovoľte mi niekoľko slov, presne tak ako ste, pán podpredseda, hovorili, že ani naša imunita nie je lepšia ako tá imunita poslancov na úrovni obecných zastupiteľstiev. My tuná riešime možno zastupiteľstvá, ktoré, prepáčte, trošku to, pán minister, možnože preženiem, ktoré má zastupiteľstvo troch, piatich poslancov a my tuná rokujeme možno aj dva dni o tom, že ako majú oni, či majú per rollam hlasovať, alebo videokonferenciou.
My sme mali dneska dve hodiny výbor zahraničných vecí, kde si dovolím povedať, že nás na výbore bolo oveľa viac ako možno väčšina poslancov na Slovensku v tých malých, drobných obciach.
Dovolím si k tomu návrhu zákona, pán minister, aj niekoľko slov, ktoré tu uvádzate v tej dôvodovej správe, a pokiaľ to v tej forme pôjde, pán minister, ja vám tento návrh zákona nepodporím a dokonca budem hlasovať aj proti, lebo nedá sa s tými tu navrhovanými podmienkami súhlasiť.
Okrem iného tu uvádzate alternatívne spôsoby rokovania obecného, mestského zastupiteľstva, samosprávneho kraja a prerušiť plynutie niektorých lehôt atď. My tuná hovoríme o videokonferencii a per rollam hlasovaní a my tu máme 150-členný zbor. Hovorí sa aj v médiách, však aj verejne sa to hovorí, minulý týždeň sme to rozprávali, akí sú nebezpeční pendleri. My poslanci Národnej rady, pán minister, to sme my, to sme my, tí najväčší pendleri v rámci Slovenskej republiky. My sa všetci dnes alebo zajtra rozídeme, zdá sa, že dnes asi neskončíme, keď sú ďalšie tri návrhy, do celého Slovenska. My sme tým veľkým rizikom.
Ďalšia vec, ktorá v tomto návrhu zákona tuná je a v tejto súvislosti chcel som povedať, my riešime v podstate tie obecné zastupiteľstvá. Mne, je tu pán predseda Národnej rady, chcem mu to povedať, jedna z vecí, s ktorou som očakával, že prídete ako s návrhom zákona, tak to je práve zmena rokovacieho poriadku a aby aj my sme, pán predsedajúci, boli tuná obmedzene. Ak mám 10 minút, ja tých 10 minút využijem, ak máme 20 minút, je to proste v zmysle rokovacieho poriadku.
Ten rokovací poriadok tu mal byť na stole ako jeden z prvých, aby sme tieto podmienky tuná upravili. My riešime celé Slovensko, ale neriešime tuná Národnú radu, 150-členný zbor, my sme z rôznych kútov Slovenska, ak by nedajbože stalo sa, že ten koronavírus by niektorého, kohokoľvek, možno aj zo zamestnancov, tuná zasiahol, máme problém v rámci celého Slovenska.
Chcem tuná pripomenúť, pán minister, vám ďalšiu vec, ktorá tu, v návrhu zákona navrhujete zvýšiť pokutu v blokovom konaní za priestupky na úseku civilnej ochrany v čase mimoriadnej situácie na 1 000 eur a umožňuje sa, aby sa niektoré z týchto priestupkov mohli v blokovom konaní ukladať aj orgány Policajného zboru a obecné, mestské polície.
Ďalej tu uvádzate, že návrh zákona nebude mať vplyvy na rozpočet verejnej správy, vplyvy informatizácie na služby pre občana, na životné prostredie, a podčiarkujem, manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Pán minister, aký máte plat? Viete si predstaviť, žeby ste dostali 1 000-eurovú blokovú pokutu? A takú keby, teoreticky preženiem, žeby ste dostali tie pokuty dve alebo tri, alebo štyri, veď to je zničujúce, to má negatívny dopad ako na manželstvo, na rodinu. Tá pokuta má byť výchovná, nie devastačná pre rodiny. Tisíc eur je tak strašne veľká pokuta, ja si to neviem ani predstaviť, že tí policajti, žeby mali odvahu aj takúto pokutu udeliť. A tieto kompetencie žeby sme preniesli ešte na obecné a mestské polície, to v žiadnom prípade nie, nie je to možné.
Ja viem, že je to, je to problém, ale dneska na zahraničnom výbore sme zhodne v zhode sme skonštatovali, že občania Slovenskej republiky pri tom všetkom, to, čo sa deje ako na Slovensku, pomerne sme disciplinovaní, používame rúška v celej krajine. Pozrite sa, v celej Európe alebo vo svete, kde veľakrát naozaj sa nezodpovedne správajú mnohé krajiny, škandinávske krajiny nechávajú to tak na taký voľný priebeh, však nech sa nakazí to obyvateľstvo. Vo Veľkej Británii hovorí, hovoria o imunite obyvateľstva ako takej všeobecnej, nech sa vybuduje. No je to, je to hrozné, to, čo už človek ako počúva, čo všetko sa deje.
K tej pokute, pán minister, mám veľmi vážne výhrady.
My sme okrem iného spomínali aj repatriáciu ráno na dnešnom výbore a som rád, že sme sa dohodli a zmenili sme dve slovíčka, a to boli také, že, že pán štátny tajomník hovoril, že budú od dnešného dňa od polnoci, teda od 2. apríla, zastavené registrácie občanov. Pýtal som sa ho, že či to myslí úplne vážne. Tak mi to potvrdil. Návrh tam zaznel, aby namiesto "zastavenia" bol použitý výraz "pozastavené", a to je podstatný rozdiel. Neviem si predstaviť, že naši občania, ktorí zostali vonku v zahraničí, že by sme ich nechali takto napospas a nemohli by sa dostať ako k nám. To by bolo čosi úplne neprijateľné.
Dovolím si povedať, nakoľko nie je iná možnosť, tak k pánu premiérovi také posolstvo, ak ma počuje alebo mu to poviete, ja som tuná nebol, trochu som včera meškal, sa ospravedlňujem, ale ten blackout, ktorý ako spomenul, to je čosi, čo je úplne absurdné. Neviem si to predstaviť, to by dostala tá naša celá republika knockout a jednoducho by skolabovala. To nie je možné toto, aby sme my odstavili takto krajinu na dva alebo na tri týždne. Jednoducho to neunesieme. To nielen hospodárstvo skolabuje, ale skrachujú aj naše rodiny a neviem si to dostatočne predstaviť, ako by sa to premietlo v tej reálnej praxi.
Nakoľko pán štátny tajomník bol, aj v podstate je členom krízového štábu, chápem to, že zneužívajú to občania aj Slovenskej republiky, bezplatnú dopravu autobusovú, ktorá bola tuná poskytnutá pre našich občanov, čo hovorím, že je to dobré a takto sme prepravili veľké množstvo občanov zo zahraničia k nám domov. Rovnako sa poskytla v ojedinelých prípadoch aj tá letecká doprava. No a on sa sťažoval, hovorí, že ako je to možné, hej, a tí občania teraz prišli tuná a teraz sa vracajú späť do Anglicka a oni sa pýtajú, že kedy pôjdu tie bezplatné autobusy naspäť. No tak to je čo za prístup? A to sa dá zmeniť. Ak ty si takto zneužil svoj vlastný štát Slovensko a prvýkrát si to použil ako takú kyvadlovú dopravu a požiadaš druhýkrát a my o tebe vieme, tak nieže len zaplatíš ten druhý autobus, ktorý pôjde, ale aj ten prvý. A ja by som aj dovili si navrhnúť, tu áno, dal by som pokutu, ale nie 1 650 eur, ktorá zničí človeka, ale 165 eur, aby to bola desatina z toho, a nech je tu výchovný moment, kedy v podstate týchto občanov aby sme aj formálne vychovávali. My na jednej strane podávame pomocnú ruku a sú tu ľudia, ktorí to zneužívajú.
Cestovné kancelárie, tiež sme to tak spomínali. Zoberte si, pán minister, stále cestovky robia zájazdy a teraz sú občania, ktorí zostávajú vonku, a ony požiadajú o tú repatriáciu. To je čo za prístup? Cestovná kancelária má byť tá, ktorá zabezpečí aj prísun týchto občanov zo zahraničia naspäť. To nie že štát je teraz povinný a poskok, že sa bude starať aj o týchto ľudí, keď si to zapríčinil sám, naopak, nech hľadá cestu, ako tuná sa vrátiť späť.
A ak majú byť sankcie, pán minister, zamyslite sa nad tým, ako sankcionovať tieto právnické osoby, ktoré ryžujú na núdzovom stave Slovenskej republiky. Jednoducho my sme v núdzi, my tu riešime tuná veci, koľko sa týmito vecami tuná zaoberáme, venujeme a tu sú firmy, ktoré tu jednoducho na núdzi alebo nešťastí ako ľudí zarábajú a možno sa smejú. Tak možno v zahraničí sú tie koronapartie a podobne, mne to rovnako pripadá aj v tomto prípade.
Pozrite sa, na záver, mám už len pár len sekúnd, blížia sa Veľkonočné sviatky, my toto všetko tuná riešime a zdá sa, že od vojny my prvýkrát nebudeme mať ani liturgie, ani sväté omše. Tuná dávame podmienky, že na, ja neviem, na piatich metroch štvorcových môže byť jeden občan...
Vypršal mi čas, ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 16:38 - 16:40 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
156.

Ďakujem. Kolegyne, kolegovia, viete, k tej dĺžke ako tej rozpravy, hovoríte to, pripomínate druhýkrát. U nás je stále parlamentný systém, ten funguje a ten rešpektujem aj ja. Pred chvíľou tiež ste mi nedovolili vystúpiť v rámci rozpravy. Ja len, špicľovský zákon sme odsúhlasili, ale náhubkový zákon tuná, ktorí, ktorí ste sa tuná predviedli, keď to chcete ako počuť. Prepáčte mi to, že to tak hovorím. A rešpektujem predovšetkým rozhodnutie poslaneckého grémia a to, čo sa tou faktickou poznámkou prijalo. To bola druhá schôdza. Potom sa otvorila tretia schôdza a poslanecké grémium sa rozhodlo inak, rozhodlo sa tak, že tá rozprava bude bežať. Ja to rešpektujem. Inak sme mohli byť dávno doma. Keď ste si toto nevšimli, tak to tak pripomínam.
K pánu Pročkovi asi len toľko, že videl som jeho grimasy strúhať cez internet a podobné tieto šaškoviny, ale zatiaľ nemal tuná priestor, možno ani odvahu, aby tuná sa postavil k tomu rečníckemu pultu.
Nech sa páči, príďte, pán Pročko, môžte vystúpiť. Ten rečnícky pult je aj pre vás. Toto je aréna, budeme my na vás reagovať, uvidíme, ako budete vystupovať.
To, že som stál bokom k mikrofónom, sa ospravedlňujem, ale viac som sa otáčal na pána ministra, jemu som otáčal tieto veci. Je dosť možné, že nebolo to dobre počuť. Nechcel som sa dotýkať tých mikrofónov. Všímam si aj počas dnešného dňa, že veľakrát je to tak, že tú rúšku nemáme tak, ako by sme ju mali mať na tých ústach a vydychujeme a takisto dýchame aj nosom. Treba mať zakrytý aj ten nos. Pani ministerka, jej to tá maska padla dole.
A tá výzva smerovala k všetkým občanom Slovenskej republiky, aby využívali predovšetkým malé prevádzky na nákupy a nie veľké hypermarkety.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.3.2020 16:25 - 16:32 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
140.

Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, pani spravodajkyňa, vážený pán predsedajúci, dovoľte mi niekoľko slov. Ja skôr na vás mám otázku, pán minister. Nejak ten návrh zákona, ktorý tuná je, musím povedať takto, no neviem ho ináč, lepšie označiť, ale označil by som ho za taký populárny, hej. Ale však, áno, vychádzame v ústrety, a k zamestnancom, myslím, že aj k tým zamestnávateľom. Ale skôr tuná je jeden z paragrafov, paragraf 72al odsek 2. A tu smeruje moja otázka. "V čase trvania mimoriadnej situácie núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 sa občan môže uchádzať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie aj na základe žiadosti podanej elektronickými prostriedkami bez kvalifikovaného elektronického podpisu."
Otázka znie: Pán minister, nebojíte sa, že vám vyletí tá miera nezamestnanosti neudržateľne hore, keď sa veľa ľudí prihlási do evidencie úradu práce?
Ono by to potom tak celkom nekorešpondovalo, prepáčte mi, tak ako ste to porovnali, tie 4,3 miliardy ušetrené v eurofondoch v porovnaní so štátnym rozpočtom, 100-miliardovým. A tá symbolika, no tá symbolika bola ako pekná, kde ste povedali, že to zavlažovanie nie je rovnaké, rovnaké, keď zavlažujeme celú plochu a keď to dávame ako adresne. Nebojíte sa, v tomto prípade je to je jedna z vecí, kedy v podstate budete mať problém a nebudete mať už ani na to kvapôčkové zavlažovanie?
Viete, ono, tu chcem poďakovať, že v podstate myslíme aj na tie rodiny. A to je to, čo som aj vlastne včera ako pripomínal. Jedna vec je, že sme dali, ja som to nazval, prázdniny, hej. Však ja som možno, poviem, tá staršia generácia, ale aj my sme zažili uhoľné prázdniny a sme sa tešili a keď sme mali dva týždne dlhšie prázdniny. Dobre, toto je tuná z tohto dôvodu. Ale aby aj o tieto deti bolo postarané, lebo naozaj mnohé mladé rodiny, dovolím si povedať, aj v súčasnej dobe ak nemajú tých starých rodičov, tak sú vystavovaní tomuto tlaku a problému. Ak na druhej strane chceme chrániť tých starých rodičov, lebo v podstate tá staršia veková skupina je tou, ktorá je viac ohrozená a teda tá hrozba toho úmrtia, štatisticky to vieme, vo svete. Vďakabohu, že tie deti ešte nejak takto dokážu to prekonať a tých úmrtí je naozaj minimum.
Ale tá veková kategória starších ľudí, starších občanov, ktorí tuná na Slovensku sú a keď by mali ako takto suplovať rodičov v čase toho, tej neprítomnosti v škole, teraz neni to zabezpečené ako nikde, ale zas na druhej strane, kde nato vziať. Viete, urobiť tie sociálne opatrenia, hej, však dobre, budú ľudia na nejaký čas tlieskať. Len upozorňujem na to, aby tá 4,3 mld., ktorú ste hovorili, že tú máte ambíciu vyčleniť práve na tieto veci, aby naozaj ste s tou sumou narábali hospodárne a opatrne, aby vám to jednoducho vyšlo. Toľko som chcel k tomuto návrhu.
A neviem teraz, pravdupovediac, kolegovia, trochu mi to ušlo, pán minister Richter, on by, on to bude vedieť, na to zodpovedať, ale neviem, že však, prepáčte, ale budete v rozprave ale jak je to s hlásením evidovaných nezamestnaných na úradoch práce. Hej, toto by som poprosil, keby ste to vysvetlili, lebo tá intenzita, ktorá, ak by bola zachovaná, ktorá, ako bola, lebo spravidla myslím, že to bolo naposledy tak, že každé dva týždne sa majú evidovaní nezamestnaní hlásiť na úradoch práce. Myslím si, že toto je jedna z vecí, ktorú by bolo potrebné aj zákonom ako riešiť. Sú tu vystavení, samozrejme, aj tí samotní úradníci, ktorí, ktorí na tých úradoch práce sú, a je možné to šírenie tej nákazy.
Na záver mi dovoľte, aby aj ako na člena vlády, aj keď to bolo tu povedané, že možno až na ministra hospodárstva, ale nemyslím si, lebo to súvisí so zamestnanosťou, a myslím si, že mali by ste sa aj vy na to zamyslieť. A keď nie, tak to posunúť. Naozaj tie prevádzky, ktoré sú vo vzťahu, ja neviem, to sú tie hypermarkety, ktoré tuná ako fungujú, a tí ľudia tam chodia vo veľkom množstve a tie malé prevádzky a rozdrobiť to na tie malé prevádzky. Skúste sa nad tým zamyslieť ako to, strategicky z hľadiska tejto nebezpečnej choroby to doriešiť.
Osobne poviem vám príklad svoj vlastný. Ak mám ísť kúpiť chlieb a základné potraviny, v tomto čase vždy dávam prednosť malým potravinám. Odporúčam to aj všetkým občanom Slovenskej republiky, aby tak urobili. Splníte dve veci, vážené dámy a páni, dve veci splníte, znížite riziko možného nakazenia a podržíte náš domáci trh malých drobných podnikateľov, čo je veľmi, veľmi dôležité v tejto dobe. Skúsme byť aj my ako zákazníci tolerantní. Samozrejme, aby sme prichádzali do tých prevádzok v rúškach, ale tie malé prevádzky dokážu si zabezpečiť oveľa efektívnejšie a bezpečnejšie tú prevádzku, ako sú tie veľké prevádzky. Aby naozaj, naozaj tu nešlo o nekalú konkurenciu, kedy vlastne stav núdze zneužívame na to, aby som mal ja biznis a pán kolega, ako to povedal, aby tu neboli vianočné tržby, ako sa to deje a ten malý šroubováčik, ktorý si ja môžem kúpiť naozaj u malého drobného podnikateľa, je, neviem, za 50 centov, tak tu zaplatím 2,50. A nie je to len tá cena, nie je to len tá cena. Ale to je aj z hľadiska pána ministra udržateľná, udržateľnosti pracovných miest. Hovoríte tu o SZČO, hovoríte o malých drobných podnikateľoch a ja si myslím, že dôstojné je to, aby sme udržali tie miesta a nie vyplácali im nejaké tie peniaze a pod., lebo každý ten podnikateľ chce na svoje živobytie aj na svoju prevádzku naozaj v tom podnikaní zarobiť. Toto dávam ako do pozornosti, zamyslieť sa aj nad tým.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:25 - 14:25 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Bola iba jedna faktická poznámka a iba ja som sa prihlásil. Nikto to nevyužil. Potom ten zmätok, tak sa dohlásili ako ďalší.
án kolega, ja vás nechcem uraziť. Prepáčte mi túto otázku, ale ja som sa prihlásil do faktickej poznámky preto, aby ste nám skúsili dopovedať k návrhu, čo ste nám vlastne chceli povedať. Lebo to, čo tuná odznelo, to nebolo, všeličo možné to bolo, len to nebolo k zákonu. Ja som sa preto prihlásil, aby som vám vytvoril priestor pre ďalšie dve minúty a v tých dvoch minútach skúste nám dopovedať, čo ste chceli povedať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 18:15 - 18:17 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán Gyimesi, nič nevybíja nič. Tuná, žeby ste vy hovorili, že jedno druhé vybíja, vôbec nie. To neni vybíjaná. Jednoducho minister je členom vlády. Má sa zamyslieť nad tým, aby chránil naše deti pred možnou nákazou koronavírusu. O tom hovorím. Samozrejme, aj ten systém vzdelávania, aj nad tým sa má zamyslieť, že ako bude pokračovať či už na univerzitách, na stredných školách, maturity sú tu pred dverami, školáci sú tu. Ale naše deti, pán kolega, neviem, ako ste sa to volali, pozriem sa, prepáčte, pán Šefčík, hej, že vy máte tri deti, štvrté čakáte, gratulujeme vám, ale nie každý má tu možnosť byť doma a dohliadať na svoje deti. Je tu veľa rodičov takých, a to sú, napríklad vám uvediem, to sú zdravotnícki zamestnanci, zamestnanci, ktorí chodia do potravín a predávajú, sú tu prevádzky, ktoré nonstop sú otvorené, a to sú ľudia, ktorí tiež majú deti. A nemajú tú možnosť dohliadnuť na svoje deti. A na to treba ako myslieť.
Člen vlády má chrániť zdravie detí, nielen, ako ich vzdelávať, ale formovať, vychovávať. A keď táto hrozba tuná je. My nie sme vo vláde, vy nesiete tú zodpovednosť. Môžte sa smiať, môžte si tu tlieskať.
Viete, niektoré tie potlesky, prepáčte, tak vám to poviem, zaznievajú veľmi pokrytecky. Uvidíme, čo povie budúcnosť a ako sa bude ten koronavírus ďalej ako vyvíjať. Znova to zopakujem, tieto slová, Boh sa pyšným protiví. Ak sa takto pyšne budeme správať, ja som to dával ako odporúčanie pre pána ministra, aby sa nad tým zamyslel a vláda aj v tomto smere nech urobí poriadky a zamedzí pohyb týchto mladých ľudí, aby ten možný koronavírus sa čo najmenej šíril medzi nimi práve.
Skryt prepis