Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:32 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 4.6.2020 10:03 - 10:10 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Začnem tak voľnejšie. 13. novembra v roku 2010 dostal predseda SMER-u Robert Fico v diskusnej relácii televízie TA3 otázku, či by zobral post generálneho prokurátora Slovenskej republiky. Uvediem to trochu do kontextu. Vtedy bola pri moci vláda Ivety Radičovej zhruba pol roka, Dobroslavovi Trnkovi zostali približne štyri mesiace do skončenia jeho funkčného obdobia a pán Fico bol lídrom opozície, predsedom najsilnejšej opozičnej strany. Čo si myslíte, ako odpovedal na otázku, či by zobral post generálneho prokurátora? Myslíte si, že povedal, že ó, to by bola politizácia Generálnej prokuratúry? To určite nie. Myslíte si, že povedal, že nebol som nikdy prokurátor, to by sa nehodilo, určite nie? Nie, pán predseda SMERU, líder najsilnejšej opozičnej strany na otázku, či by zobral post generálneho prokurátora, odpovedal takto, citujem: „Myslím, že to povedal futbalista Hamšík, povedal, že v tom talianskom klube, v ktorom teraz je, sa strašne dobre cíti, že dokonca predĺžil s nimi zmluvu, ale ponuka od Manchesteru United by sa ťažko odmietala.“
To len na margo niektorých reakcií pána predsedu Fica po desiatich rokoch.
Dámy a páni, chceme žiť v štáte, ktorý s mafiou bojuje, alebo v štáte, ktorý sa s mafiou spolčuje? Chceme žiť v štáte, ktorého sa mafia bojí, alebo v štáte, ktorý sa bojí mafie? Chceme žiť v štáte, ktorý proti mafii dokáže rozpútať peklo, alebo v štáte, ktorý o pekle dokáže len rozprávať? Na tieto otázky by sme mali mať rovnakú odpoveď všetci. Voliči, nevoliči, politici vládnych strán, politici opozičných strán. Mali by sme mať rovnakú odpoveď a mali by sme stáť na rovnakej strane barikády. Ale stojíme? Vo februárových voľbách nás voliči poverili vybudovať štát, ktorý pôjde mafii po krku.
Spravodlivosť tu bola taká kľúčová téma volieb naposledy v roku 1998, keď štátne orgány boli zapletené do únosu prezidentovho syna, marili vyšetrovanie tohto skutku, keď bol zavraždený Róbert Remiáš a keď kvôli politike vtedajšieho premiéra hrozilo, že Slovenská republika nedostane pozvánku do Európskej únie a NATO. Mnohí z nás si vtedy mysleli, že porážkou mečiarizmu a vďaka euroatlantickej integrácii sa zo Slovenska stane zo dňa na deň právny štát. Lenže veľmi skoro sme si uvedomili, že Brusel si za nás ten právny štát nevybojuje. Právny štát si musíme vybojovať my sami.
Máte, dámy a páni, po 30 rokoch pocit, po 30 rokoch od Nežnej revolúcie, že sa nám to podarilo? Máte pocit, že 22 rokov od porážky mečiarizmu sa nám to podarilo? Môžeme dnes Slovenskú republiku nazvať právnym štátom?
Tak si povedzme. Únoscovia Michala Kováča mladšieho sú na slobode. Vrahovia Roberta Remiáša sú na slobode. Najväčší tunelár skrachovaných nebankových subjektov je na slobode a vysmieva sa spravodlivosti posielaním vymyslených péeniek na Najvyšší súd. Gorily sú na slobode. A všetky tie prípady, ktoré skončili konštatovaním, že skutok sa nestal. Takto vyzerá právny štát? Tento právny štát je ohrozený? Je dnes spravodlivo potrestaný každý, kto sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na sledovaní Jána Kuciaka a ďalších novinárov? Bola vyvodená zodpovednosť voči všetkým policajtom, prokurátorom, sudcom, znalcom, notárom, ktorí namiesto verejného záujmu chránili záujem „kontroverzného podnikateľa“ z mafiánskych zoznamov?
Toto je ten právny štát, ktorý má byť otvorením Generálnej prokuratúry ohrozený? To naozaj? Trochu ma prekvapuje, s akou suverenitou hovorí o ohrození právneho štátu niekto, kto v prezidentskom paláci za éry pána Gašparoviča upiekol nevymenovanie právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. Toto je vzor právneho štátu, že parlament ako zákonodarný orgán zvolí kandidáta, a potom niekto z opozície dohodne v prezidentskom paláci, že ten kandidát nebude vymenovaný?
Nie, dámy a páni. Právny štát vyzerá úplne inak. Ak chceme žiť v naozaj právnom štáte, a nie o tom iba rečniť, právo a štát by mali reprezentovať tí najlepší. Dnes je prokuratúra uzavretý systém. Novými prokurátormi sa môžu stať synovia, dcéry, sesternice, bratranci, netere, nie tí najlepší, ale tí najbližší. Samozrejme, že aj medzi prokurátormi sa nájdu charakterní a odvážni ľudia. Rovnako však platí, že samotná príslušnosť k profesii prokurátora nie je automaticky zárukou kvality. Dokonca naša historická skúsenosť je taká, že aj kariérneho prokurátora, ktorý sa na začiatku svojho funkčného obdobia javí byť slušným generálnym prokurátorom, môže funkcia zmeniť k horšiemu. Majský, Kočner, Bašternák, všetci títo traja páni si dlhé roky užívali beztrestnosť vďaka kariérnym prokurátorom na čele Generálnej a Špeciálnej prokuratúry.
V uplynulých dňoch zaznelo veľa názorov, vyjadrili sa viacerí politici, právnici, analytici. Počuli ste akýkoľvek odborný argument potvrdzujúci hypotézu, že kvalitných kandidátov na generálneho prokurátora môžeme nájsť výlučne medzi prokurátormi? Veď v každej profesii platí, že čím väčšia konkurencia, tým väčšia šanca vybrať si toho najlepšieho. Preto má zmysel otvoriť voľbu generálneho prokurátora. Nejeden služobne starší advokát, prokurátor alebo sudca vám povie, že najlepším generálnym prokurátorom v novodobých dejinách Slovenska bol dlhoročný sudca, pedagóg a politik Milan Hanzel. V živote nebol prokurátor. A ako sa mohol stať generálnym prokurátorom? Jednoducho. Dosluhujúci generálny prokurátor ho bez predchádzajúcej prokurátorskej praxe - v súlade so zákonom - vymenoval za prokurátora Generálnej prokuratúry ako svojho námestníka. Vtedy nikto nebúchal do stola, že to ohrozuje právny štát, že sa politizuje prokuratúra, lebo tento argument jednoducho by už ani vtedy neobstál a neobstojí ani dnes.
Možnosť vymenovať za generálneho prokurátora neprokurátora je aj v zahraničí úplne, ale úplne bežné. Stačí si prečítať analýzu Parlamentného inštitútu Národnej rady, ktorú sme všetci dostali, a táto analýza hovorí, že len v dvoch členských štátoch Európskej únie, citujem: „Je možné s určitosťou ustanoviť, že za generálneho prokurátora môže byť vymenovaný iba aktívny prokurátor, na Slovensku a v Maďarsku“.
Ak teda niekto tvrdí, že otvorenie pozície generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora ohrozuje právny štát, tak tým zároveň tvrdí, že Holandsko, Cyprus, Švédsko, Estónsko, Litva, Anglicko a Wales nie sú právne štáty. Vo všetkých týchto krajinách pôsobia ako generálni prokurátori právnici, ktorí nikdy predtým prokurátormi neboli. Ak niekto tvrdí, že tento zákon je šitý na konkrétnu osobu, to je, ako keby povedal, že v Holandsku majú lex Silvis, na Cypre lex Clerides, vo Švédsku lex Lund, v Estónsku lex Parmas, v Litve lex Pašilis a v Anglicku a vo Walese lex Hill, čo je, samozrejme, nezmysel.
Holandský generálny prokurátor pôsobil pred nástupom do funkcie ako sudca Európskeho súdu pre ľudské práva, cyperský generálny prokurátor ako sudca najvyššieho súdu, litovský ako sudca všeobecného súdu, estónsky ako sudca najvyššieho súdu, švédsky ako predseda okresného súdu a anglický ako advokát.
Čo si myslíte, kolegovia, ako ovplyvňuje tento fakt dôveryhodnosť justície v jednotlivých štátoch? Európska únia každoročne zverejňuje porovnávací prehľad, ktorý sa zameriava aj na nezávislosť justičného systému. Rebríček odzrkadľuje vnímanie nezávislosti súdnictva a vnútroštátnych prokuratúr zo strany verejnosti a súkromných firiem. Všetky spomínané krajiny sú v rebríčku prekvapujúco pred nami. Švédsko na štvrtom mieste, Holandsko na siedmom mieste, Veľká Británia na deviatom mieste, Cyprus na osemnástom. A skúste uhádnuť, ktorú priečku obsadila Slovenská republika. Predposlednú.
Spôsobu výberu generálnych prokurátorov sa venovala aj tzv. Benátska komisia, poradný orgán Rady Európy pre otázky ústavného práva. Závery budem citovať z analýzy Parlamentného inštitútu, ktorú som pred chvíľou spomínal. Citujem: „Taktiež by sa mohli podmienky na voľbu generálneho prokurátora a špeciálnych prokurátorov rozšíriť tak, aby sa o túto funkciu mohli uchádzať nielen prokurátori, ale aj osoby s dvanásťročnou právnou praxou na pozíciu generálneho prokurátora alebo osoby s desaťročnou právnou praxou na pozíciu špeciálneho prokurátora. Na tieto funkcie budú mať nárok aj tie osoby, ktorých doterajšia prax preukáže osobitné znalosti a kompetencie na vykonávanie tejto funkcie.“
Dámy a páni, čaká nás najtransparentnejší výber generálneho prokurátora, aký Slovensko zažilo. Voľba generálneho prokurátora bude verejná a otvorená. Kandidátov budú môcť grilovať na verejnom vypočutí a kandidátov budú môcť navrhovať nielen poslanci, tak ako v minulosti, ale aj profesijné organizácie. Po schválení tohto zákona sa už jednoducho nestane to, že niekto sa bude navonok tváriť, že volí kandidáta A, ale v skutočnosti v tajnej voľbe tu za plentou zakrúžkuje kandidáta B. Taký cirkus, ako tu v minulosti vznikol okolo opätovnej kandidatúry Dobroslava Trnku za vlády Ivety Radičovej, vďaka verejnej voľbe nehrozí a toto nám už nikto nevezme.
Preto zopakujem, bude to najtransparentnejší výber generálneho prokurátora, verejný a otvorený. My si takto predstavujeme právny štát.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 14:25 - 14:26 hod.

Gábor Grendel
Pani poslankyňa Marcinková.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.5.2020 14:33 - 14:36 hod.

Gábor Grendel
Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 11:26 - 11:28 hod.

Gábor Grendel
Pán poslanec Svrček.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:32 - 16:34 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pôjdem v poradí.
Pán poslanec Blaha, ktorá garnitúra vyštvala ľudí z vyšetrovacieho tímu Gorila? Pána Kyselicu, Gajdoša, Cádru a ďalších? Ktorý jediný aktívny politik bol v konšpiračnom byte Gorila na Vazovovej? Vy nás tu nepoučujte o boji proti Pente!
Pán poslanec Žiga, čo dôležitejšie majú na práci členovia vlády, to nie je reakcia na moje vystúpenie, takže to nechám bez odpovede.
Pán poslanec Tomáš, kto komu verí alebo neverí. Pán Matovič preukázane obral štát na daniach, hovoríte vy, to hovorí vyšetrovateľ Menšík, ktorého ste za túto vetu v uznesení povýšili vo funkcii v Národnej kriminálnej agentúre. To, či niekto obral alebo neobral štát na daniach, to môže konštatovať len súd a vy to veľmi dobre viete ako skúsený novinár, ktorý sa bezpečnostným témam venoval.
Pán poslanec Mizík, neveríte ministrovi zahraničných vecí Korčokovi. Samozrejme, je to vaša voľba. Keď budete zostavovať vládu, môžte tam dať niekoho iného, komu budete dôverovať.
Pán poslanec Kočiš, ako chceme fungovať ďalej, narážka na pani Cigánikovú. Pozrite sa, druhá, teda prvá Dzurindova vláda dovládla štyri roky napriek tomu, že po dvoch rokoch pán predseda Národnej rady Migaš, ktorý bol členom tejto koaličnej vlády, zahlasoval za vyslovenie nedôvery premiérovi. Takže ak pán Dzurinda prežil hlasovanie pána Migaša, nemusíte sa obávať ani o nás.
Pán poslanec Kotleba, láska, nenávisť, ani som nevedel, že máte takúto poetickú dušu. A snáď si nemyslíte, že na základe programového vyhlásenia vlády máme vypestovať vašu dôveru vo vzťahu k nám. Tak to, samozrejme, určite v žiadnom prípade. Ide o dôveru, ktorú my vyjadrujeme ako koalícia... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.4.2020 16:12 - 16:18 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, v zmysle Ústavy Slovenskej republiky síce rokujeme o programovom vyhlásení vlády, ale zároveň podľa rovnakého článku ústavy naše hlasovanie bude hlasovaním o vyslovení dôvery vláde. Nečaká nás teda len také bežné hlasovanie, aké tu zažijeme počas štyroch rokov možno tisíce.
Hlasovanie o dôvere má veľmi vážne následky. Ak vláda nezíska dôveru parlamentu, prezident republiky ju podľa čl. 115 ústavy odvolá. Každý z nás by sa mal preto starostlivo zamyslieť nad tým, aký signál chceme vyslať verejnosti: Či sme za to, aby vláda Igora Matoviča získala dôveru a pustila sa naplno do práce, tak ako sme to voličom sľúbili, alebo sme za odvolanie vlády Igora Matoviča. Nič iné medzi tým neexistuje. Dôvera alebo nedôvera.
Postoj poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností je nasledovný: Dôverujeme predsedovi vlády, že zmení Slovensko na skutočne právny štát, kde si budeme všetci pred zákonom rovní.
Dôverujeme podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva, že zlepšením podnikateľského prostredia pomôže zo Slovenska urobiť štát, kde budeme radi pracovať, podnikať a žiť.
Dôverujeme podpredsedníčke vlády pre investície a informatizáciu, že pod jej dohľadom prestanú byť eurofondy a štátny IT sektor symbolom tunelovania.
Dôverujeme podpredsedovi vlády pre legislatívu a strategické plánovanie, že zavedie poriadok a stabilitu do tvorby zákonov.
Dôverujeme podpredsedovi vlády a ministrovi financií, že pôjde podvodníkom s DPH tvrdo po krku a pomocou nových tvárí vo vedení Finančnej správy zachráni pre štátny rozpočet miliardy eur potrebné na rozvoj našej vlasti.
Dôverujeme ministrovi dopravy a výstavby, že nenechá Slovensko druhýkrát okradnúť cez už aj tak predražený mýtny systém.
Dôverujeme ministrovi pôdohospodárstva, že sa o našu pôdu bude starať tak svedomito, ako sa o naše lesy staral, keď za cenu vyhadzovu z práce a súdnych sporov chránil verejný záujem.
Dôverujeme ministrovi vnútra, že po sebe zanechá dôveryhodnú políciu s vysokým morálnym kreditom.
Dôverujeme ministrovi obrany, že vyzbrojí armádu už len takou technikou, akú naši vojaci naozaj potrebujú.
Dôverujeme ministerke spravodlivosti, že zaseje vietor na prokuratúre a súdoch, pretože kto seje vietor, žne búrku. A tá prvá búrka našej justícii mimoriadne prospela.
Dôverujeme ministrovi zahraničných vecí, že bude hrdo šíriť dobré meno Slovenska v Európskej únii a v NATO a vďaka jeho skúsenostiam získame ešte väčšie medzinárodné uznanie.
Dôverujeme ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny, že bude hovoriť pravdu o stave zamestnanosti, aj keď to môže byť po pandémii veľmi nepríjemné. A dôverujeme mu, že bude garantom sociálnej spravodlivosti.
Dôverujeme ministrovi životného prostredia, že bude chrániť záujmy životného prostredia a nie tých, ktorí za ochranu životného prostredia schovávajú svoje vlastné záujmy.
Dôverujeme ministrovi školstva, že namiesto predražených národných štadiónov bude peniaze investovať do kvalitnej výučby, aby sme mali vzdelané deti, spokojných učiteľov a spokojných rodičov.
Dôverujeme ministerke kultúry, že prispeje k rozvoju duchovných hodnôt a zlepší postavenie kultúry v spoločnosti.
Dôverujeme ministrovi zdravotníctva, že nedovolí, aby tento rezort bol zneužívaný na uspokojenie biznis záujmov, ale na prvom mieste budú počas jeho úradovania pacienti, lekári a zdravotné sestry.
Dámy a páni, dôverujeme vláde Igora Matoviča. A dôverujeme programovému vyhláseniu vlády.
A na záver už len jedna osobná poznámka. Často sa ma ľudia pýtajú, či vydrží táto vláda celé štvorročné funkčné obdobie. Nie som veštec a nepochybujem o tom, že pokusy o rozbitie našej koalície prídu. Keď sa spustí očista justície, keď sa bude blížiť voľba generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, niektorí ľudia budú veľmi nervózni. Osobne som však presvedčený, že to koalícia ustojí a že dovládneme celé štvorročné obdobie. Pretože ako hovorí klasik, táto vláda nemá alternatívu. (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 20:15 - 20:16 hod.

Gábor Grendel
Pán poslanec Kotleba, boli ste posledný prihlásený do tejto rozpravy, ústne prihlásený, to znamená, že po tej vašej faktickej už pristúpime k samotnej tajnej voľbe.
A ja teda len v dobrom držím palce, aby pán poslanec Fico stihol dodržať dohody, ktoré ste spomínali, pretože už ho dlhší čas nevidím v rokovacej sále.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 17:14 - 17:16 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kamenický, musím jednu vec uznať, že SMER ide podľa veľmi jasného komunikačného manuálu. Neviem, či vám to poslali do e-mailu kolegovia z tlačového ráno, alebo ako to u vás funguje, ale to neustále opakovanie tých posolstiev od každého vystupujúceho dokolečka dokola, už začína naozaj proste píliť uši. Posolstvo č. 1, že čakali sme viac, tu hovorili skoro všetci od vás, a potom, že to rokovanie s tripartitou, prečo ste nerokovali s tripartitou?
Tak dobre, aj ja vám teraz niečo poviem, že čo sme my čakali od vás. My sme napríklad čakali, kým ste boli vo vláde, že budete viac dbať na verejný záujem a nie na súkromný záujem niektorých podnikateľov. Napríklad, že pripravíte Slovensko na horšie časy a že využijete ekonomický rozmach na to, aby sa budovali dostatočné rezervy na to, že keď prídu časy horšie a všetci avizovali, že raz prídu horšie časy, aj keď sa nečakalo, že to bude kvôli koronavírusu, ale skôr kvôli ekonomickej kríze, ale proste my sme od vás čakali, že pripravíte Slovensko a využijete ten ekonomický rozmach na to, aby sme lepšie zvládli tie kritické časy.
A aby som využil teda tú metaforu, ktorú spomínal pán poslanec Kremský, že my tu hasíme, áno, my tu hasíme, len vy ste tu dvanásť rokov vládli a nezanechali ste nám žiadnu hasičskú techniku. My tu hasíme prázdnymi kýblami a pán minister Heger a ostatní musia chodiť do Dunaja čerpať vodu do tých kýblov a tak sa hasí situácia, ktorá tu nastala. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:28 - 14:30 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem, pán poslanec. Teraz sa pýtam, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy ústne. Jeden.
Pán poslanec Tomáš, nech sa páči, máte slovo.
Rozumieme sa, s pánom poslancom Kuffom už máme takú neverbálnu komunikáciu, že toto tentokrát neprejde. Prečítal som jeden pán poslanec a tým to bolo ukončené. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 13:48 - 13:50 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
22.<br /> Ďakujem za slovo, p&aacute;n predseda. Je až dojemn&eacute; poč&uacute;vať kritiku skr&aacute;ten&eacute;ho legislat&iacute;vneho konania od t&yacute;ch ist&yacute;ch ľud&iacute;, ktor&iacute; dva t&yacute;ždne pred parlamentn&yacute;mi voľbami, marcov&yacute;mi, 18. febru&aacute;ra priniesli do N&aacute;rodnej rady skr&aacute;ten&eacute; legislat&iacute;vne konanie o 13. d&ocirc;chodkoch, skr&aacute;ten&eacute; legislat&iacute;vne konanie o diaľničn&yacute;ch zn&aacute;mkach a skr&aacute;ten&eacute; legislat&iacute;vne konanie o pr&iacute;davkoch na dieťa. Vtedy tiež nebol žiaden koronav&iacute;rus, p&aacute;n poslanec Susko, a boli ste z&aacute;zračne ticho, vtedy v&aacute;m to neprek&aacute;žalo.<br /> Va&scaron;e vyst&uacute;penie mi trochu pripom&iacute;na princ&iacute;p podľa seba s&uacute;dim teba. Za va&scaron;ej &eacute;ry, nemysl&iacute;m v&aacute;s osobne, ale za &eacute;ry vl&aacute;dy, v ktorej ste boli na ministerstve životn&eacute;ho prostredia, sa osobn&eacute; &uacute;daje zneuž&iacute;vali jedna b&aacute;seň. Aj inform&aacute;cie osobn&eacute;ho charakteru z policajn&yacute;ch datab&aacute;z. Robili to va&scaron;i nominanti a va&scaron;i kamar&aacute;ti a vtedy ste tiež boli ticho.<br /> Ale keď dvaja robia to ist&eacute;, tak nie je to vždy to ist&eacute;. Z&aacute;merom tejto vl&aacute;dy je chr&aacute;niť život a zdravie obyvateľov. Nič viac, nič menej. M&ocirc;žeme vylep&scaron;iť detaily, cez pozmeňuj&uacute;ce n&aacute;vrhy sa to aj deje, ale ide o ochranu života a zdravia občanov tejto krajiny. P&aacute;n poslanec Fico pred dvomi dňami povedal, že vy nebudete zneuž&iacute;vať t&uacute;to t&eacute;mu na politick&eacute; ciele. Alebo to povedal p&aacute;n podpredseda Pellegrini, teraz si nie som ist&yacute;. Ale veď presne to rob&iacute;te. Presne to rob&iacute;te. Stra&scaron;&iacute;te tu občanov a zneuž&iacute;vate t&uacute;to situ&aacute;ciu na politick&eacute; ciele. Čiže zase s&uacute; slov&aacute; a skutky v tot&aacute;lnom rozpore. (Potlesk.)
Skryt prepis