Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 19:31 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 20:18 - 20:20 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegynka, povedali ste, že prečo nerobíme tlačovky, prečo neponúkame riešenia, prečo (rečník si odkašľal), pardon, odmietame vakcináciu a máme dať nejaké riešenia. Veď tieto riešenia tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky neustále dávame, neustále ponúkame, všetky sú hádzané do koša. Ja neviem, čo už naozaj máme urobiť. Tlačovky robí váš úžasný pán premiér. Tlačoviek môže mať stopäťdesiat na deň, jednoducho nedá tam jediné schopné, relevantné riešenie, všetko sú to prázdne frázy, bludy a zo dňa na deň, z hodiny na hodinu mení svoje názory, mení svoje myšlienkové pochody, ale žiaden nápad, žiadna myšlienka tam nie je. Chceli ste tri riešenia, ja vám skúsim dať hneď tri riešenia.
Navrhovali sme v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, aby sme znížili platy poslancov počas trvania pandemickej situácie a ešte možno aj rok po nej alebo aj do konca volebného obdobia na polovicu. Alibizmus, demagógia, zhádzali ste nás tu, že je to jednoducho niečo zlé. Takto ušetrené peniaze mohli ísť do zdravotníctva, do domovov sociálnych služieb, kde naozaj ich potrebujú aj tí klienti, aj tí zamestnanci.
Druhým riešením je kopnúť do zadku tohto trnavského hrdinu a blízkeho okolia a nahradiť ho manažérom, naozajstným manažérom z akéhokoľvek odvetvia, pretože ktorýkoľvek krízový manažér dokáže riadiť krajinu, ako je Slovenská republika, lepšie ako tento čudák, doslova a do písmena čudák.
Tretím riešením, otvorme, prosím vás pekne, školy, dovoľme ľuďom podnikať, vytvárať hodnoty, čiže nechajme ich normálne žiť. Nikomu tým neublížime, práve naopak, posilníme to, čo trpí v tejto spoločnosti najviac, a to je psychika ľudí. Ľudia sú zdeptaní a ja sa bojím, že jednoducho môže dôjsť až ku krajným riešeniam, pretože občania Slovenskej republiky nezvládajú túto chaotickú situáciu, ktorá tuná je. Zatvorili sme reštaurácie, zatvorili sme fitká, zatvorili sme kostoly. Ľudia sa tam, prosím vás pekne, naozaj nenakazili a zatvorili sme všetko, čo sme zatvoriť mohli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 19:59 - 20:01 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Vďaka za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Šutaj Eštok, správne ste poznamenal vo svojej rozprave, že je nám často vyčítané, že vláda nespolupracuje s Národnou radou a že Národná rada nespolupracuje na nejakom koalično-opozičnom partnerstve. Avšak tuná musím trošku polemizovať, pretože opozícia doteraz, odkedy je vláda Igora Matoviča pri moci, podporila každý jeden rozumný návrh zákona, ktorý prišiel do pléna Národnej rady Slovenskej republiky z akéhokoľvek ministerstva, ktorý bol naozaj pre dobro Slovenskej republiky, pre dobro občanov Slovenskej republiky a naozaj zlepšoval život a fungovanie štátu ako takého. Takže naozaj z radov opozície môžem povedať, že snažíme sa spolupracovať tak dobre, ako len vieme. Z radov opozície však naozaj bolo podaných veľmi veľa dobrých a rozumných návrhov zákona, ktoré neboli hodené do koša, ale boli vyhodené z okna z najvyššieho poschodia. Len preto, že to boli opozičné návrhy zákonov, hlasovalo sa o nich tak, ako sa hlasovalo.
Je nám vyčítané, že neponúkame riešenia. Ale veď tých riešení boli ponúknuté desiatky, možno až stovky. Na žiadne rokovania doteraz neboli prizvaní predstavitelia opozičných lídrov a predstavitelia koaličných lídrov. K žiadnemu takému spoločnému riešeniu, spoločnému stretnutiu, pardon, neprišlo a má to jeden jednoduchý racionálny alebo iracionálny dôvod. Ten dôvod sa volá Igor Matovič, pretože tento pán nedokáže vládnuť ani s vládnou koalíciou a jej čelnými predstaviteľmi, tobôž nie s predstaviteľmi opozície. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 19:31 - 19:33 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V podstate kolega Suja povedal presne to, čo som sa chcel pána kolegu Čepčeka spýtať aj ja, nakoľko je to veľmi závažná a veľmi znepokojujúca informácia, ktorú sme sa tuná teraz v pléne Národnej rady Slovenskej republiky dozvedeli, a stálo by to naozaj za vysvetlenie a za vyargumentovanie, poprípade vysvetliť, prečo sa niečo takéto deje.
Jednoducho toto už je naozaj tak hrubý zásah do základných ľudských práv a slobôd, že ja na to nenachádzam naozaj vhodné, vhodné slová. Prečo sa toto deje?
Ministerka spravodlivosti príde predkladať návrh alebo uznesenie, o ktorom nevie skoro zhola nič, je tam 1 376 000 vecí okopírovaných z predchádzajúcich mesiacov a tvárime sa, že ideme niečo zlepšovať, ideme niečo dávať na nejaký piedestál, čo sa tu ide zlepšiť a čo sa tu ide vylepšiť, alebo čo sa ide skvalitniť a jednoducho je to tu to stále isté, nič nové.
A teraz vystúpi kolega Čepček, a povie, tak ako je to uňho známe, že jednoducho so zlými a zákulisnými vecami a ťahmi nikdy nebude súhlasiť, za čo si ho naozaj veľmi-veľmi-veľmi-veľmi-veľmi vážim, čo sa nedá povedať o jeho vlastných kolegoch z poslaneckého klubu (zaznievanie gongu), ktorí sa mu aj teraz vysmievajú a k týmto ľuďom je škoda sa vyjadrovať, pretože je to maximálne trápne, maximálne úbohé. A ja si tohto pána poslanca, pána kolegu neskutočne vážim, ale vy, ktorí sa mu takto tuná uškierate, smejete, nesiahate mu naozaj ani po členky.
Takže, Martin, poprosím naozaj, aby to bolo vysvetlené, ak môžeš.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 19:07 - 19:09 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, vo svojej rozprave ste spomenul veľmi kvalitné výsledky domovov sociálnych služieb alebo denných stacionárov, či už sú to denné stacionáre, ktoré fungujú na báze denného pobytu alebo či sú to celoročáky, alebo mnohé iné. Áno, máte pravdu. Ale tieto výsledky sú spôsobené iba tým, ako tuná povedal kolega Suja, mobilita klientov domovov sociálnych služieb je v podstate rovná nule. Pretože títo klienti sú v týchto domovoch sociálnych služieb celoročne alebo navštevujú tento denný stacionár na dobu určitú 5, 6, 7, 8 hodín, následne idú do svojej rodiny, k svojim príbuzným a zase sa vrátia do domova sociálnych služieb. Čiže je to vlastne uzavretá komunita, kde je fluktuácia obyvateľstva naozaj nízka, skoro žiadna. V týchto komunitách, tak ako som už tu dnes povedal viackrát, bolo ideálnym riešením toto komunitné testovanie. Super vec a vždy budem tvrdiť, že toto komunitné testovanie malo veľký zmysel, malo veľký význam. A zistiť pozitivitu alebo infekčnosť u klienta domova sociálnych služieb alebo zamestnanca takéhoto zariadenia je veľmi dobrá vec a vieme sa podľa toho zariadiť, pretože táto skupina obyvateľstva je naozaj veľmi zraniteľná. Ale celoplošné testovanie, ktoré tuná nariadil premiér Slovenskej republiky, bola prah sprostá hlúposť a veľký hazard s občanmi Slovenskej republiky, s ich zdravím, s ich životmi a to sa jednoducho prejavilo. Nikto ma nepresvedčí, že to takto nie je. Jednoducho pokiaľ sme tu nemali toto nezmyselné celoplošné testovanie, situácia na Slovensku, v slovenských nemocniciach, v slovenských domácnostiach bola ďaleko lepšia, ďaleko zvládnutejšia.
A spomínal ste tu Rakúsko, kde vraj mali tiež masívne testovanie. Súhlasím, bolo. Ale bolo to viac-menej na komunitnej úrovni a nebolo to povinné. Čiže nevyžadovalo sa to tam. Naozaj nezmyselný modrý papierik, choďte sa dať otestovať, lebo nepôjdete do práce a bude vám niečo znemožnené.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 17:55 - 17:57 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Blaha, áno, súhlasím, celoplošné testovanie bola jedna úplná kardinálna hlúposť. Bol to jeden experiment na slovenskej populácii, ktorý sa nevydaril, ktorý nevyšiel a výsledkom je táto celá situácia, ktorá na Slovensku vládne. Namiesto prevencie sme sa pustili do testov, ale na hromadnom princípe mobilita obyvateľstva sa nieže zmnohonásobila, ale to sa nedokáže ani spočítať, koľko miliónov ľudí bolo dohnaných na tieto testovacie kúry a vlastne tento vírus sa šíril ďalej do domácností a do všetkých možných iných inštitúcií. Súhlasím iba v tom, že komunitné testovania, to budem obhajovať vždy, malo svoj zmysel v domovoch sociálnych služieb, vo firmách, v školách, v domovoch dôchodcov, v nemocniciach, tam to komunitné testovanie má ohromný zmysel a tam sa to malo diať. Nie na hromadnom a celoplošnom princípe.
Totálne zúfalstvo vlády, ktoré ničí ľuďom zdravie, podnikanie, uberá deťom vedomosti a zhoršuje psychický stav slovenskej populácie, už je naozaj neúnosný. Minister Sulík sa rozhodol podať vláde pomocnú ruku a povedal, že je ochotný si vziať na seba tento ministerský post ministra zdravotníctva. Pán Matovič ho odmietol. Dokonca bábkoherečka Veronika Remišová tvrdila, že ona je ochotná dotiahnuť tam ministra zodpovedného. Tiež to bolo odmietnuté. Proste tento človek, ak keď mu vlastní ministri, podpredseda vlády, podpredsedníčka vlády ponúkajú pomoc, on to všetko hádže do koša. Antivirotiká a antiparazitiká, sú to experimentálne lieky, ktoré na Slovensku naozaj fungujú a pomáhali ľuďom zmierňovať priebeh tejto choroby, ale, čuduj sa svete, nie sú. Prečo? Pneumológovia, internisti, anestéziológovia, obvodní lekári, to sú odborníci, ja to netvrdím, ale títo odborníci tvrdia: liečba týmito experimentálnymi liekmi naozaj funguje, naozaj zaberá, ale táto vláda tvrdí totálne praví opak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 11:01 - 11:03 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Miňo, naozaj sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za tvoj príspevok, ktorý rozprúdil tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky obrovské vášne, ale namiesto toho, aby poslanci z vládnej koalície reagovali faktickými poznámkami a snažili sa ti tvoje argumenty buď vyvrátiť alebo, nedajbože, potvrdiť, tak tuná vykrikujú, sú tuná doslova nepríčetní. Pána poslanca Pročka nedokážem zaradiť do žiadnej tejto kategórie, ale jednoducho bolo to, pán poslanec, neúctivé z vašej strany a snáď sa to už nebude viacej opakovať.
Tvoje vystúpenie Miňo, malo aj hlavu, malo aj pätu a bolo zložené predovšetkým z faktov. Čo sa týka komunitného testovania, áno, to má zmysel, ale iba v domovoch sociálnych služieb, v uzavretých spoločenstvách ľudí, ako sú fabriky, ako tuná kolegynka povedala, alebo domovy sociálnej starostlivosti, detské stacionáre a podobné veci, kde je okruh ľudí stabilný, stabilizovaný a príliš sa nemení. Tam to má zmysel. V Rakúsku tieto testy rozdávali priamo do domácností. Tento úkon nie je natoľko náročný, aby si to ľudia nevedeli, otestovať sa samotne doma. Áno, vyjde vám pozitivita, zostanete doma, ale nebudete chodiť na nezmyselné testy, kde sa nedodržiavali žiadne odstupy, žiadne ROR - rúška, odstup, ruky - proste bludy to boli totálne, čo tuná šíril pán minister a čo sa týka ivermektínu, pán kolega Mazurek netvrdil, že to je nejaký svetoborný zázrak, ale ten liek naozaj pomáha. Je to liek experimentálny, ako mnohí tvrdíte, ale 40 rokov sa už užíva. Naložte z Indie, kde je 30 fabrík, ktorá vyrába ivermektín. Stojí tam krabička 1,30 euro na liečbu pacienta, ale ministerstvo tuná hrdinsky dovezie 9 000 ks a povie: "No, čo my máme robiť? Dajte riešenia." Tu sú riešenia, ale vy nepočúvate žiadne riešenia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 18:55 - 18:57 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Blanár, veľmi odborne a veľmi fundovane ste tu zhodnotil tento pamflet, tento nič nehovoriaci, naozaj veľmi zlý dokument. Takto mala nejako vyzerať obhajoba, ako, prečo predlžovať núdzový stav. A vy ste tu jednoducho povedal, prečo tento núdzový stav nesmieme predlžovať, a sú na to značné dôvody. Kým do apríla náš super premiér riadil celú totú krízovú situáciu, boli sme najlepší. Avšak keď už šesť týždňov riadia túto veľmi zložitú situáciu odborníci, sme najhorší. Ja naozaj ľutujem, že pán premiér naozaj neriadi túto celú situáciu od apríla a že nejakých odborníkov k tomuto riadeniu pustil.
Testovanie celoplošné ako nejaká atómová zbraň voči COVID-u-19 sa stala výbuchom supercely na COVID-19. Čiže plošné testovanie, ako tuná bolo povedané, je výsledkom takéhoto zlého, katastrofálneho stavu. V Poľskej republike nebolo, v Maďarskej republike nebolo, v Rakúsku nebolo, v Čechách nebolo, na Slovensku bolo, výsledok sa dostavil. Testovanie malo byť komunitné, ako to radili naozaj odborníci, ale odborníci nie od stola, typu Krčméry, Jančuška, ale odborníci z terénu, odborníci z praxe, ale tí boli u nášho pána premiéra iba mudrosráči a štekajúci psi, ktorí nevedia nič, ale iba hejtuju. Milióny minuté na testy, nákup testov a na MOM-ky, ktoré ako tuná povedal kolega Mazurek, je ich cez 700 a 22 mil. 860-tisíc eur je to, čo stojí daňových poplatníkov.
Čiže, kolegyne, kolegovia, milióny minuté, výsledok sa rovná nule.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 18:06 - 18:08 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa Kavecká, tak ako už tuná povedal kolega Suja, určite ste týmto svojím prejavom chceli pôsobiť naozaj dobre, aj možno ste to naozaj mysleli dobre, ale táto vaša tridsaťminútová esej, ktorá by mohla mať názov "Nedocenená zdravotná sestra a jej kamarátky", sa úplne vymyká tomu, o čom ste mala rozprávať. Mala ste rozprávať o dôvodoch a nutnosti predlžovania núdzového stavu. Ale k tejto téme ste naozaj nepovedali zhola nič. Boli tu spomenuté mnohé vaše životné príbehy, mnohé vaše životné situácie, ktoré ste ako prezidentka Odborovej organizácie pôrodných sestier a asistentiek zažila a prežila, ale ja naozaj neviem z tohto vášho monológu, ktorý mi naozaj nedal nič, urobiť nejaký záver, nejakú, nejakú skutočnosť, prečo by som mal podporiť predlžovanie tohto nezmyselného núdzového stavu. Jednoducho moja mamička je 43 rokov zdravotná sestra, ja naozaj poznám dopodrobna všetky problémy, s ktorými sa počas celého svojho produktívneho života borila a s ktorými musí zápasiť až doteraz. Ale jednoducho vy ste tu naozaj nepovedali nič, kvôli čomu musíme predlžovať núdzový stav.
Spravme to jednoducho. Dajme núdzový stav iba na sektor a segment zdravotníctva. Ostatné segmenty spoločnosti z toho vylúčme. Otvorme školy, prosím vás pekne. Dajme slobodu podnikania, tak ako to bolo ešte donedávna. Ale budete tu riešiť to, že spoločnosť nefunguje a týmto predlžovaním núdzového stavu idete chrániť životy, ale jednoducho tieto životy nechránite, tieto životy ničíte už viac ako pol roka. Bez nápadu, bez myšlienky a takto funguje celá vláda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 11:46 - 11:46 hod.

Eduard Kočiš
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja by som v podstate chcel len v tejto svojej rozprave navrhnúť, aby sa o pozmeňujúcom návrhu zákona pána poslanca Viskupiča hlasovalo samostatne, teda o všetkých bodoch, teda body 2 a 3, aby sme o nich hlasovali spoločne, o bode 5 a 6 takisto spoločne a o bodoch 1, 4, 7, 8, 9 samostatne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 10:48 - 10:50 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Marián, veľmi pekne sa ti chcem poďakovať za tvoj naozaj, ako kolega Suja povedal, kultivovaný prejav, náročný prejav, lebo bolo to náročné všetko prečítať, čiže naozaj ešte raz veľká vďaka.
V tvojom návrhu, teda pozmeňujúcom návrhu zákona je veľa veľmi dobrých vecí, ale zároveň musím sa zastať aj pána kolegu Richtera, čiže čo sa týka týchto kolektívnych zmlúv, naozaj s týmto mám dosť veľký problém a bolo by asi naozaj ideálne, neviem, či sa tu bude hlasovať o tvojom pozmeňujúcom návrhu zákona en bloc, čiže vcelku, alebo o jednotlivých bodoch samostatne. Naozaj super, veľmi veľa dobrých vecí, len táto, táto kolektívna zmluva a ich rušenie či už nedodržiavanie, je to také všelijaké z určitého uhla pohľadu.
Čo sa týka odpracovania 15. roku života u študentov alebo žiakov v podstate ešte základnej školy, ktorí by chceli si ešte privyrábať či už na brigádnickú dohodu, alebo nejakú dohodu o činnosti. Super, beriem.
Odchod do dôchodku štátnych zamestnancov v 65. roku života, aby ten zamestnávateľ vlastne mohol ten dôchodkový vek mu jednoducho už tam zahájiť alebo dohodli sa o ukončení pracovného pomeru, takisto beriem.
Poľnohospodári. Kolega Suja spomínal, hovorím, úžasný nápad.
A čo sa týka tých gastrolístkov, zníženie tej marže z 3 % na 2 %, súhlasím, ja by som to možno išiel aj na 1 %, aby naozaj ten zisk bol úplne minimálny. Áno, zamestnanec má právo si vybrať, či už bude sa stravovať v zariadení firemného stravovania, alebo si požiada o ten gastrolístok, alebo si požiada o finančný príspevok v rámci zamestnania.
Čiže hovorím, je tu veľmi veľa dobrých vecí. Pre mňa by bolo ideálne, ak by sme o jednotlivých bodoch programu mohli hlasovať samostatne, pretože ťažko je mi teraz sa k tomu vyjadriť, ako jednoducho z môjho pohľadu sa rozhodnem.
Ale ešte raz naozaj veľmi pekne sa ti chcem poďakovať za určite namáhavú činnosť, ktorú si pri tomto príspevku uviedol.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis