Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2021 o 16:52 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 16:52 - 16:53 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ja väčšinou súhlasím s pánom kolegom Kočišom, čo hovoril, ale treba tu ešte spomenúť jednu vec, ktorú sme možno všetci trochu opomenuli, že na tomto štadióne neboli len fanúšikovania Spartaku a Slovana, ale niektorí, alebo tí, ktorí možno aj iniciovali celý tento cirkus, boli, sme tam videli zástupcov z Čiech, zástupcov z Poľska dokonca, takže treba aj toto poriadne vyšetriť, tak ako povedal aj kolega Nemec, a počkať si na to, ako to vyšetria orgány činné v trestnom konaní. A možno budeme prekvapení, že kto za týmto všetkým celým bol, a opakujem, v tých, v tom dave alebo v tom hlúčiku tých najvášnivejších fanúšikov, tých, ako som ich už nazval, či bláznov, idiotov, magorov, boli aj tí, ktorí neboli zo Slovenska, takže tam sa treba určite aj na toto bližšie pozrieť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 16:43 - 16:44 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegom za ich názory a tak ako bolo povedané, mrzí nás ešte jedna vec, že vlastne takýto zápas sa nielenže nedohral, ale pravdepodobne nastane kontumácia. To, že by sa odohral znovu pred prázdnym hľadiskom, je asi taký možno najreálnejší alebo taký najpozitívnejší scenár, aký vôbec z toho môže byť, ale diváci tam nebudú, čo bude a čo je teda veľká, veľká škoda. Aj vzhľadom na to, že naozaj treba povedať, že tie naše kluby, trošku sa ich zastať v tom, že oproti tým zahraničným či talianskym, španielskym, anglickým sa nemôžu rovnať, naozaj sú poddimenzované, pandémia spravila veľa aj u nich, čo sa týka negatívneho vplyvu aj na ich rozpočty, takže verím, že takéto zápasy, ako povedal aj kolega, keď sú rizikové, pomôžeme tým klubom a myslím, že aj policajný zbor tu má čo do toho povedať a ja viem, že sú to výdavky naviac, ktoré musia jednotlivé kluby zaplatiť, ale ja si myslím, že spoločnými silami sa to urobiť dá a treba si zobrať vzor možno zo zahraničia a v tomto im trošku možno aj pomôcť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.10.2021 16:30 - 16:38 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na začiatok tohto bodu odcitovať časť tohto Dohovoru Rady Európy, ktorý hovorí o integrovanom prístupe k ochrane bezpečnosti a poskytovaní služieb na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach.
Členské štáty Rady Európy a ďalšie zmluvné štáty Európskeho kultúrneho dohovoru, ktoré sú signatármi tohto dohovoru, berú do úvahy, že cieľom Rady Európy je dosiahnuť vyššiu mieru jednoty medzi členmi. Majú na zreteli právo jednotlivcov na fyzickú integritu a legitímne očakávanie jednotlivcov zúčastňovať sa na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach bez strachu z násilia, narušovania verejného poriadku alebo inej trestnej činnosti. Venujú pozornosť tomu, aby futbalové zápasy a iné športové podujatia prinášali radosť a boli príjemným zážitkom pre všetkých občanov a zároveň si uvedomujú, že vytvorenie príjemného prostredia môže mať významný a pozitívny vplyv na bezpečnosť a ochranu počas takýchto podujatí.
Ďalej venujú pozornosť potrebe podporovať zapojenie všetkých zúčastnených strán do tvorby bezpečného prostredia na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach. Majú na zreteli potrebu dodržiavania právnych predpisov na futbalových a iných športových štadiónoch, ako aj v ich okolí, na prístupových cestách na štadióny alebo zo štadióna a na ďalších miestach, ktoré navštevujú tisícky divákov. Uznávajú, že športový svet a všetky organizácie a zúčastnené strany, ktoré sa podieľajú na organizovaní a riadení futbalových zápasov a iných športových podujatí, musia rešpektovať základné hodnoty Rady Európy, ako sú sociálna súdržnosť, tolerancia, rešpekt a zákaz diskriminácie.
Je naozaj takým nepríjemným paradoxom, že tento bod tu máme práve dnes, po tom, čo sa udialo posledný víkend. Ja musím povedať, že som športovcom naozaj telom aj dušou ako aj viacerí z vás, ktorí sú tu v pléne, a víkend začal tak, že som konečne navštívil zrekonštruované Štiavničky u nás v Banskej Bystrici a kde domáca Dukla mohla odohrať po dlhých rokoch zápas. Veľmi som sa tomu tešil a iróniou je, že tiež to bolo proti Slovanu Bratislava, ale bolo to béčko. Dukla vyhrala a teším sa, že, a verím teda, že do tej prvej ligy, kde patrí, sa konečne dostane. O to viac som sa tešil na nedeľu, kedy som si chcel pozrieť, aj som začal pozerať duel dvoch našich najlepších futbalových klubov Spartaku Trnava a Slovana Bratislava a bol som svedkom niečoho, čo asi nemá obdobu nielen možno tu, ale aj široko ďaleko v iných štátoch. Bola to naozaj katastrofa a to, čo sa udialo na štadióne, naozaj nemá obdobu a som z toho nielen ja, ale samozrejme aj moji kolegovia boli, boli veľmi-veľmi sklamaní.
Najhoršie na tom všetkom je asi to, že museli byť toho svedkom aj deti. Nielen pri obrazovkách, ale aj priamo na štadióne, kde videli, ako jednotlivé dva kluby alebo ich fanúšikovia, alebo tiež fanúšikovia alebo možno, alebo inak ich nazvať ako bláznom, bláznami, idiotmi alebo magormi sa ani nedá, kde nám predviedli nechutné divadlo, ktoré naozaj, na ktoré naozaj dlho nezabudneme. Tie deti už na ten futbalový štadión neprídu a dokonca mnohí z nich už ani nebudú chcieť chodiť na tréningy a toto je asi možno najväčší problém, ktorý nastal. Utrpel tu nielen celý slovenský futbal, ale dovolím si povedať, že dostal obrovskú facku celý slovenský šport.
Môžeme teraz sa spytovať, kto zlyhal. Zlyhala organizácia, samozrejme organizátori futbalového zápasu, zlyhala polícia, zlyhali kluby, zlyhali fanúšikovia alebo možno aj niekto iný. Čo bol ten spúšťač toho všetkého, čo sa udialo na futbalovom štadióne? Či to bolo niečo, čo bolo už niekoľko dní predtým, či sa možno dohodli tí fanúšikovské, fanúšikovia jednotlivých tímov. Či bol problém už pri vystupovaní zo stanice a smerom na štadión, či bol problém, že pred začiatkom zápasu už lietali delobuchy na západnú tribúnu a potom, čo sa dialo ďalej, o tom už netreba, myslím si, ani nijakým spôsobom ďalej hovoriť.
Aj na základe toho som inicioval aj so svojimi kolegami mimoriadny parlamentný výbor pre školstvo, vedu, vzdelávanie a šport a som rád, že sme sa dnes stretli a uzniesli sme sa na tom, že budúci utorok o 12. hodine sme si predvolali na tento výbor nielen šéfa Únie ligových klubov, jednotlivých zástupcov klubov Trnavy a Slovana, ale aj zastupujúceho policajného prezidenta a šéfa Slovenského futbalového zväzu. Sme tu na to, ak vieme nejakým spôsobom pomôcť, aby sme tie kroky urobili a myslím, že sme povinní a sme boli povinní urobiť aj takéto nejaké stretnutie.
Ja si myslím, že môžeme urobiť dve veci: zmeniť legislatívu a zvýšiť exemplárne tresty pre takýchto chuligánov. Nie je predsa možné, aby pri takomto rizikovom zápase, o ktorom všetci vedeli, že je naozaj rizikový, bol nedostatočný počet či organizátorov, usporiadateľov, policajtov. Legislatíva, bohužiaľ, hovorí o tom, že v takomto prípade môže polícia zasiahnuť až potom, ako ich na to vyzve organizátor, pod organizátor zápasu. To pri rizikových zápasoch je podľa mňa nemysliteľné a toto je jedna z vecí, ktorú budeme musieť zmeniť, čo, dúfam, chápeme naozaj všetci a má toto oporu aj u ministra. Viem, že pán minister už niektoré kroky po tomto zápase začal robiť, čo sa, čo sa veľmi teším.
Druhá vec je, som za absolútne exemplárne tresty pre tých, ktorí toto vyvolali, pre tých, ktorí vtrhli na trávnik, aby sme dali príklad raz a navždy, že takéto niečo sa už nemôže opakovať. A tu nestačí doživotný zákaz vstupu na ten štadión. Tu musí byť doživotný zákaz vstupu na akýkoľvek štadión, na akékoľvek športové podujatia a možno by to nemalo skončiť ani tým. Mala by tam byť, samozrejme, mal by byť, samozrejme, peňažný trest, mala byť možno trestnoprávna zodpovednosť a ísť naozaj ďalej. Tak ako sa to uskutočnilo niekedy v 80. rokoch v Anglicku. Mnohí si to pamätáte, kedy na zápase Liverpool - Juventus sa stala tiež podobná tragédia a odvtedy je tam pokoj. Futbal berú ako divadlo a naozaj si tam nikto nedovolí niečo podobné, ani ich to nenapadne. Nieže by také niečo urobil.
Chcem sa zastať ale aj všetkých slušných fanúšikov, ktorých je drvivá väčšina. Bohužiaľ, kvôli takýmto 50 bláznom trpia všetci, nielen my, ale aj ostatní kolegovia, fanúšikovia a naozaj neviem, ako vy, ale mne sa napríklad ten naozaj trnavský páči a doteraz som to naozaj obdivoval, ale je to na naše pomery niečo, niečo neuveriteľné. Takže je to veľká škoda, že kvôli pár bláznom musia trpieť teraz všetci.
Na záver by som chcel povedať, že sa už naozaj nikdy nechcem takéhoto niečoho, niečoho dožiť. Verím, že tie deti prinesieme späť na tie štadióny, že ich prinesieme na šport, aj keď teraz dostali veľkú facku. Ak má byť niečo, čomu vieme pomôcť, tak to je už na budúci rok, kde sa aj v Banskej Bystrici a v okolí uskutoční Európsky olympijský festival mládeže alebo inak povedané Mládežnícka olympiáda, kde privítame 50 krajín z celej Európy, kde bude 4-tisíc športovcov. Budú súťažiť v jedenástich športoch a verím, že aj takýmto spôsobom pritiahneme deti späť, takže pritiahneme deti späť k športu a že nebudú mať z neho strach a že budú mať naďalej z neho radosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

21.9.2021 10:48 - 10:51 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ako gestorský výbor podáva spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu zákona.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením zo 17. júna 2021 č. 804 sa uzniesla prerokovať vládny návrh zákona v druhom čítaní a prideliť ho týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, mládež a šport. Ako gestorský výbor určila Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a určila lehoty na jeho prerokovanie. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Iné výbory o návrhu zákona nerokovali. Gestorský výbor konštatuje, že do začatia rokovania o návrhu zákona nedostal žiadne stanoviská od poslancov, podané podľa § 75 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
K vládnemu návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady Slovenskej republiky tieto stanoviská: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport v uznesení č. 97 zo 16. septembra 2021 zhodne odporúčajú návrh zákona schváliť pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi uvedenými v časti IV spoločnej správy.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o návrhoch uvedených pod bodmi 1 až 4 spoločne s odporúčaním ich schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto správe.
Predmetná spoločná správa výborov bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zo 17. septembra 2021, č. 106.
Týmto uznesením ma výbor poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania výborov a o stanovisku a návrhu gestorského výboru.
Ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.9.2021 9:05 - 9:06 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému vládnemu návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby vládny návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný vládny návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 10:17 - 10:19 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. A mňa vôbec mrzí, že musím vystúpiť v tejto veci, aj keď teda nie som právnik a som v tejto veci skôr laik. Ale veľmi dobre ste, pán predseda, povedali, ja sa dotknem troch vecí.
Strašne ma zamrzelo, keď povedala pani ministerka, že sa bojíme, že tam sa niekto z nás dostane. Že to robíme preto takisto ako vy, ako ja, ako vaša rodina, moja rodina, všetkých tých, ktorí tu sedia, nikdy nevedia, čo sa v živote stane – a takýto argument má hlboko a veľmi sklamal.
Ďalšiu vec, čo povedal pán predseda, alebo ho doplním. Zarazila ma druhá vec, že neviete, ani čo sa tu včera rozprávalo, ako ste povedali. Tak ja som si myslel, že ste si to veľmi dobre pozreli a vypočuli, lebo to je veľmi dôležité. Je to jedna z najdôležitejších vecí možno tohto parlamentného týždňa a myslel som si, že teda budete vedieť o tom, čo tu všetko odznelo.
Nechcem tu vyťahovať veci, ktoré naznačil aj pán predseda, ako ste boli, ako sme boli všetci na našom poslaneckom klube, kde sme veľmi korektne, ako vždy sa chováme, náš klub, ktorý je vždy najkompaktnejší, kde sme sa aj dohodli, že nebudeme toto spájať s vaším odvolaním, teda kolúznu väzbu s vaším odvolaním. My sme vždy všetky dohody dodržali, ale vy, bohužiaľ, ste to, nechcem povedať, že zneužili, ale absolútne podpásovo, dnes aj s niektorými kolegami, ktorí tu sedia, nás napádajú a neviem, ale myslím si, že z nášho klubu nikto nikdy nebol proti PVV, nikto nebol nikdy proti koaličnej zmluve a nikto ani nehlasoval proti v tých najdôležitejších veciach.
Takže je úplne jedno, či je to, či sa kolúzna väzba týka sedem, dvadsiatich alebo sto ľudí, lebo to je vždy len v jednom momente, aj keby to bolo o jednom jedinom človeku, lebo život a zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Ale myslím si a mám pocit, že pre niektorých v tejto miestnosti je dôležitejšie svoje ego. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:53 - 16:55 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. V prvom rade chcem povedať, že, samozrejme, podporujem iniciatívu u kolegyni Petry Hajšelovej. A síce nie som právnik, ale mám na to svoj názor. Ako tu bolo povedané, kolúzna väzba je najväčším zásahom do osobnej slobody jednotlivca.
Ale na porovnanie podľa našej právnej úpravy je možné človeka väzobne stíhať 48 mesiacov. A tak ako bolo spomenuté, niekedy až 5 rokov. A je zarážajúce, že v iných krajinách, ktoré sú nám najbližšie, sú tieto lehoty oveľa, oveľa nižšie, či sú to dva mesiace alebo tri mesiace. Pri väzobne stíhanom netreba však zabúdať ani na to, že naozaj človek, ktorý nebol právoplatne odsúdený, to znamená, že ak sa považujeme za právny štát, tak tu musí platiť prezumpcia neviny. O porovnaniach podmienok vo výkone trestu odňatia slobody a vo výkone väzby to asi radšej ani netreba hovoriť. Ale všetci určite uznáme, že podmienky výkonu väzby sú oveľa prísnejšie.
Chcem tu podotknúť a zvýrazniť, že s takouto iniciatívou sme už prišli my dávnejšie, už minulý rok, čo je dávno predtým, ako sme vedeli, či napríklad pán Pčolinský bude väzobne stíhaný. To je tu dôležité zvýrazniť. Áno, aj pán Pčolinský je živým príkladom toho, že všetko nefunguje tak, ako by malo. A mňa zaráža, že síce už viac ako dva mesiace je väzobne stíhaný, avšak do dnešného dňa ešte nebol zbavený mlčanlivosti, aby sa mohol účinne brániť. A to napriek tomu, že v iných prípadoch sa tak stalo. Sama pani prezidentka sa vyjadrila, že pokiaľ takúto žiadosť dostane, tak jej vyhovie. Ak si to mám ja, ako možno fakt laik vysvetliť, že niekedy vyšetrovateľ alebo prokurátor neurobí dva mesiace žiadny úkon. Si predstavte, že niečo také by sa stalo niekde inde, napríklad v nemocniciach, že by lekár s vami nespravil dva mesiace žiadny úkon.
Ďakujem ešte raz pani kolegyni Petre Hajšelovej za tento profesionálny prejav.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.5.2021 14:11 - 14:12 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Ja si pamätám na môj prvý školský výbor v Národnej rade, tu na tejto pôde a kde moja prvá veta znela, že jeden z mojich hlavných cieľov bude zvýšiť finančnú gramotnosť ľudí, samozrejme aj na školách, aby sa to dostalo či už do učebných osnov alebo v rámci nejakých predmetov. A niekoľko rokov som pôsobil v bankovom sektore a sám som poskytoval úvery, takže som na vlastnej koži videl a cítil, aké dôležité je vysvetliť ľuďom, čo znamená sa zadlžiť, ale nielen to, ale aj možno kedy je výhodné zobrať úver, kedy nie. A projekt dlhového poradenstva je preto absolútne nutný v tejto dobe, existuje už v mnohých štátoch aj okolitých, kde sa výrazne osvedčil a vláda sa už zaviazala v programovom vyhlásení spred roka podporiť finančnú gramotnosť a teraz vlastne prostredníctvom aj ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny to môžeme úplne naplniť. Takže sa veľmi teším a samozrejme, ak budem pomôcť, tak veľmi rád. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 19:02 - 19:04 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Pán kolega Tomáš, musím povedať, že klamete, že sme zobrali ľuďom 13. dôchodky, a z vašej strany až drzosť, že dokážete niečo také povedať. Vy ste to sľubovali od roku 2010 aj na bilbordoch a neudialo sa to tak, ekonomický rast v dobrých rokoch ste nevyužili ako okolité krajiny na prebytkový štátny rozpočet, ale nechali ste aj v dobrých rokoch tu dvojmiliardovú sekeru.
V predvolebnom roku 2019 ste dali na dôchodky 150 mil. eur a my v roku 2020 307 mil. eur v čase obrovskej a najväčšej pandemickej a ekonomickej kríze. Vy ste 13. dôchodky ani nechceli schváliť, ale museli ste ich schváliť pár dní pred voľbami, lebo ako povedal váš stranícky vtedajší šéf pán Fico, keby ste to neboli urobili, tak skončíte vo voľbách na 12 %. Čo je však najhoršie, vy ste nenechali ani v rozpočte žiadne peniaze na 13. dôchodky napriek tomu, že ste to sľúbili.
A, samozrejme, že poslanci aj za vtedajšiu SME RODINA hlasovali, či Boris Kollár, Milan Krajniak a ostatní, lebo to mali vo volebnom programe, ale poklamali ste aj ich a nechali ste prázdnu špajzu.
Klamete aj to, že 450-tisíc detí prišlo o obedy zadarmo. Všetky rodiny v hmotnej núdzi obedy zadarmo dostali aj dostanú a ostatní, ostatní dostanú dvojnásobnú výšku daňového bonusu, takže reálne dostane každá rodina viac.
A čo sa týka minimálnej mzdy, to sa už hádam ani neoplatí komentovať, lebo z pôvodnej minimálnej mzdy 580 eur ste vy žiadali 656, nie 659, ako ste vraveli, to je navýšenie o 76 eur. Vy ste niekedy o toľko zvýšili minimálnu mzdu? No nezvýšili, napríklad v roku 2013 o 11 eur a v roku 2014 o 14 eur. My sme ju zvýšili o 43 eur v najväčšej ekonomickej a pandemickej kríze.
A posledná poznámka ohľadom nezamestnanosti. Počas vášho vládnutia a krízy sa zvýšila nezamestnanosť zo 6 na 12 % a počas tejto krízy zo 6 na 8 % vďaka opatreniam ministerstvu práce a sociálnej rodiny.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 17:52 - 17:54 hod.

Igor Kašper Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja chcem sa venovať, Martin, jednej téme, ktorú si spomínal, a to je zníženie DPH v gastre. Mňa tiež oslovili viacerí predstavitelia gastro sektoru a nechal som si, teda nechal som teda vypočuť alebo vypočul som ich a počúval som veľmi pozorne ich argumenty. A ja ako ekonóm mám k tomu aj svoje argumenty a chcem povedať aj názor na túto vec.
Na zamyslenie je, že okolité krajiny, všetky naše okolité krajiny majú túto sadzbu vo výške 5 až 10 %, tak alebo myslím si, že vedia, čo robia. A trošku nesúhlasím možno s tým názorom, že zníženie DPH v gastre automaticky znamená zníženie výberu daní v gastre. To vôbec nemusí byť pravda. Už sme to zažili napríklad pri rovnej dani. Keď sa znížila daň z príjmu, tak niektorí samozvaní ekonómovia hovorili, že na 100 % sa nám zníži aj príjem v rozpočte. A opak bol pravdou. A to nielen to, ale ďalšia vec, ktorá by pomohla zníženiu gastra, je to, že by sme určite oklieštili šedú ekonomiku, ktorá, ktorá je tu prítomná v tomto sektore, a, samozrejme, zvýšime spotrebu.
Pre mňa, alebo ja čo si myslím, že by bolo najvhodnejšie riešenie, možno by som nešiel do tej úplne sadzby 5 % ako keby navždy, ale skúsiť 10-percentnú dépeháčku v gastre na jeden rok, čo je merateľný ukazovateľ, ktorý by sme vedeli porovnať potom aj s okolitými krajinami, aj s výberom daní u nás. A myslím, že keby sa to osvedčilo, tak by sme mohli v tom pokračovať. A som presvedčený, že by to mohlo mať a malo by to opačný efekt. To znamená, že štátny rozpočet by to nestálo možno ani jedno jediné euro, práve naopak, zo štátneho rozpočtu by sme dostali oveľa viac peňazí.
Takže som rád, že v programovom vyhlásení to je aspoň takýmto spôsobom zatiaľ vďaka SME RODINA, vďaka hnutiu SME RODINA, že to tam dalo, a budeme bojovať za to, aby sme to presadili.
Ďakujem.
Skryt prepis