Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 16:34 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 12:06 - 12:08 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážená koalícia, ja žasnem, aký názor máte vôbec na predložený návrh zákona. Ja sa skutočne s tým neviem vysporiadať, pretože vy jednoznačne obhajujete záujmy komerčných bánk, ktorí v podstate pracujú na území Slovenskej republiky. Vôbec si to uvedomujete? (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Pár slov k slovám pána Kamenického. Na sto percent sa stotožňujem s pánom Kamenickým, že v podstate naše banky zarábajú, majú čistý zisk 643 mil. eur na území Slovenskej republiky, ako povedal pán Tomáš, len na úrokoch zarobia 1,72 mld. eur.
A teraz sa skutočne pýtam nás všetkých, ktorí tu momentálne sedíme, že či by sme nemali skutočne uvažovať, že zmeniť tento zákon v tom duchu, že skrátka odpustíme na 9 mesiacov istinu, ale zároveň nech banky odpustia aj za 9 mesiacov úrokovú sadzbu. A v tom prípade bol by ten zákon prospešný pre všetkých obyvateľov žijúcich na území Slovenskej republiky. Takže toľkoto k tomu.
Na druhej strane chcem jednu ešte vec povedať. Ako pán kolega, istý pán poslanec hovoril, že čo to je 10-15-20 eur mesačný úrok. Pán kolega, uvažuj nad jednou vecou, že to sú 10-tisícové úvery, ktoré máme v rámci Slovenskej republiky. A keď hovoríš, že ak je v polovici 100-tisíc eur, pán Kašper, ako si spomínal... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Na rečníka, prosím.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Samozrejme. To je 50... Prepáčte. To je 50 eur mesačne. Ale to sú obrovské sumy. Jednoznačne na výboroch, kolegyne, kolegovia, prehodnoťte to a v danom prípade navrhujte, aby skrátka istina aj úroky boli odpustené po dobu v podstate, kým ten občan alebo tá firma požiada odklad splatenia úverov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 11:42 - 11:44 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som sa tiež k tejto otázke vyjadril.
Na sto percent sa prikláňam k názoru pána predsedu Kotlebu. Samozrejme, niektorí páni poslanci máte úplne iné názory, ale musíme si všetci jednoznačne uvedomiť, že je tu kritická situácia v rámci celej Slovenskej republiky. To si musia uvedomiť nielen občania, ale v danom prípade aj komerčné banky, ktoré tu momentálne úradujú na území Slovenskej republiky. Dneska je fakt situácia taká, že teoreticky trpia radoví občania a podnikatelia, ktorí si zatvárajú svoje predajne, ale na druhej strane na týchto ľuďoch budú zarábať komerčné banky na území Slovenskej republiky.
Kolegovia, pán Šefčík, pochopte už jednu vec, že v danom prípade my odkladáme istinu, to je v poriadku, s tým súhlasím, ale na druhej strane my v podstate dovolíme, pripúšťame v zmysle tohto zákonu, zákona, ktorý je predložený, aby tie banky opäť bohatli, aby im ďalej išli úroky. Ja sa vás pýtam, prečo to nemôžme urobiť tak, že dobre, odložíme istinu na deväť mesiacov, ale odložme a zastavme aj úrokovú časť. A to by bolo korektné a seriózne pre všetkých obyvateľov žijúcich na území Slovenskej republiky.
Tak ja teda takto navrhujem, aby skrátka istina aj úroky boli odložené na ďalších deväť mesiacov, a bude to prijateľné, si dovolím otvorene povedať, pre všetkých. Nemôžme dovoliť, aby nebol rovnaký meter na občanov, na podnikateľov a na komerčné banky. V žiadnom prípade, to nie. To znamená, nech každý nesie istú mieru zodpovednosti, nech je to občan, nech je to podnikateľ, nech je to aj banka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:18 - 19:20 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán Pellegrini. Vážené kolegyne, kolegovia, ja som chcel reagovať na slová pána predsedu Fica, ale nedá mi, aby som nezareagoval... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Musíte naňho reagovať, pán poslanec.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Samozrejme. (Povedané so smiechom.) Aj na slová pána Osuského. Pán Osuský, pri všetkej úcte... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Musíte reagovať na pána predsedu strany Fica a cez neho sa môžte nejakým spôsobom dostať k nemu (smiech v sále), ale nemôže to byť, nemôže to byť také priame. (Smiech v sále.)

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Dobre.

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Musíte sa naučiť tie finty. (Smiech v sále.)

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
No ubezpečujem, ubezpečujem každého tu v sále, že nie sú to polopravdy, o čom hovoril pán Fico.
Vážení priatelia, uvedomme si jednu vec, na Slavíne leží viac ako 6-tisíc, 6-tisíc vojakov slávnej Sovietskej armády, ktorí priniesli slobodu na Západoslovenský kraj a pre Bratislavu. Štvrtého apríla my oslavujeme oslobodenie Bratislavy.
Vážení páni, ktorí ste boli na Slavíne? Ani jedného z vás som tam ešte nevidel. Deviateho mája oslavujeme oslobodenie Slovenskej republiky, teda Československa. Ja sa spýtam, ktorí ste boli na Slavíne? (Reakcie z pléna.)
Ale pritom si jednu vec neuvedomujete, že na Slavíne leží viac ako 6-tisíc vojakov slávnej Sovietskej armády. Na Dukle bolo zabitých 28-tisíc vojakov slávnej Sovietskej armády, ktorí nám v roku ´45 priniesli slobodu, a vy to neuznávate a vy to chcete v podstate úplne otočiť úplne inak.
Sloboda pre Československo prišla z východu, a či sa vám to páči, či sa vám to nepáči, vážený pán Osuský, je to tak, to si uvedomte!
A vy nás oslovujete, že sme fašisti. No ja si to vyprosím, vážení páni, že vy ma budete oslovovať za fašistu. Nikdy som nebol, nie som a nikdy nebudem fašistom! Som demokrat a vážim si slobodu a vážim si demokraciu v tejto našej republike. Takže bol by som veľmi rád, aby ste si to každý jeden uvedomili.
A vás sa pýtam, koho ten Kotleba alebo my, ktorí sme Ľudová strana Naše Slovensko, koho sme my zabili? Kým to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 15:45 - 15:47 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Vážený pán minister, vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, v podstate hovoríme tu všetci o per rollame, o videokonferenciách a tak ďalej a tak ďalej.
Ale ja sa zase pridám na stranu pána Kuffu, ja sa skutočne nás pýtam všetkých, v prvom rade predsedu Národnej rady, hlavného hygienika, či to je po kostolnom poriadku, že tu sedíme hodiny, denne desať hodín, poslanci Národnej rady Slovenskej republiky z celého Slovenska a nikoho to nejakou formou netankuje. Ale nás zaujíma a v zákone chceme upraviť, akou formou majú rokovať obecné a mestské zastupiteľstva, kde je 5, 7, 9, 11 členov. To skutočne nikoho nenapadne?
Takže v tomto ja by som skutočne chcel vyzvať pána predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj pána hlavného hygienika, aby sa k tomuto vyjadrili, pretože to nie je po kostolnom poriadku. A ja si dovolím otvorene povedať, my tu sedíme v týchto laviciach a dodnes žiadny prieskum nebol robený, že či niekto z nás nemá ten vírus. Však sa nakazíme všetci a môžme ísť všetci domov a neviem, akou formou potom budeme hlasovať. Toto je jedna vec. To znamená, že ešte nikto z nás ako poslancov neboli sme testovaní.
Na druhej strane ja v správach registrujem vyhlásenie pána predsedu vlády, pána Matoviča, ktorý v podstate chce alebo navrhuje, alebo dal do, do pléna medzi ľudí liečbu šokom, to znamená blackout. Ja neviem si to predstaviť, že či po dobu 15 alebo 30 dní by sme uzavreli komplet celú Slovenskú republiku. Ja si to skutočne neviem predstaviť. A na druhej strane práve zato si to neviem predstaviť, že okolité štáty, či je to celá Európska únia, alebo celá Európa, toto zatiaľ nikto nechce zaviesť. Takže bol by som veľmi rád, aby sme, aby pán predseda vlády sa nad týmto zamyslel, aby sa s takýmito návrhmi teda neprezentoval pre širokú verejnosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 17:24 - 17:26 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, skutočne som rád, že tu máme odborníka skutočne na všetko. To o osobe pána Dostála skutočne môžem povedať, ale naviažem na jeho pripomienky. Využitie finančných prostriedkov na negatívne následky pandémie. Áno, ja mám tiež jeden istý návrh, ja som to už minule o tom hovoril a preto zároveň sa chcem opýtať pána ministra financií, že či je to skutočne pravda, že začiatkom mesiaca marec tých 400 miliónov eur boli zaslané do Ameriky na E-14, na tie nešťastné lietadlá (reakcia z pléna), F-16, na tie nešťastné lietadlá. Či je to skutočne pravda, pokiaľ by to nebola pravda, vážený pán minister, ja vám skutočne navrhujem takúto vec - či by sa nedalo dohodnúť s dodávateľom týchto F-16, či by sme to nemohli oddialiť počas trvania tejto pandémie, pretože fakt sme v kritickej situácii ako Slovenská republika. Takže skúste sa nakontaktovať, alebo neviem kto, niekto z vlády alebo ktokoľvek, že by sa nakontaktovali na dodávateľa a poprosili by, či by sa táto zmluva nedala oddialiť, ak už nie komplet zrušiť, takže, prosím vás pekne, skúste mi na to, pán minister, odpovedať, či je pravdou, že to začiatkom mesiaca marca, ako to povedal pán minister práce a sociálnych vecí, že teda boli odoslané do Ameriky, tých 400 miliónov eur. Takže či je to pravda a či sa to skutočne, či sa to dá zrušiť alebo treba oddialiť o tie tri, štyri, päť rokov. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán poslanec, máte reagovať na predrečníka.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Jasné, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 17:11 - 17:13 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som naviazal na slová pána Kamenického, ktorý hovoril o financiách. Ja by som sa chcel opýtať pána ministra, veľmi som uvažoval, či to túto otázku dám vám, vážený pán minister, alebo teda pánovi ministrovi vnútra, ale myslím, že vy ste ako minister financií kompetentnejší na túto otázku.
Rada pre rozpočtovú zodpovednosť minulý týždeň nám dala signál primátorom a starostom v rámci celej Slovenskej republiky, že podielové dane vzhľadom na túto krízu budú klesať. Hovorí sa o tom, že pokiaľ táto pandémia bude túto krízu zasahovať teda viac ako jeden mesiac, len také malé okresné mesto ako Rimavská Sobota klesne na podielových daniach cca 530-tisíc eur. Ak to bude viac ako 2 mesiace, pôjdeme dole asi cca, to je 23-tisícové mesto, cca dole 1,2 až 1,3 milióna, ale keď to bude trvať viac ako 3 mesiace, možnože aj 2 milióny. A teraz skutočne sa vás pýtam, akou formou, či máte nejaké, nejakú predstavu alebo teda nejakú informáciu, že by ste poskytli jednak nám ako poslancom Národnej rady, ale v prvom rade pre starostov a primátorov celého Slovenska, ako to vy vidíte ako minister financií, pretože je to fakt kritická situácia. Má to obrovský dopad na zamestnanosť, na pracovníkov. Ja len konkrétne poviem, mesto Trnava, vieme všetci veľmi dobre, minulý týždeň prijali rozhodnutie, že ľudia budú pracovať 8 hodín, ale plat zamestnanci mestského úradu budú dostávať len 80 %. Ja som zvažoval priamo v Rimavskej Sobote, že urobíme tak, že ľudia budú pracovať 6 hodín a dostanú 80-percentný plat, pretože ma to donúti ekonomická situácia. No nenašiel som pochopenie odborárov, tak nakoniec som v poriadku, rešpektoval som organizáciu, ale príde čas, keď už, bohužiaľ, s tým neurobím nič a možnože v budúcnosti chcem-nechcem budem musieť znižovať stav zamestnancov mesta. Takže, prosím vás, skúste na to odpovedať, aký je skutočný stav.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 16:34 - 16:36 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, áno, rokujeme tu o vládnom návrhu, v podstate ideme novelizovať zákon 369/1990 Zb. Každý ste už na to povedali svoje stanovisko, ale ja si tu dovolím prečítať odsek 2, ktorý hovorí takto: "Rokovanie obecného zastupiteľstva podľa § 12 možno počas krízovej situácie uskutočniť prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami komunikačnej technológie.". A teraz sa píše ďalej: "Ak to z technických dôvodov nie je možné, rokovanie podľa prvej vety možno uskutočniť aj bez účasti verejnosti.". Ja to chápem aspoň tak, alebo, pán minister, verím, že mi to vysvetlíte, že teda v tomto prípade aj obecné zastupiteľstvá, ktorých je skutočne neúrekom v rámci Slovenskej republiky, je menej ako tisíc ľudí, počítam okolo, okolo dvoch tisíc takýchto obecných zastupiteľstiev máme, ja si dovolím otvorene povedať, že rokovanie prostredníctvom videokonferencií, zrejme to nebude možné. To znamená ale, druhá časť, ktorá druhá veta jednoznačne umožňuje, že v skratke môžme rokovať tak, ako rokujeme tu v Národnej rade Slovenskej republiky. To znamená, že, to znamená, že je nás tu 150, zoberme obecné a miestne, niektoré miestne a mestské zastupiteľstvá. Však máme obce, kde máme päť poslancov. Ja sa skutočne pýtam, či prečo by nemohli oni rokovať bez prítomnosti verejnosti. Tak za to hovorím.
Pán minister, skúste sa nad tým zamyslieť a povedať nám, pretože ja si dovolím fakt povedať, že tie videokonferencie zrejme v rámci Slovenskej republiky zrejme nebudú možné, nebude to možné realizovať. To znamená, ak môžme sedieť my tu 150, dovolím si povedať, že môžu sedieť aj tí piati, siedmi, deviati, dvanásti, teda trinásti, pätnásti poslanci aj na obecných zastupiteľstvách bez prítomnosti verejnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 16:34 - 16:36 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, áno, hovoríme všetci, že sme v krízovej situácii. Milé dámy, vážení páni, ale uvedomme si jednu vec, ja som poslanec za okres Rimavskú Sobotu, teda pochádzam z okresu Rimavská Sobota. Som primátorom mesta Rimavskej Soboty a ja si dovolím otvorene povedať, že okres Rimavská Sobota je už roky v krízovej situácii. Prosím, pán minister, na to skutočne nezabudnite. Áno, vy hovoríte, že 4,3 mld. eur budeme čerpať, ak sa to podarí presmerovať práve na toto riešenie z eurofondov. Áno, toto je obrovská suma finančných prostriedkov a zase súhlasím s vami, čo ste naznačili, že zastavili, zastavujete natáčanie filmov, atď., atď., ale prosím vás pekne, ja navrhujem jednu vec, všetci veľmi dobre vieme, na americké stíhačky dávame 1,6 mld. eur. Prosím ,skúste tých 101,6 miliárd eur presmerovať práve na túto činnosť. Prosím, navrhnite (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte reagovať na pána poslanca Kuffu.

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Áno, samozrejme. Áno, pán Kuffa hovoril o tom, že sa to dotkne nielen, pán poslanec hovoril o tom, že sa to dotkne nielen zamestnávateľov a zamestnancov. Samozrejme dotkne sa nás to všetkých, obyvateľov žijúcich na území Slovenskej republiky. Samozrejme, treba to riešiť. Ja som osobne presvedčený, že každý jeden občan si uvedomí, že treba to riešiť, ten krízový stav spoločne. Ale 300 až 400 mil. eur mesačne prosím je to v poriadku, ja s tým súhlasím pretože iné východisko zrejme nebude, ale ja vás chcem poprosiť vážený pán minister, že tých 300 až 400 miliónov eur skúste nejakou formou nasmerovať do tých menej rozvinutých okresov, ktorých je 20 v rámci celej Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 15:11 - 15:13 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
102.

Ďakujem pekne pán podpredseda. Vážený pán kolega, ktorý si hovoril pred chvíľou, ja ťa ubezpečujem, že všetkým nám, či sú to poslanci za koalíciu alebo za opozíciu, nám všetkým ide o zdravie a život občanov žijúcich na území Slovenskej republiky. Nehnevajte sa, ale musím sa pridať k slovám pána Erika Tomáša, ktorý jednoznačne povedal, že tento zákon, a naznačil to, že to je špicľovanie občanov Slovenskej republiky. K tomuto jednoznačne sa aj ja prikláňam, pretože tu sa nejedná o to, aby sme my špicľovali 5,4 miliónov obyvateľov žijúcich na území Slovenskej republiky. Však my momentálne máme chorých cirka tých 200 ľudí, ktorí boli pozitívne v podstate riešení.
Ale dajme si všetci otázku. V poriadku, prijmete tento zákon, lebo je vás 95, ale sú regionálne úrady verejného zdravotníctva, či na kraji, či tu v Bratislave alebo v jednotlivých okresných mestách či sú pripravení na toto. Však ja poznám komplet činnosť tohto regionálneho úradu, ja si otvorene dovolím povedať, že nedokážu to urobiť. Sú tam dokopy možno deviati, desiati, ktorí to vôbec nezvládnu technicky.
A pri všetkej úcte, pani ministerka, pán Dostál, aj vy ste nám ešte zatiaľ neodpovedali, ja sa vás pýtam, pretože my osobne, či to je SMER alebo Ľudová strana Naše Slovensko, my nemáme problém s lokalizáciou, s lokalizačnými údajmi našich občanov, ale, preboha, už pochopte jednu vec, my tých ľudí nemôžme sledovať, nemôžme odpočúvať, my nemôžme čítať ich esemesky, však, preboha, kontrolujme tých ľudí jak inde, že je v karanténe, odíde z miesta trvalého bydliska, že môže nakaziť niektorých ľudí, tak berme, berme ho na zodpovednosť, aj na trestnoprávnu zodpovednosť. Takto uvažujme! Pretože zatiaľ, bohužiaľ, s tým teraz v žiadnom prípade nesúhlasím. A v tejto forme, ako je čl. IV predložený nám poslancom, ja to v žiadnom prípade nemôžem podporiť.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:10 - 14:12 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani ministerka, ak dovolíte, by som vám dal potom zopár otázok. Vieme všetci veľmi dobre, že Ústava Slovenskej republiky zaručuje základné ľudské práva. Na druhej strane súhlasím s tým, že zákon môže obmedziť tieto práva, ale mám taký pocit, v danom prípade by sme mali sledovať tých potencionálnych nositeľov nákazy, ktorí v podstate už majú túto chorobu. Ešte zatiaľ v rámci Slovenskej republiky 200, takže neni ich ešte tak veľa. Ale ja sa vás pýtam, pani ministerka, akou formou chcete zabezpečiť účinnosť tohto zákona? Zoberme si príklad, áno, hovoríme, že dneska už skoro každý má telefón. Ale nie každý. A čo keď nemá ten telefón? Akou formou chcete uplatniť tento zákon priamo v živote v rámci Slovenskej republiky? Alebo poviem druhý príklad. Povedzme, podnikateľ má 3, 4, 5 telefónov na svojom mene a rozdával to pre svojich zamestnancov, sú takého prípady v rámci Slovenskej republiky. A teraz ten podnikateľ tie telefóny stiahol. Akou formou to chcete zabezpečiť? A na druhej strane, to už tu odznelo, že áno, kto sa chce vyhnúť sledovaniu, nechám si ten telefón doma a v podstate poruším. Do určitej miery možno vy uvažujete nad tým, že zabezpečíme v podstate sledovanie týchto ľudí, ktorí sú v podstate, ako majú túto nákazu, sú ako potencionálni nositelia tejto nákazy. Ale uvažujme ďalej, však pán Kotleba už o tom hovoril. Však Slovenská informačná služba má práve tieto úkony, ktoré v podstate teraz navrhujete v tomto zákone. Mali by sme sa skutočne nad tým zamyslieť, pretože tu nie je cieľom tohto zákona to, aby sme tých ľudí sledovali.
A ja sa vás pýtam, prečo vlastne navrhujete, aby sme sledovali maily, aby sledovali rozhovory? V poriadku, jeden kontakt, kontakt A kontakt B sa trestnú, prosím, porušil zákon a tým pádom ho riešme. Ale ja osobne mám taký pocit, že toto je prvý krok k čipovej politike Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis