Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 18:15 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 6.10.2021 18:01 - 18:10 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne. To bolo rečí, to bolo kecov pred voľbami o tom, ako to budete robiť ináč, ako obsadíte štátnu správu profesionálmi, odborníkmi a nie tzv. našimi ľuďmi. Neustále ste kritizovali – tzv. naši ľudia tam, tzv. naši ľudia sem a že keď prídete do vlády, tak všetko bude inak. Vy ste dokonca aj vo vlastnom programovom vyhlásení vlády sa zaviazali v jednej stati, že výber ľudí do štátnej správy bude čisto odborný, transparentný a hlavne ste tú stať nazvali „odborníci namiesto našich ľudí“ do štátnej správy. Opakujem, vo vašom programovom vyhlásení vlády sa píše „odborníci namiesto našich ľudí“. A doslova sa uvádza v tej spomínanej stati programového vyhlásenia: „Vláda zavedie transparentný výberový proces tak, aby boli do funkcií zástupcov štátov vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady,“ opakujem, „tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady“.
Hneď po tom, ako vláda a parlament vlastne prijali to programové vyhlásenie, ste začali ukazovať, ako to v skutočnosti myslíte. Šéfa detskej fakultnej nemocnice ste obsadili lesníkom. Šéfa detskej, resp. kardiocentra v Košiciach ste obsadili hutníkom. Šéfa predsedu alebo stoličku predsedu banského úradu ste obsadili nábytkárom. A potom prišiel ten zlatý klinec obsadzovania prednostov okresných úradov. Všetkých prednostných úradov obsadili stranícke úderky OĽANO, ktoré sa ešte tvárili, že vlastne robili nejaké výberové konanie. To snáď ani nemyslíte vážne?! To výberové konanie nerobil samotný úrad okresný alebo ministerstvo vnútra, pod ktoré tie okresné úrady patria, ale stranícke úderky OĽANO. Takže hneď v tých prvých mesiacoch ste predviedli, ako ste to vlastne s tou profesionalizáciou štátnej správy v skutočnosti mysleli.
Matovič povedal, že nie je to len to vrchné poschodie, to sa ináč nedá, len to vrchné poschodie okresných úradov obsadíme politicky, ale tie ostatné odbory, sekcie, to už budú len samí profíci. Buď ich tam necháme, alebo dáme profíkov. No a potom prišiel prvý paškvil, prvá novela zákona o štátnej službe, v ktorej sa už písalo, že v podstate vedúcich odborov bude môcť obsadzovať samotný minister alebo dokonca úrad vlády, teda premiér. Po kritike ste to nechali v šuflíku, lebo až takú hanbu ste si nechceli pripustiť. Ale vidím, nedá vám to, nedá vám to, napriek vašim prísľubom, napriek vášmu programovému vyhláseniu vlády, a preto prichádzate s týmto zákonom a novelou zákona o štátnej službe, kde už je všetko jasné.
Generálny tajomník bez udania dôvodu môže odvolať akéhokoľvek riadiaceho pracovníka. Pre verejnosť treba vysvetliť, že generálny tajomník je vlastne vedúci konkrétneho úradu a už mu v tom nikto a nič nezabráni.
Čo je ešte smiešnejšie, keď ste tak hovorili o tej odbornosti celý čas, že ešte aj znižujete kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé funkcie, pretože vy nemáte dostatok kvalifikovaných ľudí, aby ste obsadili. Vy normálne upravujete tabuľky, upravujete kvalifikačné kritériá pre jednotlivé tabuľky, aby ste tam mohli dostať tých svojich ľudí, ktorí tú odbornosť ani zďaleka nespĺňajú. To je neuveriteľné!
A, samozrejme, vy opozíciu nebudete počúvať, lebo vám sa to ťažko počúva, ale keď už nechcete počúvať opozíciu, tak ja vám poviem, čo na to, na ten váš zákon, slávny zákon hovorí Rada pre štátnu službu. Ona má každý rok svoju správu, ja vám odcitujem, čo hovoria profíci na ten váš skvelý zákon: „Rada pre štátnu službu považuje obsah a spôsob prijímania zmien za problematický, v porovnaní s inými krajinami vykazuje Slovensko vysokú mieru politizácie.“ To vám odkazuje Rada pre štátnu službu. A ešte upozorňuje na jeden zásadný fakt.
V roku 2017 ešte naša vláda prijala novelu zákona o štátnej službe, ale to bolo pod tlakom Európskej komisie, tá povedala, že pokiaľ sa takýto zákon neprijme, tak bude problém s čerpaním eurofondov z Operačného programu Efektívna verejná správa. Čiže vy tým, že chcete svojich ľudí, neodborných ľudí, pretlačiť do štátnej správy, zároveň ohrozujete aj čerpanie eurofondov. A Rada pre štátnu službu aj my vás na to upozorňujeme. Neuveriteľné! Po tom, čo ste všetko natliachali verejnosti pred voľbami aj po nich.
No a teraz všímame si aj pozmeňujúce návrhy. Predstavte si, ja som si zo všetkých vybral jeden prílepok, nie je to nič iné ako prílepok, a to je slušné slovo. Tak vy idete tým prílepkom zároveň meniť aj zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Počúvajte dobre!
Minister bude môcť nadriadeného policajta previesť, povedzme to tak slovenskejšie, preložiť na inú funkciu bez udania dôvodu. To znamená, ak nejaký riadiaci policajt nebude počúvať politické príkazy ministra vnútra, pôjde preč, možno ho dá aj na ulicu do nejakej hliadky. A toto robíte v tejto citlivej situácii, keď sa dejú veci v bezpečnostných zložkách, aké sa dejú. Teraz to robíte, čím len idete zase potvrdiť to, že chcete politicky zneužívať orgány činné v trestnom konaní. Pokiaľ nejaký policajt nebude konať na pokyn ministra vnútra, bude takto potrestaný, bude takto potrestaný.
Viete, veď aj pán Kyselica, ktorý to predkladá, v podstate to celé priznal. On v jednom z rozhovorov povedal: „Nastal čas na čistky“, v súvislosti s opatreniami v polícii. Tak som to prečítal v médiách zo sobotných dialógov, čiže ja to korektne citujem, pán Kyselica. Nastal čas na čistky, vy sa k tomu ešte aj priznávate, buď ste to povedali, alebo nepovedali, ale potom si to vyriešte so Slovenským rozhlasom.
V každom prípade, pán Kyselica, neberte to vôbec osobne ani nebudem osobný, v tom istom rozhovore... (Reakcia z pléna.) Teraz keď sa bavíme v čom? Že som citoval, že, že jeho výrok? To je osobné? (Reakcia z pléna. Zaznenie gongu.) No tak tu počúvajte pána Kyselicu a nehovorte, že už sa stalo, pretože som korektný v tom, čo hovorím, dobre?! Upokojte sa! Viem, že sa vám nepáči ten môj prejav, lebo vás odhaľujem v tom, že ste klamali verejnosť, ale takto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, s faktickou poznámkou, keď. Dobre?

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Tak potom dobre, len mali by ste hlasovať proti tomuto zákonu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prosím, neskáčte rečníkovi do reči.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
A teraz a teraz... Mne to neprekáža, ďakujem pekne, pán predsedajúci.
A ešte ma prekvapilo, viete, keď už hovoríme o tých podozreniach, aby som bol fakt korektný, zo zneužívania polície, že vy, vyšetrovateľ, poviete v tom istom rozhovore, že vlastne rozhovory vyšetrovateľov o koncipovaní uznesenia boli úplne normálne. Myslíme tých štyroch vyšetrovateľov, Čurillu a spol. Ja ich, samozrejme, nebudem nazývať žiadnymi prívlastkami, ja mám rád vecnú diskusiu a rešpektujem prezumpciu neviny, rešpektujem rozhodnutie krajského súdu, ale rešpektujem aj rozhodnutie okresného súdu, ktorý ich dal do väzby, ale dobre, krajský súd je vyšší, ale povedzte mi, keď ste to uznesenie čítali, pán Kyselica, a ste bývalý vyšetrovateľ, to naozaj chcete povedať, že keď sa kreuje nejaké uznesenie o obvinení alebo o trestnom stíhaní, to takto to vyzerá, že toto je normálne? Že bez toho, aby tí vyšetrovatelia mali najprv dôkazy a zistenia, sa tam dohadujú ako na nejakom lacnom trhu, že dáme tam korupciu, dáme tam vydieranie, dajme tam hlavne niečo, čo bude mať špeciálna prokuratúra? To hádam toto nemôžete vy verejnosti tvrdiť, že toto je normálne, pretože potom, keď predkladáte takýto zákon, kde naozaj ten minister vnútra zase získa politický vplyv, na to OČTK, on ho už má, len sa posilní. No tak potom asi ľudia na Slovensku môžu začať mať obavy, pretože v každej policajnej kancelárii sa môže niečo také vymyslieť. A toto mi je ľúto, že ešte aj uznesenie, ktoré existuje, okomentujete takýmito slovami a potom aj predkladáte takýto zákon. Potom tu niečo nesedí, pretože je normálne povedať, že takáto diskusia nemôže prebiehať, bez ohľadu na rozhodnutie súdov.
Čiže aby som to zhrnul jednou vetou. Páchate ďalší volebný podvod na občanov. Toto je volebný podvod. Lebo niečo iné ste im sľúbili a niečo iné teraz konáte a toto je veľmi smutné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 17:29 - 17:30 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Všetkým trom opozičným kolegom veľmi pekne ďakujem za poznámky, absolútny súhlas, sústredím sa iba na pána Baránika.
Pán Baránik, ten príbeh, resp. tú vetu s tými perami už opakujete príliš často, ja neviem, či ste zaľúbený do mojich pier, ale naozaj ja vám opätovať túto lásku nebudem. Mne sa nepáčite. Ale toto nie je dôvod, pre ktorý som sa ozval.
Vy ste hovorili, že ja som nejakým spôsobom povedal, že Sulík nesúhlasí so zriadením štátneho zastupiteľstva. Nie, Sulík nesúhlasil s tým, že vy ste povedali, že treba odstrániť generálneho prokurátora z funkcie. Odstrániť! Pán Baránik, to len svedčí o vašej morálke, že dokážete pred človekom, ktorý fakt čelil pokusu o vraždu, hovoriť slovíčko odstrániť. Nemáte ani trochu kultúry v sebe. Ani trochu kultúry.
A keď sa už niekoľkýkrát vyhrážate, pán Baránik, nielen mne, ale aj opozičným kolegom nejakou basou, že na nás to príde a tak ďalej, chcem vám povedať iba jednu vetu. Karma je zdarma, pán Baránik, karma je zdarma.
Toto sa nerobí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.9.2021 17:11 - 17:21 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán predseda, kolegovia, kolegyne, vážený pán generálny prokurátor... Vážený pán generálny prokurátor, je také príznačné, že na opačných stranách tohto rečníckeho pultu sedíte vy a pán poslanec Baránik. Reprezentujete totiž úplne dva odlišné svety. Zatiaľ čo vy strážite zákonné postupy a nezávislosť Generálnej prokuratúry, pán Bariná... Baránik sa dlhodobo netají tým, že Generálna prokuratúra by mala byť v područí politickej moci. Zatiaľ čo vás zvolilo za generálneho prokurátora 132 poslancov, podporuje vás 600 prokurátorov i ďalšia odborná obec, pán Baránik navrhuje vaše odstránenie, opakujem to slovo, odstránenie z funkcie generálneho prokurátora, pričom s jeho názorom nesúhlasí ani len nikto, resp. žiadny člen vládnej koalície, dokonca ani jeho vlastný šéf. Ako hovorím, dva odlišné svety, zákon verzus konanie na politickú objednávku.
Áno, každý príčetný človek, opakujem, každý príčetný človek musí tvrdiť, že ten, kto niečo spáchal, musí za to niesť zodpovednosť. Aj trestnoprávnu. Ale spravodlivý trest nie je možné dosiahnuť na základe manipulácií výpovedí alebo politickej motivácie vyšetrovateľov či prokurátorov, ale len na základe zákonného postupu a nepriestrelných dôkazov. S tým hádam musí súhlasiť, opakujem, každý príčetný človek.
Určite sa nedá spravodlivosť dosiahnuť tak, že štyria elitní - v úvodzovkách - elitní vyšetrovatelia NAKA budú ako v nejakom lacnom trileri vymýšľať vo svojej kancelárii falošné obvinenie na príslušníkov inšpekcie len preto, lebo tí sa rozhodli v súlade so zákonom odhaľovať nekalé trestné stíhanie.
Vážený pán generálny prokurátor, ja som mal všelijaké pochybnosti o všelijakých policajtoch aj prokurátoroch, ale hovorím, iba niektorých, pretože stále verím, že väčšina policajtov a prokurátorov sú statoční ľudia. Ale naozaj som netušil, že v tak elitnom policajnom orgáne ako NAKA sa môže diať niečo podobné, ako čítame v tom uznesení. Áno, nie je dobré, že uznesenie uniklo, ale, bohužiaľ, túto politickú kultúru tu už niekto zaviedol. Tu unikajú výpovede, unikajú uznesenia, už sme si na to na Slovensku zvykli. A už keď uniklo, tak keď sme si to prečítali, čo sa v tej policajnej kancelárii dialo, tak sa naozaj viacerým z nás musel zdvihnúť žalúdok a neverili sme vlastným očiam ani ušiam: „Dáme tam vydieranie? Dáme tam zosnovanie zločineckej skupiny? Dáme tam sabotáž?“ Takto sa naviac majú baviť štyria elitní vyšetrovatelia?! „A robme, zastavme ich, zastavme tú pani,“ minister povedal: „Robme, lebo keď tie sračky padnú na jeho hlavu, on to znesie.“ Prepáčte za ten výraz, ale to je citácia z odposluchov, z legálnych odposluchov tých vyšetrovateľov. Takto to má vyzerať? Určite nie.
Určite sa nedá spravodlivosť dosiahnuť ani tým, že traja reálni mafiáni budú využívaní políciou a prokurátorov... prokuratúrou na manipulovanie výpovedí. A určite sa nedá spravodlivosť dosiahnuť ani tak, že nejaký pochybný kajúcnik ukáže na niekoho prstom a polícia mu hneď vykopne dvere bez akýchkoľvek iných dôkazov, ako napríklad v prípade spomínaného pána Pčolinského, ktorý určite nie je naším nominantom. Toto sa v normálnej demokratickej krajine nemôže diať a nedeje. To sa deje len vo svetoch pána Baránika a pána Matoviča.
A kde sa začal celý tento príbeh? Poďme na začiatok. Celý tento príbeh podozrení zo zneužívania orgánov činných v trestnom konaní na politickú objednávku sa začal jedným známym výrokom: „Vy len ticho šúchajte nohami, pokiaľ vám na dvere nezaklope NAKA.“ Toto povedal vtedajší premiér Igor Matovič a potom sa spustil celý kolobeh udalostí. Všetci si pamätáme to utajované stretnutie špicie... špičiek štátu v bunkri SIS, potom vyšla tajná správa SIS, ktorú čítal tuto prítomný pán predseda parlamentu, čiže koaličný politik, kde sme sa prvýkrát dozvedeli, že sa dejú nejaké ohavnosti pri vyšetrovaní známych káuz, potom začala konať inšpekcia ministerstva vnútra, teda orgán na to príslušný, niečo zistila, obvinila tri osoby, chcela zasiahnuť, odrazu prišiel zásah policajného prezidenta, ktorý akciu prerušil, no a napokon sa dozvedáme už o tom spomínanom konaní štyroch vyšetrovateľov NAKA.
Ten istý Matovič hovorí, že sme sa dostali do bodu zlomu. A vraj v týchto dňoch sa rozhodne, či vyhrá mafia, prerastená v orgánoch činných v trestnom konaní, alebo spravodlivosť. To ako kto má byť tá mafia?! Kto to má byť?! Ja som to stále nepočul. To tou mafiou má byť generálny prokurátor Žilinka, ktorého rodine aj jemu sa reálna mafia vyhrážala smrťou? Veď už je aktuálna obžaloba. Už je obžaloba na Kočnera a spol. To tou mafiou majú byť sudcovia Okresného súdu Bratislava III.? To tou mafiou majú byť prokurátori Krajskej prokuratúry Bratislava? To tou mafiou majú byť príslušníci inšpekčnej služby? Nie. Je to len zopár statočných ľudí, ktorí sa postavili kriveniu spravodlivosti a nezákonnosti, ktoré sa tu dejú. A opakujem, každý, kto si zaslúži trest, nech ho aj dostane, ale na základe zákonného vyšetrovania.
Áno, sme v bode zlomu, súhlasím s Matovičom, ale trochu inak. Ide o to, či budeme pokračovať v politickom zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní alebo či stále sme právnym štátom. Odpoveď dostaneme už veľmi rýchlo. Ako všetci dobre vieme, zasadá tzv. odborná, ale medzi nami - čisto inkvizičná komisia, ktorá má ešte zväčšiť vplyv súčasnej vládnej moci v polícii a na prokuratúre. O nič iné tu nejde.
Je potrebné povedať, že si veľmi vážim postoj takých inštitúcií, ako Najvyšší súd, Ústavný súd a napokon aj Súdnu radu, ktorí odmietli nominovať svojich predstaviteľov do tejto komisie, pretože tušia, že je to fraška. A napokon je aj správne, pán generálny prokurátor, že ste tam neposlali pána Lipšica, pretože to by bol výsmech. To by bol výsmech za tejto situácie a za skutkového stavu tých zistení, ktoré sa postupne vynárajú. Vraj už má na stole 17 návrhov. Nepoznáme, ale niečo preniklo. Má sa zrušiť alebo významne upraviť ten známy § 363, ja nechápem, čo je na tom paragrafe zlé, že generálny prokurátor má mať právomoc zrušiť obvinenie, zastaviť trestné stíhanie, pokiaľ to obvinenie bolo vznesené nezákonným spôsobom alebo pokiaľ mu predchádzalo nezákonné konanie, ja neviem, čo je na tom paragrafe zlé, ale my vieme, čo je zlé, proste vadí to súčasnej vládnej moci, lebo im to bráni, týmto všelijakým politickým procesom.
A druhá vec, že vraj sa má oddeliť Generálna prokuratúra od Špeciálnej, teda aby ste stratili kontrolu nad Špeciálnou prokuratúrou. A toto sú, ak je to pravda, toto sú dva kruciálne body.
Možno ste boli svedkom takej malej roztržky s pánom predsedom Kollárom, ktorý tu je. Ja som včera alebo predvčerom povedal, že super, pán Kollár, perfektné, dobrá reč, ale uvidíme, ako to napokon dopadne. On reagoval osobným útokom, ja som naňho osobný nebol, O. K., tak to v politike chodí, ale toto vás, pán generálny prokurátor, tieto politické prekáračky nemusia zaujímať.
Ja som teda zvedavý, pretože počty sú jasné, myslím si, že v opozícii sa nenájde nikto, ktorý by tieto hanebné zmeny zákonov podporil, a už je len na hnutí SME RODINA, ktoré verejne deklarovalo, že tiež nepodporí a nedopustí takúto zmenu, čo urobí, pretože niektoré zmeny alebo na niektoré zmeny je potrebná ústavná väčšina.
Čiže len hovorím, sme zvedaví, nič viac som nepovedal, ja môžem, myslím, za celú opozíciu povedať, že my budeme hlasovať proti, proti tomuto okresávaniu právomocí ľudí, ktorí bdejú nad spravodlivosťou a zákonom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 18:15 - 18:17 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán predseda, opäť sympatický postoj, ale musím vám pripomenúť, že skutky, nie slová sú dôležité, a či sa urazíte alebo nie, niekoľkokrát už v minulosti a počas tohto volebného obdobia to bolo napokon inak, ako ste prezentovali a prejudikovali. Napríklad keď bola tá jarná kríza vo vládnej koalícii, hovorili ste, že už nedopustíte žiadny reštart, dopustili ste napriek tomu, že boli ďalšie krízy. V lete ste sľubovali ľuďom, že okamžite urobíte všetko pre to, aby bolo vypísané referendum ešte na jeseň. Nestalo sa. Napriek tomu, že dnes ste teda mali opäť postoj, ktorý posúva túto tému. Potom ste hovorili, že z koalície odídete, ak budú ďalšie nezákonnosti v polícii a v prokuratúre, neviem, aký väčší dôkaz potrebujete ako uznesenie o pánovi Čurillovi a spol. Ale dobre, v poriadku.
Áno, pán generálny prokurátor, aj on osobne si zaslúži vašu ochranu, pretože po prvé bol to váš kandidát na generálneho prokurátora, po druhé bol zvolený 132 poslancami, má podporu odbornej verejnosti, 600 prokurátorov z 943, čiže určite áno, ale to, čo si zaslúži ešte väčšiu ochranu, je právny štát na Slovensku. Nejde len o to, či 363 sa zruší alebo nie, ale akým spôsobom sa upraví a hlavne ide o to, či dôjde k oddeleniu špeciálnej prokuratúry od Generálnej prokuratúry. Toto sú tie vážne témy, lebo návrhov je vraj sedemnásť a medzi nimi sú aj tieto radikálne. Takže opakujem, nie slová, ale skutky sú dôležité. A ako už povedal jeden človek z koalície, ktorého meno sa už ani nevyslovuje, pôjde o bod zlomu. Blížime sa k bodu zlomu a uvidíme, ako sa napokon vy aj hnutie SME RODINA zachová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 16:29 - 16:31 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Šeliga, mňa naozaj fascinuje, jak vy dokážete mať dvojaký meter a dvojaký prístup k tej istej veci. Normálne bez akejkoľvek hanby vyčítate generálnemu prokurátorovi, že sa nezastal prokurátorov, keď naňho opozícia alebo keď na nich opozícia útočí slovami ako mafia, pritom je zrejmé, že generálny prokurátor sa do politických prekáračiek nemôže ani zapájať. Ale hovoríte to vy, predstaviteľ vládnej koalície, ktorá dennodenne, dennodenne, pán Šeliga, používa slovo mafia v súvislosti s opozíciou, a čo je horšie, už aj s mnohými statočnými ľuďmi, ktorí sa postavili tomu politickému zneužívaniu orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa tu deje, vrátane generálneho prokurátora pána Žilinku, vrátane toho pána Žilinku, ktorý čelil reálnej hrozbe odstránenia jeho a jeho rodiny a ešte mu slovo odstránenie do očí nezabudol pripomenúť tuto prítomný pán Baránik s veľkým citom, jemu tak podobným. Takže tento dvojaký meter a dvojaký kilometer je u vás naozaj príznačný.
A hovoríte o mafiánoch v koalícii, naozaj už nielen o politikoch, ale aj o ďalších ľuďoch. Pre vás už bola mafia aj sudcovia Okresného súdu Bratislava III, prokurátori Krajskej prokuratúry Bratislava, inšpekcie, príslušníci inšpekcie ministerstva vnútra len preto, lebo si dovolili zmapovať a zadokumentovať trestné činy páchané niektorými, opakujem, niektorými policajtami a prokurátormi.
No a hovoríte, že na prokuratúre už ste nechceli staré časy, vy ste chceli nové časy. Ale tie nové časy, ktoré tu vy predvádzate, to je to bohapusté zneužívanie polície na politickú objednávku. A našťastie sú tu ľudia ako generálny prokurátor Žilinka, ktorí sa tomu postavili a chcú rozhodovať len v súlade so zákonmi a len na základe dôkazov. A nepomôžu vám ani takéto odborné komisie. Je cťou, že Najvyšší súd a ústavný odmietli sa niečoho takého zúčastniť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 10:50 - 10:52 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, máš úplnú pravdu. Už druhý deň táto snemovňa rokuje o dôležitej téme, o cenách energií, ale napriek rôznym názorom od poslancov naprieč politickým spektrom a napriek tomu, že tá schôdza bola otvorená opozíciou, a bolo to správne, po prvýkrát za tieto dva dni zaznelo aj konkrétne riešenie. A to konkrétne od teba a od strany HLAS – sociálna demokracia. A takto si myslím, že by mala opozičná práca aj vyzerať. Nielen kritizovať, to je naozaj potrebné, kontrolovať, tiež potrebné, ale zároveň aj priniesť konkrétne riešenie. To očakáva verejnosť aj od opozície.
Bohužiaľ, táto vláda pri tej celej svojej neschopnosti nie je pripravená akceptovať žiadny opozičný návrh, prakticky žiadny, ktorý by jej pomohol. Stalo sa to už niekoľkokrát. Pripravili sme aj my z našej dielne, z dielne HLAS-u, niekoľko významných vecí a vieme dobre, ako to dopadlo.
Navrhli sme stopercentnú pandemickú OČR. Vláda po šiestich mesiacoch, samozrejme, po našom, po odmietnutí nášho návrhu niečo podobné prijala, ale vieme, ako to dopadlo. Tak, že každý mesiac o tom musí rozhodovať ona a rodiny z toho doteraz nič poriadne nemajú. To isté bolo napríklad pri pomoci zdravotne ťažko postihnutým ľuďom. My sme dali jasný návrh zákona na zvýšenie príspevkov kľúčových, dopadlo to tak, že vláda upravila len jeden. A tak ďalej a tak ďalej.
A už keď sa vládna koalícia snaží vracať do minulosti a vytvárať nejaký dojem, že za všetko môže súčasná opozícia, čo sa týka cien energií, nikdy to nepretlačí. Každý vie, že keď bola pri moci ľavica, boli tie ceny stabilné. Keď... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2021 15:20 - 15:22 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Mazurek, mali ste podobné argumenty, ktoré som použil v rozprave aj ja. Viete čo, keďže ste opäť, tiež pripomenuli vyjadrenia koaličných lídrov bezprostredne po tom, čo bolo zmarené referendum Ústavným súdom, musím opäť zopakovať tie citácie, lebo na citáciách to všetko vyznieva, to ich farizejstvo, najlepšie.
Čiže ešte raz, pán Matovič: "Pľuvanec do očí 600-tisíc ľuďom, som presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke bez ohľadu na to, či sa nám to páči alebo nie."
Pán Kollár: "Referendum je najvyššia forma demokracie a ľudia by mali mať možnosť vyjadriť sa v referende. Je jediná možnosť, ako naplniť to, aby sa ľudia mohli v referende vyjadriť, či skrátia volebné obdobie, je zmena zákona v parlamente. Ľudia túto možnosť musia dostať, ja urobím všetko pre to, aby sme týchto ľudí nesklamali."
Pani Čaputová: "Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda, a ja ho obratom vypíšem."
No a pán Sulík: "Ja určite k referendu pôjdem, lebo je to nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali."
Niet lepšieho dôkazu ako tieto vyjadrenia v kontexte toho, čo robia, niet lepšieho dôkazu ich pokrytectva a farizejstva. A opakujem, nič sa nestane ani na prelome rokov, keď uplynie tá šesťmesačná lehota, lebo tak ako hovoríte vy aj my, majú strach, majú strach z tých predčasných volieb, pretože by ich voliči všetkých poslali na politický cintorín.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2021 14:57 - 14:58 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým opozičným kolegom. Naozaj všetkým za jasné, vecné a odborné faktické poznámky. Možno len k pánovi Mizíkovi, že Forrest Gump patrí k mojim najobľúbenejším filmom.
No a, pán Dostál, viete, možno ste sa aj trochu urazili ešte pri tej prvej faktickej poznámke, ale naozaj ten politický chameleón, keď vám to hovorím, to myslím najjemnejšie, ako len viem, pretože naozaj meníte farby a názory podľa toho, ako vám to vyhovuje. A nech sa, pán Dostál, pod zem prepadnem, keď vo štvrtok, v piatok, o týždeň, o rok, nebudete mať iný názor na rovnakú vec podľa toho, ako to od vás bude vyžadovať váš aktuálny chlebodarca.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.9.2021 14:38 - 14:46 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja vlastne ani neviem, o čom sa tu potrebujeme rozprávať. Veď všetko je jasné. Z vyhlásení všetkých alebo drvivej väčšiny politických lídrov vyplýva, že je tu politický konsenzus na tom, aby sa ľudia mohli v referende o predčasných voľbách vyjadriť. Že tu nemôže byť problém potom získať minimálne 90 hlasov na zmenu ústavy a 76 hlasov minimálne na zmenu legislatívy, ktorá povedie k zmene ústavy, ktorá umožní konanie referenda o predčasných voľbách.
V normálnej demokratickej krajine by sme už v týchto chvíľach finalizovali prípravy na referendum, pretože celá, celučičká opozícia je za zmenu ústavy a traja zo štyroch koaličných lídrov sa prihlásili k referendu o predčasných voľbách. Dokonca referendum o predčasných voľbách podporila aj pani prezidentka Čaputová napriek tomu, že musím povedať, že pani prezidentka Čaputová je spoluzodpovedná za to, že Ústavný súd zmaril toto referendum.
Nie je pravda, že mala len jednu možnosť, a tou bola obrátiť sa na Ústavný súd. Mala aj druhú možnosť. Mohla rovno vypísať referendum o predčasných voľbách, podobne ako to v minulosti a v histórii urobili jej dvaja predchodcovia. Ale dobre. Keď pani prezidentka tiež videla hnev ľudí, tak odrazu referendum o predčasných voľbách podporila.
Chcem teda aj koaličným poslancom pripomenúť tie plamenné výlevy koaličných lídrov po tom, čo v júli Ústavný súd zmaril referendum o predčasných voľbách. Najprv pán Matovič, veľký to demokrat, reagoval na pani prezidentku a na to, že sa rozhodla obrátiť na Ústavný súd týmito slovami, Igor Matovič v júli hovorí: "Prezidentka okradla ľudí o ich právo. Podlé a zákerné. Pľuvanec do očí 600-tisíc ľuďom. Som presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke bez ohľadu na to, či sa nám to páči alebo nie." Hovorí skutočný, reálny premiér Igor Matovič.
Pani prezidentka Čaputová po tom, čo už Ústavný súd zmaril to referendum, sa vyjadrila: "Ale veď keď chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda, a ja ho obratom podpíšem."
Boris Kollár, predseda parlamentu, tiež v júli: "Referendum je najvyššia forma demokracie a ľudia by mali mať možnosť vyjadriť sa v referende. Jediná možnosť, ako naplniť to, aby sa ľudia mohli v referende vyjadriť, či skrátia volebné obdobie, je zmena zákona v parlamente. Ľudia túto možnosť musia dostať. Ja urobím všetko pre to, aby sme týchto ľudí nesklamali," hovorí Boris Kollár ešte v júli s tým, že tú legislatívu predloží tak, aby sa referendum už konalo v septembri, v októbri alebo najneskôr v novembri.
Richard Sulík, stranícky šéf poslaneckého klubu, v ktorom je aj pán Dostál, ktorý sa tu tak vehementne rozhorčoval: "Ja určite k referendu pôjdem, lebo je to nástroj priamej demokracie, ktorý sme vždy podporovali."
A chcem pripomenúť, že strana SaS má vo svojom volebnom programe ustanovenie, že chce v priebehu tohto volebného obdobia dosiahnuť to, aby referendum bolo záväzné pre poslancov. To znamená, aby ani pán Dostál nemohol hovoriť, že nebude rešpektovať rozhodnutie ľudí v referende.
Dokonca, dámy a páni, aj Ústavný súd, ktorý to referendum zmaril, vyhlásil, že stačí zmeniť ústavu a plebiscit o predčasných voľbách sa môže konať. Tak ja potom nerozumiem. Prezidentka, predseda parlamentu, skutočný premiér Matovič, minister Sulík a celá, celučičká opozícia chcú referendum, tak v čom je potom problém? Určite reálne nie v tom, že tomu bráni akýsi rokovací poriadok a treba čakať do konca roka. Ak by totiž toľká oduševnená vôľa koaličných lídrov sa pretavila aj do hlasovania ich poslancov, tak nemôže byť problém zmeniť legislatívu. Takto (rečník luskol prstami) by sme to všetci dokázali. A hlavne vy, koaliční poslanci, keby ste reálne chceli.
Vôbec to nemusí byť naša novela rokovacieho poriadku, o ktorej sa teraz bavíme. Vôbec to nemusí byť z dielne opozície. Samotná koalícia po tých plamenných vyhláseniach koaličných lídrov už mohla prísť dávno s riešením. Dokonca aj v skrátenom legislatívnom konaní. Panebože, koľko skrátených legislatívnych konaní, ktoré sa netýkali pandémie, si už tu schválili za ten rok a pol? Opäť pripomínam, že je to viac ako dvojnásobok, čo sa podarilo predchádzajúcim vládam za jedno volebné obdobie. Odrazu nie, nevieme, nemôžeme, sme ticho. A viete, prečo ste ticho? Lebo v skutočnosti vy to referendum nechcete, vy ho nechcete. Toto nie je vôbec o zmene legislatívy.
Často používate v súvislosti s opozíciou slovíčko strach. Ale v skutočnosti vy koaliční politici máte strach z predčasných volieb. Viete dobre, že keby ľudia sa v referende právoplatne vyhlásili za predčasné voľby, dostali by ste na frak po tom, čo ste tu predviedli a predvádzate. Nech sa na tomto mieste prepadnem pod zem, ak nehovorím pravdu, že vy to referendum nepodporíte ani na prelome rokov. Neprepadol som sa, teda hovorím pravdu. A všetci ľudia, ktorí sa teraz pozerajú alebo budú pozerať toto vystúpenie zo záznamu, nech sa definitívne presvedčia, že opäť ste ich oklamali. Opäť ste ich oklamali ako niekoľkokrát počas toho roka a pol, čo ste pri moci. Oklamali ste ich v sociálnej oblasti, oklamali ste ich v oblasti tzv. transparentného obsadzovania štátnej správy. Oklamali ste ich aj v očiste, v tej nečistej očiste polície a orgánov činných v trestnom konaní, vo všetkom. A oklamete ich na prelome rokov aj v tejto jednej kľúčovej otázke a to v tom, aby mohli sa opäť priamo vyjadriť a rozhodnúť, či vás chcú, alebo nechcú. Veď čoho sa bojíte? Veď keď ste takí dokonalí a skvelí, prečo sa bojíte referenda o predčasných voľbách? A vôbec predčasných volieb? Veď keď ste takí úžasní, tak by to nemal byť problém. Máte strach, vy máte strach.
A preto chcem využiť túto príležitosť na jednu výzvu. Chcem vyzvať aj našich opozičných kolegov zo strany SMER – sociálna demokracia, aby prestali bojovať so stranou HLAS – sociálna demokracia, aby sa opäť sústredili na to, na čo aj my, teda na Matoviča, a aby teda konečne dali podpisy pod návrh na odvolanie tejto vlády.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2021 11:58 - 12:00 hod.

Erik Tomáš