Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

29.9.2020 o 11:20 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 22.10.2020 15:10 - 15:12 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako navrhnutému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní vládneho návrhu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, tlač 301, v druhom čítaní.
Výbor pre kultúru a médiá ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov.
Národná rada uznesením č. 353 z 22. októbra 2020 rozhodla o tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní a pridelila ho na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet a výboru pre kultúru a médiá.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a v stanoviskách poslancov odporúča Národnej rade uvedený návrh zákona schváliť.
O pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch uvedených v IV. časti tejto spoločnej správy gestorský výbor odporúča hlasovať spoločne o bodoch 1 až 12 s odporúčaním schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením č. 68 z 22. októbra 2020.
Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a poveril ma, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov.
Pán predseda, teda pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.10.2020 11:19 - 11:19 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Ja by som chcel poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, aby sme si urobili schôdzu o 13.00 hod. nakoľko musíme rokovať po skončení rokovania ústavnoprávneho výboru a výboru pre financie a rozpočet. Takže o 13.00 hod. v našej miestnosti, teda číslo neviem (povedané so smiechom), v našej miestnosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 21.10.2020 16:22 - 16:23 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady rozhodnutím č. 298 z 13. októbra 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o uvedenom vládnom návrhu zákona (tlač 300) na prerokovanie Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu.
Výbor pre kultúru a médiá prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na 18. schôdzi dňa 20. októbra 2020. Uznesením č. 63 z 20. októbra 2020 odporúčal Národnej rade návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o uvedenom vládnom návrhu zákona schváliť.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 16:04 - 16:06 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Kotleba, hovorili ste, že vás niekto zosmiešňoval. Ale verte mi, vás nemusí nikto zosmiešňovať. S tým rúškom pod nosom to robíte aj sami. Vy ste donedávna hovorili, že pri testovaní sa aplikuje nejaký mikročip do mozgu, ale keďže ste boli na testoch, tak ja teraz neviem, že či ste si ten prejav, ktorý ste tu písali, či ste si ho pripravili sami, alebo či vás už teda niekto, ovláda niekto cez ten mikročip. Možno by ste mi to potom, by ste nám to mohli nabudúce povedať.
Ja rozumiem, že teraz si to nejakým spôsobom užívate, pretože sa vylaďuje zákon tak, aby všetko bolo s právnym poriadkom. Okamžite tak máte pocit, že vlastne všetky opatrenia, ktoré boli zavedené, boli vlastne protiprávne a zbytočné. Hrozia súdne procesy a podobne. Dookola spochybňujete celú pandémiu iba preto, že potrebujete osloviť tých pár percent ľudí, ktorí tomu veria, a na nich sa nejakým spôsobom fokusujete.
Na druhej strane sme tu my. Napriek tomu, že zákony neboli na takýto stav pripravené, začali sme konať. Namiesto tárania bludov sme izolovali ľudí prichádzajúcich zo zahraničia, pretože 100 zo 100 epidemiológov vie, že vírus sa prináša spoza hraníc. Urobili sme to napriek tomu, že nám ľudia nadávali a bude nás to stáť podporu mnohých voličov. Ale prvú vlnu koronakrízy sme zvládli medzi najlepšími v Európe.
Táto vláda má – na rozdiel od vás, páni z ĽSNS – odvahu. My sme v najťažšej chvíli nepovedali ľuďom, že nevieme robiť s počítačom alebo že 14 a 88 sú aj cenovky v obchodoch. Ja si naozaj neviem predstaviť, ako by ste vy robili ťažké rozhodnutia, keď v zložitých momentoch, prepáčte za výraz, pustíte do gatí. My sme pripravení to schytať, ale viete, prečo sme to všetko urobili? Pretože chránime a budeme chrániť zdravie a životy ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.9.2020 11:20 - 11:20 hod.

Kristián Čekovský
To sú návrhy toto.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nech sa páči.

Čekovský, Kristián, poslanec NR SR
Ja by som chcel poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, Mali sme mať výbor o 12.00 hod. a musíme ho presunúť na 12.30 hod., takže chcem poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, aby sa zúčastnili potom výboru, ktorý sa začne o 12.30 hod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 15:42 - 15:44 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Keď ste už načali o tom, že čo je marketing, čo je program a tak ďalej, ja som sa snažil teraz dopátrať nejakého politického programu vašej strany, v ktorom je tak 9,5 boda, a to je tak všetko, s čím vy sa snažíte nejakým spôsobom asi už zopár rokov oslovovať svojich voličov, ale keď vám to berú, tak vám to berú. Ja si myslím, že ešte aj z tých deväť by sme to vedeli zoškrtať tak možno na tri, a to je pár hoaxov, očkovanie a ešte Rómovia a to je tak všetko, čo točíte asi, odkedy na tejto politickej scéne ste.
Čo sa týka fondu vzájomnej pomoci, kritizujete nástroj, ktorým reálne pomáhame ľuďom, ktorých sa nedotkli alebo ktorých nezachytili rôzne sociálne opatrenia. Nuž, my sme tu dvanásť rokov sociálny štát nebudovali a tieto pravidlá nenastavovali, ale ak sa našli ľudia, ktorí reálne tú pomoc potrebujú, je ich slobodným rozhodnutím, či sa rozhodnú ten svoj príbeh na tú stránku dať, či budú cez ten, cez ten web hľadať ľudí, ktorí im budú prispievať, ale štát im hneď prispeje nejakú sumu. To je to, čo my robíme.
To, čo robíte vy; a keďže hovoríte, že toto je cynický nástroj, tak ja sa teda pýtam, čo robíte vy, keď sa fotíte s hendikepovanými ľuďmi, ktorým odovzdávate šeky so sumou, kde vám do 1 500 eur chýba dvanásť eur, čo nápadne pripomína fašistickú symboliku, symboliku ľudí, ktorí vraždili hendikepovaných ľudí. Tak ja sa pýtam, čo je cynické. Je to hanba, pán Mazurek!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.9.2020 11:09 - 11:09 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem. Dovolil by som si informovať, že od dvanástej sa uskutoční zasadnutie výboru pre kultúru a médiá v miestnosti č. 30, takže potom poprosím členov výboru, aby sa zúčastnili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.9.2020 11:03 - 11:04 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne, pán predseda. Bol by som rád, keby sme pokračovali v rokovaní a v hlasovaní iba v prípade, ak budú mať všetci poslanci nasadené rúška. Ďakujem, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.9.2020 13:10 - 13:13 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak asi veľmi v skratke. Ja som dnes tu už hovoril raz o televíziách a rádiách a s ich vysielaním súvisí aj druhý návrh zákona, resp. novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorým teda navrhujem doplniť tento zákon, a to konkrétne, a to konkrétne tak, aby voľbe tu v pléne, voľbe členov Rady pre vysielanie a retransmisiu predchádzalo verejné vypočutie na výbore pre kultúru a médiá.
A tie dôvody sú veľmi jednoduché. Väčšie aj menšie televízie a rádiá podliehajú kontrole Rady pre vysielanie a retransmisiu, tá dohliada na dodržiavanie zákona v oblasti vysielania, prijíma podnety od občanov na obsah a formu vysielania a posudzuje, či napríklad nedošlo k porušeniu objektivity v spravodajstve a podobne. Známe je najmä udeľovanie pokút za rôzne prešľapy vysielateľov, či už za zlé označovanie programov podľa vekovej hranice, alebo nadmerné vysielanie reklamy a podobne. Za tieto pochybenia udeľuje rádiám a televíziám pokuty.
V minulosti sme však boli svedkami rôznych pochybných rozhodnutí tohto orgánu, a to aj voči novinárom najmä pri posudzovaní ich príspevkov. Nie je sa čo čudovať, keďže voľba členov je politická, v rade sedia aj také kádre, ako napríklad pán Pavol Holeštiak, ktorý je sympatizantom Jozefa Tisa, alebo pán Milan Blaha, bývalý komunista, ktorý písal v prospech bývalého režimu a po ´89. zasa v prospech Mečiara či Fica. Ak chceme kvalitné a nezávislé médiá, potrebujeme aj kvalitný a najmä odborný kontrolný orgán.
V rade pre vysielanie musia sedieť odborníci, ktorí rozhodnú na základe zákona, a nie ideológovia, ktorí rozhodujú podľa vlastných dojmov.
Do výberu teda treba viac zapojiť verejnosť jednoduchou úpravou zákona, preto zavedieme verejné vypočutia kandidátov na výbore pre kultúru a médiá, ktoré budú aj prenášané cez internet, a až po híringu, ktorý budú môcť sledovať všetci občania, bude nasledovať voľba v pléne Národnej rady.
Najbližšia voľba členov Rady pre vysielanie a retransmisiu nás čaká už v najbližších týždňoch, keďže v decembri končia v rade dvaja členovia a v januári, alebo teda dve členky, aby som bol presný, a v januári končí jeden člen. Tým pádom v najbližších týždňoch bude aj vyhlásená voľba a následne aj verejné, verejné vypočutia, v decembri, predpokladám, aj voľba.
Veríme, že aj takto sa nám podarí dosiahnuť, aby do kontrolného orgánu boli zvolení experti, vďaka ktorým budú mať novinári a médiá väčšiu právnu istotu a mohli svoju prácu robiť slobodnejšie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2020 11:11 - 11:16 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja budem možno trošku stručnejší, pretože väčšina vecí už bola povedaná, ale v zásade pointa tohto návrhu je tá, že jednoducho chceme nastoliť spravodlivosť.
Počas parlamentných a prezidentských volieb môžu celoplošné televízie a rádiá vysielať politickú reklamu a v čase menších volieb do samospráv nemôžu takúto reklamu vysielať menšie lokálne a regionálne rádiá a televízie. Čiže ten cieľ je naozaj jednoduchý, zaviesť férové podmienky pre všetkých. Nemôže byť menším televíziám a rádiám zakazované niečo, čo iní majú dovolené, my im tieto bariéry odstraňujeme.
No zároveň treba povedať, že sa budú riadiť rovnakými podmienkami ako celoštátne rádiá a televízie pri vysielaní, napríklad na veľké parlamentné alebo prezidentské voľby, to znamená, že budú platiť pre nich rovnaké pravidlá, napríklad časové obmedzenia, kedy reklamu môžu vysielať, v akých, v akých objemoch a koľko dní pred voľbami naozaj tak, aby neobťažovali ľudí veľkým množstvom reklamy. To znamená, že pre kandidátov vznikne nová forma priestoru, kde sa môžu propagovať, čím chceme dosiahnuť aj to, aby neboli odkázaní výlučne na bilbordy a letáčiky, ktoré zaplavili obce a mestá a naozaj často vytvárajú veľký vizuálny smog.
Treba zdôrazniť aj to, že v čase predvolebnej kampane nič neobmedzuje napríklad bilbordové spoločnosti v tom, koľko, komu a za koľko budú prenajímať svoje plochy. Naopak, elektronické médiá podliehajú pomerne prísnej regulácii, je to trochu aj pochopiteľné, pretože ten ich vplyv na, na recipientov, to znamená sledovateľov, divákov a poslucháčov, je, je vyšší, ale myslím si, že tieto bilbordové spoločnosti môžu naozaj predávať a ponúkať a prenajímať svoje plochy v podstate na, bez, bez akýchkoľvek obmedzení.
To znamená, čo sa týka objemu reklamy, reguláciu nemeníme, avšak je nepochopiteľné, že časť týchto médií je úplne postavená mimo toho, aby mohla akúkoľvek politickú reklamu vôbec vysielať. Okrem toho ide o podporu lokálnych médií, teda slovenských firiem, ktoré sídlia v obciach a mestách.
Prečo to hovorím? Pretože veľká časť politickej reklamy sa počas ostatných volieb presunula na sociálne siete a kam odchádzajú, čím do zahraničia odchádzajú státisíce eur. Veľa kandidátov svoje videá a potom na tých sociálnych sieťach cieli na konkrétny región, na konkrétne mesto alebo obec, aby naozaj oslovili tých svojich ľudí, voličov, a pritom majú povedzme v tých svojich mestách televízie a rádiá, kam by mohli časť týchto svojich, týchto svojich píárových nejakých príspevkov dať a zároveň tieto rádiá podporiť a tieto médiá podporiť, avšak doteraz tak nemohli urobiť.
To znamená, je mi jasné, že ten trend takého nárastu sociálnych sietí a aj tej politickej reklamy bude pokračovať a nezastavíme to, ale naozaj budeme radi, ak aspoň časť financií počas politických kampaní nasmerujeme priamo do regionálnych televízií a rádií. Čím viac peňazí budú mať, tým viac si môžu dovoliť zamestnať redaktorov, moderátorov, školiť mladých ľudí, mladých žurnalistov a poskytovať im miesto pre ich prax a prípadne aj prácu.
Ako vyštudovaný žurnalista môžem povedať, že naozaj dnes je trochu problém povedzme vrátiť sa do svojho rodného regiónu a, a hľadať si tam prácu, pretože tie pracovné podmienky nie sú, alebo teda ponuky nie sú tak široké práve v tejto oblasti. Aj keď, samozrejme, trochu sú, ale, ale naozaj tých, tých miest je tam veľmi málo.
Preto verím, že takáto úprava pomôže aj k rozvoju novinárčiny na lokálnej úrovni. A myslím si, že aj toto je signál, že v najbližších mesiacoch a rokoch pôjdeme cestou či už ochrany novinárov, ale aj pomoci a zjednodušovania fungovania mediálneho prostredia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis