Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.9.2022 o 9:40 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

28.9.2022 9:40 - 9:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne.
Kolegovia a kolegyne, vidím, že pokiaľ ide o dôchodcov, tak je tu obrovský záujem ako vždy, najmä na strane vládnej koalície. Na jednej ruke by sme vás vedeli zrátať, ale na to sme si už zvykli.
Všimol som si v stredu, že teda po roku prudkej inflácie konečne vláda schválila nejaký ten centík pre dôchodcov. Gratulujem, naozaj (rečník zatlieskal), potlesk, treba zatlieskať vládnej koalícii. Po roku ste dôchodcom dali až, až - poviem, od troch eur mesačne po 17 eur mesačne. Super! Paráda! Už je postarané o našich seniorov.
Ešte raz opakujem, vláda v stredu rozhodla, že dá dôchodcom mesačne od troch do sedemnásť eur. A toto ich má vytrhnúť v tejto ťažkej dobe zdražovania, v tejto ťažkej dobe biedy, ešte raz, blahoželám, vládna koalícia, blahoželám vládam, Eduard Heger hovoril o bezprecedentnom kroku, počúvajte! Seniori dostali tri eurá. Tri eurá! Super! Perfektné! Ďakujeme.
Chcem vám povedať, že Jednota dôchodcov Slovenska sa už, samozrejme, k tomuto návrhu vlády vyjadrila a povedala, že je nedostatočný, absolútne nedostatočný a my za HLAS - sociálnu demokraciu dopĺňame, že je smiešny. Je výsmechom, je pľuvancom do tváre všetkých seniorov, ktorí tu rok čakajú na nejakú pomoc, a napokon im dáte takúto almužnu, takúto odrobinku. Hanbite sa! Hanbite sa, celá vládna koalícia!
A preto ak máte ešte nejaké svedomie, tak môžete zahlasovať dnes o jedenástej za návrh HLAS-u - sociálna demokracia, pretože my sme navrhli skutočný a spravodlivý trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Mnohí z vás to určite ani nevedia alebo neviete, ale priemerný dôchodok na Slovensku je momentálne vo výške 515 eur. A my navrhujeme v tomto našom zákone, v tejto našej novele, aby každý jeden starobný dôchodca ešte do konca roka dostal trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku, teda každý starobný dôchodca by dostal 515 eur, plus všetky ostatné druhy dôchodkov by sa rovnako vyplatili v priemernej výške, teda aj vdovecký, aj vdovský, aj invalidný, aj sirotský, všetci by dostali trinásty dôchodok v jeho priemernej výške.
Ja vás prosím, ja vás žiadam aj v mene Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá sa teraz na toto pozerá a tiež pripravuje podporné stanovisko, podporte to! Podporte to. Chcem vám pripomenúť, že ešte pred voľbami bol schválený zákon o trinástom dôchodku vo výške priemerného dôchodku, ale vy, vaša vláda, vaša koalícia tento zákon zrušila. Vy ste to zrušili. Napriek tomu, že vo vláde je hnutie SME RODINA, ktoré ešte v opozícii hlasovalo za takto navrhnutý trinásty dôchodok, a napriek tomu, že váš líder Igor Matovič spolu s Borisom Kollárom sľubovali, že nesiahnu na sociálne opatrenia, vy ste ten skutočný trinásty dôchodok zrušili. Teraz máte možnosť to napraviť. Máte možnosť dôchodcom pomôcť, pretože, už sme to tu viackrát povedali, dôchodky v tomto roku rástli iba o 1,3 %. A tie minimálne dôchodky boli dokonca, lebo sú zmrazené, vami sú zmrazené, vy ste ich zmrazili, nikto iný to neurobil, a tí dôchodcovia od vás počas celého roka nedostali ani len cent, ani len cent navyše, pretože skoršie vyplatenie trinásteho dôchodku nebolo ničím navyše, na to mali dôchodcovia nárok. A oháňať sa tu dokonca nejakou, nejakým bonusom motivačným za očkovanie, nebuďte smiešni.
Opakujem, končím tým, čím som začal, vláda dala dôchodcom od troch do sedemnásť eur mesačne navyše. Nič viac. Dnes o jedenástej máte možnosť, vládni poslanci, hlasovať za skutočný a spravodlivý trinásty dôchodok vo výške 515 eur.
Ja vás v mene dôchodcov o to prosím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.9.2022 9:40 - 9:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Na úvod svojej faktickej poznámky chcem všetkých poslancov ubezpečiť, že som s Jozefom Pročkom nespal. (Smiech v sále.) (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Neveríme vám.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Tak už keď vy neveríte, pán predseda, dobre. A po druhé, áno, najprv začnem teda tými, pánom Nemcom a pánom Pročkom. Teda pán Nemec, ja sa tak držím pri vás jednej zásady, nebudem komentovať tieto vaše osobné invektívy len z jedného jediného dôvodu, lebo si vás pamätám ako veľmi dobrého volejbalistu a máte pravdu, choďte učiť deti hrať volejbal. To bude lepšie, ako keď robíte politiku.
Jožko Pročko, nebol si napokon osobný, tak ti nevrátim, ale poďme k tomu, aby, a ja som od vás teda nepočul to vyjadrenie, ako aj pán predseda parlamentu povedal, k podstate veci. Veď tu sa teda nebavíme o tom, že vy automaticky o tie svoje platíky prídete. Len umožnite v ústave, aby takáto možnosť bola. O nič iné tu nejde. O nič iné tu nejde. Chcem pripomenúť, že váš líder hnutia, keď bol v opozícii, toľko referend organizoval. Skoro každý mesiac chcel nejaké robiť. Takže ešte raz. Len umožnite, aby ústava takúto možnosť ľuďom a poslancom dávala.
Pánovi Sulíkovi chcem teda poďakovať za jeho prvú poznámku, ktorú po dlhšom čase mal. On povedal, že bude mať pozmeňujúci návrh, len ho nepredstavil, ale zároveň konštatoval, ak si dobre pamätám, že nemá problém ani s referendom, ani s tým, aby si poslanci skrátili volebné obdobie. A ak teda ten pozmeňujúci návrh má spočívať v tom, že by po referende o predčasných voľbách, úspešnom, ešte poslanci mali hlasovať o tom výsledku referenda, respektíve pretaviť ten výsledok referenda hlasovaním, tak takáto prax, pokiaľ sme nepoznali nález Ústavného súdu, tu bola zaužívaná a vedeli sme o tom, že niečo také je. Takže o tom sa, samozrejme, diskutovať a baviť dá, pretože si neviem predstaviť príčetného politika, v prípade, že by v referende občania rozhodli, že si to tak želajú, že by hlasoval inak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.9.2022 9:25 - 9:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, kolegovia, kolegyne. Ďakujem za slovo.
Chcem na úvod povedať, že zaradenie tohto bodu programu na úvod schôdze bolo spoločnou podmienkou podstatnej časti opozície, aby sa otvorila táto schôdza, aby aj opozícia, ako ste mali možnosť vidieť, pomohla otvoriť schôdzu. Táto novela ústavy je veľmi dôležitá nielen pre opozíciu, ale je dôležitá pre Slovensko ako také. Jednoducho nález Ústavného súdu z júla 2021 konštatoval, že súčasné znenie ústavy neumožňuje, neumožňuje skrátiť volebné obdobie buď prostredníctvom referenda o predčasných voľbách, ale čo je horšie, neumožňuje skrátiť volebné obdobie ani hlasovaním poslancov. Napriek tomu, že v minulosti sa to už dvakrát alebo tuším trikrát udialo. A je to veľmi jednoduché.
Pokiaľ moc dávajú politikom ľudia, tak títo ľudia majú mať právo aj túto moc odňať. Jednoducho dochádza k situáciám vo vládnej koalícii, ktorú môžeme pozerať a pozorovať aj dnes, že sa môžete medzi sebou hádať a mať nezhody, keď to preženiem, dohádať sa ako psy, ale jednoducho neexistuje ústavná možnosť, ako si skrátiť volebné obdobie. Samozrejme okrem tej, ktorá je tam jediná, zostala to, že pokiaľ by bol parlament tuším sto dní neuznášaniaschopný, tak vtedy má pani prezidentka právo rozpustiť parlament, ale to je na dlhé lakte.
Takže ešte raz. Touto novelou ústavy ja som rád, že konečne tá novela ústavy, síce je to na druhý pokus, pán Kollár to sľúbil ešte v júli 2021, ale ten prvý pokus bol taký všelijaký a už sa k tomu nechcem vracať, pretože vieme, že vtedy tá účinnosť mala byť až od marca 2024, čiže by sa nevzťahovala na toto volebné obdobie. Teraz už je to tak ako to má byť, aby sa vzťahovala aj prípadne na toto obdobie a chcem teda poslancom najmä za OĽANO povedať, že to sa netýka len tohto volebného obdobia, to sa netýka len tejto vládnej koalície, ale to už bude platiť do budúcna pre všetky vlády. Jednoducho vždy musí byť v parlamente možnosť skrátiť si volebné obdobie alebo ľudia musia mať možnosť v referende skrátiť volebné obdobie, ak si už túto vládu a vládnu koalíciu neželajú.
Chcem pripomenúť, vážení poslanci OĽANO, lebo vy s tým budete mať, samozrejme, najväčší problém. Ja chápem plat 4 300 euro čistého je dostatočným lepidlom k stoličke, viem presne, že mnohí z vás už v parlamente nemusia byť. Ani ja, ani ja. Len ja budem hlasovať za zmenu ústavy, vy nie, pretože presne chápem, že keď si dáte 18 mesiacov krát 4 300, tak je to ešte veľká suma peňazí, ktorú si tu môžete za vaše ničnerobenie zarobiť.
Ale chcem vám teda pripomenúť to, čo povedal váš líder OĽANO po náleze Ústavného súdu v júli 2021. Zaútočil na prezidentku Slovenskej republiky, ktorá dala podnet na Ústavný súd, a tiež sme jej to vyčítali, ale mala na to právo, mohla sa rozhodnúť, že podá alebo nepodá, ale po tom, čo Ústavný súd vydal nález, tak váš líder hnutia OĽANO Igor Matovič konštatoval, že konanie pani prezidentky bolo podlé a zákerné. Že to bol pľuvanec do očí 600-tisíc ľuďom, ktorí sa podpísali pod petíciu za referendum za predčasné voľby, a dokonca povedal: „Som hlboko presvedčený, že voliči opozície majú na takéto referendum nárok." Ešte raz pre poslancov OĽANO, váš líder povedal: som hlboko presvedčený, že poslanci, respektíve ľudia z opozície, voliči opozície majú na takéto referendum nárok. Tak povedzte mi, ak je teda váš líder, váš vodca hlboko presvedčený, že na to ľudia majú právo, prečo máte problém hlasovať za zmenu ústavy, ktorá umožní, opakujem, skrátiť volebné obdobie, buď prostredníctvom referenda o predčasných voľbách, alebo skrátením volebného obdobia hlasovaním v parlamente, ktoré sa tu už viackrát uskutočnilo.
Chcem tiež pripomenúť, ale musím oceniť, pán predseda Kollár, že vy ste teda tiež v júli 2021 na videu sľúbili ľuďom, že ľudia musia túto možnosť dostať a ja som rád, že pokiaľ by táto ústava prešla v parlamente, aj keď, samozrejme, chlieb sa bude lámať až na októbrovej schôdzi, tak ľudia túto možnosť dostanú, a pánovi Sulíkovi chcem pripomenúť, že on má dokonca vo volebnom programe napísané, že chcú, aby akýkoľvek výsledok referenda bol záväzný, záväzný priamo, aby už nehlasovali potom poslanci Národnej rady, a myslím, že aj pán Sulík mal v tom čase vyjadrenia také, že on by v takomto prípade na takéto referendum išiel.
Tak keďže je tu vo vyjadreniach takáto celopolitická zhoda, celospoločenská naprieč politickým spektrom, tak ja som presvedčený, že táto zmena ústavy by mala dostať naozaj väčšinu hlasov v parlamente, ale mám teda pochybnosti o poslancoch OĽANO. Možno že ma vo faktických poznámkach vyvedú z omylu, že tu nebudeme počuť zase nejaké osobné útoky a podobne, ale že povedia, áno, máte pravdu, umožnime, umožnime takúto, dajme do ústavy takúto možnosť, lebo to, že tam tá možnosť v ústave bude, ešte neznamená, že vám vaše vládne volebné obdobie, kolegovia z koalície, končí. Ešte tá cesta by bola veľmi dlhá, ale uznajte, že je proste nepredstaviteľné, aby v demokratickej krajine takýto demokratický nástroj neexistoval.
Takže pevne verím, že to nebude zase len nejaký blaf zo strany úradujúcej koalície, okyptenej koalície, ale že aj v druhom čítaní alebo po druhom čítaní sa nájde dostatok hlasov na to, aby takáto zmena ústavy prešla. Je to dobré nie pre opozíciu, je to dobré pre celé Slovensko. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

23.6.2022 17:10 - 17:10 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda.
Chcel by som navrhnúť presunutie hlasovania o tlači 1055 na úplne záverečné hlasovanie na aktuálnej schôdzi. Len pre informáciu, je to hlasovanie o zákone o životnom minime a to zdôvodnenie je také, že ešte prebiehajú rokovania, ale po druhé chcem povedať aj to, že keď Ústavný súd náhodou rozhodne v prípade pani prezidentky o tom, že minimálne predbežným opatrením, tak nebude jednoducho platiť nič, a preto si myslím, že to životné minimum, resp. valorizácia životného minima je riešením, ktoré bolo navrhnuté viacerými stranami v tomto parlamente, vrátane koaličných, prebiehajú rokovania, a preto by som chcel preložiť to hlasovanie až na úplne záverečné hlasovanie na tejto aktuálnej schôdzi. Mám to aj písomne, ďakujem.

Kollár Boris, predseda NR SR
Teraz na tejto schôdzi, áno?

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Áno, na tejto aktuálnej schôdzi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2022 11:40 - 11:55 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Som rád, pán kolega, že to vidíš podobne napriek tomu, že, samozrejme, ako vždy o opozičné návrhy nie je v tejto sále veľký záujem, tak chcem opäť pripomenúť, že je to riešenie, ktoré navrhovala aj koaličná strana. Máte šancu posunúť tento zákon z prvého čítania do druhého čítania. Ak to neurobíte, tak ste boli falošní. Aj pred svojimi voličmi, aj pred svojimi koaličnými partnermi, kde ste toto navrhovali ako alternatívne riešenie. Samozrejme, pokiaľ by sa pridali ďalšie koaličné strany SME RODINA, OĽANO budeme len radi.
O nejde, nejde zatiaľ o nič iné, len o posunutie do druhého čítania. A zatiaľ ste teda proti inflácii toho veľa neurobili. Už sa tu nechcem opakovať, takmer nič, takmer nič. Aj včera, štyri eurá pre, na detských prídavkoch a 16 a 23 eur na daňovom bonuse. Ináč vôbec nič. Ešte aj to zastropovanie cien elektrických energií, elektrickej energie nevyzerá veľmi dobre po tom, čo som čítal. Takže som zvedavý, ako to celé dopadne. Životné minimum by vyriešilo veľa z týchto vecí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 23.6.2022 11:25 - 11:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem veľmi pekne.
Tento zákon by mohol mať väčšiu šancu na úspech, ak by teda strana SaS sa držala svojich princípov, pretože strana SaS prišla vlastne s rovnakým, resp. veľmi podobným riešením a ak by SaS pomohla opozícii s týmto zákonom, tak by mal naozaj veľkú šancu prejsť do druhého čítania a konečne by bolo o čom. Takže som veľmi zvedavý, ako sa Sloboda a Solidarita postaví k tomuto zákonu, pretože ak aj tento zareže, tak potom všetky jej vyjadrenia, postoje, ktoré prezentovala predtým, boli len prázdnymi rečami. Preto chcem poprosiť stranu SaS napriek tomu, že je koaličná, aby dala šancu tomu zákonu, aby ho podporila do druhého čítania a tam už by sme sa mohli baviť o čomkoľvek.
Ide o riešenie cez navýšenie životného minima. Mnohí ani nevedia a životné minimum sa vlastne na Slovensku zvyšuje automaticky na základe dvoch ekonomických faktorov. Ja vás s týmto zaťažovať nemienim, je to tak už stanovené roky, ale, bohužiaľ, sa to životné minimum navyšovalo strašne o nízke sumy celé tie roky. Dnes kvôli mimoriadnej dobe sa to síce zmenilo, ale aj napriek tomu to životné minimum nebude zvýšené dostatočne. Od 1. júla sa životné minimum zvýši o 15 eur na 233 eur. My však si myslíme, že v tejto ťažkej-ťažkej dobe zdražovania, opakujem, historickej, od roku 2000 tu takéto zdražovanie nebolo, chceme navýšiť automaticky a mimoriadne to životné minimum na úroveň 255 eur.
Prečo je to dôležité? Pretože od životného minima sa odvíja približne 60 rôznych príspevkov, dávok alebo nárokov, ako chcete, a sú tam naozaj veľmi dôležité niektoré príspevky a nároky. Napríklad by sa automaticky potom zvýšil prídavok na dieťa. Automaticky by sa potom zvýšil rodičovský príspevok. Zvýšili by sa aj príjmy pracujúcich, pretože by sa zvyšovala nezdaniteľná časť základu dane, takže zvyšovali by sa aj príjmy pracujúcich. Zvýšil by sa príspevok na bývanie. Áno, zvýšila by sa aj dávka v hmotnej núdzi, teda by sa pomáhalo naozaj tým núdznym občanom.
Možno ešte jeden zaujímavý príspevok, zvýšila by sa aj tá suma, ktorá nemôže podliehať exekúcii. Čiže by sme pomohli ľuďom, ktorí, nad ktorými visí teda Damoklov mec exekúcie, ktorí sa s týmto trápia. A chcem len pripomenúť, že medzi nimi, týmito ľuďmi, je strašne veľa seniorov, strašne veľa seniorov je exekuovaných alebo sú im exekuované ich dôchodky.
Takže toto je riešenie, ktoré ponúkame, a opäť si berieme príklad zo zahraničia, berieme si príklad z Českej republiky. Česká republika v tomto roku už ide druhýkrát zvyšovať životné minimum. Najprv to urobila o 10 %, teraz to bude o ďalších 10 %. Jednoduché, krásne riešenie. No a keďže to vaše včera, to vraj nejaké víťazstvo alebo ako to bolo prezentované, žiadnym víťazstvom nie je. A v konečnom dôsledku ani nemusí byť. Jednak, samozrejme, preto, že nešlo o žiadne veľké opatrenie proti inflácii, ale hlavne preto, že prezidentka už avizovala podanie na Ústavný súd. To znamená, že sa naozaj celý tento proces môže zastaviť a k ľuďom sa ani vyššie detské prídavky, ani daňový bonus nemusia ešte dlho, dlho dostať. Tak potom práve toto riešenie cez to životné minimum je adekvátnou, dokonca ešte lepšou náhradou.
No a opakujem raz, strana SaS síce neprišla s konkrétnym návrhom, ale hovorila o tomto navyšovaní mimoriadnom životného minima ako riešení pre túto dobu. Čiže som zvedavý, že či bude ochotná podporiť tento zákon, či sa budeme o ňom vedieť baviť v druhom čítaní.
Ak Ústavný súd rozhodne o podaní prezidentky spôsobom, že nebude môcť byť ten váš včerajší zákon prijatý, tak toto je veľmi adekvátna, rozumná a racionálna alternatíva k pomoci vašej v období zdražovania.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

23.6.2022 11:25 - 11:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Kolegovia a kolegyne, opäť tak ako pri predchádzajúcom návrhu zákona najprv len stručne uvediem zákon a potom sa prihlásim do rozpravy ako prvý, aby ste prípadne mohli opäť reagovať. Je to opäť veľmi jednoduché.
Chceme mimoriadne zvýšiť životné minimum, od ktorého sa odvíja asi 60 rôznych dávok a sociálnych príspevkov, a tým, že by sme ho mimoriadne zvýšili na úroveň 255 eur, tak by sa, samozrejme, zvýšili aj všetky tieto príspevky. Je síce pravdou, že od 1. júla sa zvýši automaticky životné minimum o 15 eur na 233 eur, ale v tejto ťažkej dobe zdražovania to určite nestačí, takže preto navrhujeme mimoriadnu valorizáciu a viac už poviem v rozprave.
Ďakujem pekne, pán predseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2022 10:25 - 10:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým kolegom za faktické poznámky.
Kolega Matúš Šutaj Eštok, máš úplnú pravdu, že mohli by sme tu len takto my vykrikovať a bolo by to jednoduché pre opozíciu, ale naozaj od jesene navrhli sme sériu, sériu zákonov v prospech dôchodcov a mohla si vládna koalícia doslova vybrať, ktorý by podporila alebo nie. Nešlo len iba o dva kompenzačné príspevky. Išlo o pokračovanie mechanizmu minimálnej valorizácie dôchodkov, ktorá spočívala v 2 % z priemerného dôchodku a tak ďalej a tak ďalej.
Napríklad tiež doplnenie toho motivačného bonusu, aby teda dostali príspevok aj dôchodcovia, ktorí sa z legitímnych dôvodov nevedeli a nechceli dať zaočkovať, a teraz je tu tá mimoriadna valorizácia. Mimochodom v Čechách už boli dôchodky valorizované dvakrát. Rovnako v Rakúsku už boli mimoriadne valorizované dôchodky, čiže mi nevymýšľame nič nové. Je to proste naozaj veľká hanba, že zrovna dôchodcovia, ktorí tu budovali tento štát a spoločnosť, sú rukojemníkmi tejto vlády a vláda na nich kašle.
A, pán kolega Kočiš, máte teda pravdu. Vládni predstavitelia sa včera pokúsili na Jednote dôchodcov Slovenska, resp. na sneme vystúpiť a nedopadlo to veľmi, veľmi dobre pre nich. Pán Krajniak ešte ako tak ustál, aj keď nemal čo vlastne dôchodcom povedať a potom prišiel pán Heger, ktorého prejav, ja už som tam potom nebol, vraj bol prerušovaný dôchodcami, tak radšej to zmenil na diskusiu, otázky a odpovede a tiež to vraj nedopadlo dobre. Pozrite sa, my v opozícii by sme sa mohli z toho vytešovať, že vládni politici teda nedopadli dobre na sneme Jednoty dôchodcov Slovenska, ale to nič nemení na tom, že sa tým dôchodcom nepomáha. Ponúkame riešenia, prispejte k tomu. Čo za to dáte, že to podporíte do druhého čítania, budeme sa o tom baviť? Čo sa vám také stane? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.6.2022 10:10 - 10:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, tak veľmi stručne. V prvom rade chcem vám odovzdať jeden silný pozdrav zo včerajšieho snemu Jednoty dôchodcov Slovenska. Aj keď neviem, či to je pozdrav, je to skôr apel. Apel na poslancov a predovšetkým apel na poslancov vládnej koalície. Jednota dôchodcov Slovenska vás zo včerajšieho snemu vyzvala, vážená vládna koalícia, aby ste už konečne neprižmurovali oči alebo nezakrývali si oči nad tým, čo sa na Slovensku deje, ako seniori trpia a žiadajú vás, aby ste podporili tento návrh zákona, aby ste ho posunuli do druhého čítania, aby sme sa reálne mohli baviť o nastavení mimoriadnej valorizácie, ľudsky povedané, mimoriadneho zvýšenia dôchodkov v tomto roku.
Už je chronicky známe, že v tomto roku sa dôchodky zvýšili o 1,3 %, opakujem o 1,3 %. A ešte smutnejšie je, že minimálne dôchodky ste zmrazili, tie sa nezvyšujú vôbec. A viete, do ktorého roku ste ich zmrazili? Do roku 2030. Čiže ľudia, ktorí poberajú minimálne dôchodky, sa už nejakého rozmrazenia a poviem to teraz tvrdo, nemusia ani dožiť.
Viete dobre, že počas mesiacov neustále stúpa inflácia, neustále stúpa zdražovanie. Za máj je 12,6 %. V Českej republike je to už 16 %. Dôchodcovia nemajú z čoho žiť, pretože celý ten spotrebný kôš, to znamená, energie, potraviny sa týkajú práve ich. Prečo to nevidíte? Prečo ste to nevideli ani pri tej vašej slabej sociálnej pomoci, ktorú ste schválili? Myslím tú jednorazovú. Uvedomujete si vôbec, že z tej jednorazovej pomoci, kde ste teda veľkodušne dali sto euro rôznym skupinám obyvateľstva, teda osem euro mesačne, určite to je veľké terno. Tak dôchodcovia poberajúci penziu nedostali ani len to. Nevideli ani len cent, čiže veľmi srdečne, resp. nesrdečne vás pozdravuje Jednota dôchodcov Slovenska, vážení vládni poslanci.
No a tento návrh na túto schôdzu neprichádza opätovne len tak. Vy ste ho vyradili pred dvomi mesiacmi nezákonne. Nezákonne ste ho vyradili z rokovania parlamentu. Ústavnoprávny výbor rozhodol, že vyradenie mimoriadnej valorizácie dôchodkov bolo v rozpore s rokovacím poriadkom a keďže rokovací poriadok je zákon, tak ste ho vyradili nezákonne. Teraz ho tu máte naspäť. Musíte o ňom rokovať. Máte šancu na reparát. Tak sa k tomu postavte čelom a poďme konečne tým dôchodcom pomôcť. Pusťme to do druhého čítania a poďme sa baviť o výške valorizácie. Pretože pôvodne v tomto zákone navrhnutá na úrovni 3,3 tá mimoriadna valorizácia. To znamená, že dôchodky by celkovo rástli o 4,6 % od dátumu účinnosti, čo už je ale málo, pretože za tie 3-4 mesiace to zdražovanie je neskutočne vysoké. Chcem vám oznámiť, že Jednota dôchodcov Slovenska žiada 8-percentnú mimoriadnu valorizáciu v tomto roku.
A prosím vás ešte o jednu vec. Neklamte ľudí, že od 1. januára vy idete zvýšiť dôchodky v priemere o 60 eur. Neklamte, túto lož nešírite v spoločnosti, pretože od 1. januára sa dôchodky síce automaticky zvýšia naozaj v priemere o 60 eur, ale na základe zákona ešte z dielne predchádzajúcich vlád. Vy na tom nemáte žiadnu zásluhu. Neurobili ste pre dôchodcov vôbec, ale vôbec nič. A čo je smutné, že prognózy všetkých relevantných inštitúcií vrátane Národnej banky Slovenska ukazujú, že ani to zvýšenie v priemere na budúci rok nebude stačiť, že to zdražovanie bude ešte vyššie.
Takže prosím vás pekne, naozaj pristúpte k tomu aspoň raz racionálne. Jednota dôchodcov Slovenska zo včerajšieho snemu vás na to vyzýva. Pusťte tento zákon do druhého čítania a poďme sa o tom baviť. V mene všetkých seniorov na Slovensku vás chcem o to pekne poprosiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.6.2022 10:10 - 10:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, veľmi stručne ho len predstavím a potom vystúpim v rozprave, aby ste prípadne mohli reagovať. Je to veľmi jednoduché. V tomto ťažkom období historického zdražovania, ktoré sme tu nemali v takomto rozsahu od roku 2000, patria medzi postihnutú skupinu obyvateľstva, samozrejme, aj seniori. A preto navrhujeme mimoriadnu valorizáciu dôchodkov v tomto roku, pretože tie dôchodky naozaj na základe automatu stúpli iba o 1,3 % a dokonca minimálne dôchodky sú zmrazené. Je to vlastne zákon, ktorý bol pôvodne vyradený zo schôdze, ale ústavnoprávny výbor rozhodol, že musí byť zaradený späť, takže v takejto istej podobe je zaradený naspäť.
My sme, samozrejme, v tom čase, keď sme navrhovali po dohode s Jednotou dôchodcov Slovenska, stanovili tú mimoriadnu valorizáciu na 3,3 %, čiže spolu by dôchodky rástli o 4,6 %, čo už ale, samozrejme, v tejto chvíli nie je úplne aktuálne, a preto by bolo dobré, aby bol tento zákon presunutý, posunutý aj vami aj vládnou väčšinou do druhého čítania, aby sa tá valorizácia ešte navýšila, pretože medzitým to zdražovanie, ako dobre viete, išlo veľmi, veľmi hore. Ale hovorím, viac sa zmienim v rozprave, aby ste mohli na to reagovať.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Do rozpravy sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis