Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:52 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2020 14:35 - 14:37 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja budem k vám, pán kolega Fico, vecný. Dnešná minimálna mzda je 53 % priemernej mzdy, čo je druhý najväčší podiel v rámci celej Európskej únie. Schválením minimálnej mzdy vo výške 623 eur sa dostaneme na prvé miesto v rámci celej Európskej únie. Nezabudnite toto, prosím, uviesť vo vašich stanoviskách a článkoch.
Ale viete, čo by ste vy urobili, keby sa tá mzda schválila v tej výške, ako ste navrhovali alebo ako to bolo pôvodne schválené, tých 656 eur? Zvolali by ste tlačovku a prvé, čo by ste povedali: „Prečo ste dali takú vysokú minimálnu mzdu, veď to, veď to zničí zamestnávateľov a bude sa zvyšovať nezamestnanosť!“ (Smiech v sále a rekcie z pléna.) No, áno, presne tak by ste reagovali (povedané so smiechom), že to zničí zamestnávateľov a budú musieť prepúšťať. (Ruch v sále.) Ja som vás nevyrušoval, prosím vás pekne, keď ste vy hovorili.
Dovolím si jeden citát tu ešte povedať a budete toho človeka určite veľmi, veľmi dobre poznať: „Rapídne zvyšovanie slovenskej minimálnej mzdy kritizuje aj Národná banka Slovenska. Varovanie osobne vyslovil bývalý minister financií“, predopkl..., uvádzam, že váš, samozrejme, „a súčasný guvernér Národnej banky Peter Kažimír. Podľa neho ohľadom minimálnej mzdy opatrnosti v období, keď externé vplyvy spomaľujú slovenskú a európsku ekonomiku, nie je nikdy nazvyš.“ Opakujem, že to je váš bývalý nominant.
A o tých 13. dôchodkoch, to sa už ani nemá význam baviť. Je všeobecne známe, že dôchodky sme my zvýšili o 300 mil. eur, za vašej vlády to bolo 150 mil., keď ste mali na to oveľa viac času, a, samozrejme, aj oveľa viac, oveľa viac zdrojov.
Ale chcem povedať na záver jednu dôležitú vec, že vďaka SME RODINA a vďaka tejto vláde je 300 mil. v rozpočte, ktoré ste vy zabudli na 13. dôchodky dať. Takže keď ste doteraz klamali dôchodcov, prosím vás, aspoň teraz ich neklamte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.9.2020 18:36 - 18:37 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 212. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 16:20 - 16:22 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Chcem reagovať tiež na kolegu Ferenčáka a trošku upresniť tie jeho slová. Myslím, že tá pomoc pre obce a mestá, ktoré, ktorá, momentálne využívajú, čo sa týka nenávratného finančného príspevku, podotýkam, že s nulapercentným úrokom, je naozaj dobrá, ja mám sám veľmi veľa ohlasov na túto pomoc.
A nespomenuli ste jednu zásadnú vec, a to je to, že tieto obce a mestá, vyššie územné celky majú priamo v zmluve o nenávratnej finančnej výpomoci klauzulu, že táto návratná, pardon, návratná finančná pomoc sa môže zmeniť na nenávratnú, čiže je tu veľká šanca, že to bude ako príspevok mestám a obciam.
Čo sa týka tej možnosti, čo ste hovorili, že niektoré mestá a obce si to nebudú môcť dovoliť, že je tam hranica. Áno, je tam hranica 60 % k pomeru k bežným výdavkom, resp. príjmom z minulého roku, ale ja priznám sa, sám nepoznám nejakú obec alebo mesto, že ktorá by túto podmienku nesplnila. Ak poznáte vy vo vašom okolí, aspoň mi vymenujete päť alebo desať, tak sa vám ospravedlním, ale myslím si, že toľko ich ani nie je.
A posledná vec, ktorú by som chcel povedať, je to, že mi to je trošku také komické, že teraz predkladáte tento zákon, že ako chcete vy pomôcť obciam a mestám a VÚC-kam, aby sa im zvýšili nejako príjmy, ale práve vy ste v posledných rokoch schvaľovali zákony ako zvyšovanie odpočítateľnej položky, bola tam chodníková reforma, bolo tam, samozrejme, platy pedagogických a iných zamestnancov štátnej správy, GDPR, terénne sociálne služby a všetky tieto zákony, ktoré boli schválené, znížili komfort obciam a mestám, zvyšovali im výdavky, ale podielové dane ste im nezvýšili. Čiže dlhé roky ste tým obciam, mestám a VÚC-kam, dovolím si povedať, podrážali, podrážali nohy a teraz prídete s návrhom, ako im chcete veľmi pomôcť. Tak ja tomu veľmi neverím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 18:57 - 18:58 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, je paradoxom, že práve vy hovoríte o klamstve a okrádaní. Dvanásť rokov ste mali na to, aby ste ľuďom pomohli, aby ste im dali dvanáste dôchodky. Ani raz tie dvanáste dôchodky neboli v rozpočte a nedali ste ich do rozpočtu ani vtedy, nedali ste ich do rozpočtu ani vtedy, keď ste ich pár dní pred poslednými voľbami schvaľovali. Je to strašné a odporné farizejstvo z vašej strany, čo tu hovoríte, ale viete, čo je na tom najhoršie, na tom všetkom? Že vy ste vlastne na to mali čas tých dvanásť rokov, ale mali ste na to aj zdroje. Tá ekonomika bola v úplne inom stave, ako je teraz. Lenže vy ste to urobiť nechceli. To je ten problém. Vy ste to urobiť museli, tak ako povedal váš predseda pán Fico, lebo keby ste to neboli urobili pár dní pred voľbami, tak skončíte na dvanástich a trinástich percentách.
Takže si to zhrňme. Vy ste dali posledný rok na dôchodky 150 miliónov a my v tejto kríze, ekonomickej kríze sme dali viac ako dvojnásobok, viac ako 300 miliónov. Tak si myslím, že aj školák na prvom stupni pochopí, že kto tu ľudí okrádal a kto im chce naozaj pomôcť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 4:19 - 4:19 hod.

Igor Kašper
Ja by som chcel veľmi rýchlo poďakovať kolegovi Krajčírovi, ktorý to veľmi dobre zhrnul, a čím je tá hodina hrannejšia, tým jeho vystúpenia sú lepšie a lepšie, tak mu držím palce, nech v tom pokračuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.7.2020 4:02 - 4:09 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, páni ministri, dámy a páni, včera ráno som neplánoval, že dnes tu vystúpim a v živote už som mal aj lepšie nápady, ako o štvrtej ráno vystupovať na pôde parlamentu, to sa teda priznám, a myslím si, že ten čas, ktorý sme tu strávili od včerajšieho rána, večera, noci a možno aj zajtrajšieho rána, sme mohli všetci stráviť oveľa lepšie napríklad vo svojich regiónoch, kde sme mohli pomôcť ľuďom, kde nás potrebujú určite viac, ako dnes a včera na pôde tohto parlamentu.
A na začiatok použijem slová Petra Pellegriniho, ktorý pri poslednom odvolávaní, keď bol ešte premiér, povedal, ak sa nemýlim, že to bol jeden z najslabších dôvodov na odvolanie člena vlády, alebo teda predsedu vlády, ale myslím si, že tieto dôvody, ktoré dáva súčasná opozícia dnes voči, kvôli čomu sme tu, sú stokrát slabšie, ako tie, čo boli. A ja som si dovolil si aj napísať tie dôvody alebo jeden teda citát, lebo to som si nedokázal naozaj zapamätať. A dovoľte mi, aby som to teda prečítal.
Jeden z hlavných štyroch dôvodov, prečo sme tu 18 hodín, znie takto, to stojí za to: „Neexistencia ucelenejšej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonómie po kríze.“ No tak toto ma normálne hodilo do stoličky a už si nepamätám ani začiatok teda tej vety a neviem, ako vy, ale ja si nemyslím, že už sme po kríze, a myslím si, že tá ekonomická kríza tu bude ešte trvať nejakých pár mesiacov.
Ale to nie je všetko. Ešte mám jeden bonbónik, možno ešte lepší. To som si tiež napísal, lebo to by som si nezapamätal. Ďalší dôležitý dôvod, prečo sme tu 18 hodín, je tento: „Štvorročné programové vyhlásenie vlády, ktoré svojím charakterom predstavuje strednodobý strategický dokument, optimálne nevystihuje trajektóriu dlhodobého rozvoja projektovanej budúcnosti, najmä tendenciou koncentrácie úsilia na krátkodobé populárne riešenia, ktoré sú mnohokrát v rozpore s perspektívnymi cieľmi spoločnosti.“ Tak toto ma už úplne dostalo. Akože táto, táto, tieto slová.
Ale viete, čo je najkurióznejšie, čo je najbizarnejšie tohto celého divadla, ktoré tu už trvá skoro jeden deň? Že opozícia, ktorá dala tento návrh, vlastne ani nechce, aby táto vláda skončila. Nechce, aby sme odvolali premiéra, a nechce, aby skončila celá vláda. Ja vám poviem prečo.
Prvý dôvod je strana SMER a jej, samozrejme, zmenšujúce sa preferencie a ich strach, že keby boli predčasné voľby, tak možno ani neprejdú prahom parlamentu, a keby prešli, tak stratia minimálne polovicu poslancov, ktorí sú tu teraz.
A druhý dôvod je strana HLAS SMER-u, teda oficiálne strana HLAS, ktorá by vlastne ani nemohla kandidovať, lebo zaregistrovanie strany trvá niekoľko mesiacov,a do tých predčasných volieb, keby sa tak stali, vlastne ani nebudú kan..., a nemôžu kandidovať, takže by vlastne stratili všetko, čo majú, svoj plat, svoje postavenie, svoje vzťahy. Ja rozumiem, že ste opozícia, a že je hluché obdobie, je leto a ten televízny priestor potrebujeme nejako, alebo potrebujete teda nejako zaplniť, a že toto je ideálny spôsob, lebo tie médiá to, samozrejme, zoberú a je to pre nich super dôležitá vec, riešiť diplomovky, ako keby Slovensko nemalo iné veci. Ale ľudia toho už majú dosť. Riešime tu niekoľko týždňov podľa môjho názoru úplne nezmyselné veci a diplomovky, ktoré sú možno 586. problém v poradí dôležitosti Slovenska. My tu nemáme čo iné riešiť, preboha?
Bohužiaľ vám ale v tom pomáhajú tí, ktorí tu mali a chceli sedieť s nami. Bohužiaľ, vám v tom pomáhajú strany, ktoré nie sú v parlamente a ktoré sa tam nedostali vďaka možno aj svojej hlúposti. Ale ich statusy často pripomínajú statusy strany SMER a nakladajú nám viac ako súčasná opozícia, napriek tomu, že mali byť súčasťou veľkej zmeny Slovenska. A to ma strašne, strašne mrzí. Ja chápem ich frustráciu, že chceli byť vo vláde, ale oni sami mali titulky: a „Poďme do nich“. A ja som si doteraz až myslel, že poďme do nich, že mysleli súčasnú opozíciu a oni vlastne mysleli nás. To je, to je neuveriteľné. Robert Fico sa musí niekde smiať, niekde za dverami, nikde možno v izbe, že vlastne opozičnú politiku robia tí, ktorí mali byť súčasťou zmeny. A tomuto ja nikdy nepochopím.
Vy, ktorí ste predkladali tento zákon, idete nás moralizovať a idete moralizovať premiéra, členov vlády, vy, ktorí máte za sebou stovky káuz, ktorí ste dohadzovali zákazky svojím sesterniciam, bratrancom, bratovej švagrinej a neviem, švagrinmu bratovi a neviem komu všetkému, a pre vás je to dôležitejšie alebo dôležitejší dôvod je ten, že či má niekto v sobotu 10, 20 alebo 50 %, čo je kvapka v mori toho, čo ste dokázali vy za posledné roky. To je neuveriteľné.
Vyčítať nám legislatívne, skrátené legislatívne konania, áno, bolo ich 39, tých zákonov a ja som s hrdosťou zodvihol za každý jeden ruku. Pardon, stlačil som tlačítko, aby som bol presný. Aby ma niekto zase nechytil za slovíčko. A tie zákony boli robené preto, aby sme pomohli ľuďom, a vy, to vám veľmi rád pripomeniem, ste hlasovali za veľkú väčšinu z nich. A teraz to kritizujete. Veď vďaka tomu sme pomohli ľuďom na celom Slovensku a naštartovali ako-tak tú ekonomiku, ktorá bola úplne na dne. Igor Matovič má svoje chyby, má svoje muchy, ale ja mu verím a som úprimne rád, že je predsedom vlády, tak ako som rád a verím ostatným ministrom a členom vlády, ktorí za posledné štyri mesiace urobili skvelí kus práce, urobili skvelú robotu. A nielen oni, ale som hrdý aj na všetkých 95 poslancov vládnej koalície, ktoré, ktorí sú tu a ktorí tu sedia. A som rád a som šťastný, že som súčasťou tej zmeny pre lepšie Slovensko.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:52 - 3:52 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ja som sa trochu aj spotil, ako som tu sedel pri tom vystúpení, a to už je čo povedať v túto hodinu, a sľubujem, že vzhľadom na tú energiu, ktorá išla z vás, že začnem aj ja viac chodiť do posilňovne a budem si od vás asi súkromne pýtať recept na tú kávu, ktorú ste si dali pred týmto vystúpením, musela byť teda riadne silná.
A zareagujem len na jednu, len na jedno klamstvo, ktoré ste povedali, že táto vláda zariadila deficit 12 mld. Vy veľmi dobre viete, že to tak nie je, že to nezariadila táto vláda, ale zariadila to proste vyššia moc, ktorá je tu a ktorá zasiahla celý svet. Tak vás poprosím nabudúce, aj keď bude takáto nočná hodina, aby ste neklamali. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 23:36 - 23:37 hod.

Igor Kašper
Ja by som chcel poďakovať sa kolegovi, kolegovi Mazurekovi, naozaj mi ten prejav dal veľa, ale musím povedať, že som čakal o trošku viac. A chcem ho poprosiť nabudúce, aby ho trošku skúsil skrátiť. Ďakujem. (Smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 22:45 - 22:47 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán kolega Kamenický, povedali ste naozaj množstvo klamstiev a neprávd a ja sa budem venovať trom veciam.
Prvá vec. Podľa vás vraj vláda doviedla našu ekonomiku do krízy a vraj my sme spôsobili deficit vo výške 12 mld. eur na tento rok. Tak to si asi robíte trošku srandu, neviem ako vy, ale ja nepoznám krajinu, ktorá by v súčasnej dobe nemala ekonomické problémy. Ale viete čo? Poznám krajiny, ktoré nemali ekonomické problémy v posledných rokoch a mali prebytkový štátny rozpočet napriek, alebo teda vďaka rekordným daňovým príjmom. Napríklad Nemecko alebo Česká republika. My sme mali mať tiež prebytkový rozpočet, ale mali sme ho, mali sme ho v deficite 1,2 mld.
Druhá vec. Bankový odvod a zrušenie 150 mil., o ktorých hovoríte, veľmi dobre viete, že to znamená naštartovanie ekonomiky v sume desaťnásobne jeden a pol miliardy eur, z toho až pol miliardy eur do štátnych, do štátnych projektov vrátane nájomných bytov, ktoré sme sľúbili a ktoré budeme robiť. (Reakcie z pléna.)
A posledné, prosím vás, neprerušujte ma, kolegovia zo SMER-u, ja vás tiež neprerušujem, keď vy rozprávate. Ďakujem.
A tretia vec - dôchodky. My sme vraj pripravili dôchodcov seniorov o 460-eurový dôchodok, trinásty. Tak toto sa mi asi fakt sníva v tejto nočnej hodine, lebo vy ste akosi zabudli dať tých pár sto miliónov eur do rozpočtu, aby sa tie dôchodky mohli vyplatiť. Vy ste si na to spomenuli tri dni pred voľbami po desiatich rokoch vášho vládnutia. Tak, prosím vás, nerozprávajte, že my sme pripravili dôchodcov seniorov o trináste dôchodky. Naopak, tie príspevky tento rok budú dvojnásobne vyššie v tejto ťažkej ekonomickej kríze ako za vašej vlády, kedy tá situácia bola oveľa, oveľa lepšia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:27 - 18:29 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja by som chcel na začiatku veľmi pekne poďakovať ministrovi Milanovi Krajniakovi za jeho vystúpenie, ktoré bolo veľmi jasné, výstižné, pravdivé a možno aj trochu emotívne, ale to asi patrí k tomu.
Sám pomenoval niekoľko kurióznych dôvodov na odvolanie, okrem toho, okrem iného napríklad to, že pán premiér je čudný. A ja pridávam tiež jeden dôvod, ktorý je jeden z hlavných dôvodov na odvolanie, jeden z hlavných štyroch, a to je, citujem: "neexistencia ucelenejšej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze". No ja si už nepamätám začiatok tejto vety, priznávam, a neviem, ako teda vy, ale ja som si ešte nevšimol, žeby táto kríza skončila. A my práve tými 39 zákonmi v zrýchlenom legislatívnom konaní pomáhame, aby sa tá ekonomika naštartovala. A vy, kolegovia, hlavne z opozície, ste takmer jednomyseľne podporili takmer každý jeden zákon z dielne Milana Krajniaka. To by som vám rád pripomenul.
Pán minister veľmi jasne pomenoval, kto naozaj pomáha ľuďom a kto o tom hovorí alebo hovoril. Ja mám tiež otca dôchodcu, ktorý celý život pracoval a tento rok dostane dvakrát viac ako za vlády vašej. A to dostane napriek tomu, že vy ste mali na to oveľa viac zdrojov, možností aj oveľa viac času, ako má súčasná vláda. (Reakcia z pléna.) Prosím vás, nevyrušujte ma. Ja som vás tiež nevyrušoval, pán kolega, dobre, pri vašom vystúpení.
Táto vláda, a som o tom presvedčený, oveľa viac sociálnejšia, ako bola tá vláda vaša. Napriek tomu, že to nikto zo štyroch koaličných strán nemá vo svojom názve.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis