Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 17:29 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2023 15:09 - 15:11 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No je neporovnateľné, ako sa vy z bývalej vládnej koalície rozpadnutej staviate do pozície demokratov a pritom náš návrh, ktorý tiež podľa tohto citovaného ustanovenia ústavného zákona umožňuje podávať takéto stanoviská, ste zaradili na rokovanie výboru pre európske záležitosti a váš návrh ste capli na hulváta, myslím, že dneska alebo včera do pléna a zároveň ste ho dali tak, aby sme nemohli ani sa k nemu vyjadrovať, ale priamo tu do pléna. Je to neporovnateľné a poviem to, čo som povedal aj na výbore včera pri predkladaní toho nášho návrhu na pána Osuského.
Pán Osuský, povedal som vám aj včera, že ja beriem do úvahy vaše kultivované vystúpenie aj všetko, ale porovnávať lokálnu vojnu na Ukrajine s celosvetovým konfliktom a celosvetovou druhou svetovou vojnou asi nemyslíte vážne a ten náš mierový hlas je o tom, aby nebol z toho lokálneho konfliktu celosvetový konflikt. Tak prosím vás, berte do úvahy aj náš postoj, ktorý je, myslím si, že legitímny.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.3.2023 14:37 - 14:40 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Stručne, dámy a páni. Dovolil som si v tomto poslaneckom alebo parlamentnom chaose predložiť uznesenie, ktoré nám malo ukázať, že parlament to nie je len pôda na hádky a vzájomné osočovanie, ale aj uskutočnenie cieľavedomej kontrolnej činnosti. Žiaľ, nevieme si akosi zvyknúť, že je to nielen naše právo, ale aj povinnosť najmä v takých vážnych veciach, ako je krízový moment v zdravotníctve, kde všetci vieme, že vláda svoj záväzok s odborovým zväzom lekárskym neplní, že sú tam veľmi vážne trhliny v tom, že si ani neuvedomujú, na čele s premiérom, čo vlastne podpísali, že sú tam aj kontroverzné veci, ktoré najmä pán doktor Baláž v rozprave uviedol. Je to, je to veľmi zlé.
Bol tu vytvorený priestor na posúdenie stavu v zdravotníctve verzus obsah memoranda a plnenie alebo resp. neplnenie. Možno si spomínate ešte na situáciu v roku 2006, keď lekári hádzali plášte biele pod nohy vtedajšieho premiéra. Postavil sa k tomu čelom, strpel tento akt. No dneska ja si neviem ani predstaviť, že komu by tie plášte lekári hádzali. Kto je ten zodpovedný? Fakt, skutočne uvedomme si to, sme v takejto situácii a nič sa nedeje. Tu sú dvaja, resp. jeden poslanec vládnej koalície, ostatní sa ani len neobtreli okolo témy, hoci je veľmi vážna a v prieskumoch sa ukazuje, že zdravotníctvo bude vážna alebo prvá téma v predvolebnej kampani. Som zvedavý, ako budú kolegovia vysvetľovať svoj postoj v dnešnom prerokovávaní tohoto uznesenia, ktoré malo veci posunúť ďalej a ako budú podvádzať občanov s tým, že oni sa zdravotníctvu venujú. Kto nesie vlastne zodpovednosť? A tu by som chcel aj pani prezidentku vyzvať, ak povedala, že ak sa preukáže jeden zásadný moment neplnenia si svojho poslania vládou, že ju odvolá. Tu je hmatateľný dôkaz, že vláda neplní svoje vlastné memorandum v oblasti tak vážnej z hľadiska života a zdravia občanov. To je asi všetko. Veľmi pekne ďakujem.
Trošku ma mrzí, že ten priestor, ktorý tu bol vytvorený, využili len pán poslanec Baláž a pán poslanec Kočiš, ale aj ostatní, ktorí ste sa vo faktických prihlásili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.3.2023 11:43 - 11:54 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovolil som si predložiť do Národnej rady návrh na prijatie uznesenia Národnej rady k urýchleniu realizácie memoranda o zlepšení systému zdravotníctva uzavretého medzi vládou Slovenskej republiky a Lekárskym odborovým združením.
Na úvod len stručne pre informáciu čo uznesenie obsahuje. Samozrejme, schvaľuje návrh uznesenie, schvaľuje vykonanie kontrolnej činnosti tak v pléne Národnej rady, ako aj vo výboroch, ako aj na úrovni predsedu parlamentu a žiada poverenú vládu s obmedzenou pôsobnosťou začať realizovať opatrenia vyplývajúce z memoranda, ďalej predložiť návrhy nevyhnutných riešení podľa toho, či ide o legislatívne návrhy, alebo vyhlášky, alebo iné akty, predložiť na rokovanie schôdze Národnej rady správu o realizácii memoranda, zabezpečiť odrokovanie na úrovni predsedu Národnej rady s predstaviteľmi reprezentatívnych organizácii zdravotníkov, Lekárskeho odborového združenia a povereného ministra zdravotníctva a výboru Národnej rady pre zdravotníctvo uskutočniť kontrolnú činnosť na ministerstve zdravotníctva v súvislosti s realizáciou memoranda a výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v spolupráci s výbormi pre zdravotníctvo a financie začať kontrolnú činnosť na ministerstve školstva a ministerstve zdravotníctva za účelom zistenia stavu realizácie zmien vzdelávania lekárov a zabezpečenia lekárskych fakúlt.
Dámy a páni, vieme aj v tomto období, vlastne už v predvolebnom čase, že občania považujú zdravie a zdravotnú starostlivosť a je to úplne prirodzené za prvoradú prioritu. Ochrana zdravia, zdravotná starostlivosť, verejné zdravotné poistenie, ďalšie vzdelávanie pracovníkov v zdravotníctve, ale aj cenová politika výkonov v zdravotníctve prestavujú konkrétny úsek verejnej správy, a to je aj jeden z dôvodov, prečo predkladám tento návrh uznesenia, pretože je to úsek verejnej správy, ktorá reprezentuje aj úroveň sociálneho štátu, pretože ide o službu vo verejnom záujme.
Verejnosť aj politická scéna v posledných mesiacoch roku 2022 upriamila pozornosť na problematiku zdravotníctva v kríze. Napriek verejnému, ale aj politickému tlaku neboli jasne predstavené spôsoby, ako sa s danými problémami vysporiadať. Takto širšie poňatú problematiku obsahovali aj požiadavky predložené lekárskym odborovým združením. Toto združenie identifikovalo osem rozhodujúcich alebo najzávažnejších problémov, ktoré bolo potrebné bezodkladne riešiť. Iste si spomínate, že po zložitých rokovaniach a rôznorodých návrhoch zo strany členov vlády Slovenskej republiky 26. novembra 2022 bolo verejnosti oznámené dosiahnutie dohody. A 31. novembra toho istého roku, teda posledný deň plynutia výpovednej doby lekárov, došlo k podpisu tohto memoranda medzi vládou Slovenskej republiky a Lekárskym odborovým združením.
Sú známe rozhodujúce a rozhodujúce požiadavky, ktoré si teda pred podpisom memoranda vláda s Lekárskym odborovým združením vyrokovala. Na tlačovej konferencii 17. februára 2023 predstavitelia Lekárskeho odborového združenia informovali verejnosť o stave plnenia memoranda. Kritizovali vládu za neplnenie bodov memoranda a vyzvali ju začať konať. Dovolím si teraz zacitovať: "Na tejto konferencii tlačovej vyhlásili, že vláda konala, pokiaľ výpovede lekárov boli na stole a dnes opäť problémy nášho zdravotníctva nerieši a záväzky, ktoré dala vláda nám, ale verejnosti, si neplní. Počas výpovedí lekárov vláda splnila len tri požiadavky z osem a to navýšila mzdy sestier a lekárov, zrušila zdaňovanie vzdelávania zdravotníkov a čiastočne zlepšila vzdelávanie mladých lekárov. Ostatné záväzky z memoranda si však dnes vláda opäť neplní a bez našich výpovedí sa opäť stretávame s ignoranciou."
Podľa Lekárskeho odborového združenia napriek navýšeniu rozpočtu pre zdravotníctvo nemocnice hlásia a potvrdzovali to aj včera, že im dané peniaze poisťovne neposkytli.
Dámy a páni, parlament disponuje najvyššou mierou politickej legitimity, nakoľko je reprezentantom suverenity ľudu a je kreovaný priamymi voľbami. Z uvedeného odôvodnenia legitimity a postavenia v systéme orgánov štátnej moci vyplýva právo rokovať a aj zodpovednosť Národnej rady za smerovanie vnútornej, medzinárodnej, hospodárskej a sociálnej politiky alebo sociálnych politík, to znamená aj verejnej zdravotnej politiky.
Problematika východísk pre zlepšenie systému zdravotníctva nie je len vecou zodpovednosti výkonnej moci a vlády ako jej vrcholného orgánu. Je aj zodpovednosťou volených zástupcov, výborov parlamentu a Národnej rady Slovenskej republiky. Preto bolo opodstatnené, aby sa Národná rada zaoberala základnými otázkami verejnej zdravotnej politiky. Treba povedať, že tieto veci sa nediali alebo sa neudiali ani pred prijatím legislatívy upravujúcej tzv. zmeny v sieti nemocníc. Ani v krízovej situácii zdravotníctva na konci minulého roku. Opakované odmietanie rokovania o základných otázkach jednej z kľúčových politík bolo a je prejavom veľkej neúcty k primárnemu nositeľovi štátnej moci. Rovnako ako tomu bolo pri pláne obnovy a odolnosti alebo koncepcie rozvoja vysokého školstva, verejnej cenovej politike a opatreniach na zamedzenie nežiadúceho cenového vývoja. Máme iste v pamäti, ako boli predkladané takéto materiály a požiadavky do tohto pléna, ale vždy boli odmietnuté. Podľa môjho názoru je odmietanie rokovania o základných otázkach verejných politík aj potvrdením systémového zlyhávania ústavného orgánu reprezentatívnej demokracie, v dôsledku čoho môže byť vážne ohrozený hospodársky a sociálny rozvoj Slovenska.
Dovolím si teraz zhrnúť dôvody pre podanie tohoto uznesenia.
1. Po vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera je tu dočasne poverená vláda, kde je ťažko posúdiť, ako realizuje memorandum, keď si ešte len ujasňuje, k čomu sa zaviazala. Venuje sa iným otázkam, z ktorých mnohé vyvolávajú pochybnosti, či má na to vôbec kompetencie.
2. Je tu jedinečná príležitosť využiť zdroje, ktoré má štát k dispozícii, či už v pláne obnovy namiesto rôznych iných zámerov, pretože inak krízový stav zdravotníctva prejde na novú vládu. Strany rozpadajúcej koalície dali tejto vláde skoro celý rok k dispozícii a ešte teraz má šesť mesiacov na splnenie tohoto vlastného sľubu v memorande.
3. Národná rada má právo ale aj povinnosť rokovať o smerovaní hospodárskej, sociálnej a iných politík, aj verejnej zdravotnej politiky zvlášť v situácii prehlbujúcej sa politickej a ústavnej krízy.
4. Rokovanie o tomto uznesení vytvára priestor pre nás všetkých, najmä však členov zdravotného výboru, ale aj ostatných poslancov na vyjadrenie sa k plneniu memoranda a zlepšení systému zdravotníctva uzavretého medzi vládou Slovenskej republiky a Lekárskym odborový združením, ktoré bude určite pod drobnohľadom zdravotníkov, ale určite aj občanov počas volebnej kampane, ktorá sa už začala.
Predmetný návrh na prijatie uznesenia bol prerokovaný v zdravotníckom výbore, výbor neprijal platné uznesenie, ale asi je vhodné poznamenať jednu zaujímavosť, za schválenie návrhu uznesenia okrem opozičných poslancov hlasoval aj predseda výboru pre zdravotníctvo. Podľa môjho názoru tým vyslal určitý signál aj plénu Národnej rady.
Nazdávam sa, dámy a páni, že schválenie návrhu uznesenia je na prospech slovenského zdravotníctva, zdravotníckych pracovníkov, ale predovšetkým na prospech občanov. Dovolím si požiadať o jeho schválenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.3.2023 16:25 - 16:27 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec, no, kládli ste dobré otázky aj argumentáciu, len problém je, že tu sa nemáte na koho obrátiť. Ak ste si všimli, vo štvrtok bola hodina otázok a predseda vlády, aj keď teda poverený, tu odpovedal a v tejto sále okrem riadiaceho schôdze nebol jediný poslanec z bývalej vládnej alebo terajšej, alebo ako to nazvať, koalície. To znamená, že on nemá ani zázemie v Národnej rade. Naši kolegovia tu z bývalej koalície každý hľadá to svoje upratanie sa pred voľbami. Vyzerá to tak, že príliš sa nezaoberajú tým, že kto, kto je tu predseda vlády a že čo sa vlastne deje.
Ja som tu sedel s kolegom a sme naozaj toto postrehli, že je to tak, a zisťovali sme, či sa to niekedy v histórii moderného slovenského parlamentarizmu stalo. Nie, vážení páni, ešte nikdy sa nestalo, aby predseda vlády odpovedal na hodine otázok a nesedel v sále ani jeden z tej koalície, za ktorú bol menovaný za predsedu vlády. Toto si treba uvedomiť.
Takže áno, je pekné, keď sa kladú dobré otázky, ale, páni kolegovia, ak ste si všimli, tu, tu sa nemáte na koho obracať. Nikto nie je zodpovedný. Pomaly sa bude zisťovať, kto v tej vládnej koalícii vlastne bol. Pretože mnohí už poprebehovali do strán do iných, niektorí zakladajú, niektorí sa tvária, že v tej koalícii akoby neboli. Jeden poslanec, ktorý je teraz v SaS-ke, povedal v relácii na TA3-ke, že my v SaS-ke toto máme už trinásť rokov takto zakódované. A on je v tej SaS-ke trinásť dní aj s cestou.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2023 17:03 - 17:04 hod.

Vladimír Faič
Vážení predkladatelia, ja mám len jednu otázku, či, či vám je známe, že je spracovaná jedna novela tohoto príslušného zákona, ktorá, samozrejme, liberalizuje celý ten prístup ohľadne registrácie, ale ide ďalej a terajšie registrované cirkvi dáva do polohy tých náboženských združení alebo, alebo, by som povedal, ako nejakých neziskoviek. Len sa pýtam, či poznáte tento návrh zákona, ktorý, samozrejme, je z progresívneho prostredia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2023 16:07 - 16:09 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Krúpa, nebudem rozporovať vaše slová, asi máte pravdu v mnohých otázkach, ale tie pohnútky pána poslanca Kyselicu by som akože celkom nekritizoval, pretože pravdepodobne a keď tu viacerí ste povedali, že sa vyzná vo veciach tiež, asi pravdepodobne mu tie zámery vlády, ktoré neprešli, asi mu to nevyhovuje, asi sa stavia k tomu kriticky, preto pristupuje k takýmto návrhom. A takéto návrhy, ako som si pozrel aj do programu, sú aj od mnohých iných poslancov doterajšej koalície. To ale znamená, a to si treba povedať celkom otvorene, že to je nastavenie krivého zrkadla úrovne vlády. To si treba celkom na rovinu povedať. A tu, pán poslanec Krúpa, vás musím do toho celkového koaličného balíka akože prisunúť, pretože ste boli nezvratne v poslaneckom klube OĽANO, boli ste nezvratne predsedom výboru celý ten, celé tie tri roky a fungovali ste tak, ako bolo treba v koalícii. Keď boli návrhy na odvolanie ministra vnútra, tak ste ich, samozrejme, vehementne nepodporovali, to treba celkom na rovinu povedať a takisto aj teraz, keď sa chýli k predčasným voľbám, tu sledujeme a budeme sledovať také vyvinie sa, ako keby ľudia, ktorí doteraz bezvýhradne podporovali túto vládu, sa zrazu tratia a chcú, aby to ostalo niekde, ja neviem, či len na tom OĽANO samom, ako keby ste nikdy v tej vláde neboli, ale to si musíte akože priznať sebakriticky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2023 15:28 - 15:30 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Povedali ste, pán poslanec, že táto novela alebo komplexná novela v poňatí vlády narazila na vládu, že neprešla vládou. No veď práve, pretože ten legislatívny proces, ktorý je tu zavedený v Slovenskej republike, práve predpokladá, že v celom tom procese sú všetky úrovne, ktoré sa majú vyjadriť k veciam tak, aby sa hovorilo za štát a nie za skupinu poslancov. To si treba uvedomiť a vy to veľmi dobre viete, že je to tak, predsa vám to netreba vysvetľovať. Ak by takáto novela prešla vládou, tak vtedy by ste mali priestor vy, pretože sa vyznáte v problematike aj so svojou skupinou do toho vstúpiť a dať tam svoje postoje, svoje, svoje názory. To je zmysel toho legislatívneho procesu.
Veď si povedzme celkom otvorene, je tu politická a ústavná kríza po odvolaní vlády a po vyhlásení, resp. po prijatí zákona o skrátení volebného obdobia. A takéto vstupy do právneho systému alebo stavy tak špecifického rezortu, ako je, ako je vnútro, ale aj iných, túto krízu len prehlbuje, či si to uvedomujeme, alebo nie, pretože k odvolanej vláde ako istej skupiny k poslaneckým klubom bývalej vládnej koalície, k opozícii sa tu vytvárajú rôzne skupiny, ktoré prichádzajú s návrhmi zákonov, čo je nevídané, čo nikdy v tomto parlamente nebolo, to si povedzme celkom otvorene. A nedotýkam sa vašej schopnosti a úrovne. Vaše miesto som povedal, aké je v legislatívnom procese.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2023 12:41 - 12:43 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Tak ako pán poslanec Beluský, aj ja chcem oceniť túto správu predloženú pánom predsedom rozpočtovej rady. Chcem zároveň podporiť aj to, čo hovoril aj v predchádzajúcej faktickej, aj teraz v rozprave, že za vývoj verejných financií do tohto času, v ktorom sme, keď bol včera schválený, bola včera schválená, schválený termín predčasných volieb, nie je možné, a to až s vaším dovolením aj na pána Viskupiča, hovoriť len o tom, že na vine je OĽANO a minister financií. Je tu vláda, ktorá fungovala tri roky až do 15. decembra, samozrejme, s tým, že ste že vystúpili v septembri, ale keďže včera bol schválený termín predčasných volieb a pán predseda Ódor tu povedal, že z hľadiska konsolidácie verejných financií a celkového vývoja bude kritický rok 2024 a že môže spôsobiť aj otrasy a najmä, samozrejme, sociálne. Veď predsa určite tak ako všetko, aj covid skončí, aj vojna na Ukrajine, nepredpokladám, že tu bude nejakých, nejaké dlhé roky. Akým spôsobom vlastne, alebo čím, čo bude tým rizikovým faktorom okrem toho celkového vývoja, aj to, že bude veľký problém, ak bude ku koncu tohto roku zostavovaná vláda. A čo sa týka tvorby rozpočtu ako rámca, ktorý má povedať, akým spôsobom bude pokračovať aj konsolidácia v roku 2024, aký je ten stav, aké sú tie obavy, aké sú tie riziká?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2023 17:29 - 17:31 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Susko, ty si dal odpoveď vo svojej rozprave aj v pozmeňováku, prečo v tomto pléne nezaznel jeden argument vecný a obsahovo správny, ktorý by potvrdzoval nevyhnutnosť alebo zdôvodnil konanie predčasných volieb 30. septembra 2023. Sú to presne tie dôvody, ktoré si ty hovoril, ktoré vyplývajú ako obmedzujúce z ústavy pre túto vládu poverenú výkonom funkcie, teda vládu v demisii, a práve preto nikto z relevantných politikov vládnej koalície tu nevystúpil a nedal jeden jediný argument, ktorý by zdôvodňoval, že prečo to má byť 30. septembra. A treba povedať, že tým predlžovaním politickej krízy, pretože po odvolaní vlády je naozaj, Slovenská republika má politickú krízu a v prípade možných rozhodnutí vlády, tak ako si už uviedol jeden príklad, ktorý bude mimo rámca, mimo ústavného rámca, môže naozaj na Slovensku sa prehĺbiť a vzniknúť aj ústavná kríza. Aj preto tvoje vystúpenie a aj pozmeňujúci návrh má podľa môjho názoru veľký význam pre toto plénum, ktoré sa teda zaoberá prijatím ústavného zákona o termíne predčasných volieb.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2023 17:01 - 17:03 hod.

Vladimír Faič Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kamenický, som rád, že si aj z takého sociálno-ekonomického a hospodárskeho pohľadu hovoril o situácii, v akej Slovenská republika je po fungovaní menšinovej vlády od septembra minulého roku až po jej odvolanie 15. decembra 2022. Ak by som to mal nejak politicky zhodnotiť, tak treba povedať, že od tejto doby, najmä od odvolania vlády, je Slovenská republika, má, je v Slovenskej republike politická kríza. Má to všetky znaky politickej krízy. Zvýrazňujú ju aj skutočnosti, že napríklad po predčasných voľbách vládna koalícia neprizvala k rokovaniam aj opozíciu, čo je úplne normálne, v normálnych demokraciách a normálni demokrati to robia, aby sa dospelo nejakým konsenzom k čomusi.
V politickej kríze, ale môžu nastať aj iné významné skutočnosti ešte oveľa horšie, pretože vláda v demisii, jednotliví jej predstavitelia aj premiér hovoria o tom, že budú robiť všetky veci tak ako predtým a možno budú narážať na bariéru, ktorá hovorí o ich kompetenciách. A ak budú narážať na túto hranicu z hľadiska kompetencií odvolanej vlády, môže v Slovenskej republike vzniknúť aj ústavná kríza. Som rád, že si veci aj takýmto spôsobom pomenoval.
Ďakujem.
Skryt prepis