Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2020 o 9:34 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.11.2020 17:42 - 17:42 hod.

Robert Fico
Pán podpredseda, mám jednoduchý procedurálny návrh. Zvolajte poslanecké grémium.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 17:33 - 17:35 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda Národnej rady, pán Blanár, dovoľ, aby som ešte zareagoval na tvoje vystúpenie, a najmä sa chytil tej poslednej vety, ktorú povedal predkladateľ tohto šialeného návrhu, že názory a postoje poslanca Národnej rady za SMER – sociálnu demokraciu Ľuboša Blahu nie sú v súlade so záujmami Slovenskej republiky.
Pán poslanec Osuský si asi nepamätá na obdobie, kedy napríklad vlády, ako je táto, ktorá dnes vládne, v minulosti hlasovali za bombardovanie bývalej Juhoslávie a zabíjanie civilistov. Pán poslanec Osuský by túto otázku mohol dostať, že či to je v záujme Slovenskej republiky. Bolo v záujme Slovenskej republiky poslať vojakov do Iraku, aby podporovali americké ropné dobrodružstvo? Je v záujme Slovenskej republiky nekriticky podporovať opozíciu v iných štátoch? Je v záujme Slovenskej republiky... a mohol by som uviesť obrovské množstvo príkladov.
Pán poslanec Juraj Blanár, dnešné vystúpenie pána poslanca Osuského vojde opäť do tých najškaredších a najhorších dejín slovenského parlamentarizmu, pretože trestať niekoho za svoj názor, ktorý je často veľmi originálny, človeka, ktorého intelekt a vzdelanosť presahuje štyrikrát všetkých štyroch, ktorí tento návrh predložili, je niečo, čo v demokratickej spoločnosti nemá čo robiť.
Dámy a páni, dám si teraz dole rúško, hanbite sa, toto je fašizmus, to sú 50. roky. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

3.11.2020 15:46 - 15:56 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán podpredseda, dámy a páni, nečakal som, že toľko emócií bude k tejto téme, a preto bez toho, aby som si čokoľvek pripravoval alebo overoval, dovoľte mi pár poznámok z hlavy, pretože niektoré vaše vystúpenia si želajú určitú odpoveď.
Pán poslanec Dostál, chcem vás poprosiť o jednu vec. Zapamätajte si, že keď sa Robert Fico pod niečo podpíše, tak si za tým stojí. Ja sa nepotrebujem skrývať za iných poslancov a som človek, ktorý si stojí za svojimi názormi dlhodobo. Ja viem, pán poslanec Dostál, že vy si neviete predstaviť, že by ste ako predseda vlády vrátili vojakov z Iraku. Ja som to urobil. Lebo vojna v Iraku bola vojna za ropu a my sme s tou ropou a s americkým dobrodružstvom nechceli nič mať. SMER - sociálna demokracia hovorí opakovane, že nemôžeme uznať Kosovo. Máme na to dôvod, ale SMER - sociálna demokracia rovnako suverénne povedalo, povedal, aký máme názor napríklad na Krym. Takže, prosím, ja sa nepotrebujem skrývať za nikoho, tento návrh zákona som predložil s plným vedomím toho, čo predkladám a predovšetkým vedomý si historických súvislostí, ku ktorým došlo. Prosím, nebuďme ako v 70. rokoch. Všetko, čo je západné, je správne a dobré, všetko, čo je na východ, je zlé.
Páni a dámy z vládnej koalície, svet nemá iba jednu svetovú stranu a západ. Svet má 4 svetové strany. Aj sever, aj juh, aj východ. Nezabúdajme na to, prosím, pretože potom naše názory sú v mnohých otázkach veľmi také zakrpatelé a je to veľká škoda.
Opäť sa vyjadrím k pánovi poslancovi Dostálovi, ktorý povedal, že sa poučili veľmoci z toho, čo sa udialo v roku 1938. Pán poslanec, vy ste sčítaný človek, ja o tom nepochybujem, tak určite mi dovolíte tentokrát parafrázovať, lebo nepoznám ten výrok úplne presne, ale spočíva v tom, že história dejín sa dá zhrnúť do krátkeho konštatovania: Keď sú krajiny veľké a silné, tak nikdy nie sú spravodlivé. A keď chcú byť spravodlivé, už nie sú veľké a silné. Toto vždy určovalo obsah historických udalostí, a preto ja do nich nedávam žiadnu emóciu.
Prosím vás, ako sa poučili, pán poslanec, keď som ako predseda vlády sedel na opakovanom rokovaní Európskej rady, kde sme strašne chceli pomôcť Ukrajine, pretože Ukrajina bola devastovaná, podľa názoru západných premiérov, z východu, potrebuje pomoc. A najmä čo potrebovala Ukrajina? Potrebovala strašne veľa plynu, pretože ten plyn nemala a hrozilo, že tranzit, ktorý sa nebude realizovať cez túto krajinu, ohrozí životy ľudí na území tohto štátu. My sme sa postavili férovo a otvorili sme spätný chod plynu a pomohli sme. Ale viete, čo je šokujúce? Že v ten istý deň, v ten istý deň, ako všetci premiéri kričali Ukrajine treba pomôcť, Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina, v ten istý deň veľké západné firmy z Nemecka, z Veľkej Británie, z Francúzska večer podpísali dohodu o Nord Stream 2. A bolo po veľkej pomoci Ukrajine. Viete, keď ste veľký a silný, kašlete na spravodlivosť. A keď chcete byť hrozne spravodlivý, tak vtedy už nie ste dostatočne silný a veľký na to, aby ste tú spravodlivosť mohli aj prekonávať.
Dámy a páni, mňa veľmi mrzí, čo sa udialo v auguste 1968, mal som 4 roky. A som presvedčený a my toto stanovisko opakujeme neustále, že keby nedošlo k okupácii vojskami Varšavskej zmluvy, tak Československo dnes je ďaleko, ďaleko pred Rakúskom. Československo je dnes možno štát, ktorý by sa vedel porovnať s ktoroukoľvek severskou krajinou, pretože to obdobie rokov ´67 - ´68 bolo tak čerstvé, tak dobré pre túto krajinu, že je veľká škoda, že normalizácia ho zastavila. Je to veľká škoda.
Rovnako chcem povedať, že ak sa pozerám na rok 1938 a keby nedošlo k mníchovskej zrade, že kde by sme dnes boli. Prosím, nezabudnite na to, že Československo v roku 1938 bola jediná demokratická krajina v strednej a východnej Európe. Jediná. Žiadna iná demokratická krajina tu nebola. Nezabúdajte, prosím, na to, že podľa štatistík Československo bolo desiata najvyspelejšia krajina na svete. Nezabúdajte na to, čo všetko sa dialo pokiaľ išlo o priemysel, zbrojársky priemysel a obranné postavenie. Keby nebola Mníchovská zrada, keby došlo k inému rozhodnutiu, malo by to podstatný vplyv na to, ako by vyzeral vývoj druhej svetovej vojny a malo by to podstatný vplyv aj na históriu nášho štátu. Hovorme o faktoch, nedávajme do toho toľko emócií.
Pán poslanec Dostál, veríte teórii, že prečo bol zabitý exilový premiér - poľský Sikorski v Gibraltáre? Alebo neveríte? Teória hovorí, že ho dali zabiť preto, lebo poľský exilový premiér chcel veľa hovoriť o Katyni. A to sa nepáčilo Britom, lebo nechceli nahnevať Rusov, lebo Rusov vtedy neuveriteľne potrebovali v boji proti fašizmu a písal sa rok 1943, ak si dobre pamätám, júl 1943. Zhodou okolností český pilot v lietadle, ktoré štartuje z Gibraltaru a dochádza k pádu lietadla, k zabitiu poľského exilového premiéra a jeho dcéry a ďalších ľudí. Do teraz sú o tom rôznorodé teórie. Mne sa ťažko pozerá na historické udalosti, ktoré sú preemotivované.
Dámy a páni, často pozeráme spoločne televíziu, napríklad bol nedávno dokumentárny film o tankovej vojne pri Kursku. A moderátor niekde zo západnej Európy hovorí: chudáci Nemci, v tom Kursku to bolo hrozné, však tí Rusi sa vyparovali jeden za druhým, jedného zabili, prišli ďalší šiesti. Nech mali Nemci najmodernejšie stroje, mali tam tigre a panciery, neviem aké všelijaké tanky a tí Rusi vyrábali tie T-34 v závode na výrobu traktorov a ničili tú najmodernejšiu nemeckú techniku. Čo to je za hovadinu? Však Kursk snáď bolo súhrnné územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu. To ideme spochybňovať takéto veci? To ideme teraz spochybňovať, aké sú mocenské záujmy? Prečo bol teda otvorený druhý front? No snáď mi nepoviete, že tam boli nejaké morálne alebo etické záujmy. No druhý front bol otvorený preto, lebo sa báli, že Rusi prídu až na atlantické pobrežie. Však to bolo veľmi jednoduché. Mohli ho trikrát pred tým otvoriť a neotvorili ho. Na druhej strane chápem, prečo sa Rusi ponáhľali cez celú východnú Európu a oslobodzovali, lebo chceli byť prví v Berlíne, veď to sú normálne mocenské záujmy.
Tak dajme teraz preč etiku, dajme teraz preč morálku a nejaké pocity spravodlivosti a nespravodlivosti. Rok 1938 nebol žiadny podvod zo strany Hitlera. Britskí diplomati vrátane Chamberlaina pravidelne nahovárali československú vládu, aby pristúpila na podmienky Mníchovskej dohody. Viete, v čom tá dohoda spočívala? Odstúpenie severných častí Českej republiky, spočívala v odovzdaní obranných línií, spočívala v odovzdaní zbrojoviek a nakoniec české zbrojovky významnou mierou prispievali Nemecku pokiaľ išlo o zbrojenie veľmi kvalitnými zbraňami, mimochodom, v danom období. Môžeme dnes hodnotiť úlohu prezidenta Beneša, ale pre neho to bolo veľmi ťažké. On sa mohol rozhodnúť ísť do súboja, boli rôzne odhady, koľko by Československá armáda vydržala. Ale veľmi jasne vedeli a dostal to Beneš aj na papieri, aj ústne, že keď začnú Čechoslováci bojovať, nikto im nepríde pomôcť, nikto. A že môžu zdochnúť, koľko ich tam bude. Spôsobilo to obrovské množstvo tragédie medzi vojakmi, boli aj samovraždy dôstojníkov Československej armády kvôli tomu, aká to bola zrada. Nikto tomu nerozumel. Podpísané veľké zmluvy s Francúzskom, Veľká Británia. Pamätáte si toho Chamberlaina, ako mával tým papierom na letisku, keď priletel do Veľkej Británie a kričal priniesol som mier? Ale za akú cenu. Veľká zrada. Tak ako môžeme oprávnene plakať nad augustom 1968 a ja sa k tomu hlásim, nemám s tým žiadny problém. By som bol veľmi rád, kedy sme spoločne plakali aj nad Mníchovom. Nič iné nechceme, nič iné do toho nedávame. My len chceme, aby historický fakt, zrada, ponaučenie bolo v našom kalendári pamätných dní. Ponaučme sa, že keď pôjde o záujmy veľkých, nikdy nám nepomôžu, už to konečne pochopme.
Jediné, čo máme, je medzinárodné právo, jediné, čo máme, je, že môžeme sa opierať o princípy medzinárodného práva, ktoré dnes sa platia. My nemáme ani stíhačky, ani veľké armády. Máme len medzinárodné právo a máme suverénny názor, suverénny názor. A ak suverénne hovoríme, že anexia Krymu bola nezákonná a bola porušením medzinárodného práva. Ak suverénne hovoríme, že nechceme nič mať v Iraku s vojakmi, ak suverénne hovoríme o tom, že Líbya bola rozbitá ako štát a Kaddáfí zavraždený. Ak suverénne hovoríme o ďalších veciach, prečo suverénne nepovieme, že Československo 30. septembra 1938 bolo zradené.
My od vás nič iné nechceme. Dajte na bok emócie a fakty, ale nebuďte ako v 70. rokoch, že poznáte len západ. Ja poznám štyri svetové strany.
Ďakujem pekne.
(Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 3.11.2020 14:48 - 14:50 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Dámy a páni, my sme na úvod tejto schôdze navrhovali, aby sme vyradili z rokovania všetky body programu, ktoré nesúvisia s bojom proti pandémii, ale keďže tento návrh nebol vypočutý, tak nám nezostane nič iné, len náš návrh na schôdzi predložiť, ale dám zadosť tomuto našemu procedurálnemu návrhu a budem veľmi stručný.
Pán podpredseda, dámy a páni, podávame návrh, aby do zoznamu pamätných dní bol zaradený Deň mníchovskej zrady. Je to udalosť, ktorá je nám všetkým dostatočne známe. A ja nevidím v tomto okamihu zmysel na historický nejaký návrat alebo nejaké diskusie, pretože na to nie je v dnešnej dobe ani atmosféra, ani priestor, preto skončím pri konštatovaní, že návrh zákona spĺňa všetky formálne náležitosti. Nadväzuje na diskusiu, ktorá bola v pléne Národnej rady o iných pamätných dňoch a štátnych sviatkoch. Myslíme si, že by sme natoľko mali byť hrdí, že dokážeme verejne povedať, že nás Angličania a Francúzi hrubo zradili v roku 1938.
Takže navrhujem zaradiť tento pamätný deň do zoznamu. Z mojej strany všetko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2020 9:34 - 9:34 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda, rešpektujeme vaše rozhodnutie zvolať poslanecké grémium, ale chcem vás požiadať, aby poslanecké grémium bolo až o desiatej, pretože my považujeme za dôležité v tomto okamihu zvolať poslanecký klub a zaujať postoj k mnohým klamstvám, ktoré boli povedané v súvislosti so situáciou v Národnej rade, a po tomto zasadnutí poslaneckého klubu môžme prísť na grémium s naším rozhodnutím, pretože na nič iné nevidíme dôvod túto tlačovú konferenciu, ktorú tu predniesol, pán premiér si mohol odpustiť, to mohol urobiť včera večer, dnes nám nič nepovedal. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, nevyrušujte, keď hovorí pán poslanec.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Takže prosím, o desiatej poprosím grémium, dovtedy zasadnutie poslaneckých klubov. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.10.2020 17:43 - 17:45 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Ja to zhrniem do jednej vety. Neviete, čo činíte, a stačí, keď sa pozrieme na to, čo za nezmysly idete schváliť, aj pokiaľ ide o spoločnú správu.
Ja sa chcem vyjadriť k pánovi navrhovateľovi tohto návrhu, že či vôbec čítal napríklad spoločnú správu, ktorá hovorí, že predseda senátu alebo člen senátu môže zverejniť pomer hlasov o vine, výroku a treste v rozsudkoch od 1. mája 2010 do 31. decembra 2020. Vy ste sa úplne zbláznili, ale však nevadí.
Dámy a páni, prečítajte si, o čom idete teraz hlasovať! A naviac navrhujem, aby sme skonštatovali porušenie rokovacieho poriadku, pán predseda, pretože ak niekto predloží návrh a odkazuje na vykonávací predpis, my ho chceme vidieť, ten vykonávací predpis. Rokovací poriadok hovorí, že v súvislosti s predkladaním návrhov zákonov je potrebné predložiť aj všetky predpisy, ktoré majú vykonať takéto rozhodnutie. Čo to je, aký register darov? Nič o tom netušíme, ste to tam jednoducho strelili jak kovboji na západe, bez akéhokoľvek rozmýšľania, lebo viete, že ste učinili zle.
Opäť vám radíme, podobne ako sme vám radili pri umelom prerušení tehotenstva, prerušte rokovanie o tomto bode programu a sadnime si k tomu ešte raz. Neviete, čo činíte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.10.2020 14:57 - 14:57 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán podpredseda, budem veľmi stručný a trochu to odľahčím, pretože sa výborne zabávam na vašich kolegoch. Nedávno tu bola nejaká diskusia, sme sa bavili o poľnohospodárstve a nejaký poslanec povedal, že to ja zodpovedám za to, že Slovensko nie je sebestačné, pokiaľ ide o potraviny. Potom tu bola nejaká diskusia o životnom prostredí a niekto z vás povedal, že to ja zodpovedám za to, že v životnom prostredí musíme riešiť nejaké projekty. Teraz som počul, že ja zodpovedám, samozrejme, za všetky javy, ktoré dnes vnímame v súdnictve. A dnes sme dokonca počuli od pána ministra Krajniaka, že my v SMER-e zodpovedáme za COVID. Povedal to veľmi presne, tu stál a povedal to, že ľudia takí ako vy, vy ste ten COVID jednoducho spôsobili, lebo ho zatajujete, ja neviem, čo všetko porozprával pán minister, pretože už tiež mal podľa všetkého toho dosť a nevedel argumentovať a odpovedať na naše otázky.
Ja to uľahčím každému, pán podpredseda. V tomto okamihu robím verejné prehlásenie a, prosím, môžte ho použiť, môžte ho použiť kedykoľvek, keď budete na mňa útočiť. Zodpovedám za všetko, úplne za všetko v tejto krajine. Takže ani sa nemusíte už unúvať nabudúce kritizovať stranu SMER – sociálnu demokraciu alebo mňa, rovno povedzte Fico zodpovedá, ja to v plnej miere akceptujem. Naozaj ma to baví a veľmi sa zabávam na tom, ako strácate argumenty a keď už neviete argumentovať, idete do týchto smiešnych osobných a trápnych útokov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2020 14:40 - 14:50 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, pani ministerka, opäť, poviem to vážne, želám vám zdravie, viem, že máte nejaký zákrok v najbližšom čase, tak nech vám to dobre dopadne, aj preto nikto nenamietal predbehnutie týchto bodov programu, ktoré mali byť neskôr.
Začnem, pán podpredseda, otázkou na vás, ak dovolíte. Je v tejto Národnej rade dovolený iný názor, ako má vládna koalícia? (Reakcia predsedajúceho.) Ďakujem pekne. Pretože zistili sme, že akonáhle má niekto iný názor, ako má vládna koalícia, je gauner alebo gangster.
Pán kolega, ktorý to povedal, ja vás nepoznám, ani neviem, ako sa voláte, pretože ja si pamätám ľudí v Národnej rade podľa toho, čo hovoria, a vy ste ešte nepovedali nič také, čo by stálo za zapamätanie, preto sa ani nemienim týmto štýlom zaoberať, pretože ak toto má byť vecná diskusia o reforme súdnictva, tak Pán Boh ochraňuj túto krajinu!
Pani ministerka, vy viete najlepšie, že cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami. A všetci dobre vieme, v akom stave je súdnictvo, v akom stave sú aj iné orgány činné v trestnom konaní, ak máme teda oddeliť orgány činné v trestnom konaní od súdov. Dovolím si v tejto prvej časti, pretože rokujeme v komornej atmosfére, nemá žiadny význam ísť do detailov, pretože médiá to nesledujú, nemáme ako posunúť tie naše posolstvá verejnosti, pretože dnes dominuje – z pochopiteľných dôvodov – pandémia. A budeme v druhom a treťom čítaní podávať pozmeňujúce návrhy, ale predsa len niekoľko politických a právnych poznámok k tomu, čo ste predložili, je potrebné.
My môžme dnes rozdeliť, pani ministerka, orgány činné v trestnom konaní a súdy na tri skupiny. Prvá skupina sú prokurátori, vyšetrovatelia a sudcovia, ktorí sú v absolútnej menšine a ktorí rozhodujú odvážne, spravodlivo, zákonne, ale tých je strašne málo. Potom je to skupina prokurátorov, vyšetrovateľov a sudcov, ktorí urobia čokoľvek na svete, len aby dosiahli svoju kariéru. Čokoľvek na svete. A vy veľmi dobre viete, keď čítate odôvodnenia niektorých rozsudkov, vyhlásenia sudcov, tak vám musia stáť vlasy na hlave, pretože to sú často prejavy 50. rokov. A potom je tu veľká masa prokurátorov, vyšetrovateľov a sudcov, s ktorými keď priamo hovoríte, tak vám povedia, dajte mi svätý pokoj, ja mám plat a rodinu. Ja budem robiť tak, ako chcú médiá, ja už chcem mať svätý pokoj. Ja nechcem dopadnúť ako Truban alebo niekto iný.
Dámy a páni, to, čo idete urobiť teraz, tým, čo nazývate, že to je reforma, to nie je žiadna reforma, ja sa k tomu vrátim, len prehlbujete tento strach a spôsobíte, že to bude ešte väčšia časť sudcov, prokurátorov a orgánov činných v trestnom konaní, ktorí budú rozhodovať presne tak, ako chcete vy. O ničom inom to nie je.
Čo je reforma? Pani ministerka, keby som teraz zobral niektoré slovníky výkladové, tak pod reformou nenájdete výsledok, ktorý je v podstate návrh zmeny ústavy a nejaký návrh zákona, kde ste popísali to, čo vás tam napadlo na ministerstve spravodlivosti. Viete, čo je reforma? Keby ste napríklad prišli s tým, že budeme úplne inak voliť sudcov všeobecných súdov. Napríklad. Alebo keby ste trebárs povedali, že poďme zaviesť na Slovensku porotný systém, alebo, a môžem pokračovať, pokračovať a pokračovať. Toto, čo ste predstavili v návrhu zmeny ústavy a v príslušnom zákone, je len súhrn rôznych drobných opatrení, ktoré vôbec nevytvárajú reformu a ktorých cieľom je ešte prehĺbiť väčší strach medzi sudcami, to je po prvé. A po druhé, nemá to dohromady ani nič spoločné s tým, že súdy budú po tomto viac nezávislé, ako to tvrdíte v tomto okamihu vy.
Naozaj si vyhradzujeme právo, pani ministerka, ako ľudia, prepáčte, ktorí aj niečo vedia, aj niečo dosiahli, aby sme mali k vašim návrhom aj pozmeňujúce návrhy a vystúpenia, a bol by som rád, keby ste poučili svojich kolegov, poslancov vládnych, že ak sa mienia s nami baviť na úrovni "gangster" a "gauner", tak túto diskusiu nemôžme posunúť nikdy, nikdy ďalej.
Pokiaľ ide o samotný návrh Ústavy Slovenskej republiky, len pár drobností. Povedzte mi napríklad, pani ministerka, čo sa zmení na nezávislosti súdnictva, keď budeme takto komplikovane voliť sudcov Ústavného súdu napríklad alebo že ich ideme voliť verejne. Ja vás vnímam ako človeka, ktorá je výlučne proamerická, ako človeka, ktorá by určite, keby dnes bol november ´89 stála v prvom rade na všetkých námestiach. Tak prečo zrazu máme zavádzať do ústavy inštitúty verejnej voľby v personálnych otázkach, keď sme všetci kričali v tom novembri ´89/´90 "tajná voľba", to je demokratické a to je správne. Čo to zmení na závislosti alebo nezávislosti súdnictva, takáto voľba?
Pani ministerka, povedal som o vás, že ste čisto proamerická, a to je vaša orientácia a za to, samozrejme, vás ani nebudem kritizovať, ale hovoríte, že sudca Ústavného súdu musí skončiť, keď má 72 rokov. A vy nesledujete súťaž dvoch kandidátov na amerického prezidenta? Jeden 74 a druhý 78. A keď vyhrá ten, čo má 78, bude mať 82 alebo 83. Tak teda, ak si berieme vzory z týchto vašich krajín, ktoré tak milujete, tak potom berte tieto vzory poriadne, pretože človek, ktorý má 72 rokov, je v plnej fyzickej kondícii, je určite schopný mentálne poskytnúť pre Ústavný súd veľmi, veľmi veľa a je chyba, že takto týchto ľudí začíname týmto spôsobom deklasovať.
Čo zmení na nezávislosti súdnictva, že môžete radového sudcu kedykoľvek preložiť na iný súd? Čo zmení na nezávislosti súdnictva, pani predsedníčka, že môžte predsedu, podpredsedu a členov Súdnej rady kedykoľvek od-vo-lať? Potom načo sa s tým hráte v tej ústave? Popísali ste tam sto článkov o tom, ako budete tvoriť Súdnu radu, ako tam všetci budú a kto môže, kto nemôže. Naviac, samozrejme, tam budete nominovať nesudcov, čo je veľmi nebezpečné v prípade Súdnej rady, a potom tam napíšete, po tom všetkom komplikovanom, demokratickom, nezávislom, po tom všetkom napíšete, že ich môžete kedykoľvek a z akýchkoľvek dôvodov odvolať. Tak to pred tým ani nepíšte, rovno napíšte iba toto ustanovenie, aby to bolo jasné.
Čo zmení na nezávislosti súdnictva, ak poviete sudcovi: No, no, no, neopováž sa mať iný právny názor, ako si sa dočítal v Denníku N alebo v denníku SME, pretože minimálne ťa disciplinárne pokefujeme. A viete, čo znamená disciplinárne pokefovanie. Znamená, že vás môžme zbaviť talára. No tak teda budú všelijako uvažovať tí sudcovia, len nebudú uvažovať tak, že by boli čisto nezávislí.
A mohol by som ísť rad za radom, pretože čo vás napadlo, to ste si tam dali. Prečo vznikol Najvyšší správny súd? No preto, aby ste mali pod kontrolou disciplinárne stíhanie sudcov. Pre nič iné. Inú logiku zriadenia Najvyššieho správneho súdu v tomto okamihu nemám.
Nuž a sú tam, samozrejme, aj ďalšie veci, ktoré budú predmetom, podľa môjho názoru, ústavného posúdenia, ale ak dopredu vylúčite možnosť, aby Ústavný súd sa zaoberal ústavným zákonom, že či rešpektuje, alebo nerešpektuje materiálne jadro, ktoré som nevymyslel ja, ale ktoré je v koncepte Európskeho práva veľmi blízke, tak to už bude definitívne cesta do pekla.
Pani ministerka, potom ste predložili súvisiaci zákon, ktorý ste nazvali, že zákon o reforme súdnictva. Tento zákon by ste mali nazvať zákon o zmene 28 zákonov. Veď tam nič neni! Vy iba v podstate tam detaily, drobnosti tam popisujete, reagujete na ústavu. To je, to je taký mišmaš. V poriadku, na to máte právo, hoci nie je veľmi pekné, ak zákon o reforme súdnictva predstavíte tak, že obsahuje 28 článkov samostatných, ktoré novelizujú 28 konkrétnych zákonov. Sama dobre viete, že nikto to nemá rád, keď sa jedným zákonom novelizuje takýto obrovský počet právnych predpisov, ale touto cestou ste sa teda vybrali.
Pani ministerka, zosumarizujem to, dámy a páni, v tejto komornej atmosfére, kedy tomu médiá nechcú – ani nikto iný – venovať pozornosť, vidíte, že ani záujem nás poslancov Národnej rady o tieto normy nie je veľký, pretože žijeme úplne inou témou. Žijeme tým, či budeme doma v karanténe, alebo že či premiér sa rozhodne zatvoriť túto krajinu. Mám už pocit, že sme v rukách človeka, ktorý môže prakticky všetko na svete, tak už len čakáme netrpezlivo, aký ortieľ bude nad nami vynesený v najbližších hodinách a v najbližších dňoch.
Garantujem vám, pani ministerka, že bez toho, aby som niekoho nazýval gaunerom alebo gangstrom, alebo mafiánom, alebo neviem čím, predložíme v druhom a treťom čítaní, lebo tam to môžeme robiť, tu to nemôžeme robiť, naše pohľady na to, čo by bolo treba alebo nebolo treba urobiť, keď ste už túto tému otvorili. Ale v tomto okamihu, v prvom čítaní, kde sa hodnotí celkový charakter právnej normy, musím konštatovať, toto, čo ste predložili, nemá s reformou súdnictva nič spoločné. Sú to len kozmetické účely; kozmetické ciele, ktorých cieľom je posilniť si pozíciu vládnej koalície a vlády v súdnictve a vyvolať medzi sudcami ešte väčší strach, ako tam je teraz.
Ďakujem pekne, to je náš pohľad.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.10.2020 10:10 - 10:11 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem. Tiež navrhujem, aby sme o tomto procedurálnom návrhu hlasovali o jedenástej, keď sa bude hlasovať. Návrh spočíva v tom, keďže včera sme všetci čakali a sme sa nedočkali, aby zajtra ako prvý bod programu o deviatej hodine ráno vystúpil poverený člen vlády a informoval Národnú radu o projekte celoplošného testovania obyvateľov.
Pán podpredseda, ja si myslím, že po prvé, vláda je podriadená Národnej rade, o tom asi nemusíme diskutovať, a my tu nebudeme láskavo čakať na niekoho, komu sa bude chcieť alebo nebude chcieť prísť. A my ani tuná pána Matoviča nepotrebujeme, potrebujeme človeka, ktorý nám niečo o tom projekte povie. Ak má vzniknúť jednoducho politický súhlas a konsenzus, takáto informácia v Národnej rade musí byť. Ak chcete hľadať nejaké dobré príklady, otočte sa smerom na západ, na Českú republiku, tam sa o všetkých veciach diskutuje v národnej rade. Takže prosím, dajte o tej jedenástej o tomto procedurálnom návrhu hlasovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.10.2020 18:05 - 18:06 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán podpredseda, procedurálny návrh je, odložme to hlasovanie na zajtra, ja vám poviem prečo, pretože nevieme, o čom sa hlasuje. Sú podané návrhy pozmeňujúce zo septembra, jeden návrh podala pani Záborská pozmeňujúci k vlastnému zákonu, druhý pozmeňujúci návrh podala pani Cigániková k zákonu. Budeme musieť najprv vyriešiť námietku pani Záborskej, či sa bude hlasovať o návrhu pani Cigánikovej, teraz máme ďalší návrh, ktorý prišiel od pani Cigánikovej, od pani Záborskej, ktoré nie sú totožné a dopĺňajú sa. Nie sme schopní o tom hlasovať tak, že to dobre dopadne.
Ja si myslím, že musí prísť aj legislatíva, musí vysvetliť, ako v danej veci budeme postupovať, pretože je z toho galimatiáš, a verte nám, skúmame to a študujeme to a tvrdím, nevieme, o čom sa bude hlasovať v tomto okamihu.
Dajte o tom hlasovať zajtra o 11.00 hod. a pripravíme sa na to všetci poriadne. Nie je možné takto o tom hlasovať.
Skryt prepis