Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2021 o 14:30 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.2.2022 11:16 - 11:16 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne. Členovia Mandátového a imunitného výboru dneska 12.15 hod., miestnosť 143. To je výbor pre zdravotníctvo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.12.2021 11:19 - 11:19 hod.

Anna Andrejuvová
Ďakujem pekne. Prosím členov mandátového a imunitného výboru, že dnes je zasadnutie 12.30, ale v miestnosti č. 143, čo je výbor pre zdravotníctvo, 143, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2021 18:11 - 18:12 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Ja možno iba krátko. V tom uznesení sú vyjadrené vety, ktoré by som rada prečítala. A píše sa tam aj, že podporujeme prevenciu nelegálnej migrácie smerujúcu do Európskej únie alebo vyslovujeme a odmietame a odmietame zneužívanie migrantov na politické účely. Myslím si, že politika Slovenskej republiky pri nelegálnej migrácií je dlhodobo rovnaká a jasná a prezentujú to aj vlastne naši vládni predstavitelia.
A možno dneska taká krátka správa, ktorú som si prečítala na Twitteri ministra obrany Poľskej republiky, ako sa chovajú Bielorusi možno na tej hranici. V okolí Terespolu odpálili osvetľovacie stožiare, ktoré postavili vojaci Poľskej armády na hraniciach s Bieloruskom. Boli zničené v dôsledku výstrelov z pneumatických zbraní a k odstreľovaniu došlo na území Bieloruska a v oblasti Bieloruska.
A možnože iba na konci, myslím si, že to uznesenie správne, že podporíme našich kolegov v rámci schengenu a našich najbližších susedov Poľsko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 15:40 - 15:41 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Ja možno iba dve poznámky. Prvá z nich je, ak by bol schválený náš návrh zákona o konkrétnej pomoci tehotným ženám, tak lekárka by dala tejto mladej žene do ruky informácie, aké má možnosti. A je mi ľúto tejto dámy, že musela podstúpiť niečo veľmi zlé, ako sme sa všetci zhodli na potratoch, v živote. Ale ak by bol schválený náš návrh zákona, tie informácie dostane, ako dostane finančnú, materiálnu, psychologickú pomoc. A opäť opakujem, my hovoríme o konkrétnej pomoci tehotným ženám, nie o interrupciách.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 15:19 - 15:21 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Ja by som možno k tomu uviedla, Janko, len tri poznámky krátke. To, čo si povedal, že na konkrétnej pomoci tehotným ženám by sme sa mali vedieť zhodnúť, súhlasím. Mnohé si z nich vymenoval. A k niektorým si mal nejakú poznámku, ktorá možno, pretože niektoré veci sú ti dosť nejasné, myslím si, že Anka Záborská ti ich ešte objasní. Ale ja by som ti chcela povedať iba tri veci.
Tie podporné a ochranné opatrenia pre deti, rodiny, tie sociálne a ochranné opatrenia a technicko-administratívne, z ktorých si povedal, že prečo by žena mala niečo vypisovať alebo sa zdôverovať v tom dotazníku. V mnohých krajinách na základe toho sa nastavuje politika štátu ako pomôcť ženám, ktoré sú v zložitej finančnej situácii. A uznáš, že ak máme na vodíkový autobus, tak musíme vedieť pomôcť ženám ktoré sa ocitnú v zložitej finančnej situácii. Toto by štát mal vedieť odstrániť. Lenže my dneska ani nevieme, aký percentuálny podiel alebo koľko z tých žien ide práve, je v takej zložitej situácii, že nemá financie. My to nevieme, my to nemáme ako zistiť.
A myslím si, že tá informácia, ktorá sa potom bude spracovávať a na základe toho vieme tým ženám viac pomôcť, je správna. My nejdeme teraz zisťovať všetky dôsledky. Dokonca ona to ani nemusí uviesť, ak nebude chcieť. Môže tam napísať aj nepravdu techniky. Ide o to, že na základe toho vieme pomôcť efektívnejšie tým ženám.
A iba krátko, tie práva dieťaťa narodiť sa a ženy rozhodnúť sa, by mali byť nejakým spôsobom vyvážené. A 24 hodín pre nás by nemal byť až taký problém tomu, tej žene aj tomu dieťaťu dať, ak je v zložitej situácii.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 15:02 - 15:03 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ďakujem za faktické, možno iba krátko k pánu Cmorejovi.
Možno čítam s porozumením texty, ktoré ste vy tu predniesli asi inak ako vy, pretože tie texty vôbec nereagujú na návrh zákona. Ten návrh zákona hovorí o konkrétnych podporných opatreniach pre deti a rodiny, o sociálnych a ochranných opatreniach a možno o nejakých technicko-administratívnych opatreniach. Ten návrh nezakazuje interrupcie, kde všetky tieto organizácie vystupovali k niečomu úplne inému, ako máme v návrhu zákona a opäť opakujem, treba si prečítať návrh zákona s porozumením a reagovať na to, čo tam je. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.11.2021 14:50 - 14:59 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, kolegovia, v zmysle článku 73 našej ústavy vykonávame náš mandát osobne a podľa svojho svedomia. Preto sa dnes nebudem prihovárať pani poslankyni Cigánikovej, pánu poslancovi Cmorejovi, ani niekoľkým ďalším koaličným poslancom, ktorým ich svedomie umožňuje odmietnuť návrh zákona o konkrétnej pomoci tehotným ženám. Prosím, je to vec vášho svedomia. Neprihováram sa ani tým kolegom z opozície, pre ktorých je téma konkrétnej pomoci tehotným ženám príliš hlasno horúca na to, aby si ňou pálili prsty. Naopak, chcem sa poďakovať všetkým kolegom z koalície i z opozície, ktorí považujú tému ochrany života matky a jej dieťaťa za dôležitejšiu než hocijaké koalično-opozičné spory.
Vážené kolegyne a kolegovia, ďakujem za vaše hlasovanie v prvom čítaní a prosím o vašu podporu predloženého návrhu zákona v druhom a treťom čítaní. Dovoľte, aby som sa dnes prihovorila k tým z vás, ktorí sú vystrašení a zneistení po nátlakových akciách propotratovej loby. Lebo je to tak.
Za organizovanou a zdanlivo hlučnou kampaňou sú lobistické propotratové organizácie. V tomto konkrétnom prípade ide lobistkám a lobistom o to, aby sme im nesiahali na ich totem. Za komunizmu ich predchodkyne a predchodcovia dobyli potratovú kótu a oni sa teraz cítia viazaní ju brániť za každú cenu. Šermujú pri tom slovami ako bezprecedentný, stigmatizácia, medzinárodné dohovory. Ak potrebujú väčšie kalibre, uchýlia sa ku klamstvám. Za všetky uvediem to, ktoré sa týkalo poskytovania zdravotnej starostlivosti v súvislosti so spontánnymi potratmi. Podľa môjho presvedčenia nemáme, dokonca nesmieme vedome klamať. Ani v politike, ani v našom civilnom živote. Nezvyknem byť expresívna, ale v tejto súvislosti budem. Klamať, keď ide o život, považujem za obzvlášť nechutné. A aj keď toto klamstvo je chránené slobodou prejavu, aj tak je nechutné. Nechutná bodka. Ani v politike nemáme používať hocijaké prostriedky. Ale aj vedome klamať zrejme niektorým umožňuje ich svedomie.
Vážené kolegyne a kolegovia z koalície aj z opozície, ktorí považujete ochranu života a konkrétnu pomoc tehotným za vec svojho svedomia, nenechajte sa pomýliť tými, ktorí kričia. Nenechajte sa pomýliť tými, ktorí sa vám vyhrážajú. Nenechajte sa pomýliť tými, ktorí klamú. Znejú akože premúdrelo, ale väčšinou sú to len táraniny.
Dovoľte dva príklady. Vo svojej výzve tvrdia propotratové lobistky a lobisti, že povinnosť podrobovať sa akejkoľvek čakacej dobe pred vykonaním interrupcie je v rozpore s medzinárodnými ľudskoprávnymi dohovormi, ktorými je Slovenská republika viazaná. To je bomba. A čo teraz? Teraz si stačí len v kľude a v pokoji prečítať, aké čakacie lehoty majú nepochybne demokratické krajiny západnej Európy. Prečítam ich v dňoch a pre lepšie porovnanie so Slovenskom aj v hodinách. Belgicko 6 dní - 144 hodín, Holandsko 5 dní - 120 hodín, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko 3 dni - 72 hodín. Taliansko 7 dní - 168 hodín. A my na Slovensku sme v hystérii z predĺženia zo 48 hodín na 72 hodín po predložení pozmeňujúceho návrhu. V ultraliberálnom Holandsku majú čakaciu lehotu 120 hodín a žiadna hystéria sa nekoná. Žiadny rozpor s medzinárodnými ľudskoprávnymi dohovormi, žiadne vyhrážanie, žiadna stigmatizácia.
Druhá moja obľúbená téza týchto lobistiek a lobistov je, že lekári a lekárky by v rámci procesu poučenia mohli ženám poskytovať zaujaté, medicínsky nepresné a stigmatizujúce informácie. Slobodou slova a prejavu sú chránené všetky hlúposti, ktoré vo verejnom priestore zaznejú a aj ich pôvodcovia. Tak je to v demokracii, a tak je to správne, ale to neznamená, že sa s každou blbosťou, ktorú niekto vysloví alebo položí na papier, máme nechať vystrašiť. Strašenie lobistov a lobistiek, že lekári a lekárky by v rámci procesu poučenia mohli ženám poskytovať zaujaté, medicínsky nepresné a stigmatizujúce informácie je ničím nepodložené. Je to jednoducho blbosť. V nemocnici už dnes pred operáciou podpisujete informovaný súhlas. V lepších nemocniciach, ale vás lekári dôkladne informujú o tom, aké riziká môžu v súvislosti s operáciou podstúpiť alebo liečbou podstupujete. Tak je to v poriadku, a tak to má byť aj v súvislosti s každým vážnejším lekárskym zákrokom, vrátane umelého potratu.
Vážené dámy a páni, dovolila som si opustiť môj obvykle vecný a pokojný tón, aby som sa priblížila tomu, čo sa na nás za posledné týždne valilo z každej strany propotratových lobistov zo sociálnych i tradičných médií, lebo toto je ich agenda, ich spôsob, ich problém. Ja sa vrátim k vecnému, pokojnému tónu a budem sa usilovať apelovať na vás, milé kolegyne a kolegovia, ktorí máte obavu podporiť zákon o pomoci tehotným ženám kvôli stigmatizujúcemu nátlaku lobistov.
Prihováram sa vám a chcem vám povedať, že napriek kriku niekoľko desiatok ľudí, nemôže tento zákon, môžete tento zákon podporiť a pomôcť tisíckam ľudí. Veď ak by sme mali strach, ako by sme mohli bojovať proti mafii? Ak by sme mali strach z krikľúňov a z mediálneho lynču v dezinformačných médiách, ako by sme mohli mať jasný postoj k očkovaniu a protipandemickým opatreniam. Ak by sme mali strach, ako by sme mohli kandidovať na verejnú funkciu. Mimochodom, všimli ste si, že strach je aj v knihách a filmoch častým spôsobom, ako zlo korumpuje dobrých? Strachom z vydierania, strachom z odmietnutia najbližšími, strachom z výsmechu. Ale nenechajte sa tým strachom pomýliť, máme svoje svedomie, máme aj rozum, aby sme posúdili, kto hovorí pravdu a kto o predloženom návrhu klame. Hovorím to nahlas a hovorím to jasne. Tento zákon zakazuje jednu jedinú vec, a to je reklamu na umelé potraty, inak nezakazuje nič. Opakujem, predložený návrh zákona zakazuje jednu jedinú vec, a to reklamu na umelé potraty, inak nezakazuje nič. Naopak, tento návrh zákona veľa dovoľuje. Dovoľuje dať žene viac informácií, viac času na rozmyslenie, viac peňazí v prípade, že ich potrebuje. Jednoducho dáva tehotnej žene viac možností a najmä nenecháva ju v ťažkej situácii samú, ponúka jej pomoc.
Milí kolegovia a kolegyne, aj hlas vášho svedomia môže dnes, môže dnes konkrétne pomôcť. Aj váš hlas dnes môže pomôcť naplniť ďalší záväzok z programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa hovorí, citujem: "Vláda Slovenskej republiky sa zasadí o ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín." Aj váš hlas môže pomôcť zmeniť veci k lepšiemu a vy môžete prispieť k tomu, že budeme lepšou, vyspelejšou spoločnosťou, lebo veď vyspelosť spoločnosti sa meria podľa toho, ako dokáže chrániť a pomáhať tým najzraniteľnejším. Nebuďme ľahostajní, pomôžme tehotným ženám v ťažkej situácii, pomôžme ich nenarodeným deťom. Urobme Slovensko opäť lepším miestom pre život. Aj pre život tehotných žien a detí.
Ďakujem všetkým vám, ktorí dáte hlas konkrétnej pomoci tehotným ženám. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 14:30 - 14:32 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Možno to stihnem do dvoch minút, ale pán poslanec Valášek hovoril o tom, o petícii, ktorá útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách. A rovnako tu čítal tiež rôzne vety od dám, ktoré dal do takej brožúry a ktoré popisovali niečo, o čom náš návrh nie je. Takže zase opäť pán Valášek mieša hrušky s jablkami.
A aby som bola presnejšia, rozšírená možnosť núdzového bývania aj pre nečakané tehotné ženy z jedného roka na tri roky útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Značné zvýšenie príspevku pri narodení zdravotne znevýhodneného dieťaťa pre rodičov a náhradných rodičov skoro do výšky 4-tisíc eur útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Zníženie registračného poplatku na auto o 70 % v prípade kupujúceho, ak má rodič tri a viac detí, útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Príspevok pri narodení dieťaťa nie je iba do tretieho dieťaťa, ale aj na štvrté dieťa, útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Predĺženie lehoty na rozmyslenie zo 48 za 72 hodín, tak ako je to v mnohých európskych krajinách, útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Utajený pôrod, nárok na nemocenskú dávku od 21. týždňa a osobitná ochrana osobných údajov útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Zmena názvu úkonu z prerušenia na ukončenie tehotenstva útočí na reprodukčné práva žien a zamedzuje prístup k informáciám o interrupciách? To snáď nie. Lepšia informovanosť žien pred zákrokom, pomoc a informovanosť pre ženy, finančnú, materiálnu a psychologickú pomoc, ktorú dostanú aj písomne od lekára... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 10:10 - 10:12 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa Cigániková, možno len doplním kolegov. Myslím si, že každému človeku je ľúto, ak dôjde k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti či u žien, alebo u mužov. V Poľsku nie je výsledok šetrenia, čo sa stalo tej žene. Myslím si, že každému je to úprimne ľúto, že zomrela. Možno by ste si mohli vypočuť názory psychológov, ktorí robia so ženami, ktoré sa rozhodnú ísť na potrat alebo ktoré sú po potrate či spontánnom, či pretože sa to pre to rozhodli sami a oni ten návrh zákona vítajú, podporujú, pretože žena, keď je v zložitej situácii, potrebuje ten čas.
Ja by som iba prečítala dve vety istého lekára krátko k tomu, čo ste čítali. Momentálne rozhodnutie ženy závisí od aktuálneho psychického rozpoloženia pacientky. Možno je niečo, prečo sa urýchlene rozhodla a o dva dni by to možno ľutovala. Rovnako ten istý pán doktor hovorí, ak mám otvorene povedať, nemyslím si, že interrupcia si zaslúži reklamu. Viete, kto to povedal? Pán doktor Redecha pre Denník N v roku 2019, ktorý je prezidentom slovenskej gynekologickej-pôrodníckej spoločnosti, ktorý podpísal list, ktorý je proti tomuto návrhu, to znamená, že keďže vy ste odporúčali čítať lekárom, ktorí podporujú náš návrh zákona, tak ja odporúčam takisto lekárom, ktorí sú proti tomuto, aby to čítali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.11.2021 13:59 - 14:01 hod.

Anna Andrejuvová Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán poslanec Cmorej, vy ste tu celý čas plietli hrušky s jablkami. Náš návrh pomáha konkrétne ženám a nezakazuje interrupcie. Treba si ten návrh prečítať a možno by bolo dobré aj odpísať tým ľuďom, ktorí, ktorých listy vy ste čítali, pretože oni si ten návrh zjavne neprečítali. Keď ste povedali, že list Rady Európy obsahuje aj obavu z podkopávania sexuálnych a reprodukčných práv, môžem vás iba uistiť, že nemusia mať strach, lebo nejdeme zakázať interrupcie, ale ideme konkrétne pomáhať ženám dvanástimi bodmi v tom návrhu zákona. Rovnako ste povedali, keďže ten list Rady Európy posielala, pardon, zabudla som meno tej šéfky tej organizácie, ktorá to poslala, tak, áno, ďakujem, tak verím, že to budú posielať aj všetkým krajinám v Európe, pretože mnohé krajiny majú oveľa vyššie lehoty na to, aby ženy dostali tie informácie, ktoré potrebujú. A verím, že budú písať aj vo Francúzsku, kde sa zisťujú dôvody tých interrupcií alebo v Nemecku, kde je zakázaná reklama na interrupcie.
A možno taká poznámka moja, nestihnem povedať všetko, čo som chcela, ja viem, že som mladšia kolegyňa od pani poslankyne Záborskej, ale možno ten tón a to, čo ste povedali a čo ste čítali, ste si mohli odpustiť. Podľa mňa na to nemáte vek ani vzdelanie.
A možno vás trochu ešte poučím na konci, ako sa čítajú prieskumy. Hovorí sa presne, kde ste ho robili, na akej vzorke, ako ste položili otázky, koľko ľudí sa toho prieskumu zúčastnilo. Rovnako sa tam hovorí aj o tom, že či ste si to zadávali samostatne alebo s inými otázkami a čo bolo predtým alebo potom.
A už iba na záver. To potom budem hovoriť aj neskôr. Možno by ste si mali prečítať rozhodnutia alebo slová pána Redechu v Denníku N, kde hovoril úplne iný opak, ako dneska ste predniesli vy.
Ďakujem.
Skryt prepis