Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2020 o 13:05 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 9:51 - 9:53 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Kuffa, ja som veľmi prekvapený a musím povedať príjemne, s tou časťou vášho vystúpenia, ktorá hovorila o tom, že ľudia žijúci v osadách, že sú chudobní a že to je primárny problém. Mňa ale ako človeka, ktorý síce nie je veriaci, ale ktorý pozná náboženstvo kresťanské, veľmi zaujalo to, že vy ako človek, ktorý sa tu v parlamente zastáva rómskych chudobných ľudí, že ako môžete koexistovať vo fašistickej organizácii, ktorá opakovane sa vyjadrila o ľuďoch žijúcich v osadách ako o niečom horšom, o podľuďoch, rasisticky, aj teraz. A naopak, keď ja som, síce v minulom volebnom období, ale viackrát apeloval na to, že tu hovoríme o extrémne chudobných ľuďoch, tak som bol zosmiešňovaný vašimi kolegami a bolo mi to trápne. Čiže ja sa vás pýtam ako veriaceho človeka, že či vy náhodou nie ste farizej, že či vám to niečo hovorí. A že či dodržiavate pravidlá, ktoré vás učí Biblia. Je to, je to naozaj veľmi smutné, že na jednej strane som myslel, že vás v podstate pochválim za to, že myslíte tak, ako by ste mali myslieť, ale to je všetko o ničom, keď pomáhate tým, ktorí bojujú proti tomu, aby sa zlepšil život chudobných ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 14:26 - 14:28 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ja by som chcel pána kolegu Kotlebu nejak upresniť v tom, že pokiaľ ide o analytické vyhodnocovanie činnosti súdov, tak to je niečo úplne iné, ako rozhodovanie vo veci samotnej súdov. Čiže to sa, myslím, že pán kolega Kotleba nepochopil.
Čo tiež nepochopil, je to, že ak nebudeme, ak nebude Slovensko v NATO, tak potom sa staneme predmetom hry niekoho iného a sa, je samozrejmé, že ten niekto iný má k pánovi Kotlebovi a jeho kolegom veľmi blízko. Keďže vieme, že fašisti a komunisti vždycky boli jedna ruka, čo vidíme tu aj v tomto parlamente, a, samozrejme, fašisti veľmi zručne využívajú všetky skulinky, kde sa môžu nacpať, a využívajú rafinovane nezhody medzi demokratmi k tomu, aby sa vklinili a aby nečestným spôsobom rozvracali spoločnosť. To je vystúpenie pána Kotlebu a to je aj pôsobenie jeho strany.
Podotýkam, že jeho strana, samozrejme, že mala byť zrušená súdom, a len vďaka Kočnerovi sa tak nestalo. To sa môžu, samozrejme, usmievať teraz páni, ale je to jasné, že toto ešte bude predmetom šetrenia, lebo neexistuje, že pán Kočner sa vyjadruje o tom, že ako zachránil Kočnera, a nič sa s tým nebude robiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 23.4.2020 9:07 - 9:09 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ja by som si, dobrý deň prajem ešte raz, ja by som si dovolil zareagovať na túto rozpravu. Treba povedať, že je tam určitá nepresnosť v tom, čo tvrdil kolega Susko, lebo profesor JUDr. Ján Mazák nie je vedený ako sudca. To, že niekto bol bývalý sudca, to je proste, to je kategória, ktorú ani ústava ani zákon o Súdnej rade nestanovuje. Je to binárne, buď sudca je, alebo sudca nie je.
Samozrejme, trošku sa to zamieňa občas s tým, že viacerí sudcovia, ktorí nevykonávajú sudcovskú funkciu, ako napríklad dobre známy pán Kičura, ktorý mimochodom je prvý kandidát navrhnutý stranou SMER, ktorý je vo väzení už, gratulujem týmto pánovi Podmanickému, ale myslím, že budú ďalší z tých, ktorých SMER navrhol na pozíciu ústavného sudcu, tak tu sa nejedná o ten prípad, kedy sa sudca rozhodol, že bude vykonávať nejaké iné povolanie, ale stále zostal sudcom. Čiže pán Mazák, keď sa pozriete do registra ministerstva spravodlivosti, nie je vedený ako sudca a ho tam jednoducho nenájdete.
Iný prípad je, samozrejme, pani Svetlovská, ktorá je aktívna sudkyňa a tam teda musím povedať, že pán Susko akosi poukázal na niečo, čo nie je celkom kóšer, ako sa hovorí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 23.4.2020 9:03 - 9:05 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, podľa čl. 141a ods. 1 písm. b) Ústavy Slovenskej republiky Národná rada volí a odvoláva troch členov Súdnej rady. Všetkým trom členom Súdnej rady voleným Národnou radou uplynulo funkčné obdobie, preto je potrebné, aby Národná rada zvolila troch kandidátov.
Predseda Národnej rady z toho dôvodu vyzval oprávnené subjekty, aby Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady podávali návrhy na členov Súdnej rady. Kandidáti musia spĺňať podmienky stanovené v čl. 141a ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a v § 3 ods. 2 zákona o Súdnej rade Slovenskej republiky. Členom Súdnej rady môže byť len osoba, ktorá je bezúhonná, má vysokoškolské právnické vzdelanie a najmenej 15 rokov odbornej praxe.
V určenom termíne boli predložené tri návrhy. Ústavnoprávny výbor prerokoval návrhy na členov Súdnej rady na svojej 9. schôdzi. Kandidáti boli pozvaní na schôdzu výboru a všetci kandidáti boli vypočutí. Uznesením č. 26 ústavnoprávny výbor konštatoval, že kandidáti JUDr. Andrej Majerník, prof. JUDr. Ján Mazák, PhD., JUDr. Alena Svetlovská spĺňajú stanovené podmienky. Ústavnoprávny výbor odporúča vykonať voľbu podľa ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky a Volebného poriadku o voľbe a odvolávaní funkcionárov.
Pán predseda, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 18:10 - 18:12 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Je prirodzené, že opozícia kritizuje premiéra, kritizuje túto vládu a robí to spôsobom podobným tomu, ako doteraz vládla. Klamstvá, kradnutie, prekrúcanie a vykrádanie nielen spoločnosti, ale aj myšlienok. To je celé o tom, ako vy ste vládli, tak aj teraz kritizujete. Nie je na tom štipka pravdy, pretože realita je taká, že jediné, čím sa bývalý premiér Pellegrini vyznačuje a čím je výnimočný, je to, že klame tak ako nikto. Premiér Pellegrini klame lepšie ako Fico, a to je čo povedať. Preto zabudnime na to, čo nám tu hovorí bývalý premiér Pellegrini, ktorý nám nechal špajzu prázdnu, lebo toto sú ľudia, ktorí rozkradli túto spoločnosť, toto sú ľudia, ktorých nominanti sú teraz v base a oni sa tvária, že majú morálne právo nás tu nejako kritizovať.
Realita je taká, že boj s COVID-om 19 je zároveň bojom o lepšiu spoločnosť.
A keď niekto vyčíta Igorovi Matovičovi, že je emocionálny, vy nemáte žiadne emócie, vy ste len stroj na kradnutie a na klamanie. Preto vy nemáte žiadne morálne právo na to, aby ste kritizovali Igora Matoviča. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) Je to realita, že ten, kto hovorí pravdu, tá pravda je vždy škaredá. Klamstvo je pekné a taký ste aj vy, pán Pellegrini. Pekný klamár. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 17:35 - 17:36 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Čo nebolo povedané v rozprave, je to, čo treba povedať ešte, ale, bohužiaľ, už to bolo spomenuté vo faktickej poznámke, je to, že realita je tá, že Kotlebova strana v tomto parlamente sa nachádza len preto, že jej to vybavil Kočner. (Smiech v sále.) To je, samozrejme, pre..., to je, to je možné, to je možné odbaviť nejakým smiechom. Avšak verím, že táto vláda sa dostane k tomu, že sa preverí to rozhodnutie a že sa preverí to, že ako sa k tomuto škandalóznemu rozhodnutiu dospelo. Potom uvidíme, že ako a koho sú tí voliči, ktorí za vás hlasovali. To sú voliči, ktorí, bohužiaľ, boli oblafnutí Kočnerom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 13:05 - 13:06 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Pôjdem po poradí.
Najprv rešpektované dohody. Ja ako poslanec nikdy nebudem hlasovať za fašistu alebo za komunistického blázna zato, aby reprezentovali našu republiku. To nech je každému jasné. Ja viem, že pánovi Ficovi sa zdá, že to je úplne v poriadku, ale mne nie. A to mne úplne stačí.
Keď hovoríte, pán Fico, že ste boli desať rokov premiérom, vieme, ako táto krajina vyzerá po tom, čo ste boli desať rokov premiérom. Strčte si to za klobúk! My o to nestojíme!
Keď hovoríte o tom, že má predseda parlamentu previerku na stupeň prísne tajné. A čo pani Trošková? A čo pán Vadala? Tí tiež mali previerku na stupeň prísne tajné, lebo boli pri tom! Boli pri vás, keď ste tam asistovali prostredníctvom vašej asistentky talianskej aj slovenskej mafii!
A pokiaľ ide o Čistý deň, my sa len dozvieme, teraz sa dozvieme, že kto všetko v tom Čistom dni bol a čo tam robil. To si píšte, že sa to dozvieme! Ešte sa k tomu Čistému dňu vrátime, to si pamätajte. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis