Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

15.7.2020 o 14:43 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:50 - 17:52 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začal by som odzadu.
Vy veľmi dobre viete, poznáte ma už za ten čas, že ja vo svojom prejave často používam hyperboly a zveličovanie a týmto som chcel povedať, že nie vy priamo ste zodpovední za smrť týchto mladých ľudí, ale vy ste boli spolutvorcami toho systému, ktorý to umožnil. A aj dnešné súdne pojednávanie, kde už zazneli aj záverečné veci, aj bol navrhnutý trest v tejto vražde, o tom svedčia.
Pokiaľ ide o problémy predstaviteľov tejto vládnej koalície so svojím vzdelaním a so svojimi diplomovými a inými prácami, chcem pripomenúť, že ani vy v SMER-e nie ste úplne čistí, pretože však pani Zmajkovičová bola tiež usvedčená plagiátorka. Dokonca aj o pánovi Richterovi sa hovorilo, že má problém so svojou bakalárskou prácou. Vtedy to však nikto asi nejak veľmi neskúmal.
Ja neviem, pán Tomáš, vy asi robíte zadarmo, keď mne vyčítate môj plat.
A nakoniec som si nechal vás, pán Saloň. Vy veľmi dobre viete, že ako sme my citliví na provokácie a ten návrh pána Kotlebu smeroval absolútne k provokácii a bola to vyslovene provokácia nás 4. júna. Takže mi nehovorte, prosím vás, tu bludy.
A pokiaľ ide o to, ja som zo sály neodišiel, nebol som v nej prítomný a som sa vrátil po. (Reakcia z pléna.) Áno, po, áno, je to tak, je to tak. Čiže ja na provokácie reagovať nebudem a kľudne si môžte pozrieť moju prítomnosť na ostatných dňoch, kedy sa hymna v tomto parlamente hrá.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.7.2020 17:37 - 17:43 hod.

Juraj Gyimesi
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:19 - 16:21 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, verím vám, že sedieť v opozícii po 12 rokoch je mrzuté a frustrujúce. A fakt verím, že príhovor pána premiéra videli všetci, pretože také zrkadlo, aké nastavil on vám vo svojom prejave, sa len tak nevidí. A ja si myslím, že z vašej strany to bolo ťažké počúvať.
Pokiaľ ide o signály, ktoré tvrdíte, aké on vysiela, tak vysiela tie signály, že táto krajina ide k lepšiemu. Ide z toho marazmu, do ktorej (ktorého, pozn. red.) ste ho vy dostali, ide von. A ja si myslím, že táto vláda bude jedna z najúspešnejších vôbec. (Reakcie z pléna.)
Pokiaľ, pokiaľ, pokiaľ sa jedná o podvody na voličoch, ktoré ste spomínali. Spomeňte si, prosím vás, na vaše sľuby o diaľnici do Košíc do roku 2010. Spomeňte si na trináste dôchodky, ktoré ste sľubovali dôchodcom v roku 2010. Schválili ste ich len ako volebné PR minulý rok, alebo proste toho roku v marci. Ďalej. Sľubovali ste ľuďom istoty a istoty dosiahli len kategória náš človek.
Takže toto sú veci, o ktorých by sme mali hovoriť, a nie tieto bludy, o ktorých sa tu bavíme vlastne celý deň.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 14:59 - 15:01 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ja by som najprv chcel reagovať na pána podpredsedu. Ja som nekritizoval, ja som len poukazoval na rozdiely v tom, ako sa k problému diplomovej práce pána predsedu Národnej rady stavali médiá, ako sa k tomu stavajú dnes. Napr. za všetky asi by som odcitoval jeden, jeden nadpis článku z Denníka N, že Kollár..., vlastne "Gröhling nie je Kollár". Ale ešte raz. Ja som hovoril o, o tom, o tom rozdielnom kilometri, ktorým, ktorým merajú, merajú určité médiá konzervatívnych a liberálnych poslancov alebo politikov. To je zjavný fakt, že tie mainstreamové médiá sú nastavené liberálne, to si nebudeme klamať je to proste tak. Chvalabohu, že väčšinový, väčšinový názor občanov Slovenskej republiky je konzervatívny, a toto odzrkadľuje zloženie tohto parlamentu a ja verím, že v tejto, v tomto trende my budeme ďalej pokračovať.
A zároveň sa chcem všetkým kolegom, chcem poďakovať za ich faktické poznámky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.7.2020 14:43 - 14:51 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som do tejto debaty o interrupciách vniesol aj jeden iný rozmer alebo diskusiu o rozmere, ktorý táto debata naplno odhalila, a to, že každý poslanec Národnej rady alebo každý človek, ktorý má iný ako mainstreamový názor, je označovaný za tmára, za katoliban, za človeka spiatočníka, ktorý chce vrátiť Slovenskú republiku do stredoveku. Dovoľte mi, aby som všetky tieto úvahy odmietol.
Ja som toho najväčším dôkazom, že to takto nie je, pretože ja do kostola nechodím, ja sa modliť neviem, ja dokonca nepoznám ani Otčenáš, žijem promiskuitným životom, takže nie som skutočne nejakým etalónom katolicizmu na Slovensku, napriek tomu tieto zákony ja podporujem. Osobne považujem hodnotu životu za tú najdôležitejšiu, akú máme, a považujem ju za najdôležitejšiu nielen z toho titulu, že ten život, ktorý žijeme, je darom od Boha, ale je to darom od prírody a darom našich rodičov, ktorí sa rozhodli, že nás nezabijú.
A to, čo je najpodstatnejšie, je asi, asi to, že najväčší odporcovia toho sú tí poslanci alebo tie médiá, ktoré sami seba označujú za liberálnych, a to napriek tomu, že liberalizmus sám seba označuje ako, ako zmierlivý, zhovievavý a tolerantný k iným názorom, k iným ideám, iným ideológiám, a dnes vidíme, že je to úplne opačne. Dnes sú to oni, ktorí pranierujú nás, ktorí máme iný názor. Argumentujú napríklad aj nejakým prieskumom verejnej mienky, ktorý sa objavil, myslím, že včera alebo dnes ráno, že drvivá väčšina obyvateľov Slovenskej republiky odmieta interrupcie. Toto je len jeden prieskum verejnej mienky, ktorý ja nepovažujem za relevantný, ale za relevantné považujem zloženie tejto Národnej rady, ktorá je absolútnym odrazom nálad v tejto spoločnosti, pretože tieto nálady boli prejavené v parlamentných voľbách. A keď tento parlament je konzervatívny, tak si myslím, že aj veľká väčšina Slovenskej republiky je tiež konzervatívna. Toto je zrkadlo nálad spoločnosti, a nie jeden prieskum, ktorý eventuálne mohol byť aj zmanipulovaný, nevieme, ani koho sa pýtali a čo sa pýtali.
Dovoľte mi, aby som sa ohradil voči tvrdeniam, ktoré tu napríklad prezentoval aj pán, pán kolega Žiak na adresu pána Kuffu. Ja sa ho nezastávam, ale si myslím, že toto do Národnej rady nepatrí, a najmä nie pri takejto citlivej otázke. Napriek tomu, že to, že povedal to, čo povedal, si myslím, že to nebolo úprimné, pretože to čítal, nešlo to z neho plynulým prejavom, ale si myslím, že okrem toho, že ho chcel uraziť, chcel na seba len stiahnuť pozornosť a si myslím, že sa mu to ani tak veľmi nepodarilo.
Pokiaľ ide o samotnú debatu o interrupciách, liberálni poslanci sa kryjú tým, že sa, že ideme rozhodovať o materniciach žien, že ideme rozhodovať o ženách, ale z tejto debaty vynechávajú otcov, pretože dieťa v tom lone tej ženy sa nezjaví samo, ale tak na príčine sú obaja rodičia. A kde je tu debata o otcoch? Prečo sú vynechaní z tejto debaty otcovia, ktorí do toho nemôžu povedať absolútne nič. Proste žena sa môže rozhodnúť zabiť svoje dieťa, tak ho zabije. Dozvedeli sme sa od pani poslankyne Cigánikovej, ja sa jej nechcem dotknúť, ale ja som musel vstať a odísť z tejto sály, keď hovorila, že dieťa 12-týždňové v lone matky nie je dieťaťom, je to len plodom, necíti, nemá nervovú sústavu, takže môže byť zabité. Dovoľte mi odsúdiť tieto, tieto debaty.
Pokiaľ ide o liberalizmus ako taký, ja som prekvapený, pretože práve oni by mali byť tí, ktorí chránia a bránia slobodu, slobodu slova a slobodu prejavu, a keď sa jedná o slobodu bytia, tak sú automaticky proti. A toto mi nejde do hlavy, pretože my, ktorí sme označovaní za tmárov a za konzervatívnych poslancov, tak my by sme mali byť tí, ktorí sú extrémisti, a ja si myslím, že je to, že dnes sa aj v médiách, aj všade inde pertraktuje alebo preferuje liberálny extrémizmus, povedzme si to na rovinu, pretože to, čo sa spustilo napríklad na hlavu našej kolegyne poslankyne Záborskej, to je až nechutné. Ja si pani poslankyňu Záborskú mimoriadne vážim a aj chcem touto cestou aj pogratulovať k titulu, ktorý získala nedávno, a to homofób roka. Bodaj by takýchto homofóbov bolo v našej republike aspoň 5 mil., potom by sme boli asi niekde úplne, úplne inde.
Dvojaký kilometer médií vidím aj napríklad v tomto probléme, ktorý mal pán predseda Národnej rady so svojou diplomovou prácou, bol doslova lynčovaný nimi. Bol lynčovaný aj koaličnými poslancami zo strán, ktoré sa tvária ako liberálne. Dnes, keď takýto istý problém má ich minister, všetci sú ticho. Nie sú tlačovky, nie sú výzvy na odstúpenie, nie je nič, to je v poriadku, pretože je to minister z liberálnej strany. Prepáčte mi, ja to vidím takto, čítam to takto a cítim to takto.
Dovoľte mi, aby som adresoval aj niekoľko slov našim poslancom z..., z hnutia OĽANO. Ja by som vás všetkých chcel poprosiť, aby ste sa takisto ako ja nebáli vyjadriť svoj názor, pretože viem, že je tu nás dosť, ktorí tento návrh, ktorý teraz prejednávame, chce podporiť, aby sa nebáli médií, aby sa nebáli výstupov na ich adresu a aby hlasovali skutočne podľa svojho presvedčenia, a to je to isté, ktoré mám aj aj, a to, že život treba chrániť od počiatku. A ja si myslím, že naši koaliční partneri z liberálnych strán si budú ctiť našu slobodu hlasovať a budú si ctiť ich právo byť solidárny.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 16:31 - 16:33 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegyne, kolegovia, okrem toho, že podporujem tento návrh zákona, by som chcel upozorniť aj na možnú kolíziu dvoch zákonov, a to konkrétne tohto, kde v § 305c prvá veta znie: "Kto organizuje zápas medzi zvieratami, na tento účel štve zviera proti zvieraťu, cvičí zviera na inom zvierati v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku veterinárnej starostlivosti", sa domnievam, že môže byť v rozpore s § 60a zákona o poľovníctve. Tento paragraf pojednáva o poľovníckej kynológii, kde citujem v ods 3: "Na zabezpečenie ochrany zveri, riadneho poľovníckeho hospodárenia, lovu zveri, dohľadania ulovenej a postrieľanej zveri, záchranu zveri a vajec v čase zberu poľnohospodárskych plodín a živelných udalostí je užívateľ poľovného revíru povinný zabezpečiť poľovne upotrebiteľných psov s predpísanou kvalifikáciou."
Túto kvalifikáciu, vlastne túto predpísanú kvalifikáciu získavajú na skúškach poľovníckej upotrebiteľnosti, napríklad brlohárskych skúškach, farbiarskych skúškach alebo jesenných skúškach stavačov, kde nevyhnutne dochádza ku kontaktu so zverou. Preto by som v druhom čítaní tieto paragrafy si rád ešte raz prešiel a, aj s predkladateľmi, aby nedochádzalo k tomu, že sa tieto dva zákony dostanú do kolízie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.7.2020 13:43 - 13:44 hod.

Juraj Gyimesi
Pán predsedajúci, prosím, aby ste o tomto zákone dali hlasovať v utorok o sedemnástej hodine, aby ste dali potom hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku, aby bol prerokovaný tento návrh zákona v druhom čítaní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.7.2020 13:41 - 13:43 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja ako spravodajca tohto zákona by som ešte chcel tiež niekoľko viet k tejto diskusii.
Stotožňujem sa viac-menej s názorom pána kolegu Dostála, že ak, keď, ak chceme regulovať práva a povinnosti osôb, to skutočne môžme robiť len všeobecne záväzným nariadením. Len v tomto prípade by som chcel upozorniť aj na to riziko, ktoré je bežne prítomné v každej jednej obci, v každom jednom meste na Slovensku, že, a to, že obce nedokážu prijímať všeobecne záväzné nariadenia, ktoré sú plne kompatibilné so zákonom. Riešia tam veci, ktoré, ktoré jednoducho im neprináležia a sú potom predmetom prokurátorského opatrenia. Čiže ak aj ministerstvo financií myslí vážne tento boj s hazardom, čo si myslím, že, že ho berie vážne, tak by bolo asi veľmi vhodné, ak by vydalo akýsi, akýsi, akési vzorové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by mohli obce používať.
Snáď len toľko k tejto debate a ja sa teším na, na druhé čítanie, teším sa na, na ďalšie debaty a to, čo vidím teraz, keď prerokúvame tento zákon, že je tu taký, taký všeobecný konsenzus, že tento zákon by mal byť prijatý, tak ja si osobne myslím, že bude. Uvidíme, v akej podobe a nakoľko bude reštriktívny.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10.7.2020 11:58 - 12:01 hod.

Juraj Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, ja by som ešte do tejto debaty chcel vniesť jeden iný rozmer. Myslím, že Števo Kuffa tu spomínal podporný list od únie miest, ktorý nám, nám drží palce a žiada nás, aby sme ten hazard na Slovensku trošku viac regulovali a ho pritvrdili. Ale v tejto súvislosti by som chcel spomenúť aj jeden list od Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý tvrdí presne opak, že situácia na trhu je momentálne vynikajúca, máme to všetko nechať tak, nechajte tie petície, pretože – a dobre ma počujete –, pretože príjmy rozpočtu obcí.
Tak na základe tohoto by som chcel odkázať tomu, kto ten list písal, že toto je judášsky groš do rozpočtu obce, ktorý prichádza z hazardu a ktorý prichádza z nešťastia ľudí. A som absolútne za to, aby sa najmä tieto krčmové hazardné automaty, aby vymizli, a toto môžme docieliť jedným jediným spôsobom a to je ten, ktorý spomínal aj pán predseda Národnej rady, a to tvrdou reguláciou podmienok, tak ako je to napríklad aj v susednom Maďarsku. Tam v dedinskej krčme automat nenájdete. Tam sú na základe licencií vydaných štátom, veľmi tvrdo regulovaných, na určitých miestach. Regulovaný je aj počet týchto hazardných, respektíve týchto herní, sú to luxusné herne, do ktorých tí najchudobnejší nechodia, a majú s tým vynikajúce skúsenosti.
Ja si tiež osobne myslím, že ten najväčší problém s týmito herňami je v malých dedinách alebo v malých mestách, kde sa roja ako, alebo rastú ako huby po daždi a nie je možné ich vykynožiť. Moja osobná skúsenosť z mesta Veľké Kapušany je presne taká istá. My sme tiež chceli hazard zakázať, no tá loby v malom desaťtisícovom meste, tam bolo vtedy päť herní, nechcem tvrdiť, že zmanipulovala, ale presvedčila argumentačne poslancov, ktorí to jednoducho neschválili.
V tejto súvislosti by sme mohli snáď zauvažovať aj nad tým, aby sme, aby sme tú reguláciu hazardu v tomto prvom kroku neriešili všeobecným záväzným nariadením obce, ktoré sa prijíma trojpätinovou väčšinou prítomných poslancov, ale obyčajným uznesením. Ešte toto je jedna z ciest, kde by sme vedeli viac rozviazať ruky, ale čisto je to len návrh de lege ferenda, aby sme sa o tom, aby sme sa o tom bavili.
Pokiaľ táto debata bude spieť k tomu, že budeme tento hazard regulovať spôsobom, aký je v Maďarsku, tak sa hlásim do tejto debaty obidvoma rukami, podporujem to v maximálnej možnej miere. A ja si myslím, že v tomto parlamente je dnes taká sila, ktorú žiadna hazardná loby jednoducho neprebije. Tento návrh, to je taká moja záverečná myšlienka, tento návrh by pomohol aj v tom, že; pretože v Maďarsku sa tieto, títo hazardní hráči presunuli na, do pohraničia, napríklad do Slovenského Nového Mesta, kde si postavili novú herňu, tak toto by sme eliminovali tým, že v Maďarsku nemôžu, u nás by nemohli, na Ukrajinu nepôjdu, tak jedine môžu ísť do Čiech. Čiže týmto by sme to my vybavili, by sme boli taký ostrovček bez hazardu.
Obávam sa, ak by sme išli cestou úplného zrušenia hazardu, či by to nebol protiústavný krok, je to, je to na debatu aj pre ústavných právnikov, ale myšlienku podporujem všetkými desiatimi.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10.7.2020 11:09 - 11:10 hod.

Juraj Gyimesi