Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:26 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 16:00 - 16:02 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No škoda, že neviem reagovať a nemôžem reagovať na pána Baránika... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
131.
Nemôžte.


Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Samozrejme, že nemôžem, škoda.
Vážené kolegyne, kolegovia, tak otázka do pléna. Ja sa vás skutočne všetkých pýtam, ale pýtam sa aj občanov Slovenskej republiky, prečo sa tento zákon dnes predkladá. Mám taký pocit, že zrejme vláda Slovenskej republiky chce odovzdať; alebo aby sme prevzali zodpovednosť za skutky, ktoré sa udiali od mesiaca marec 2020.
Dámy a páni, ale vráťme sa do mesiaca marec 2020. Tá situácia bola taká, že cirka 5, 6, 7, 8 prípadov denne. Dneska máme 500, 800, 1 000 až 1 900. Myslím, že ešte 2 000 sme neprekročili. Samozrejmá vec, že vláda musí niečo robiť. Ale, dámy a páni, uvedomujete si, že čo sa vlastne chystá od 15. 10. 2020? Však vláda chce úplne anulovať činnosť v rámci celej Slovenskej republiky. Však ako povedal pán Sulík v relácii, dneska som ho počúval o dvanástej, však sa chce zavrieť minimálne 20-tisíc reštaurácii v rámci celej Slovenskej republiky. A pritom sú na to dôvody, vážení priatelia? No nie sú na to dôvody, pretože podľa informácií zatiaľ máme päť prípadov, kde sa dokazuje, že, áno, že nákaza vznikla práve z reštaurácií.
Kolegyne, kolegovia, tento zákon nie je dobre pripravený. Ako pán Kotleba pred chvíľou povedal, predkladateľ alebo teda ten, čo hovoril o tomto zákone, to treba v každom prípade tento zákon vrátiť späť.
Pán podpredseda vlády, ste kompetentný, stiahnite tento zákon. Prosím vás pekne, vidíme všetci veľmi dobre, však pani Cigániková to tiež podporuje, treba to stiahnuť, pretože skutočne tento zákon nie je dobre pripravený a bude slúžiť voči občanom. A v podstate odovzdávame len kompetencie regionálnym úradom verejného zdravotníctva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 11:46 - 11:48 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem veľmi pekne, vážení kolegovia, za vaše pripomienky. Snáď ešte dve myšlienky.
Ono sa určite pamätáte aj vy na to, že keď sme bojovali za R2 Zvolen – Košice, sám pán Bugár s pánom Érsekom protestovali pred Soroškou, aby sa stavala, staval tam tunel. Naši chlapci urýchľovači v Rimavskej Sobote vozili na chrbte truhlu, aby protestovali, aby to bolo čím skôr ukončené. Dnes je situácia skutočne taká, vážení priatelia, že pán minister Doležal nezaradil R2 ako investíciu do prvej šesťdesiatky. Je to hanba, pretože my sme úplne, juh Banskobystrického samosprávneho kraja, my sme úplne odpílení. A hovoria, že si to nevyžaduje situácia. Ale prečo si to nevyžaduje? Lebo ľudia z Košíc, z východu chodia smerom na D1 alebo odbáčajú smerom z Košíc na juh po maďarských diaľniciach. A tu je ten obrovský problém.
Kolegovia, ak ste pozerali minulý týždeň, áno, televíziu, tam napríklad z Levíc občania hovorili o tom, lebo Levičania, lebo obchvat Levíc je na prvom mieste. Samotní občania z Levíc hovorili o tom, že v danom prípade ani nepotrebujú ten obchvat Levíc, a oni ho dali na prvé miesto, ale nám dole na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja R2, ktorá mala byť hotová v roku 2012, na to úplne zabudli. Tak tu niekde je chyba. To znamená, bývalá vláda presadzovala ešte vtedy s MOST-om – HÍD, s pánom Érsekom a s pánom Bugárom, a súčasná vládna garnitúra, bohužiaľ, R2 nedá do prvej šesťdesiatky. Tak je to hanba a zato vás, prosím vás, vyzývam, aby ste ten zákon, aby ste tento zákon podporili, aby sme sa mali my, ktorí žijeme tam na juhu Banskobystrického kraja, východniari hore v kraji Prešov, aby sme sa mali o čo oprieť. Aby sme mohli povedať, pán minister, nezabúdajte, je tu zákon, ktorý platí aj pre vás.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 11:33 - 11:40 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni, kolegyne, kolegovia, určite ma všetci dobre poznáte, však už sme šesť mesiacov spolu. Som primátorom mesta Rimavskej Soboty a pochádzam z jedného z okresov menej rozvinutých. Áno, pochádzam z okresu Rimavská Sobota, kde miera nezamestnanosti momentálne dosahuje 20,54 % miery nezamestnanosti ku koncu mesiacu august. Kým v rámci celej Slovenskej republiky je to niečo okolo, niečo nad 6 %, ale u nás je to vyše 20 percent.
Áno, patríme medzi menej rozvinuté okresy v rámci celej Slovenskej republiky a ak sa pamätáte, pred piatimi rokmi práve vtedajšia vláda Slovenskej republiky na výjazdovom zasadnutí vlády v Rimavskej Sobote prijali uznesenie, že idú pomôcť dvanástim menej rozvinutým okresom. Vtedy som si myslel, že tých dvanásť okresov pôjde postupne dole. Dneska však situácia je taká, že už nemáme dvanásť menej rozvinutých okresov, ale v postate máme dvadsať menej rozvinutých okresov. Tá situácie je kritická nielen v okrese Rimavská Sobota, ale obdobná situácia je v Lučenci, v Poltári, v Revúcej, v Rožňave a na východe v Prešovskom kraji to je to isté.
Ale problém je v čom. Mám taký pocit, že zrejme doterajšie vlády Slovenskej republiky sa menej alebo málo sa zaoberali práve s týmito okresmi. Však kolegovia tu predo mnou už niektorí aj povedali, že napríklad len do Nitry, a ja tu furt tak hovorím, že za Nitrou ako keby zdochol pes, do Nitry bývalá vláda nasypala tých 625 mil. eur. Ale páni, bohužiaľ, zabúdajú na tieto menej rozvinuté okresy. To znamená, že pred voľbami stále sľubujú, sľubujú týmto našim občanom, aby ich volili, ale potom skutek utek, situácia sa nerieši.
Áno, naši občania odchádzajú za hranice Slovenskej republiky. Ale nielen z okresu Rimavská Sobota alebo z menej rozvinutých okresov. Dámy a páni, uvedomme si jednu vec, že dnes momentálne je za hranicami Slovenskej republiky, pracuje viac ako 300-tisíc občanov Slovenskej republiky. V Anglicku je vyše 100-tisíc, v Česku 200-tisíc, 48- tisíc, pokiaľ mám dobré informácie, v Rakúsku. No a tak ako z okresu Rimavská Sobota alebo priamo z mesta Rimavskej Soboty odchádzajú aj z iných okresov. Takže tá situácia je kritická a, bohužiaľ, sa to nerieši.
Nože si spomeňme napríklad na budovanie ciest D1, R2. Vážení priatelia, tak D1 mala byť hotová do roku 2010, R2 do roku 2012. Ja sa pamätám na vyhlásenie pána ministra Počiatka, ministra dopravy, ktorý v čase, keď bol ministrom, pred, myslím, piatimi-šiestimi rokmi povedal, že R2 sa dobuduje do roku 2040. No vtedy my občania žijúci na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja sme boli skutočne zhrození, že ako si to môže dovoliť povedať. Na istej porade s NDS-kou som sa pýtal pani ekonómky: Prosím vás, vyjadrite sa, ako to vlastne je. Ona mi povedala, že nie v roku 2040, pán minister sa mýlil, bude to v roku 2045. No dnes však zisťujeme, že v zozname priorít Slovenskej republiky budovanie jednotlivých ciest R2 v smere na východ do Košíc nie je medzi 60 prioritami.
Dámy a páni, uvedomme si už konečne, že investor do týchto zaostalých regiónov na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, či to je Detva, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Poltár, Rožňava, nepríde, kým sa nevybuduje tá nešťastná R2. Áno, my teraz momentálne, naša strana predkladá zákon, ktorým sa mení zákon 561/2007 o investičných pomeroch v menej rozvinutých okresoch.
Vážení priatelia, ja vás skutočne prosím, podporte tento zákon nie zato, že to predkladáme my poslanci za ĽSNS, ale, prosím vás, zato, aby ste pomohli týmto ľuďom, či v Banskobystrickom kraji, na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, alebo v kraji Prešov, pretože tá situácia u nás, verte mi, že je kritická.
Dámy a páni, tí, ktorí poznáte okres Rimavskú Sobotu, tak určite mi uznáte, že to bol jeden z najrozvinuteľnejších okresov v rámci celej Slovenskej republiky. Dneska situácia je taká, že, bohužiaľ, všetko skrachovalo, všetko sa rozbilo. Pred hodinou, dvoma hodinami bol tu pán minister Sulík, ktorý hovoril práve o strategických firmách, o strategických podnikoch a dostával dosť ostré pripomienky zo strany poslancov za SMER – sociálna demokracia. Nuž ale prečo ministerstvo hospodárstva nenasmeruje do týchto zaostalých regiónov, ako je Rimavská Sobota, Detva, firmy, podniky, aby tu ľudia mali z čoho žiť, alebo z čoho, kde pracovať. Bohužiaľ, to nejde. Však, dámy a páni, my sme mali taký rozvinutý okres, či to bola CSM Tisovec, ak sa pamätáte, potom je to SLZ Hnúšťa, ZŤS-ka v Rimavskej Sobote, cukrovar, pivovar a ďalšie firmy, ktoré v podstate produkovali, produkovali výrobky. My sme boli v podstate sebestační. Dnes je situácia skutočne katastrofálna a za to, prosím vás pekne, podporte, podporte tento zákon, pretože ak to nepodporíte, tak bude to problém.
Odzneli tu už tie pripomienky, že v podstate vláda Slovenskej republiky v minulosti posielala tie milióny práve do rozvinutých regiónov. Pán primátor Nitry, teraz pán Hattas tu nie je, ale skutočne v Nitre je 3,5-, 4-percentná miera nezamestnanosti a tam sa vsype tých 625 mil. na Land Rover. A kto tam vlastne pracuje? Rumunsko, Srbi, Bulhari, možnože Ukrajinci, ale občania Slovenskej republiky, tam skutočne ich pracuje veľmi málo. A niekto tu už povedal, že bývalá vláda navrhovala pre občanov za to, že pracuje v Land Roveri mimo svojho trvalého bydliska, určitú finančnú čiastku. Toto je veľmi zlá politika, politika bývalej vlády.
Takže, vážení priatelia, ja vás skutočne prosím, aby ste podporili tento návrh, aby ste pomohli práve týmto menej rozvinutým okresom, ako je Rimavská Sobota, Poltár, Lučenec, Fiľakovo, to neni okres, Revúca, Rožňava a na východe Kežmarok plus kraj Prešov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 9:58 - 10:00 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán podpredseda, no, je to zaujímavá diskusia, si dovolím otvorene povedať, pretože každý si točí svoje. Ale čo z toho má vybrať radový občan, ktorému klesajú príjmy a má vo vrecku menej a menej eur, zo dňa na deň viac a viac, tak menej a menej.
Vážení priatelia, ja si dovolím otvorene povedať, že strategické firmy a podniky sa nikdy nesmeli privatizovať, pretože strategické firmy a podniky patria do vlastníctva štátu, občanov, 5 mil. občanov Slovenskej republiky. A v podstate bez ohľadu, aká vláda tu bola od roku ´93, ale strategické firmy a podniky sa začali privatizovať od roku ´98, to znamená Dzurindova vláda a ďalšie. V podstate vy ste rozpredali štát, rozpredali ste majetok občanov Slovenskej republiky a bez ohľadu na to, o ktorú vládu, o ktorej vláde teraz momentálne hovoríme. Už si, preboha, každý nech uvedomí, že prirodzené monopoly, čo má spoločnosť chrániť, sa nesmú rozpredať. Toto sa ale stalo v rámci celej Slovenskej republiky. Takže, vážení priatelia, prosím vás pekne, nevyhovárajte sa jeden na druhého, ale robte tak, aby ste slúžili pre občanov žijúcich na území Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:49 - 18:51 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, ono neviem, či všetci viete, ale mali by ste vedieť, že tu vystúpil a zopár slov nám povedal práve primár interného oddelenia Vojenskej nemocnice Ružomberok. To znamená, že to je človek, naslovovzatý odborník. A ja verím tomu, že si ho veľmi dobre vypočul aj pán Ševčík, aj ďalší kolegovia, ktorí v podstate protestujú a majú iný názor ako napr. my poslanci za ĽSNS, a že v podstate nesúhlasia s naším názorom, že dajme možnosť, aby očkovanie toho dieťaťa alebo človeka rozhodol ten človek, matka, otec alebo rodinní príslušníci.
Vážení kolegovia, však, prosím vás, pochopte už konečne, my nie sme proti očkovaniu, ale, prosím, sme proti tomu, aby sme to nariaďovali, ba dokonca, aby sme v podstate zabránili tomu, že niekto za to dostane pokutu v zmysle zákona, čo chcete prijať.
Ja vás skutočne všetkých vyzývam v duchu príhovoru pána MUDr. Urbana, aby ste v tomto duchu hlasovali a uvažovali nad tým, že či vôbec je nutné takýto zákon vôbec presadiť do života. Prosím, uvažujte nad tým a verím tomu, že nájdeme u vás pochopenie ako u niektorých kolegov, v podstate koaličných poslancov, ktorí konečne pochopili alebo pochopili to, čo teoreticky povedal zaobalene pán Urban.
Ja mu skutočne ešte raz veľmi pekne ďakujem a želám mu veľa úspechov ako primárova interného oddelenia v Ružomberku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:26 - 10:28 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážený pán poslanec Blaha, ja tu verejne vyhlasujem, že som nenašiel jedinú vetu vo vašom vystúpení, s čím by som nesúhlasil. Samozrejme, ja rešpektujem názor aj koalície, aj opozície, však jasno vidno, kto je koalícia, kto je opozícia, kde na ktorú stranu sa tí-ktorí poslanci postavili alebo stavajú.
Ale, dámy a páni, uvedomme si jednu vec, my dneska rokujeme alebo práve prejednávame zákon, ktorý sa dotkne 1,4 mil. občanov žijúcich na území Slovenskej republiky, sú to najzraniteľnejší ľudia. To je 1,4 mil. dôchodkov, dôchodcov. A my im v podstate teraz nechceme dať ten 13., vianočný dôchodok týmto zákonom, čo teraz predkladá pán minister Krajniak.
Páni, uvedomte si to, ja sa teraz opakujem, skutočne bola to politická strana SMER, ĽSNS plus SME RODINA a ešte dve politické strany, ktoré už dneska nie sú v parlamente, ktoré schválili v mesiaci február 13. dôchodok. A teraz práve na tomto zákone SME RODINA si vybudovala svoju politickú kariéru a možnože práve vďaka tomu, že to podporili, majú predsedu parlamentu.
Ja sa skutočne pýtam, je to rozumné? Teraz práve tá strana, predstaviteľ tej politickej strany, ten minister, ktorý toto navrhoval, čo podporoval, za čo hlasoval, predkladá návrh zákona o v podstate zrušení tohto zákona z mesiaca február. Mám taký pocit, že zrejme toto nie je po kostolnom poriadku.
Vážený pán minister, ja vás z tohto miesta opäť vyzývam, nájdime tých 280 mil. euro pre tých najzraniteľnejších občanov žijúcich na území Slovenskej republiky, pre tých 1,4 mil. dôchodcov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 9:58 - 10:00 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, snáď by som povedal k tejto otázke tiež zo tri vety.
Ak sa vrátim do mesiaca február, keď sa tento zákon prijímal o 13. dôchodkoch, tak boli to politické strany SMER – sociálna demokracia, Ľudová strana Naše Slovensko a SME RODINA, ktoré strany tieto, tento zákon presadili. A teraz na moje veľké počudovanie je to práve minister za stranu SME RODINA, ktorý predkladá tento zákon, aby sme v podstate znížili alebo nezaplatili 280 mil. eur pre našich dôchodcov.
Vážení páni, vážený pán minister, vy si vôbec uvedomujete? Je to najzraniteľnejšia skupina ľudí v našej spoločnosti, to sú naši dôchodcovia. Je ich viac ako jeden milión. Včera to povedal pán Fico. Je asi 16-tisíc dôchodcov, ktorí dostávajú mesačne 210 eur. Tým, áno, tým v podstate navrhujete tých plus 300 eur, ale ostatným v podstate 50 až 80, 100 eur.
Ja si dovolím povedať, že toto neni, neni správne riešenie. Áno, vy niektorí tu predkladáte taký návrh, ako aj pán minister, že odkiaľ zobrať tie peniaze. Vážení páni, ja som to aj včera povedal, 2,4 mld. sme našli na lietadlá. Pán minister, s tým názorom ste aj vy súhlasili, pretože, áno, neposlali ste to vy, ale poslala to bývalá vláda. Ale 800-, 700-tisíc eur posielame bieloruskej opozícii, potom 300 mil. sme odpustili bankám, tie dve percentá. Peniaze by sa našli, ale, bohužiaľ, pre našich dôchodcov nie.
Takže, prosím, uvážte, keď ste hlásali, že opozičné hnutie SME RODINA vyzýva všetky strany na podporu zákona o 13. dôchodku, prosím, stiahnite tento zákon, vážený pán minister. Ja vás na to vyzývam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 16:54 - 16:56 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, ja som veľmi rýchlo pozrel sa na to, aké sú minimálne mzdy v rámci strednej Európy. No a my ako Slovenská republika sme na tom na piatom mieste. Na prvom je Bulharsko, potom je tam na druhom Rumunsko, Maďarsko, Česko a Slovensko. Tam sú minimálne mzdy od sumy, od 312 eur v Bulharsku až po 580 eur tu na Slovensku. Ale keď sa pozrieme na Luxembursko 2 142, Írsko 1 700, Holandsko 1 653 a tak ďalej a tak ďalej. Samozrejmá vec, že v rámci jednotlivých kampaní pred voľbami sľubovali sa hory-doly. Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú, ako sa hovorí. Ale, dámy a páni, nesúhlasím s názorom, ak niekto tu mi hovorí, že Slovenská republika nemá na minimálnu mzdu.
Dámy a páni, ak sa pozreme na predvolebné sľuby, len napríklad na ten výjazd pána Matoviča do Francúzska, prečo vlastne ten Počiatek dodnes nie je vo väzbe? Ak je to majetok občanov Slovenskej republiky, tak treba to jednoznačne riešiť a treba ho zavreť. To je za druhé. Za prvé.
Za druhé, ja sa pýtam, prečo kupujeme za 2,5, 2,6 mld. americké lietadlá a hovoríme, že nemáme na minimálnu mzdu a nemáme na dôchodky pre našich občanov. Alebo ďalší príklad, minister zahraničných vecí pán Korčok pošle 700-tisíc eur pre opozíciu do Bieloruska, ale už tu znižujeme alebo nesúhlasíme návrh s odborármi zvýšiť na 565 eur minimálnu mzdu.
Voľačo tu nehrá, vážení priatelia! To znamená, pýtam sa, tento parlament, táto vláda Slovenskej republiky, ktorá by mala pracovať pre občanov žijúcich na území Slovenskej republiky, pre koho vlastne pracuje. Zato hovorím, je to namieste, že stiahnutie tohoto bodu z rokovania... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 16:20 - 16:22 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ja som si podrobne vypočul pána exministra pána Richtera, ale aj pána súčasného ministra pána Krajniaka a na 100 % súhlasím s pánom exministrom Richterom.
Dámy a páni, uvedomujete si jednu vec? My, ktorí žijeme v menej rozvinutých okresoch, to znamená juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, je viac ako 21 okresov menej rozvinutých. Máme 580 euro minimálnu mzdu. Odborári navrhujú momentálne 656, pán minister i napriek tomu, že v rámci predvolebnej kampane politická strana SME RODINA deklarovala pomôcť navýšiť minimálnu mzdu na vyššiu úroveň, on teraz hovorí, že úplne postačuje 623 eur.
Dámy a páni, nože sa zamyslime. Ak zoberieme tých 580 eur dneska alebo na budúci rok, ak tento zákon prijmeme, 623 eur, čo ten človek vôbec dostane? Čo tá rodina, z čoho vlastne tá rodina bude žiť? Však dostane na ruku necelých 400 eur. Tak prečo neuvažujeme na odvodovom zaťažení, znížení odvodového zaťaženia. Áno, ja do určitej miery chápem aj tých podnikateľov v tých menej rozvinutých okresoch, ale na druhej strane uvažujme nad tým, znížme odvodové zaťaženie, práve čo sa týka týchto minimálnych miezd, aby ten občan dostal čo najviac finančných prostriedkov na ruku. Však nie je mysliteľné, zo 400 eur sú ľudia, ktorí žijú. Dámy a páni, viac ako 30 % ľudí žije na hranici biedy pomaličky na území Slovenskej republiky a my sa bojíme pridať tých 25 eur navyše, aby boli spokojní odborári, aby nešli priamo na námestia v rámci krajských miest do protestov.
Pán minister, prosím, zvážte to. Pretože ja si dovolím povedať, že tých 656 eur nie je veľa a ja v každom prípade by som podporil tých 656 eur.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:39 - 12:41 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, vážený pán Čepček, zacitujem vaše slová a tie hovorili, obrovský problém je zohnať 30 % podpisov. No ak je obrovský zohnať 30 % podpisov, tak zrejme tí občania vo vašom meste to nepovažujú za problém mať kasína a herne v tom meste. Pretože ak by to nebol problém, tak hravo zoženiete tie podpisy, to vám za to ručím. A znova musím jednu vec povedať, že jasné, iný problém je v Nitre, iný je v Rimavskej Sobote, iný je v Banskej Bystrici, iný je v Lučenci, to je normálna vec. Napríklad my v Rimavskej Sobote momentálne, zatiaľ nedostal som žiadnu sťažnosť zo strany obyvateľov, teda vypadá to tak, ako keby problém tam nebol. Ale to nielen v Rimavskej Sobote, ale v rámci celého okresu Rimavská Sobota. Berem, Nitra má problém, to súhlasím s vami, a chcete to riešiť. Ale s tým, že vy stiahnete teraz zo zákona a vybereme petičné hárky, teda tých trojpätino... teda 30 % podpisov a neurobíme to, čo nám hovoril pán Suja, to znamená, že znížime kvórum z troch pätín na polovicu, tak zrejme tento zákon neurobí nič.
Ale znova sa opakujem, ja sa bojím, že sa stretneme, stretneme s problémami a zrejme to, ak by sme úplne zakázali tento hazard v rámci celej Slovenskej republiky, že to nám v podstate vytkne Brusel a nakoniec nám povedia, že to nie je možné. Možnože pôjdeme na systém napríklad, ako majú Maďari, to by som tiež podporoval.
Takže ja za tento návrh, pán primátor Nitry, ja vám zahlasujem, samozrejmá vec, ale verte mi, nič s týmto zákonom na Slovensku nevyriešime.
Skryt prepis