Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:25 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:25 - 15:27 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Pročko, milý Jožo, som rád, že si konečne vstúpil do politickej arény a odvážil sa niečo povedať niečo spoza pultíka, lebo doteraz si pôsobil iba ako roztlieskavač koaličných radov, čo je naozaj na poslanca málo.
Chcem ťa ale upozorniť, že keď chceš vystupovať k téme, tak by si k nej aj reálne vystupovať mal. Ak si sa rozhodol, samozrejme, v rozprave povedať niečo iné, je to len tvoja vec. Ale prekvapuje ma, že poslanec OĽANO vyčíta nejakú vulgarizáciu politiky alebo niečo podobné, keď priekopníkom vulgarizácie politiky je tvoj líder hnutia nový premiér pán Matovič. Možno len to, že si nebol v predchádzajúcom období v parlamente, ti bráni zamyslieť sa nad tým, ako sa správal voči nám on. Tak ti niečo pripomeniem. Z jeho úst smerom k našim poslancom častokrát zaznievali prezývky ako trtko (reakcia z pléna), hyeny a podobne. K tvojmu vystúpeniu je to, lebo toto si otvoril v rozprave, takže sleduj rokovací poriadok, prosím ťa.
A ešte si sa dokonca aj pozastavil nad tým, že ti niekto tyká. Tak úplne najväčším prejavom politickej nekultúry tvojho šéfa Matoviča bolo, že tykal poslancom verejne vo svojich vystúpeniach. Takže nebuď, Jožo, farizej. A keď chceš kritizovať, tak sa pozri na vlastné rady, resp. pozametaj si pred vlastným prahom.
Hovoríš o politickom marketingu. Som presvedčený, že video z tohto tvojho vystúpenia, ak keď by som ti to ja teda neodporúčal, bude zavesené na tvojom Facebooku. Jedinú vtipnú vec, ktorú si povedal, bolo, že Matovičova vláda urobila za dva týždne viac ako Ficova za dvanásť rokov. To jediná vtipná vec, ktorá od teba zaznela.
A nepolitikárčime, Jožo. Dávame jasné pozmeňujúce návrhy k zákonom a za väčšinu zákonov sme zahlasovali. Po úpravách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 12:04 - 12:06 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Kamenický, máš úplnú pravdu, aj ja som si to overil ešte raz presne. Čiže čistý zisk bánk za minulý rok je 643 mil. eur.
Ale ja ťa ešte doplním. Podľa zverejnených údajov čistý úrokový výnos bánk za minulý rok je 1,72 mld. eur. Ešte sa banky naše tak trošku posťažovali, že im to kleslo oproti roku 2018 o 2,8 %, no ale, samozrejme, rovno priznávajú, že na poplatkoch zase vybrali viac oproti roku 2018. Tak mi povedzte, kolegovia, čo tá vláda vyrokovala s tými bankami? Čo strácajú, čím prispievajú banky ku kríze koronavírusu? Tým, že odložili splátky ľuďom? No, ďakujeme pekne. Ale tí ľudia si potom tie splátky aj tak zaplatia a zaplatia úroky za to odložené obdobie. Čiže celková cena úverov sa napokon predraží. Čo ste vyrokovali s tými bankami? Nič. Nič, ste nevyrokovali.
A ešte pán Matovič, premiér hovorí, že no a nepodmieňovali túto našu kvázi dohodu tým, že musíme rušiť mimoriadny bankový odvod. Pri týchto ziskoch, pri týchto úrokoch týchto bánk! To je niečo neskutočné. Všetci prispievajú, len banky zase majú výsostné postavenie na Slovensku. Je mi to ľúto. To, čo by ste mali s bankami prerokovávať, vážení, sú opatrenia smerom ku ekonomike, už konečne rokujte, veď dnes máte na stole otvorený list renomovaných ekonómov - tých vašich, pravicových od Mikloša až po Eichlera, ktorí tvrdia, že, preboha, vaše opatrenia sú slabé a neskoré. Toto by ste mali s bankami prebrať, a nie okrádať ešte alebo dovoliť okrádať ľudí na úrokoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:29 - 19:31 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán predseda Fico, nemali sme nikdy žiadne pochybnosti o tom, že súčasná vládna koalícia napriek tomu, že sa rada v opozícii nazývala demokratická, nie je žiadnou demokratickou koalíciou, ani opozíciou, ani ničím, čo by sa tomu len približovalo. Však napokon pani poslankyňa Zemanová to už vyjadrila aj teraz: "Ste v opozícii, zvykajte si."
Čiže klasický valec s 95 hlasmi, nebudeme sa sťažovať, nebudeme plakať ako Igor Matovič, na to tu nie sme. Dokonca som sa teraz aj dozvedel, že aj so mnou mohol byť problém, neviem, či som niekoho zabil, alebo porušil zákon. Asi je problém s tým, že by som mohol sledovať činnosť SIS-ky ako predseda výboru a vieme, že koalícia začala z ostra a nakúka do súkromia ľudí spôsobom protiústavným, a preto aj podáme podanie na Ústavný súd.
Máme tu takých demokratov, ktorí sa ozývajú, ako pán Osuský, ktorý považoval tajnú voľbu za výdobytok nežnej revolúcie, až kým sa nezačal báť, že by mohol prísť o svoje teplé miestečko v parlamente a tak ďalej a tak ďalej.
Dvojaký štandard, ktorý sa tu spomínal v súvislosti s vaším vystúpením. Napríklad upozorňuje na slušnosť pani poslankyňa Cigániková, ktorá ukazuje prostredník kolegyni. Alebo pán Osuský, môj obľúbenec najnovší, ktorý povie o voličoch SMER-u, že tí žerú seno. No samo, samotná slušnosť.
Takže k veci. (Reakcia z pléna.) Keď sme na začiatku každého volebného obdobia volili opozičných predsedov výborov, keď sme my boli vo vláde, nikdy sa nestalo, že by sme takéhoto predsedu nezvolili.
A keď chcete uvádzať odpočúvača Galka, akože ten príklad, že sme ho mali naozaj voliť, najmä pán Osuský, môj obľúbenec najnovší, tak toto je fakt výsmech.
Ešte raz opakujem, vždy na začiatku našich vládnych volebných období sme zvolili všetkých predsedov výborov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 14:29 - 14:31 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, chcem ťa absolútne podporiť v tom postoji, že diskusia v parlamente, ako ukazuje aj ten príklad, má zmysel aj v čase mimoriadnej situácie. Napriek tomu, že včera, najmä zo strany niektorých koaličných poslancov, padali výhrady, že načo o tom diskutujeme, načo zdržujeme a podobne. Ukázalo sa, že naša kritika, náš doslova odpor padol na úrodnú pôdu a takto, páni poslanci, pani poslankyne, budeme robiť vždy, keď budeme vidieť nejakú krivdu v zákone.
A ak by sme nezasiahli, tak by sme pokojne mohli túto novelu Zákonníka práce označiť za otrockú, bez ohľadu na to, že je mimoriadny stav. Sme radi, že sa našiel zdravý rozum a začalo sa rokovať aj so sociálnymi partnermi, aj keď zatiaľ je to len také ad hoc rokovanie, že teda prebehlo rokovanie ministra s odborármi. Pevne veríme, že sa opäť obnoví tripartita a bude riadne fungovať tak, ako má.
Sme radi, že vypadlo 400 hodín povinnej nadpráce, pretože skutočne nerozumiem, čo by potom tí ľudia s tým robili, najmä ak by sa ešte k tomu pripočítali nadčasy v počte 400 hodín, čo už by bolo naozaj 800 hodín absolútne neúnosných.
Takže ďakujeme, pán minister, že ste vypočuli naše hlasy. Ja len chcem zopakovať a pripomenúť aj to, že my budeme naďalej brániť akejkoľvek liberalizácii Zákonníka práce, je to pre nás hodnotová otázka, absolútne tabu a vždy, keď bude takýto pokus, tak podobným spôsobom budeme protestovať.
A teda môžem rovnako ako pán Richter potvrdiť, že za takúto podobu Zákonníka práce, takúto upravenú a vylepšenú, bude poslanecký klub SMER - SD hlasovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 18:08 - 18:09 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Heger, ja mám s vami tiež ten lepší vzťah, ale musím vám pripomenúť, že nejak stále sa viac a viac, čo vy určite oceníte, podobáte na Igora Matoviča. Vy ste vo svojom vystúpení predviedol to, čo on predviedol dopoludnia, ako keby ste zabudli, že už ste ministrom, že už nesiete zodpovednosť, drvivá väčšina vášho vystúpenia bola kritika predchádzajúcej vlády. My sme, máte pravdu, už vysvedčenie dostali od občanov, my ho aj, to vysvedčenie, hrdo nesieme, ale prosím vás, už sa spamätajme. Už sa spamätajte, už riešte, už máte tú zodpovednosť za tú krajinu. Áno, korona vírus je nepríjemný pre všetky vlády, nielen pre vás, ale preto máte mandát, aby ste to riešili.
A zatiaľ keď my tvrdíme, že vidíme iba ad hoc riešenia a nie veľké systémové plošné riešenia, je to pravda. Nehovoríme to len my, hovoria to odborníci, hovoria to všetci. Veď si prečítajte, čo si myslia o ďalšom úžasnom nápade vášho premiéra Igora Matoviča odborníci, myslím samozrejme blackout, je niečo neuveriteľné, prečítajte si bývalého premiéra Dzurindu, prečítajte si SAV-ku, prečítajte si médiá, a toto ste vy. To je proste ad hoc riešenie. A čo? My že to kritizujeme? Veď to je naša úloha. Všetko, čo bolo dobré, sme podporili. A keď sa sťažujete na tie peniaze, lebo ste minister financií, no tak vám chcem pripomenúť, že ste tvrdili, že SMER ukradne tri miliardy ročne. To bolo na bilbordoch vášho premiéra. Takže keďže teraz ste vo vláde, už sa nekradne, máte k dispozícii tri miliardy eur navyše. Sú len dve možnosti, buď ste klamali o troch miliardách, alebo kradnete rovnako ako SMER. Čiže to je všetko, čo vám chcem povedať.
Ďakujem pekne. (Smiech v sále. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 15:09 - 15:11 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Pročko, milý Jožo, ďakujem, že sa ti moje vystúpenie páčilo, ale ak si ho naozaj pozorne počúval, tak musíš uznať, že drvivá väčšina toho vystúpenia bola ako vždy vecná, argumentačná a teším sa, milý Jožo, kedy ty zídeš dole za tento pultík a povieš niečo múdre, aby sme mohli to tiež komentovať, to je práca poslanca. Prosím ťa, už vstúp do arény a rovnako budeme na teba reagovať. Nič iné k tvojmu vystúpeniu zatiaľ nemôžem povedať.
Pán Čekovský, Čikovský? Pardon. (Reakcia z pléna.) Pardon. Ste nový poslanec, tak ešte si to musíme uzrejmiť. Čo mám na to povedať? Dúfam, že ste si všimli ako novinár, aj keď v prípade RTVS viackrát môžme viesť polemiku, či to tak bolo, či ste si všímali tie pozitívne veci a nie viac negatívne, ale to platí možno pre väčšinu novinárskeho spektra, tak to ale má byť v zásade z väčšej časti, keďže sme vo vláde, tak musíme čeliť aj kritike, ale chcem vám pripomenúť, že my sme stáli stále väčšinou na strane zamestnancov a ja som aj teraz hovoril, pán poslanec, o zamestnancoch tých firiem, nie o zamestnávateľoch, aj keď si uvedomujem a rešpektujem zamestnávateľov, dávajú ľuďom prácu, ale len som chcel povedať, že nerobme rozdiely medzi zamestnancami len kvôli tomu, že pracujú vo veľkej a v malej firme. Tak ako aj pán Pročko, aj vyhovoríte, že tá pomoc príde, tešíme sa, čakáme, čakáme, z dňa na deň čakáme, čakáme, stále neprichádza. Nie my, ale tí veľkí zamestnávatelia, tí, ktorým vy stojíte po boku, vy pravica, sa už ozývajú, že to nezvládajú a bude hromadné prepúšťanie a som zvedavý, že keď k tomu hromadnému prepúšťaniu dôjde, dúfam, že nie, neželám si to, čo budete hovoriť potom. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2020 14:55 - 15:05 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som aj ja zaujal postoj k tejto rozprave, aj keď vieme, že rozprava je o skrátenom legislatívnom konaní, ale keďže už pán minister načal obsahovú problematiku predkladanej legislatívy, tak sa skúsim stručne vyjadriť aj k nej.
Pán minister, musíte uznať, že čo sa týka sociálnych opatrení zo strany vás a vašej vlády, SMER - SD pri tom prvom urgentnom balíku sa zachoval zodpovedne, hlasoval za všetky vami navrhnuté opatrenia aj preto, pretože mnohé z nich ako napríklad OČR-ka, jej predĺženie teda počas zatvorenia škôl alebo nemocenské pre ľudí v karanténe boli už pripravované za našej vlády. Toto nie je podstatné, tak to má vyzerať, ak ide o takýto výnimočný a mimoriadny stav, politikárčenie musí ísť bokom. Dni ale plynú a začíname niektorým veciam nerozumieť, pán minister.
Prvá spočíva v tom, že zatiaľ stále vnímame len určité čiastkové, aby som to možno zjednodušil, až kozmetické opatrenia v sociálnej oblasti, pritom mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia, zásadné opatrenia, systémové a najmä plošné opatrenia pre ľudí, čo sa zatiaľ nedeje.
Druhá dôležitá vec, že všetko, čo zatiaľ prijímate, sa deje bez sociálneho dialógu. Naozaj nerozumiem, ako môže byť v mimoriadnej situácii vynechávaný tak dôležitý orgán, akým je Tripartita, to znamená zástupcovia vlády, zamestnávateľov, ale najmä zamestnancov. Odborári sa k vám, pán minister, nevedia dostať. Nevedia rozkopnúť zatvorené dvere a ja naozaj nerozumiem. Písali listy premiérovi, predsedovi parlamentu a jedná sa, samozrejme, aj o firmy, aj o zamestnávateľov, ale najmä o ľudí, o pracujúcich v tejto kritickej situácii a ich zástupcovia nie sú prizvaní k sociálnemu dialógu. Na dnešnej tlačovej besede vám odkázali, že to už vnímajú ako aroganciu moci a nedokážu garantovať sociálny zmier na Slovensku. Toto je veľmi nebezpečné, pán minister, pretože to posledné, čo by sme potrebovali v tejto mimoriadnej situácii, je ešte aj sociálny nepokoj ľudí.
Reálne hrozí, že môže prísť o prácu strašne veľa ľudí, podľa údajov Národnej banky Slovenska dokonca až 130-tisíc, a my napriek tomu sa venujeme čiastkovým, opakujem, kozmetickým opatreniam, ktoré sú síce dôležité, ale určite nie najpodstatnejšie. Zatiaľ ste navrhli preplácanie miezd zamestnancov malých, možno stredných firiem, vieme dobre, že je tam limit Európskej komisie pre štátnu pomoc 200-tisíc na jednu spoločnosť, vieme, že to sú približne spoločnosti do 250 zamestnancov, ale pýtam sa, čo tí zamestnanci, ktorí pracujú vo veľkých firmách. To nie sú pracujúci ľudia? Tí si nezaslúžia pomoc? Oni nemajú rodiny? Oni neplatia hypotéky? Oni nemajú svoje deti doma, pretože sú zatvorené školy? To sú takí istí pracovníci, ako zamestnanci malých firiem alebo živnostníci. Takí istí.
Veľkí zamestnávatelia, ktorí tvrdia, že majú pod sebou milión a pol zamestnancov, sa takisto dožadujú konkrétnej pomoci. Neprichádza. Vraj pán premiér povedal jedna miliarda mesačne je dosť. On hovorí jedna a pol miliardy, ale čo si budeme hovoriť, tých 500 miliónov bankových záruk to nie je žiadna pomoc, pretože už samotní zamestnávatelia tvrdia, že načo by si teraz požičiavali v čase krízy, načo by im to bolo. A ešte aj o tej jednej miliarde sa dá, pán minister, pochybovať, pretože vám chcem pripomenúť, že dávka v nezamestnanosti je v súčasnosti na úrovni 50 %, vy ponúkate 80 % preplácania mzdy. Čiže, keby sa aj nič nestalo z vašej strany, keby ste aj nič neurobili a ľudia by išli na úrad práce, tak by pol roka poberali túto dávku v nezamestnanosti. Takže neviem, či je to konkrétna miliarda na mimoriadnu situáciu. Aj tak by 50 % z predchádzajúcej mzdy tí ľudia dostávali. Ale dobre, s týmto súhlasím opatrením, len hovorím, prečo nie pre všetkých? Máme málo peňazí, hovorí Igor Matovič(?), patríme ku krajinám s najnižším, medzi, ktoré majú najnižší alebo patria medzi krajiny s najnižším dlhom v Európskej únii a ja si myslím, že toto nie je o peniazoch. Všetci vám hovoria, že pokiaľ neprijmete rýchle masívne opatrenia, budete platiť ešte viac, bude to stáť štát ešte viac. Tak prvá taká prosba a žiadosť na vás, prosím vás, pomôžme všetkým zamestnancom, všetkým.
A teraz tá druhá vec. Pán Heger, poprosím vás, trošku ma rušíte. (Reakcia z pléna.) Ďakujem pekne.
A tá druhá vec konkrétne v súčasnosti k tomu, čo predkladáte. Idete meniť Zákonník práce, asi najcitlivejší zákon v sociálnej oblasti a opakujem, deje sa to bez toho, aby o tom rokovala Tripartita. Prečo nevymenujete už tých siedmich chýbajúcich členov Tripartity, aby sa zišla, pretože už neviem kedy, ako teraz v tej mimoriadnej situácii? Už neviem kedy. Neviem prečo, najmä odborári sú odsúvaní bokom, keďže zastupujú zamestnancov. A z toho vyplývajú aj niektoré nuansy v tom vašom zákone, ktoré sú nepochopiteľné. Je tam veľa dobrých vecí, napríklad moratórium na výpovede. Super vec. A ďalšie drobné veci, ktoré, s ktorými samozrejme nemáme problém. Ale potom sa tam už vynárajú také menšie nedostatky, napríklad ten jeden, pýtam sa, že prečo žena, ktorá musí ostať kvôli tomu, že má dieťa doma, na OČR-ke, dostane len 55 % z hrubej mzdy a zamestnanec, ktorý zostane doma kvôli tomu, že fabrika nevyrába, dostane 80 % mzdy? Prečo je tam rozdiel? Ale to sú stále drobné veci.
To najpodstatnejšie, čo nám tam prekáža a čo budeme samozrejme pripomienkovať aj počas druhého čítania, teda vtedy, keď to prináleží, je, že meníte súčasný stav preplácania miezd v momente, keď existuje takzvaná prekážka v prevádzke. Aby sme tomu všetci rozumeli, v súčasnosti, pokiaľ sa vyskytne prekážka v prevádzke, to znamená, že firma z nejakého dôvodu, povedzme technického, nemôže vyrábať, je povinná táto firma preplácať zamestnancovi 100 % mzdy, alebo ak je dohodnuté inak, to znamená s odborovým zväzom, tak od 60 do 99 % mzdy. V súčasnosti idete novelizovať, vážení koaliční poslanci, Zákonník práce tak, že to bude 80 % mzdy počas mimoriadneho stavu a ešte dva mesiace po ňom, ale čo je dôležité, bude zároveň nariadené tým ľuďom si to po skončení krízy odpracovať do výšky 400 hodín a nie akože nadčasy, lebo vieme, že nadčasy sú lepšie platené, ale normálne sa ku klasickému pracovnému času, niekto robí osem hodín, niekto dvanásť, prifaria ešte dve hodinky každý deň a ten človek nebude mať vôbec čas na rodinu ani na nič. Na nič. Alebo sa dá pracovná sobota pre týchto ľudí do výšky 400 hodín.
Ale čo je najperfídnejšie, keď takéto slovo musím použiť, je, že sa to bude týkať aj tých firiem, ktoré sa zmestia do limitu 200-tisíc, čiže nebudú tie mzdy preplácať z vlastných peňazí, tých 80 %, ale dostanú to od štátu, štát preplatí mzdy zamestnancov a ešte potom bude tá firma nútiť toho zamestnanca, keď už budú dobré časy, aby si to len pekne odpracoval, to, čo bude sedieť doma. Tak toto je už na hranici bezdôvodného obohacovania. Aká je to pomoc tým ľuďom, mi povedzte. To je v prvom rade pomoc firmám a my ako sociálni demokrati sa musíme voči tomu ohradiť.
Preto chcem oznámiť, že v druhom čítaní predložíme nejaké pozmeňujúce návrhy k novele Zákonníka práce, opakujem, sú tam aj mnohé veci, s ktorými súhlasíme, ale spomenul som len niektoré, s ktorými nesúhlasíme. Pozmeňujúcimi návrhmi budeme žiadať buď vypustenie tých vecí alebo úpravu tých vecí. Pokiaľ k tomu nedôjde, nemôžeme Zákonník práce v takejto podobe podporiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 15:05 - 15:07 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Dostál, súhlasím s tým, že v takejto krízovej situácii je potrebné skrátené legislatívne konanie. Problém je len v tom, že ktoré zákony je potrebné takýmto spôsobom prijímať. Ja už som povedal a tretíkrát to zopakujem, školské, sociálne zákony, zdravotné zákony to pokojne môžu byť, ale naozaj nerozumiem, čomu má poslúžiť tento návrh zákona, najmä čo sa týka Súdnej rady a všetkých tých ostatných vecí.
A opäť k tej podstate, vy tu môžte hovoriť o písmenkách b), c), d), to sme vyhodili, to sme tam nechali. Aj pani ministerka hovorila vo svojom vystúpení, ja som dobre počúval, že bude potrebné zachovať to alebo tú informáciu, kto komu telefonoval, aby sme vraj mohli osloviť tých ľudí, s kým bolo telefonované, či neboli v styku s tým dotyčným človekom. Povedzte mi načo? Však keď sú lokalizačné údaje, tak sa presne vie zistiť na základe lokalizácie, či s ním bol alebo nie. Len sa tým zakrývate preto, aby veľký brat Igor mal k dispozícii citlivé údaje ľudí.
Viete čo? Mňa fakt vôbec neprekvapuje v prípade vašej dvojice, pán Dostál – pán Osuský, že vy ste schopní ohnúť demokraciu len preto, aby ste si obaja zachovali tie svoje, asi už doživotné teplé miestečká v parlamente. Vy ste tu už v minulosti viackrát dokázali, napríklad pán Osuský, že pri presadzovaní tajnej voľby, najprv bolo vyjadrenie, že tajná voľba je výdobytkom Nežnej revolúcie, ale po tom, keď bol... Mám vám ten výrok doniesť, pán Osuský? O chvíľu ho máte pred sebou, aby ste sa hanbili ešte raz, ako predtým, ja si to dobre pamätám. Ale po tom, keď ste videli, že by mohla padnúť vládna koalícia Ivety Radičovej, tak okamžite ste zmenili názor. To ste vy dvaja, vaša dvojica. Mne je ľúto, že takýto zákon zrovna vy dvaja, ktorí máte plné ústa demokracie, podporíte. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:41 - 14:43 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
78.

Pán poslanec Osuský, vy už ste známy svojím vulgárnym slovníkom, lebo máte pocit, že vám to nejakým spôsobom zlepší marketing, ale upozorňujem vás, že nie. Vy ste boli schopný aj povedať, že voliči SMER-u žerú seno, tak sa nečudujem, že používate pojmy ako drísty. Tak zopakujem alebo opätujem vám to. Jediný, kto tu drísta, ste vy, pán Osuský, jediný vy tu drístate. A poviem vám, že pán Galko, váš zločinec, eštebácky, s ktorým ste sedeli v jednej lavici, nie je obžalovaný len kvôli tomu, že to jeho päťčlenné vojenské zločinecké komando si neotvorilo ústa a nesvedčilo proti nemu. Len preto. A chcel odpočúvať novinárov, kolegov, mňa ako hovorcu opozičnej strany. Hanbite sa, že ste s ním sedeli v jednej strane!
Pani poslankyňa Tabák, nová, ja na vás budem taký jemný. Vitajte! Vitajte v pléne! Pani ministerka nevysvetlila. Ako ste mali možnosť počuť, my sa pýtame, pani ministerka nám stále neodpovedala na tú otázku, ktorú už ani nebudem opakovať, prečo musíme vedieť, kto s kým telefonuje. Ak nám to vysvetlí, môžme ísť, sa pohnúť ďalej.
Pani Zemanová, ja som myslel, že ako poslankyňa budete ovládať tie opatrenia, ktoré už boli dávno prijaté. A musíte vedieť, že každý človek, ktorý príde zo zahraničia, ide do karantény. A keď prišla tá dcéra zo zahraničia, tak bola okamžite v karanténe, pani Zemanová. A pán Baránik to už v piatok vedel. Naštudujte si to, keď chcete kritizovať.
Nechcem nikoho zdržiavať, školské zákony sme schválili, sociálne zákony rýchlo schválime. Ale toto je problém, pod rúškom boja s koronavírusom chcete presadiť niečo, čo nie je ničím iným len bohapustým špicľovaním občanov. Toto vyhoďte, odstráňte a poďme všetci domov a robiť niečo poriadne.Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.3.2020 14:30 - 14:35 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, myslím, že sa napriek tomu prihlásili dvaja, lebo Erik a Tomáš. Nie? Takže dvaja. Malý fórik. Teraz už trochu vážnejšie.
Pani ministerka, úplne v dobrom, dobrom, vy ste povedali počas obhajoby tohto návrhu zákona dve veci, s ktorými absolútne súhlasím. Prvou je, že zdravie občana by malo mať prednosť pred ochranou jeho súkromia. Absolútne súhlasím. Prvá vec. Druhá vec. Povedali ste, že ide o zásah do ľudských práv a preto musí byť robený primerane, primeraným spôsobom. Opäť súhlasím. Tak mi ale potom vysvetlite, prečo to robíte takýmto necitlivým a neprimeraným spôsobom? Ešte by som rozumel a naozaj rozumel pri nezodpovednosti ľudí, niektorých ľudí na Slovensku, že chcete lokalizovať tých nezodpovedných, ktorí nedodržiavajú karanténu, ktorí nedodržiavajú pravidlá a ohrozujú nás, všetkých ostatných. Čiže ešte v snahe o lokalizáciu na základe dát mobilných operátorov vcelku rozumiem. Aj keď aj tu musím povedať, čo som si prečítal názory odborníkov, tvrdiacich, že vôbec to nesplní účel, pretože napríklad vo veľkých mestách máme vyššiu hustotu staníc mobilných operátorov, ale v dedinách zase riedku. Takže na základe toho napríklad v dedine vieme určiť polohu toho človeka asi s presnosťou dvoch kilometrov. Tak skutočne nechápem, ako to rieši problém. Ale dobre, súhlasím, že treba urobiť aspoň niečo, ako vôbec nič.
Ale pýtal som sa vás to už vo faktickej poznámke, pýtal som sa vás to osobne, a neodpovedali ste ani mne, ani Richardovi Rašimu. Neodpovedali ste, prečo, či to tam je po tom vyčistení, a ak to tam je, prečo potrebujete vedieť, kto s kým telefonoval, esemeskoval a mailoval. Pretože pokiaľ viem, koronavírus sa aspoň zatiaľ nešíri telefónmi, ani mailami. A toto je ten problém, ktorý s tým máme. Žiadne politikárčenie, žiadne politikárčenie. Ak by sme politikárčili, tak včera by sme nepodporili školský zákon, 129 hlasujúcich, alebo koľko bolo, 129 za. Keby sme politikárčili, tak dnes by sme mali problém aj so sociálnymi opatreniami z dielne pána ministra Krajniaka. Už sme oznámili, že žiadny problém s tým mať nebudeme a samozrejme všetky podporíme. Pán Pčolinský, tešíte sa. Teším sa aj ja. Sme sociálna demokracia. Však by sme išli sami proti sebe, keby sme nepodporili tieto zákony, keď sme ich toľko prijali počas našich volebných období. Áno, vyžiadajú si veľké náklady, ale ja teraz tvrdím, pani ministerka, peniaze nemôžu mať prednosť pred zdravím a sociálnym komfortom občanov. Je to politikárčenie? Nie je.
Ale vrátim sa k meritu veci. Odpovedzte nám, prepánaboha, na jednu otázku, jednu jedinú. Prečo to potrebujete vedieť? Ja mám pocit, a teraz sa neurazte, kolegovia z pravice, mnohí ste tu noví, že tá pravica ako keby to mala v tom DNA, v tej krvi. Pretože vždy ak bol problém s nelegálnym odpočúvaním a monitorovaním osôb, tak sa to v drvivej väčšine prípadov dialo za pravicových vlád. Nepôjdem až do čias Dzurindovej vlády. Nechcem, aby sme tu boli dlho. Pretože pánovi Baránikovi sme tlieskali, že má negatívny test. Áno, všetci sa tešíme, že je zdravý pán Baránik, aj pani kolegyňa. A možno aj my všetci s ním, ale už nepovieme to "b", že pán Baránik už v piatok vedel, že jeho dcéra je v povinnej karanténe, a napriek tomu do parlamentu prišiel. A v pondelok neprišiel len preto, lebo sa u dcéry prejavili nejaké príznaky. Chceme od občanov, aby sme boli zodpovední, ale sami zodpovední nie sme. Sami zodpovední nie sme. Tak ním zodpovední buďme. Vyčistíme ten zákon od veci, ktoré tam nemajú čo robiť. Vyčistíme ho a potom sa môžme spolu baviť rovnako ako pri sociálnych a školských zákonoch.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis