Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:34 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

30.6.2021 11:25 - 11:25 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Mohla by som to snáď stihnúť, je to krátke. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda Správnej rady ÚPN, vážené kolegyne, kolegovia, inštitúcia pamäti národa má zmysel. Je dôležitá pre demokratický vývoj na Slovensku a v širšom zmysle aj v Európe. Je dôležitá aj preto, aby sme poznali svoju minulosť, poučili sa z nej, aby sme to, čo bolo zlé, už nikdy ako národ nezopakovali.
Z výročnej správy je zrejmé, že Ústav pamäti národa prešiel organizačnou zmenou, ktorá má zabezpečiť, aby efektívnejšie plnila úlohy zverené štátom. Ide najmä o sprístupňovanie dokumentov a zverejňovanie informácií z doby neslobody, publikačnú, vedeckú, osvetovú a vzdelávaciu činnosť a udeľovanie štatútu účastníka a veterána protikomunistického odboja. Všetky tieto aktivity majú zmysel aj dnes.
Oceňujem všetky projekty, aktivity, semináre, ktoré Ústav pamäti národa počas minulého roka uskutočnil, hoci chápem, že v čase COVID-u to bolo zložitejšie. Teším sa, že pokračujú aj projekty napríklad "Pamatniky.sk", ktoré ako dokumentačno-vzdelávací projekt ponúka interaktívnu mapu Slovenska s vyznačenými pamätníkmi, pamätnými tabuľami, sochami, bustami a ďalšími pamätnými miestami, ktoré pripomínajú obete komunistickej totality.
Mapa je aj dokumentáciou pietnych miest a zároveň aj užitočným vzdelávacím nástrojom, ktorý môže byť užitočný aj pre učiteľov, rodičov či školské výlety. Taktiež ďakujem, že aj pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie sme mohli mať tuná v parlamente nainštalovanú prezentáciu a myslím si, že táto spolupráca aj s Ústavom pamäti národa verím, že bude pokračovať aj v budúcnosti.
Súčasná vláda sa vo svojom programovom vyhlásení jasne postavila na stranu tých, ktorí počas nacistického a komunistického režimu trpeli. Krátko zacitujem z programového vyhlásenia vlády: "Vláda bude podporovať zvyšovanie povedomia o totalitných obdobiach slovenskej histórie, uctenie si pamiatky rovnako obetí fašistického aj komunistického režimu na Slovensku, rozšíri úlohy a zlepší postavenie Ústavu pamäti národa, bude sa usilovať o začlenenie jeho činnosti do vzdelávania na stredných a vysokých školách. Vláda Slovenskej republiky zároveň podporí všetky formy vzdelávania v prospech posilnenia občianskeho povedomia o význame demokracie a jej kľúčových pilierov a nástrojov." V tomto aj vláda Igora Matoviča, rovnako aj parlament v minulom roku a rovnako aj vláda Eduarda Hegera v tomto roku koná.
Minulý rok parlament schválil konkrétne dva návrhy noviel zákonov. Prvá sa týkala nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a ďalšia podpora veteránov protikomunistického odboja. Návrhy boli úspešné a dnes Sociálna poisťovňa vypláca príspevky k dôchodku týmto veteránom za mesiace neslobody. Verím, že v čo najkratšej dobe budú vyplatení skoro všetci, keďže veteráni protikomunistického odboja majú pomerne vysoký vek.
Vláda aj parlament vlastne týmito konkrétnymi skutkami chce zmierniť krivdy spáchané totalitnými režimami. V tomto rovnako oceňujem pomoc a podporu aj pri týchto návrhoch pomoci zo strany Ústavu pamäti národa. Stále je pred nami ešte pár úloh, v ktorých vláda deklarovala a na ktorých už pracuje. Jedna je aj z toho, ako spomínal aj pán predseda, budova pre Ústav pamäti národa a ďalšie sú dokončenie delimitácie archívu. V tomto vláda prijala aj uznesenie, v ktorom ministerstvo vnútra koná, a rovnako aj čo sa týka budovy verím, že to bude v jeseni úspešne ukončené.
Krátko by som sa už len na záver poďakovala, že verím, že tento cieľ, ktorý si dala vláda v programovom vyhlásení vlády, bude splnený. Možno ešte aj skôr ako počas štvorročného volebného obdobia.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 22.6.2021 18:58 - 19:06 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Dúfam, že ešte vydržíte päť minút, ale potrebujem tieto veci pre záznam povedať, aj keď tu mnohí kolegovia, ktorí návrh kritizovali, nie sú.
Prvé, kolektívna vina. Zdá sa, že sa nám tu rozmáha taký nový nešvár. Aj v parlamente sa objavujú ľudia, ktorí sa pokúšajú dávať slovám iný význam, ktorí sa pokúšajú pôvodný význam slov relativizovať. Špeciálne sa to týka slov súvisiacich s komunistami a ich totalitou. Najskôr sa pokúsili relativizovať obsah pojmu politický väzeň. Teraz sa pokúšajú relativizovať pojem kolektívna vina. Tak si to teda ujasnime.
Slovné spojenie kolektívna vina sa používa v súvislosti s neospravedlniteľným prijatím židovských kódexov a transportami desaťtisícov nevinných slovenských občanov do koncentračných táborov. Slovné spojenie kolektívna vina sa používa v súvislosti s povojnovým odsunom československých občanov, sudetských Nemcov a našich Maďarov. Slovné spojenie kolektívna vina sa môže týkať tzv. kulakov a násilnej kolektivizácie ich pôdy. Slovné spojenie kolektívna vina sa môže týkať odsunu stoviek intelektuálov a pre komunistov nepohodlných úradníkov vysídlených z Bratislavy a z ďalších miest na vidiek. To je kolektívna vina, ktorej následkom boli perzekúcie a kriminalizácia celých skupín ľudí, obetí totalitných režimov. Tieto perzekúcie, kriminalizáciu a porušovanie základných ľudských práv a slobôd plánovali a vykonávali aj komunisti a ich rozsiahly aparát.
Na rozdiel od nich my nejdeme na základe predloženého návrhu zákona nikoho perzekvovať ani kriminalizovať. Na základe predloženého návrhu zákona nikto nebude postavený pred súd. Nikomu nezoberieme a neznárodníme jeho majetok. Nikoho neodsunieme do pohraničia ani do zberných táborov. Nikoho nepošleme do PTP. Neurobíme to, pretože nie sme ako oni. Neurobíme to, pretože veríme v demokraciu, právo a spravodlivosť.
Sú medzi nami ľudia, ktorí sa pokúšajú z predstaviteľov totalitného komunistického režimu urobiť obete. Týmto ľuďom hovorím jasné... jasne, bývalí vysokopostavení komunisti a eštebáci neboli a nie sú obete. Práve naopak, za svoju činnosť v prospech totalitného režimu boli privilegovaní, jednak prostredníctvom nadpriemerných platových podmienok, ale aj vo forme oficiálnych či neoficiálnych spoločenských výhod pre nich samotných, ako aj pre ich rodinných príslušníkov, napríklad s možnosťou rýchlejšieho kariérneho napredovania, privilegovaným zaobchádzaním v kontakte so štátnymi úradmi, podnikmi, dokonca aj zdravotníckymi zariadeniami, možnosťou cestovať do zahraničia či študovať na spoločensky prestížnych univerzitách a odboroch a v neposlednom rade tiež vo forme garancie vyšších starobných dôchodkov a príplatkov pre nich samých a od týchto dôchodkov odvodených nadpriemerných vdovských a vdoveckých dôchodcov pre ich rodinných príslušníkov. Chcem ešte raz zdôrazniť, snahu robiť z predstaviteľov totalitného komunistického režimu obete rozhodne odmietam a vyzývam vás, aby sme ju odmietli všetci. Okrem iného aj z úcty k obetiam totalitných režimov.
Druhou oblasťou pripomienok boli otázky, či je takýto zákon potrebný, spravodlivý a vykonateľný. Spolu s predkladateľmi som presvedčená, že takýto zákon je potrebný, a to preto, že napráva doterajšiu nespravodlivosť a nemorálnosť. Považujeme to totiž za nespravodlivé a nemorálne, aby osoby, ktoré boli vrcholovými predstaviteľmi totalitnej komunistickej štátnej moci, a tí, ktorí tejto moci vo vymedzených organizáciách slúžili, boli za svoju činnosť v prospech totalitného režimu aj naďalej privilegovaní formou poberania nadpriemerných dôchodkových dávok.
Predložený návrh zákona teda umožní nastoliť spoločenskú, historickú a sociálnu spravodlivosť medzi tými, ktorí odsúdeniahodnému režimu slúžili, a tými, ktorých na základe, ktorým boli základné ľudské práva a slobody počas totalitného komunistického režimu porušované. Spravodlivý je preto, že každý jeden prípad budú zodpovedné orgány posudzovať individuálne a na základe zákona. To je, mimochodom, obrovský rozdiel v porovnaní s množstvom káuz obetí totalitného režimu. Komunistický režim totiž prenasledoval vlastných občanov mimo zákonného rámca, často len na základe tajných rozkazov. Tým porušoval vlastné zákony a medzinárodné zmluvy, ku ktorých sa dodržiavaniu sám zaviazal.
Spravodlivosť predloženého návrhu je aj v tom, že po prijatí budú nezaslúžené benefity odobraté individuálne a len za roky služby totalitnému režimu. Dôležitým princípom, ktorý návrh zákona rešpektuje, je zákaz retroaktivity. Už vyplatené dôchodky teda nebudú musieť vracať. Opätovné určenie dôchodku bude pôsobiť len do budúcnosti.
A, samozrejme, každý dotknutý bude mať možnosť odvolať sa na... v prvom kroku voči rozhodnutiu a následne domáhať sa aj súdnej ochrany. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, nálezmi Ústavného súdu Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, je v súlade s právom Európskej únie a v plnej miere rešpektuje súvisiacu judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva.
A napokon posledné a po tretie, zákon je vykonateľný. Ku prijatiu legislatívy, ktorou boli znížené dôchodkové dávky bývalých vrcholových predstaviteľov orgánov komunistickej moci alebo príslušníkov zamestnancov a funkcionárov bezpečnostných zložiek komunistického režimu, najmä tajných služieb, politickej polície, niektorých zložiek ozbrojených zborov, došlo v minulosti vo viacerých postkomunistických krajinách Európy. Medzi tieto krajiny patrí napríklad Česká republika, Estónsko, Lotyšsko, Maďarsko, Spolková republika Nemecko či Poľsko.
Aj na Slovensku sa už v minulosti dôchodky prepočítavali. Možno si spomeniete, že Sociálna poisťovňa v roku 2018 prepočítala celkovo asi 130 000 starobných dôchodkov, dôchodcov, pardon, dôchodkov. My predpokladáme, že po prijatí tohto návrhu zákona by mohlo prísť k prepočítaniu približne 5 000 dôchodkových dávok. 130 000 dôchodcov už pracovníci Sociálnej poisťovne prepočítali, a to za menej ako rok. Verím, že aj prepočítanie tých 5 000 dôchodkov zvládnu pracovníci Sociálnej poisťovne a príslušných rezortných útvarov sociálneho zabezpečenia v primeranom čase.
Vážení kolegovia a kolegyne, aby sme sa ako krajina vedeli pohnúť dopredu, musíme sa vysporiadať s minulosťou. Súčasťou vysporiadania sa so svojou minulosťou je aj naprávanie krívd z minulosti. Preto vás prosím, aby sme a aby ste predložený návrh zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom totalitného komunistického režimu podporili.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 22.6.2021 17:08 - 17:12 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky (ruch v sále a zaznievanie gongu) zo dňa 22. júna 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky poslanec Národnej rady Ján Herák 21. júna 2021 doručil písomné rozhodnutie predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zaniká dňom doručenia písomného rozhodnutia.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a zákona, pardon, Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky dňom 22. júna 2021 nastúpenie náhradníkov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nasledovne.
Na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Heráka nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Radovan Marcinčin, ktorý vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča a na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča nastupuje náhradník Sebastián Kozarec.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníkov podľa § 71 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a podáva Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky spolu so svojím návrhom.
Predkladám návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý znie takto:
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 22. júna 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie:
1. že podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Herák 21. júna 2021 doručil predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky písomné rozhodnutie o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zaniká dňom doručenia písomného rozhodnutia o vzdaní sa mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, teda 21. júna 2021.
2. že predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa § 71 ods. 1, 4 a 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. b) a c) a ods. 3 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov dňom 22. júna 2021 nastúpenie náhradníkov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nasledovne:
- na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Heráka nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Radovan Marcinčin, ktorý od 22. marca 2020 vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča,
- na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča nastupuje podľa poradia uvedeného v zápisnici v Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2020 náhradník Sebastián Kozarec, narodený 20. augusta 1997, bytom Dechtice.
3. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, dajte hlasovať o uznesení Národnej rady.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 16:56 - 16:57 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja musím zase len smutne skonštatovať ako po prvom čítaní, pán Blaha, že vy ste si zákon nečítali, a plietli ste si dojmy s pojmami. My nikoho neodsudzujeme. To máte úplne mylnú predstavu, čo tam je napísané. My len znižujeme časť dôchodkov ľuďom, ktorí boli zodpovední za tento režim, ktorý porušoval základné ľudské práva a slobody.
A ak hovoríte o starých ľuďoch, dôchodcoch, ja by som chcela iba povedať, že posledný človek, ktorý, predpokladám, že robil v ŠtB, je ročník narodenia 1971. Predpokladám, že je stále aktívny pracovne. Na ostatné veci budem reagovať v záverečnom slove po diskusii, lebo mám pocit, že to, čo opakovali všetci tí, ktorí s tým návrhom nesúhlasia, ste dneska zodpovedali vy, teda zopakovali vy v pléne. A myslím si, že sa mýlite. A budem veľmi rada, ak o tom bude rozhodovať Ústavný súd.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 16:29 - 16:30 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Rada by som uviedla návrh zákona, ktorý predkladáme spolu s mojimi kolegami poslancami o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom totalitného komunistického režimu.
Cieľom a hlavným účelom tohto zákona je odobratie nezaslúžených benefitov poskytovaných v dôchodkovom zabezpečení bývalým vrcholným predstaviteľom komunistickej moci a jej aparátu v bezpečnostných zložkách, to jest osobám, ktoré sa podieľali na riadení a výkone politicky motivovanej represie v období komunizmu, resp. pracovali v inštitúciách a organizáciách, ktorých hlavným poslaním bolo udržať totalitný komunistický režim pri moci za každú cenu. Zároveň má, zákon má zároveň slúžiť aj ako varovanie do budúcnosti, že porušovanie základných ľudských práv a slobôd zo strany akéhokoľvek režimu nebude tolerované a osoby, ktoré taký režim podporujú, nebudú za svoju službu v prospech neho žiadnym spôsobom privilegované.
Účelom zákona nie je žiaden akt pomsty voči dotknutým osobám, ale je ním nastolenie základnej spoločenskej spravodlivosti. Podľa nás je nespravodlivé, dokonca nemorálne, aby predstavitelia totalitnej moci a tí, ktorí jej slúžili pri potláčaní základných ľudských práv a slobôd, boli aj naďalej za svoju činnosť v prospech totalitného režimu privilegovaní. Dôchodkové zabezpečenie bývalých vrcholových predstaviteľov komunistickej moci a ich aparátu, bezpečnostných zložkách je nadpriemerné nielen v porovnaní s dôchodkami ich obetí, ale aj v porovnaní s priemernými dôchodkami občanov Slovenskej republiky. Odobratie nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu považujeme za legitímne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.6.2021 11:13 - 11:13 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne. Poprosím členov mandátového a imunitného výboru 13.30 hod. v miestnosti 183, tam, kde sme boli naposledy. Budeme zas krátko zasadať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.6.2021 9:43 - 9:45 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Informácia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky z 15. júna 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Prezidentka Slovenskej republiky 8. júna 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Jána Mičovského, povereného riadením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
Ján Mičovský si počnúc dňom 9. júna 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Vojtechovi Tóthovi, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Mičovského, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 8. júna 2021. Vojtech Tóth zostáva náhradníkom za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
Predkladám návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky v tomto znení: Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 17. 6. 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie:
1. že prezidentka Slovenskej republiky 8. júna 2021 prijala demisiu člena vlády Slovenskej republiky Jána Mičovského, povereného riadením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Po prijatí demisie člena vlády Slovenskej republiky si Ján Mičovský počnúc dňom 9. júna 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky;
2. že podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vojtechovi Tóthovi, ktorý 22. marca 2020 nastúpil ako náhradník za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Mičovského, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 8. júna 2021;
3. zánikom mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Vojtech Tóth zostáva náhradníkom za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí;
4. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, dajte hlasovať o uznesení Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončila som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 16:34 - 16:35 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky kolegom. Niektoré, myslím si, že netreba vôbec komentovať.
Možno by som spomenula iba dve veci k pani poslankyni Vaľovej. Ubezpečujem vás, že môj vek sa časom už iba bude zlepšovať, že tento hendikep sa odstráni časom.
A druhé pánu poslancovi Kamenickému. Ja som v tom prejave povedala veci, ktoré podľa mňa počas vašej vlády tak boli. Vy chcete povedať, že počas vlády, v ktorej ste boli, sa ľudia neobávali nitrianskej skupiny tzv. bödörovcov? Alebo že počas toho, keď ste boli vo vláde, že polícia pomáhala a slúžila všetkým, a nie iba vyvoleným? Ja som ten pocit nemala, preto som to tam povedala a myslím si, že je to úplne presné pomenovanie obdobia, v ktorom ste vy boli súčasťou tejto vlády. A, áno, vláda je zodpovedná za celé to obdobie, keď vládne. To znamená, že aj vy spôsobom, pretože ste boli minister v tejto vláde.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 16:16 - 16:21 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som sa dnes špeciálne prihovorila poslancovi Robertovi Ficovi, poslancovi Petrovi Pellegrinimu, poslankyniam Denisy (Denise, pozn. red.) Sakovej a Ľubici Laššákovej, poslancom Jaroslavovi Baškovi, Ladislavovi Kamenickému, Richardovi Rašimu, Jánovi Richterovi, Ľubomírovi Vážnemu a Petrovi Žigovi.
Prihováram sa vám preto, že ste spoluzodpovední za nespravodlivosti z nedávnej minulosti, s ktorými sa teraz ako spoločnosť musíme vyrovnávať. Ste spoluzodpovední, pretože ste boli predsedami, ministrami, štátnymi tajomníčkami či tajomníkmi vlád, ktoré umožnili vznik a fungovanie systému tzv. naši ľudia. Pripomeňme si, že názov dostal podľa najmenšieho z nich, malého Lacka a že svet sa o vašich ľuďoch dozvedel vďaka odvahe dvoch policajtov.
Už pri vzniku SMER-u sa hovorilo o akcionároch a mužoch v pozadí. Počas vašich vlád sa mnohí ľudia obávali nitrianskej skupiny tzv. bödörovcov. Počas vašich vlád ste umožnili to, že časť polície pomáhala a slúžila nie všetkým, ale iba vyvoleným. Počas vašich vlád došlo k podozrivým odnímaniam a zastavovaniam vyšetrovania prípadov a vy ste sa len prizerali. Počas vašich vlád sa udialo to, čo váš riaditeľ finančnej polície pomenoval: „My sa tu hráme na bohov a za peniaze sme ochotní urobiť všetko.“ Vy ste boli vo vláde a korupcia nabrala také rozmery, že státisícové úplatky, ktoré Slobodník priznal, citujem, „sú len zrnkom toho, čo sa udialo, a to nielen v bezpečnostných zložkách, ale aj v iných sférach, ako je hospodárstvo, finančníctvo a podobne“.
Som presvedčená, že naša krajina sa nevie pohnúť dopredu, ak sa nevysporiadava so svojou minulosťou. V prípade Slovenska sme sa museli vysporiadať so zlyhaniami našich predkov počas Slovenského štátu a ospravedlniť sa za desaťtisíce zmarených životov. Na júnovej schôdzi budeme hlasovať o ďalšom zákone, ktorý nám má pomôcť vysporiadať sa s našou komunistickou minulosťou, aspoň symbolickým odobratím nezaslúžených benefitov bývalým komunistickým pohlavárom a eštebákom.
A, áno, jedného dňa sa budeme musieť vysporiadať aj s našou mečiarovskou minulosťou, špeciálne s únosom prezidentovho syna a vraždou Róberta Remiáša. V tomto zmysle je veľmi symbolické, že sa o vyšetrovaní zločinov vašich ľudí hovorí v pléne práve počas obdobia, keď sa rozhodovalo a prebiehalo odvolávacie konanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. To, čoho sme dnes svedkami, čo v súčasnosti vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní, čím sa zaoberajú súdy Slovenskej republiky, väčšina z toho sa týka minulosti, počas ktorej vládli vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Tie vlády, ktorými predsedami a členmi ste boli vy, kolegovia. Zoči-voči pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej by som od vás namiesto kriku a obviňovania očakávala skôr verejné ospravedlnenie alebo aspoň pokorné mlčanie.
A teraz sa prihovorím... (Potlesk.) A teraz sa prihovorím nám koaličným poslancom a členom vlády a aj všetkým našim nasledovníkom. Hoci sa človek môže cítiť kráľom, keď je premiérom, ministrom alebo poslancom, máme, dokonca musíme neustále myslieť na to, že sme v službe, že naším jediným privilégiom má byť to, že môžeme veci verejné formovať priamo. A my chceme formovať a máme formovať zákony tak, aby žiadne podozrenie zo žiadnej trestnej činnosti nezostalo bez povšimnutia. Orgány činné v trestnom konaní musia mať priestor a podmienky na to, aby v súlade so zákonom vyšetrili každé podozrenie z trestného činu. A polícia, prokuratúra i súdy sú povinné dodržiavať zákony a postupovať len v rámci svojich zákonných kompetencií, tak ako to uviedol aj pán minister Mikulec.
Je dôležité, aby sme si my všetci, aby sme mali my všetci na pamäti a vždy konali v súlade so zákonom. Pred nespravodlivosťami nesmieme zatvárať oči. A špeciálne my politici máme zodpovednosť za to, čo sme sľúbili – dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.
Ja dodávam, že našou povinnosťou je rozširovať priestor pre slobodu a spravodlivosť, lebo aj my sa staneme jedného dňa súčasťou minulosti a budú nás súdiť podľa našich skutkov.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.6.2021 12:59 - 13:00 hod.

Anna Andrejuvová
Poprosím členov mandátového a imunitného výboru 13.40 v miestnosti 183. Ďakujem.
Skryt prepis