Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

30.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.10.2021 11:21 - 11:21 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne, pán predseda. Chcela by som pozvať členov výboru mandátového a imunitného, dneska 12.30 na 20. schôdzu. Bude to v miestnosti zimná záhrada vedľa ubytovacieho zariadenia. Ďakujem, 12.30.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.10.2021 11:19 - 11:19 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Chcela by som pozvať členov mandátového a imunitného výboru teraz 12.30 do rokovacej miestnosti 183. Bude to pomerne krátke. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:23 - 15:24 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, ja možno iba tri poznámky, prvá z nich je, že, to už hovorila aj predkladateľka pani Anka Záborská, pani poslankyňa, že to je návrh, ktorý má pomôcť tehotným ženám, ktoré potrebujú viac času, tie, ktoré sú rozhodnuté, tie na tie potrat pôjdu, ale my chceme rozšíriť ten priestor ženám, ktoré potrebujú viac času, a myslím si, že tento návrh je, vychádza z tých lehôt, ako bývajú vo väčšine krajín Európy, ktorý som čítala naposledy minulý týždeň, a áno, v tej analýze, ktorá, ktorú robila tá, porovnávaciu analýzu, Parlamentný inštitút: Interrupčná legislatíva vo vybraných štátoch Európy, sú tam rôzne tabuľky a dá sa z nich aj rôzne veci prečítať, ja som si vybrala tú, ktorú som minule citovala, o tých lehotách, ale sú tam aj tabuľky, ktoré hovoria, že napríklad pri ohrození života a zdravia žien je to skoro vo všetkých krajinách úplne normálne, že, samozrejme, to zdravotnícke zariadenie musí pristúpiť k záchrane tej ženy, aby ju teda zachránil.
Takže ja si myslím, že tá porovnávacia analýza hovorí mnohé fakty, a áno, ja som sa zamerala na tie, kde sú tie lehoty v tej, v tých krajinách Európy v priemere tri dni a viac dní, aby sa ženy mohli rozhodnúť pre to dieťa, ak teda sa nevedia rozhodnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.9.2021 11:52 - 11:52 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne. Dnes má byť 12.30 h. mandátový a imunitný výbor. Prekladá sa na ďalšiu schôdzu. Pán Suja požiadal o ospravedlnenie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 9:56 - 9:57 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec, vo vašom vystúpení bolo niekoľko faktických chýb a neprávd. Možno úplne takú, takú, ten rozpor, ktorý ste mali prvý, hovoríte, že na čo na jednej strane dávame príspevok rodičom ťažko postihnutého dieťaťa, ale v názve vaše strany je napísané slovíčko solidarita. Ak neviete, čo to znamená, znamená to podporovanie sa navzájom a svornosť. A áno, aj tieto peniaze pomôžu tým matkám. Proste je to tak a ony vám to povedia samy.
Potom ste hovorili, že organizácia Ženské kruhy hovorí, že nosiť štyri dni dieťatko, ktorému nebije srdiečko, bude musieť dodržiavať tú lehotu, to nie je pravda. Ide o bezprostredné ohrozenie života, a toto je úplne nesprávna informácia, ktorú ste určite povedali.
A tretia vec je, takisto povedali, že neľudské sú čakacie lehoty, tak potom asi v celej Európe majú neľudské čakacie lehoty, aby si žena rozmyslela, či sa rozhodne pre ukončenie tehotenstva, a to je napríklad v Albánsku sedem dní, v Belgicku šesť dní, v Holandsku päť dní. Potom sú tu v priemere tri dni vo všetkých európskych krajinách, v Ruskej federácii do sedem dní, v Taliansku sedem dní. Čiže iba na dovysvetlenie toho, čo ste vy hovorili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.9.2021 13:34 - 13:38 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda.
Informácia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 16. septembra 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Bubnár 31. augusta 2021 doručil písomné rozhodnutie predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zanikol dňom doruč... písomného doručenia rozhodnutia.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky dňom 1. septembra 2021 nastúpenie náhradníkov za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti nasledovne:
Na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Bubnára nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marek Šefčík, ktorý od 22. marca 2020 vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Budaja, a na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Budaja nastupuje náhradník Vojtech Tóth.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníkov podľa § 71 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a podáva Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky spolu so svojím návrhom.
Predkladám návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky zo 16. septembra 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie
1. že podľa čl. 81 a čl. 81a písm. b) Ústavy Slovenskej republiky poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Bubnár 31. augusta 2021 doručil predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky písomné rozhodnutie o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zanikol dňom doručenia písomného rozhodnutia o vzdaní sa mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, teda 31. augusta 2021;
2. že predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa § 71 ods. 1, 4 a 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 10 ods. 1, ods. 2 písm. b) a c) a ods. 3 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov dňom 1. septembra 2021 nastúpenie náhradníkov za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti nasledovne:
- na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Bubnára nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marek Šefčík, ktorý od 22. marca 2020 vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Budaja;
- na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Budaja nastupuje podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2020 náhradník Vojtech Tóth, narodený 7. novembra 1980, bytom Košice;
3. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o uznesení Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 23.7.2021 10:19 - 10:23 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 23. júla 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Vláda Slovenskej republiky dňom 15. júla 2021 odvolala z funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, vypnite si mobilné telefóny, dobre, buďte takí láskaví a nenarúšajte priebeh schôdze.

Andrejuvová, Anna, poslankyňa NR SR
... a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Martina Fecka.
Martin Fecko si dňom 16. júla 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Rastislavovi Jílekovi, ktorý 24. marca 2020 nastúpil ako náhradník za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Martina Fecka, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 15. júla 2021. Rastislav Jílek zostáva náhradníkom za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
Vláda Slovenskej republiky odvolala dňom 21. júla 2021 z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Michala Luciaka.
Michal Luciak si dňom 22. júla 2021 začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Viere Leščákovej, ktorá 23. marca 2020 nastúpila ako náhradníčka za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Michala Luciaka, zanikol mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky dňom 21. júla 2021. Viera Leščáková zostáva náhradníčkou za stranu ZA ĽUDÍ a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
Predkladám návrh uznesenia Národnej rady, ktorý teraz prečítam.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 23. júla 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie:
1. že vláda Slovenskej republiky dňom 15. júla 2021 odvolala z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Martina Fecka. Odvolaním z funkcie štátneho tajomníka si Martin Fecko začal dňom 16. júla 2021 uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky;
2. že vláda Slovenskej republiky odvolala dňom 21. júla 2021 z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Michala Luciaka. Odvolaním z funkcie štátneho tajomníka si Michal Luciak začal dňom 22. júla 2021 uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
3. že podľa § 71 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Rastislavovi Jílekovi, ktorý 24. marca 2020 nastúpil ako náhradník za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Martina Fecka, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 15. júla 2021. Zánikom mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Rastislav Jílek zostáva náhradníkom za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí;
Viere Leščákovej, ktorá 23. marca 2020 nastúpila ako náhradníčka za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Michala Luciaka zanikol mandát poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky dňom 21. júla 2021. Zánikom mandátu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Viera Leščáková zostáva náhradníčkou za stranu ZA ĽUDÍ a na kandidátnej listine v pôvodnom poradí;
4. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o uplatňovaní a zániku mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o uznesení Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 16:25 - 16:25 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. A ja si vyberem teda iba niektoré, lebo iba niektoré možno stojí zato okomentovať.
K pánu Pellegrinimu, ja oceňujem, že podporujete návrhy, ktoré sa týkajú proticovidových opatrení. Samozrejme, očakávala by som možno postup opozície podporný oveľa viacej, tak ako to je v iných krajinách, pretože zaočkovanosť v našej krajine je nízka a je to aj vďaka tomu, že opozícia v tomto nepodporuje zdravie občanov. To znamená, že oceňujem kroky po tornáde, že viete pomôcť možno s podporou týchto návrhov zákonov, a očakávala by som ešte oveľa viac.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.6.2021 16:06 - 16:11 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne a kolegovia z koalície, návrhy starého a nového SMER-u, pravej a ľavej ĽSNS na vyslovenie nedôvery jednotlivým členom vlády sú priehľadným pokusom obrať nás o priestor, čas a sústredenie sa na veci podstatné.
Poslankyne a poslanci zo starého aj nového SMER-u vyčítajú Igorovi Matovičovi vo svojom návrhu rôzne veci a často používajú veľké slová. Ako absolútne, nemorálne, na jednom mieste systematické, na inom chaotické a podobne.
Chcem vám povedať, vážené kolegyne a kolegovia z koalície, že keď som ten návrh čítala, neverila som vlastným očiam. Naozaj môžu takýto návrh podpísať ľudia, ktorí sú spoluzodpovední za smutný výsledok 12 rokov vládnutia? Neopravené nemocnice, neopravené policajné oddelenia, neopravené budovy patriace armáde, školstvu, kultúre, neopravené cesty, mosty. Nedokončené alebo úplne nefunkčné štátne IT systémy. A čo je najhoršie, úplný rozpad právneho štátu. Roky, keď mohli a mali pomôcť všetkým ľuďom v krajine, pomáhali iba svojim ľuďom.
Keď som návrh čítala, uvedomila som si, že mi starý aj nový SMER pripomína tornádo. Sformoval sa zo starých vetrov za pekného počasia. Namiesto toho, aby využili svoju vtedajšiu silu a priaznivú ekonomickú situáciu na tvorenie, umožnili deštrukciu štátu a rozkrádanie v nepredstaviteľných rozmeroch. Roky, keď mali šetriť, míňali.
Zas a znova treba členom vlády a poslancom starého a nového SMER-u pripomínať, čo sa tu dialo počas ich vlád. Umožnili niektorým svojim vyvoleným, aby sa tu hrali na bohov a za peniaze boli ochotní urobiť všetko.
Vážené kolegyne a kolegovia, do pamäte národa sa vlády starého a nového SMER-u neuložia ako vlády tvorivé. Uložia sa ako vlády deštruktívne, počas ktorých korupcia nabrala také rozmery, že státisícové úplatky, ktoré priznal bývalý vrcholový policajný funkcionár Slobodník, boli, teraz citujem, „len zrnkom toho, čo sa udialo, a to nielen v bezpečnostných zložkách, ale aj v iných sférach, ako je hospodárstvo, finančníctvo a podobne“.
Všetky tie ukradnuté peniaze pritom mohli pomôcť ľuďom, pán Fico. Myslím, všetkým ľuďom na Slovensku, nielen vyvoleným, ktorí pomáhali založiť starý či nový SMER, pán Pellegrini. Aj preto, čo sa tu dialo za vlád starého a nového SMER-u, dostal Igor Matovič dôveru ľudí a vyhral v parlamentných voľbách 2020. Igor Matovič vás porazil. Už sa s tým zmierte.
Vážené kolegyne a kolegovia z koalície, Slovensko treba po tornáde starého a nového SMER-u opraviť, zmodernizovať. Namiesto šedého, polorozpadnutého, polorozkradnutého Slovenska potrebujeme našu krajinu opraviť zvnútra aj zvonku, obrazne aj doslovne.
Tieto opakujúce sa schôdze na vyslovovanie nedôvery jednotlivým členom vlády nás oberajú o drahocenný čas. Namiesto tvorenia a spolupráce robia starý a nový SMER to, čo im je srdcu blízke, opäť deštruujú.
Za seba hovorím, že svoj čas chcem venovať tvoreniu, nie ničeniu, tvoreniu, ktoré má pomôcť Slovensku a všetkým ľuďom.
Kolegyne a kolegovia, opoziční poslanci, po živelných katastrofách sa cení každá pomocná ruka, ale keď niekto, keď je niekto ufrflaný alebo zavadza, poprosia ho, aby nezdržiaval. Prosím, zvážte, či chcete priložiť ruku k dielu. A ak nie, prosím, nezdržiavajte. Na Slovensku toho potrebujeme aj počas tohto leta urobiť veľa užitočného.
Vážené kolegyne a kolegovia, Igor Matovič má moju dôveru, Igor Matovič má dôveru celého poslaneckého klubu OĽANO, Nová kresťanská únia a Zmena zdola, preto budeme hlasovať proti návrhu, ktorý predložila opozícia.
Pán minister, držím ti palce a teším sa na ďalšiu spoluprácu. Poďme spolu opraviť Slovensko a spraviť ho lepšou krajinou pre všetkých ľudí.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

30.6.2021 11:25 - 11:25 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne. Ja už iba krátko. Ja by som sa, zabudla som to povedať v prejave, poďakovala všetkým zamestnancom Ústavu pamäti národa a celú koordináciu a pomoc pri tých návrhoch. Ďakujem.
Skryt prepis