Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 9:48 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 16:03 - 16:04 hod.

Igor Kašper
Ja by som chcel teda len naozaj všetkým poďakovať. Nezaznela ani jedna negatívna vec na moje vystúpenie, čomu sa naozaj veľmi teším a myslím, že aj to je dôkaz toho, že to, čo robíme, robíme dobre. Kolegovia, kolegyne, ešte raz všetkým ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 29.4.2020 15:50 - 15:58 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení členovia vlády, dámy a páni, viac ako 30 rokov som sledoval prenosy z parlamentu. Najskôr zo Župného domu a od roku 1994 z týchto priestorov Národnej rady. Ako obyčajný chlapec z bežnej rodiny, neskôr ako študent a potom ako komunálny mestský a krajský poslanec. Dnes tu stojím za týmto pultom a hodnotím programové vyhlásenie vlády. Dokonca ako koaličný poslanec, ktorý je na všetkých svojich kolegov a členov vlády hrdý. Programové vyhlásenie je dlhé a odvážne a ja mu verím. Som ekonóm, takže sa budem venovať hlavne ekonomickým témam a tým, ktoré presadilo do programového vyhlásenia hnutie SME RODINA.
Mne osobne je najbližšou témou výstavba štátnych nájomných bytov, dostupných štátnych nájomných bytov. Viem, o čom hovorím, nakoľko mám skúsenosti s podobnými projektami. A môžem s plnou vážnosťou povedať, že to ide, že sa to dá. Že pri priemernom dvestoeurovom nájme za dvojizbový byt môže dokonca tento projekt byť mierne ziskový. Samozrejme, v Bratislave bude nájomné väčšie a v menej rozvinutých regiónoch menšie. To znamená, že síce štát na tom nezarobí majland, možno to bude na nule, ale o to ide. Štát na tom nepotrebuje zarábať, potrebujeme pomôcť ľuďom. Veď zoberte si takú mladú rodinu, ktorá má platiť nájom alebo hypotéku častokrát v sume vyššej ako 500 – 600 eur a popritom si chcú založiť rodinu. Oni to privítajú najviac.
Na mieste je teraz otázka, prečo sa to doteraz nerobilo. Prečo to ide v iných krajinách a prečo je na Slovensku podiel nájomného bývania minimálny? No, má to dva háčiky. Prvý je, že musíme hľadať spôsob, ako to ide, a nie hľadať len prekážky. A druhý háčik je v tom, že sa nemôže pri tom kradnúť.
Exekučná amnestia. Tá sa týka skoro milióna ľudí. Áno, milión ľudí má exekúciu. A nielen jednu. Priemerne ich má každý päť. Neuveriteľné číslo. Áno, sú medzi nimi aj nezodpovední, čo si za to môžu sami. Ale veľká časť z nich si zaslúži druhú šancu. Keď sa mohol oddlžiť napríklad Váhostav, prečo by sme nemohli pomôcť obyčajným ľuďom? Áno, len pomôcť, lebo ich exekúcie, samozrejme, automaticky nezrušíme.
Ak si niekto požičal 500 eur, musí ich vrátiť. Opakujem, musí ich vrátiť. Ale je nepredstaviteľné, aby sa z takejto dlžoby stala po nejakom čase 5-tisícová a v horšom prípade aj 10-tisícová. Desaťtisícová dlžoba namiesto 500, kvôli 500 eurám. Týmto ľuďom treba pomôcť s nekresťanskými úrokmi, trovmi konania, súdnymi poplatkami. Ale tých 500 eur, tú 500-eurovú istinu si zaplatí každý sám.
Zrušenie doplatkov pre matky s deťmi do šesť rokov a dôchodcov je výnimočné opatrenie. Takto si predstavujem sociálnu politiku. Spolu s tým sa presadil do programového vyhlásenia vlády aj príspevok na začiatku školského roka nielen pre prvákov, ale pre celý prvý stupeň. Bolo to nespravodlivé, lebo napríklad pre druháčika alebo tretiačika nie sú výdavky na začiatku školského roka o nič nižšie. Sám mám deti a plno mojich priateľov, ktorí to veľmi vítajú. Tu by som chcel vyzdvihnúť vytrvalosť našej poslankyne Petry Krištúfkovej, ktorá neustále predkladala tieto zákony v posledných rokoch. (Zaznievanie gongu.)
Spomeniem, samozrejme, aj niektoré dôležité ekonomické opatrenia: Povinné uhrádzanie faktúr podľa poradia, v akom boli zavedené do účtovníctva. Týmto sa zamedzí špekulantom a určite pomôže napríklad malým živnostníkom. Ďalej napríklad zváženie rovnej dane, vyššieho zdanenia oligopolov a monopolov a zastavenie rastu daňovo-odvodového zaťaženia.
Toto všetko však bude zbytočné, ak nezvýšime finančnú gramotnosť žiakov, študentov, ale aj pedagógov. Nechcem o tom len mudrovať, sám som si to so študentami vyskúšal na niekoľkých hodinách a musíme ísť touto cestou. Je to nevyhnutné pre zodpovedné hospodárenie každej jednej slovenskej rodiny.
Ďalšie silné témy nášho hnutia ako potravinová sebestačnosť a potravinový semafor sú takou našou špecialitkou. Naši kolegovia Jaroslav Karahuta a Patrik Linhart sú odborníkmi v týchto témach a ja som šťastný, že ich tu máme. Len naša chladnička doma nemá z nich veľkú radosť, keďže sme odtiaľ vypratali všetky nezdravé a nekvalitné aj zahraničné potraviny.
Nemôžem vynechať časti programového vyhlásenia, ako je hmotná zodpovednosť politikov. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, aby sme tu nemali Kajetánov a jemu podobných. Ďalej kontrola verejnosti nad prírastkami majetkov verejných funkcionárov, predídenie zlatým padákom, zabránenie bielym koňom. Toto sú tiež opatrenia, kvôli ktorým nám dali ľudia obrovskú dôveru, a my ich nemôžeme sklamať.
Na záver aspoň stručne moja srdcovka, a to je šport. Ako športovec by som bol radšej, keby sa tomuto celosvetovému fenoménu naozaj venovalo viac strán. Teší ma ale, že aj v tejto sále je veľa športovcov. Máme tu zastúpený tenis, mne blízky basketbal, volejbal, futbal, ale aj silové športy. Súčasťou programového vyhlásenia je výstavba a obnova športovísk a športovej infraštruktúry, vybavenie škôl a školských dvorov, podpora mladých športových talentov. Práve pre nich by malo byť vrcholom podujatie, ktoré nemá na Slovensku obdobu. Ide o Európsky olympijský festival mládeže, tzv. EYOF, ktorý by sa mal konať v Banskej Bystrici v roku 2022. Ide o najväčšie športové podujatie v histórii Slovenska. Mali by sa ho zúčastniť mládežníci od 14 do 18 rokov z 50 krajín Európy, 3 500 športovcov a spolu s trénermi, funkcionármi, rozhodcami príde ku nám 6 000 ľudí. Tak ako odznelo v poslednom parlamentnom školskom výbore nielen z úst ministra, ale aj z úst kolegov, podpora podujatia je veľmi reálna, čomu sa veľmi teším. Obrovským spôsobom to pomôže nielen nášmu regiónu, ale aj celému Slovensku. Taká šanca už nemusí nikdy prísť. (Ruch v sále.)
Môžem vás, páni kolegovia, poprosiť trošku tichšie? Ďakujem. (Vstup predsedajúceho.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Kašper, Igor, poslanec NR SR
Napriek obrovskej snahe súčasnej koalície s viditeľnými výsledkami často vidíme pohoršenie zo strany opozície. Áno, kolegovia z opozície, rozumiem vám. Je to vaša úloha, kritizujete zákony, kritizujete programové vyhlásenie vlády. V kútiku duše musíte však aj vy súhlasiť s mnohými opatreniami v programovom vyhlásení. Musím vás však aj za niečo pochváliť. Najmä sociálne zákony nášho ministra Milana Krajniaka prechádzajú v tomto pléne jednohlasne aj s vašou pomocou, a to si veľmi vážim.
Kolegyne, kolegovia, členovia vlády, som hrdý na to, čo všetko sme dokázali za posledných pár týždňov. Príprava programového vyhlásenia vlády a prijatie takmer dvadsiatich zákonov na pomoc ľuďom je tou čerešničkou. Všetci makali a makajú na 110 %, pracujú častokrát 18 hodín denne, zanedbávajú seba a svoje rodiny. Za to vám chcem všetkým poďakovať. Celosvetové štatistiky nám dávajú za pravdu, že to, čo sme urobili a zaviedli v posledných týždňoch, má zmysel. Veď ľudský život je to najviac, čo máme.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 14:22 - 14:23 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Kamenický, ja si vás vážim ako ekonóma, ale myslím si, že porovnávať deficit za vášho vládnutia za čias tej ekonomickej situácie, aká bola, so súčasnou, je tak, mierne povedané, trochu nekorektné. A vyčítať to, že, samozrejme, ten deficit, ktorý plánuje, bude, samozrejme, vyšší; ale za to nemôžme ani my, ani vy.
A čo sa týka toho volebného zákona, mne sa tá myšlienka napríklad veľmi páči. Nevravím, že máme ísť do extrému ako napríklad v Belgicku, kde sú voľby povinné, ale dať nejakú daňovú úľavu ľuďom, ktorí sa zúčastnia volieb, je, myslím si, veľmi logické. A keď niekto nechce prejaviť nejaký názor, že nemá svoju obľúbenú stranu, tak tých volieb sa predsa môže zúčastniť tak či tak. Odovzdá prázdnu obálku a účasť vo voľbách sa, samozrejme, ráta. Takže myslím, že sa to dá vyriešiť aj takto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 11:32 - 11:33 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. No ja musím povedať, že som veľmi hrdý a šťastný, že máme takú silnú dvojicu poslancov, ako je Jaro Karahuta a Patrik Linhart, čo sa týka témy potravinárstva a poľnohospodárstva, naozaj som veľmi, veľmi vďačný za to. Ja som s Jarom Karahutom absolvoval niekoľko seminárov aj pred voľbami, kde ho tí ľudia naozaj dokázali počúvať hodiny a musím povedať, že aj naše témy mimo tejto sály večer, tradične chlapské témy sa už niekedy menia na témy o poľnohospodárstve a potravinárstve, čo by som nikdy nepovedal, ale je to naozaj odborník na svojom mieste, o čom hovorí aj to, že ho akceptujú kolegovia nielen z koalície, ale aj z opozície. A tá téma potravinovej sebestačnosti, ako aj potravinového semaforu a iné, sú naozaj veľmi výrazné a veľmi pomôžu ľuďom a ja som veľmi šťastný, že aj to programové vyhlásenie vlády je aj vďaka nemu na veľmi, veľmi vysokej úrovni. A nielen vďaka nemu, ale musím spomenúť aj tuto kolegu vedľa mňa Paťa Linharta, ktorého mnohí poznáte, a musím povedať, že už si aj ja veľmi dôkladne pozerám zloženie potravín, ale som aj trošku smutný, lebo mi vyradil niektoré jedlá z jedálnička.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 9:48 - 9:49 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
No ďakujem pekne za slovo. Petra Krištúfková predložila naozaj množstvo zákonov v predchádzajúcom volebnom období a teším sa, že množstvo jej zákonov si vlastne osvojila aj predchádzajúca vláda a predložila ich nakoniec ako sama. Poslanci SME RODINA ich to napriek tomu vždy podporí a budú to podporovať, lebo vždy im išlo o to, čo sa predloží a nie, kto to predloží. A za všetky tie jej opatrenia spomeniem aspoň tie dve, a to je príspevok pre žiakov na začiatku školského roku a ten neustály boj na pomoc, na pomoc ženám, ročník narodenia ´58 až ´60, tak aj preto aj kvôli nej aj kvôli nám som, samozrejme, veľmi šťastný a rád, že to všetko sa objavilo v programovom vyhlásení vlády. Takže, Petra, ďakujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2020 16:36 - 16:37 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja som tam, by som povedal, veľmi milo prekvapený, pán kolega Kamenický, že ste vlastne pochválili tento zákon, takmer všetky body, ktoré sú v ňom. Len chcem reagovať na tú jednu poznámku vašu na záver, že ten odpis daňovej strany, že ako súvisí s covidom a s touto, s touto celou dobou. Ja si myslím, že to veľmi súvisí a že to je presne ten nástroj, ktorý pomôže tým podnikateľom. A vzhľadom aj na tento bod možno tí podnikatelia veľmi zvážia to prípadné, možno aj to prepúšťanie jednotlivých zamestnancov. Tak ja si myslím, že to veľmi súvisí a že je to veľmi dobrý bod. A tiež kvitujem, že ten odpis daňovej strany sa znížil o ten rok. Myslím, že je to dobré opatrenie a samozrejme to podporíme a opakujem, že som veľmi milo prekvapený tomu, ako ste sa aj vy postavili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 18:01 - 18:02 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
V prvom rade chcem pochváliť pána kolegu Mazureka, naozaj výborný rečnícky výkon.
Teraz kritizujete, že budú ľudia platiť väčšie úroky vo výške možno toho jedného eura mesačne, ako som dal ten príklad predtým. Hovorili ste aj o tých nebankovkách a spotrebných úveroch a tu máte pravdu. Áno, pri nebankovkách a spotrebných úveroch sú úroky vyššie, ale treba aj povedať jedným dychom, že pri týchto typoch úverov je priemerný úver niekoľkonásobne nižší ako pri hypotékach. Ja mám teraz pocit, že keby sa tento zákon schválil tak, že tam úroky žiadne nie sú, tak viete, čo urobíte vy alebo vaši kolegovia, ktorí sedia nad vami? Vy zvoláte tlačovku a poviete, že prečo, pán minister, prečo koaliční poslanci schválili taký zákon, že kde sa síce ľuďom odkladnú, odložia splátky, dokonca sa im aj odpustí úrok, ale prečo toto urobili, lebo to má za následok to, že predsa bude viac žiadostí pre banky, banky budú mať menej zdrojov a pri fixácii, ďalšej fixácii zvýšia týmto ľuďom úrok. Toto vyvolá vaša argumentácia, keby ten zákon bol bez tých úrokov.
Ja si myslím, že takto je ten zákon veľmi dobrý, je férový, ľudia vedia, čo ich čaká, a to je pre nich tá pomoc.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:23 - 17:24 hod.

Igor Kašper
Ja by som chcel len podporiť pána kolegu Ňarjaša. Tak ako on, ja alebo pán minister a kolegovia poslanci a nepomáhame bankám, ale pomáhame v prvom rade ľuďom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:10 - 17:12 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Páni kolegovia z opozície tu hovoria o nejakom ožobračovaní, o kšeftoch, o diktáte. Ja chápem, že to hovoríte alebo že to musíte hovoriť a že to potrebujete nejako dať pod čiernu zem, tento zákon, je to vaša práca. Ale povedzme si to teda na rovinu a povedzme si teda pravdu, ako to teda naozaj je s tými úrokmi. A ja mám rád príklady, keďže som ekonóm. A jednoduchý príklad je pri 50-tisícovej hypotéke, ktorá je na 20 rokov a sme približne v strede splácania, tak v tomto období platíme za úrok mesačne približne 20 eur. Keď nastane ten príklad, čo povedal pán minister, a že tie splátky si odložíme povedzme na 5 mesiacov, tak zaplatíme naviac približne 100 eur. Na tých zvyšných 10 rokov to znamená mesačne 80 centov. (Ruch v sále.) Opakujem to znovu, ide o 80 centov. Samozrejme, pri stotisícovom úvere je to 1,60 eura, ale pri 25-tisícovom úvere je to 40 centov mesačne. Takže ak je toto podľa vás ožobračovanie, tak myslím si, že máme na to trošku iný pohľad. (Ruch v sále.)
Ešte, pán Kamenický, ku vám. Ten termín, čo ste povedali, ten 29. februára. V návrhu, zákone sa hovorí, že banka to nemusí akceptovať. Ja si myslím a som presvedčený, že každá príčetná banka, ktorá, keď klient požiada o odklad splátky a tú nejakú by som povedal malú, malú dlžobu vyrovná niekto, tak každá príčetná banka pri tejto situácii, samozrejme, tomu klientovi ten odklad splátky dovolí.
Postavme si takých sto ľudí naozaj vedľa seba, ktorých sa toto opatrenie môže týkať. Ja som na sto percent presvedčený bez toho, či ten človek, ktorý je dlžníkom, je z opozície, alebo koalície, že tento zákon určite uvíta, lebo je to o pomoci ľuďom. A týmto zákonom hlavne pomôžeme ľuďom. A to viem, o čom hovorím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 12:11 - 12:13 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Bolo tu navrhnutých pár zmien. Ja môžem povedať za seba, že tá jedna je naozaj na uváženie, to znamená ten posun z toho 29. februára, ale chcel by som skôr, skôr reagovať na niečo iné, na pána kolegu.
Neviem, či teda vy máte hypotéku, ale ja hypotéku mám aj moji susedia, známi aj priatelia a mnoho z nich je vďačných za tento zákon a za to, čo sa tu ide predkladať, a čakajú, naozaj kedy si o to môžu požiadať. A toto je podľa mňa to najdôležitejšie na tom.
Ale poďme späť k tomu jednému príkladu, aby sme si to teda povedali na rovinu. Pri 500-eurovej splátke hypotéky pri odklade na povedzme apríl, máj, jún, júl , na štyri mesiace tento človek alebo tento človek, ktorý si zoberie hypotéku, nemusí zaplatiť 2-tisíc eur. Namiesto toho, ak je približne v strede splácania hypotéky, zaplatí 180 eur za celé toto štvormesačné obdobie s tým, že keby toto isté žiadal pred týmto vírusom, tak len za poplatok, za zmenu, za zmenu bankovej zmluvy zaplatí viac. Takže si myslím, že to je, toto je tá veľká pomoc pre ľudí a pre nich je podstatné to, že aby nemuseli tých 2-tisíc eur zaplatiť, ale nezaplatia pri takomto splácaní ani nie, ani nie 10 %. Takže toto je to najdôležitejšie pri tomto.
A ja mám pocit, že vás zaujímajú len banky. Hovoríte všetci len o tých bankách, že čo banky, banky, ale ako keby vás vôbec nezaujímalo to, tí ľudia, ktorí tie hypotéky a spotrebné úvery majú. A tie sú v tomto najpodstatnejšie a tým pomáhame týmto najviac. A ja za to určite zahlasujem a viem, že, a budem za to bojovať aj za tento dobrý zákon, lebo im to veľmi pomôže.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis