Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:49 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 18:01 - 18:03 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. V podstate chcel som, zareagujem na to, čo ste hovorili. Pán poslanec, takisto musím povedať, že našťastie sa tá výška minimálnej mzdy odráža od tej priemernej mzdy, to znamená, že nie je to naopak a to je podstatné. Samozrejme, vy hľadáte nejaký vzťah medzi minimálnou mzdou a tým, že či to má vplyv na zamestnanosť. No, samozrejme, nemôže byť minimálna mzda na úrovni priemernej mzdy, vtedy by to malo, samozrejme, vplyv, ale musí byť primerane nastavená tak, aby, aby v podstate bolo motivačné pracovať.
Hovorili ste o tom, že by ste si priali znižovať daňové a sociálne odvody. Opäť a zase prídem na koniec vášho vystúpenia, kde ste hovorili o reformách a vôbec o tom, čo sa tu ide diať. No, poviem otvorene. Mne absolútne absentuje nejaká vízia, že vlastne kde tento štát za tých pár rokov má po tých reformách skončiť. Lebo my tu stále veľmi, by som povedal, individuálne hovoríme o niektorých opatreniach, ale veľmi dôležité je, že štát má nejaké daňové príjmy a potom daňové výdavky a celý ten systém musí fungovať. Nemôžme úplne znížiť všetky dane a, samozrejme, niekde musíte aj vedieť financovať. Čiže daňový mix určuje, určuje spôsob financovania štátu. A, samozrejme, ten daňový mix určuje aj to, či budeme financovaní ako napríklad v Spojených štátoch alebo Británii, alebo Škandinávii. Či tu bude prevaha vlastníctva štátu verzus súkromného vlastníctva, či tu bude viac solidarity, alebo elitárstvo, alebo či tu bude štátne vlastníctvo, alebo privatizácia. Čiže to si musíme vybrať.
A ja hovorím, individuálne hovoriť o tom, že tu by sme mohli znížiť, všade by všetci len znižovali dane, ale na druhej strane ja hovorím, že práve rovná daň zaviedla nespravodlivosť na Slovensku. Tu je dôležité, aby tí, čo; a súhlasím, dalo by sa nastaviť aj systém tak, že tí najmenej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 16:37 - 16:37 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým, ktorí na mňa reagovali. A ja teda pevne verím, že toto, čo sa tu udialo, skutočne uzrie svetlo sveta. Ja si vážim napr. to, že, že strana SMER bojuje vždycky za minimálnu mzdu a budeme naďalej bojovať, a ja som presvedčený o tom, že minimálna mzda pomáha tomu, aby rástla aj priemerná mzda. A tá priemerná mzda aj na Slovensku vždycky za nás rástla. Dnes je prvýkrát, čo ide klesať od vzniku pomaly Slovenskej republiky. Takže ak by sme nebojovali za minimálnu mzdu, tak čo urobíte, že bude budúci rok ešte o 5 % nižšia tá priemerná mzda na Slovensku?
Treba to poňať aj tak, že ľudia z niečoho musia žiť a 656 eur skutočne, pán minister, dajte si ruku na srdce, keby ste ich doniesli manželke, tak vás s tým vyhodí spred dverí a pevne verím, že každého z nás, ktorý tu sedíme. To je peniaz, z ktorého sa nedá normálne žiť, a ja si myslím, a teda dúfam, že jedného dňa budeme mať povedzme tú minimálnu mzdu možno na úrovni Slovinska, kde je momentálne okolo 920 eur. Ale ešte tam nie sme a treba robiť maximum pre to, aby sme sa tam raz dostali.
A hovoriť o tom, že všetko je, že mzdy sú vysoké na Slovensku, prepáčte, ale to je absolútne scestné. My vo všetkom sa snažíme nejakým spôsobom dobiehať Západ, ale v mzdách každý tvrdí, že máme vysoké mzdy. To nie je pravda a treba urobiť maximum, aby sme sa priblížili aj v tomto parametri západnému svetu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.9.2020 16:24 - 16:35 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážené dámy, vážení páni, téma minimálna mzda, bude nasledovať 13. dôchodok, ale ja sa pokúsim už v tomto prvom vystúpení možno načať tu niektoré veci, ktoré mi na týchto dvoch témach, tak ako sú predložené, vadia.
Pán minister Krajniak, za minimálnu mzdu ste pred voľbami hlasovali. Takže chcem sa opýtať, tvrdíte o sebe, že ste silný konzervatívec, pred voľbami ste sa všetci v SME RODINA tvárili, že ste socialisti a dnes pomaly ultraliberáli. Neviem, čo je vaše smerovanie, ale musím povedať, že takto, ako robíte momentálne, keď ste sa dostali k moci, politiku, sa to nerobí. SMER – sociálna demokracia to, čo aj v minulosti hlásala, aj sa snažila doručovať. A môžte kritizovať, že nie všetko sa nám podarilo, ale vždy sme bojovali za minimálnu mzdu a minimálna mzda je v podstate jednou zo základných tém, za ktorú budeme stále bojovať.
Hovoríme tu o minimálnej mzde. Ja si pamätám, keď som prišiel do tohto parlamentu, minimálna mzda bola na úrovni 370 eur, dnes sa tu bavíme skoro o dvojnásobku, 656 eur. Vy hovoríte 623 a hovoríte, že takto teda to vyzerá dobre, je to fajn, je to dohoda. Musím sa tu zastať ministra Richtera, o ktorom ste hovorili, aj tuto kolega si neodpustil poznámku, že v minulosti sa arbitrárne, áno, určovalo na základe rozhovorov v tripartite výška minimálnej mzdy a, samozrejme, zamestnávatelia väčšinou povedali, že najlepšia by bola žiadna, odborári niečo povedali a potom bol z toho nejaký výsledok, ktorý bol väčšinou podobný tomu, čo ste vy dnes doručili.
Viete, v čom je základný rozdiel? Základný rozdiel je v tom, že bol schválený zákon a vy v podstate na to, aby ste si povedali, teda zákon o tom, že bude minimálna mzda stanovená na úrovni 60 % priemernej mzdy a v podstate by sa mal vylúčiť ten zbytočný dialóg alebo trialóg, ktorý tu prebiehal a mimo vplyvu politikov sa mala určiť minimálna mzda. Čo je na tom zlé? Však to sme v podstate urobili to, po čom všetci volali. My sme chceli, aby sme tu nemali tieto dohadovačky a určila sa minimálna mzda na úrovni, ktorá sa z niečoho vypočíta. Doručili sme to, samozrejme, všetci ste začali kričať, že to je predvolebná korupcia a neviem aké veci, ešte to tu určite zaznie.
Ja sa pýtam; všetci hovoria, že nemali sme to rozpočtované. Nemali, nemali, ale ja sa pýtam, či táto vláda mala rozpočtovaných 380 mil. pre banky, tie ste odtiaľ vyčiarkli, takto ste ich škrtli (rečník naznačil rukou preškrtnutie) a zrazu neboli v tom rozpočte. To tiež nebolo rozpočtované.
Na jednej strane ste odpustili bankový odvod, dokonca tak ste sa ponáhľali, že ste urobili skrátené legislatívne konanie, aby banky náhodou, chuderky, nemuseli ešte zaplatiť jednu splátku, a potom ste im dokonca odpustili odvody do fondov, do ktorých mali ešte za minulý rok odviesť peniaze na to, aby chránili vklady slovenských občanov, ktoré majú v bankách. To ste im v podstate vrátili 230 miliónov.
Potom ste urobili novelu zákona, tu ste aj pred chvíľou hovorili o tom, že je zlá ekonomická situácia, veľká kríza a že na nič nie sú peniaze. Potom ste si urobili novelu zákona o štátnom rozpočte a nadelili ste si 7,8 mld. eur do výdavkov. Len tak ste si ich hodili do všeobecnej pokladničnej správy, za ktorú ste nás každý rok kritizovali, že tam dávame niečo, čo tam nemá byť. Tam bývalo okolo miliardy, ktorá bola zväčša špecifikovaná. Vy tam dneska máte 7,8 mld. navyše. Ale paradox je, že na jednej strane máte vo výdavkoch takúto obrovskú sumu, to je 43 % rozpo... skoro polovica štátneho rozpočtu navyše, a paradoxom je, že vaša pomoc pre ekonomiku je na úrovni jednej desatiny toho, čo ste sľúbili. To znamená nie 5 miliárd, ale 500 miliónov. Nie miliarda mesačne, ale 100 miliónov mesačne. Neviem, prečo potom hovoríte o tom, že na minimálnu mzdu, na dôchodky nie sú peniaze.
Ja osobne poviem, som bol ministrom financií a to, čo ste hovorili, že by sme nezvládli, vám poviem, ľavou zadnou by som bez problémov vedel odfinancovať aj trináste dôchodky, na ktoré ste tvrdili, že sme nemali peniaze. (Reakcia z pléna.) Keď len zoberete... (Reakcia ministra.)
Pán minister, nerušte ma! Vy ste, vy ste darovali bankám 380 mil., o čom tu roz... (Reakcia ministra.) To by boli, to boli peniaze... (Reakcia ministra.) Pán minister, počúvajte! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, nechajme rečníka rozprávať.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Nebavme sa tu, prepáčte. Vy keď, vy, musím, musím na to reagovať. Vy keď rozprávate o prázdnej špajze a rozprávate, že vám zo skrine vypadávajú dlžobné úpisy, absolútne nerozumiete, ako sa financuje štát. Prečo mne tu skáčete do reči, prepáčte!
Takže pripravili ste každého jedného človeka o 33 eur mesačne, to je 360 eur ročne. Na minimálnej mzde ste pripravili ľudí o 43,56 mil. eur. Na minimálnych mzdových nárokoch ste pripravili všetkých, ktorí na to mali nárok, o 871 mil. eur. Za príplatky na soboty ste pripravili ľudí o 8,3 mil. eur, za nedele príplatky o 13 mil. a v noci 26,6 mil. eur, dokopy 962,74 mil. eur. Bankám ste nadelili 380 mil. eur, takže tu máte rezervy 1,243 milióna, miliardy teda eur, o ktorú ste pripravili slovenských ľudí.
Áno, ja súhlasím s tým, čo hovorí minister Richter, že keď tu máte žiť na sociálnych dávkach a, príklad, dostávate 300 – 400 eur, no tak keď budete mať 300 – 400 eur za mesiac minimálnu mzdu, tak sa vám nebude oplácať chodiť do roboty. Čím je väčší rozdiel medzi minimálnou mzdou a medzi dávkami, ktoré dostanete, tým je vaša motivácia pracovať väčšia a ja s týmto plne súhlasím.
Dovolím si povedať, že spôsob, akým; ja napr. postoj tripartity plne chápem. Oni tam boli na tom rokovaní a platil zákon, ktorý hovoril o 60 % priemernej mzdy, a vy ste ich išli presviedčať, že toto je nezmysel, že vlastne vy si tu niečo dohodnete so zamestnávateľmi a že oni to musia akceptovať. No nemusia. Ja byť odborár, tak mám tu zo zákona vyplývajúce nejaké nároky, tak prečo by som sa mal baviť o tom, že bude tá minimálna mzda nižšia.
Vy hovoríte, že sme sa tu na niečom dohodli, vy ste sa nedohodli, vy ste sa dohodli mimo zákon. Vy ste sa riadili starým zákonom, ktorý už vtedy, v tej dobe neplatil. Ja neviem, či tu rešpektujeme rozhodnutia Národnej rady, ale my musíme tiež rešpektovať to, čo vy tu odsúhlasíte. A mnohokrát odsúhlasíte veci, s ktorými absolútne nesúhlasíme, a budeme sa za chvíľu o tom baviť pri fonde obnovy, a proste to musíme rešpektovať. Táto snemovňa schválila zákon a vy ho nerešpektujete. A to sa týka aj zákona o trinástych dôchodkoch. Vy si proste poviete, no, tak dáme menej a zmeníme si pri tom zákon a potom to doručíme.
Chcem povedať, čo sa týka za, hovoríte všetci, že za SMER-u tu bolo zle, tak ja vás vyvediem z omylu. Tak ako som povedal, minimálna mzda rástla, jak si pamätám, z 370 eur na dnešnú úroveň, skoro dvojnásobok. To nie sú sľuby Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch, ktoré nikdy nesplnil, ale; a takisto, čo sa týka priemernej nominálnej mzdy za SMER-u, od roku 2012 do roku 2019 priemerná nominálna mzda na Slovensku rástla o 2,4 do 7,8 %, rekord bol v roku 2019 7,8 percenta. Dnes priemerná nominálna mzda klesá, klesá o 1,2 %, v reálnom vyjadrení po zohľadnení inflácie 3 % a pri sezónnych, zohľadnení sezónnosti mínus 4,9 percenta.
Takže toľko z mojej strany a dúfam teda, že tento antisociálny čin roka, ktorý tu idete robiť, neuzrie svetlo sveta, a ja pevne verím, že si vstúpite do svedomia a že takýto zákon neodsúhlasíte.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.9.2020 13:09 - 13:10 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel by som predložiť návrh na doplnenie alebo zmenu návrhu programu 12. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Podľa ústavného zákona č. 397/2004 Z. z. o spolupráci Národnej rady Slovenskej republiky a vlády Slovenskej republiky v záležitostiach EÚ podávam návrh na zaradenie bodu programu 12. schôdze pod názvom Schválenie stanoviska Národnej rady Slovenskej republiky k vypracovaniu národného plánu podpory obnovy a odolnosti a k záväzným rámcom zamerania programov a investícií z nástroja Next Generation EU na roky 2021 až 2023.
Odôvodnenie: Citovaný ústavný zákon predpokladá prijímanie záväzných stanovísk Národnej rady k európskej agende. O príprave národného plánu obnovy musí prebehnúť širšia diskusia vrátane parlamentnej, a preto je potrebné túto možnosť, danú ústavným zákonom, využiť.
Pokiaľ nebude tento bod zaradený do programu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, nechajte dokončiť pána poslanca.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Čiže pokiaľ nebude tento bod zaradený do programu 12. schôdze, návrh podá 30 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a Národná rada Slovenskej republiky sa týmto bude tak či tak musieť zaoberať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.9.2020 16:31 - 16:33 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len krátko poviem k tomuto. Na živote Slováka Jozefa Chovanca záleží. Musím povedať, že pre mňa je neprijateľné, aby občania východnej Európy, kde patríme, Slovenky a Slováci boli braní ako občania II. kategórie. Nie je prijateľné, aby belgická vláda ututlávala vraždu dva roky. Ako je možné, že takéto niečo sa stalo, a ja ďakujem Jurajovi Blanárovi k tomu, ako povedal ten príklad, keď sa nechal pán Breivik zatknúť, zabil 77 ľudí, dostal 21 rokov v luxusnej base v Nórsku, kde má televízor, internet, možno aj nejakú posilňovňu. A tu máme na druhej strane Jozefa Chovanca, Slováka z východnej Európy, ktorý je, ako som počul, hoci ho nepoznám, otcom rodiny, dokonca sme tu počuli, že je príjemný človek. Nikoho nezabil a možno bol úplne nevinný. Prístup k nemu, no treba ho stĺcť, treba si na neho kľaknúť na 15 minút, v podstate ho zabiť. Toto je trest pre Slováka v Belgicku. A popri tom si ešte nejaká blondínka bude hajlovať. Nechápem, ako toto ešte v nejakej krajine, v ktorej v podstate je sídlo aj Európskej komisie, Európskej rady, je pre mňa absurdné.
Keď si spomenieme na to, že sa tu demonštrovalo proti smrti Filipínca Henryho Acordu, všetci sme boli v uliciach a keď zabijú Slováka, tak nikto nepovie ani slovo.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.9.2020 15:21 - 15:34 hod.

Ladislav Kamenický
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 22:51 - 22:52 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Pán Baránik, to je presne to, čo som rozprával a vy ste ma jednoznačne nepochopili. Vy máte utkvelú predstavu: všetci sú zlodeji, všetci sú mafiáni a vy chcete, aby právny štát sa riadil podľa vás na Slovensku. Ale takto to nemôže fungovať, pán Baránik. Vy si poviete, že vy chcete toto, a keď to nebude takto, tak to nie je právny štát. Vy si určujete, čo je právny štát. Preboha, čo to tu zavádzate?! A nehovorte mi o nejakom klamaní. Jakom klamaní?
A čo sa týka pána Čekovského, ten sa sústredil na stavebné povolenie pána, pána Matoviča, k tomu nebudem nič komentovať. Však urobte to tak, aby to bolo jednoduché, budem súhlasiť, ale povedal som oveľa viac a možno by bolo lepšie sa k tomu vyjadrovať.
A čo sa týka, pán Kašper, bankovému odvodu, radšej o tom nič nehovorte, neviete o tom nič. Neviete o tom nič. To je škoda, ja vám to môžem potom súkromne vysvetliť, nebudem tu zabávať poslaneckú snemovňu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.7.2020 22:00 - 22:29 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mali sme začať o desiatej a začíname teda o desiatej skoro presne, ale o dvanásť hodín neskôr. Chceli ste nás unaviť a chceli ste nás umlčať. To bol spôsob, akým ste viedli túto schôdzu. Jediný... (Reakcie z pléna.) Môžem hovoriť?
Jediný, kto za opozíciu doteraz mohol vystúpiť, bol predkladateľ Juraj Blanár a prešlo dvanásť hodín, samozrejme, že ste sa spoliehali na to, že všetky médiá odišli a ďakujem médiám, že tu zostali a že môžme sa aj my vyjadriť k veciam, o ktorých sa tu bavíme.
Podľa prieskumov už celková koalícia nemá väčšinu a ešte ak bude jedna taká tlačovka, akú viedol Igor Matovič včera, tak tie vaše preferencie pôjdu ešte dole. Ľudia nie sú ovce, ľudia nežerú seno.
Štyri mesiace ste vo vláde a všetci si tu hovoríte, ako sme to všetko dobre zvládli, jak to robíme dobre. A musím povedať, že ste toho navyvádzali dosť veľa. A ja vám to pripomeniem.
Nemali sme tu, myslím, vystúpenia dvoch ministrov, tak spomeniem napríklad pani ministerku Remišovú, ktorá má za sebou kauzu slovenské watergate, kde štyroch ľudí na 40 hodín úplne bezdôvodne zavrela do basy. Neviem, na základe akých pokynov pracuje NAKA, ale NAKA väčšinou, keď ide niekoho zatknúť, tak má už konkrétne nejaké odposluchy, vie, na základe akých dôkazov koho ide zavrieť, a títo ľudia, ktorým dokonca odobrali techniku, ktorú vlastnili, a nemôžu na nej pracovať, tak títo ľudia boli na 40 hodín v base. Ja som zvedavý, ako to dopadne. Pani Remišová hovorí, akokoľvek, či to bolo namontované, tie škatuľky, legálne alebo ilegálne, je to škandál. Akokoľvek to dopadne. Veľký škandál to bude, ak boli namontované legálne. A ja pevne verím, že pani ministerka Remišová, ak sa to stane, tak sama zo svojej vlastnej vôle odstúpi.
Ďalším ministrom, ktorý dnes nevystúpil, bol minister Krajčí. Je mi to veľmi ľúto, lebo jemu tiež musím pripomenúť zopár vecí. Chcel by som pripomenúť jedno video, ktoré bolo a dnes ho nájdete na YouTube, a volalo sa "Odkaz Cypru: korupcia zabíja, pán Haščák, hody a beztrestnosť sa skončili". A v tom videu vystupuje pán Matovič, vystupuje pán minister zdravotníctva Krajčí a vystupuje pán minister financií Heger, kde sa predvádzajú pred schránkovými firmami, teda schránkami firmy Penta a ukazujú, ako oni zakrútia krkom Pente.
Tak chcem vám pripomenúť jednu vec. Do čela Všeobecnej zdravotnej poisťovne ste zvolili penťáka a podľa mojich informácií, ktoré si šuškajú všetci po trhu, sa hovorí, že Penta ovládla slovenské zdravotníctvo. Do slovenského zdravotníctva dávame my všetci zo svojich daní a odvodov päť a pol miliardy eur a do Všeobecnej zdravotnej poisťovne z toho ide asi tri a pol miliardy, ktoré ste zverili Pente. Veľmi dobre to robíte. To je práve v tom duchu toho hesla, ktoré ste si dali na tom videu.
Ďalej chcem pánu ministrovi Krajčímu, ktorý si tu neráčil prísť alebo tu odsedieť dneska skoro nič, chcem odkázať jednu vec. Avizuje, že na jednotný informačný systém v zdravotníctve štát Slovenská republika chce minúť 500 mil. eur. Celý eHealth aj s päťročným servisom stojí 50 mil., desaťnásobok ide minúť na nejaký jednotný informačný systém.
Veľa ste tu hovorili o transparentnosti, veľa ste tu hovorili o efektivite, o Útvare hodnoty za peniaze, no tak ak toto je tá efektivita, ako chcete vy nakladať s peniazmi a ako chcete míňať napríklad eurofondy, tak amen, glória so Slovenskou republikou.
Máme tu takého pána, že volá sa že Kolník, je generálny tajomník služobného úradu na ministerstve zdravotníctva a tento pán rokoval napríklad s Kočnerom o predaji Markízy, bol svedkom v kauze zmenky a má kauzu, kde si niekto nechával preplácať koučing za desiatky tisíc eur zo štátneho rozpočtu. Toto je príklad, ako to robíte, a to ste napáchali len za štyri mesiace.
Poďme teraz ešte ku kauzám, ktoré tu neodzneli. Chcem pripomenúť, že pán Igor Matovič, ten pán svätý, ktorému tu robíte standing ovation, ktorý sa tu postaví, nenechá na seba ani reagovať a dve hodiny nás tu zabáva svojimi, svojimi klamstvami a prejavmi, chcem pripomenúť, že jeho mamička s ním jazdila každý deň 600 kilometrov na jeho Fabii, že má tu nejakú kauzu Vandák za sebou, na bieleho koňa prepísal svoju firmu, robil podivné daňové optimalizácie a nebyť premlčania, tak dnes sedí v base. To je pán, to je premiér Slovenskej republiky.
Čo sa týka samotného, napríklad hovoríme o tom, že ideme bojovať proti schránkovým firmám, a tu si vrabce čvirikajú, že pán magister Igor Matovič si odkladá svojich 18 mil. eur v J&T banke, ktorá má mimochodom takisto sídlo na Cypre. To je ten váš boj, o ktorom tu hovoríte, to moralizovanie.
Bola tu otázka, kam sme sa dostali a odkiaľ sme sa odrazili? Tak ja vám poviem, kam sme sa dostali, odkiaľ sme sa odrazili.
Po sedem rokov za našej vlády klesal dlh Slovenskej republiky na úroveň 48 %, vy ho idete zvýšiť na 62 %. Sekera ako bič.
Päť rokov klesal deficit na úroveň jedného percenta, posledné tri roky sme mali deficit na úrovni okolo jedného percenta, posledný rok 1,3 %. Vy ste ho zdvihli na 11,57 %. S tým by som, s deficitom by som nemal až taký veľký problém, ale za chvíľu vysvetlím, prečo s ním mám taký veľký problém.
Päť rokov, teda za posledné obdobie, minulý rok za našej vlády mzdy stúpali 7 % nominálne, najviac za posledné roky, a 5 % reálne. To, čo vy idete doručiť, tak reálne mzdy nebudú stúpať. Ale dobre, bereme, je COVID, akceptujeme.
Evidovaná miera nezamestnanosti historicky najnižšia. A vy môžte hovoriť, viete, keď sa niečo podarí, tak to trhy, to všetko proste, my sme sa zviezli na vlne. Keď sa niečo nepodarí, za to môže SMER. To je nefér. Buďme k sebe fér.
Viete, koľko bola nezamestnanosť v roku 2012? Štrnásť a pol percenta, my sme ju znížili pod 5 %. A dnes vy ste vyprodukovali 7,4 % a za chvíľu vám poviem, ako vyprodukujete ďalšie 2 % nezamestnanosti. Budete možno prekvapení.
Pristavme sa k tomu, čo sa hovorí. Ja musím uznať, dobre, COVID opatrenia sa zvládli. Našťastie sme boli krajina, kde COVID v podstate nekosil ľudí, ale mali sme tu aj ekonomiku a ekonomicky ste to absolútne nezvládli. Ste absolútni amatéri v tom, čo ste urobili a ako ste to urobili. Za chvíľu vám to vysvetlím.
Viete, ja som počúval od pani Remišovej o tom, ako ideme míňať eurofondy, ako budeme hovoriť o veľkej žiarivej budúcnosti. Ideme do vedy, výskumu, zmeníme štruktúru ekonomiky. Viete, čo je umenie? Umenie je, keď mi poviete, aký máte plán nie za päť alebo za desať rokov, ale čo budete robiť za dva až tri roky, čo do dvoch-troch rokov urobíte s touto krajinou. My sme sa prepadli ekonomicky do veľkej jamy a my sa z tej jamy musíme vyškrabať, dosiahnuť tie čísla, o ktorých som vám hovoril, že sme vám odovzdali tú krajinu a potom môžte hovoriť o žiarivej budúcnosti.
Reformy robte, robte všetko, čo urobí dobre slovenskej ekonomike, ale vy sa musíte najprv vrátiť na tú trajektóriu, na ktorej sme boli. Vy sa tvárite, že je slnečný deň a že všetko bude super, lebo my tu užijeme, rozdáme eurofondy, investujeme a budeme nejaký tiger. To snáď nemyslíte vážne?!
Slovenská ekonomika sa potáca a poviem vám ako. Viete, čo ste spravili? Na jednej strane nepomohli ste, prvá pomoc bola minimálna. Slovenská republika, keď zobereme Maďarsko, Maďarsko dalo trikrát väčšiu pomoc na jedného obyvateľa, ako ste vy dali prvú pomoc. Česká republika triapolkrát väčšiu pomoc, Rakúsko štyrikrát väčšiu pomoc, Dánsko sedem- a Nemecko pätnásťkrát. A vy sa tu idete chváliť, že ste dali 600 mil.? Iné krajiny dali miliardy.
A preto hovorím, že nemám problém s deficitom. Lenže vy ste urobili čo? Schválili ste si rozpočet, povedali ste, že deficit bude 11,5 %, no problem, ale nepovedali ste, na čo idete dať. Vy ste za 4 mesiace investovali 600 mil. eur a hovoríte tu o ďalších v podstate 9-10 mld. a vy hovoríte, že do konca roka toto chcete minúť.
Na čo to chcete minúť, povedzte mi? Však vás kritizuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Ja vám poviem jednu vec. Ja ako exminister financií, mňa ste kritizovali, čo ja všetko robím, tuto mám o 0,1, 0,2 viac-menej. Vy tu šafárite s miliardami ako s fazuľami. To sa proste nedá pozerať. Rozpočtový proces sa zmenil na nejakú bublinu, do ktorej ste si vy vrhli nejakých 8 mld. a tvárite sa, že máme super rozpočet na tento rok. Takto sa nerozpočtuje, preboha! Amaterizmus vrcholného rangu, nič som väčšie nevidel.
Samotný, poviem teraz, Klub 500. Tuto pán minister Heger rozprával o tom, že pán Soták je priateľ pána Fica. Tak ja vám to vysvetlím. Pán Soták je podnikateľ a Klub 500 zamestnáva 100-tisíc ľudí. Vy si musíte uvedomiť, že s týmito ľuďmi sa proste musíte baviť. Vy nemôžte ich nechať kľaknúť. Viete, čo robíte? Vy ste urobili to, že vaša prvá pomoc dáva podnikateľom, a ja sa, ja poviem, ešte aby som, ešte pred tým, ak to poviem, ja sa nezastávam podnikateľov. Ja vám poviem prečo. Mňa trápia ľudia, ktorí budú na ulici, lebo vaša pomoc na základe informácií od týchto podnikateľov, ktorí zamestnávajú skoro 100-tisíc ľudí, je, že vy ste im preplatili 20 až 30 % ich mzdových nákladov z ich výplat, ich tržby klesli o 60 %. A viete, čo ste urobili? Vy ste sa na nich vykašľali. Samozrejme, ja poviem jedno. Odborári bojujú za zamestnancov a tí prídu k tým zamestnávateľom a povedia, no my bojujeme za minimálne mzdy a zamestnávateľom sa to nepáči. Samozrejme, ale keď krachujú, práve v kríze ste im mali pomôcť a to ste neurobili.
A toto ja považujem, mňa nezaujíma diplomová práca pána Igora Matoviča. Vyjadrím sa aj k tomu, ale toto neni podstatné pri odvolávaní Igora Matoviča.
Ja hovorím, vy ste dostali slovenskú ekonomiku na kolená, a dostanete. Za ďalšie dva mesiace, ak sa tu niečo nestane, že neurobíte lepšiu pomoc, tie fabriky vám kľaknú. A zoberte si, že, ja neviem, Podbrezová tu je 180 rokov. Chcete si zobrať na krk, že Podbrezová vám kľakne a nebude? Tam je 3-tisíc ľudí, a vy poviete, a však to je Soták, to je kamarát Roberta Fica. Však sa zobuďte, preboha! Zobuďte sa.
Čiže vrátim sa teraz k samotnej diplomovke pána Matoviča. Nebudem sa k tomu veľmi vyjadrovať, ale poviem jedno, to je hanba na 100 rokov a môžte to tu obhajovať, koľko chcete. Taká tlačovka, jak bola včera. Včera mal pán Matovič prísť, nasypať si popol na hlavu, všetkým sa ospravedlniť a povedať, ďakujem pekne, odchádzam. A niekto z vás by sa stal premiérom. A toto ste mohli urobiť, nemusela vôbec padnúť vláda. Mohli ste to urobiť, nespravili ste to. A presviedčate nás, že tu je všetko v poriadku.
Keď zoberem, keď zoberem to, čo naklamal pán Matovič ohľadne tej diplomovky, však to už, to už ani malé dieťa neverí. Prepáčte, skutočne, keď niekto povie, že premiér, pretože nemal čas napísať diplomovku, najprv napísal rukou na papier dve knihy, následne ich dal sestre svojho kamaráta prepísať na počítači. V tých knihách vyznačil kamarátke, čo je potrebné odcitovať, a tá odcitovať zabudla, nikto na obhajobe si to nevšimol. Premiér následne žil 22 rokov v tom, že jeho diplomovka je v poriadku a za to, že nie je v poriadku, môžu novinári. Toto je výsledok toho, čo povedal Igor Matovič. To nemá, k tomu netreba žiadny komentár.
Idem ďalej. Čo sa týka tej ekonomiky ešte. Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, s ktorým sa ja určite nezhodnem v názore na banky a prístupu k bankám, ale sám povedal, že vláda na jednej strane deklaruje pomoc, vytvára pre jej čerpanie legislatívny rámec, požičiava si na tento účel zdroje, no na druhej strane sa reálne peniaze a pomoc nedostávajú v potrebnej výške a v čase tam, kde to najviac je potrebné. A toto je presne to, čo robíte.
Chcem sa vyjadriť ešte k samotnému rokovaniu v Bruseli. Opäť, mňa nezaujíma, čo robil pán Matovič v Bruseli, či si tam fotil ponožky, tričká, kelímky, ja neviem čo. To ma nezaujíma. Mňa zaujíma, lebo každý tu hovoril, aj pán minister Budaj, vrátil sa s miliardami. Preboha, však, keď sa rokuje o rozpočte na ďalších sedem rokov, s čím sa mal vrátiť? S čím sa mal vrátiť? S fúrikom alebo s čím?!
Mňa zaujíma, s čím pán Matovič odchádzal do Bruselu a s čím sa vrátil a toto je podstatné. Poviem jedno, čo sa týka 15-percentnej tej spoluúčasti. Ja som tu vtedy vykríkol, že klame. Slovenská republika nikdy nesúhlasila, ja som bol minister financií a ja som bol zodpovedný za rokovania na Ecofine za tieto veci, nesúhlasila so zvýšením spoluúčasti na financovaní pri eurofondoch. To by nás stálo také peniaze, že na to by Slovenská republika nemala peniaze.
Tu hovorí, že tak odišiel, takto išiel do Bruselu s 15 %, ktoré sme mali na spolufinancovaní doteraz, odišiel s 15 % a ušetril 3 mld. Ja neviem, kde takúto logiku nabral?
Zarátal si do svojich 43 mld. aj 8 mld. z posledného rozpočtu. Nemalo čo robiť tam. A vy môžte kritizovať, áno, že či sa čerpá, že sa vyčerpala 1/3. Áno, vyčerpala sa 1/3. Nakontrahovaných je asi 70 % a výzvy sú na 114 alebo 115 %. Lebo sa povie len jedno číslo a tie ostatné sa nepovedia. No ja netvrdím, že hurá, hej, ale máte ešte 3 roky. Stále platí, že N+3, to znamená, do roku 2023 máte čas vyčerpať eurofondy. Ale ak to budete robiť tak, ako pani ministerka Remišová, ktorá niektoré tie výzvy zruší, lebo sa jej nepozdávajú, čo berem, je to jej právo, ale potom musí povedať, ako to nahradí a ako potom dočerpáme tie fondy.
A vy hovoríte o tom, viete, vy sa tu tvárite, mne je až smiešne, viete, vás všetko dobehne. Vy keď tu budete 2 roky a príde, musíte, vy musíte do októbra predložiť plán, ako budete čerpať tých 5,8 mld. eur. Ja chcem vidieť ten plán. Ja som zvedavý, aký plán vy predložíte. Ja vám poviem, že pri tomto amaterizme ja vám garantujem, že my sa k žiadnym pôžičkám od Európskej únie nedostaneme. My budeme radi, ak vyčerpáme granty. Máme granty za celkovú sumu okolo 26 mld. a pôžičky, o ktorých hovorí, tých 43 mld., 6,8 mld. ide na Fond obnovy, z pôžičky sa nedostanete. Nebudete mať šajnu o tom, ako sa k tomu dostať. Pôžičky nepotrebujeme, táto vláda si požičala na trhoch 13 mld. eur. Európska pôžička je za nižšiu úrokovú mieru, možno za nulu, lebo tam je trojáčkový rating samotnej Európskej únie, ale máte oveľa prísnejšie kritériá. Preto táto krajina si požičala 13 mld. Najviac, ako kedy mala v hotovosti. Vy máte v hotovosti okolo 9 mld. euro. Limit bol 6, my sme vám odsúhlasili 10, preto máte toľko v hotovosti, ako žiadna vláda nemala.
Viete, vy môžte hovoriť o podfinancovaní. Vy máte, vy ste si zvýšili rozpočet o 50 %. Čiže vy máte toľko peňazí, že toľko nikto nemal. Len ja hovorím, pri tejto profesionalite tejto vlády vy to nevyčerpáte, to bude problém. A potom my sa budeme pýtať, že koľko ste z toho vyčerpali.
Mali sme tzv. just transition fund. Viete, na čo to slúžilo? Malo to slúžiť na transformáciu Hornej Nitry, na zelené projekty v oblasti železiarstva, napríklad výroby hliníka. A Matovič odišiel na summit a vrátil sa so sumou o 600 mil. menšou. Päťsto miliónov, všetci si pamätáte, hovorilo sa, že Next generation EU, Fond obnovy takzvaný, že je okolo 8 mld. S čím sa vrátil pán Matovič z Bruselu? So 7,5. Päťsto miliónov stratil. Viete prečo? Lebo pri tých rokovaniach treba mať široké lakte. Ja som sa ich zúčastňoval a verte, neverte, mnohokrát sme zostali úplne nakoniec, kde sme na konci povedali, že nie, lebo tam je hlasovanie, v mnohých prípadoch je jednohlasné. Tam, keď vy viete zablokovať hlasovanie, len to by musel pán Matovič sa tým zaoberať.
To znamená, že ja hovorím, že pán Matovič v Bruseli nieže priniesol peniaze, ale nás pripravil o 1,1 mld. eur.
Ďalej sa chcem vyjadriť k bankovému odvodu. Nebudem hovoriť, my máme v predkladacej správe, že kritizujeme skrátené legislatívne konania. No kritizujeme. Tie, čo sme mohli a chceli, sme vám podporili všetky do jedného, dokonca sme vám za ne zahlasovali.
Ale, viete, vy nemôžte fičať na skrátených legislatívnych konania štyri roky. Kilečko, čo má kilečko so skráteným legislatívnym konaním? Ja vám poviem, čo má. Viete, čo bolo v kilečku? Bankový odvod. A viete, prečo to bolo treba urobiť v skrátenom legislatívnom konaní? Lebo 25. 7. mali banky ďalšiu splátku bankového odvodu, aby to nemuseli zaplatiť. Viete, čo ste urobili? Dali ste bankám 150 mil. a zaplatili a vrátili ste im už odvedených 230 mil., kde majú naplniť tzv. Fondy na ochranu vkladov a takisto Rezolučný fond v roku 2019. Čiže vy ste, štát dostal peniaze a vy ste im vrátili 230 mil., dokopy 380 mil.!
Vy ste nás kritizovali za 13. dôchodok, že sme to nemali v rozpočte. Tak ja sa vás pýtam, kde ste mali v rozpočte, že bankám dáte naspäť 380 mil.? Kde ste to mali v rozpočte? Viete, čo to znamená? Že vy ste dôchodky našich dôchodcov odovzdali bankám. Pri priem... (Potlesk.)
Pri priemernom, pri priemernom dôchodku 480 eur sme mali vyplatiť, my sme mali vyplatiť 460 eur. Viete, koľko vy vyplatíte? Dvesto. Čiže ste ich, pripravili ste dôchodcov o 260 eur, každého na konci roka.
Viete, koľko ste dali bankám? Ja som to prerátal na počet starobných dôchodcov. Na každého jedného starobného dôchodcu ste bankám odovzdali 350 eur. Hanba! Hanba, vy tu idete hovoriť, že nemáte peniaze na dôchodky pre našich seniorov?! Najohrozenejšia skupina v rámci COVID-u a vy sa tu tvárite, že nemáte? Máte miliardy, ktoré ste si nadelili v rozpočte, ako keby sa jednalo o nejakú žemľu. Ste si to hodili do Všeobecnej pokladničnej správy, kde ste nás za to kritizovali v minulosti, mali sme tam možno nejakú miliardu, boli tam aj rezervy, boli aj určené, na čo idú, vy ste si tam hodili 8 mld., ako takto. Bez problémov.
To bol, ja to budem kritizovať, ja neviem, či kedy konečne, poviem, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť sa k tomu vyjadrí a bude, nastane nejaký normálny rozpočtový proces. Ja som veľmi zvedavý, aký rozpočet vy predložíte Národnej rade na konci roka.
A ja preto vravím, prečo, prečo vy zadlžujete Slovenskú republiku vo výške 62 % HDP, keď vy ste schopní za 4 mesiace doručiť podnikateľom pol percenta HDP alebo 0,6 %? To som dnes počul od pána ministra a chváli sa s tým, aký veľký úžas, úžasný úspech. A porovnávame to, čo bolo v roku 2008, s tým, čo je dnes.
Táto kríza je iná a nedá sa to porovnávať. Treba sa porovnávať, koľko sme pomohli podnikateľom my a koľko podnikateľom pomohli iné krajiny. Ale nejde o podnikateľov, ide o zamestnancov, ide o tých ľudí, ktorí pracujú. Lebo, tak jak bolo povedané na tej konferencii, ten štátny úradník nepríde o prácu, ale ten robotník o ňu príde. A to potom pocítite, čo je to sociálne vyjednávanie. A potom pán Heger, ktorý povie, že však na Sotáka kašlať, keď mu tu dôjde 60-tisíc ľudí štrajkovať, potom pochopí, o čom je sociálne vyjednávanie.
Čo sa týka, čo sa týka samotnej, nepáči sa mi prístup a to musím okomentovať. Viete, príde ten pán Matovič a ten bohorovne povie, vy ste všetci mafia a vy ste všetci zlodeji. Ja sa voči tomuto fakt ohradzujem. Lebo ak my sme mafia a my sme zlodeji, lebo niekto náhodou niečo ukradol alebo proste... (Reakcie z pléna.)
Počkajte, počkajte (zaznenie gongu), tak dobre, nie náhodou, ukradol niečo a všetci sú mafia, tak vy ste všetci zlodeji. Všetci ste zlodeji, lebo tu máte zlodeja premiéra tejto republiky. (Potlesk.)
Takže treba selektovať. My si nebudeme nechávať nasadzovať psiu hlavu. My nie sme zlodeji. Moji kolegovia, nikto nič neukradol! (Reakcie z pléna.) Neukradol. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím vás, nechajte pána vystupujúceho.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Musíme sa voči tomu brániť a budeme sa brániť. Poviem otvorene, máme právny tím a budeme ho využívať. Budeme.
Lebo, viete, ja som sa pýtal jedného právnika, viete, že ako je to na Slovensku, že keď mi niekto povie, viete, mňa trápi, keď mi niekto povie, že som zlodej, viem ho zažalovať? Viete, aký je právny, právny stav? Že skoro nič nevysúdite. Lebo my musíme zniesť všetko.
A viete, jak sa to zneužíva? Že tu príde Matovič a bude kričať: "Vy ste všetci zlodeji, všetci mafia!" To čo je? Kde sme sa to dostali?
Vy hovoríte o právnom štáte? Tak poďme sa baviť o právnom štáte. (Reakcia z pléna.) Áno, poďme sa baviť. (Zaznenie gongu.) Ja chcem tiež byť, ja poviem otvorene, ja tiež nechcem sa dostať, lebo tu samé vyhrážky, jeden minister sa vyhráža, že pôjdete do basy, premiér sa vyhráža, že pôjdete do basy - čo je toto za spôsoby?! Čo je toto za spôsoby? Ja som nič neukradol a nebudem sa tu, nebudem si tu nechávať niekomu, niekým oné vyhrážať. Kde sme sa to dostali? Keď chcete robiť právny štát, tak ho urobte, ale s pravidlami tak, aby každý, padni, komu padni, platilo, aby každý mohol byť postihovaný rovnako.
Lenže viete, viete, čo ste nastavili? Ja vám poviem, čo ste nastavili. Premiérovi Matovičovi ste stolerovali, ste mu stolerovali, že povedal, že ja som v podstate zlodej. Stolerovali, lebo on povedal, viete, viete, on sa vydáva za úprimného, on povie, viete, ja som zlodej, hej, ale ja vám to úprimne hovorím a vy mu to všetci akceptujete. Teraz povedal, porušuje zákon, čo sa týka prenájmu jeho domu. Zase ste to stolerovali všetci. Porušil zákon. Mali sme tu ministra vnútra, mal konať. Lebo viete, čo sa stane? Lebo každý príde a povie, ja som sa priznal, však ja vlastne za nič nemôžem, lebo má príklad v premiérovi tejto krajiny.
Takto vy idete budovať právny štát, páni? To je hanba! Hanba.
Čiže poviem jedno, ja som si skutočne neodpustil, mňa to veľmi už hnevá, lebo ak takto budeme pokračovať, tak Slovensko nebude to, čo si vy želáte, vy chcete transparentné, čisté a neviem aké Slovensko. Lenže premiér tejto krajiny musí ísť príkladom každému jednému občanovi. A keď toto je príklad, tak všetci si z toho budú brať príklad a to transparentné, čisté a právne bezpečné Slovensko nikdy nebude.
Toto ste hlásali, poviem otvorene, ja mám veľké obavy o to, to, čo hovorí Igor Matovič, pozrite si, čo narozprával, a dnes keď vychádzajú tie klamstvá na povrch, ja sa musím normálne zamysleť, čo ten človek v minulosti všetko natáral a narozprával. A čo je z toho vlastne pravda? Keď on si urobí jednu veľkú báchorku ešte aj zo svojej, však to bol príbeh normálne, to bol, to bol normálne jak scenár, tá jeho diplomovka, scenár klamstiev. Došlo sa mu na to a on, viete, čo je strašné? Lebo Igor Matovič je excelentný manipulátor. Excelentný! A to je veľmi zlé. To je nebezpečné pre Slovenskú republiku. Ak nás takto, celý národ, bude manipulovať, tak táto, táto krajina je v rukách šialenca. A tomu musíme zabrániť. Kontrolujte si svojho premiéra, takto to nemôže pokračovať.
Ja vám prečítam ešte jednu vec na záver, aby ste sa možno trošku pobavili. Existuje taká, taká, neviem, nejak by som to nazval, že mýtománia sa to volá. A hovorí sa, že "mýtoman je ten, ktorý si vymýšľa historky, v ktorých hraje hlavnú úlohu, stáva sa pre neho drogou, bez ktorej sa neobíde. Jeho hlavným motívom je získanie takej pozornosti a rešpektu, aký by podľa jeho vzoru nikdy nespoznal, keby sa spoliehal na svoje "obyčajné" a nezaujímavé ja."
Ja dúfam, že to nie je charakteristika Igora Matoviča.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 20:05 - 20:07 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, vy ste sa tu vysťažovali, aký veľký investičný dlh je na ministerstve vnútra, tak vy asi viete, že ministerstvo vnútra má jeden z najväčších rozpočtov.
A ja poviem jednu vec, vy máte oproti tým ministrom, ktorí boli predtým, ktorým my sme ako ministri financií nejako posúvali tie peniaze, ktoré potrebovali na to fungovanie, tak 90 % mnohých výdavkov boli obligatórne výdavky vyplývajúce zo zákona, boli to aj rôzne mzdové nároky a podobne. A ten investičný dlh je, áno, ale, viete, vy ste si to vyriešili veľmi jednoducho. Vy ste, minister financií proste príde a zvýši si výdavky štátneho rozpočtu o 50 %, no problém, no problém, 8 mld. Takže ten vám nadelí, koľko chcete, a ten investičný dlh si môžte dorovnať.
A ešte chcem povedať jednu vec. Minister financií hovoril o tom, ako ide zreálňovať ten náš rozpočet, že proste tie výdavky sú vyššie. Tak ja sa pýtam, keď tu tárate o tom, že 30 mld. tu ukradol SMER, tak prečo potom navyšujete ten rozpočet? Však ste ušetrili toľko peňazí, že by ste nič nemuseli navyšovať. To sú proste nezmysly. To je jedna vec.
Druhá vec, ak ešte stihnem, prečítam vám jeden status. My sa tu bavíme o diplomovke pána premiéra a je to status vašich voličov: Takže ak tomu správne rozumiem, premiér, pretože nemal čas napísať diplomovku, najprv prepísal rukou na papier dve knihy. Následne ich dal sestre svojho kamaráta prepísať na počítači. V tých knihách vyznačil kamarátke, čo je potrebné odcitovať, tá to odcitovať zabudla. Nikto na obhajobe si to nevšimol. Premiér následne žil 22 rokov s presvedčením, že jeho diplomovka je v poriadku. A za to, že nie je v poriadku, môžu novinári. Prípadne tá záhadná kamarátka.
Toto je story vášho premiéra. Klamstvo na klamstvo a ja sa pýtam, všetko, čo tu narozprával v minulosti, bola pravda?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:49 - 18:51 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja viem, že vy rád využívate to, že ľudia týmto témam veľmi nerozumejú, a ja sa to snažím objasňovať aj na svojom Facebooku. Ale vy hovoríte o tom, že všetko myslíte úprimne, a hovoríte o tom, ako idete bojovať proti finančným skupinám.
A ja sa vás chcem opýtať, prečo ste odovzdali celé zdravotníctvo Slovenskej republiky, do ktorého prúdi okolo, vyše 5 mld., vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni je 3,5 mld. eur a v podstate podľa tých informácií, ktoré máme, tam, kde dosadzujete tých ľudí, tak v podstate Penta ovládla celé zdravotníctvo. Vysvetlite mi, kde je ten váš boj proti Gorilám, proti všetkým tým, ktorí vyždímavali toto, tento štát, a vy hovoríte, že to idete napraviť? A čo robíte? Odovzdáte zdravotníctvo Pente. To je prvá vec.
Hovoríte o Kočnerovi. Kočnera sme zavreli my, pán minister. To je prvá vec.
A hovoríte o úprimnosti, tak odkážte pánu, pánu premiérovi, že keď je úprimný, tak nech povie, o čom sa bavil s Kočnerom šesť hodín na svojom jednom stretnutí, ktoré priznáva, koľko tých stretnutí bolo, lebo my to dodnes nevieme, a on tvrdí, že si nič nepamätá. On si nepamätá pomaly ani, ani už, svoju diplomovku už vôbec si nepamätá. A podľa toho, čo som videl včera na tej tlačovej konferencii, v podstate stačí sa tu ospravedlniť, stačí povedať, že ja mám, ja mám byt neskolaudovaný, ale bývame v ňom, porušujem zákon, a v podstate je beztrestný.
Čiže dnes niekto povie, viete čo, zajtra idem vykradnúť banku, ale ja som vám to oznámil, tak akože nebudem stíhaný, lebo som premiér tejto republiky? A ako to podľa vás má fungovať?
Hovoríte o tom, že chcete byť transparentní. A hovorte o semafore. Celý váš semafor nie je červený, je čierny. Tak si ho pozrite. Ten semafor už existuje. Vy ste zvýšili dlh Slovenskej republiky zo 48 % na 62... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis