Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2022 o 10:10 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 12:40 - 12:41 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Viskupič, v podstate ten pozmeňujúci návrh je v súlade s tým, čo si my predstavujeme, ako by sa to malo vyriešiť. To znamená, ak teda máme pomáhať gastru, a my sme za to, aby sa gastru pomohlo, tak dajme to minimálne na tých dvanásť mesiacov, lebo ináč to nemá absolútne žiadny zmysel. Ja považujem tú vsuvku, že iba na tri mesiace, zase nejaký figový list, ktorý použil pán Matovič len na to, aby mu prešla tá prvá časť o tých, o tých športoviskách a vlekoch.
Takže za stranu SMER môžem povedať, ak teda bude tento pozmeňujúci návrh, my zaňho zahlasujeme, ak prejde ten pozmeňujúci návrh pána Viskupiča, tak zahlasujeme aj za celý zákon. Ak neprejde, tak sa zdržíme hlasovania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2022 17:10 - 17:11 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Gyimesi, poviem jednu vec. Mýlite si 13. dôchodok so 14. dôchodkom. Ten štrnásty dôchodok, čo vy nazývate, tak to nie je dôchodok, to je sociálna dávka, aj ten 13. je sociálna dávka. My sme navrhovali 13. plnohodnotný dôchodok, kde ste tých dôchodcov v podstate okradli každý rok o 280 miliónov krát tri roky, 840 miliónov.
Čo sa týka pána Kuriaka, no vy hovoríte o tom dlhu, že vám percentuálne klesá, pán Kuriak. Lenže pozrite si aj čísla. HDP vám stúpajú, v podstate okolo 100 miliárd bolo HDP za našich čias, teraz je 122 miliárd vďaka inflácii, a hovoríte o percentách. Ja vám ale poviem, ako vám rástol dlh z absolútnych hodnotách. V roku 2019 sme vám odovzdali dlh Slovenskej republiky na úrovni 45,3 miliardy. V roku 2020 už to bolo o 10, o 10 miliárd viac, to bolo 55 miliárd, v roku 2022 v rozpočte máte 65 miliárd, hej, a v roku 2023 máte 77,7 miliardy. Takže neoháňajme sa len percentami, ale pozrime sa na absolútne čísla. Je to nárast o 56 %. 56 % za tri roky toho, čo sa tu naakumuloval dlh od vzniku Slovenskej republiky až do roku 2019. Toto je proste skutočnosť. Takže môžme sa baviť o číslach, ale potom sa musíme baviť aj o HDP a o ostatných veciach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

30.11.2022 12:40 - 12:40 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, ja rozdelím svoje vystúpenie na tri časti, vzhľadom na čas, ktorý mám, nebudem dlho rečniť a v prvej úvodnej časti by som sa chcel trošku politicky vyjadriť k tej celkovej atmosfére, v ktorej prejednávame rozpočet Slovenskej republiky na rok ´23. V druhej časti poviem nejakých pár zásadných pripomienok aj s ohľadom na to, čo poviem v tej prvej časti a na konci dňa, teda vystúpenia, by som chcel predložiť pozmeňujúci a doplňujúci návrh k tomuto rozpočtu.
Teda na úvod k tej atmosfére, ktorú tu máme, no tak poviem otvorene, ja si teda pamätám rozpočty, kedy sa rokovalo dni o rozpočte a bola tu aj určitá dávka odbornosti. Ja mám pocit, že sme sa tu zvrhli absolútne do nejakej politickej prekáračky a s odbornosťou to už nemá absolútne nič spoločné. Na jednej strane je tu strašne malý záujem o rozpočet, vidím, že kedysi sa väčšina teda strán vyjadrovala aj teda k jednotlivým kapitolám. Dnes už toto to akosi sa vytratilo a musím povedať, že to ma skutočne veľmi mrzí, že tá debata sa dostala na takúto úroveň.
Pochopil som, pochopil som pána ministra Matoviča, že jemu ide momentálne o to, aby presvedčil SaS-ku o tom, aby zahlasovala za tento rozpočet. Na druhej strane, keď oveľa príčetnejší postoj je, teda musím povedať, aj pána Gyimesiho, ktorý povedal teda, že neočakáva teda ako od opozície, že by mala hlasovať za tento rozpočet. Ja sa teda chcem opýtať, aká opozícia kedy zahlasovala za náš rozpočet, ktorý sme kedy predkladali.
Napriek tomu, napriek tomu hneď na úvod poviem, že boli sme vzhľadom na tú celkovú situáciu, ktorá tu je, vzhľadom na to, že chceme byť konštruktívni, tiež navrhujeme určité riešenia, ale to riešenie spočíva v jednej veci. Prvá zásadná vec je, že my, ak teda máme ako opozícia podporiť tento rozpočet, požadujeme, samozrejme, garanciu predčasných volieb vzhľadom na to, že ak sa pozrieme, napríklad sa tu dnes hlasovalo o výročnej správe Slovenskej republiky. Jako to dopadlo? No neprešla. Ja si teda nepamätám, že by nejakej vláde neprešla výročná správa Slovenskej republiky. To je v podstate ako keby vyslovenie nedôvery tejto vláde aj ministrovi Matovičovi.
Ja keď sa pozriem, ja si pamätám rozpočet, keď sa tu prejednávali, boli tu aj nejakí ministri, dnes tu nie je absolútne nikto. Ja sa opýtam na výbor pre financie a rozpočet, keď ja som bol ešte ministrom, tak opakujem to každý rok, lebo to treba opakovať, po tri roky sa pán minister Matovič neukázal na výbore pre financie a rozpočet pri prejednávaní rozpočtu na ďalší rok. Toto som teda nezažil, ja si to nepamätám, žeby minister, môže byť zastúpený štátnym tajomníkom pri akomkoľvek zákone, ale pri rozpočte tak to si skutočne, skutočne nepamätám.
Nebudem reagovať na všelijaké tieto, tuto osobné útoky, lebo ja už mám fakt pocit ako keby pán Matovič sa, jak sa povie, vyžíval v tom, že keď sa s niekým musí hádať alebo na niekoho útočiť, ja v podstate skôr by som, skôr by som teda očakával, že skutočne sa tu niečo dozvieme o rozpočte. Z jeho vystúpenia, jak už tu bolo povedané, ja som sa teda o rozpočte veľa nedozvedel.
Jediná vec, ktorú som sa dozvedel, teda keď sa pozrieme na čísla, aby som prešiel teda k meritu veci, tak sme sa dozvedeli, že ja teda vždy porovnávam náš celoročný rozpočet z roku 2019, výdavky štátneho rozpočtu nám stúpli z 18 mld. na 35 mld., skoro o 95 %, čo je skoro dvojnásobné navýšenie výdavkov, a to ešte v roku 2022 ste mali výdavky vo výške 25,5 mld., ale aj tie ste si navýšili na 27 mld. To je o 50 % viac. Na budúci rok o ďalších 50 %. Ja teda neviem, či pán Matovič fakt predpokladá, že už ideme do volieb, treba nadeliť ľuďom, ale problém je aj v tom, ako nadeľuje tým jednotlivým oblastiam.
Keď sa pozrieme na výdavkové tituly, tak ja napríklad keď sa pozriem, ja si pamätám teda rozpočet Úradu vlády z roku 2019 na úrovni 46 a 47 mil., dnes Úrad vlády míňa 193 mil., nárast o 412 %. Obrana oproti minulému roku nárast o 56 %, 760 mil. navyše. Keď si pozriete niektoré ministerstvá, samozrejme pánu Budajovi treba dať, treba dať pani Remišovej, len ja chcem upozorniť na jednu vec. Veľkým problémom tohto rozpočtu je, či sa budú napĺňať čísla, čo sa týka čerpania eurofondov. Na tom to je postavené, čo sa týka eurofondov je tam niekoľko miliárd, myslím, že okolo 7 mld., na ktorých je postavený tento rozpočet. Tak som teda zvedavý. Ak nemáme vyčerpaných 40% zo starého programového obdobia. Plán obnovy 6 mld., už to tu bolo povedané. Máme tu ďalšie nové programové obdobie, keď zoberiete, ani jedna výzva, prešli tri roky, ani jedna výzva z nového programovacieho obdobia nebola. Toto je jedno z najväčších rizík tohoto rozpočtu. Málo sa tu, málo sa tu o tom hovorilo. O tej netransparentnosti môžem povedať, my sme boli kritizovaní, že všeobecná pokladničná správa aké má čísla, no môžem vám povedať, ak sa pozriem na rok 2019, tak všeobecná pokladničná správa za našej vlády bola 1,96, skutočnosť v roku 2019 1,96 mld. Viete, koľko je dnes? 7,8 mld. A to bolo 10, len sa presunulo 2,4 mld. z tých 3,4 do jednotlivých kapitol, čiže 10 mld. Päťnásobné navýšenie, teraz to je štvornásobné navýšenie. Toto je tá transparentnosť.
Hovorilo sa o tom, že urobíme ´zero-based budgeting´, že tam budeme mať investície vyčlenené a že tie budeme míňať a budeme efektívni a neviem čo. Pán šéf Útvaru hodnoty za peniaze už zdupkal, alebo neviem teda, či tam ešte je, lebo už sa objavil v nejakej politickej strane, ale ak si pozrieme ÚHP, tak ja sa teda chcem pýtať, ako tie investície míňate. Na obranu to sa minie všetko, ale ostatné investície, to upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, čerpanie na úrovni okolo 40 %. A investície sú budúce príjmy tohto štátu, a toto sa tu nedeje. Toto je obrovský problém. Plán obnovy bude problém, všetko ostatné bude problém, lebo táto vláda je amatérska a neschopná vyčerpať tieto prostriedky. Viete, my prídeme za rok, za dva a potom budeme hovoriť, no tá pani Remišová, ten minister neurobil to, tamto, lenže toto Slovákom je putna, oni potrebujú, aby tie investície na Slovensko prišli, aby sa tá ekonomika rozvíjala. Toto sa proste, bohužiaľ, bohužiaľ, nedeje.
Čo sa týka ďalších vecí, výdavkové limity, jednoznačne oklamanie Európskej únie. Dali ste si to do programového vyhlásenia vlády, mali ste si to naplniť. Prijali ste zákon, samozrejme, zákon o rozpočtových pravidlách, nenaplnil sa, už do konca septembra mali byť výdavkové limity na budúci rok. Podľa mňa je to porušenie zákona, na základe ktorého to robíte. Najväčší problém je, že Európska komisia na to upozornila, lebo ste si dali do míľnikov na plán obnovy. To sa ešte nestalo, aby Európska komisia zvrátila míľnik typu, že nám najprv niekto povedal, že to sme splnili, oni idú vyplatiť peniaze a potom zistia, že ste sto nesplnili. To je proste klamstvo obyčajné, ale to už je typické, ten chaos zo Slovenska prenáša pán Matovič už aj do Bruselu.
Ďalšia vec, dlhová brzda, samozrejme, nevysporiadali ste sa s dlhovou brzdou. Upozornila vás na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, mohol by som tu hodiny rečniť o tom, ako my sme chceli napríklad v minulom období iba jednu jedinú úpravu, aby sa zmenil hrubý dlh na čistý dlh kvôli tomu financovaniu, čo sa tu chváli pán minister. Nikto nám to neodsúhlasil, a to bolo v prospech Slovenskej republiky, a dnes tu ide niekto rozprávať o záujmoch Slovenskej republiky. A to, že ste si navýšili hotovostnú rezervu, pán minister, je aj vďaka strane SMER, že vám to povolili, lebo sa tu menil zákon, lebo mohli byť maximálne niekde okolo 5-6 mld. a povolili sme zvýšenie tohto limitu na predaj dlhopisov Slovenskej republiky, čiže aj vďaka nám máte tie, tie, to lacné financovanie.
Bude treba, samozrejme, sa vysporiadať v marci s tým, že, že bude v podstate potrebné, 5. marca budete potrebovať, ak sa teda nezmení zákon, vzhľadom na to zadlženie, ktoré máte mimo všetkých sankčných pásiem, čiže nad všetky limity tohto zákona budete musieť viazať 3 % HDP, budete tam mať, budeme sa tu baviť o škrtaní z tohto rozpočtu, s tým ste sa nevysporiadali, budete musieť predložiť na budúci rok vyrovnaný rozpočet. A ďalšia vec, samozrejme, by malo byť hlasovanie o dôvere vláde. Ako to urobíte, samozrejme, zase poviete, no nemáme tam termín, tak to necháme až na koniec roka 31. 12. Ale toto je v podstate vizitka vás, ako, ako dokážete riadiť tento štát, nedokážete ho riadiť, proste nie ste na to kompetentní. O ďalších rokoch nebudem hovoriť, ´24, ´25, stále vám tam chýbajú, s deklarovaným rozpočtovým cieľom tam chýbajú vyšpecifikované opatrenia v roku ´24 o 1,2 % a 2,1 % v roku 2025.
Poviem otvorene, o rozpočte by som tu mohol rozprávať celý, ešte možno dve hodiny, ale nemá to zmysel, fakt to nemá zmysel. Ja som asi poslanec, ktorý sa najviac vyjadruje k rozpočtu, idem do všetkých debát a budem stále debatovať, lebo si nemyslím, že, že tu niekto povie, však keď to nechcete schváliť, tak o tom sa nebavme. Tak keď sa nebudeme baviť, tak si tu schváľte čo chcete, na konci dňa mám pocit ako keby sa tu fakt jednalo len o tom, kto za rozpočet zahlasuje, alebo nezahlasuje. Za mňa môžem povedať, my sme opozícia, to, čo povedal pán Gyimesi, vy ste zodpovední za vládnutie, vy máte doručovať opatrenia a nás vyzývať, aby sme vám tu niečo schvaľovali, no my vám budeme schvaľovať, keď vy budete s nami rozprávať, keď sa budete s nami baviť. A platba za to, že vám niečo podporíme, sú predčasné voľby.
My sme avizovali, týmto by som možno skončil, lebo hovorím, mal by som to ešte dlho, ale avizovali sme pozmeňujúce návrhy. Ja chcem predložiť pozmeňujúci návrh, kde by som teda odôvodnil to, že, to, čo sme avizovali, že presuny troch miliárd. Netvrdím, že niekde som ich zobral, niekde ich budeme dávať. Netvrdím, že nemôžme sa baviť o inom nastavení, ale, samozrejme, prvotný, prvotné je garancia predčasných volieb. Nepredpokladám, že tento pozmeňujúci návrh prejde v tejto snemovne, ale nikto za nami ani nebol, nikto sa s nami nebavil, ale aj tak ho predložím. Samozrejme, my nesúhlasíme s tým návrhom, tak ako je, zostaviť rozpočet nie je jednoduché, to musím uznať. Robia to mnohí ľudia na ministerstve financií, je tam obrovské oddelenie. Samozrejme, minister je ten, ktorý určuje priority na konci. A my sme sa, my sme ochotní sa tu baviť o akomkoľvek inom nastavení toho pozmeňováku, ale, ale my požadujeme, aby sme mali zagarantované predčasné voľby.
Nepredpokladám teda, že by sa našla väčšina, dovolím si ho teda prečítať.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Roberta Fica, Juraja Blanára, Ladislava Kamenického k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023, tlač 1193.
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladáme pozmeňujúci a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023, tlač 1193.
Vo vládnom návrhu zákona navrhujeme tieto zmeny a doplnenia:
1. V prílohe č. 4, časti 48 Všeobecná pokladničná správa sa suma výdavkov spolu za kapitolu „7 779 199 009" znižuje o
a) sumu 400 mil. – rezerva na negatívne vplyvy pandémie COVID-19,
b) o sumu 60 mil. – rezerva na výdavky súvisiace s vojnovým konfliktom na Ukrajine,
c) sumu 940 mil. – rezerva na kompenzačné opatrenia súvisiace s rastom cien energií,
d) sumu 750 mil. – výdavky na transfer do štátnych finančných aktív.
2. V prílohe č. 4, v časti 11 Ministerstvo obrany Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „2 092 833 949" znižuje o sumu 600 mil. eur a suma výdavkov na program 096 Obrana „1 704 240 971" sa znižuje o sumu 600 mil. eur.
3. V prílohe č. 4, časti 18 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „1 681 143 421" znižuje o sumu 150 mil. eur a suma výdavkov na program 075 Starostlivosť o životné prostredie „1 496 666 677" sa znižuje o sumu 150 mil. eur.
4. V prílohe č. 4, časti 3 Úrad vlády Slovenskej republiky v Kóde sa suma výdavkov spolu za kapitolu „193 213 922" znižuje o sumu 100 mil. a sumu výdavkov na program 06P Tvorba a implementácia politík „189 144 813" sa znižuje o sumu 100 mil. eur.
5. V prílohe č. 4, časti 22 Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „5 110 569 611" zvyšuje o sumu 1,5 mld. a suma výdavkov na program 07C Sociálna inklúzia „3 383 660 619" sa zvyšuje o sumu 1,5 mld.
6. V prílohe č. 4, časti 21 Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „1 730 175 602" zvyšuje o sumu 1,1 mld. eur a suma výdavkov na program 07A Zdravotná starostlivosť „1 576 789 441" sa zvyšuje o sumu 1,1 mld. eur.
7. V prílohe č. 4, časti 20 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky sa
a) suma výdavkov spolu za kapitolu „4 031 072 348" zvyšuje o sumu 400 mil. eur,
b) suma výdavkov na program 026 Národný program rozvoja športu v SR „95 851 205" zvyšuje o sumu 30 mil. eur,
c) suma výdavkov na program 077 Vysokoškolské vzdelávanie a veda, sociálna podpora študentov vysokých škôl „715 849 524" zvyšuje o sumu 190 mil. eur a
d) suma výdavkov na program 078 Národný program výchovy, vzdelávania a mládeže „2 766 248 149" sa zvyšuje o sumu 180 mil. eur.
Ďakujem, skončil som a odovzdávam pozmeňujúci návrh.
Skryt prepis
 

15.11.2022 12:46 - 12:46 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Pán minister Mikulec, po tomto vašom vystúpení sme sa mali akože začať cítiť bezpečne na Slovensku? Vy chcete povedať, že toto keď budú počúvať Slováci, že v podstate vy ste sa úplne vykašľali na slovenské štátne hranice, že ich netreba vlastne kontrolovať, lebo tu máme schengen, všetky ostatné krajiny, ktorým sa hrnú migranti, si ich kontrolujú, len Slovenská republika to nepotrebuje, lebo ste si vytiahli nejaký papierik z Bruselu, ktorým vám to akože potvrdzuje? Toto má byť akože bezpečnosť pre Slovákov?
Vy ste povedali, že, že zadržiavate tých, alebo dávate ich do väzenia, tých ľudí, ktorí nelegálne prekračujú hranice. No tak, ja sa opýtam, ten migrant, ktorého sa pýtali, hovoril, že very, very open hranica, že veľmi veľmi otvorená a že no jail, no jail, to znamená, že žiadne väzenie. Čiže toto je to vaše chránenie slovenských hraníc. Vy sa tu bránite, že vy nebudete, odmietate povinné kvóty, však vy ich nebudete potrebovať, však vy si sem naveziete toľko migrantov, že budeme ešte rozdávať svojich migrantov ostatným krajinám. Samozrejme, že nebudete potrebovať povinné kvóty.
Strana SMER - sociálna demokracia zabezpečila v minulosti, že nám tu nechodili migranti, ľudia nepoznali migráciu. A verte, že, opýtajte sa ľudí na Slovensku, ako si želajú migráciu na Slovensku, nikto to nechce a vy pre to nič nerobíte.
Potvrdilo sa, že táto schôdza je veľmi, veľmi opodstatnená. Vy nemáte čo robiť na mieste ministra vnútra. Vy ste nebezpečný pre Slovenskú republiku!
Skryt prepis
 

11.11.2022 11:10 - 11:10 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Pán minister, svoju reč ste začali tak, že v podstate za všetko môžu bývalé vlády a potom ste pokračovali, a potom ste opäť zaútočili, rozprávali ste tu o nejakej schizofrénii, tak chcem pripomenúť to, čo už tu padlo, kolaps zdravotníctva tu hrozil za Dzurindovej vlády v roku 2006, 2011 za Radičovej vlády a dnes je rok 2022 za Hegerovej vlády. Viete, ja si tu pamätám ako Matovič riadil celé slovenské zdravotníctvo, nakupoval testy ako zmyslov zbavený. Nakupoval vakcíny ako zmyslov zbavený. Minuli sa obrovské, obrovské miliardy. Teraz tu máme kolaps zdravotníctva, kde je Matovič, kde je Heger? Nikto tu nie je. Ja chápem, že vy máte zlé vzťahy, tak choďte od toho, povedzte, že ďakujem pekne už nechcem byť ministrom, dajte si tam ministra, ktorý by mal fungovať, ale tu sa sľubovala vláda odborníkov, no kde sú tí odborníci? Zdravotníctvo nám kolabuje, ľudia nám budú umierať a my hľadáme tých odborníkov, ktorí by nám mali pomôcť.
Hneď v prvom bode, o ktorom ste hovorili, ste spomínali, že, že vyriešite problém 1. 12. 2023, preboha, však to je tri mesiace pred voľbami. Táto vláda za celé, za celé svoje funkčné obdobie neurobila so zdravotníctvom absolútne nič, a to bolo kritiky. Nič sa nespravilo, a to je výsledok tejto vlády. Vláda by mala skončiť čím skôr a mala by odovzdať vládu, nakoľko to absolútne nezvláda.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 10:25 - 10:26 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem za vystúpenie.
Za mňa môžem povedať jednu vec, že skutočne tento štát momentálne v tom, v tomto volebnom období funguje absolútne neefektívne. Ak si spomenieme na samotné spomínané testovanie, tak sme minuli možno 800 mil. na lotérie očkovacie, úplne nezmyselne vyhodených 50 mil. Spomeňme atómovky. Spomeňme ukradnutých 24 mil. na vedy na, na tú pomoc. Nebudem hovoriť o tom, že tento štát na druhej strane mal obrovské zdroje. Nikdy žiadna vláda nemala toľko peňazí, ako má táto.
Máme tu plán obnovy, máme tu nevyčerpané zdroje z Európskej únie, staré programovacie obdobie, nové programovacie obdobie, navýšenie štátneho rozpočtu na dvojnásobok. A tu niekto tvrdí, že tu neni dostatok peňazí na zdravotníctvo?
To, čo bolo povedané, podpisujem, koniec zdravotníctva, skolabovanie zdravotníctva, rovná sa koniec štátu. Ľudia tu budú umierať. Ale to sa nedá vyriešiť pamätným dňom zlyhania zdravotníctva na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 10:10 - 10:12 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým, ktorí reagovali na moje vystúpenie.
Za seba chcem povedať, že áno, vďaka za otvorenie tejto schôdze, ale na druhej strane poviem, že ja žiadam všetkých poslancov a nielen teda opozičných, ale koaličných, aby schválila toto uznesenie. To uznesenie hovorí úplne konkrétne veci, ktoré táto vláda má robiť. To znamená, my chceme zaviazať vládu, aby riešila tento problém. My ako opozícia by sme si mohli povedať, že čím horšie, tým lepšie, ale my to nechceme. My chceme, aby sa riešili dané problémy, ale ako som už spomenul vo svojom vystúpení, problémy zdravotníctva sa nedajú riešiť iba na úrovni ministra zdravotníctva. Problémy zdravotníctva musí riešiť hlavne predseda vlády Slovenskej republiky a potom si musí prizvať ministra zdravotníctva, musí si prizvať ministra financií, ministra školstva a všetkých, ktorých sa to dotýka. Bez toho sa to nedá vyriešiť.
Ale čo robí pán Heger? Tam niekde sedí, dáva tlačovky, stále rozpráva svoje frázy a nič sa nedeje. Prvého dvanásty nám tikajú hodinky, 1. 12. lekári dajú tie výpovede a slovenské zdravotníctvo reálne môže skolabovať.
Vláda, zobuďte sa a robte niečo!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2022 9:25 - 9:33 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy, vážení páni, najskôr sa chcem poďakovať pánovu poslancovi Vladovi Balážovi za úvodné slovo, kde teda povedal úplne jasne to, čo je obsahom nášho uznesenia, ktoré by sme žiadali, aby vláda vykonala. Ja sa budem vyjadrovať, samozrejme, aj k samotnému zdravotníctvu, ale ako bývalý minister financií sa budem vyjadrovať aj k tomu, aká je situácia v zdravotníctve. Nepôjdem do hĺbky, máme tu na to kolegov lekárov, ktorí budú sa vyjadrovať úplne konkrétne, ale určite použijem zopár zaujímavých čísel.
Na úvod by som chcel povedať, že vidím, že v tomto pléne je záujem o tému zdravotníctva minimálne. Ak tu napočítam desať poslancov za koalíciu, tak to je možno veľa. Chcem spomenúť aj rokovanie výboru pre financie a rozpočet, kde sme si teda dali ako posledný bod programu práve tému zdravotníctva, kde prišiel pán aj Visolajský s Lekárskym odborovým združením, kde teda som z hrôzou zistil, že na konci som tam zostal sám ešte s jedným pánom poslancom a to svedčí o tom, aká, aký záujem tejto vlády o zdravotníctvo.
Ja nevravím, že za nás bolo všetko ideálne a nebudem, nebudem sa snažiť ísť do kontroverzii, ale to, čo povedal pán poslanec Baláž, ide skutočne o pacienta, ide o ľudí na Slovensku vzhľadom na to, že každý z nás potrebuje zdravotnú starostlivosť. Máme na Slovensku veľa seniorov, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť a celý život si odvádzali peniaze do zdravotných odvodov a dnes sa spoliehali na to, že keď prídu k lekárovi, tak budú ošetrení, prípadne dostanú, dostanú, dostanú nejakú špecializovanú zdravotnú starostlivosť alebo dostanú operáciu. Tá situácia, ako tu už bola spomenutá, je veľmi vážna. To, čo povedal pán Baláž, v roku 2011 výpovede podalo asi 1 100 lekárov a bolo jasné, že slovenské zdravotníctvo nedokáže takto ďalej fungovať. Dnes tu máme dvakrát taký veľký počet, vyše 2 200 lekárov podalo výpovede a aj podľa vyjadrení Lekárskeho odborového združenia, slovenské zdravotníctvo v podstate v takomto stave je absolútne nefunkčné a skolabuje. Problémy, ktoré sú v zdravotníctve, sú markantné, keď si zoberieme napríklad vek lekárov, tak 40 % lekárov má viac už ako 60 rokov a priemerný vek lekárov je 59 rokov. V prípade pediatrov je to až 61 rokov.
Ak si zobereme momentálnu situáciu, tak zo 79 okresov iba 6 má zabezpečenú normálnu ambulantnú starostlivosť pre našich pacientov a chýba na Slovensku rádovo okolo 2 700 lekárov. Ďalších 2 300 lekárov v slovenskom zdravotníctve proste je potrebných a slovenská vláda nič nerobí na to, aby ich konkrétne zabezpečila. Tie opatrenia, ktoré, o ktorých sa hovorilo, že ideme posilniť teda študentov na lekárskych fakultách, to sú opatrenia, ktoré sa prejavia niekedy až za 10 rokov. To znamená, že títo študenti musia najprv vyštudovať, musia získať nejaké aj špecializácie, atestácie, aby dokázali poskytovať kompletnú alebo komplexnú zdravotnú starostlivosť. Nestačí nám len to, že zabezpečíme dostatok študentov, aj keď teda vysoké školy samotné hovoria, že ten, to navýšenie nie je úplne realistické vzhľadom na kapacity vysokých škôl, ale je potrebné zabezpečiť, aby títo lekári na Slovensku aj zostali. To znamená, aby nám neutiekali. Ja si pamätám tú obrovskú kritiku bývalej, keď sme my boli vo vláde bývalej opozície, ako hovorili, že nám odchádzajú ľudia zo Slovenska, tak dneska je to trikrát tak závažná vec a vidíme to práve v oblasti zdravotníctva.
Hrať sa na to, že, že však tie platy musia stačiť, síce je pekná vec, ale musíme zabezpečiť aj to, aby sme boli s okolitými krajinami konkurencieschopní, aby sme mali také podmienky pre týchto lekárov, aby sa im chcelo na Slovensku zostať a pracovať. Netreba asi hovoriť o tom, ako je dôležité zdravotníctvo pre chod celého hospodárstva a fungovanie štátu. Zdravotníctvo je dôležité hlavne preto, aby bola dostatočná, nie vysoká životná úroveň a blahobyt obyvateľstva, čo momentálne vidím ako obrovský problém. Na rozdiel od iných štátov napríklad zo Spojených štátov, kde mnohí ľudia nemajú zdravotnú starostlivosť zdravotné poistenie, tak na Slovensku sme tento problém nemali a ľudia mali prístup k zdravotnej starostlivosti. Dnes musím povedať, že aj tento prístup k zdravotnej starostlivosti je významne ohrozený. Kvalitné zdravotníctvo má pozitívny vplyv na hospodárstvo, na zamestnanosť a konkurencieschopnosť krajiny. Ak budeme mať choré obyvateľstvo, tak, samozrejme, bude, títo ľudia budú musieť byť sanovaní zo zdravotného poistenia a bude to mať veľký vplyv aj na ostatné oblasti hospodárenia štátu.
Ak si pozrieme napríklad výdavky na zdravotníctvo, ktoré boli skutočne vynaložené v roku 2022, tak bavíme sa o sume asi 7,7 miliardy eur. Ak sa pozreme do rozpočtu na rok 2023, tak rozpočet hovorí o výške 7,6 miliárd, 7,617 miliardy eur, toto sú celkové výdavky na zdravotníctvo, čo je o 81 miliónov menej, ako bolo v skutočnosti vynaložených v roku 2022. Z toho asi 6, 4 miliardy ide na všeobecné zdravotné poistenie, zvyšok ide, samozrejme, na, z rozpočtu ministerstva zdravotníctva a na poistencov štátu. Je to druhá najväčšia oblasť výdavkov štátu vôbec. Po sociálnych veciach, teda na sociálne veci sa vynakladá asi 16 miliárd eur, celkovo na Sociálnu poisťovňu asi 11 miliárd a ministerstvo práce, sociálnych vecí asi 6 miliárd z tejto, z tejto sumy. Preto to považujem za veľmi závažnú situáciu a chceme, aby Slovenská republika do budúcna vôbec dokázala fungovať, tak musíme zabezpečiť kvalitné zdravotníctvo.
Čo sa týka samotných, samotných platov, samozrejme, budú tu padať rôzne, rôzne čísla, ale aj vzhľadom na to, ako sa vyjadrujú samotní lekári, niekto povie, že majú veľké platy, na druhej strane však treba pozrieť sa aj na okolité štáty a povedať si teda, že či sú platy dostatočné hlavne v oblasti napríklad zabezpečenia sestier, pôrodných asistentiek, laborantov a ostatných skupín, ktoré pracujú v zdravotníctve.
Čo sa týka, čo sa týka samotnej situácie, tak, samozrejme, že mnohokrát tu bol spomínaný systém DRG, ktorý sa za roky nedokázal teda spustiť na takej úrovni, aby dokázal zabezpečiť pokrytie všetkých výdavkov. Ja nehovorím, že aj, aj strana SMER v určitom zmysle nepokročila v tejto veci, ale boli sme veľakrát kritizovaní a chcem sa teda opýtať, keď táto vláda tu je dva roky a sú tu mnohí tí, ktorí to kritizovali, nedokázali to zabezpečiť ani počas troch rokov tejto vlády.
Bez 2 200 lekárov nie je možné na Slovensku proste fungovať a 01.12. nám hrozí, že lekári, ktorí podali výpovede, sa nevrátia naspäť do práce. To je, toto vidím ako obrovský, obrovský problém, ale problém vidím nielen o tom, že či tí lekári budú alebo nebudú, ale hlavne to bude mať vplyv na samotných, na samotných pacientov.
Čo sa týka štátneho rozpočtu, chcem upozorniť na to, že v roku 2019 výdavky štátneho rozpočtu boli na úrovni 18 miliárd eur. V roku 2022 to je už úroveň o 50 % výdavkov vyššia. To znamená, úroveň 27 miliárd to je aj s tou jeden a pol miliardou na navýšenie rozpočtu. Bavíme sa tu o roku 2023, kde je v rozpočte o ďalších 50 % navyše. Čiže skoro dvojnásobok toho, čo sme my vydávali v roku 2019. A keď sa pozriete okolo seba, tak ten výsledok absolútne nevidíte. Dôkazom toho je aj slovenské zdravotníctvo a keď zoberieme, že tie výdavky stúpli o 17 miliárd, tak nechápem, že sa nenašlo dosť peňazí na to, aby sme pokryli tak významnú vec, ako je, ako je zdravotná starostlivosť na Slovensku. Ja chápem aj ministra zdravotníctva, nakoľko zdravotníctvo má nadrezortný charakter hlavne v tom, že súvisí to hlavne teda s verejnými financiami a súvisí to napríklad aj s rezortom ministerstva školstva. To sú tie problémy, o ktorých hovoril pán Baláž. To sa týka vzdelávania ďalších lekárov, a preto ak chce vláda vyriešiť problémy zdravotníctva, tak tu musí byť, musí tu byť nejaký tandem alebo teda musí tu byť nejaké spojenie medzi týmito ministerstvami, musia spolupracovať na to, aby dokázali mnohé problémy, mnohé problémy vyriešiť.
Ak spomeniem napríklad len verejný dlh, tak od roku 2019, keď bola úroveň verejného dlhu na úrovni asi 45 miliárd, tak v roku 2023 bude 70,7 miliardy, to je o 25 miliárd navyše a my sme tu nenašli peniaze na slovenské zdravotníctvo. Považujem to za obrovskú, obrovskú hanbu.
Ak sa pozrieme na, skôr ako pristúpim k samotnému zdravotníctvu ešte, tak chcem povedať, že na niektoré rezorty sa peniaze našli a na niektoré rezorty sa nenašli. Mám pocit ako keby minister financií sa snažil teda dofinancovať hlavne tých, ktorých má, ktorých má rád. Má rád pána Hegera. Ak si pozrieme výdavky na Úrad vlády, v roku 2019 boli výdavky Úradu vlády na úrovni asi 47 miliónov eur. Viete, koľko sú dnes? V roku 2022 155 miliónov, to znamená trikrát viac a v roku 2023 193 miliónov, štyrikrát viac ako v roku 2019.
Samozrejme, že na, na vojakov, na obranu sa peniaze opäť našli. Plus 56 % oproti výdavkov v roku 2022, čiže 760 miliónov naviac dostal pán Naď, lebo, samozrejme, že na vojnu treba dať peniaze.
Životné prostredie. Pôvodných, z pôvodného rozpočtu 0,56 miliardy v roku 2022 sme dnes na trojnásobnej, na trojnásobnej úrovni. Čiže na toto sa peniaze našli, na slovenské zdravotníctvo sa peniaze nenašli. Ako som spomínal 81 miliónov menej, ako boli reálne skutočné výdavky v roku 2022, a to hovorím o číslach, ktoré sú v rozpočte na rok 2023, ktorú predložila vláda Slovenskej republiky.
Ďalšími, ktorí prehrali v budúcom roku, bude to pôdohospodárstvo, ktoré dostane o 260 miliónov menej a toľko sa tu rozprávalo o sebestačnosti Slovenska, jak potrebujeme zabezpečiť našich poľnohospodárov, aby sme si dokázali vyrobiť sami potraviny a vidíme, že potraviny sú práve tou oblasťou, ktorá je, ktorá stúpa, čo sa týka cien, najviac. Nebudem hovoriť o kultúre, ktorú táto vláda nechala rozpočet kultúry na úrovni v roku 2019 napriek niekoľkoročnej veľkej vysokej inflácii.
K samotnému zdravotníctvu chcem povedať toľko, že, že čo sa týka niektorých čísel, samozrejme, mali sme tu pandémiu covidu a v roku, v roku 2023 nám, čo sa týka priemerného veku dožitia žien, klesla, kleslo dožitie na 78,3 roka, v roku 2019 to bolo 81,2 roka. Čiže je to o tri a pol roka menej ako napríklad v krajinách mimo V4-ky, čiže EÚ 14. U mužov je to dokonca, o šesť rokov menej sa muži dožívajú ako v týchto, v týchto krajinách a opäť nám klesol aj vek dožitia sa mužov. Samozrejme, veľmi dôležitý ukazovateľ je aj priemerný vek dožitia sa v zdraví, ktorý momentálne, v ktorom máme teda veľmi nie veľmi dobré výsledky.
Vyspelé krajiny investujú do zdravotníctva viac, ako rastie samotná ekonomika. V Európskej únii 14, teda 14 krajín mimo V4-ky na zdravotníctvo sa dáva 7,1 % HDP, na Slovensku je to len 5,9 % HDP, aj keď teda musím priznať, že v krajinách V3 je to menej, je to len 5,1 % HDP, ale problémom je to, že na Slovensku stav zdravotníctva nezodpovedá, nezodpovedá týmto, týmto číslam.
Pozrel som si rozpočet a čo sa týka platieb na poistencov štátu, tak je tam uvedené číslo 1,1 miliardy a hovorí sa o tom teda, že máme problém, či bude schválený rozpočet, alebo nebude, tak preto sme dali 340 miliónov na platy do všeobecnej pokladničnej správy. Ja sa pýtam, ako toto neviem, kto vymyslel. Toto vymyslel asi pán Matovič. Preboha, však keď rozpočet bude schválený, tak mal tie peniaze dať priamo do rezortu zdravotníctva a nie do všeobecnej pokladničnej správy. Čo to je za nezmysel? Toto som skutočne ešte niekde, nad týmto krútim ešte stále hlavou. Je to asi za to, aby pán minister Matovič mal k dispozícii 340 miliónov a potom, samozrejme, vydieral svojich, svojich okolitých ministrov, či teda im tie peniaze dá, alebo nedá, mal im to dať priamo a nie to aby to potom analytici hľadali v rozpočte, kde sa tieto peniaze nachádzajú.
Platby za poistencov štátu rozoberú asi moji kolegovia, ale musím povedať, samozrejme, že my, my máme, my máme skoro polovičnú úroveň za poistenca štátu ako v českej, napríklad Českej republike a z toho potom vyplýva aj ten problém, čo sa týka samotnej zdravotnej starostlivosti.
Poviem otvorene pán, sedí tu pán minister Lengvarský, sám povedal, že preňho je tento rozpočet neakceptovateľný, aj keď teda možno zmenil už názor, možno nám tu povie teda, že, že ako sa bude snažiť riešiť problémy, o ktorých hovoria odbory lekárov a možnože bolo by dobré, aby sa prešlo všetkých podrobne, všetkých sedem, sedem, sedem, teda osem bodov, ktoré navrhujú.
Najhorším, keď by som len citoval napríklad Asociáciu nemocníc Slovenska, tak tá hovorí o tom, že sa jedná o najhorší rozpočet za posledných dvadsať rokov, sú to rôzne iné kritiky, ale za mňa môžem povedať jednu vec. Ja si pamätám schvaľovanie rozpočtu na tento rok. Pred schvaľovaním rozpočtu sa proste napísali čísla, schválil sa rozpočet a to, čo vyčítam aj pánu ministrovi, je to, že potom po schválení rozpočtu začal hovoriť o tom, že treba urobiť benchmarking. To znamená, aké sú úrovne platov napríklad na Slovensku aj sestier a potom, že ako, čo s tým vláda urobí. Toto sa malo riešiť pred rozpočtom. To sa nemôže riešiť potom, ako sa schváli, schváli rozpočet. Keď sa to bude robiť takto, tak tí lekári proste nám budú utekať a môžme robiť, čo chceme. Proste tu platia určité ekonomické zákonitosti, a treba, ja, ja nehovorím, že tá úroveň, keď bude na úrovni, že musí byť na úrovni Rakúska, ale musí byť na takej úrovni, aby sa tým lekárom proste neoplatilo odchádzať.
Tie výhrady boli, boli nielen teda v oblasti, v oblasti samotných platov, ale tie výhrady sú v oblasti napríklad, napríklad aj toho, že či teda máme dostatočný počet lekárov, sestier, pôrodných asistentiek. Hovorí sa o platoch sestier, ktoré v podstate vláda sa snaží akože nejak vyriešiť, aj keď teda stále je tento stav nedostatočný. Lekári upozorňovali na to, a to si teda vážim, že pán Visolajský povedal o tom, že tá turistika jednotlivých lekárov, za ktorú sa zakrývajú niektoré veci, je riešená preto, lebo musia, musia, majú zdaňované niektoré, niektoré vzdelávacie pobyty, a treba to vyriešiť. Viem, že vláda v tom už niečo robí, ale dúfam teda, že doručí také riešenie, aby sme tu nemali skrytú korupciu voči, voči našim lekárom.
Vzdelávací systém som už hovoril, tam je potrebné, aby sa možno zmiernili tie, o tom, čo hovoril pán Visolajský, zmiernili sa atestačné a špecializačné požiadavky na štúdium, lebo ak budú na Slovensku niekoľkonásobne vyššie tie požiadavky ako v okolitých krajinách, na jednej strane tí lekári potom, samozrejme, odchádzajú do krajín, kde sú, kde sú tie štandardy nižšie a o tom možno budú hovoriť lepšie kolegovia. Je to odborná vec, samozrejme, nemalo by to byť na úkor kvality zdravotnej starostlivosti voči pacientom Slovenskej republiky. Je dôležité, aby sme skutočne dosiahli konkurencieschopnosť pri získavaní lekárov a sestier a ja teda poviem jedno, ak Slovenská republika platí napríklad štúdium lekárov aj sestier, tak mala by si zabezpečiť, aby títo lekári neodchádzali mimo, mimo systém slovenského zdravotníctva.
Čo sa týka, čo sa týka ostatných vecí, musím povedať, že v zdravotníctve je veľmi dôležitá komunikácia.
Netreba podľa mňa hovoriť o tom, len že niečo riešime, lebo ak si pozrieme komunikáciu napríklad pána Hegera, premiéra tejto krajiny, tak musím povedať, že lekárske odbory sa sťažovali, že posledné rokovanie s Lekárskym odborovým zväzom bolo na úrovni premiéra bolo 19. augusta tohto roku, napriek tomu, že upozorňovali na problém jeden a pol roka dozadu. Ja ako minister financií si veľmi dobre pamätám rokovania aj počas našich vlád, my sme sa vždycky snažili dohodnúť, sa dohodnúť, ja som napríklad dvakrát tiež navyšoval výdavky na zdravotníctvo, dvakrát po 90 miliónov a uzavreli sme dohodu, dohodu na daný rok, aby, aby sme upokojili danú situáciu.
Ja si teda pamätám aj tú situáciu v roku 2011, keď sme, keď bola podobná situácia, to bolo ešte za vlády Ivety Radičovej, kde sme my potom doriešovali tieto problémy, ktoré sme mali, a zabezpečili sme to, aby nám tu lekári nehádzali plášte o zem. Ja sám hovorím, oblasť zdravotníctva je veľmi komplikovaná, je tam množstvo vzťahov a poviem otvorene, že vyžaduje si to skutočne veľkú mieru diplomacie a schopnosti komunikovať.
Čo sa týka, čo sa týka samotného, samotného, samotnej komunikácie. Treba určite počúvať s porozumením tých lekárov. Ja viem, že to mnohokrát si povieme, však to nejak vyhne no nevyhne. Tieto problémy vždycky sa objavia a na konci ich budeme musieť vyriešiť. Nie je potrebné určite so všetkým súhlasiť. Aj tie požiadavky, ktoré sú na stole, každá vláda má určité, určitý priestor, určité možnosti, ale bez toho, aby sme videli pohľad lekárov na danú problematiku, sa tie problémy nedajú, nedajú vyriešiť. Zdravotníctvo stojí veľké peniaze, a preto ja si myslím, že ak takáto situácia, premiér Heger nemôže povedať, že, ja som počúval jeho vyjadrenia, že lekári prišli v tom auguste, s ním rokovali a že mu povedali, že treba niečo robiť. No a on povedal, že no tak však my robíme. Len to nie asi dostatočné, keď teda sa, keď vidíme, aká tá celková situácia je.
Za mňa môžem povedať, že nefunkčná vláda spôsobí to, že bude aj nefunkčné zdravotníctvo. A príčinou nefunkčného zdravotníctva sú nielen choroby. Sú to zdravotné následky pre našich pacientov, ale môže to skončiť až smrťou. Som presvedčený, že táto vláda si možno neuvedomuje, akú zodpovednosť za tieto úmrtia ponesie. Možno si neuvedomuje, že mnohé tie rodiny, ktoré prídu z dôvodu nedostatočnosti zdravotnej starostlivosti o svojich blízky, sa asi na to nebudú len tak prizerať. Nedá sa to vyriešiť tak, ako sa to vyriešilo pri obetiach covidu, že urobíme pamätný deň všetkým obetiam. Ja teda pevne verím, že riešením slovenského zdravotníctva nebude to, že zavedieme pamätný deň za obete zlyhaného zdravotníctva. To asi nie je riešenie pre Slovenskú republiku.
Za stranu SMER - sociálna demokracia sme povedali, že štátny rozpočet, a teda aj rozpočet zdravotníctva zahlasujeme v prípade, že budú splnené podmienky. Vzhľadom na to, čo som už povedal, že som presvedčený, že táto vláda, proste, je nefunkčná, je chaotická a prejavuje sa to, napríklad veľmi silne v rezorte zdravotníctva. Budeme požadovať garancie toho, že budú predčasné voľby, že nám koalícia takúto garanciu dá.
A ďalšia vec. My sme požadovali presun troch miliárd eur práve do oblasti napríklad zdravotníctva, sociálnych vecí a školstva, ktoré my považujeme za veľmi dôležité. Sami vidíte, že takýto presun by bol vhodný. Neviem teda, budeme míňať veľa peňazí na zbrane, budeme ich vyvážať a naše zdravotníctvo na Slovensku bude kolabovať.
Čiže opäť pripomeniem, toto sú naše podmienky. A my, samozrejme, urobíme všetko pre to, aby zdravotníctvo mohlo na Slovensku fungovať.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

21.10.2022 12:40 - 12:40 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, Chcem aj poďakovať za túto iniciatívu, ja som sa k nej pripojil, a za to, že v podstate príprava tohoto uznesenia bola hlavne teda v tvojej réžii, a myslím si, že je absolútne presne definovaná v danom uznesení, a preto sa budem snažiť ho prečítať, aby ste vedeli, o čom ideme hovoriť.
Na druhej strane máme tu aj, vidím, že záujem, záujem poslancov o nejaké mierové iniciatívy je veľmi nízky, takže budem sa snažiť byť stručný.
Takže predkladám uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k mierovej stratégii riešenia rusko-ukrajinského konfliktu, kde teda Národná rada Slovenskej republiky vyjadruje vážne znepokojenie nad eskaláciou napätia vo vojnovom konflikte medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou a reálnou hrozbou premeny tohto konfliktu na dlhodobú vojnovú konfrontáciu s tragickými dopadmi na civilné obyvateľstvo Ukrajiny.
Uvedomujúc si, že tento konflikt nemá reálne vojenské riešenie a že pokračujúce masívne dodávky zbraní ukrajinskej armáde budú viesť len k predlžovaniu vojny bez perspektívy jej ukončenia, žiadame Európsku komisiu, aby vypracovala a vynaložila maximálne úsilie na presadenie mierovej stratégie ukončenia vojny na Ukrajine, využívajúc pritom plnú autoritu Európskej únie a jej dôležitých inštitúcií, predovšetkým Európskej rady a Európskeho parlamentu.
Vyjadruje hlboké presvedčenie, že len takáto mierová stratégia Európskej únie môže priviesť bojujúce strany ku kompromisnému mierovému riešeniu garantujúce územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a bezpečnostné záruky pre Ruskú federáciu.
Považuje prísnu vojenskú neutralitu Ukrajiny za jeden z podstatných aspektov mierovej stratégie Európskej únie.
Očakáva od Európskej únie podstatne väčšiu mieru nezávislosti pri formulovaní zásadných zahraničnopolitických stanovísk a definitívne akceptovanie skutočnosti, že vojna na Ukrajine nie je a nemôže byť v záujme Európskej únie, ale že ju, naopak, výrazne ohrozuje.
V tomto kontexte s plnou vážnosťou upozorňuje na obrovské riziko podpísania spoločného vyhlásenia prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO prezidentkou Slovenskej republiky dňa 2. októbra 2022, v ktorom podporila budúce členstvo Ukrajiny v NATO. Pripomíname prezidentke Slovenskej republiky, že závery samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008, o ktoré sa vyhlásenie z 2. októbra 2022 opiera, sa prijímali v diametrálne odlišnej bezpečnostnej situácii.
Konštatujeme, že vstup Ukrajiny do NATO musia schváliť členské štáty jednomyseľne, a zdôrazňujeme, že zmluva o NATO obsahuje ustanovenia obmedzujúce prijatie kandidáta, ktorý je vo vojne alebo má sporné územia, čím vyhlásenie zo dňa 2. októbra 2022, podpísané aj prezidentkou Slovenskej republiky, bezdôvodne vytvára zbytočné napätie a neuskutočniteľné očakávania na strane Ukrajiny.
Upozorňujeme prezidentku Slovenskej republiky, že obídenie podmienok vstupu do NATO čisto z politických dôvodov by v praxi znamenalo priame zatiahnutie Slovenskej republiky do vojnového konfliktu na Ukrajine, čo nie je v súlade so žiadnymi medzi... nadnárodným záujmom Slovenska.
Ďalej dôrazne odmietame časť vyhlásenia z 2. októbra 2022, ktoré znie: "Pevne stojíme za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008 týkajúce sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii."
S plnou vážnosťou žiadame prezidentku Slovenskej republiky o zdržanlivosť pri jednostranných vyjadreniach o vstupe Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie a rešpektovanie kľúčovej úlohy Národnej rady Slovenskej republiky pri formulovaní zásadných zahraničnopolitických stanovísk, medzi ktoré patrí aj vyslovenie súhlasu s protokolmi o vstupe nových členov do NATO.
Slovenská republika je parlamentnou demokraciou, kde Národná rada Slovenskej republiky je najvyšší zákonodarný orgán. Ani prezidentka, ani vláda nemajú samostatnú kompetenciu pri medzinárodných záväzkoch, ktoré môžu mať zásadný vplyv na bezpečnosť Slovenska v súčasnosti či v budúcnosti, a to môže zhoršovať situáciu pri presadzovaní a obhajovaní záujmov občanov Slovenskej republiky. Ak títo ústavní predstavitelia takto konajú, je potrebné, aby prevzal iniciatívu parlament.
Ústava Slovenskej republiky vo svojej preambule hovorí o trvalej mierovej spolupráci s demokratickými štátmi. V súčasnosti po vojenskom napadnutí Ukrajiny Ruskou federáciou, čo je jednoznačne akt porušenia medzinárodného práva, sa významne zmenila bezpečnostná situácia s dopadom na Európsku úniu, ako aj na našu vlasť. Berúc do úvahy súčasnú situáciu, Slovenská republika prostredníctvom Národnej rady Slovenskej republiky by mala podporovať mierové riešenie konfliktu, apelujúc v zmysle ústavy aj na Európsku komisiu, aby vyvinula maximálne úsilie na vytvorenie a presadzovanie mierovej stratégie urovnania tohto konfliktu. Je to bytostne dôležité pre Európsku úniu, pretože dôsledky, dôsledky majú a budú mať výrazný dopad na jej budúcnosť.
Musí to byť aj prvoradý záujem Európskej únie. Európska únia postupne vznikala ako mierový projekt po druhej svetovej vojne, a preto by mala predovšetkým a nepodmienečne presadzovať tento princíp aj v súčasnosti.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

30.9.2022 11:25 - 11:25 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda finančného výboru, v podstate táto debata je, myslím, že veľmi dobrá vzhľadom na to, že práve sme tu mali aj zákon o... ďalší zákon o novelizácii štátneho rozpočtu, ja už si teda nepamätám, táto vláda otvárala každý jeden rozpočet a chápem, v niektorých prípadoch to treba urobiť, ale tak ako si poznamenal, momentálne nadpríjmy 1,5 mld. sa, nejaké určenie má akurát nejakých 207 mil. na dôchodcov, ale zvyšných 1,3 mld. si Igor Matovič strčil do kešene a nevieme, na čo budú použité. Čiže tiež by som bol veľmi rád, aby sme videli, že kde sa použijú. Ja len ak si dobre pamätám, v roku 2019 sme mali výdavky štátneho rozpočtu na úrovni asi 180 mld. a dnes tie výdavky máme na úrovni 27 mld. A ja tu viem, že budem počúvať, že kríza sem, kríza tam, ale prepáčte, to je 9 mld. navyše v štátnom rozpočte. Ja by som veľmi rád vidieť, na čo, teda jak sa ten štát nafúkol, kde sa tých 9 mld. každý rok teda ide míňať. Toto by mňa veľmi zaujímalo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis