Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 21:28 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.5.2021 11:34 - 11:34 hod.

Kristián Čekovský
Chcel by som poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, stretneme sa dnes, teda máme schôdzu výboru o 12.05 hod. v rokovacej miestnosti výboru. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 21:48 - 21:49 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja by som aj vyzdvihol alebo ocenil to, že ste zas aspoň teda rozobrali na rozdiel od niektorých kolegov, konkrétne veci z toho programového vyhlásenia, i keď by som povedal, že vo viacerých tých, a tým, že ste sa dotkli kultúry médií, tak reagujem, išli ste až, by som povedal, príliš ďaleko, pretože programové vyhlásenie hovorí o nejakých zámeroch, a mám pocit, že pri viacerých tých témach ste, ste sa vyjadrili, ako keby už bol nejaký návrh na stole, a urobili ste si z neho vlastné závery, čo teda, či už to bolo o voľbe generálneho riaditeľa, alebo potom o nejakých kvótach, alebo podobne, takže tie návrhy ešte tu nie sú.
A zámery sú v programovom vyhlásení a viaceré tie zámery sa od minulého roka teda splnili, alebo teda takto to poviem, že tie zámery, ktoré boli minulý rok v programovom vyhlásení, tak viaceré sa splnili a myslím si, že aj vaši viacerí kolegovia ocenili mnohé zmeny či už v oblasti rozhlasového, alebo televízneho vysielania, ktoré sa robili, alebo aj v oblasti kultúry. Takže, takže len toľko v skratke, ďakujem pekne aspoň teda takto čiastkovo, že ste to rozobrali.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 21:35 - 21:36 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne za opravu. V podstate myslím, že máte pravdu. V každom prípade to nemení nič na fakte, že nemusela tá vláda čeliť kríze od prvého dňa fungovania, ale mala 2-3 roky na to, aby jednoducho mala povedzme v riadiacich pozíciách štátu na úroveň povedzme úradov, okresných úradov jednoducho svojich ľudí. Veď koniec koncov vieme, že dokonale spolitizovali štátnu správu až na úroveň riadiacich pracovníkov jednotlivých sekcií. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.5.2021 21:28 - 21:34 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som neplánoval sa zapájať, ale prekvapilo ma, ako tu bez hanby počas týchto posledných dní už od piatka v podstate vystupovali poslanci SMER-u a SMEROHLAS-u, ako napr. pán Blaha, Pellegrini, Tomáš alebo aj ďalšie kádre a hovorili o dopadoch ekonomickej krízy a jej zvládaní. A človek by si až myslel, že keby tu nebola vláda Igora Matoviča alebo Eda Hegera, tak napriek pandémii zažívame raj. My už ale vieme, ako táto partaj dokáže zvládať nielen krízu, ale aj dobré časy, a niekedy je dobré pripomenúť si, ako to teda vyzeralo.
V roku 2008 malo Slovensko deficit okolo 2 % HDP a blížila sa hospodárska kríza. Strana SMER a najmä jej predseda Robert Fico zjavne absolútne netušili, čo sa deje. Predseda SMER-u hovoril o výbornej ekonomike, rekordne nízkom deficite, citujúc vyjadrenia z HN klubu, vôbec sa nenapĺňajú slová o tom, že desaťtisíce pracovných miest sú ohrozené, a jeho poslanci takto koncom roka schválili rozpočet, ktorý počítal s deficitom okolo 2 %. Realita v roku 2009: 7 % deficit. To ste sa teda, kolegovia zo súčasnej opozície, teda prerátali. Začiatkom roka 2009 vám to ale celé padlo na hlavu. Druhá vláda Roberta Fica ostala stáť obarená a ľuďom núkala tak maximálne vymeniť si starého favorita za nejakú zľavnenú fabiu prostredníctvom šrotovného. Taký je fakt. Dopad na ľudí bol fatálny. Koncom roka 2008 začala nezamestnanosť výrazne stúpať, a to dvojnásobne rýchlejšie ako v Európskej únii. Za pár mesiacov, od októbra 2008 do januára 2010 sa nezamestnanosť zvýšila o viac ako 5 % (Ruch v sále a zaznievanie gongu). Zo 7,5 % na takmer 13. Som mladý človek, ale pamätám si, ako to vyzeralo v mestách. Zatvárali sa prevádzky, podnikatelia vracali živnosti. Centrá miest sa pomaly vyľudňovali, nebolo čo míňať. Začiatkom roka 2010 bolo bez práce vyše 350-tisíc ľudí. Medziročne ostalo bez práce viac ako 100-tisíc ľudí.
A ja sa pýtam, kde súdruhovia zo SMER-u urobili chybu? V priepasti z... v priepasti 7 % deficitu ste Slovensko márne ťahali nasledujúcich 10 rokov, pričom nikdy sa vám nepodarilo hospodáriť vyrovnane napriek tomu, že ste to ľuďom dookola sľubovali a ekonomický rast či výber daní vám to doslova ponúkal. Radšej ste plnili vačky sebe a svojim kamarátom a vyzerá to tak, že nielen vlastným oligarchom cez štátne zákazky, ale ako sa ukazuje, tak prostredníctvom zločineckej skupiny.
Zatiaľ čo druhá Ficova vláda investovala do dopadov hospodárskej krízy asi 1,4 % HDP, táto vláda podporila ekonomiku 6 % HDP. Áno, ľudia si zaslúžia poznať pravdu a aj súčasné zvládanie pandémie sa deje za cenu zadlžovania krajiny. Žiaľ, je to tak. Deficit Slovenska sa prepadne približne o 5-6 %, teda podobne ako počas poslednej hospodárskej krízy. Nezamestnanosť sa šplhá na takmer 8 %, čo je o necelé 3 % viac ako pred rokom. Na úradoch práce je 218-tisíc ľudí, takže počet nezamestnaných narástol o 76-tisíc.
Porovnajme si to v absolútnych číslach. Je to oproti kríze z roku 2009 o tretinu menej nezamestnaných napriek tomu, že táto pandémia je najväčšia v novodobej histórii Slovenska.
Na záver sa teda patrí dodať iba toľko, nech si to každý porovná, čo je zložitejšie, a toto je podľa mňa aj pomerne podstatná vec, či zvládať čisto hospodársku krízu, pripraviť niekoľko stimulov s ministrami, ktorých máte v úrade už siedmy alebo ôsmy rok, lebo v roku 2009 bol SMER vo vláde už siedmy rok, alebo zvládať pandémiu, ktorá prináša okrem ťažkých zdravotných dopadov aj hospodársku krízu. Táto vláda musela od prvého dňa svojho nástupu manažovať zdravotníctvo, hranice, rozbité karanténne centrá, nemocnice, zaznelo tu niekoľkokrát, sklady civilnej ochrany a v celej štátnej správe, najmä vo vysokých pozíciách kopa vašich ľudí pripravená kedykoľvek hodiť poleno pod nohy, aby sa akékoľvek opatrenie vlády, aby nezafungovalo a nezabralo.
Všetka česť všetkým ľuďom, ktorí sú vo všetkých úradoch a štátnych inštitúciách apolitickí, ale, žiaľ, medzi tými státisícmi alebo desaťtisícmi ľudí je kopa vašich ľudí, ktorí dostali jasné inštrukcie, aby jednoducho blokovali snahu vlády zvládať pandémiu a aby sa snažili akokoľvek jednoducho zablokovať veci tak, ako nefu... aby nefungovali.
Urobili sa aj chyby, ale v tejto chvíli, keď je pandémia na ústupe, je dôležité sústrediť sa na plán. Plán tejto vlády, programové vyhlásenie, o ktorom tu rokujeme, ktorého hlavným cieľom je boj proti korupcii a plán obnovy Slovenska, teda ktorým zmeníme Slovensko k lepšiemu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 21:07 - 21:09 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem. Mňa fascinuje jedna vec, pán Mazurek, že vy prídete, vystúpite s tým a polovicu vášho vystúpenia k programovému vyhláseniu vlády je, je vlastne nejaká rekapitulácia piatku, o tom, že v pléne vystúpil minister financií a naňho reagovali poslanci hnutia OĽANO pochvalnými slovami, a pritom vy robíte to isté. Aj teraz ako úplne rovnako reagovali vaši kolegovia, že vy sa tu tak vzájomne stále chválite. Rok to môžeme sledovať, ešte keď ste boli v jednom klube, ste vystúpili v rozprave a iba zakaždým sme videli, s prvou faktickou poznámkou pán Kotleba: „Miňo, výborne, úžasný prejav!“, a teraz to isté. Síce nemáte pána Kotlebu v klube, ale sú tu iba dvaja vaši kolegovia a obaja vystúpili, čiže stopercentná úspešnosť vašich kolegov. Aj pán Ďurica, aj pán Kočiš: „Miňo, výborný prejav, chválim, bolo to úžasné, si perfektný!“ Čiže naozaj ja neviem potom, že či si to ideme nejako prerátavať, že ako reagujú kolegovia na svojho kolegu.
A ešte aby som sa vyjadril k tomu psychicky... psychotestom alebo psychickému zdraviu. No, na to máme možno každý nejaký iný meter. Pre mňa osobne je psychicky narušený človek, ktorý dokáže ublížiť niekomu fyzicky, napríklad tým, že naplánuje úkladnú vraždu, a to robia vaši kamaráti spod Tatier, s ktorými máte fotky, sú to vaši kolegovia zo strany, a teda alebo z bývalej strany, takže toto sú pre mňa psychicky chorí ľudia. A takíto ľudia by nielenže nemali byť v politike, ale ani, by som povedal, neslobodno sa takými ľuďmi obklopovať. Takže toľko len možno k tým psychotestom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

31.3.2021 16:42 - 16:45 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu výboru pre kultúru a médiá o prerokovaní návrhu na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu, tlač 448, pevne verím, že už je toto číslo správne. Je to dobre. Nakoľko materiál máte k dispozícii, nebudem ho čítať celý.
Podľa § 9 ods. 1 písm. d) zákona č. 308 o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov dňom 22. decembra skončilo členstvo jednému členovi v Rade pre vysielanie a retransmisiu a podľa § 9 ods. 1 písm. b) zákona o vysielaní a retransmisii sa dňom 19. februára 2021 vzdala členstva jedna členka Rady pre vysielanie a retransmisiu.
Predseda Národnej rady sa listom z 5. januára 2021 a listom z 24. februára 2021 obrátil na predsedov všetkých poslaneckých klubov, profesijné a občianske združenia pôsobiace v oblasti kultúry, periodickej tlače a ostatných prostriedkov verejných informácií, aby v určenej lehote predložili výboru pre kultúru a médiá návrhy kandidátov na členov rady. Výbor dostal návrhy kandidátov na doplnenie rady, ktoré nájdete v tlači 448.
Výbor pre kultúru a médiá verejne vypočul prihlásených kandidátov a posúdil predložené návrhy kandidátov na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu na svojej 29. schôdzi. V uznesení č. 94a z 24. marca 2021 konštatoval, že kandidáti spĺňajú požadované podmienky a predložené návrhy sú v súlade s kritériami uvedenými podľa § 6 ods. 3 a § 7 zákona o vysielaní a retransmisii.
Kandidát pán Vladimír Repčík, ktorý bol navrhnutý Creo advertising, s. r. o., Bratislava, nebol podaný oprávneným subjektom, preto sa naň neprihliada podľa čl. 2 ods. 1 a 5 Volebného poriadku o voľbe a odvolávaní iných funkcionárov, schváleného uznesením Národnej rady č. 498 zo 17. júna 2011. Výbor pre kultúru a médiá posúdil predložený návrh kandidáta na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu a v uznesení č. 94a z 24. marca 2021 konštatoval, že kandidát nespĺňa požadovanú podmienku podľa § 6 ods. 3 zákona o vysielaní a retransmisii.
Výbor pre kultúru a médiá po zvážení týchto skutočností zároveň vyslovil súhlas s návrhom na voľbu členov Rady pre vysielanie a retransmisiu. Návrh na uznesenie Národnej rady, ako aj zoznam kandidátov je v prílohe materiálu.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 31.3.2021 16:39 - 16:41 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu výboru pre kultúru a médiá o prerokovaní návrhu na voľbu členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, tlač 339.
Nakoľko materiál máte k dispozícii, teda nebudem ho čítať celý. (Reakcie z pléna.) 339 ja mám poznačené. Pán predsedajúci? 399. Dobre, tak ospravedlňujem sa, mám tu nesprávne číslo. Ďakujem. Nakoľko materiál máte k dispozícii, teda nebudem ho čítať celý.
Do stanoveného termínu výbor dostal 18 návrhov na kandidátov.
Za oblasť rozhlasového vysielania, ja iba prečítam priezviská: pán Abrahám, pán Antol, Balaščak, Guman, pani Hamarová, pán Himič, pán Kramara, pán Lavrík, pani Staneková, pán Uličiansky a pani Válková.
Za oblasť práva: pán Caban, Daňko, Dobosová, pani Gajdošová, pán Okenica, pani Petrová, pán Ševec.
Do 10. marca 2021 stiahol kandidatúru na člena Rady RTVS pán Martin Kramara.
Výbor pre kultúru a médiá uznesením č. 86a zo 16. marca 2021
A. konštatuje, že
a) dňom 10. februára 2021 sa skončilo funkčné obdobie pani Ildikó Nagy a Ľubomírovi Gumanovi, odborníkom v oblasti rozhlasovaného vysielania, Jozefovi Vozárovi, odborníkovi v oblasti práva;
b) je potrebné zvoliť troch členov Rady RTVS podľa § 9 ods. 1 zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a to na funkčné obdobie do 10. februára 2027 (dvoch odborníkov v oblasti rozhlasového vysielania a jedného odborníka v oblasti práva).
c) navrhovaní kandidáti za oblasť rozhlasového vysielania sú: pán Abrahám, Antol, Balaščak a pani Hamarová, pán Lavrík, pani Staneková, pán Uličianský a pani Válková.
Za oblasť práva: pán Caban, Daňko, pani Dobosová, Gajdošová, pán Okenica, pani Petrová a pán Ševec.
Spĺňajú požadované podmienky a predložené návrhy sú v súlade s kritériami uvedenými v § 9 a § 10 zákona o RTVS;
d) kandidáti pán Ľubomír Guman a Peter Himič nespĺňajú podmienku dostatočnej odbornej alebo riadiacej praxe. Napriek uvedenému výbor pre kultúru a médiá odporúča Národnej rade vykonať voľbu so všetkými kandidátmi na voľbu do Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2021 18:30 - 18:32 hod.

Kristián Čekovský
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2021 18:18 - 18:21 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Keď sa povie možno slovo systematická zmena, tak to znie tak vznešene, ale mám pocit, že občas chýba ako keby moment toho, že niekto príde s nejakou systematickou zmenou a nejakými návrhmi, ktoré naozaj neriešia možno iba akútnu nejakú situáciu, ale aj niečo do budúcna. No a my sme sa takto rozhodli v podstate postupne reformovať aj verejnoprávnu inštitúciu RTVS a začíname v oblasti ochrany novinárov, slobody prejavu, ale zároveň aj posilnením vnútornej etickej kontroly.
Návrh novely zákona je reakciou na problémy, ktoré sa vo verejnoprávnej televízii a rozhlase opakujú už dve desaťročia, pričom v posledných rokoch naberajú na intenzite. Zásahy do slobodnej tvorby zamestnancov a redaktorov na základe či už vnútorných, alebo vonkajších tlakov majú za následok dobrovoľné aj nedobrovoľné odchody novinárov. To naštrbuje dôveru divákov aj poslucháčov, ktorí za svoje koncesie očakávajú odvážne správy a investigatívu, a na tento negatívny trend už viackrát upozornili aj odborníci, ale taktiež aj medzinárodné organizácie, ako napríklad Reportéri bez hraníc.
Aj preto predkladám do prvého čítania návrh novely zákona o RTVS, aby bol vo vnútri inštitúcie zriadený orgán, ktorý pomôže riešiť nezhody medzi zamestnancami a manažmentom, ale taktiež aj rôzne eticky sporné situácie. Nová etická komisia bude fungovať ako taký vnútorný ombudsman. Podobné inštitúty fungujú vo vyspelých krajinách a špičkových redakciách po celom svete.
Zásadný rozdiel oproti súčasným kontrolným orgánom, ktoré v RTVS fungujú, bude jej nezávislosť najmä od generálneho riaditeľa RTVS a taktiež od politikov. Verím, že aj takto sa nám podarí chrániť novinárov a ďalších pracovníkov RTVS pred rôznymi tlakmi. Chceme, aby mali lepšie pracovné podmienky a aby mohli ľudia viac dôverovať verejnoprávnym médiám, ktoré podľa nás majú práve v dobe dezinformácií nezastupiteľnú úlohu.
Viac, samozrejme, už nájdete aj v dôvodovej správe. A rád by som poznamenal, že počas celého tohto legislatívneho procesu som aj ja otvorený pripomienkam napriek tomu, že teda tento návrh som, na tomto návrhu sme robili niekoľko mesiacov a aj s odborníkmi a podobne, ale, samozrejme, stále sa môžu objaviť rôzne dobré návrhy. Takže toľko asi z mojej strany.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.2.2021 17:24 - 17:25 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem. Rád by som upozornil členov výboru pre kultúru a médiá, že dnešné rokovanie výboru bolo prerušené a pokračovať bude zajtra pred schôdzou o 8.30 v miestnosti č. 32. Ďakujem.
Skryt prepis