Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

2.4.2020 o 18:53 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 16:10 - 16:12 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. K vystúpeniu pána poslanca Richtera by som rád zvýraznil tri momenty. Prvý moment je obrovský politický podvod. A pripomína mi to roky 2002, 2003, kedy krátko pred voľbami vláda Mikuláša Dzurindu schválila 21 sociálnych zákonov, ktoré potom hneď po nástupe do druhej vlády táto vláda aj zrušila. Je to podvod na ľuďoch, ktorý sa nedá odpustiť, pretože nie je možné naháňať hlasy tým, že hlasujem za všetko a potom, keď som pri vládnej moci, tak začínam ľuďom tieto peniaze brať.
Druhý moment, pán minister, konečne je tu jasný rozdiel medzi liberalizmom, neoliberalizmom a štandardným sociálnodemokratickým vnímaním. My si stále myslíme a všetko nám to potvrdzuje, že kvalitné postavenie človeka a jeho pracovnoprávna úprava, ako aj rast minimálnej mzdy je veľmi vysoký a prudký. Nemá žiadny negatívny vplyv na hospodársky rast a v žiadnom prípade nemá žiadny vplyv na vývoj zamestnanosti alebo nezamestnanosti, naopak, všetky tieto peniaze skončia v spotrebe a výrazne to pomáha ekonomickému rastu. Čiže veľmi sa mýlite, ak tvrdíte, že zastavením rastu minimálnej mzdy niekomu pomáhate.
Tretí moment, veľmi jednoduchý, odkazujeme každému občanovi Slovenskej republiky, ktorý poberá minimálnu mzdu, že vláda Igora Matoviča ho okradne na budúci rok o 360 eur. Opakujem, okradne o 360 eur za rok, ktoré by inak dostali, keby platil mechanizmus automatický, že minimálna mzda má predstavovať 60 % priemerného zárobku. Ja som rád, že som bol autorom tohto zákona, a ma mrzí, že sme svedkami takéhoto konca.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 16:27 - 16:29 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ďakujem aj pánovi poslancovi Blanárovi za vystúpenie a chcem oceniť, že hoci neskôr, ale predsa len príslušné orgány v Belgii konajú, hoci podnetom na ich aktívne konanie bolo zverejnenie videa. Platí tu zásada, že lepšie neskôr, ako nikdy. My sme dnes spoločne s pánom Blanárom mali rozhovor s belgickými novinármi a v Belgicku prevláda zvláštna atmosféra. Pýtajú sa, či tento problém nie je hlbší. Je to naozaj iba individuálne zlyhanie policajtov? Alebo je to problém, ktorý súvisí so vzťahom obyvateľov tejto krajiny k Slovanom? Alebo je to problém prerastania extrémnych, rasistických a fašistických názorov do bežnej spoločnosti. Veríme, že spoločne sa nám podarí túto vec dotiahnuť do konca a budeme môcť aj spoločne oznámiť nielen teda občanom Slovenskej republiky, ale aj Belgicku, aké boli výsledky tohto vyšetrovania.
Pokiaľ ide o ministra Korčoka, chcem povedať, že v tom čase som bol premiérom, on zastupoval pána Lajčáka, ktorý bol v Spojených štátoch v New Yorku, nemal som jednu jedinú informáciu od štátneho tajomníka Korčoka o tomto prípade. Je smutné, že vláda zasadala minulý týždeň v stredu po tom, čo sme túto tému otvorili, a minister doniesol pod pazuchou jediný materiál, a to je podpora bieloruskej opozície za 750-tisíc eur. Toto je veľká hanba, že tam bolo všetko okamžite prijaté, ale ani jedno jediné slovo nebolo povedané o pánovi Chovancovi. Verím, že niečo prejde, súhlasím s kolegami, že nebudeme viesť tuná žiadne preteky, zahlasujeme za návrh, aby Národná rada jasne vyslovila svoj názor. Takže ďakujem Jurovi Blanárovi za vykonanú prácu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.7.2020 13:19 - 13:20 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda, zo zákona vystúpením poslancov z poslaneckého klubu zaniká členstvo a predsedníctvo v niektorých kontrolných výboroch. Týka sa to výboru pre kontrolu SIS a výboru pre kontrolu rozhodnutí NBÚ. Čiže v tomto okamihu páni poslanci Žiga a pán poslanec Tomáš už nie sú predsedami týchto výborov, tak ich prosím, keby sa vrátili na svoje miesta.
A po druhé, chcem požiadať, aby sme vyriešili aj problém členov, pretože rovnako zaniká členstvo zo zákona v týchto výboroch, a preto si myslím, pán predseda, že by bolo podstatne vhodnejšie, keby sme problém predsedníctva v týchto výboroch a členstva riešili na tejto schôdzi, pretože nemôžme si dovoliť nechať tak dôležité výbory bez predsedov a bez konkrétnych členov.
Takže návrh je, aby sme doplnili program o tento bod programu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 16:54 - 16:54 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, opäť iba otázka korektnosti, ničoho iného. Je presne stanovená procedúra dnešného dňa. Znamená to, že budeme dnes hlasovať, ak prerokujeme všetky návrhy v prvom čítaní, alebo je presná hodina na hlasovanie?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ak prerokujeme do devätnástej, tak budeme hlasovať. Ak neprerokujeme do devätnástej, zajtra o deviatej začíname rokovanie.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Ale hlasovanie o jedenástej zajtra.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Zajtra je hlasovanie o jedenástej, áno.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 14:15 - 14:16 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda, ak dovolíte, skôr procedurálna otázka ako procedurálny návrh. Dostali sme informáciu o rokovaní grémia, na základe ktorej sme si vedomí toho, že od zajtra by malo byť hlasovanie v dvoch termínoch - ja iba kvôli poslaneckému klubu - o jedenástej a o piatej. Ako bude dnes prebiehať hlasovanie? Po každom jednom návrhu na skrátené konanie alebo tiež ideme na 17. hodinu ako jednotné hlasovanie o všetkých? Kvôli programu a ďalším povinnostiam, ktoré máme aj tu v Národnej rade. Ďakujem pekne. Možno aj krátku informáciu o grémiu, ak vás môžem požiadať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.4.2020 15:26 - 15:27 hod.

Robert Fico
Pán podpredseda, iba otázka, budeme hlasovať spoločne o tých prvých čítaniach? Spoločne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:37 - 19:38 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, Slovensko je krajina, ktorá má neuveriteľné množstvo krásnych prísloví. Jedno z týchto prísloví hovorí, prepáčte za expresívnu reč: "Pochváľ psa, oserie ti plot." Toto príslovie všetci poznáte a ja si vyberiem z diskusných príspevkov jedného jediného človeka, ktorý sa volá pán Valášek.
Pán Valášek, boli ste v roku 2013 nominovaný mojou vládou za veľvyslanca do NATO? Boli. Pán Valášek, boli ste predtým na audiencii u mňa ako u predsedu vlády, vlády, ktorá mala vtedy 83 poslancov? Boli ste. Ja vám presne poviem, čo ste mi povedali.
Po prvé, povedali ste mi, že mi hrozne držíte palce za to, že sme stiahli vojakov z Iraku a že to je pre vás počin, ktorý si veľmi vážite. A že ako veľvyslanec v NATO budete držať rovnováhu v názoroch mojej vlády, pretože cítite, že máme záujem na rozumné vzťahy s Ruskou federáciou a že vašou povinnosťou ako veľvyslanca v NATO bude tieto všetky naše postoje primerane reprezentovať.
Dámy a páni, "pochváľte psa, oserie vám plot".
Ďakujem pekne, pán Valášek, za všetko. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.4.2020 18:53 - 19:04 hod.

Robert Fico
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.4.2020 13:06 - 13:06 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, navrhujem - procedurálny návrh som podal aj v písomnej podobe -, aby sme o bodoch z programu 2, to je tlač 35, skrátené konanie o Zákonníku práce a bod číslo 5, tlač 36, to už je samotný návrh zákona, prerokovali až potom, čo vláda bude rokovať o týchto návrhoch v rámci tripartity so sociálnymi partnermi. Je nemožné, dámy a páni, nemožné, aby bol predložený Zákonník práce do parlamentu bez toho, aby o tom sociálni partneri vedeli. Je to obrovská neúcta k sociálnemu dialógu, preto podávame tento pozmeňujúci návrh alebo procedurálny návrh.
A, pán predseda Kollár, blahoželám Vám k svetovému rekordu. Ešte sa nikdy nestalo zvolať schôdzu Národnej rady dve a pol hodiny pred rokovaním Národnej rady. Je to hanba. Ak chcete byť vy slúžkami Matoviča, buďte. My slúžkami Matoviča nebudeme. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.3.2020 15:30 - 15:31 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem pekne. Ak dobre tomu rozumiem, tak teraz prerokujeme dva návrhy na skrátené konanie, potom budú zvolané výbory a potom budeme rokovať v prvom čítaní o návrhu zákonov. Keďže zákony, ktoré sú predložené, sú veľmi vážne, dokonca v niektorých veciach vôbec nesúvisia s koronavírusom, napríklad neviem, čo má spoločné odvolávanie predsedu Súdnej rady s koronavírusom, preto vás chcem požiadať, preto vás chcem požiadať, aby ste po tom, čo budú teraz prerokované návrhy na skrátené legislatívne konanie, pred rokovaním výborov vytvorili priestor na rokovanie klubov. Kluby sa musia stretnúť, pretože doteraz nebol žiadny čas sa oboznámiť s návrhmi zákonov, pripraviť si vystúpenia a argumentáciu. Čiže chceme, a to je procedurálny návrh, aby pred tým, ako zasadnú výbory, minimálne bol hodinový priestor na zasadnutie poslaneckých klubov.
Skryt prepis