Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2020 o 17:39 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 15:54 - 15:56 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Schlosár, všetci tí predrečníci sa čudovali vášmu vystúpeniu, ja sa teda nečudujem, pretože zrovna vaša strana, nechcem hovoriť teraz o celej opozícii, má konečne možnosť po sviatkoch sa nejako zviditeľniť a ukázať, že tu je.
Ale poďme naspäť k núdzovému stavu. V októbri sme boli svedkami veľmi kritickej situácie na Orave, ja teda pochádzam zo žilinského regiónu a priamo som sa zúčastňoval, rozprával som sa so zdravotníkmi, s kritickou infraštruktúrou, ktorá na Orave fungovala. Bola tá situácia ozaj, ozaj veľmi zlá a celoplošným testovaním sme túto situáciu zvládli. Mysleli sme, že máme nejako vyhrané, že máme dobre našlapnuté, ale nie je to tak. Teraz situácia v Nitrianskom kraji a blížime sa aj možno v Banskobystrickom, v Košickom kraji je, je veľmi vážna a zďaleka to neznamená, že sme nad COVID-om vyhrali, a preto predĺženie toho núdzového stavu je viac, viac ako nutné.
Ja som takisto vždy, keď situácia nejak dovoľovala, tak som sa hlásil k otváraniu ekonomiky, aby sme, aby sme povolili aj podnikateľom pracovať, aby sa ľudia mohli stretávať, ale dnes ozaj čelíme takým číslam a tá situácia je diametrálne odlišná, ako bola predtým.
A keď ste hovoril o tých faktoch, tak dnes máme 200-tisíc nakazených. Máme hospitalizovaných 3-tisíc ľudí a už viac ako 3-tisíc ľudí, ľudí zomrelo. Toto nie je nejaký ľahký priebeh tej prvej vlny, v ktorej sme niekoľko mesiacov mohli, po niekoľkých mesiacoch mohli opäť slobodne dýchať, ale dneska ide fakt o ľudské životy.
Vy tu kričíte, obmedzovanie nejakých práv, ale aj vy ste príčinou toho, že musíme tu dneska hlasovať o tomto núdzovom stave. Už len to, že nedodržiavate pravidlá, že sa zhromažďujete, že nenosíte rúška, že si, že vyzývate ľudí, aby nedodržiavali... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.12.2020 11:11 - 11:11 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predniesť procedurálny návrh v mene štyroch poslaneckých klubov, SaS, SME RODINA, Za ľudí a OĽANO, a to taký, aby sa hlasovanie o tlači 357 a 359 uskutočnilo na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky podľa toho, ako ju pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky zvolá. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.12.2020 16:20 - 16:21 hod.

Milan Laurenčík
Procedurálny návrh pán poslanec Robert Fico.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2020 15:11 - 15:12 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujeme, pán minister.
Žiada si záverečné slovo pani spravodajkyňa? Zároveň by som vás chcel ale požiadať, aby ste oznámili termín hlasovania o tomto návrhu zákona. Musíte ísť k pultu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 10:00 - 10:01 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem kolegom, že ste vystúpili vo faktických poznámkach.
Pán poslanec Suja, na takéto vaše ponuky jednoducho nereflektujem, to sú, to sú úplne akože infantilné ponuky, aby sa... (Reakcia z pléna.) Ja vám hovorím, že určite som tu 30 minút nesedel bez rúška, bolo to len, že som prišiel z kancelárie, neviem, minútu, dve, tri, päť možno, hej. Ja som zbadal, ako ste si ma fotil a som odišiel zo sály si to rúško zobrať. Takže nebudeme teraz sa tu hrať na nejaké sekundy, ale jednoducho to, čo vy robíte, je zásadný rozdiel, je v mojom prístupe a vo vašom. Ja som vás upozorňoval a vy neustále následne niekoľkokrát za sebou to urobíte, že si tie rúška dáte dole, jednoducho, alebo si ich dáte pod nos a robíte to tu úplne arogantne. Ten rozdiel je evidentný.
Keby ste ma bol upozornil alebo len zakýval, že máte rúško, nemáte rúško, okamžite idem preč a si ho zoberiem a idem si ho dať.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2020 9:55 - 9:57 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dopredu sa ospravedlňujem, že moje vystúpenie nesúvisí s prerokovanou témou, ale keďže pán poslanec Suja ma tu krivo obviňuje (reakcia z pléna), krivo obviňuje (zaznenie gongu) a vymýšľa si, tak chcem na to zareagovať.
Presne si pamätám na tú situáciu, prišiel som z kancelárie bez rúška, ja sa dopredu, teda dopredu, ospravedlňujem sa všetkým, ak som niečo niekomu spôsobil, nejakú ujmu. Ale bolo to úplne ináč, nebolo to tak, ako hovorí, že som napomínal pána poslanca Kotlebu a vzápätí som prišiel bez rúška, 30 minút som tu bol. Možno som tu bol minútu, dve, som si to uvedomil. Pán poslanec Suja si ma odfotil, dal to na Facebook, spravil z toho pekný, pekný viral na ich stránke. Samozrejme, toto všetko je jeho práca, až na to, že napríklad porušil rokovací poriadok, lebo v rokovacej sále sa nefotí, je to zakázané priamo.
Keby si ma, keby ste ma, pán poslanec Suja, bol upozornil, tak isto vidím, ako som si to všimol, ako ste ma fotil, som odišiel a som si to rúško išiel zobrať.
Ja sa ospravedlňujem a každý môžeme urobiť nejakú chybu, môžeme sa nejako pomýliť, beriem to. Lenže vy, čo tu robíte s rúškami, vy ste jednoducho arogantní, aj teraz vedľa vás kolega nemá správne nasadené rúško, ste jednoducho arogantní a ohrozujete nás všetkých. A tu je ten zásadný rozdiel pri mojom správaní a pri vašom správaní.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.11.2020 14:18 - 14:19 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
8.<br /> Ďakujem. Druh&aacute; ot&aacute;zka je od pani poslankyni Zity Ple&scaron;tinskej, vid&iacute;m ju v s&aacute;le, a je smerovan&aacute; na ministra pr&aacute;ce, soci&aacute;lnych vec&iacute; a rodiny Slovenskej republiky p&aacute;na Milana Krajniaka. Preč&iacute;tam ot&aacute;zku:<br /> &quot;V s&uacute;časnosti, keď sa mnoho najm&auml; men&scaron;&iacute;ch spoločnost&iacute; a firiem z oblasti kult&uacute;ry a cestovn&eacute;ho ruchu nach&aacute;dza v existenčn&yacute;ch probl&eacute;moch, požaduje Soci&aacute;lna poisťovňa sp&auml;tn&eacute; vyplatenie odvodov a udeľuje pokuty za v&yacute;nimky z platenia poistn&eacute;ho pri brig&aacute;dnickej pr&aacute;ci &scaron;tudenta, ktor&eacute; s&uacute; star&scaron;ie ako p&auml;ť rokov. Nejedn&aacute; sa pritom o spoločnosti, ktor&eacute; by boli dlhodob&yacute;mi neplatičmi, ale sk&ocirc;r o byrokratick&eacute; chyby v syst&eacute;me. Ako ministerstvo vn&iacute;ma tento probl&eacute;m aj na pozad&iacute; ekonomickej situ&aacute;cie v s&uacute;vislosti s pand&eacute;miou COVID-19? Nepl&aacute;nuje sprehľadnenie či zjednodu&scaron;enie syst&eacute;mu?&quot;<br /> P&aacute;n minister, p&auml;ť min&uacute;t na odpoveď je va&scaron;ich.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 17:39 - 17:41 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega Blaha, no, tak v prvom rade tlieskali vaši poslanci pánovi Blanárovi, keď vystupoval, mne určite nikto netlieskal.
A chcem sa spýtať, že kde vy vidíte hranicu toho kádrovania (reakcie z pléna), keď hovoríte. Kde vidíte hranicu toho kádrovania, pri výboroch áno, pri stálych delegáciách už nie? (Reakcie z pléna.) To je ako prvá moja otázka. Ja tam žiadnu hranicu nevidím. Jednoducho niektorí z vás sú neprijateľní na tieto pozície, ktoré tam sú navrhnuté, a preto si stojím za tým, čo som povedal, že ste zabudli, kto tu kádroval v minulom volebnom období.
Pán poslanec Blanár, keby bola možnosť hlasovať o každom tom jednom zastúpení, o každej tej jednej delegácii, resp. o každom, každej skupine priateľstva osobitne, tak by som to možno bral, pretože tam hlasovaním by sme sa vedeli vyjadriť k tým jednotlivým menám. Keďže to bolo teraz ako en bloc, celé, tak tento postup, ktorý zvolil pán poslanec Osuský, si myslím, že je úplne správny a za ním si stojím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 9:12 - 9:13 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujem za slovo. Pán kolega, áno, máš pravdu. Moje vystúpenie bolo vlastne inšpirované tým naším dnešným ranným rozhovorom.
Ja som to zobral ako dobrý nápad z tvojej strany, a preto som chcel vyzvať aj kolegov, aby takto učinili. Ozaj, ozaj to môže byť symbolom a dneska symboly sa nosia, takže keď takýto symbol Národná rada vyšle, tak určite to bude mať nejakú hodnotu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.11.2020 9:09 - 9:11 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, vážený pán navrhovateľ, spravodajca, vážené kolegyne, kolegovia, krátko chcem vystúpiť k tejto rezolúcii, ktorú, samozrejme, podporujem a podporujem aj to znenie, ktoré vzíde vlastne z rozpravy, ktoré je pripravované. Verím, že sa k tejto rezolúcii pripojí maximálny počet poslancov.
Ale chcel som vystúpiť pred rozpravou aj preto, lebo som navrhnutý ako predseda Skupiny priateľstva s Arménskou republikou a Gruzínskom, ktorá by mala byť vytvorená tu v našom parlamente. Žiaľbohu, zo známych príčin ešte takto nebolo učinené, ale verím, teda ak ma schválite, že táto skupina vznikne. Zatiaľ v tejto skupine evidujeme nejakých desať poslancov a chcel by som aj tých ostatných, ktorí za mnou vystúpia v rozprave aj ktorí sa chystajú reagovať na túto rezolúciu, či by nezvážili a nenahlásili sa do tejto skupiny, a možno by to bolo takého gesto nášho parlamentu, že máme súcit s arménskym ľuďom a že teda budeme podporovať vlastne aj tým, že vytvoríme veľkú skupinu priateľstva, kde si môžeme potom vymieňať rôzne skúsenosti, a aj takouto formou vlastne ich podporovať v nejak v úspešnom, úspešnom boji.
Takže toľkoto z mojej strany. Podpisujem to, čo hovoril pán navrhovateľ, a, samozrejme, vyzývam všetkých, aby ste túto rezolúciu podporili a zvážili túto moju ponuku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis