Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:57 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 9:15 - 9:16 hod.

Lucia Drábiková
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 9:01 - 9:08 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, teším sa, že máme v druhom čítaní náš návrh zákona o hazardných hrách. Teším sa preto, lebo obmedzenie hazardu bolo jedným z našich priorít, priorít hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. A teším sa aj preto, pretože považujem naozaj hazard za veľmi nebezpečnú vec, ktorá ohrozuje verejné zdravie a ktorá ohrozuje hlavne rodiny na Slovensku. Bolo tu už mnoho povedané, bolo tu povedané aj to, že jedna, jedno euro, ktoré získame z hazardu, nás potom stojí 3 až 4 eurá v zdravotnej starostlivosti a v sociálnej podpore. Sú naozaj mnohé príbehy ľudí, ktorí sa vďaka hazardu dostali na dno. A preto chcem trošku poukázať aj na to, že hazard je otázkou, ktorá sa veľmi dotýka naozaj rodín, ktorá sa dotýka psychiky obyvateľstva, dušeného zdravia.
Patologické hráčstvo, na ktoré sa liečilo posledné roky, mám tu čísla, prepáčte, áno, približne 300 ľudí ročne sa liečilo na závislosť na hazarde a na Slovensku podľa oficiálnych štatistík, ktoré sú z predošlých rokov, žije približne 50-tisíc ľudí závislých na hracích automatoch, 17 % žiakov základných škôl a až štvrtina študentov a učňov stredných škôl sa s hazardom v nejakej podobe stretla. Hazard patrí medzi nelátkové závislosti, ale vytvára psychickú závislosť, ktorá je..., a ktorá je stupňovaná tým, že na začiatku ten hrajúci vyhráva a vzrastá v ňom túžba vyhrať veľké sumy. Toto sa mu spočiatku darí a sníva o tom, že zmení svoj život, ale málokto dokáže zastaviť v tejto fáze a prechádza do fázy výhier a nes..., do fázy prehier a neskôr prichádza strata kontroly nad hraním.
Ten priebeh závislosti je podobný ako pri látkových závislostiach a veľkú moc má v tomto práve štát, ktorý môže tento hazard regulovať. Stretli sme sa s tým už aj pri petícii v Bratislave, že naozaj bol veľký tlak na to, aby hazard zakázaný nebol, pretože boli za tým veľké finančné záujmy. Ja sa chcem oprieť o pár bodov, ktoré prinášame a ktoré si, ktoré považujem za dôležité, pretože to, či niekto bude hrať hazard, na to vplýva niekoľko faktorov. Je to jednak jeho osobnosť, je to jeho rodinné zázemie a možno ťažké životné okolnosti, ktoré ho stretávajú, ale je to aj to, ako často sa s tým hazardom stretáva, nakoľko ho vidí okolo seba. Keď sme rok bývali v Prahe, tak naozaj v niektorých mestských častiach sme videli hazardné herne na každom kroku. Sú to veľmi výrazné budovy, ktoré blikajú, ktoré lákajú ľudí, preto som veľmi rada, že v našom návrhu zákona chceme obmedziť aj umiestnenie týchto herní tak, aby boli čo, čo najďalej od práve tých najzraniteľnejších ľudí, ktorými sú učni, ktorými sú študenti.
Tiež som veľmi rada, že sme vrátili kompetenciu samospráve, ktorá môže teraz rozhodovať sama o tom, či hazard povolí, alebo nepovolí na svojom území. Môžme, môžme o tom polemizovať s tým, že možno teraz ten najväčší tlak bude práve na tých poslancov samosprávy, primátorov a starostov. Avšak myslím si, že toto sú ľudia, ktorí dostali mandát vo voľbách a ktorým by sme mali v tomto dôverovať.
Chcem sa dotknúť i jednej otázky, je to skôr taká, taká polemika, ktorou, nad ktorou uvažujem už dlhšie. Pred tromi rokmi som išla na pobočku pošty a na dverách sklenených boli nalepené dva plagáty. Jeden plagát hovoril o tom, že výplata dávok bude od 20. 4. (ruch v sále), tesne pod tým bol plagát, kde boli ešte väčšími písmenami napísané stávky Tiposu. (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.) Opäť som sa s tým stretla nedávno, keď som bola na pošte, a nad okienkom bol papier, kde bolo napísané, tu môžte vybrať listy, zásielky, balíky, pod tým bolo - žreby a pod tým bolo dvakrát takým veľkým tučným a podčiarknutým písmom - stávky Tipos. Toto je taká moja dilema, ktorú možno teraz nezachytávame ešte v plnosti, ale podpora takejto stávkovej mentality je podľa môjho názoru na úkor zdravotné..., zdravo..., verejného zdravia a psychického zdravia obyvateľstva. Je to zvláštne, že práve prostredníctvom štátnej inštitúcie, ktorou je Slovenská pošta, povzbudzujeme ľudí veľmi, veľmi aktívne, veľmi sofistikovane k tomu, aby si nakupovali žreby, losy a aby tipovali. Je mi zrejmé, že peniaze ktoré sú získané z tohto predaja, idú neskôr do športu a do iných verejnoprospešných účelov, na druhej strane nepovažujem takúto stratégiu za dobrú a šťastnú. Ale hovorím, je to, je to naozaj taká moja vnútorná dilema.
To, s čím sa budeme musieť neskôr ešte vysporiadať, ak sa nám podarí obmedziť hazard a kvízomaty, je hazard v online priestore. Stretávajú sa s tým aj naše deti a stretáva sa s tým mnoho ľudí. A môžme možno oponov..., tí, čo oponujú nášmu návrhu zákona, hovoria, že sa to presunie do týchto online herní, čiže toto je podľa mňa taká výzva do budúcnosti a výzva možno o tom, že ako správne podporovať rodinu, ako správne podporovať duševné zdravie obyvateľstva.
Nechcem, nechcem už viac hovoriť, pretože moji kolegovia povedali to podstatné, ale som presvedčená, že už tento návrh zákona napomôže k tomu, aby, aby naše rodiny menej trpeli týmto hazardom a tiež aby sa naše verejné priestranstvá očistili od týchto škaredých prvkov, ktorými tieto herne sú. Osobne nie som za úplný zákaz. Som presvedčená, že ak je niekde veľké kasíno, kde je registrovaný vstup a kde sú ľudia, ktorí si to môžu dovoliť a chcú si zahrať, nemám s tým až taký problém. Mám problém s tým, že ten hazard v tejto podobe drobných automatov, predaja losov, žrebov a tiketov máme v podstate na každom kroku. Je to, je to veľká zodpovednosť práve nás poslancov, aby sme zvažovali aj ďalšie kroky v obmedzení hazardu a zlepšení podpory rodiny na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 18:22 - 18:25 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, vážené kolegyne, vážený pán Richter, chcela by som trošku veci napraviť na pravú mieru. Poslanecký prieskum som iniciovala vo výbore pre sociálne veci práve z dôvodu mnohých podnetov, ktoré sa, samozrejme, množili v období riešenia pandémie koronavírusu. Počas poslaneckého prieskumu sme si podrobne vypočuli, akým spôsobom ústredie Sociálnej poisťovne funguje. Boli nám zodpovedané otázky, v tomto nič nenamietam. Takisto znovu vyjadrujem jedno veľké ďakujem, podobne ako vy, všetkým zamestnancom Sociálnej poisťovne, či sa to týka manažmentu, alebo ľudí, ktorí zvládali tento šialený nápor, ktorý počas pandémie bol.
Poslanecký prieskum preukázal jednu vec, ktorá by už teraz v súčasnom 21. storočí nemala takto fungovať. A to bola práve tá nedostatočná informatizácia, prepojenosť systémov, ktoré spôsobovali to, že mnohé pracovníčky museli podnety od občanov sťahovať z jedného softvéru, prepisovať ručne a vkladať do ďalšieho softvéru. Takisto vieme o tom, že mnohé databázy nie sú dostupné a mnohé otázky neboli zodpovedané, pretože jednoducho tá dostupnosť tých databáz nie je taká, aká by v súčasnej dobe mala byť.
Tieto naše nálezy však neboli podnetom len na to, ako ste to zinterpretovali, na odvolanie bývalého pána generálneho riaditeľa. Tieto podnety boli v podstate výsledkom poslaneckého prieskumu, ktorý hovoril o tom, že Sociálna poisťovňa to zvládala tak, ako to vedela zvládať. Na druhej strane tento stav čosi vypovedá o tom, akým spôsobom Sociálna poisťovňa bola dlhé roky riadená. Ja sa veľmi teším tým výsledkom, ktoré ste tu interpretoval, že nám tu klesla nezamestnanosť a tým pádom sa zvýšili odvody. To je výborný výsledok a bola by som veľmi rada, ak by naozaj ten hospodársky výsledok bol taký, čo najlepší aj napriek tej pretrvávajúcej koronakríze.
Sociálna poisťovňa je nesmierne dôležitou inštitúciou, ktorá slúži všetkým obyvateľom Slovenska a má množstvo úloh, ktoré sú veľmi komplexné a zasahujú naozaj mnohé oblasti. Preto jej vedením musí byť poverený človek, ktorý sa tomu bude dokázať venovať na plný úväzok, čo v prípade súbehu práce poslanca Národnej rady a generálneho riaditeľa podľa mňa nie je možné.
Odvolanie generálneho riaditeľa bolo v rukách ministra, k tomu sa ja nebudem vyjadrovať, bolo to odkomunikované.
Čo sa týka nášho poslaneckého prieskumu, v blízkych dňoch ho ukončíme, podáme správu, len som chcela tieto veci dať na pravú mieru.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2020 12:09 - 12:12 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, chcem sa prihovoriť za tento návrh zákona, ktorý spolu s Jankom Herákom predkladáme.
Deti v detských domovoch sú naozaj mimoriadne zraniteľnou skupinou a práve táto zraniteľná skupina vyžaduje naozaj sociálnu pomoc od štátu a veľmi dôležitý je faktor tej kontinuity, tej kontinuálnej pomoci. Vo svojej praxi som sa naozaj často stretávala s ľuďmi, ktorí vyšli z detských domov alebo z profesionálnych rodín a možno v tej prvotnej eufórii po tom odchode z toho detského domova sa snažili postaviť na vlastné nohy a častokrát, žiaľ, aj padli.
Skupina ľudí, skupina detí, alebo teda mladých dospelých, ktorí vyrastajú v detskom domove, je veľmi zraniteľná aj z hľadiska toho, že tam absentuje nejaké to rodinné zázemie. Častokrát tie pracovné návyky a vôbec pohľad na to, ako hospodáriť s financiami a tak ďalej, nie sú, nie sú pripravení jednoducho častokrát prevziať ten život do vlastných rúk a potom sa veľmi často stávajú ľuďmi bez domova. A toto je veľmi, veľmi taká náročná situácia. Pretože častokrát potom títo ľudia sú vlastne klientami charít a rôznych organizácií, ktoré sa im snažia nejakým spôsobom pomáhať.
Mojou mienkou je, že oveľa lepšie je takýmto veciam predchádzať a podať im pomocnú roku aj takýmito nástrojmi, ktoré vlastne prinášame v tomto navrhovanom, v tejto navrhovanej novele, aby naozaj bola možnosť vytvoriť im tie úspory a preklenúť vlastne to obdobie, kedy sa učia fungovať samostatne. Je to jeden z krokov a som presvedčená o tom, že by tých krokov malo byť určite viacej v rámci tejto pomoci.
A takisto veľmi bude dobré, ak budú mať ako keby dlhšiu dobu na takého rozmyslenie, lebo mnohí títo mladí ľudia si možno ani nechcú najprv dokončiť tú strednú školu alebo jednoducho chcú, chcú už sa postaviť na svoje nohy a potom si to rozmyslia. Možno by chceli na sebe popracovať, ale chýba im to zázemie a sú nútení vlastne zarábať si a postarať sa o to bývanie.
Častokrát som sa v praxi stretávala s tým, že práve odchovanci detských domovov naozaj prešli na taký spôsob života, ktorý mali podobný možno aj ich rodičia. Ono sa to generačne prenáša. A myslím si, že dobre nastavená sociálna politika a prevencia by mohla pomôcť v tom, aby sa tento generačný prenos neuskutočňoval a aby sme ich pomohli vlastne zmeniť, zmeniť to nastavenie, aby z nich nebola ďalšia, ďalšia generácia ľudí, ktorí žijú po ubytovniach, a možno tie svoje deti, tiež nebudú sa vedieť o ne postarať či už zo sociálnych, alebo iných dôvodov.
Takže vás chcem poprosiť, milé kolegyne, milí kolegovia, o podporu tohto zákona, pretože ide naozaj o veľmi zraniteľnú skupinu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.9.2020 11:26 - 11:28 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci o výsledku prerokovania návrhu na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne (tlač 203).
Vláda Slovenskej republiky predložila Národnej rade Slovenskej republiky návrh na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 194 z 31. augusta 2020 pridelil návrh na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne (tlač 203) na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci prerokoval dňa 11. septembra 2020 predložený návrh a uznesením č. 43 odporúča Národnej rade Slovenskej republiky:
1. zobrať na vedomie zánik členstva člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne Jána Mikulíka uplynutím päťročného funkčného obdobia podľa § 123 ods. 6 a ods. 17 písm. a) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov dňom 9. septembra 2020;
2. zvoliť podľa § 123 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších podpisov za člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky Marcela Klimeka, ktorého funkčné obdobie začína plynúť dňom zvolenia;
3. vykonať akt voľby podľa príslušných ustanovení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a v súlade s volebným poriadkom o voľbe a odvolávaní funkcionárov schváleného uznesením Národnej rady Slovenskej republiky zo 17. júna 2011 č. 498.
Zvolený je kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Opakovaná voľba sa nekoná, ak bol na funkciu navrhnutý len jeden kandidát, ktorý z dôvodu, že nezískal potrebnú väčšinu hlasov, nebol zvolený. V takom prípade sa vykoná nová voľba na niektorej z ďalších schôdzí Národnej rady Slovenskej republiky.
Výbor ma poveril predložiť Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania návrhu na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:57 - 18:59 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem, Edo, za tvoj príhovor. Chcem povedať, že som hrdá na túto vládu a som hrdá aj na premiéra, aj na ostatných ministrov. Nie som hrdá na túto kauzu, ktorú teraz riešime, ale oceňujem postoj, ktorý zaujal aj náš premiér, aj ostatní.
Chcem povedať takú vec, odkedy sme nastúpili do parlamentu a odkedy nastúpili ministri do vlády, vidím naozaj veľkú spoluprácu a veľkú snahu operatívne reagovať na situáciu, v ktorej sme sa ocitli. Roky som pôsobila v sociálnej oblasti, a to, čo bolo charakteristické pre túto krajinu za posledné roky, kedy ste vládli vy v opozícii, bolo to, že sa veci nedajú a že veci nejdú. Typické bolo to, že ľudia prestali veriť v štát, pretože nedokázal stavať diaľnice, pretože nedokázal zabezpečiť dostupné bývanie pre ľudí, pretože nedokázal zabezpečiť podmienky pre ľudí, ktorí mali potenciál a odišli potom do zahraničia. Veľmi sme na tom strácali celé roky.
Prestali sme veriť v súdnictvo, môžu o tom svedčiť mnohé rodiny, ktoré po rozvodoch sa naťahujú o svoje deti aj vinou súdov, aj vinou úplatných advokátov. A nikto si s tým akosi nevedel poradiť.
Môžem hovoriť o tom, že sociálna politika je spájaná v asociáciách najmä s pojmami ako sociálne podniky, čo je skôr ako keby urážka, pretože tak sa to tu robilo, alebo s pojmom Čistý deň. Sociálna politika sa tu robila systémom ad hoc, boli sme vnímaní ako projektová krajina.
Je veľmi ťažké túto krajinu postaviť na nohy a ja sa veľmi teším, že sme súčasťou toho, a vidím to, že my tu nečakáme, ale my sme vyhrnuli rukávy všetci a chcem za to poďakovať a verím, že naozaj Slovensko bude krajinou, kde sa bude dobre žiť a kde budú zabezpečené podmienky aj pre vše... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:18 - 17:20 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán Blanár, ja len chcem vám tak poďakovať za tú dojemnú starosť o nás poslancov, aby sme neboli oklamaní. Myslím, že niet sa čoho obávať, skôr si myslím, že oklamaní boli mnohí iní. Jednu takú vec by som vám chcela povedať, nepočúvate.
Vyčítate Igorovi Matovičovi, že si privlastňuje niečo, čo nie je jeho, že niečo vyjednal sám. Igor Matovič vo svojom príhovore spomínal rokovania v Bruseli a spomínal a vyjadril vďačnosť aj celému svojmu tímu, ktorý tam s ním bol a ktorý s ním operatívne preberal všetky aspekty dohadovaných možností pomoci. Čiže táto, táto vaša poznámka možno vyplývala z toho, že ste ho poriadne nepočúval, čo hovoril. Ale toto mám pocit, že to tu tak viacej bolo počuť z úst vašich poslancov, poslancov SMER-u a poslancov HLAS-u, že nepočúvate poriadne, čo sa hovorí.
Chcem dať do pozornosti takú jednu vec, ktorá tu už bola spomenutá, včera zasadal súd v Banskej Bystrici kvôli CT-čku v nemocnici v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši a bol vynesený rozsudok. Šéf obstarávania dostal natvrdo sedem rokov a 500-tisíc eur musí zaplatiť. Už to tu bolo spomenuté, ale je to už rozsudok a je to niečo, čo je fakt, nie sú to žiadne domnienky.
Domnienkami nie je ani to, že Slovensko bola krajina, ktorá mala tretie najhoršie čerpanie eurofondov. Bola tu byrokracia, zlé nastavenie výziev. Vyčerpali sme iba 32 % eurofondov. V rokoch 2007 až 2013 sme museli vrátiť 997 mil. eur a z toho 599 mil. bolo chybou štátu. Ten štát bol vo vašich rukách. Ako ste tento štát riadili, ako vyzerá informatizácia slovenskej spoločnosti, ako vyzerajú informačné systémy v Sociálnej poisťovni, ktorá naozaj zasahuje do života... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 14:57 - 14:57 hod.

Lucia Drábiková
Juraj, ďakujem ti za tvoj prejav, veľmi ho oceňujem, oceňujem tvoju priamosť, úprimnosť a odvahu. My politici budeme vždy čeliť nejakému mediálnemu lynču z tej alebo z druhej strany. Je to jasné, že politik sa nemôže páčiť všetkým, ale myslím si, že musíme byť poctiví sami pred sebou, a takisto sa stotožňujem s tým, že ľudský život je naozaj najvyššou hodnotou.
A ešte raz ti teda ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 10:08 - 10:10 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Chcem podporiť kolegyňu Marcinkovú a takisto tento návrh zákona. Som v kontakte s mnohými rodičmi, ktorým po rozvode bola zamedzená starostlivosť o deti, a takisto som sa stretla s popisovanými skutočnosťami. Pri takto závažných indíciách, ako sú aj nahrávky a dokazovaná široká miera vplyvu pani komisárky, nielen rozhodovacie právomoci, ale aj jej osobná moc a autorita tohto úradu vyžaduje, aby tento úrad bol naozaj vykonávaný človekom, ktorý je garantom charakternosti, garantom transparentnosti. Žiaľ, tie indície hovoria čosi iné.
Prečo konáme takto rýchlo? Ja si myslím, že treba konať rýchlo, pretože v týchto prípadoch, keď ide o deti, tie deti sa veľmi rýchlo vyvíjajú. A poznám mnohé svedectvá rodičov, ktoré mali znemožnený kontakt s deťmi aj práve preto, že ktosi sa kdesi prihovoril a ktosi čosi za nejaké peniaze vybavil.
Takže ja sa prihováram za to, ak máme takýto úrad, ktorý požíva veľkú vážnosť a má dbať na práva najviac zraniteľných členov spoločnosti, detí, tak naozaj tento úrad musí, musí byť rešpektovaný a musí byť dôveryhodný, čo sa, žiaľ, momentálne nedeje.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:32 - 10:34 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem, Zitka, za tvoje vystúpenie. Chcem ešte takú malú vec povedať, mala som viacero diskusií posledné dni na túto tému. Bolo nám vyčítané, že prečo ideme práve s touto témou, prečo neriešime kopec iných dôležitých problémov, ktorým čelia rodiny, ktorým čelia ľudia so zdravotným postihnutím. Prečo, prečo nezačíname tam. Ale som presvedčená, že tento náš návrh zákona začína práve tam, kde začína život. Začína ochranou toho života a prináša konkrétne formy pomoci.
Ale nekončíme, nekončíme pri tomto zákone. Veď predsa v našom programovom vyhlásení vlády chceme ďalej pokračovať v pomoci rodinám veľmi konkrétnou formou, či už to bude tehotenský príspevok, posilnenie poradenských odľahčovacích služieb pre rodiny. Posledné roky sa táto otázka veľmi zanedbávala. Veľmi nám chýbajú denné stacionáre, veľmi nám chýbajú opatrovateľské služby pre ľudí, ktorí sú postihnutí. Chýba, chýba nám starostlivosť o rodiny, ktoré sú v ťažkých životných situáciách. Jeden zákon to nevyrieši. Ale tento zákon prináša konkrétne formy pomoci, a preto aj ja ako mamina troch detí ho veľmi rada podporím a myslím si, že toto je naozaj začiatok a že naozaj musíme vyhrnúť rukávy a máme ešte kopec, kopec práce, aby sme pomohli tým najviac zraniteľným, ktorých tu máme na Slovensku a patria medzi ne aj nenarodené deti.
Takže chcem vyjadriť podporu a ďakujem aj za tento príspevok.
Skryt prepis