Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 15:26 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 16:42 - 16:44 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
No vidím, že nepočúvajú ťa ani iní opoziční poslanci, pretože si povedal, že poznáš Jara Šíbla. Vieš, aký je to čestný a slušný človek, a vieš, že ide mu o dobrú vec, že ťa nepočúvajú tí, ktorí o ňom rozprávajú, že to tu ide rozkradnúť, že to tu ide zdevastovať, a ja som si ťa pozorne vypočul aj teraz. Ja ťa pozorne počúvam stále.
Ty si povedal jednu zásadnú vec, že ty s týmto nemáš žiaden problém. Najväčší je to, aby to teda išlo všetko pod to životné prostredie a tieto malé veci aby sa dali do poriadku. No ja s tým absolútne súhlasím. Ale jeden základný problém tu je a to je to, že tento zákon nerieši celé Slovensko, ale tento zákon rieši naozaj len tieto chránené územia. A ja si myslím, že... tak ako povedal pán Karahuta, že to sú veci, ktoré sú veľmi dôležité, a musíme sa pozrieť aj na to a ja verím, že teraz sa Jaro prihlási a vysvetlí aj to, aj, aj tie pozemky a vysvetlí to, že sa ešte raz prihlási do rozpravy, lebo je dôležité to vysvetliť.
A pre mňa je u teba dôležitá jedna vec a to je to, čo sme sa aj včera rozprávali, aj dneska, že ty s tým nemáš problém, len nech sa doriešia tieto drobné úpravy. Takže ja, ja ťa počúvam, ja počúvam, čo hovoríš. Mám aj svoj názor. Tak ako ty som dennodenne v lese a vidím, čo sa tu s lesom stalo a čo tu s lesom urobili, ako nám voda odteká z lesa.
Takže ja budem rád, keď životné prostredie alebo lesníci začnú zachraňovať náš les, ktorý je úplne na kolenách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 16:25 - 16:27 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Jaro, mňa mrzí, že počúvam tu o tom, ako ty ideš zlikvidovať chov oviec a ideš zlikvidovať poľnohospodársku výrobu, pretože aj okolo mňa je toľko náletovej hmoty, ktorú nikto neobhospodaruje, a je toľko lúk, ktoré nikto nekosí, a naozaj na Slovensku je toľko nevyužitých plôch, kde by sa mohli chovať ovce, kde by sa mohli riešiť naozaj poľnohospodárskou výrobou problémy, ktoré máme. Ja som za to, aby sme, Slovensko, boli sebestační.
Ja pôjdem do rozpravy, ale chcem povedať, ty si tam naznačil, naznačil si tam veľmi dôležitý faktor a to je poľovníctvo a to je ten jeden z najväčších problémov, prečo sa tu niektorí poslanci bijú za, za ľudí, ktorí nemajú čisté úmysly, pretože dnes sa poľuje v revíroch, dnes poľujú v revíroch len oligarchovia a ľudia, ktorí majú peniaze. Ľudové poľovníctvo, ktoré bolo kedysi, aj ja som poľovník, zaniklo. Aj ja som poľoval v jednom poľovnom revíri, ktorý zobrali traja ľudia, a teraz už tam poľujú iní. Čiže záujmy ľudí veľmi bohatých, ktorí sú v poľovných revíroch a ktorí vlastnia poľovné revíry, prípadne majú prenajaté režijné poľovné revíry, sú veľmi silné, pretože z týchto poľovných revírov idú veľké peniaze.
A povedal si ešte jednu veľmi veľkú vec, že títo ľudia nepoľujú a tá zver spôsobuje obrovské škody.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 15:38 - 15:40 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, najprv vám musím povedať, že ako ja poznám Jara Šíbla, a počúvam tu na to, ako aby ho mali ľudia zabiť vidlami, počúvam tu fašistické metódy, ktoré naňho používajú ľudia, ktorí predtým kryli, nič nehovorili o zlodejinách SMER-u, je mi smutne, pretože ja poznám Jara Šíbla ako veľmi čestného človeka. A keď Jaro Šíbl ide okradnúť toto Slovensko, tak potom musíme pripomenúť naozaj 12 rokov vlády a zderstva lesov, ktoré tu boli.
Ale vám chcem povedať, pán Kuffa, jednu vec. Vy ste tu porozprávali, aké peniaze sa idú používať na traktory, aké peniaze sa idú, aké sa používajú na kosenie a tak ďalej. No viete, to sa používa naozaj na veci, ktoré sú potrebné. Vy tu vytvárate, pán Kuffa, dojem, že niekto ide kradnúť. Nikto nekradol, ale vy vytvárate dojem, že niekto ide kradnúť. Ja, teraz sa ozval váš otec presne, on veľmi dobre vie, za čo dostal zaucho od starenky pri kšeftoch, takže ja by som poprosil, aby sa, aby ma nevyrušoval váš otec. Viete, vy to máte možno v rodine, ale Jaro Šíbl nie. Jaro Šíbl vôbec to nemá v rodine a ja neviem, že by Jaro Šíbl niekedy bol niekoho okradol, a tento zámer nie je o zlodejine, ale o pomoci.
Ale vy, naschvál, naschvál vytvárate to, čo sami robíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 11:35 - 11:37 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Filip, pardon, pán Kuffa, naozaj ste si dali záležať a niekto vám pripravil veľmi relevantné informácie o tom, koľko stojí les, koľko stoja lesy, ako lykožrút likviduje slovenské lesy, to naozaj. Ale musím vám povedať, že toto sú informácie, ktoré táto koalícia vie.
Ja som sa vás spytoval, Filip, prednedávnom, že či súhlasíte s tým alebo či nevidíte zlodejiny, ktoré smeráci porobili. Vy ste mi povedali, že vidíte. Hovorili ste o lykožrútovi, ale ja som vás nikdy, Filip, nepočul, že by ste o lesožrútovi Žigovi niekedy niečo boli povedali, že by ste niekedy vy, Filip, ako človek sa prezentujete čestný, spravodlivý, že by ste boli niekedy, čo len slovkom spomenuli rozkrádanie lesov, že by ste niekedy boli spomenuli tie vlaky, čo išli zo Slovenska. Teraz hovoríte, že je tu priestor na korupciu za 1,5 mld. Ten priestor na tú korupciu, Filip, je všade, ale to je o tom, že či tí ľudia, tie 1,5 mld. využijú v prospech alebo v neprospech, či ich rozkradnú.
A jeden pán poslanec tu pred chvíľou mimo tému hovoril o tom, že on nikdy nebude hlasovať. No mne to pripomína jedno urevané decko, ktoré nedostane darček alebo peniaze, tak sa bude hádzať o zem a bude rozprávať, a ja už nikdy za nikoho nezahlasujem, lebo mne to neprešlo. No toto je niečo, čomu ja nerozumiem.
Filip, ja s vami súhlasím, že lesy treba ochraňovať a tento zákon to ide robiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 10:57 - 10:59 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Janko, pred chvíľou sme počuli, že nemáme šajnu o tom, o lese. No, tak ja tu počúvam kolegov, tak majú šajnu, ale šajnu o tom, ako obhajovať tých, čo rozkrádali tieto lesy. Janko, povedal si, že chceš zabrániť rozkrádaniu, že ti ide o les, že chceš zastaviť kšefty, ktoré boli tu s lesom. A chceš, aby lesy išli pod životné prostredie. Absolútne s tebou súhlasím.
Môžem ti povedať, spomínal si urbár a tuná nám niektorí začali rozprávať o tom, že urbár nepodpísal. No, viete, veľmi veľká časť urbariátov to sú kšeftári. Môžem povedať, tam kde mám ja chalupu, ako sa kšeftuje a čo sa tam robí v urbáre s lesmi, ako sa tam vysekávajú tie lesy. Môžem povedať, že, Janko, ty si hovoril o lesníkoch a môžem povedať, že koľko lesníkov dávalo povolenky na drevo a jeden, a na jednu povolenku odviezli desať, desať fúr. Janko, vieš, treba naozaj hovoriť o tom, že nie životné prostredie sú ekoteroristi, nie alebo lesy, ale ľudia sú zlodeji. Ľudia!
A neviem, či ťa počúvali. Ty si povedal, že chceš, aby lesy išli pod životné prostredie. Tak teraz keď pôjde časť lesov pod životné prostredie, to je zlé, to je problém? Čo myslíš, prečo obhajujú tuná kolegovia z opozície a tvrdia, že sme ekoteroristi, no pretože oni majú tam záujmy. Oni sú tí, ktorí kšeftovali a majú kamarátov, ktorí kšeftujú. Tu nejde o lesy. Tu robia, tu robia, tu klamú ľudí o tom, že akí sú, ako im chceme ubrať pozemky. Figu borovú. Milí Slováci, tu ide o to, že títo ľudia, ktorí to obhajujú, kradli a kradnú a chcú znova kradnúť. Veď drevo išlo hore.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 15:50 - 15:52 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Tak, pán Takáč, tak to bolo úžasné. To bola taká znôška, ospravedlňujem sa za ten výraz, stupidít, že to nie je možné. Vy ste posplietali všetko možné. Vy ste posplietali Plačkovú, vy ste tam splietali, čo, ako budeme voliť, ale povedali ste, že sme partia nevzdelaných ľudí. No toto by naozaj tretiak na základnej škole lepšie povedal ako vy. Vy už nikdy v živote radšej nevystupujte. Vy ste povedali, že čo Matovič povedal o Sulíkovi. Mne veľmi vadí to, že oni majú takýto osobný vzťah, mne to veľmi vadí. Poznám obidvoch a o obidvoch si ja myslím, že sú to čestní ľudia. To si myslím o nich. Spýtali ste sa, ako budeme voliť, poslanci OĽANO, či slobodne? No viete, my na každom klube, keď sa riešia veci, tak naozaj slobodne sa rozhodujeme, ale keď ten váš Fico zavelí, vy sa postavíte, vy idete dopredu, dozadu, vy, Fico povie - tu sa postav za mňa - a vy tam stojíte ako také ovečky, vy ako (povedané so smiechom) hlasujete? Slobodne?
Sulík varil halušky v tričku. No to bola ďalšia stupidita. Počúvajte, smerohlasáci, vy v tričkách kosíte, oriete, vy si robíte (povedané so smiechom), to je čistá katastrofa, čistá. Vy tu rozprávate, že zabudnite, vy tu rozprávate, že zabudnite na to, čo bolo a vy ste tu povyťahoval takú minulosť, čo všetko bolo, to je niečo neuveriteľné.
K tej Plačkovej chcem naozaj povedať, Plačková, vy ste tu spomínali Plačkovú, no ja neviem, či si nepamätáte, že Plačková mala krásnu fotku s Pellegrinim. Ja neviem, či ste zabudli na vášho strapatého, ktorý zásoboval celú vašu zaujímavú kokaínovú skupinku, ktorého chytili v tom Rakúsku, ale Fico to tam povybavoval veľmi krásne. Vy Plačkovú nespomínajte, chlapci, radšej si nos utrite do biela.
Viete, pán Takáč, vy tu rozprávate o tom, ako SMER - sociálna demokracia ide pomáhať. Viete, čo ste pomáhali? Kradnúť a okrádať toto Slovensko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.10.2021 17:10 - 17:10 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcem požiadať plénum Národnej rady, aby odsúdilo správanie poslanca Milana Mazureka, ktorý špehuje a natáča bez povolenia dotknutých osôb poslancov v parlamentnom bufete počas toho, ako jedia a pijú, a potom tieto videá zverejňuje na svojom profile s klamstvom, že poslanci porušujú pandemické opatrenia.
Chcem podotknúť, že v poslaneckom bufete majú všetci pri pití, jedení a fajčení rúška dole, aj koalícia, aj opozícia bez rozdielu, doteraz ich nikto skryte nenatáčal. Chcem navrhnúť, aby plénum odsúdilo mediálne manipulácie poslanca Mazureka, ktoré uverejňuje následne na svojom profile a vystavuje poslancov a ich rodiny mediálnej šikane. V žiadnej reštaurácii či bufete na Slovensku som nevidel, aby sa jedlá a nápoje konzumovali s rúškom na tvári. Žiaden poslanec v histórii Národnej rady Slovenskej republiky tajne nenatáčal na chodbách a bufete, ako to nechutne predviedol Mazurek. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 15:26 - 15:28 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Pán Takáč, od vás ani nečakám nič iné, vy viete len dehonestovať. Samozrejme, že nie vyrábať, ale vyrába sa. Aj, pán Takáč, pán Takáč, vyrába sa aj to, keď opravuje sa priehrada a vyrába sa tam nová, nová, čo ja viem, nová zdvižná zábrana, keď sa vyrábajú nové, nové veci. To je o tom, pán Takáč, ale dehonestovať, to viete.
Pán Takáč, práve naopak, opak je pravdou, vám čo to napísali tí vaši regionálni politici, ktorí, teraz ste to priznali, tí regionálni vaši politici a tí ľudia, ktorí doteraz korumpovali, sa na vás obracajú a to chcú zastaviť. Im vyhovoval ten súčasný stav, ktorý je. Firmy, ktoré tu zarábali obrovské peniaze, tak tie firmy boli naviazané na vás a tie firmy sa teraz na vás obracajú. Toto je to, toto je tá pravda. Toto povedzte občanovi, nie tu, čo tu splietate o budovách.
Pán Zahorčák, ide o to, koncentrovať to podnikové riaditeľstvo a činnosti bližšie k zriaditeľovi, k zriaditeľovi a ostatným partnerským organizáciám, s ktorými SVP úzko spolupracuje. Preboha, ako naozaj si predstavte, že nielen ten home office, ale tam sú dennodenné kontakty a tí ľudia dochádzajú, denne je ten kontakt. Takže sa to logisticky upraví a budú tí ľudia pracovať naozaj v centre. Zostanú tam niektoré činnosti, ktoré tam budú, a tie činnosti budú môcť vykonávať ľudia v tých budovách.
Pán Blcháč, súčasný stav SVP je mimoriadne neefektívny, to naozaj je. Sú štyri povodia a 19 správ. Je tam prebujnená administratíva. Obrovská administratíva, ktorá keď polovica tých ľudí nebude, tak sa nič nestane. A tých 800 robotníkov má pracovať na tých veciach a na tom, čo doteraz robili firmy. Zámerom je urobiť šesť samostatných vodohospodárskych celkov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2021 15:15 - 15:21 hod.

Jozef Pročko Zobrazit prepis
Milé kolegyne, milí kolegovia, o Slovenskom vodohospodárskom podniku, ďalej budem hovoriť iba SVP, historicky rozhodli Mečiar a jeho garnitúra. Konkrétne minister Baco sa rozhodol, že sídlo bude v Banskej Štiavnici. Prečo? No lebo regionálni politici HZDS poprosili Mečiara a ten povedal, ako to za jeho čias bolo, mufti povedal, tu to bude, a tam to bolo.
Hlavný dôvod, prečo sa ide preniesť SVP do Bratislavy, je vzdialenosť od Bratislavy. Ide o zlepšenie logistiky, komunikácie a zníženie nákladov. Slovenský vodohospodársky podnik potrebuje naozaj nových odborníkov, nezaťažených skorumpovanou minulosťou. Je to logický krok, opakujem, logický krok k efektívnejšiemu riadeniu podniku. Je logické, že podnikové riaditeľstvo bude v činnosti bližšie k zriaditeľovi a ostatným partnerským organizáciám, s ktorými Slovenský vodohospodársky podnik úzko spolupracuje na dennej báze. A je logické, logické a s ohľadom aj na množstvo pracovných aktivít v hlavnom meste, kde je problematické sa operatívne zúčastňovať, ak je potrebné prekonať 200-kilometrovú vzdialenosť.
Pána Kršku poveril minister životného prostredia dočasným riadením funkcie do 3. decembra, kedy má prebehnúť na túto pozíciu výberové konanie. Samozrejme, že sa tí, ktorých pán Krška odvoláva, obracajú na svojich smerohlasáckych priateľov, ktorí hľadajú dôvody, ako takýchto ľudí odstaviť. Ale pán Krška je čestný človek a to, čo robí, ako ho ja poznám, ako som sa s ním stretol, ako na mňa pôsobil, veľmi čestne, je človek, ktorý čistí SVP od skorumpovaných úradníkov, ktorí dlhé roky, naozaj dlhé roky korumpovali a robili si z SVP svoj, svoju banku, z ktorej čerpali. Súčasný stav SVP je mimoriadne neefektívny. Sú štyri povodia a 19 správ. Je to prebujnená administratíva. A zámerom je urobiť šesť samostatných vodohospodárskych celkov.
Táto problematika ma veľmi zaujíma, pretože za mnou prišlo asi sedem ľudí z SVP z rôznych odvetví, ktorí mi povedali a ukázali, ako sa neefektívne spolupracovalo, aké zmluvy sa robili. Ja som to, samozrejme, poskytol pánovi ministrovi a ten na základe tohoto konal.
Je pravda, že chce prepustiť, chceme prepustiť 400 ľudí z administratívy, ktorí sú tam naozaj zbytoční a ktorých SMEROHLAS tam zabetónoval, všetci dobre vieme prečo. Ale je treba povedať, že zároveň sa ide zamestnať 800, a ja chcem konkrétne Slovákom povedať, 800 robotníkov, ktorí budú pracovať pre SVP, ktorí budú zamestnaní a budú môcť vykonávať činnosti, ktoré doteraz vykonávali firmy na základe zmlúv. A tie zmluvy boli na základe dodatkov tak neefektívne, toľkokrát boli prehodnocované, SVP na týchto zmluvách absolútne prerábala. Štátna pokladnica prichádzala o obrovské peniaze na takýchto zmluvách. To znamená, 800 robotníkov bude pracovať priamo v závode a bude vyrábať a pracovať pre tento štát priamo. Nie na základe nejakých biznismenov, ktorých SMEROHLAS si tam dosadil.
Viete, roky sa tu rozprávalo o odbyrokratizovaní verejnej správy, o tom, že poďme dať zbytočných úradníkov preč. No a teraz, keď to robíme, teraz, keď sa ide zefektívniť naozaj, že sa premiestni sídlo do Bratislavy a tým sa ušetria obrovské peniaze a naozaj odbyrokratizujeme zbytočnú, zbytočnú verejnú správu, ktorá je prebujnená a skorumpovaná, tak zrazu je to problém. Zrazu je to obrovský problém.
V súčasnosti 80 % zamestnancov musí dochádzať do Banskej Štiavnice, a to sú najmä ľudia z Bratislavy, Trnavy či Nitry. To sú stovky kilometrov. A týmto ľuďom SVP prepláca ubytovanie, prepláca im cestu, čo tiež predstavuje obrovské finančné prostriedky. Toto presunutie nie je, ako tu spomínal, neviem, či ste to vy spomínali, že niekto sa ide nabaliť a niekto si ide ukradnúť budovy. To vôbec nie je pravda. Práve naopak, v tých budovách zostanú zamestnanci, lebo sa tam vytvorí, vytvoria sa tam činnosti, zostane tam zhruba 25 až 30 ľudí, ktorí budú ďalej pracovať na činnostiach, ktoré nemusia byť centralizované v Bratislave.
Na záver len chcem povedať, že to, čo robí terajšie vedenie SVP, dočasne nominované, je čestná práca. Je to práca pre to, aby sa naozaj to, čo tu bolo, odstránilo a aby sa zabyrokratizovaná verejná správa konečne stala efektívnou.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 11:57 - 11:59 hod.

Jozef Pročko