Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

12.1.2021 o 18:26 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 18:46 - 18:48 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zareagujem asi všeobecne na poslanecký klub ĽSNS, lebo ono je v podstate jedno, že na koho konkrétne by som reagoval z tých, čo rečnili.
A, ale začnem pánom Kotlebom, no, to, čo ste zdieľate a šírite, je dôkazom, že neviete čítať s porozumením, ale vaša faktická poznámka na moje vystúpenie je, že ani počúvať. A skúsili ste ten vtip s pandami, tak keď môžem poprosiť kolegov, keby ste trošku dopriali pánovi Kotlebovi, aspoň sa trošku zasmiali, hahaha, dobre.
A ja vám prečítam napríklad niečo o pande červenej, ony majú takú, takú nepríjemnú ochranársku silu, ktorú využívajú proti nepriateľovi, ak sa cítia v nebezpečenstve, nadvihnú chvost a pustia nepríjemný zápach (smiech v sále), ktorý, ktorý odoženie snáď každého. Ak to nefunguje, vytasia svoje dlhé pazúry a začnú bojovať, sú naozaj veľmi vytrvalé, dokážu o svoje teritórium zabojovať a veľmi rady sa počas dňa povaľujú na konároch a opaľujú sa.
To je presne to, čo som pred chvíľou hovoril, že vy vlastne dnes celý deň tu nič nerobíte za tie peniaze, ktoré poberáte, šírite dezinformácie a doslova vháňate ľudí na nemocničné lôžka a na pľúcne ventilátory a beriete za to tak, ako tu sedíte, 12, či koľko vás je, 10 ľudí, 60-tisíc eur mesačne (reakcia z pléna), 14, pardon, 60-tisíc eur mesačne dostávate za túto robotu. To je parazitovanie, to je skutočné parazitovanie. A potom sa tu ešte cynicky vo svojich rozpravách, cynicky ďakujete lekárom, akú úžasnú prácu robia, a potom ďalej šírite bludy, ktoré viac a viac tých ľudí doháňajú do nemocníc. To je skutočne otrasné.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.1.2021 18:26 - 18:36 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, v minulosti bolo zvykom, že vláda mala v opozícii tzv. tieňovú vládu, tieňových ministrov a podobne. Tak ako to tu dnes sledujem, tak mám pocit, že sa tu dnes zišla tieňová pandemická komisia plná epidemiológov a infektológov, akými sú Marian Kotleba, Milan Mazurek alebo pán Schlosár. Zaujímavé, že doteraz ste neurobili žiadnu nejakú tlačovku s nejakými konkrétnymi opatreniami alebo nariadeniami, aby ste možno boli následne podrobení aj nejakej teda odbornej debate a diskusii. Ale k tomu sa ešte dostanem.
Naša krajina prežíva mimoriadne náročné obdobie. Nie sme v tom sami. Celý svet prežíva mimoriadne náročné obdobia a je tomu presne rok. Za ten čas zomrelo vo svete viac ako 2 mil. ľudí, na Slovensku vyše 3 000. Za každým človekom je príbeh otca, matky, dieťaťa, úžasných priateľov, ľudí, je to obrovská tragédia.
COVID obmedzuje životy ľudí. Je to tak, my si to plne uvedomujeme. Obmedzuje aj nás. Všetky opatrenia a nariadenia, ktorými sa vláda snaží ochrániť každý ďalší život, si nevymýšľa len tak z dlhej chvíle. Naopak, zámer a cieľ je jednoznačný, čo najlepšie a najefektívnejšie ochrániť zdravie a životy ľudí. Zatváranie prevádzok, hraníc, obmedzovanie kontaktov, dezinfekcie či nosenie nejakých ochranných masiek, to nie sú výmysly týchto dní alebo týždňov, alebo mesiacov. Podobne bojujú ľudia proti epidémiám už stovky rokov, pretože vedia, že toto sú najefektívnejšie spôsoby, ako ochrániť zdravie a životy ľudí. Stovky rokov. Úplne rovnakým spôsobom a do toho sa pridáva najmodernejšie teda výdobytky zdravotníctva, technológie, vakcíny, očkovanie, antibiotiká a podobne.
Rozumieme únave ľudí. Verte, že sa cítime podobne. Netreba však zabúdať, že úplne iný level únavy prežívajú lekári či zdravotné sestry v preplnených nemocniciach. Nemocnice v tejto chvíli potrebujú lekárov, lieky, zdravotnícky materiál a peniaze. Na to, aby toto všetko mohli dostať a pravidelne dostávať, je nevyhnutné, aby v krajine platil núdzový stav. Zvlášť dnes, keď zažívame vrchol druhej vlny pandémie. To je prístup vlády a koaličných strán.
Pozrime sa ale na druhú stranu, čo znamená pandémia pre niektorých ľudí, ktorí tu dnes sedia. Dámy a páni, to je niečo otrasné. Kým vláda a koalícia zodpovedne bojuje proti nepriateľovi, ktorý si nevyberá a zabíja, tak konkrétni politici, ľudia, ktorí sedia v rovnakých parlamentných ľaviciach ako my, robia to najhoršie, čo môžu, spochybňujú, šíria dezinformácie a zvyšujú tak počty infikovaných, čím majú na svedomí nejednu obeť koronavírusu. Nemáte absolútne žiadnu zodpovednosť, nemáte žiadnu víziu, ako sa s pandémiou vysporiadať. Jediné, čo viete, na čo ukazujete, je všetko spochybňovať, relativizovať, huckať ľudí proti vláde tým, že brnkáte na najspodnejšie pudy a frustráciu tým, že ľuďom hovoríte len to, čo chcú počuť.
A aký je dôvod tohto všetkého? Nuž veľmi jednoduchý. Peter Pellegrini sa vezie na vlne populizmu, Kotlebovci na vlne dezinformácií a tretím do partie je Robert Fico, ktorý sa vezie na vlnách Karibiku. Jeho verní končia jeden po druhom v cele predbežného zadržania a kedysi najmocnejší muž v štáte pociťuje to, čo dlho nepoznal, obyčajný ľudský strach zo spravodlivosti.
Rozmeňme si to ale na drobné. Kto stojí v tomto šíku? Peter Pellegrini, ktorého som spomínal, ten sa ani neunúva prísť do Národnej rady a pracovať, ale radšej bude celé dopoludnie stáť pred kamerami. Ešte v marci pred tým, ako odovzdal kormidlo od tohto štátu, nielenže prijal núdzový stav, ale ľudí vyzýval k dodržiavaniu opatrení a vládnych nariadení. Dnes kritizuje núdzový stav a hovorí o tom, že všetky príkazy a zákazy nemajú žiaden význam. Čo sa medzičasom zmenilo? Situácia je predsa oveľa horšia, vážnejšia a núdzový stav či ďalšie opatrenia majú oveľa väčší význam. Ale Peter Pellegrini sa rozhodol plávať na vlne populizmu a prieskumov verejnej mienky. Plošné testovanie by raz robil, ale keď sa robiť začne, tak už nie. Očkovať by sa dal, ale ak uvidí v prieskume, že ostatní nie, tak už ani on nie. Internetovú anketu raz skritizuje, potom urobí svoju, ale keďže bol šéf informatizácie, tak takú, že v nej môžeme hlasovať, alebo teda môže niekto hlasovať aj stokrát. Raz je SMER, potom HLAS, potom zase SMER, pardon, HLAS a takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Je to iba hlúpy marketingový kalkul, z čoho vyplýva, že po formálnom odchode zo SMER-u sa nič nové nenaučil a čo je horšie, ani na nič nezabudol.
Ešte nezodpovednejšie je však správanie niektorých neprispôsobivých občanov, ktorí sú súčasťou slovenskej politickej scény. Od začiatku pandémie odmietajú opatrenia, šíria bludy a počas vrcholu pandémie, a tomu neuveríte, sa stretávajú v komunitách, napríklad v centrále Ľudovej strany Naše Slovensko, kde si rozdávajú nejaké konzervy. Okrem toho organizujú protesty, na ktorých vykrikujú, že ich vláda obmedzuje. Tak sa stretnú stovky ľudí, úplne slobodne (reakcia z pléna), alebo tisícky, no tak tisícky, pán Suja, a všetci kričia, že ich niekto obmedzuje a porušujú tým všetky protiepidemické pravidlá.
Samozrejme, teda už vidím, že ste sa spoznali. Reč je o Marianovi Kotlebovi a jeho súpútnikoch z Ľudovej strany. Už mesiace ukazujú Slovensku, ako v skutočnosti vyzerajú neprispôsobiví občania, o ktorých nám tu roky hovorili. (Reakcie z pléna. Zaznenie gongu.) Aj teraz sedíte v parlamente s rúškami pod nosom, porušujete pravidlá a dostávate za to peniaze. Viete, ako sa to volá? (Reakcia z pléna.) Parazitovanie. Sám ste takto v minulosti označovali niektorých ľudí, dnes robíte to isté. Sedíte v parlamente, beriete tisícky eur mesačne a porušujete pravidlá. Čo je ešte horšie, vaša akože dezinformačná pandemická, nejaké dezinformačné protipandemické či pandemické zoskupenie poberá 60-tisíc eur mesačne. Naozaj nič mi nebráni povedať, že svojím nezodpovedným konaním doslova vháňate ľudí na nemocničné lôžka a pľúcne ventilátory.
Ja už nebudem dookola rozoberať fašistickú a nacistickú minulosť aj prítomnosť členov Ľudovej strany Naše Slovensko, Medvecký, Bahno, Király, Martinák, Rogel či Magat, všetko ľudia odsúdení za násilné trestné činy či výtržníctvo, či dokonca úkladnú vraždu. Ste banda násilníkov a výtržníkov, ktorým ubližovanie na zdraví nie je vôbec cudzie, a robíte to aj teraz! Ak si niekto myslí, že počas epidémie budete predsa robiť niečo iné, tak sa hlboko mýli. Stali ste sa závislými od šírenia hlúpostí a čím viac sa vám SMER a Robert Fico a Ľuboš Blaha snažia napchať do tohto priestoru, tým tie vaše bludy naberajú ešte na väčších rozmeroch.
Tretím v tomto šíku je bývalý premiér Robert Fico, ktorý svojimi vyjadreniami v posledných dňoch sa ponoril veľmi hlboko do politického bahna a nie je to iba mokrý piesok v Karibiku. Zo zahraničia sa tu snaží zorganizovať nejaký blogerský prevrat a zo strachu pred spravodlivosťou kope do všetkého, čo sa na Slovensku pohne. Cíti, že toto je jeho jediná možnosť povaliť vládu a vyvolať predčasné voľby, inak sa kruh okolo jeho najbližších a jeho samého bude pravdepodobne už iba zužovať. Na spochybňovanie opatrení proti pandémii a šírenie hoaxov a klamstiev slúži Robertovi Ficovi Ľuboš Blaha. Aj v tomto prípade však ide skôr o smutný pohľad. Nič nesvedčí o úpadku SMER-u a Roberta Fica lepšie ako to, že človek ako Blaha je podpredsedom tejto strany. V minulosti by sme ľudí, akými sú Blaha, Mazurek, Schlosár či Kotleba, nazvali konšpirátormi. Ibaže dnes by to bola urážka tých, čo možno veria nejakým alternatívnym vysvetleniam len možno na základe nepresných informácií a dôkazov. Vy ste však dezoláti. Zámerne šírite úplne výmysly, na základe ktorých zvolávate protesty, tam burcujete ľudí proti pandemickým opatreniam, a tým priamo ohrozujete ich zdravie a životy.
Dámy a páni, pohľad do opozičných lavíc je naozaj smutný a svedčí o tom aj spôsob diskusie a argumenty, ktoré používajú proti vládnym opatreniam. Tie nie sú dokonalé. Pozrime sa však do iných krajín, kde sú iné obmedzenia – lockdowny, rúška a chaos. Veci sa menia každý deň. Všade na svete denne vlády upravujú svoje rozhodnutia.
A ja poviem už iba na záver to, že verím a chcem, aby sme čím skôr začali očkovať, dobrovoľne očkovať, aby sa čím skôr do toho zapojilo čo najviac ľudí. Ja osobne určite, ak budem na rade, tak sa do toho radu postavím (zaznenie gongu) a budem motivovať čo najviac ľudí, aby sme čím skôr s týmto marazmom skončili.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.12.2020 17:24 - 17:24 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Chcel by som poprosiť všetkých členov výboru pre kultúru a médiá, zvolávam výbor hneď v miestnosti, kde sa, teda tuná zadná miestnosť, kde sa robí grémium a taktiež kde sa hlasuje. Takže výbor hneď. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 2.12.2020 16:39 - 16:43 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu výboru pre kultúru a médiá o prerokovaní návrhu na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (tlač 339).
Predsedníčka Rady pre vysielanie a retransmisiu listom z 28. septembra 2020 oznámila predsedovi Národnej rady, že podľa § 9 ods. 3 zákona č. 308/2000 o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov skončí dňom 16. decembra 2020 funkčné obdobie pani Ingrid Fašiangovej a pani Gabriele Rothmayerovej a dňom 13. januára 2021 pánovi Petrovi Koleničovi.
Člen Rady pre vysielanie a retransmisiu pán Peter Kubica oznámil listom predsedovi Národnej rady, že podľa § 9 ods. 1 písm. b) zákona č. 308/2000 o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov sa vzdáva dňom 28. októbra 2020 členstva v Rade pre vysielanie a retransmisiu.
Predseda Národnej rady sa listom z 20. októbra 2020 a listom z 30. októbra 2020 obrátil na predsedov všetkých poslaneckých klubov, profesijné a občianske združenia pôsobiace v oblasti kultúry, periodickej tlače a ostatných prostriedkov verejných informácií, aby v určenej lehote predložili výboru pre kultúru a médiá návrhy kandidátov na členov rady.
Výbor dostal návrhy kandidátov na doplnenie rady, ktoré si nájdete v tlači 339. Výbor pre kultúru a médiá verejne vypočul všetkých 20 prihlásených kandidátov a posúdil predložené návrhy kandidátov na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu a uznesením č. 81 z 30. novembra 2020 a uznesením č. 81 zo dňa 2. decembra 2020 konštatoval, že všetci kandidáti spĺňajú požadované podmienky a predložené návrhy sú v súlade s kritériami uvedenými podľa § 7 zákona č. 308/2000 o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov.
Výbor pre kultúru a médiá po zvážení týchto skutočností zároveň vyslovil súhlas s návrhom na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade, aby, po prvé, zvolila podľa § 6 ods. 1 a ods. 8, teda ešte raz, podľa § 6 ods. 1 a § 8 ods. 3 zákona č. 308/2000 o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov štyroch členov rady.
Po druhé, uskutočnila opakovanú voľbu v prípade, že nebude zvolený potrebný počet členov, teda štyria z navrhovaných kandidátov. Do opakovanej voľby postupujú tí kandidáti, ktorí neboli zvolení a získali najvyšší počet hlasov. Počet kandidátov v opakovanej voľbe je minimálne dvojnásobok počtu členov, ktorých treba zvoliť. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti, ktorí majú rovnaký najvyšší počet hlasov.
Určuje ma za spravodajcu výboru a poveruje ma, aby som uviedol návrh na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu na schôdzi Národnej rady a informoval o stanovisku výboru pre kultúru a médiá. Zároveň poveruje ma predložiť predsedovi Národnej rady návrh na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu so stanoviskom výboru pre kultúru a médiá.
Prerokovaný materiál bol schválený uznesením gestorského výboru č. 81 zo dňa 30. novembra 2020 a uznesením č. 81 zo dňa 2. decembra 2020. Návrh na uznesenie Národnej rady, ako aj zoznam kandidátov je v prílohe materiálu.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.11.2020 11:24 - 11:24 hod.

Kristián Čekovský
Len pre opravu, verejné vypočutie sa začína o deviatej hodine, ale rokovanie výboru pre kultúru a médiá alebo zasadnutie sa začína už o ôsmej hodine, teda v pondelok, v Zimnej jazdiarni. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.11.2020 11:23 - 11:24 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som chcel nielen pozvať členov výboru pre kultúru a médiá, ale aj všetkých poslancov Národnej rady, ktorí by mali záujem, v pondelok o deviatej hodine začíname verejné vypočutie kandidátov za členov Rady pre vysielane a retransmisiu v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Ste pozvaní, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 14:18 - 14:20 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Fico, ja, ja chápem, že vám tečie do topánok, len by ste mali odhadnúť nejakú mieru a nevystupovať tu v takýchto kŕčoch. Snáď ste si okrem hry na investigatívca teda splnili aj všetky povinnosti a nahlásili ste všetky podozrenia polícii a ostatným orgánom, pretože, ako vidíte, spravodlivosť ľudí dobieha, vidíte to aj vo svojom okolí. Koniec koncov váš blízky priateľ pán Kičura, ktorý je vo väzbe, ešte nedávno ste ho držali v Správe štátnych hmotných rezerv a ten človek v stave najvyššieho ohrozenia obyvateľstva zanechal vybrakované sklady a vlastný trezor si futroval zlatými tehlami.
Jeden si takto napchával trezor zlatými tehlami, druhý váš kamarát balil peniaze do alobalu. Stačí si spomenúť na to, akým spôsobom ste obstarávali zariadenia napríklad v Nemocnici sv. Michala aj s pánom Kaliňákom. Úrad verejného obstarávania potvrdil, že tam boli predraženia od 50 do 100 %. Manipulovali ste s tendrom, vyhrala jedna firma, ktorá nakupovala 900 rôznych položiek od kancelárskej spinky až po špeciálne CT-čká. Takto vy ste bačovali v zdravotníctve a dnes v podstate sa tvárite, ako vy dokážete vyhodnotiť takéto nákupy. Defibrilátory, ktoré inde stáli 6-tisíc, vy ste nakupovali za 12-tisíc a takýmto spôsobom ste len v prípade jednej nemocnice ukradli chorým ľuďom 5 až 10 mil. eur. Výsledkom je, že tu po vás zostalo rozkradnuté zdravotníctvom s akútnym nedostatkom zdravotníckeho personálu.
No napriek tomu robíme všetko pre to, aby sme zvládli túto nebezpečnú pandémiu. Máme za sebou najväčšiu logistickú operáciu v dejinách Slovenska. Sme vzorom pre okolité krajiny a popritom všetkom, ako som už povedal, dobieha spravodlivosť mnohých vašich ľudí. To je to, čo vás v skutočnosti trápi.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 9:39 - 9:39 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Kotleba, čo slovo, to klamstvo. Do dvoch, teda dve minúty by mi nestačili na to, aby som vám tu teraz robil factcheking. Vy to viete, preto sa sem postavíte, vychrlíte znôšku nezmyslov, zamoríte priestor bludmi, to je vaša úloha. Vy nie ste iba klamár a populista, vy ste v prvom rade nebezpečný človek. Podľa vás choroba raz neexistuje, potom už áno, pri výteroch sa čipuje iba do momentu, kým nejdete na výter vy sám. A symbolika v číslach neexistuje iba do chvíle, dokým nenapočítate na kresbe koronavírusu tri šestky.
Ak vás niekto chce počúvať, nech sa páči, počúvať človeka, ktorý by krajinu liečil Bromhexinom s vodkou.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

22.10.2020 17:58 - 18:03 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som ešte teda v tejto rozprave chcel predložiť pozmeňujúci návrh s tým, že, s tým, že tak ako už uviedol kolega, snažíme sa teda stransparentniť výber kandidátov na členov tejto rady, ale zároveň si uvedomujeme, že aj následné fungovanie rady musí byť viac transparentné, teda ešte viac chceme aj pôvodný návrh rozšíriť o to, aby bolo, aby do činnosti rady mohla ešte viac vidieť verejnosť. To znamená prečítam pozmeňujúci návrh, ktorý v tomto procese predkladám.
Tento úvod asi nemusím, ale pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Kristiána Čekovského k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Kristiána Čekovského a Milana Vetráka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov.
V čl. 1 sa na konci pripájajú body 3 až 7, ktoré znejú:
"Bod 3. V § 11 ods. 4 prvá veta znie: "Rokovania rady sú verejné.".
Ďalej bod 4. V § 47 sa ods. 1 dopĺňa písm. h), ktoré znie: "Riziko, že by priamo, alebo v spojení s cudzou mocou mohlo dôjsť k zneužitiu licencie na diskrimináciu, podnecovanie neznášanlivosti, alebo ohrozenie ústavného zriadenia a demokratického systému základných práv a slobôd garantovaného Ústavou Slovenskej republiky.".
Bod 5. V § 48 ods. 4 sa na konci pripája táto veta: "Rada môže zmeniť základné podmienky konania, a to najneskôr do dátumu verejného vypočutia žiadateľov o licenciu.".
Bod 6. V § 48 ods. 8 sa na konci pripája táto veta: "Licenciu na terestriálne vysielanie rada neudelí žiadnemu z účastníkov konania o udelenie licencie na terestriálne vysielanie, ak nie sú splnené kritériá a podmienky podľa § 47 ods. 1, ktoré rada posudzuje a je povinná na ne prihliadať, alebo existujú u žiadateľov iné dôvody pre zamietnutie žiadosti podľa tohto zákona; konanie o udelenie licencie na terestriálne vysielanie sa v takom prípade končí vydaním rozhodnutí o zamietnutí žiadostí."
Bod 7. Za § 76dm sa vkladá § 76dn, ktorý vrátane nadpisu znie: "Prechodné ustanovenia účinné dňom vyhlásenia konania o udelenie alebo zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48, ktoré sa začali podľa doterajších právnych predpisov a ktoré sa ku dňu nadobudnutia účinnosti tohto zákona neskončili, sa týmto dňom prerušujú do ukončenia núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, ďalej len núdzový stav. Lehoty podľa tohto zákona v čase prerušenia konania neplynú, lehoty určené radou podľa § 48 sa predlžujú o čas trvania núdzového stavu. Lehota na predkladanie žiadosti však neuplynutie skôr, než na 45. deň odo dňa skončenia núdzového stavu.".".
V čl. 2, a teda ešte bod 2, v čl. 2 sa slová "1. decembra 2020" nahrádzajú slovami "dňom vyhlásenia".
Odôvodnenie: Rada pre vysielanie a retransmisiu začala 11. 9. 2020 konanie o udelenie, resp. zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48 ods. 1 a 3 zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách. Na základe podmienok sa žiadosti o udelenie licencie, alebo zmenu licencie predkladali do 9. 10. 2020 a verejné vypočutie malo byť realizované 18. novembra 2020 a konania pre 67 uvoľnených frekvencií. Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu a vyhlásený núdzový stav je v záujme vytvoriť dostatočný nediskriminačný priestor tak pre predkladanie žiadostí, ako aj realizáciu verejného vypočutia, keďže ide oproti doterajšiemu obdobiu o výrazne vyšší počet prideľovaných frekvencií. Z uvedeného dôvodu sa navrhuje prerušenie konaní až do ustálenia situácie tak, aby sa žiadatelia mohli riadne zúčastniť výberového konania a rovnako, aby mohli byť realizované verejné a transparentné vypočutia, ako aj samotný proces výberu, pričom sa tiež precizuje postup rady pre prípad, že žiaden z uchádzačov nesplní zákonné predpoklady.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 22.10.2020 17:52 - 17:53 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Keďže je to druhé čítanie, tak len v krátkosti. Zavádzame verejné vypočutie kandidátov na členov Rady pre vysielanie a retransmisiu a budem teda vďačný za podporu a zároveň sa hlásim ako prvý do rozpravy. Ďakujem pekne.
Skryt prepis