Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.6.2021 o 11:41 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.6.2021 11:59 - 12:00 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Dámy a páni, veľmi stručne si dovolím uviesť tento návrh a využiť ten, poslednú minútu alebo posledné dve do obednej prestávky aj preto, lebo o tejto téme už bolo povedané hádam všetko aj na tejto schôdzi.
Našou novelou zákona chceme dosiahnuť to, aby od 1. septembra, teda od začiatku nového školského roka, naďalej pokračovali tzv. obedy zadarmo, respektíve dotácie na obedy pre žiakov, pre všetkých žiakov základných škôl a pre všetkých, pre všetky deti posledného ročníka materských škôl, tak ako to bolo navrhnuté a ako to funguje ešte aj v tejto chvíli, keď sme to presadili v roku 2019. Tie výsledky sú naozaj skvelé, o 25 percent detí viac sa dostalo k teplému obedu, zlepšila sa školská dochádzka, keďže dochádzka, respektíve výber obeda je naviazaný na školskú dochádzku, respektíve dochádzku do škôlky a, samozrejme, zlepšila sa socializácia chudobných detí medzi tie, medzi tie z bohatších rodín. Potvrdili sa výsledky z praxe zo škandinávskych krajín a už aj samosprávy, ktoré na úvod frflali, lebo chápem, že mali s tým veľké náklady, povedali, že teraz už sú pripravené a jednoducho je to dobré opatrenie, pretože dobre funguje.
Tým, čo ste urobili, ste vlastne pripravili o túto dotáciu 450-tisíc detí. Máte šancu to napraviť hlasovaním o našej novele zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:50 - 11:52 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Mazurek, tiež bez akejkoľvek animozity, ja zas chápem, tú vašu rétoriku aj tú vašu politiku cielite na pomerne úzku skupinu voličov, ale nesúhlasím, pretože opakujem, tým prídavkom na deti, na dieťa pomáhame všetkým rodinám, väčšina z tých rodín je pracujúcich, zodpovedných a naozaj ten prídavok na dieťa sa dlhodobo nemenil a zvlášť po tej pandémii sú tie rodiny naozaj vycicané, zničené. Čiže nájsť nejaké, aké fakt úzke, resp. adresné riešenie, to potom môže dopadnúť tak, ako to urobila vláda s tým jednorazovým prídavkom na dieťa. To asi nechcete ani vy, a preto radšej navrhujeme aj paušálnejšie riešenie, len aby sa konečne tým rodinám nejakým spôsobom pomohlo.
A na druhej strane, ako povedal aj pán kolega Kočiš v reakcii na vás, to je prvé čítanie, čiže teoreticky sa vieme baviť v druhom čítaní o nejakej adresnosti, ktorú nájdeme. Len chcem vám aj pripomenúť, že v tej skupine ľudí, ktorí nepracujú, sú naozaj aj mnohé smutné príbehy, kde ľudia za to naozaj nemôžu, nie sú to žiadni lenivci, dostali sa do tých sociálnych problémov z rôznych dôvodov, kvôli chorobe a podobne, tak preto aj pre vás, síce rétorika je jednoduchá, ale by bolo podľa mňa ťažké hľadať nejaké hranice.
Ja som navrhol cestu daňového bonusu už vo svojom úvodnom slove, prečo nie, prečo nie v takejto kombinácii, ale myslím si, že aj paušálne treba ten prídavok na dieťa aj vzhľadom na uvedené okolnosti, ktoré som uviedol, na tú hlbokú krízu bezprecedentnú zvýšiť. A ten druhý dôvod, opakujem, je, že táto vláda, pokiaľ ju nepotlačíme nejakým jednoduchším spôsobom, tak neurobí pre tieto rodiny vôbec nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:41 - 11:43 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem obom kolegom za faktické poznámky.
Pán Kočiš, jasné, je to stále dilema, tá adresnosť a ja jej absolútne rozumiem. V prípade toho celoplošného prídavku na dieťa by sme teda presadzovali skôr teda zvýšenie pre všetky deti, pretože naozaj berme, že je to prídavok na dieťa, a musím priznať, že je dlhodobo veľmi nízky a ceny sa za ten čas jednoducho menia. Tú adresnosť treba nájsť medzi pracujúcimi a nepracujúcimi rodičmi a možno tou cestou v tomto prípade by bol spomínaný daňový bonus, kde je úplne evidentné, že kto pracuje alebo nie. Takže si viem predstaviť, že navýšime prídavok na dieťa, ale zároveň ešte výraznejšie zvýhodníme rodičov, ktorí pracujú, povedzme cez ten daňový bonus, a táto kombinácia sa, samozrejme, dá veľmi rýchlo uplatniť a schváliť a sme pripravení o tom diskutovať. A predpokladám, že aj váš kolega pán Mazurek bude o tej adresnosti hovoriť, ale my sme, samozrejme, na to absolútne pripravení a je to legitímna, legitímna téma, len pritom primárne treba pomôcť všetkým deťom a potom ešte odstupňovať tých rodičov podľa toho, či pracujú, alebo nepracujú. To je zámer.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.6.2021 11:32 - 11:38 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som sa vyjadril v krátkosti k našej novele zákona. Tridsaťosem centov, vážení koaliční poslanci, viete, čo to je, čo to je za sumu, 38 centov? Tridsaťosem centov je suma, o ktorú sa má od budúceho roka zvýšiť prídavok na dieťa. A už to bude vaša zodpovednosť. Vaša zodpovednosť! Vy ste teraz vo vláde a vy môžte aj s tým valorizačným mechanizmom životného minima, lebo mnohí viete, mnohí možno nie, že prídavok na dieťa sa odvíja od životného minima, a preto to bude len 38 centov. V súčasnosti je prídavok na dieťa 25,50 a po novom to bude 25,88 centov.
Spoznávate túto rétoriku, vážení poslanci? Spoznávate? Kto používal túto rétoriku v čase, keď sme my boli vo vláde? Boli ste to vy. Vy ste takouto rétorikou populisticky kritizovali každoročné valorizovanie prídavku na dieťa a už ste druhý rok vo vláde, nič sa nestalo s tým valorizačným mechanizmom. Prečo? Veď ste druhý rok vo vláde, prečo ste tým deťom už nedali viac, oveľa viac, ale opäť len centy? No, a sme zase doma. Pred voľbami veľké reči, po voľbách, samozrejme, skutek utek.
A kritizovali ste nás počas tých volebných období napriek tomu, že sme v oblasti rodinnej politiky toho urobili veľa. Zaviedli sme príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Materskú dávku sme zvýšili na úroveň čistej mzdy. Poberá sa 34 týždňov, čím sme medzi premiantami Európskej únie. Zvýšili sme rodičovský príspevok v prípade pracujúcich rodičov na 370 eur, v prípade nepracujúcich rodičov na 270 eur. Zaviedli sme obedy zadarmo, ktoré ste vy zrušili. Zaviedli sme vlaky zadarmo pre študentov, ktoré vy chcete zrušiť. Zaviedli sme dotácie na lyžiarske kurzy a školy v prírode, ktoré si chvália deti, rodičia aj samotní riaditelia škôl. A napriek tomu ste nás kritizovali; čo ten prídavok na dieťa? Aj ten sme chceli napokon zvýšiť.
Pamätáte si, na konci volebného obdobia sme prišli s totožným zákonom, zdvojnásobiť prídavok na dieťa. Kto zablokoval vtedy tú schôdzu? Vy. Vtedy ešte, už teraz zabudnutý pán poslanec Beblavý tu behal v pyžame a v špinavých ponožkách a blokoval tento pult, len aby sme deťom nemuseli dať nič navyše. Vy ste už vtedy zablokovali tento zákon. Už odvtedy mohli mať deti, každé jedno dieťa, o 100 % vyšší prídavok na dieťa. Ale múdrosti, len o pár centov to zvyšujeme. A pozrime sa, dva roky po sebe, opakujem, a len centíky pre tie deti.
Prišli sme najprv s iným návrhom zákona, že keďže je pandémia a vieme dobre, že rodiny mali zvýšené náklady aj kvôli dištančnému vzdelávaniu detí, chceli sme navrhnúť 300 eur pre každé dieťa, nezaopatrené dieťa. Čo ste urobili? Zmietli ste ho zo stola a pripravili šialený protinávrh, šialený protinávrh a tento jednorazový prídavok na dieťa ste prisúdili len rodinám žijúcim zo sociálnych dávok. Ešte aj to ste okresali. Napokon je z toho úplný paškvil. Len pre 13-tisíc detí a suma nejaká, 4,5 milióna eur oproti našej sume v celkovom objeme 330 miliónov eur. Takto dopadla tá vaša pomoc deťom!
Hlavná vec, že Igor Matovič sa tu nafukuje, ako on ide robiť rodinnú politiku, že 200 eur dostane každé dieťa. No, to už uvidí každá rodina. Už dva mesiace o tom hovorí. Respektíve nehovorí. Pred dvoma mesiacmi to povedal a nikto nič nevidel. Toto je vaša rodinná politika, nič, nič, šetrenie.
A to sme sa chceli ešte aj s kolegami z opozície baviť v druhom čítaní v prípade toho jednorazového prídavku na dieťa o adresnosti, prečo nie? Dalo sa to pokojne urobiť. Povedzme pozreli by sme si rodiny, ktoré boli napojené na EduPage, či sa tie deti naozaj vzdelávali, a boli tam iné možnosti. Aj SME RODINA nám to sľúbila. Podala nám tu ruku. Pamätáte si, ako som si tu s pánom Pčolinským, šéfom klubu, podal ruku, a napokon ako vždy aj SME RODINA sklopila uši. Aj SME RODINA. Aj SME RODINA hlasovala vtedy za obedy zadarmo a teraz hlasovala za ich zrušenie a všetko ostatné.
Tak tu, prosím vás, netárajte o nejakej prorodinnej politike! Vy si deti nevšímate! A zahryznem si do jazyka v prípade pána Heráka, jak si všímate deti. Zahryznem si do jazyka, budem korektný, budem rešpektovať prezumpciu neviny, čo vy nerobíte.
Takže chcem vás poprosiť napriek môjmu tónu, je to veľmi jednoduché. Je to opozičný návrh, ale nepolitizujte. Tých 330 miliónov, ktoré ste neodsúhlasili na jednorazový prídavok, je objem, ktorý by stačil ročne na to dvojnásobné alebo na ten dvojnásobný prídavok na dieťa. Zoberte tie ručičky a stačte to tlačidlo konečne! Nebuďte tie roboty, nepočúvajte toho Matoviča, ktorý nechce nikomu nič dať. Stlačte to tlačidlo a konečne zvýšme prídavok na dieťa, urobme niečo pre naše rodiny.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 29.6.2021 11:30 - 11:31 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne, ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja len poviem, že táto novela zákona je veľmi jednoduchá a viac sa k nej vyjadrím v rozprave, aby prípadne mohli aj kolegovia na mňa reagovať. Ale spočíva v tom tá novela, že chceme zdvojnásobiť prídavok na dieťa pre každé nezaopatrené dieťa na Slovensku, resp. ho stanoviť na sume 50 eur.
Mnohí viete alebo väčšina z vás vie, že v súčasnosti je prídavok na dieťa vo výške 25 euro 50 centov, a po schválení našej novely zákona by bol 50 eur na každé dieťa.
Ďakujem pekne a do rozpravy sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:25 - 11:27 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Janko, máš pravdu, že gastru treba pomôcť týmto spôsobom. Je to veľmi rýchla, priama, účinná pomoc. Máme podobné príklady aj zo zahraničia, ale mám pocit, že naša vláda ide úplne opačným smerom. Môžem už prejudikovať, že tento zákon, náš zákon, dobrý zákon, mimochodom, za ktorý lobovali aj priamo predstavitelia gastra pred parlamentom a vyzývali na to, nech sa tu nerobí z toho politika, bude opäť zhodený zo stola.
A ako som povedal, táto vláda ide opačným smerom, pretože asi si zaznamenal aj ty, že ešte aj tá finančná pomoc, ktorá je tak slabo poskytovaná počas celej pandémie, doteraz len v celkovej výške 2 mld. eur, bude od 1. júla uťatá, pretože sa naviaže na COVID automat, čo je len, samozrejme, taká výhybka k argumentu, aby nemusela táto vláda poskytovať ďalej túto pomoc. Vieme dobre, že naviazanie finančnej pomoci na nejakú epidemickú situáciu je úplná hlúposť. Musí sa sledovať ekonomická kondícia firiem a živnostníkov, ale vláda to robí preto, aby nemusela ďalej pomáhať. A buď od júla, alebo od augusta, alebo môžu tam byť ešte nejaké prechodné obdobia, naozaj napokon tí podnikatelia vrátane gastrosektora, ktorý leží na kolenách, nedostanú od vlády nič.
Skryt prepis
 

24.6.2021 10:17 - 10:19 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Valášek, ja som rád, že sa pridávate k tým poslancom, ktorí budú hlasovať proti tomuto škandalóznemu zákonu, resp. novele zákona, o ktorej, opakujem aj Rada pre štátnu službu povedala, že ním dosiahne táto vládna koalícia politizáciu štátnej služby. Vy sám, si myslím, že ste profesionál v tom, čo robíte, tak bol by som len trošku opatrný s tým SMER-om, pretože asi ste mali nejaké pozície, a práve vy ste ten príklad, keď asi bolo úplne jasné, že keď niekto profesionálne vykonáva svoje právomoci, tak sa asi nemusí o svoje miesto báť.
Naopak, počas tejto vlády (povedané so smiechom) z mnohých ministerstiev a úradov odchádzajú profesionáli, lebo už sa nemôžu pozerať na to, čo sa v tých rezortoch deje, a radšej idú preč, pretože by sa už museli hanbiť, keby pôsobili pod tým-ktorým ministrom.
A potom, áno, v roku 2018 bol prijatý, alebo bola prijatá novela zákona o štátnej službe a bolo to po tlaku Európskej komisie, ktorá tlačila na Slovensko, aby sme profesionalizovali štátnu správu, ak chceme čerpať eurofondy z programu Efektívna verejná správa. A pri tejto novele zákona, ak ju tento vládny valec pretlačí, tak hrozí presný opak. Ak prejde táto novela zákona, tak Slovensko doplatí na to tým, že možno stratí eurofondy z tohto programu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 9:51 - 9:53 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Maroš, najprv ťa opravím. My sme nezvyšovali úradníkom alebo štátnym zamestnancom mzdy o 10 %, ale o dvakrát 10 %, teda súhrnne o 20 %, aj v roku 2019 10 %, aj v roku 2020 10 %. A táto vláda v roku 2021 - nula a už teraz mám informácie, že na budúci rok to bude tiež nula. Takže takto sa správa k štátnym zamestnancom táto vláda.
Ale podstatná vec je v tom, že, máš pravdu, čo sa títo nakričali, keď boli v opozícii, že koľko našich, tzv. našich ľudí je všade, kritizovali aj to obsadzovanie prednostov okresných úradov, že je to celé politické a podobne, a teraz odrazu objavili, že to vlastne je politická funkcia, že to tak musí byť, že toto proste, veď to je predĺžená ruka vlády v regiónoch. Áno, dobré ráno, dobré ráno. Len čo ste hovorili?
A nehovorte tu o tých výberových konaniach, však je to smiešne, nejaké stranícke úderky vyberali prednostov, aj tak tí prednostovia vyzerajú vaši. Čo tam bolo nejaké transparentné výberové konanie, ktoré organizovalo ministerstvo vnútra, pod ktoré spadajú? Alebo samotný úrad? Robila to nejaká odborná komisia? Panebože, už prestaňte. Máte napísané v programovom vyhlásení vlády, že odborníci namiesto tzv. našich ľudí do štátnej správy. Vy ste pokrivili absolútne ešte aj svoje programové vyhlásenie vlády a tento zákon nie je o ničom inom, len aby ste si dosadili týchto svojich všelijakých amatérskych sympatizantov na rôzne pozície v štátnych úradoch. Toto je, toto je príčina, resp. to je dôvod tohto zákona, nič iné. Keď to nejde silou, ide to ešte väčšou silou.
A aby sme nehovorili iba svoje domnienky, tak vám len poviem, že Rada pre štátnu službu, tá, ktorá to má celé v kompetencii, konštatuje v súvislosti s týmto vaším zákonom, že ide o politizáciu štátnej správy, citujem, politizáciu štátnej správy.
Tak už asi radšej mlčte, ako to máte obhajovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 14:29 - 14:31 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za každú faktickú poznámku, špeciálne ďakujem za tie podporné a vybral som si teda dve.
Pani kolegyňa Drábiková, ja mám rád oponentúru, len viete, keby ste sa aspoň trochu pripravili, a keď už niečo chcete povedať. Ale to je naozaj, ja neviem, že či vôbec má zmysel s ľuďmi ako vy diskutovať, pretože hovoríte napríklad o tom, že viete, a niektoré deti majú intoleranciu k strave a ich rodičia musia mať špeciálnu stravu. Ale asi možno ani netušíte, že aj toto bolo riešené v našom zákone, že tie deti, ktoré mali špeciálnu stravu, tak tá dotácia išla priamo tým rodičom a neboli o nič ukrátené.
Druhá vec. Normálne tvrdíte, že teda tá strava sa vyhadzovala a podobne, to boli tie argumenty, keď sme to zavádzali. Vy tušíte vôbec, že tie samosprávy sa s tým poväčšine už vysporiadali? Tu máte viacerých primátorov, starostov, opýtajte sa ich. Keď už niečo idete tvrdiť, tak aspoň, aspoň si to zistite, lebo to sa naozaj nedá počúvať.
A po ďalšie hovoríte, že, že teda opravujete a že my sme opravovali tiež, a ste použili príklad tých diskriminovaných ročníkov ’57 - ’63. Ja sa naozaj teším, že sa podarila tá diskriminácia odstrániť, ale ako vznikla tá diskriminácia? Že my sme zaviedli v ústave dôchodkový strop. Bez dôchodkového stropu by nebolo ani týchto žien. A kto nehlasoval za dôchodkový strop? Vaše hnutie OĽANO, ktoré teraz vy prezentujete, takže teraz sa chváliť, že vy ste odstránili nejakú diskrimináciu žien, ktorým by ste vy nikdy nepomohli, lebo ste nehlasovali za ten dôchodkový strop, je niečo fakt neuveriteľné.
Pani kolegyňa Žitňanská, áno, zvýšili ste dotáciu na 1,30 eur, ale ešte raz opakujem, dali ste to len úzkej skupine detí, 450-tisíc detí nedostane nič, čo sa týka dotácie. A opäť riešite iba ten finančný aspekt. Ja som o tom hovoril v tom svojom príhovore. Tu išlo predovšetkým o zlepšenie stravovacích návykov detí, pretože tie štatistiky najmä na druhom stupni základných škôl, čo sa týka stravovania v školách, boli strašidelné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 14:13 - 14:18 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne, dovoľte, aby som sa stručne vyjadril k tejto problematike. Pozrite sa, ono je naozaj chvályhodné, že sa ide odstrániť diskriminácia detí, teda tej skupiny detí, ktoré po zrušení obedov zadarmo nemali nárok ani na dotáciu na obedy, ani na daňový bonus. Ale tu treba povedať, že kto túto diskrimináciu spôsobil, kto túto skupinu 47-tisíc detí vytvoril. Bola to vládna koalícia, boli ste to vy. Vy ste to urobili tým zlým rozhodnutím, ktorým ste zrušili tzv. obedy zadarmo, alebo ak chceme, dotáciu na stravu. Takže opravujete vlastnú chybu. My, samozrejme, poslanci za stranu HLAS - sociálna demokracia podporíme túto novelu zákona, pretože nechceme, aby žiadne dieťa zostalo diskriminované, ale na druhej strane aj pri tejto príležitosti musím zopakovať, že zrušenie obedov zadarmo bolo jednou obrovskou chybou a nevypočutím hlasov z praxe. Vy ste zobrali ten obed zadarmo alebo tú dotáciu 450-tisíc deťom a po ich zavedení v roku 2018 aj samosprávy, ktoré sú zriaďovateľmi základných škôl a materských škôl, ktoré na úvod frflali, a ja aj trochu rozumiem, lebo bol som hlavným predkladateľom toho zákona, viem, že sa veľmi krkolomne zavádzalo to opatrenie do praxe, tak s odstupom času priznali, že to bolo jedno veľmi dobré opatrenie. 450-tisíc detí ste pripravili o obed zadarmo, resp. o dotáciu.
A nešlo iba o finančné odľahčenie rodín, pretože tu sa bavíme o tom, že daňový bonus je kompenzáciou. No ale veď zmyslom obedov zadarmo nebolo len finančné odľahčenie rodín a navyše daňový bonus nebude v prípade všetkých rodín tou kompenzáciou, resp. za ten daňový bonus nie všetci rodičia kúpia ten obed tým deťom, pretože tu máme nezodpovedné rodiny alebo nezodpovedných rodičov, ktoré tieto peniaze radšej minú na cigarety a alkohol, a potom tu máme aj zodpovedné rodiny, ktoré ale majú iné priority, na základe chudobného svojho vlastného rozpočtu majú iné priority, a tým pádom sa stane, že zase o mnoho, prudko klesne počet detí, ktoré budú mať teplý obed, pretože naše opatrenie priviedlo o 25 % detí viac k teplému obedu.
Naše opatrenie spôsobilo aj to, že tie deti sa zúčastňovali na vyučovacom procese, pretože podmienkou výberu obedu zadarmo bolo to, že to dieťa sa musí zúčastniť na vyučovacom procese. Odrazu chudobnejšie deti sedeli s tými bohatšími, cítili sa rovnocennejšie. A všetky tieto veci sme prevzali z praxe zo zahraničia, to sme si nevycucali z prsta. Opakujem, daňový bonus nebude žiadnou kompenzáciou, žiadnou kompenzáciou, čiže odstraňujete diskrimináciu, ktorú ste sami spôsobili, ale to už je také typické pre túto vládnu koalíciu, že opravuje po sebe ďalšie zákony, a nie prvýkrát. Ale hovorím, viac mi je to ľúto kvôli tým deťom, tým 450-tisíc deťom, pretože, viete, že náš návrh pôvodne bol pripravený tak a bol v pra... do praxe uvedený tak, že túto dotáciu na obed mali všetky deti základných škôl, všetkých ročníkov a deti posledného ročníka materských škôl.
Chcem vám pripomenúť, že na tejto schôdzi v prvom čítaní strana HLAS - sociálna demokracia predložila identický návrh, tak aby od 1. septembra, teda od nového školského roka obedy zadarmo v pôvodnej forme pokračovali, teda stačí, stačí stlačiť tlačidlo, priznať si chybu a obedy zadarmo môžu pokračovať v rozsahu, v akom boli schválené, mimochodom, aj hlasmi hnutia SME RODINA, ktoré v súčasnosti má ministra Krajniaka.
No a potom ešte jedna vec, predložili ste, pán kolega, pozmeňujúci návrh, ktorým idete riešiť detské ihriská, super, perfektný nápad. Kto by nechcel detské ihriská? Ale musím to aj vám tu zopakovať, že strana SME RODINA, resp. hnutie SME RODINA zneužíva v tomto prípade štátne prostriedky na stranícku reklamu, pretože nie je možné, pán kolega, aby minister Krajniak na svojom facebookovom profile propagoval tieto detské ihriská ako stranícku iniciatívu hnutia SME RODINA, pretože na tom profile, škoda, že nemôžme v pléne používať vizuálne pomôcky, si pán Krajniak vycapil mapu Slovenska, kde tie ihriská budú. Nazval tie detské ihriská RODINKA a prilepil a prifaril logo SME RODINA. Toto je zneužívanie štátnych peňazí na stranícku reklamu, pretože tieto ihriská sú financované zo štátneho rozpočtu, a teda aj z peňazí daňových poplatníkov, ktorí nevolili hnutie SME RODINA, takže toto by ste určite nemali robiť.
Teraz som si to ešte naschvál pozrel. Napriek tomu, že som na to upozornil v televíznej diskusii, doteraz to nie je odstránené a mám pocit, že vy to chcete takto robiť naďalej, a toto proste nie je správne a na to musím upozorniť. Opakujem, detské ihriská áno, ale stranícka reklama za štátne peniaze určite nie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis