Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2020 o 17:31 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 18:42 - 18:44 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Kolegovia, ale ja vám to znova pripomeniem. To pravidlo je tu zaužívané dlhé roky. Päť ku trom. Ťažko sa vám to počúva, ale kým neskončí rozprava, stále to tu zaznie. Päť ku trom a nijaké šesť ku dvom. Vy ste kto, že vy kádrujete tuná ľudí? Za koho sa pasujete? Ten áno, ten nie, toho dáme tam, toho tam. Kto kádroval vašich ľudí, ktorých ste si vy nominovali do týchto stálych delegácií? Môžem mať výhrady voči nemu a proste tak, ale jednoducho akceptujem ako tieto veci. Ja môžem mať iný názor, ale nie teraz, že vy budete si vyberať ľudí. Tých troch predsedov má nárok opozícia a opozícia si môže tam nanominovať poslancov Národnej rady, koho uzná z poslancov Národnej rady, koho uzná za vhodných. A nie vy tu budete teraz vyberať tuná medzi týmito ľuďmi.
No, či je tu ktosi vystrašený. My nie sme vystrašení z týchto útokov a obyčajne takto reagujú zbabelí a slabí ľudia. To si dobre zapamätajte. Zbabelí a slabí ľudia takto reagujú. Nikto neni tuná vydesený z vás, nemyslite si. Práve to tuná z tých hrdinov alebo možno internetových hrdinov, že by sa človek bál. Takú figu borovú. Nebojíme sa vás, nemusíte sa obávať. Vôbec sa vás nebojíme. Aj tie útoky, ktoré tuná sú, aj tie vaše posmechy, všetko toto prežijeme. Naopak, tieto vaše posmechy, útoky, výpady, tie nás budú stále len posilňovať, aby sme my išli ďalej. A my vieme, že ideme správnou cestou, lebo keby ste si nás nevšímali a žiadne útoky by neboli, koľko je tu možno takýchto vystúpení, ktoré nikto si ani nevšimne. Nikto si ich nevšimne. A tu prejde aj štyri roky a takí poslanci tu budú, že nikto si ich nevšimne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 18:19 - 18:21 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, viete, vy ste to takto povedali, že voliči SMER-u žerú seno. No to je úplne super, ale asi podľa vašej kolegyne pani Cigánkovej vaši voliči SaS žerú trávu, lebo ona nevie, že trávu žerie dobytok. Tu sa pred chvíľou ona smiala, že vy pestujete trávu. No a čo by tak žral ten dobytok, tak asi ľudí alebo poslancov SaS zožerie ten dobytok. (Smiech v sále.) No zdá sa, že asi hej, do budúcna. No darmo sa smejete, no ale tak ste zhodili tú rozpravu o tých stálych delegáciách a o tak závažnej veci.
Ale ja vám tu chcem, a to vám tak priklincujem, to bol ten pomer päť ku trom tých predsedov, stále to tak bolo a sa to tu rešpektovalo. Smeráci mali tuná suverénnu väčšinu, mohli to tu prevalcovať skutočne, že to mohli hore-dole prevalcovať a všelijako si to zrobiť, lebo mali suverénnu väčšinu, mohli, bola to jedna strana, nebola to nijaká koalícia, kde tu v koalícii neviete zahlasovať ani za vlastné programové vyhlásenie vlády; pozdravujem tým pani Cigánkovú, sa môže hanbiť za to; a neurobili to. A vy teraz ste to zrobili a zmenili ste ten pomer šesť ku dvom. No toto sú veci, na ktoré sa nezabúdajú. Ja vás ešte vyzývam k tomu, aby ste prehodnotili tieto veci, aby sa to zmenilo a aby to bolo zachované naozaj tak, ako to bolo navrhnuté, aby tí predsedovia stálych delegácií boli v pomere päť ku trom, ako je to zaužívané. Lebo ono to viete, raz si hore, raz si dole. Keď budeš dole, aby ťa to potom veľmi netrápilo, že zase s tebou ktosi krúti. Nerobme to tak, lebo taký ten revanšizmus nebude mať konca-kraja.
Ja sa prihováram za to alebo aj žiadam vás, aj vyzývam vás, aby tento pomer týchto predsedov päť ku trom sa zachoval a ako opozícia, keď máte aj ústavnú väčšinu, aby ste to rešpektovali a tak aj podľa toho adekvátne narábali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:56 - 17:58 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Priatelia, naozaj to je veľmi dehonestujúce, no pozrite sa, tak sa správame ako ku, vlastní kolegovia ako k sebe.
Ale chcem reagovať tuná k tomu, že ten pomer, ktorý tu pán kolega ako spomenul, v minulosti bol, že tí predsedovia stálych delegácií boli v pomere päť ku trom a teraz sa to zmenilo šesť ku dvom. My sme boli na tom výbore a postavili nás v podstate pred takúto hotovú vec, kde bolo pripravené toto uznesenie a, samozrejme, však hlasovalo sa o tom, rešpektujem to, lebo tou väčšinou sme boli prehlasovaní, ale ja som aj tam vyjadril nesúhlas, aj takto verejne vyjadrujem nesúhlas ako s týmto pomerom, lebo je to taký valec, ktorí to poznáte, ešte si pamätáte tú Zlatú Idku, ja by som to tiež primenoval k takémuto valcu. Ale musím povedať, že vy až takým valcom nie ste, lebo vy nedokážete zvoliť ani vlastných nominantov, ktorých si navrhujete, takže ten valec vidím, že veľakrát sa aj vykoľají.
A ku tým kolegom naozaj, ktorí, ktorým dochádzajú argumenty alebo nerozumejú obsahu slova, tak im len zostávajú nejaké úškľabky, úškrnky a nejaké posmešky. Však aj to vytvára obraz o samotnom človeku, keď taký je. Ak sa človek schuti zasmeje, tak to beriem, hej, lebo si uvoľníš tie pľúca, hej, no, keď je nejaká emócia, jak tuná kolega tuná bol, niekedy to naozaj sa to tak prestrelí, však ja nemôžem povedať, že aj v minulosti, že som všetky emócie udržal, lebo patrí to aj k tej ľudskosti. Ale aby sme si dokázali aj vzájomne odpustiť, toto je ako dôležité. 150 poslancov Národnej rady, kolegovia, to sme my všetci kolegovia. Či už sme opoziční, alebo koaliční, priatelia, aj vy, tá 95-členná skupina, vy ste moji kolegovia. Ja vás za takých považujem. Ak vy ma ignorujete... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:31 - 17:33 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
No, pani riaditeľka, ďakujem veľmi pekne, že ste v rámci rozpravy vystúpili, lebo tak sa aj niektoré veci dovysvetľujú. Vy ste to pochopili, lebo ste od fachu. No a vidíte, tu máme aj kolegov takých, ktorí, ktorí sa čudujú, že sa pestuje tráva. No a to hovädo čo bude žrať? Však seno a trávu, nie? No tak a čo sa čuduje, že sa tráva pestuje? Jasné, že sa pestuje a ty keď ju zničíš alebo chémiou ju zničíš, alebo ju spáliš, alebo ju zmulčuješ, no nijaké mäso nedochováš. Hej? Však to tu hovorí kolega o jahňacine a podobne.
Ale tu ma zaujala taká vec, ktorú ste tu spomenula. Ďakujem, že vlastne reagujete aj na tú rozpravu, lebo to nie je v tej, tej správe a vy to viete veľmi dobre. Rok 2019, podčiarkujem to, čo ste povedali, ako len tak mimochodom, to tu nezaznelo, 11 žiadostí podaných mladých farmárov a 11 vyhovených. To je zaujímavé. Ale tie roky predchádzajúce 341 podaní, nejakých 109 ste spomenuli, ja neviem, tak jak; ale 200 ste povedali bez rozhodnutia a bez vybavenia. Tak jak my podporujeme tu mladých farmárov? To sú bludy toto. To sú totálne bludy. Však, a dobre, však to sú začínajúci farmári, veď ja som to povedal. A to môže byť ktokoľvek a v akomkoľvek veku. Však ty keď máš pasiu gazdovať ako na hospodárstve, no šak gazduj, ale vytvárajme mu pre to podmienky. Ale tu nemôže byť tak, že tí drobní roľníci, drobní farmári, ja to poviem, malí farmári stále ťahajú za krátky koniec. Nemôžu sa dostať k vlastnej pôde, vlastnej pôde v tom zmysle, že nemôžu na nej pracovať. Čo je úplne donebavolajúca nespravodlivosť. S tými traktormi tu nie náhodou boli. No keby tak rozorali totu diaľnicu tuná štvorprúdovú v Bratislave, tak to by som sa vôbec nečudoval. Vtedy by možno niektorým zoplo, aha, že však tá tráva sa nepestuje na, na diaľniciach. Ale veď to je čosi úplne absurdné. Nemôžu byť potláčané vlastnícke práva, čo stále tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:14 - 17:16 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
K pánu Linhartovi len toľko, že je chronickým posmievačom. To je zaujímavé, keď to ktosi povie z jeho strany, tlieska, to je super, to sú roztlieskavači, to je úplne perfektné, zatlieskajte si aj teraz, no ale na to nebudem reagovať, lebo to je celá tá SAS-ka, však to bola o ničom.
Ale na tú (smiech v sále), na tú pani Cigánikovú, predsa len, viete, rozprávate tak ironicky o počatom živote, o deťoch, ktoré sa majú narodiť, ako keby ste nikdy nebola ani matka. Pre vás to je asi menej ako vytrhnutý nejaký zub alebo zaplombovať zub alebo čosi také.
A, pán predsedajúci, to bolo zaujímavé, že kolegyňu ste vo faktickej alebo cez faktickú nenapomenuli, hej, však tuná ten rokovací poriadok, ale ja pôjdem aj za predsedom a ja mu to aj, aj poviem niektoré tie veci, jak to tuná funguje, ale dobre, nebudem to tuná nejak rozoberať.
Ale k pánu Kuriakovi chcem povedať: Milan, ty si asi potom nepochopil obsah toho, čo som ako rozprával. Ja som pani generálnu riaditeľku nekritizoval a ak má z toho taký pocit, no záporne krúti hlavou, tak ďakujem, že to pochopila, lebo ja som vás nekritizoval naozaj a ďakujem za pochopenie, pani generálna riaditeľka, lebo ja som, ja som hovoril o problémoch a nie teraz, že pani riaditeľka je tuná jeden deň v novom úrade, to by som si nedovolil nikdy čosi také. Ale ja som tu pomenoval problém a tomu si sa nevenoval. A na Orave, Milan, tam máš plno v chotári presne takto diskriminujúcich týchto drobných roľníkov. Na to sa zameraj. Toto sa pozri lepšie ako, ako to má fungovať na Slovensku. Veď to je tak hrubo nespravodlivé.
Viete, tuná definovať stredného farmára, veľkého farmára. Tu boli len drobní gazdovia a my čo sme si vyrobili na tých roliach, to sme mali. A teraz 700 kamiónov denne potravín my dovážame, lebo deti si myslia, že paradajky rastú v Tescu alebo v nejakej Hypernove alebo ja neviem kde, čo je úplne blud. Trošku aj mládež a deti veďme k tým poľnohospodárskym jednoduchým úkonom a činnostiam.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.5.2020 16:58 - 17:09 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani generálna riaditeľka, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov. Celkom ma zaujal ten váš záver, pán kolega, a keď vás mám takto ako pred sebou, prijmite moje ospravedlnenie spred nejakých dvoch alebo troch mesiacov dozadu. Ja som nevedel, že ste nový tuná a že ste mali takú veľkú trému pri tom vystúpení. Teraz som sa modlil, aby to vystúpenie vám dopadlo dobre. Musím vás pochváliť, bolo naozaj veľmi dobré, tú krízu trémy ste prekonali a že by ste tak ďalej pokračovali.
Ale k tomu obsahu. To bolo také úplne super, ten záver, ktorý bol, a, pani generálna riaditeľka, zapíšte si túto poznámku. A toto, to isté aj ja hovorím, ale však už sto rokov dozadu, najlepším hospodárom je ten, kto na pôde gazduje.
Pani generálna riaditeľka, vystúpte v rozprave, povedzte, koľko pôdy obhospodarujete, že vlastníte vyše 401-tisíc hektárov pôdy, to áno, ale koľko obrábate? Však ja viem, že to v správe máte, že vy neobrábate. Ale potom ako sa narába s tou pôdou? Prepáčte, ale ja už som to aj predtým rozprával, ale ste zlým hospodárom, lebo ešte aj tie prenajaté pozemky, ktoré prenajímate za veľmi nevýhodných podmienok. A tu presne, jak kolega to spomenul, to nemôže byť nejaký sociálny podnik alebo nejaké, budeme tu, to ste tak veľmi noblesne nazvali, že skrytá dotácia.
Pán kolega, ja to nazvem tak ináč, to je hrubá, hnusná diskriminácia voči mladým a začínajúcim farmárom. Veď tí sú systematicky celé roky ničení tuná na Slovensku. Vidno, že títo štátni úradníci nemajú žiadnu skúsenosť s tým, však to je čosi úplne absurdné toto. Však nevýhodné podmien...
Tuná kolega Karahuta spomenul tuná remisky, že sme rozorali. No to je super. Minister tu hovorí, že bude vytvárať, lány bude pretínať a tak. Pani generálna riaditeľka, toto všetko nám netreba tuná špekulovať, čo sme rozorali a čo, nad čím budeme plakať, a to vychádzajme z tej reálnej situácie, ktorá je. Viete, aký obrovský problém je na Slovensku? My vyhadzujeme obrovské prostriedky pri sceľovaní parciel, to sú tie komasácie slávne, prepáčte, že to tak hovorím, trošku nejak takto, ale to sú vyhodené prostriedky do luftu, keď mi zostanú, keď nám zostanú katastrálne cesty vo virtuálnom stave. Celé si môžte pozrieť na počítači, aké krásne katastrálne cesty. Realita, pán kolega, viete, čo vám poviem, na východnom Slovensku aká je? Že im chýbajú tieto katastrálne cesty. Náš okres Kežmarok prešiel týmto sceľovaním, ale tie katastrálne cesty neexistujú. Kto zobral peniaze? A za čo? Však tie cesty neexistujú.
A chcem sa dostať k tým remiskám. Keď budú cesty, budú prirodzené remisky, lebo kedysi naši otcovia, a na dolniakoch to bolo príznačné; pani riaditeľka, vy ste mladá, ale máte starú mamu, pýtajte sa jej. Igor Matovič tu rozprával pred rokmi, a ja mám dobrú pamäť, jak mu prišli komunisti a vypílili čerešňu a pozeral, že stará mama nemá čerešňu. No tak sme vypílili stromy, čerešne, ovocné stromy okolo ciest, v chotári, v extraviláne, ktoré sme mali, a všetko nám to chýba. Presne tak. Gazdovia sú dobrí hospodári. Však on na konci svojej role zasadil čerešňu, tu zasadil hrušku, a to boli, väčšinou to boli aleje, buď čerešne, alebo boli to ovocné sady. Tí ľudia, keď išli do chotára, aby mali čo si hodiť ako do úst.
My 700 kamiónov denne potravín dovážame. Však to je výsmech, to je trápne. Jaké tradičné poľnohospodárstvo? Veľkokolchozníci. V živote to tu nebolo. Však to boli drobní roľníci. Pozrite si katastrálne mapy (povedané s pobavením), prepáčte, dúfam, že sa neurazíte, že teraz som taký osobný, lebo minule sa kolegyňa tuná urazila, ale jednoducho keď si pozriete na; to je normálne, kto je poslanec, musí rátať ako s tým a tuná je to tiež štátny top úradník, tiež musí voľačo zniesť; ale teraz chcem povedať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nevracajme sa už, prosím, k tomu incidentu. Ďakujem.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však venujem sa téme, venujem sa téme, ale teraz, keď ste mi skočili do reči, vidíte, tak mi to vypadlo, čo som chcel povedať (smiech v sále), lebo to nemám, nemám to napísaný, ten text. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Že ste nechceli uraziť pani generálnu riaditeľku.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
No veď dobre. Ale že tie katastrálne cesty, ktoré tuná sú, jednoducho nám chýbajú. To som chcel povedať, že pozrite si katastrálne mapy (zaznievanie gongu) z 50. rokov. To sú samé pastviny. My sceľujeme tuná parcely potom a zmyslom sceľovania parciel a tých komasácií je, pani riaditeľka, to, aby boli katastrálne cesty reálne a každý pozemok aby bol dostupný. Však dobre, teraz sme to za tých 70 rokov rozbili (zaznievanie gongu), že aj 24, aj 50 vlastníkov na jednom slíži a teraz to, že sa sceľuje, je dobré, aj že sa scelia tie pozemky, ale nám chýbajú tie reálne katastrálne cesty.
Pani riaditeľka, takže to neni tak na vás, to je tak na ministra. Ale viete, čo sa deje? Že na tie katastrálne cesty berú aj dotácie. A jakým právom sú tí agrobaróni, ktorí v chotári sú, on má právo obhospodáriť aj, príklad poviem, 50 hektárov katastrálnych ciest. Jak je to možné? A kde sú tí drobní roľníci? Pani riaditeľka, vystúpte v rozprave, ja vás vyzývam k tomu, a povedzte, koľko mladých, alebo Jaro Karahuta hovorí začínajúcich farmárov, to je správny výraz, lebo aj ja môžem byť začínajúci a už nikto o mne nepovie, že som mladý. Hej, švihák v najlepších rokoch, to už mám za sebou. Ale jednoducho toto nám tuná chýba. A však podajte tu vysvetlenie. Roky dozadu to sme sa tuná rozplývali, že ak mladí začínajúci farmári dostanú do nájmu poľnohospodársku pôdu, keď budú vykonávať špeciálnu rastlinnú výrobu, živočíšnu výrobu, od SPF-ka môže dostať 18 hektárov. Povedzte mi číslo, a to chýba v tej správe. Povedzte mi číslo, koľko takýchto farmárov na Slovensku a v jakej výmere dostali do prenájmu pôdu. Však tí, pán kolega je mladý, ale tí mladí farmári ťahajú za krátky koniec. Nikto si ich tuná nevšíma na Slovensku. To dokedy bude? Si myslíte, že s tými traktormi prišli tuná na výlet? Rozorať cesty, diaľnice? A nikto sa im nevenoval. Ale veď to sú tie problémy, ktoré my zažívame ako v regiónoch.
Ja som, dá sa povedať, z chudobného regiónu, poviem to tak, aby to ľudia pochopili. Najmenej rozvinutý okres, hej, najmenej. Ale z čoho majú tí ľudia žiť? No však tí ľudia žili v práci na pôde a v lese. A však my im v tom nebráňme, vytvárajme im tie podmienky. Tie bývalé družstvá, akým právom ony obhospodarujú pôdu Slovenského pozemkového fondu, pani riaditeľka? Podajte toto vysvetlenie! Jak je to možné? Lebo je to výhodné a úradníkom sa to nechce rozpísať na nejakých 20 alebo 30 súkromne hospodáriacich roľníkov?
Ja by som to do opačného garde postavil teraz. Najprv budú mať právo užívať pôdu štátnu, o tej hovorím, SPF-ka, drobní roľníci a to, čo sa zvýši, dostane ten majoritný, ktorý v chotári je. Sú tam traja, lebo väčšinou sú dvaja-traja. No ale to je, viete, to tak funguje, že to si rozdelia korisť, hej, oni si rozdelia korisť, berú dotácie, rozorú vám cesty tí chlapci, to som nedopovedal, ale však vám behajú na džípoch. Teraz keď mu poviete, že kde vy beháte po rolách krížom-krážom, on ani nevie, on nechápe vlastníckym právam, on ide na štvorkolke, on ide na motorke, my máme takto zničenú pôdu takto. Však to aj polícia nech sa tým zaoberá. Však a čo, veď to sú cudzie pozemky, ktoré sú zničené. To je jedno, či tam je štát alebo súkromník. Ale on vám prejde cez to a že vy tam pestujete trávu a venujete sa živočíšnej výrobe, on to ani nerozumie. No prejdite tuná, sa prechádzajte takto po parku v Bratislave, trhajte si ruže zo záhonov a toto všetko a skúste prejsť autom, čo budú s vami robiť. Ale v tom extraviláne to nikto nevníma. Stratil sa úplne totálny vzťah k pôde a vôbec, že čo je vlastníctvo, to je úplne nula bodov. To čo to? Veď Ústava Slovenskej republiky zaručuje vlastniť majetok a slobodne s ním nakladať.
Ale tuná to bolo spomenuté v tej rozprave, po sedemdesiatich rokoch, dobre, poviem 30 rokov od 89. roku, ale ľudia stále sa nemôžu dostať k svojim pozemkom. Viete, vy si kúpite, aj ste nový nadobúdateľ, vlastník, ste vlastníkom, ale len virtuálnym. Tu máte v katastri len nehnuteľnosti napísané, vy reálne chcete pracovať na tej pôde a vám je to znemožňované. To je tak na ministra poľnohospodárstva, prepáčte, no ale tak to súvisí to, tak sa to prelína. Ale to je tak hrubo diskriminujúce, že vlastníci pôdy sa nemôžu dostať k vlastnej pôde, či už ju zdedil, alebo ju kúpil, nadobudol. Však dobre, keď je to gazda, tak má pôdu, tak gazduje na tej, na tej roli, nie? Tak nebude vo fabrike sadiť paradajky. To je normálne. Alebo zemiaky. Ale oni sa nemôžu k vlastnej pôde dostať.
Ľudia, si to uvedomte, to je tak hrubo diskriminujúce. Máte 95 poslancov, ústavnú väčšinu, zrobte to hneď. Ten hladomor, ktorý tuná kolegyňa povedala, nejaký mesiac a pol dozadu, nestihol som na to nejak extra reagovať, lebo som akurát zmeškal tú faktickú, a to je jedno, ale ona to tak dobre povedala, že hrozí nám hladomor biblických rozmerov. A v tej Biblii je tam veľakrát napísaný ten hladomor, ale my to ignorujeme. Sedemsto kamiónov skadiaľ nám príde? Tu to bolo povedané, každý si bude chrániť každý zemiak, každé jabĺčko, nijaké Nemecko, nijaké, nijaké Španielsko ani Francúzsko, nepríde nám tuná kamión. Jednoducho robme voľačo s tou sebestačnosťou, ktorú, na ktorú my máme jednoducho... (Tlieskanie a reakcie z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kolegovia!

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo, aby som, hej, nenaťahoval ten čas. Ono by to bolo, pán predsedajúci, prepáčte, to je téma... (Vstup predsedajúceho.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Ja viem, pán poslanec.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
...na pol dňa rozprávať, koľko nespravodlivosti sa tuná nahromadilo za tie roky. Prepáčte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 16:24 - 16:26 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som pochopil návrh toho uznesenia, že sa to prešetrí všetko spätne od roku 2014. Takže nie od roku 2011, ale ináč v rámci vystúpenia, doplnenia alebo návrhu uznesenia ma to napadlo, prečo len od roku 2014. Ja sa tiež prikláňam za to, aby sme išli hlbšie dozadu, aby sme neboli možno teraz osobní voči konkrétnym ako ľuďom, ale keď tuná; a ďakujem, že to zaznelo v rámci rozpravy, lebo posledná kontrola bola roku 2011, ja by som ťa, pán kolega, poprosil, prehodnoťte ešte návrh tohto uznesenia, ja by som to navrhoval, aby to bolo od toho roku 2011 a celé komplexne všetko to prešetriť.
Viete, toľko nespravodlivosti a toľko sťažností, čo na Slovensku tuná je, a tie ataky a ten tlak, ktorý tuná je, však to dennodenne počúvame tuná. Poľnohospodári tuná štrajkujú, pomaly nikto si ich nevšimne. A prečo štrajkujú? (Zaznievanie gongu.) Aj v rámci tej rozpravy, ktoré to tu zaznelo. Jaké máme my tradičné hospodárstvo tuná vo veľkých lánoch? Figu borovú, však tu boli samí gazdovia, však s koňami tuná orali, robili, však aj na dolniakoch, jak veľké tieto lány sa obhospodarovali? Toto vyrábame tuná biodiesel, bionaftu, čo nám tuná to netreba, my znehodnocujeme pôdu. Jeden centimeter pôdy sto rokov, teda ornice, sto rokov sa tvorí. Však koľko to je? To je generácia našich starých otcov ešte. Generácia našich starých otcov a my to spláchneme takto dolu vodou.
Ja som v kraji hornatom, kde, prepáčte, že takto to poviem, ale za komunizmu sa rozorali všetky medze. Však tam je jaká erózia pôdy? Všetko sa splachuje ako dole, jaky má to negatívny vplyv na životné prostredie? Ale my tu len budeme plakať, sto rokov tu budeme plakať, ale naši dedovia neplakali, tí mali spuchnuté ruky od roboty a mozole na rukách a oni makali, oni robili. A to životné prostredie žilo ruka v ruke, jak zvierat, životného prostredia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 16:15 - 16:17 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tu jednej takej bolestivej témy, ktorej sme sa dotkli v rámci tej rozpravy, to sú naozaj tí drobní poľnohospodári. To je čosi úplne, totálne absurdné. Po sedemdesiatich rokoch vlastníci pôdy, pani riaditeľka, neverili by ste to, stále sa nevedia k vlastnej pôde dostať. To je úplne strašné. Veď tí agrobaróni ničia, šikanujú tých malých farmárov a tu sa, nemá sa ich kto zastať. Tu sme mali pani ombudsmanku, ktorá tu bude rozprávať táraniny, bulvárny plátok tuná predloží, ale ani zmienka o drobných poľnohospodároch, jak sú utláčaní. Ale kde aké fúzy, vlasy, kde sú pristrihnuté, tak to bolo plné v tej správe. To je čosi úplne neprijateľné toto, čo je tuná.
Pán kolega, tak ako si to povedal, naozaj my si tú poľnohospodársku pôdu, absolútne nemáme ju v žiadnej úcte. A to je absurdné, že Slovenský pozemkový fond, že nemá žiadny vplyv na životné prostredie. To je čo za blud? Samozrejme, že má. A keď je najväčším obhospodarovateľom alebo, respektíve prenajímateľom pôdy, tak má najväčší vplyv na životné prostredie v rámci Slovenskej republiky a nieže žiadny, ale naj-väč-ší. A dovolím si doplniť trošku takúto vec, lebo Slovenský pozemkový fond okrem pôdy veľakrát je vlastne vlastníkom aj lesov, nielen pôdy, ale sú tam aj lesy. Pani riaditeľka pritakáva, že... A tie nemajú vplyv na životné prostredie? Však majú a pozitívny, a keď my budeme drancovať tú pôdu a budú len tie veľké lány, samá kukurica, repka olejná, však samozrejme, že to bude negatívny vplyv na životné prostredie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 14:09 - 14:11 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán Čekovský, prepáčte, ale vy ste hrubým spôsobom zneužili snemovňu Národnej rady, aj my sme tu za opozíciu, kde sme vám udelili ten súhlas, aby ste mohli tuná vystúpiť, ale keby predsedajúci dal o tom hlasovať, nie je tu dostatočné množstvo poslancov Národnej rady, aby mohol, aby ste mohli dostať súhlas. Neurobili sme to. Ale vy ste to zneužili. Prepáčte, ale takýto prístup poslanca Národnej rady, ktorý je tu veľmi krátko a zneužíva ako tieto veci na svoju vlastnú, osobnú propagandu, a možno svojej strany, tak je to čosi, čo je neprimerané.
A k pánu Šeligovi chcem povedať toľko, lebo reagoval na mňa. Za mnou je ešte pán poslanec Pročko. Buďte taký láskavý... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Samozrejme, že to platí aj pre pána poslanca Pročka.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
113.
Buďte taký láskavý, tak ma, tak ma neopravujte, ma neopravujte, lebo ja som sa prihlásil včas a tuná nemáte vy morálne právo, aby ste tuná kohosi takto móresovali, že kedy sa má a kedy sa nemá ako prihlásiť.


Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
114.
Dobre.


Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
115.
Môžte si to pozrieť a opýtať sa technikov, kedy som sa prihlásil. Navyše vy ste sa, pán predsedajúci, pán Šeliga, vy ste sa dohodli s pánom Čekovským, aby ste udelili mu takto tuná slovo po štrnástej hodine. (Reakcia predsedajúceho.)
A tuná v zmysle dnešnej schôdze my sme mali skončiť o štrnástej hodine, teraz je 14.10 a stále ešte tuná rokujeme. Vy ste zneužili naše, našu dobrú vôľu, aby tri minúty pán Čekovský tuná mohol rozprávať a rozprával úplne od veci. Nezastavili ste ho napriek tomu, že nerozprával k predloženej správe, ktoré tu pani komisárka, zhodili ste celú túto prácu pani komisárky zo stola. Je to čosi nehorázne, toto, čo ste ako v piatok poobede zneužili Národnú radu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 13:58 - 14:00 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. To je faktom, že nikdy nikto nevie, kedy bude práve potrebovať pomoc a pomoc a odkázanosť na druhých. Dovolím si povedať, že práve telesne postihnutí vozičkári stále patria k marginalizovanej skupine. U nás na Slovensku je to ešte stále dosť vypuklé vidieť, a to je presne aj tá bezbariérovosť, ktorá nám chýba. Ale aj v uliciach mesta hneď, to nie sú len tie budovy, verejné budovy, ale aj ulice a mestá. Myslím si, že táto skupina ľudí stále nevie sa dostať možno voľne a bez pomoci druhých, aby prekonala tie, všetky tie bariéry, nechcem povedať všetky mestá, ale mnohé mestá také na Slovensku sú, kde jednoducho potrebujú veľkú asistenciu. Čo mám priateľov a známych, ktorí sú vozičkári, viem aj to podľa nich, že chcú si maximálne urobiť všetko sami a obslúžiť seba samých, nakoľko to dokážu. Tú asistenciu tých druhých ľudí prijímajú už naozaj len v nevyhnutných prípadoch, kedy si nevedia pomôcť. Spomenuté bolo tu tiež, taký veľmi vážny problém, ktorý tuná je, a to sú vozičkári, resp. pacienti, ktorí sú napojení na pľúcny ventilátor a sú odkázaní na, minimálne na tri prístroje, je faktom to, že ARO je to, kde prijíma akútne stavy týchto pacientov a pre dlhodobý proces naozaj na Slovensku neexistuje priestor taký, kde by to tak títo ľudia mohli sa ocitnúť. Čo čiastočne to supľuje na Slovensku, tak na pľúcnych ventilátoroch sú napojení pacienti práve v hospicových zariadeniach, možno toto neviete práve, pani komisárka, ale to sú tie pre... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis