Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

26.1.2021 o 16:34 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 5.2.2021 15:13 - 15:28 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujem veľmi pekne. Prosím, zaujmite miesto pre navrhovateľov.
Otváram rozpravu, do ktorej som dostal písomnú prihlášku za poslanecký klub SMER - pán poslanec Ľuboš Blaha a jednotliví rečníci - pán poslanec Rastislav Schlosár.
Pán poslanec Ľuboš Blaha, nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.2.2021 15:13 - 15:28 hod.

Milan Laurenčík
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 15:01 - 15:06 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem, pán minister.
Máme síce ešte minútu pätnásť, ale neviem, či stihnem prečítať otázku. Aspoň ju prečítam a dáte odpoveď pánovi poslancovi Šudíkovi písomne, ak ju máte spracovanú: "Pán minister, nedávno ste predstavili pripravované zmeny a vízie v rámci vášho ministerstva. Chcel by som sa opýtať, ako zasiahnu pripravované zmeny samosprávy, naše mestá, obce a či sa neuvažuje o tom, že školstvo, ktoré je dnes v kompetencii miest, sa presunie napríklad pod okresné úrady."
Ešte máte, pán minister, 45 sekúnd, tak skúste.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 14:56 - 15:01 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujeme, pán minister.
Ďalšia otázka, otázka č. 9, je opäť od pána poslanca Miloša Svrčeka na pána ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pána Branislava Gröhlinga a znie: "Vážený pán minister, momentálne máme otvorené len niektoré materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. Tento týždeň vás viacero mimovládnych organizácií vyzvalo, aby bola prezenčná výučba na základných a stredných školách chránená podobne ako nemocnice či kritická infraštruktúra. Prísne opatrenia musia podľa nich slúžiť na to, aby sa pomohlo zdravotníctvu a deti mohli chodiť do školy. Zároveň je podľa nich nevyhnutné, aby spôsob otvárania škôl neprehlboval diskrimináciu. Uvažovali ste aj nad predmetnou možnosťou?"
Pán minister, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.2.2021 11:26 - 11:26 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujem za slovo. Takisto som, by som chcel opraviť svoje hlasovanie pri tlači 375, hlasovanie 97, ma vykazuje zariadenie, že som hlasoval za, a chcel som byť proti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 17:55 - 17:56 hod.

Milan Laurenčík
Teraz dávam slovo pánovi navrhovateľovi, ktorý takisto chce vystúpiť ešte v rozprave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 17:24 - 17:24 hod.

Milan Laurenčík
Pani poslankyňa, ďakujem za poďakovanie a teším sa z toho, že aj vy vnímate, že Slovensko je bezpečná krajina. Verím, že aj do budúcna Slovensko ostane bezpečnou krajinou a že všetci všetko pre to urobíme, aby to tak to bolo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.1.2021 17:11 - 17:12 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda. Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážení páni členovia vlády, kolegyne, kolegovia, ešte pred tým, ako sa budem vyjadrovať k Bezpečnostnej stratégií, dovoľte aj mne, ako pán minister pripomenul, že dnes máme pamiatku obetí holokaustu, medzinárodný deň, keď si spomíname na milióny obetí, na milióny zverstiev, ktoré sa odohrali počas druhej svetovej vojny. Rád by som si pri tejto príležitosti spomenul aj na významnú umelkyňu, preživšiu holokaustu pani Dalnu Holanovú Špitzerovú, ktorá svojím životným príbehom pomohla svojmu mestu Liptovský Mikuláš vysporiadať sa s vojnovou históriou. Pani Špitzerová zomrela pred pár dňami vo veku 95 rokov a verím, že jej v dohľadnej dobe bude udelené čestné občianstvo mesta in memoriam. Česť jej pamiatke.
A teraz k Bezpečnostnej stratégií. Dovoľte aj mne krátko sa vyjadriť k Bezpečnostnej stratégií Slovenskej republiky a verím, že vám nebude vadiť, keď sme tam poviem vo svojom príspevku a budem teda uvádzať aj Obrannú stratégiu, pretože mne tie stratégie takto úzko súvisia aj ten môj príspevok som takto nejako koncipoval. Bezpečnosť a obrana našej krajiny a občanov je a musí byť našou prioritou.
Skutočnosť, že predchádzajúca vláda obidve tieto stratégie schválila ešte v októbri 2017, no Slovenská národná strana na čele s priateľom Moskvy kapitánom Dankom ich blokovala takmer dva a pol roka, aby sa nedostali do parlamentu, bolo maximálne nezodpovedné a ohrozovalo obranyschopnosť Slovenska, a teda aj nás všetkých.
Pán minister chcel byť korektný voči predchádzajúcim a toto nespomenul, ja som si to dovolil spomenúť, pretože v tom čase som bol v parlamente a snažili sme sa, aby teda stratégia, ktorú vláda schválila, aby sa do parlamentu dostala, aby sme mohli o nej rokovať a dokonca sme ako opozičná strana Sloboda a solidarita boli pripravení, pripravení za ňu zahlasovať. Podľa mňa nie je normálne, aby sa súčasnom globálnom svete, ktorý musí neustále čeliť novým výzvam a hrozbám, hrozbám postupovalo podľa dokumentov ešte z roku 2005. Tieto dokumenty absolútne neodrážajú dnešnú realitu, nepokrývajú vnútorno-vonkajšiu dimenziu bezpečnosti našej vlasti.
Terorizmus, zbrane hromadného ničenia sú hrozbou celej Európskej únie ale aj nás, no nemôžeme zabúdať ani na tie novodobé. Nenápadnejšie rafinovanejšie hrozby, ktoré sa postupnou globalizáciou a mocenským súperením, čoraz viac vyvíjajú a využívajú. Novým druhom hrozieb, na ktoré musí byť Slovensko pripravené, sú hybridné hrozby a kybernetické útoky, ktoré využívajú zraniteľnosť krajín so snahou oslabiť základné demokratické hodnoty a slobody. Hybridné hrozby dlhú dobu neboli u nás identifikované ako bezprostredná hrozba. Tento pojem sa prvýkrát objavil v roku 2016 v Bielej knihe o obrane Slovenskej republiky. No na hybridné hrozby upozorňovala napríklad Slovenská informačná služba už rok predtým, keď sa venovala problematike snáh Ruskej federácie o ovplyvňovanie verejnej mienky u nás na Slovensku.
Ďalšou výzvou a zároveň hrozbou je aj zmena klímy, ktorá môže viesť k nedostatkom vody, k ohrozeniu potravinovej bezpečnosti, čo môže zásadne zasahovať do každej spoločnosti, teda aj do tej našej. Výsledkom môže byť súperenie štátov, konflikty územia, následne migrácia obyvateľstva v ďaleko väčšej miere, ako sme to zažívali v minulých rokoch. Ďalej je to dosah dezinformácií a propagandy, ktorá môže výrazne ovplyvňovať verejnú mienku v krajine, čo vidíme často už aj dnes. Včasné odhalenie a vytvorenie skupín na monitorovanie takýchto aktivít môže zásadne pomôcť odvrátiť sociálne nepokoje a verejné násilie davov ovplyvnených extrémistickými skupinami šíriacimi konšpiračné teórie. Kybernetické útoky či zdravotné hrozby, ktorým čelíme aj dnes už takmer rok, sú ďalšou bezpečnostnou hrozbou. Aj keď už vidíme svetlo na konci tunela v očkovacej vakcíne, nemôžeme si byť istý, či nás nepostihne v najbližších rokoch nejaká ďalšia mutácia podobného vírusu a ktorá takisto bude bezpečnostnou hrozbou.
Na časť z tých novodobých vízii reagovali návrhy v roku 2017. Neboli však Národnou radou prijaté, lebo bývala vláda, ako som už hovoril, pristupovala k bezpečnosti občanov nezodpovedne podľa môjho názoru. My sme vyzývali vtedajšiu vládu a zároveň aj ministra zahraničných vecí Miloslava Lajčáka, aby doručili vládou schválené dokumenty, schválené stratégie do parlamentu. Ako som už spomínal Andrej Danko vlastným telom bránil schváleniu týchto dokumentov len preto, že vo svojom obsahu uvádzali Rusko ako bezpečnostnú hrozbu. Čo je nonsens. Už vtedy sme však boli svedkami presadzovania mocenských a teritoriálnych ambícií, nelegálneho použitia sily a porušovanie medzinárodného práva v regióne východnej Európy. Konflikt v Gruzínsku a na východe Ukrajiny vyvolaný agresívnym správaním Ruskej federácie, ako aj nelegálna okupácia Ukrajinského Krymu a Sevastopoľu boli a sú v hrubom rozpore s medzinárodným právom a politickými záväzkami. No ani to nezabránilo bývalému predsedovi parlamentu, aby sa stretával so šéfom Ruskej dumy a zneistil tým smerovanie našej zahraničnej politiky, čo u našich partnerov vyvolávalo patričnú nedôveru. My vtedy opozičný poslanci sme teda boli pripravený za tieto stratégie zahlasovať a podporiť ich. Bezpečnostná ale aj už schválená obranná stratégie, ktorú dnes prezentuje minister zahraničných vecí Ivan Korčok a pred tým pán minister Jaroslav Naď, sú dokumenty, ktoré jasne a otvorene pomenúvajú bezpečnostné a obranné výzvy, ktorým čelíme alebo môžeme čeliť v budúcnosti nielen v medzinárodnom prostredí, ale aj vo vnútri našej vlasti. Jasne definujú, kam patrí Slovensko, že je súčasťou Európskej únie a NATO, ktoré zároveň pre našu krajinu predstavuje ten pomyselný obranný dáždnik. Zároveň otvorene pomenúva hrozby, aké predstavujú Rusko a Čína v mocenskom boji so západom, so snahou oslabiť medzinárodné zoskupenia a medzinárodné záväzky. Jasne sa hlásia aj k potrebe modernizácie našej armády, tréningu vojakov a ich účasti na zahraničných misiách, operáciách, aktivitách, v ktorých Ozbrojené sily Slovenskej republiky pôsobia. To bola tá vsuvka o tej obrane, ktorú som chcel povedať naraz v tomto príhovore.
Aj touto cestou sa chcem teda poďakovať nášmu pánovi ministrovi Ivanovi Korčokovi takisto aj pánovi ministrovi Jaroslavovi Naďovi za jasné určenie smerovania našej zahraničnej politiky a ukotvenie Slovenska v štruktúrach NATO a Európskej únie, kde Slovensko určite patrí.
Ďakujem vám za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.1.2021 16:35 - 16:35 hod.

Milan Laurenčík
136.<br /> Pani poslankyňa Monika Kozelov&aacute;.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.1.2021 16:34 - 16:34 hod.

Milan Laurenčík
134.<br /> P&aacute;n poslanec Andrej Stanč&iacute;k.
Skryt prepis