Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

14.7.2020 o 10:41 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:51 - 15:53 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Viskupič, ja som to vysvetľoval. Hovoril som na jednej strane o tom, že mohli ste minúť viac peňazí. Áno, bolo treba urobiť opatrenia pre ľudí. A keď ste za desať, za sto dní minuli pol miliardy a dnes si tu zdesaťnásobíte tú hodnotu, o ktorú idete teda preinvestovať na... Ale ja sa pýtam, na čo ich idete minúť. Idete ich minúť na tých ľudí alebo na čo? To ste nešpecifikovali. Sú tam miliardy, sedem miliárd a tam dáme, tam, tam. Proste to sú, to ja, ja nechápem, akým spôsobom si poviete, že ideme urobiť len tak jedenásťpercentný deficit. Ak by ste to urobili preto, aby ste dali ľuďom, aby ste zachránili ľudí, aby im zostala práca, tak to beriem.
A to, čo ste povedali, áno, nespoliehajme sa na peniaze zo štátneho rozpočtu. Spoliehajme sa na peniaze, ktoré máme z Európskej únie. To sú grantové peniaze, tie nás zaťažujú iba vo výške spolufinancovania a to sú peniaze, ktoré sú najlacnejšie. Minúť rozpočtové peniaze, to je veľmi jednoduché. To vie každý blbec, poviem otvorene. A teraz ide o to, aby sme, aby sme tie peniaze minuli na to, aby sme zachránili pracovné miesta. Vôbec o tom nepochybujem.
Len čo sa tu robí? Ja mám pocit, že tu sa šetrí, šetrí sa na nesprávnom mieste a tie opatrenia, ktoré sa robia, sú potom absolútne neúčinné. Výsledok, že ľudia prichádzajú o prácu. To, že bankám naložíme, to tu nemá absolútne nikto problém, ale dať nejaké peniaze na to, aby sa reštartovala ekonomika, to tu postrádam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 14.7.2020 15:38 - 15:48 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vidím, že o rozpravu nie je záujem k takému zákonu, ako je novela zákona o štátnom rozpočte. Bavíme sa tu o strašne veľa peniazoch a myslím si, že to je veľmi zlé. Bavíme sa o ôsmich miliardách, ktoré ide táto vláda znovu nejakým spôsobom minúť a má to veľký dopad na verejné financie Slovenskej republiky.
Dlh, ktorý sme mali a ktorý sme odovzdávali v minulom roku, bol na úrovni 48 % z hrubého domáceho produktu. Na základe tohto zákona a tejto novely ide vláda Igora Matoviča zvýšiť tento dlh na úroveň skoro 62 percent. Čo sa týka deficitu, hotovostný deficit vystúpa na 12 mld., zvýši sa o 9,2 mld., dosiahne historický, historický maxim. A musím povedať, že potlesk, ktorý tu zaznel po tom, ako pán minister oznámil to, že deficit verejných financií bude 11 % HDP, svedčí o tom, že asi nikto z vás si to presne nepozrel, že si to nenaštudoval a že nemá predstavu, o čom sa tu bavíme.
To, že slovenské verejné financie sa z takéhoto obrovského dlhu dostanú veľmi ťažko, myslím si, že tuší aj pán predseda finančného výboru, aj pán minister a nebude to vôbec jednoduché. Táto vláda, vláda Igora Matoviča sľúbila, že na konci volebného obdobia odovzdá vyrovnaný rozpočet. Tento sľub pár mesiacov po voľbách je absolútnou chimérou. Neviem si to živo predstaviť, ak teda; uvidíme, ako sa budú tieto prostriedky míňať. Sú to prostriedky zo štátneho rozpočtu, to znamená prostriedky, ktoré sú najflexibilnejšie.
Ja by som odporúčal vláde, aby sa skutočne zaoberala hlavne míňaním peňazí z európskych peňazí. To znamená tie, ktoré sú, niektoré sú grantové, väčšina, ktoré keď si použijeme, tak sú najväčšou efektivitou pre verejné financie na Slovensku. V ďalších rokoch, desiatich rokoch podľa informácií od Maroša Šefčoviča, viceprezidenta Európskej komisie, Slovenská republika vie takýmto spôsobom čerpať dva štátne rozpočty. To je 34 mld. eur. Ja pevne verím, že po tom, ako táto vláda minula len, len pol miliardy eur na záchranu ekonomiky, a tvrdím aj to, že sme zaspali ten začiatok hlavne ekonomicky. A hovorím, epidemiologicky sme to zvládli, ale ekonomicky skutočne vidím veľké problémy. Tie problémy len prídu. Dnes sa ešte tu tak ako spokojne usmievame, ale problémy, čo sa týka najmä zvýšenej nezamestnanosti, a to bude práve obrovský nápor aj na, potom na štátny rozpočet, tak tie ešte len prídu a ja sa hrozím toho, čo budú robiť najmä tí ľudia, ktorí zostanú bez práce. Tie, začiatok opatrení mal byť plošnejší. Vláda to odignorovala. Mnohé pracovné miesta sú už nadobro stratené.
Čo sa týka samotného návrhu, musím povedať, že vytvára sa tu neurčitý veľký balík peňazí, ktorý sa hodil celý do tzv. všeobecnej pokladničnej správy. Je to práve tam, za ktoré sme, za čo sme boli vždy veľmi kritizovaní, kde sme mali povedzme nejakú miliardu, ktorú sme aj vyšpecifikovali na jednej strane, dnes bez problémov dáme, hodíme snehovú guľu, 7,8 mld. do všeobecnej pokladničnej správy.
Čo mne vadí ale, že to, čo pán minister hovorí, že náš polpercentný deficit je taký a onaký. Ja napríklad neviem vôbec, aký je deficit na tento rok podľa tohto návrhu štátneho rozpočtu. Hovoril o jedenástich percentách. No nájdite mi také číslo v tomto rozpočte, ktorý bol doručený. No ja poviem prečo, lebo rozdiel je medzi štátnym rozpočtom a rozpočtom verejnej správy, a to je rozdiel medzi tou buchlou a medzi týmto. Lebo tam sa dozviete, aký je deficit verejných financií podľa Eurostatu. A to je dôležité, lebo musíme vedieť, čo budeme porovnávať s čím. To znamená polpercentný deficit, môžme sa baviť o tom, či niektoré výdavky budú vyššie, nižšie, či tam, či budú zhoršovať tento výsledok. Ale ja neviem, s čím to budeme porovnávať. Čiže berem ako relevantné číslo, čo povedal pán minister, 11 % HDP deficit, historicky najvyšší deficit slovenských verejných financií. Ale v tomto dokumente sa to nedočítate, nakoľko verejný, rozpočet verejnej správy je asi dvakrát väčší. To znamená niekde na úrovni 38 – 39 mld. eur.
Čo sa týka samotného obsahu, v podstate áno, času na naštudovanie rozpočtu sme mali dosť, nakoľko ten obsah tam chýba. Ja hovorím tak, že tento návrh je absolútne netransparentný. My nevieme, na čo sa idú míňať tie peniaze, keď zvážime to, že ideme minúť, doteraz sme minuli tých pol miliardy a na čo ideme ďalej minúť celkovo 7,8 mld. alebo 5 mld., ja už neviem, pán minister nám to možno objasní. Tak poviem otvorene, ja si neviem predstaviť seba predstúpiť pred vás s takýmito neurčitými číslami. A preto aj tvrdím, že takýto rozpočet mohlo ministerstvo financií predložiť kedykoľvek, s takou mierou neurčitosti tých čísel, ktoré sa tam nachádzajú. To sme mohli urobiť v marci, dať tam osem miliárd zvýšené výdavky a nechať si to tu rýchlo, rýchlo odsúhlasiť.
Však sa pozrite, my schvaľujeme rozpočet, teda novelu rozpočtu na rok 2020 a koľko to trvalo? Pár hodín. Pár hodín, bez problémov, žiadna rozprava, nikto nepríde, nikto o tom nehovorí a ideme minúť 8 miliárd. Nezdá sa vám to trošku, trošku tragikomické? Mne teda áno. To budú práve tie dôsledky, ktoré nás budú čakať v budúcnosti, keď sa budeme, budeme zaoberať tým, že ako sa vrátiť na tú trajektóriu znížených deficitov. My sme nedoručili vyrovnaný rozpočet, ja to plne priznávam, aj keď sme mali vôľu. Ale deficit sme stále znižovali a posledné tri roky bol na úrovni okolo jedného percenta. Takisto sme dlh znižovali niekoľko rokov. Dostali sme sa na úroveň 48 percent. Už ani nepoužívate argument s absolútnymi číslami, lebo keď vám tu ukážem vaše absolútne čísla, čo sa týka dlhu, tak takú pyramídu a také Himaláje ste ešte nevideli, lebo to sa tu stále používalo, že ale v absolútnych číslach, hej. Ale už to, už ani to neplatí, lebo vás dobiehajú vlastné slová z minulosti a verte tomu, že tieto slová budeme vždycky pozorne sledovať a budeme sa k nim vyjadrovať.
Čiže na záver by som povedal, že tento proces, ktorý tu dnes robíme, pre mňa je trošku dehonestujúci z pohľadu dôležitosti zákona roka, zákona o štátnom rozpočte. A ja som skutočne veľmi zvedavý, aký rozpočet na rok 2021 a ďalšie roky predloží táto vláda. Hovorili ste o tom, aký bude úžasný, ako bude odborne pripravený, aký bude transparentný a že lepší sme tu ešte nemali. Ja si na to počkám a ja si aj pozrem vyjadrenia aj pána ministra, aj všetkých ostatných, ktorí sa vyjadrovali k našim rozpočtom, čo ste hovorili, a ja vám pripomeniem vaše vlastné slová.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 11:15 - 11:17 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Veľmi rýchlo. Začnem od konca.
Pán Kremský, dôchodkový strop. Ja vám to musím pripomenúť. Prečo vo Francúzsku sa nedávno štrajkovalo a boli to mesačné štrajky? No zato, že sa išiel zdvihnúť dôchodkový strop zo 62 na 64 rokov. Vy si myslíte, že táto debata v tejto krajine nenastane? Vy chcete, aby tí ľudia robili dokedy? Hovoríme o dlhodobej udržateľnosti o 50 rokov, ja som vám to stokrát povedal. Ja sa pýtam, či Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v roku 1970, pred päťdesiatimi rokmi, keď som sa ja narodil, vie, čo by sa stalo v roku 2020? Vtedy sme nemali ani počítače, ani mobilné telefóny, nič nebolo. Čiže my sa tu bavíme o tom, či tým dôchodcom dáme trinásty dôchodok? Toto je ten najväčší problém Slovenskej republiky? Osem miliárd minúť neni problém, 440 miliónov je problém.
A vy mi nehovorte o investíciách, ktoré sa idú urobiť za bankový odvod. Tie investície sme mohli urobiť z čohokoľvek, z tých osem miliárd alebo deväť, ktoré mal v hotovosti pán minister. A to, čo vy hovoríte, my sme darovali bankám 230 mil., ktoré nám už raz zaplatili. To je proste pravda a darovali sme im ďalších 150 miliónov. 380 mil. a my nemáme 440 mil. na dôchodky. Pre banky máme, pre dôchodcov nemáme. Vy sa tu dôchodcami vôbec neoháňajte! A vy skôr hovoríte o tom, že idete hovoriť o dvojnásobnom vianočnom príspevku. No ten sme zaviedli my, páni! Vy ste zabudli a takisto SME RODINA. Ja si budem; dobre, urobte, čo ste sľúbili. Doručte to, ak to doručíte, ja budem rád za tých dôchodcov, že sme urobili aspoň to, že sme donútili túto vládu tie trináste dôchodky vyplatiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 14.7.2020 10:41 - 10:59 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážené dámy, vážení páni, takže sme v prvom čítaní, takže idem rozobrať trošku situáciu ohľadne tejto novely rozpočtu.
Celkovo ekonomická situácia na Slovensku, čo sa týka koronakrízy, je zložitá a bezprecedentne ovplyvnila nielen hospodárstvo, ale musím povedať, čo mňa najviac, mne najviac vadí, celkovú zamestnanosť a denne prichádzajú ľudia o desiatky pracovných miest. Za posledné mesiace, keď zobereme len mesiac apríl a máj, už sa blížime k sume cirka 60-tisíc nezamestnaných a toto číslo je alarmujúce.
Prečo toto číslo vzniká? Na jednej strane ide o to, že nami odporúčané začiatočné plošné opatrenia boli odignorované touto vládou. Robili to ostatné krajiny. Môžme si tu hovoriť o nedokonalom IT a podobne. Myslím, že aj okolité krajiny si uvedomovali, že zvládnuť adresnú pomoc je administratívne veľmi náročné, a prejavilo sa to aj v tom, že naša pomoc bola jedna z najkomplikovanejších v rámci Európskej únie, bola najmenšia a bola aj najpomalšia. Čo sa týka napríklad kompenzácií nájomného, tak k tomu dochádza až teraz, kedy už mnohé prevádzky sú zavreté, prepustili svojich zamestnancov a bohvie, či ešte niekedy otvorené budú.
Čo sa týka tohto zákona, novely rozpočtu na rok 2020, tak ako som už povedal, bola urobená veľmi narýchlo, je to v podstate niečo, čo tvrdím, že sa mohlo schváliť skôr vzhľadom na ten obsah. A to, čo pán minister hovorí, že sa snažil vyšpecifikovať, je tam zopár čísel, ale celá, celý objem navýšenia výdavkov o 7,8 mld. eur bol hodený ako jedna veľká snehová guľa do všeobecnej pokladničnej správy, to znamená do kolónky, za ktorú sme my boli v minulosti veľakrát kritizovaní, že nie sme transparentní, že tam niečo schovávame a podobne.
Takisto ja pozdravujem na balkóne všetkých kolegov, s ktorými sme robili rozpočtový proces a chcem ich vynechať z tejto debaty, lebo sú to ľudia, ktorí aj mne pomáhali skladať rozpočet a myslím, že aj pánu ministrovi, lebo ani pán minister sám osebe a ja takisto by sme asi ten rozpočet nezložili.
Hovorí pán minister o nejakých kostlivcoch v skrini, hovorí o korekciách napríklad. Tak sa k tomu vyjadrím. Áno, korekcie nás všetkých mrzia a vznikali aj za bývalej vlády, to si priznáme. Ale ja som sa snažil riešiť aj staré záležitosti, to znamená, preto, pán minister vie veľmi dobre a môže sa opýtať aj rozpočtárov, sme sa snažili vyriešiť niektoré korekcie. Ale čo ja mám väčšiu obavu, že korekcie nás čakajú, a obrovské. Obrovské. Bude sa to týkať čerpania eurofondov a ja som zvedavý, vy sa všetci usmievate a ja vám to pripomeniem, tieto úsmevy, keď sa tu za pár rokov alebo za dva-tri roky zídeme a budeme sa baviť o tom, koľko sa vám podarilo vyčerpať eurofondov, za ktoré ste nás kritizovali. My vás takisto budeme kritizovať. Máte tu najväčší balík peňazí z eurofondov, ktorý kedy bol.
A chcem povedať, že rozpočtové zdroje sú skutočne tými najvzácnejšími, ktoré Slovenská republika má. Tie viete použiť veľmi univerzálne. Sú flexibilné. Nemusíte spĺňať všetky tie procesy, ktoré máte z Európskej komisie. A tak ako povedal komisár a viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič, Slovenská republika v ďalších rokoch dostane dva celé štátne rozpočty. To znamená 34 mld. eur a bude na vás, na vašej vláde, ako sa s týmto popasujete a aké budú tie korekcie, o ktorých sa bavíme, že ja pánu ministrovi potom porovnám tie korekcie, ktoré boli za nás a ktoré budú za vás. K tomu sa dostanem.
Druhá vec, hovorí sa tu o zreálňovaní niektorých položiek, ktoré boli narozpočtované. A hovorí sa o desiatkach miliónov, stovkách, stomiliónoch sa hovorilo. Ja chcem len povedať, že pán minister to vyriešil veľmi jednoducho. On potom miesto toho, za čo nás kritizoval, kde sme tu šróbovali desiatky miliónov, kde dáme, kde zobereme, kde pridáme, tak dneska to vyriešil veľmi jednoducho. Pridáme na výdavkoch 8 mld. eur, ktoré sme ani poriadne presne nevyšpecifikovali, na aké vlastne opatrenia idú tieto miliardy.
Ja keď som počítal, v podstate v dôvodovej správe je nejaké rozloženie na nejaké ministerstvá. Samozrejme, nejdú na ministerstvá, ale ide to do tej všeobecnej pokladničnej správy. Veľmi všeobecné, ani tých, v podstate z tých 4,9 mld. bolo vyčíslených asi 3,9, ale keď som počúval tlačovú konferenciu, tak už som sa dozvedel iba o 2,8 miliardách. A z tých, to, čo hovorí pán minister, že ideme, ideme v podstate nejak skorigovať ten rozpočet, ktorý tu predložil ten zlý SMER, do ktorého si odvážil hodiť 2,9 mld. eur len tak, tak som počúval dobre aj tlačovú konferenciu, kde z tých 2,9 mld. v podstate povedal niečo veľmi všeobecné asi o sume 1,6 miliardy.
Kritizuje pán minister, jak sme my nedodržali svoje sľuby a svoje rozpočty z minulých rokov. My sme deficit verejných financií každý rok znižovali. A posledné tri roky bol okolo 1 % HDP. Z tohto rozpočtu, ktorý sme dostali, a hovorím o konsolidovanom rozpočte, lebo pán minister hovoril o štyroch stránkach A4 štátneho rozpočtu. Bez toho, aby ste aspoň trošku sa ponamáhali a urobili aj korekciu, čo sa týka rozpočtu verejnej správy, nedostanete to, že vlastne, aký je esovský deficit. Ja ho teda neviem, možno mi ho niekto prezradí. Ja sa pýtam pána ministra. Ja som čítal nejaké hodnotenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá hovorí o tom, že deficit by mal byť okolo osem celá, neviem, štyri alebo päť percenta, ale ja neviem, aký je esovský deficit. Ja viem, aký je hotovostný deficit štátneho rozpočtu. Bude 12 mld. eur. Dvanásť miliárd eur! To je skoro 12 % HDP. Samozrejme, v konsolidovaných číslach to vyzerá trošku ináč. Čiže ja sa pýtam, aký je esovský deficit na tento rok. Esovský deficit, ktorý my sme predložili, bol ten, bolo tých pol percenta a ja chcem vedieť, aký bude esovský deficit na tento rok po tejto novele.
Preto si treba trošku robotu a urobiť trošku aj prepočet, čo sa týka celkového rozpočtu verejnej správy, a to je tá buchla, ktorú som ukazoval. A tam sú rozpísané, tam je tabuľková časť, tam sú rozpísané všetky výdavky, o ktorých by sme sa tu mohli baviť. Ja skutočne som nepotreboval na to hodiny, aby som si naštudoval tento rozpočet, lebo pre mňa je to jeden pamflet, v ktorom máme zopár čísel, kde teda pán minister si vyriešil svoj problém, však zvýšime výdavky štátneho rozpočtu o 50 percent. Keby som to ja spravil a mohol spraviť, tak nemusím predkladať žiadny rozpočet. Mohol som vám dať štyri čísla a všetci by ste mi za to zdvihli ruku a boli by, všetci by sme začapkali, super! Toto, čo tu máme, je presne taký prístup.
Dlh, dlh, verejný dlh, ktorý my sme odovzdali na úrovni 48 % HDP, podľa toho, čo som videl, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ak sa nemýlim, niekde odhaduje ten dlh na úrovni 62 celá niečo percenta. To je ešte viac, ako ste si dali v programovom vyhlá... teda v programe stability. Oveľa viac. Čiže vy nás tu kritizovať za nejaký vyrovnaný rozpočet? Rozdiel nášho rozpočtu bol, áno, 1,2 mld. a vy ste povedali, že v tomto roku; a to bol, prosím pekne, to bol volebný rozpočet; a vy v tomto roku bez problémov, vy nám tam buchnete 2,9 mld., však toto SMER. (Rečník zdvihol pravou rukou do výšky svoje podklady.) To je 2,9 % HDP! Čiže minulý rok sme sa sekli o 1,2 a teraz o 2,9? To proste je nekorektné.
A vy viete, pán minister, že riziká v rozpočte sú aj negatívne, aj pozitívne. A, samozrejme, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorí o negatívnych rizikách, ale dôležité je, aké je to číslo, ktoré vám na konci vyjde. A my ho nespochybňujeme, ale tvrdím, že deficity za posledné tri roky boli historicky najnižšie deficity Slovenskej republiky, aké sme kedy mali. To, čo vy idete doručiť, bude, neviem, za posledných, neviem odkedy, ale to bude najvyšší verejný dlh, aký tu Slovenská republika mala. Idete doručiť deficit hotovostný 12 mld., čo je navýšenie deficitu hotovostného o 9,2 miliardy. Koľko je to percentuálne, som sa nedozvedel z tohto rozpočtu, nakoľko jak som povedal, to vie riešiť len rozpočet verejnej správy. A to je o tom, čo ja kritizujem na rozsahu.
Ja nehovorím o tom, že táto novela mala byť tak detailne vypracovaná ako, ako normálny rozpočet. Ale hovorím o tom, že mala ísť hlbšie. To, čo je; toto je, toto je ani nie že po povrchu. No, ja by som ten rozpočtový proces asi tak charakterizoval, že no, tak poďme sa stretnúť, povedzme si, koľko hodíme na krk SMER-u a koľko si dáme na COVID. Keby; ja, ja nebudem tvrdiť, že nejaké odchýlky nemôžu nastať. A každému jednému ministrovi financií sa to stane. A takisto sa to stane aj pánovi ministrovi Hegerovi, ale pán minister Heger má obrovský komfort, že za COVID sa schová úplne všetko. O 50 % dáme, zvýšime výdavky, to sú miliardy, no problem. Deficit zvýšime o ďalších, neviem, 9,2 miliardy. No problem. Verejný dlh zvýšime zo 48 % na 62. No problem. Ale my sme boli tí zlí, ktorí sme robili tak špatne, tak zle. Tak ja určite sa vrátim k týmto mojim slovám, keď budeme hodnotiť vaše, vaše verejné financie a hospodárenie.
Vyrovnaný rozpočet, ste nás kritizovali za vyrovnaný rozpočet. My sme si ho stanovili, áno, mali sme ho v pláne, ale sme ho nedosiahli napriek teda znižujúcemu sa deficitu. Ale vy tvrdíte v programe stability, že koncom volebného obdobia budete mať vyrovnaný rozpočet. Táto báchorka, toto klamstvo neplatilo už za dva týždne po tom, ako ste si ho schválili. A pán minister to veľmi dobre vie. Ak doručí pán minister Heger ten náš deficit 1,2 mld. mínus 1,3 % v roku ´20 – ´24, tak ja mu zagratulujem, začapkám a sa mu ešte aj pokloním. Lebo už dneska viem, že to nebudem musieť robiť.
Je dôležité v rozpočte mysleť nielen; to sú neni len čísla, to sú čísla, ktoré ovplyvňujú životy ľudí na Slovensku. Jedna vec je, vy môžte urobiť, ja ako minister som vedel dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Škrtnem výplaty, zvýšenie miezd a neni problém. Máme vyrovnaný rozpočet. Otázka je, či tu bude sociálna spravodlivosť, či budete mať aj ľudí, ktorí budú spokojní s vami, ako vládnete, a takisto vás budú za to hodnotiť. A my sme politici a musíme doručovať tým ľuďom výsledky. Oni musia vidieť, že to, čo robíme, robíme pre nich, nielen preto, aby sme mali krásne čísla. Krásne čísla, tie chcú od nás analytici a budú ich chcieť od vás, aj od vás, pán minister. Aj pán nový predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorý sa teraz volí.
Stále tvrdím, že v tomto rozpočte za prvých sto dní tejto vlády sa minulo pre ľudí iba pol miliardy eur na tú tzv. prvú pomoc. Vy ste si na opatrenia COVID dali desaťnásobne vyššiu sumu. Ja som len zvedavý, že na čo pôjde tá suma, nakoľko mnohé opatrenia, ktoré robili vedľa... krajiny, ktoré sú okolo nás, to znamená napríklad zníženie DPH na služby v reštauračných zariadeniach, napríklad vouchere pre návštevu reštaurácií, pre napríklad návštevu kultúrnych ustanovizní, ktoré trpia, zaviedli viaceré krajiny, aj Rakúsko, aj Belgicko. V Rakúsku napríklad som sa nedávno zastavil na kávu a som sa pýtal čašníčky: Prosím vás, že a čo robí ešte vaša vláda pre to, aby ste bojovali s COVID-om? No napríklad dáva zvýšené detské prídavky, to sú stovky eur, ktoré dostávajú ženy doma.
My spotrebu domácu, ktorú potrebujeme na naštartovanie ekonomiky, štartujeme tak, že zmrazíme minimálne mzdy, že nedáme ani korunu na trináste dôchodky; pán minister to avizoval včera na svojej tlačovej konferencii; a, ale výdavky ideme zdvihnúť o osem miliárd. A my nemáme 440 mil., z ktorých dodneska som sa nedozvedel, pán minister, 230 mil. ste darovali navyše bankám z odvodu, ktorý si už tie banky odviedli, 150 mil. ste im darovali v odpustení bankového odvodu. 380 miliónov! A vy idete, vy si dovolíte povedať, že dôchodcom nedáte trináste dôchodky? Toto myslíte vážne? A vyzývam aj SME RODINA, ktoré to sľúbili svojim voličom, ktorí uzavreli dohodu s jednotou dôchodcov, aby splnili svoje slovo. Ja to budem opakovať. Trináste dôchodky, ak nevyplatíte dôchodcom, ste ich všetkých oklamali a budete sa za to zodpovedať v ďalších voľbách.
K tomuto rozpočtu ešte si dovolím povedať, že samotná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť považuje za najväčšie riziko pre dosiahnutie vládou stanovených rozpočtových cieľov chýbajúce konkrétne opatrenia. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť nedokáže posúdiť ich reálnosť a takisto hovorí o tom, že vláda Igora Matoviča v najbližších mesiacoch musí predstaviť vierohodnými opatreniami podložený návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky. Tento rozpočet ja považujem za ukážku toho, ako vláda Igora Matoviča nevie riadiť štát, a je to výstrel do tmy. Takýto veľký, nafúknutý rozpočet, takýmto spôsobom, ako to predstavuje pán minister, to je výsmech. Vy si z nás robíte srandu!
Ja hovorím jedno, ak chceme opäť ten rozpočtový proces robiť poriadne, urobte to tak, aby sme sa o tom mohli baviť. Lebo skutočne, na toto nám stačí aj tých desať minút, ktoré ste nám poskytli na to, aby sme sa o tom bavili teda vo výbore o skrátenom legislatívnom konaní, a v podstate sa tu nemáme o čom veľmi baviť. Čo sa mám baviť? O tých dvoch tabuľkách a dvadsiatich číslach, ktoré ste tam dali, ktoré sú ničím nepodložené?
Hovorím o tom, že výsledkom toho, ako bude táto vláda vládnuť, budú hlavne pracovné miesta. To znamená, či zachováte zamestnanosť. Keď schválite tento rozpočet tak, ako ste si ho pripravili, a ja verím tomu, že schválite, lebo ste tu v podstate vo väčšine, a máte tam teda riadne naložených miliárd, jako fazuliek ste si ich tam naskladali, tak hovorím, že budete si zodpovedať za každé pracovné miesto, ktoré táto republika stratí, za každú zbankrotovanú firmu, za každého skrachovaného živnostníka a celkovo za výsledok ekonomiky. Čiže ak si to schválite, tak už sa nevyhovárajte na SMER, na bývalú vládu, ale začnite niečo robiť.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 9:25 - 9:27 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani Kozelová, pán Šefčík, prepáčte, ale vy, bohužiaľ, o rozpočte neviete absolútne nič, preto sa k tomu ani nebudem vyjadrovať. Vy hovoríte o nejakom rozpočtovom procese. Pán minister, ten vie a vie aj, ako urobil tento rozpočet. Zbúchali ho za tri hodiny, nakoľko na toto nebolo potreba viac času. A tak jak som, ja som povedal; ja som nepovedal, že potrebujem si to dlhšie naštudovať, lebo to boli štyri strany, ja som si myslel práve, že to budem musieť študovať, ale nebudem. Lebo obsahovo je to veľmi vyprázdnené.
A, pán Šefčík, nehovorte vy o tom, čo my sme tu zanechali. My sme tu zanechali dlh 48 %, vy tu, vy tu idete vyrobiť dlh 62 %, tak si to trošku doštudujte! My sme tu zanechali päťpercentnú nezamestnanosť a uvidíme, aká bude tá nezamestnanosť za vás. Bude sedem, teraz už je 7,4. A vzhľadom na tú pomoc, ktorú ste poskytli ľuďom, čiže žia... čiže žiadnu, si myslím, že tá nezamestnanosť bude stúpať a za toto si budete vy zodpovedať.
Pán Čekovský, k trinástym dôchodkom. Vy nehovorte o trinástych dôchodkoch, keď tu si buchnete do rozpočtu 8 mld. eur, máte dostať ďalšie miliardy z európskych fondov a pán minister povie, že na trináste dôchodky nemáme, ideme sa všetci na to vyskladať. A v rozpočte sa hádže stomiliónami, ako keby to boli fazuľky. Bez toho, aby boli vysvetlené, kam tie opatrenia, kde sa budú robiť a akým spôsobom. Takže toto je realita.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.7.2020 9:09 - 9:22 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, sme v skrá... ideme rokovať o skrátenom legislatívnom konaní k štátnemu rozpočtu, teda k novele štátneho rozpočtu 2020, preto sa budem vyjadrovať práve k tomuto procesu. Potom v prvom čítaní vystúpim, samozrejme, vecne k niektorým veciam, ktoré spomeniem aj v tejto rozprave.
Čo sa týka samotného procesu, tak jak spomínal pán minister, prebehla daňová makroprognóza a daňová prognóza ku koncu júna. Bolo to, tuším, 24. júna tohto roku. A ja som asi tak mesiac dozadu pozoroval, sledoval som ČT24 a videl som, že česká vláda sa zaoberala takisto novelou rozpočtu na tento rok. Bol som, sám som čakal, že kedy nastane ten deň, keď vláda predloží aj v Slovenskej republike novelu. Je jasné, že koronakríza zasiahla všetky oblasti života a, samozrejme, tým pádom ovplyvní aj výdavky a aj celkový rozpočet Slovenskej republiky. S tým sa nedá nesúhlasiť.
Na druhej strane však musím povedať, že od 24. 6. do, do štvrtka minulého týždňa prebehol nejaký čas a stále som si hovoril, že príde niečo do parlamentu. Národná rada začala rokovať a v programe Národnej rady sme, som nevidel žiadnu, takýto, žiadny takýto návrh a sám som bol tým prekvapený. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď štvrtok na obed vláda odsúhlasila novelu rozpočtu a o to väčšie nepríjemné prekvapenie bolo, keď som videl v akom štýle. Na obed vo štvrtok odsúhlasený rozpočet mal štyri A-štvorky obsah. Čiže rozsah štyroch A-štvoriek.
A beriem aj to, čo hovoril pán minister, že asi nemôžme očakávať tie tri veľké buchle, ktoré som ukazoval, poviem aj prečo. Lebo táto vláda si dala robotu len so štátnym rozpočtom. Samozrejme, existuje ešte aj rozpočet verejnej správy na ďalšie tri roky, ktoré nie je povinná urobiť, ale vzhľadom na to, že prezentovala sa ako veľmi transparentná a že bude proste robiť to lepšie, ako sme to robili my, tak som očakával aspoň taký rozsah, aby sme sa vedeli zorientovať, aké opatrenie táto vláda ide urobiť.
Ten rozsah ma skutočne šokoval a najviac ma šokovalo to, že ministerstvo takto urobilo jednu, jednu guľu (rečník naznačil oboma rukami vytvorenie gule) a hodilo to (rečník naznačil pravou rukou hod) do všeobecnej pokladničnej správy. To je presne to, čo ste tu roky kritizovali a my sme tu museli vysvetľovať, na čo sme ktoré výdavky išli použiť. A ten rozsah, ktorý, ktorým ste to hodili do tej všeobecnej pokladničnej správy, má hodnotu polovice štátneho rozpočtu. To znamená 8 mld. eur.
Je jasne z toho vidieť, že vláda netuší, na čo ide tie peniaze vynaložiť. Je to, zas lezú tie čísla ako z chlpatej deky, poviem to tak, úplne obrazne, ešte včera na tlačovej konferencii ste sa snažili niečo, niečo obhajovať, ale konkrétne veci nevidieť. Čiže transparentnosť považujem v tomto rozpočte za úplne minoritnú alebo nulovú.
Čo sa týka obsahu, znižujú sa vám príjmy okolo 1,4 mld., to znamená, že, samozrejme, my budeme očakávať to, ako sa budú napĺňať príjmy, ako budete aj na druhej strane bojovať s daňovými únikmi, čo som vždycky bol zástancom. A efektívna daňová sadzba, keď sme odovzdávali úrad, nám stúpala a medzera daňová nám klesala. To znamená, sme sa dostali na celkom dobré čísla. A ja som si vypýtal čísla aj od predsedu výboru pre financie a rozpočet o vývoji daňovej medzery na DPH, ako sa bude ďalej vyvíjať, aj efektívnej daňovej sadzby, tak som zvedavý, ako bude sa dariť vláde bojovať s príjmami.
Čo je však horšie, je nárast výdavkov štátneho rozpočtu o 7,8 miliardy. Celkový deficit na tento rok nám má stúpnuť o, na 12 mld. a celkovo stúpne o 9,2 miliardy. To sú obrovské čísla, za ktorými nevidíme obsah. Proces, ktorým sa tvoril tento rozpočet, by som nazval asi tak, že tak ideme to nejak spraviť, treba tu urobiť jednu sumu, ktorú zvalíme na SMER a bývalú vládu, tá sa im podarila až na 2,9 mld., môžme sa o tom baviť takisto, aj, aj sa k tomu budem vyjadrovať. A potom sa tam hodila suma 4,9 mld. eur. To je desaťnásobok toho, čo ste boli doteraz schopní v rámci COVID-u doručiť ľuďom. Za, za, za sto dní tejto vlády. Za sto dní tejto vlády ste doručili pol miliardy a do rozpočtu ste si dali desaťnásobne väčšiu sumu. Sám som zvedavý, ako to budete realizovať, ale môžem povedať, že ja skutočne tento rozpočet vidím ako veľký nafúknutý teplovzdušný balón, v ktorom nikto nevie, čo je vnútri, a v podstate tá transparentnosť je už taká, ako som hovoril.
Samotná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorí o tom, že za najväčšie riziko dosiahnu... považuje: Stanovené rozpočtové ciele nebudú dosiahnuté, lebo chýbajú konkrétne opatrenia. Nedokáže posúdiť ich, rada nedokáže posúdiť ich reálnosť a bolo by dobré, aby vláda Igora Matoviča predložila v najbližších mesiacoch vierohodný návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky. Budem sa k tomu ešte bližšie vyjadrovať, samozrejme, v prvom čítaní.
A, ale čo sa týka samotného procesu. Ja som sa skutočne zhrozil, že nám ten rozpočet hodíte na druhý deň do parlamentu, keď som však videl obsah, tak som povedal, že v podstate ten výbor, ktorý trval až 10 minút na to, aby sme išli do skráteného legislatívneho konania, v podstate ani dlhší nemusel byť. Vzhľadom na obsah tohto pamfletu, ktorý ste vyrobili, dovolím si povedať, že ja to považujem za dehonestáciu vôbec rozpočtového procesu a ak to, ja som sám zvedavý, aký rozpočet vyprodukujete do budúceho roku. Ja vám pripomeniem všetky vaše výhrady k našim rozpočtom, pripomeniem vám všetky naše, vaše výhrady voči procesu, ktorým sme my tvorili rozpočet. A ja by som sa skutočne tešil, keby sa naplnili vaše slová. Bohužiaľ, mnohé sľuby, ktoré ste dali, sa nesplnili a ľudia to už vidia.
Čo sa týka samotného, ešte k samotnému procesu, skrátené legislatívne konanie. No vzhľadom na to, že áno, za chvíľu budete musieť predložiť už ďalšie, ďalší rozpočet a vzhľadom na ten obsah, ktorý ste doručili, poviem otvorene, takýto rozpočet ste mohli dať už v marci. Nemuseli ste sa s tým vôbec, vôbec zapodievať a čakať na nejakú makroekonomickú prognózu a daňovú prognózu. Je to úplne zbytočné, je to úplne zbytočné. Lebo toto sú, toto je strieľanie miliardami. Vy sa tu hráte s miliardami ako s fazuľkami. Stomilióny lietajú hore-dole.
Spomeniem jednu vec, kde teda pán minister prezentoval, myslím, že to bolo v máji, ak sa nemýlim, to, že všetky ministerstvá budú šetriť 10 % svojich výdavkov. Desať percent výdavkov v štátnom rozpočte, ktorý je cirka 18 mld. výdavkov, je 1,8 miliardy. Namiesto toho hovoríte o zreálnení čísel, ktoré sme my doručili do parlamentu. Keď si zoberiete napríklad len, vy ste tu buchli 2,9, že musíme zreálniť zdravotníctvo, 600 miliónov. My sme dofinancovali zdravotníctvo stoosemdesiatimi miliónmi a namiesto toho, aby ste doručili toľko proklamované úsporné opatrenia, kde len v liekovej politike sa za, za tri roky dá ušetriť 146 mil. eur, namiesto toho ste doniesli do tohto parlamentu zákon, ktorý kritizovala vaša poslankyňa z SAS pani Cigániková a hovorila, že na liekovej politike vďaka tomu, čo robíte, namiesto troch miliónov úspor urobíte sekeru 30 mil. navyše. Takto tvoríte rozpočet!
Čiže poďme dať do zdravotníctva, poďme to zreálniť. Dajme tam 600 mil., neni problém. Papier znesie skutočne všetko. A ja si to pamätám, debaty, kde sme tu debatovali s každým jedným poslancom, ktorý prišiel za tú svoju oblasť a hovoril o tom, ako máme málo, kde máme málo peňazí. A vy namiesto toho, aby ste doručili tých 1,8 mld., o ktorých hovoríte, že ušetríte na ministerstvách, ja som zatiaľ nepočul ani o eure. Ak budete; ja by som poprosil pána ministra, aby urobil odpočet týchto úspor. Namiesto toho tvrdíte, že ideme zreálniť náš rozpočet o 2,9 mld., ktoré tu SMER nedal. Tak nás ste kritizovali za to, že sme nikdy nedali 10 mil. alebo 20, 50, a vy si tam rúbete stomiliónami, ako keby to išlo o nejaké fazuľky.
Za COVID sa dá schovať, schovať úplne všetko a to je to, čo vy robíte. Ja by som ešte zobral, keby pán minister tu prišiel ako chlap a povedal: "Dobre, máme tu COVID, ideme zvýšiť výdavky, lebo ideme dať ľuďom peniaze, nakoľko potrebujeme naštartovať domácu spotrebu a zvýšime deficit a zvýšime dlh." Však my týmto ideme zvýšiť dlh Slovenskej republiky na 62 % zo 48, o 14 percent! Obrovské číslo! A my sa tvárime, však nič neni, však dáme to v zrýchlenom konaní a za desať minút je všetko vybavené. Takto sa to proste nerobí! A keby pán minister povedal, že ideme kvôli COVID-u, lebo ideme robiť opatrenia, tak jak ich robí Rakúsko, Česko, Nemecko a všetky ostatné krajiny, ideme pomôcť ľuďom, tak, a nejak to odôvodní, vykalkuluje, odpo... tak berem. Ale takto, že v podstate si zoberieš 2,9 mld. tu, za to ideme zreálniť rozpočet SMER-u. Kde by som si ja mohol dovoliť o 2,9 mld. zvýšiť rozpočet Slovenskej republiky vo výdavkoch? Však by ste ma tu zožrali aj s chlpami. Pán minister s tým nemá absolútne problém. (Rečník luskol prstami.) Takto! No problem. Osem miliárd sem, 12 miliárd tam, no problem. Slovenská republika, slovenská ekonomika znesie asi všetko.
A vzhľadom na to, že ako ste doteraz dokázali pomáhať ľuďom, tú pol miliardu, ktorú spomínam, ja hovorím, tu je taká vata ako veľký teplovzdušný balón. Na konci roka sa tu pán minister postaví a povie: Pozrite sa, ja som neurobil 62-percentný dlh, ale iba 61. Jak som ušetril jednu miliardu. Super. A všetci mu budeme čapkať. (Reakcia z pléna.) Ja nebudem určite. Ja nebudem určite tomuto tlieskať. Verte-neverte, mňa tu ťahali za pačesy za 0,2-0,3 percenta. Tu sa hádže desiatkami percent bez problémov. Ja toto považujem skutočne za dehonestáciu tohto procesu. Vyjadrím sa k tomu ešte v prvom čítaní, ale som, chcel som byť kratší v tomto, ale nedalo mi, som sa nejak rozohnil.
Takže ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 10:10 - 10:12 hod.

Ladislav Kamenický
Vymazať rámček!!!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 10:10 - 10:10 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Kašper, ja, ja chápem a cením si, že chcete naliať do ekonomiky peniaze, to by som chápal, že to, že to pákovo nejaké peniaze vygeneruje, ale chcem vám povedať jednu vec.
Nie vláda, nie vy ani ja určujeme, za akých podmienok banky budú poskytovať úvery. To znamená, banky majú svoje rizikové ratingy, keď neprejdete, žiadny úver nedostanete. Keď si pozriete to memorandum, odporúčam, prečítajte si ho. Opäť je tam, ak vláda neurobí dostatok napríklad projektov na to, aby ich financovali tie banky, tak je to má byť za 0,5 mld., tak..., a napríklad ak nebudú podmienky na to, že banky možno neposkytnú toľko úverov podni-, ľuďom a podnikateľom, banky si splnia svoje, svoje povinnosti obyčajným nákupom dlhopisov. A to robia úplne bežne. Takže to neni žiadna pomoc, je to len marketing, o ktorom sa bavíme.
Nebudem hovoriť o 9 mld. hotovosti, ktoré táto vláda má, a nebudem hovoriť, neviem, či ste pozerali včera Maroša Šefčoviča, ktorý hovoril, a pán minister to včera spomínal, budeme mať, mali by sme mať z Európskej únie okolo 34 mld. eur, čo sú dva štátne rozpočty. Takže vy žiadne peniaze od nejakých bánk na takéto veci nebudete potrebovať. Vy ich máte toľko, ako ich nemala žiadna vláda. A budete mať grantové peniaze navyše, 6,6 mld., ja sa len obávam, že nebudete schopní ich vyčerpať a že na konci dňa, keď dôjde zúčtovanie, tak nebudete vedieť ukázať, kam tie peniaze použiť, a toto je moja najväčšia obava.
A ešte sa pridám aj k Dušanovi Muňkovi. Áno, ja si myslím, že bankový odvod nemal v tomto zákone čo robiť, a možno by sme ho aj po nejakom utesaní podporili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 9.7.2020 9:57 - 10:06 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážené dámy, vážení páni, ja som k tomuto bodu dosť rozsiahlo vystupoval v prvom čítaní a nebudem sa opakovať. Nebudem hovoriť to, čo som už raz hovoril. Súhlasím v podstate s predrečníkom, že tento zákon nerieši zásadné hospodárske a ekonomické problémy Slovenskej republiky.
Ale čo sa zmenilo od tej doby, je práve množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktoré k tomuto zákonu boli schválené v rámci výborov, a je ich požehnane, päťdesiat. Musím povedať to, čo hovoril pán spravodajca Kazda včera, pri mojom včerajšom vystúpení, je to, že hovoril, že tento zákon však môže doznať nejakých zmien, ale však to je normálne, však bude sa novelizovať. Ja to považujem za normálne, ale práve z dôvodu, že toľkoto zmien sa tam ide robiť a doplnení, tak práve to poukazuje na to, že malo to byť robené v normálnom legislatívnom konaní. To znamená, že by to prešlo medzirezortným pripomienkovým konaním. Ja chápem, že pán minister bude opäť argumentovať, že však so všetkými sme to prebrali, ale mnohé veci, ktoré sa tam doplnili, myslím si, že aspoň tí kompetentní by sa k nim mohli vyjadriť.
Z môjho pohľadu sa chcem však zamerať aj na to, že včera sme mali výbor pre financie a rozpočet a s kolegami sme sa bavili aj o samotnom bankovom odvode a v podstate som zistil, čo bola príčina toho, že sa tak rýchlo ponáhľame. Dostal som od pána štátneho tajomníka Oravca informáciu, že 25. 7. musia banky zaplatiť bankový odvod za ďalší kvartál. A to je hlavná príčina, prečo sa to tak strašne s týmto ponáhľame.
Chcem povedať jedno. Z celkového dopadu 153 mil. eur tvorí bankový odvod až 150 mil., čiže 98 % z celkového dopadu na rozpočet. Preto jasne vidieť, že primárny cieľ tohto zákona je zaviesť bankový odvod, a opäť, tak ako tu už bolo dnes povedané, žiadna vláda neurobila pre banky toľko ako práve táto. Ja by som sa tešil, ak by ste mohli povedať, že žiadna vláda neurobila pre ľudí toľko ako táto. Aj vzhľadom na tú celkovú pomoc, ktorá tu dnes prebieha, dnes som si pozrel číslo za 100 dní tejto vlády, bolo, bola pomoc vyčíslená na úroveň okolo 500 mil. eur, keď na druhej strane vláda sľubovala pomoc okolo 1 mld. Čiže mali sme sa dnes baviť o pomoci rádove okolo 3 mld. eur.
V prípade reálnej pomoci to beží tak, ako to beží, a dnes ja ešte sa budem vyjadrovať určite aj k novele rozpočtu na rok 2020, včera som ešte netušil, že nejaká vôbec bude. Dnes dokonca som dostal informáciu, že o 8.45 hod. bude výbor k tomuto. To je, ako keby sme, ja neviem, robili nejakú vyhlášku alebo niečo také a mali sme na to po predstavení predkladateľom asi tak päť minút, čo sme sa o tom mohli baviť. Takto sa prijíma novela štátneho rozpočtu na rok 2020. Budem sa k tomu podrobne vyjadrovať.
Preto ešte by som sa rád vyjadril k jednej veci, samotný bankový odvod. Včera som tu spomínal jednu informáciu, kde som hovoril o tom, že okolo 230 mil. eur plánuje vláda Igora Matoviča vrátiť bankám. Včera na tlačovej konferencii ministra financií Hegera sa redaktor RTVS Tománek opýtal ministra, či to vláda ide urobiť, čiže či ide z už odvedeného bankového odvodu vrátiť nejaké peniaze bankám. Odpoveď pána ministra bola: „Je to blud, opozícia ako vždy klame.“ Keď už mu došli argumenty, spomenul aj Počiatka a to už mi pripadá taká mantra ako, ako s prázdnou špajzou.
Čo povedal pán minister redaktorovi? Odpovedal, chcem to zacitovať, je to jedna veta: „Odpovedajúc na vašu otázku, nie je to pravda. Takýto zámer nie je a ani nemá byť. V tomto fonde na ochranu škôd sa naakumulovalo asi 1,3 mld. eur, z ktorej 1 mld. bude použitá na tvorbu Národného rozvojového fondu,“ a teraz počúvajte, „a ten zvyšok zostáva práve pre tie účely.“ Takže je to blud. Ten zvyšok zostáva práve pre tie, tie účely. To bola nedokončená veta. Tak ja ju dokončím. Približ..., a teraz budem hovoriť, na aké účely išiel zvyšok, vyše okolo 250 mil. eur, tak je to v texte memoranda medzi vládou a Slovenskou bankovou asociáciou. A to hovorím, budem hovoriť to, čo je napísané na oficiálnych stránkach, webe Slovenskej bankovej asociácie.
Približne z 250 mil. eur z účtu štátnych finančných aktív za účelom riešenia finančných kríz v bankovom sektore, rozumej z odvedeného bankového obvodu, bude rozdelených nasledovne. Približne 150 mil. eur bude použitých na doplnenie zdrojov fondu na ochranu kladov, k naplneniu cieľovej hodnoty krytých vkladov k 31. 12. 2019, čiže za minulý rok. Približne 80 mil. eur z vyzbieraných zdrojov doplní zdroj národného fondu, to je rezolučný fond, ktorý je zriadený na základe predpisov Európskej komisie, aby došlo k naplneniu hodnoty kumulovaných prostriedkov národného fondu vo výške 1 % krytých vkladov so stavom k 31. 12. 2019.
Jedná sa teda o 230 mil. eur, ktoré štát v podstate sľúbil uhradiť za banky, aby sa naplnili tieto dva fondy k 31. 12. 2019, čiže z peňazí, ktoré už, čiže z bankového odvodu, to sú peniaze, ktoré už banky odviedli štátu. Štát našťastie túto dohodu ešte nezrealizoval, nakoľko sa jedná o tzv. štátnu pomoc. Je to štátna pomoc bankám, ktorú musí schváliť, kde musí schváliť výnimku Európska komisia. Pevne verím, že táto dohoda medzi Igorom Matovičom a bankami nebude nikdy naplnená.
Prečo by mal štát už z odvedeného bankového odvodu zaplatiť do týchto dvoch fondov 230 mil. namiesto bánk? Vláda Igora Matoviča by sa mala sústrediť na to, ako v Bruseli vybaviť výnimky zo štátnej pomoci pre kolabujúce podniky a ľudí, nie pre banky. Mimochodom, v počte žiadostí o takéto výnimky sme na chvoste v Európskej únii, čo je aj výsledkom neschopnosti vlády Igora Matoviča.
Toľko by som si dovolil zareagovať k tomu, čo hovoril pán minister. Čiže on hovorí, že my klameme, tak ja vyzývam pána ministra, aby zvere..., aby zverejnil celé, celý text memoranda s bankami, to je prvá vec.
A keď sa nad tým takto hlbšie zamyslím, tak buď klame Slovenská banková asociácia, alebo pán minister financií.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.7.2020 10:21 - 10:23 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začnem veľmi rýchlo odzadu.
Pán Kazda, zapamätajte si, začiatkom tohto tisícročia Slovenská republika zaplatila 11 % HDP za sanovanie slovenských bánk. Vy hovoríte, že nech sa sanujú samy. Ja som zvedavý čo urobia, ak budú mať problémy, že prídu zase za štátom. Vy ste, idete zrušiť, zrušiť nejakú rezervu, vankúš, ktorú sme mali na to, aby sme ich sanovali. Mohlo nám to pomôcť, ale, dobre, berem.
Nehovorte o ľavicovom a pravicovom pre... Viete, k čomu, čomu smeruje pravicové riadenie krízy? Ja vám poviem k čomu, k nezamestnanosti, pán Kazda. To, čo tu povedal, ja si vážim aspoň to, že, nie je tu pán minister, na rozdiel od mnohých vás sa tu vyjadril úplne konkrétne k veciam, ktoré som hovoril. A hovoril napríklad o Keynesovi. Viete, kedy sa používa keynesiánska filozofia? Práve v krízach. Tam nefungujú tie vaše pravicové pravidlá. Treba sa preinvestovať k tomu, aby sme dosiahli hospodársky rast. O tom je keynesiánska filozofia, naštudujte si to.
K pánu Pročkovi, Žiakovi sa nebudem vyjadrovať, lebo by som čakal skôr odbornú debatu. Ja by som rád, keby tu vystúpili a dali takisto 30-minútovú reč a mohli by sme to počúvať. Rád sa k tomu vyjadrím.
Trošku na prekvapil pán Kremský, ktorý sa venuje zjavne len burčiaku, lebo tomu rozumie. Čo sa týka, ste predseda fina... hospodárskeho výboru a miesto toho, nejakých argumentov, tu používate osobné útoky. Ste členom finančného výboru, tam by som očakával, že budete oveľa aktívnejší. Ďakujem pekne za toto.
Ďalšia vec. Ďakujem pani Halgašovej, odborná odpoveď, hej, to si vážim. Môžme sa o tom baviť.
Ďakujem pánu ministrovi za to, že povedal, že si sadne s opozíciou, že budeme sa baviť o týchto veciach, o ďalšom balíku, aby to išlo v normálnom legislatívnom konaní.
Čo sa týka pána Linharta, predaj z dvora... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis