Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.5.2021 o 13:48 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.5.2021 16:07 - 16:09 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený kolega Beluský, vážení kolegovia, kolegyne, chcem reflektovať tento návrh.
Chcem sa opýtať, ako sa chcete vysporiadať s ochranou osobných údajov, keďže v zákone č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov sa hovorí, že osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa identifikovanej fyzickej osoby, ktorú možno identifikovať priamo alebo nepriamo. Podľa môjho názoru je navrhovaná formulácia zverejnených údajov v rozpore s týmto zákonom, pretože vzhľadom k veľkosti obce umožňuje priamu alebo aj nepriamu identifikáciu čakateľov, pokiaľ by bolo uverejnené meno aj priezvisko, aj obec. A práve táto identifikácia môže byť ohrozujúca pre tieto zraniteľné osoby, týchto dôchodcov či ľudí so ZŤP a môže to byť takisto priestorom pre korupciu alebo aj množiace sa prípady podvodov.
Ja rozumiem tejto požiadavke, sama som viackrát riešila situáciu umiestnenia rodinného príslušníka do zariadenia sociálnych služieb. Niektoré zariadenia zverejňujú nejaké číslo alebo zverejnia meno a prvé písmeno priezviska s dátumom zaradenia do poradovníka. Moja skúsenosť bola taká, že ak som tam priamo zavolala a opýtala som sa, povedali mi, na akom mieste je. Samozrejme, rozumiem aj tej námietke, že môže prísť k tomu, že tam niekoho uprednostnia alebo že príde k nejakému takémuto konaniu. Myslím si, že treba zvoliť takú stratégiu, aby neprišlo k ohrozeniu týchto ľudí, ku ktorému by podľa môjho názoru zverejnením mena a priezviska prišlo.
V pláne legislatívnych úloh vlády na rok 2021 je pripravená aj novelizácia zákona č. 448 o sociálnych službách. Verím, že aj tieto otázky, ktoré sú relevantné a ktorým úplne rozumiem, že sa dostanú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.5.2021 14:18 - 14:22 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, milé kolegyne, kolegovia, v rozprave už odzneli aj veľmi konkrétne čísla a fakty, veľmi konkrétne návrhy a pridám k tomu len veľmi krátko svoj pohľad. Tým, že som pracovala na charite aj v centre pomoci pre rodinu, tak som sa s takýmito príbehmi stretávala a boli to vždy skutočné príbehy. Niekde v pozadí stálo možno detstvo v detskom domove, niekde to bol alkohol, niekde to bol rozvod alebo inak rozbitá rodina, ale jednoducho rôzne okolnosti a aj rôzne to detstvo a návyky z detstva priviedli toho človeka k tomu, že skončil buď na ulici alebo na ubytovni alebo v nejakom lacnom bývaní, ktorého máme, žiaľ, nedostatok.
Ja vidím v takom širšom mojom obraze a chápaní tejto problematiky, vidím túto oblasť poradenstva ako veľmi dôležitú a podčiarkujem, že tá interdisciplinarita je naozaj veľmi kľúčová. My sme na charite pracovali tiež v podobnom zložení, že riešili sa sociálne, právne, ale aj psychologické otázky, pretože tá bieda, v ktorej sa človek ocitne v kombinácii s psychickou chorobou alebo alkoholizmom alebo rôznymi vzťahovými problémami, je naozaj veľkou záťažou a ten človek potrebuje sa s tým vysporiadať aj psychicky.
Ja osobne toto veľmi kvitujem a chcela by som ešte tak možno spomenúť pár ďalších rámcov, ktoré vnímam, ako tu už bolo viackrát spomenuté. Je to tá finančná gramotnosť, ktorej miesto vidím v celoživotnom vzdelávaní a myslím si, že už od materskej školy postupne pomaličky primeraným jazykom veľmi konkrétnym spôsobom učiť deti praktickým zručnostiam, učiť ich, čo sú to percentá, čo to znamená mám-nemám, čo si môžem dovoliť, čo si nemôžem dovoliť, lebo tá výchova je rôzna. A možno aj vplyvom reklamy sme mnohí zvyknutí na to, že chceme mať všetko a tie pôžičky sú relatívne dostupné. Čiže to je veľmi, veľmi kľúčové z môjho pohľadu.
Potom je tam, samozrejme, tá adresná sociálna práca a osobitne so zraniteľnými skupinami, ako sú deti v detských domovoch, ako sú zdravotne ťažko postihnutí ľudia, dôchodcovia, osamelí ľudia. Jednoducho ľudia, ktorí sa častokrát stanú aj vlastne obeťou rôznych veľmi lákavých ponúk. Tou konkrétnou pomocou je naozaj aj to poradenstvo, aj tie konkrétne kroky, ako je napríklad ten osobný bankrot, alebo mnoho ľudí ani nevie, že si môžu nastaviť nejaký splátkový kalendár. Čiže toto je pre nich veľmi dôležité. Ja tam vidím naozaj, ako toto je taká nadrezortná vec, kde bude dobré, keď sa bude spolupracovať aj so samosprávami, aj na neziskovom poli už pôsobí viacero subjektov, ktorí sa snažia pomáhať týmto ľuďom. Ale vidím jednu takú zložku aj v rámci represie, či už sú to poskytovatelia pôžičiek, ktorí klamlivými informáciami alebo zavádzajúcimi informáciami natiahnu ľudí do nevýhodných zmlúv, či sú to priamo úžerníci, ktorí, o ktorých sa vie a ktorých sa možno všetci boja, a ľudia v tej biede sa k nim utiekajú. Čiže myslím si, že treba veľmi jasne a tvrdo pomenovať a postihovať aj takéto veci, keď niekto naozaj zneužíva biedu týchto ľudí.
A potom ako osobitne dôležitú vidím oblasť liečby závislosti a prevenciu bezdomovectva. Sociálna práca, poradenstvo nie je jednoduchá vec, nie je to projektová vec, je to dlhodobá mravenčia práca. Ja si spomínam na také vtipné príhody, pretože niekedy sa čudujeme, že prečo ten človek je na tom zle, ale častokrát ten človek nemá návyky a nevie narábať s peniazmi a mali sme klienta v charite, ktorý keď dostal 700 eur, zrazu sa mu nejako dostali, tak bol schopný ísť s rodinou na mesiac do hotela. Iný si zase kúpil drahé hodinky a tešil sa z nich asi tak jeden deň. Takže je to, je to naozaj niekedy aj o takom dlhodobom sprevádzaní. Čiže ja chcem vysloviť veľkú vďaku a rešpekt všetkým tým ľuďom, ktorí podávajú pomocnú ruku a veľmi sa teším, že, že prišiel tento návrh a verím, že prinesie aj dobré ovocie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.5.2021 13:48 - 13:49 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 499. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 517 zo 16. apríla 2021 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. júna 2021 a v gestorskom výbore do 14. júna 2021.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

4.5.2021 13:44 - 13:45 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu predsedníčky Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 118 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 118 poslancov. Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu predsedníčky Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 118 odovzdaných hlasovacích lístkov bol 1 neplatný.
Zo 117 platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že o návrhu na voľbu Vladimíry Marcinkovej za predsedníčku Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti hlasovalo za 91 poslancov, proti 10 poslancov, zdržalo sa 16 poslancov.
Na voľbu predsedu výboru Národnej rady Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní bola za predsedníčku Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti zvolená Vladimíra Marcinková. (Potlesk.)
Overovatelia poverujú svoju členku Luciu Drábikovú oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 19:28 - 19:29 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega Šutaj Eštok, ja mám len takú malú poznámku. Výborná dikcia, výborný prejav, len mám taký návrh, neviem, ale možno sa mi to len zdá, ale možno by ste mali trošku obmeniť tých spindoktorov alebo by mohli možno trošku kreatívnejšie k tomu pristúpiť, pretože ste ako cez kopirák aj s kolegami zo SMER-u. Neviem, že či stále to isté opakovanie a tie isté výrazové prostriedky a tie isté pseudoargumenty majú ešte stále úspech možno u tých kritickejšie uvažujúcich ľudí, len to je taký môj návrh. Takže pozorne som si vás vypočula, naozaj rozprávate veľmi, veľmi pekným spôsobom a myslím si, že čo sa týka nejakých tých rečníckych schopností, tak je to, je to naozaj kvalita.
Na druhej strane k tomu obsahu sa ani vyjadrovať veľmi nebudem, pretože stále, stále recyklujete to isté. Čiže myslím si, že v tomto prípade ani nemá zmysel nejako voči tým argumentom niečo namietať.
To je všetko z mojej strany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 14:13 - 14:15 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Chcem ti poďakovať, Igor, takisto, do politiky som vstúpila v ´17. roku, keď lokálni oligarchovia a spolu so samosprávou sa snažili zlikvidovať letisko. Tá miera korupcie bola veľmi vysoká na štátnej úrovni, ale aj na tej regionálnej. Jedine OĽANO s tebou na čele bojovalo proti tejto korupcii.
Chcem ti poďakovať, Igor, za neúnavné nasadenie za posledných desať rokov, osobitne v tom poslednom roku, za to, že si ako najvyššiu hodnotu postavil ľudský život, nepozeral si na útoky, na riziko straty popularity.
Chcem ti poďakovať za tvoju ľudskosť, otvorenosť a za silu a pokoru ustúpiť a upustiť aj od svojich vlastných opodstatnených požiadaviek s cieľom zabezpečiť kontinuitu zmien na ceste za očistením a sfunkčnením štátu.
Chcem ti poďakovať aj za oceňovanie kolegov. Ustúpiť a priznať si vlastné zlyhania dokáže iba veľký človek, nikto zo SMER-u to nedokáže. Dokážu iba kričať, obviňovať a osočovať. (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu.) Dobrý líder nielenže vytvára svojich nasledovníkov, ale dáva priestor aj tomu, aby boli postavení noví lídri. A ty si to dovolil Edovi.
Igor, som hrdá na to, že som tu za OĽANO. Ty nie si štandardný politik ani OĽANO nie je štandardná politická strana, ale žijeme v neštandardnej dobe a tá si vyžaduje naozaj neštandardné nástroje. A myslím, že ty si to veľmi dobre chytil do rúk a potom si tú štafetu predal ďalej a zostávaš s nami. A to som veľmi rada, a preto ti chcem poďakovať. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 11:35 - 11:37 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Milí kolegovia, ďakujem vám všetkým a pripájam sa k Zitkinmu gratul... Zitkiným gratuláciám. Pokúsim sa reagovať. (Zaznenie gongu.)
Čo sa týka AstraZenecy, bolo publikovaných množstvo štúdií. Z môjho pohľadu je to zázrak, že takto rýchlo sa podarilo vyvinúť vakcíny a promptne zareagovať, a skláňam sa pred týmito vedcami, ktorí toto naozaj takto rýchlo dokázali, a naozaj tá situácia sa veľmi rýchlo rieši. AstraZeneca podľa mnohých štúdií, čítala som aj na Washington Post a už aj WHO dalo vlastne informáciu, problém je ten, že očkujeme naozaj starších ľudí, očkujeme ľudí, ktorí majú veľké zdravotné problémy a naozaj tie úmrtia tam niekedy nastanú, ale nebolo preukázaná žiadna súvislosť s očkovaním. Bolo tam naozaj, á, súvislosť s tým zdravotným stavom týchto ľudí. Tým, že sú to ľudia, ktorí sú viac chorí, tým sú tie výsledky horšie.
Čo sa týka facebooku Igora Matoviča, ja naozaj budem bojovať za to, aby sa na školách zaviedol predmet mediálna výchova. Pretože ak niekto povie, že Igor Matovič riadi Slovensko cez facebook, to je absolútny fail a zlyhanie. Podobným zlyhaním je to, že europoslanci zdieľali bulvárne stránky o AstraZenece alebo o Pfizeri.
Pretože oficiálnymi stránkami a už aj facebookovými disponujú naše ministerstvá a promptne a aktuálne každý deň informujú o nových a nových krokoch. Toto sú, toto sú kanály, skadiaľ treba brať informácie. To, že sa Igor Matovič vyventiluje sem-tam na facebooku, to nie je predsa oficiálna správa. Na to máme webstránky Úradu vlády, na to máme webstránky ministerstiev.
Igor Matovič, áno, rokuje, hovorí s nami, stretáva sa s nami, rokuje s ostatými klubmi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.3.2021 11:09 - 11:19 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, odznelo tu naozaj mnoho slov. Prežívame krízu pandemickú a, áno, aj vládnu a chcem tu na tomto mieste vyjadriť moju hlbokú ľútosť naozaj nad tým, že spory a konflikty prerástli do takých rozmerov, že sú denne medializované. Je mi to nesmierne ľúto. A chápem rozhorčenie, chápem frustráciu a chápem aj hnev.
Nie som stotožnená s takýmto spôsobom riešenia vzájomných konfliktov. Na druhej strane chcem povedať jednu vec, prežívame krízu a prežívame ju už druhý rok, ktorá bola spôsobená niečím ako prírodnou katastrofou, pretože pandémia v zásade má taký, taký veľký vplyv a takú silu, že naozaj zachvátila a nielen našu krajinu, ale aj všetky krajiny, v podstate na celom svete sa zápasí s touto pandémiou rôznym spôsobom.
Slovensko v súčasnosti je na 22. mieste zo všetkých krajín, čo sa týka úspešnosti boja proti pandémii koronavírusu. Môžme si povedať, že je to dobré, môžme si povedať, že je to veľmi zlé. Tá optika sa rôzni podľa toho, kam sa pozeráme, a podľa toho, aké zdroje čítame.
Ak sa môj kolega pán Blanár obáva toho, že pán Matovič nekomunikuje na facebooku, že čo sa deje, chcem ho ubezpečiť, chcem vás ubezpečiť aj vás všetkých, to, či Igor Matovič komunikuje, alebo nekomunikuje na facebooku, nie je podstatné. Takisto nie je pravda to, že vláda nekoná. Vláda zasadá a vláda prijíma rozhodnutia a ministerstvá makajú.
Poviem len pár malých drobností, ktoré boli napríklad včera schválené na vláde. Je to liečba kúpeľná pre ľudí po COVID-e, je to pozostalostné pre rodiny ľudí, ktorí zosnuli práve preto, že v prvej línii bojovali s COVID-om, našim zdravotníkom, ktorí nie sú poriadne zaplatení a majú mizerné podmienky, ktoré sme takto dostali. A týmto ľuďom tieto peniaze, samozrejme, nenahradia toho strateného člena, ale sú aspoň takou malou pomocou a malým podaním ruky, aby dokázali túto situáciu zvládnuť, pretože prišli o živiteľa rodiny.
Áno, máme tu zlú IT, padla nám čakáreň, systémy pri... prihlasovania na očkovania nie sú ideálne. Žiaľ, situácia, čo sa týka digitalizácie Slovenska, nie je dobrá. Servery padajú. Sociálna poisťovňa mala neviem koľko, myslím, cez 40 vzájomne nekompatibilných systémov. Áno, nie sme na tom vôbec dobre, napriek tomu čakáreň sa rozbehla a už je tam na, na, nahlásených 120-tisíc ľudí. Aktuálne máme zaočkovaných 488-tisíc ľudí obidvomi dávkami.
Slovensko zvolilo podľa môjho názoru veľmi dobrú formu, pretože niektoré krajiny očkovali do radu. Slovensko pristúpilo na takú cestu pod vedením ministra Krajčího, že vždy sa rátali dve dávky. Čiže možno to išlo pomalšie, ale vždy bolo isté, že napriek pomalšej dodávke vakcín bola tá druhá dávka pre toho človeka pripravená. Aktuálne je 229-tisíc ľudí zaočkovaných dvomi dávkami a 488-tisíc jednou dávkou. Počíta sa, že budeme môcť očkovať 150-tisíc ľudí týždenne, a ráta sa už aj s náhradníkmi.
Kríza vyžaduje neštandardné riešenia, áno, opatrenia sa menia niekedy zo dňa na deň, ale na jeseň tohto roku bol vytvorený COVID automat. Pre kolegov, ktorí majú problém zistiť aktuálne informácie, môžem odporučiť stránku korona.gov.sk, pretože denne komunikujem s ľuďmi a píšem im informácie, kde čo nájdu, aké opatrenie kde platí, v akom okrese, čo to znamená, že je okres červený, čierny, a akým spôsobom sa môžu objednať. Dá sa to tam všetko nájsť. Vrátane toho, do ktorých krajín a za akých podmienok sa dá cestovať. Je to, myslím si, že celkom prehľadné.
Ďalšou vecou, ktorú sme schválili, je napríklad zlepšenie podnikateľského prostredia. Sú to množstvá byrokracie, ktoré sme tu mali. Táto vláda pracuje od prvého dňa, odkedy nastúpila, a takisto pracuje aj parlament. Schválili sme 200 eur pre tehotné mamičky, odškodnili sme ženy ročníky ´57, ´63. V rámci sociálnej pomoci bola vyplatená 1 446 302 000 kor... eur, pardon. V kultúre bolo prerozdelených 35 miliónov na pomoc, pretože práve kultúra je jednou z oblastí spolu s turistickým ruchom, gastrom, ktoré najviac touto koronou trpia.
Máme nakontrahované vakcíny v takom objeme, že budeme môcť zaočkovať celú populáciu, pokiaľ o to, samozrejme, bude mať záujem. Napriek rôznym mediálnym prestrelkám neinformovaných europoslancov, ale aj členov tohto parlamentu, žiaľ, všetky, všetky dávky, ktoré ministerstvo zabezpečilo, dostatok tých dávok, čiže prebehli tu, samozrejme, nejaké pochybnosti, ale máme zabezpečených dosť dávok.
Chcem poukázať na to, že aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní plán obnovy, ktorý počíta s 800 miliónmi na poddimenzované vzdelávanie slovenské. Jedna miliarda sa počíta na efektívny štát a digitalizáciu. Do digitalizácie bolo naliatych množstvo peňazí. Žiaľ, skutek utek a nevedno, čo sa stalo, ale nejako tá digitalizácia nefunguje. Neviem prečo.
2 170 miliónov ide na životné prostredie. Pán minister Budaj denne rieši, máme tu množstvo ekologických záťaží, máme tu oblasti, ktoré roky boli neriešené a boli prehliadané doterajšími vládami a ľudia trpia zdravotnými problémami, pretože niekomu sa asi nechcelo riešiť. Niekto mal asi iné starosti, keď bol pri vláde, a nezáležalo mu na tom, že tu máme tieto toxické skládky.
Ďalších 700 miliónov z plánu obnovy pôjde na vedu, výskum a inovácie a 1 450 miliónov na zdravie. A tu chcem poukázať, možno sa mnohí pousmejete, mne to je blízka oblasť, sama som psychológ a som veľmi rada, že duševné zdravie sa dostalo do programového vyhlásenia vlády, pretože duševné zdravie bolo prehliadané minimálne posledných 30 rokov a Slovensko, podobne ako mnohé krajiny, bude veľmi trpieť aj v tejto oblasti práve dôsledkom pandémie, nezamestnanosti, izolácie atď. A na psychiatrickú a psychologickú starostlivosť bolo vyčlenených 100 miliónov z tohto plánu obnovy. Som tomu nesmierne rada.
Vláda aj počas krízy, počas rôznych tých komunikácií pracovala. Viem to povedať za našich ministrov, viem to povedať za ministra Hegera, ktorý má veľmi neľahkú úlohu v týchto dňoch, viem to povedať za ministra Krajčího aj za ostatných našich ministrov viem povedať, že naozaj makali, podobne aj minister Krajniak. Toto sú oblasti, v ktorých aký-taký prehľad mám.
Boli nastavené rôzne pomoci pri udržaní pracovných miest, pri SOS dotáciách, pandemická OČR-ka, odpustenie odvodov. Funguje štát a funguje aj SK osmička. Funguje komunikácia medzi župami aj štátom. Zasadá pandemická komisia, zasadajú odborníci. Igor Matovič sa pravidelne s odborníkmi stretával a radil. Igor Matovič posledné dni možno nepísal na facebook, ja mu trošku rozumiem, lebo ja tiež niekedy píšem viac, ako je vhodné, ale pracujem na tom, ale môžem povedať, že Igor Matovič rokuje. Neustále rokuje aj s partnermi, aj s nami. Dennodenne sa s ním môžme komunikovať.
Čiže toto je ten pohľad z druhej strany, pretože záleží aj to, čo chceme vidieť, aj ako sa pozeráme, akými očami.
Takže ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.3.2021 11:22 - 11:22 hod.

Lucia Drábiková
Ja chcem nahlásiť zmätočné hlasovanie. Ja som v poslednom hlasovaní chcela hlasovať za a v poslednej chvíli som hlasovala proti, lebo mi to bolo povedané. (Povedané so smiechom.) Sa ospravedlňujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.2.2021 9:37 - 9:39 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, vážené kolegyne, chcela by som k tomu povedať pár slov. Na stránke planobnovy.sk už máme nejaké rámcové témy. Pripravený je momentálne proces medzirezortného pripomienkového konania. Plán obnovy v konečnej podobe bude predstavený prezidentke, prebehne medzirezortné pripomienkové konanie a po konzultáciách s ministerstvami a dopracovaní bude predložený Európskej komisii.
Tento deadline je v apríli. Základných päť oblastí tohto plánu obnovy a odolnosti Slovenska je: lepšie vzdelanie 850 mil., efektívny štát a digitalizácia 945 mil., konkurencieschopné a inovatívne Slovensko 700 mil., 1,45 mld. má ísť na zdravotníctvo a 1,9 mld. na zelené Slovensko. Rámce tohto plánu obnovy boli zverejnené na stránke ministerstva financií a aj na spomínanej stránke planobnovy.sk.
V marci by ste sa mali podrobne dostať k celému materiálu v rámci toho medzirezortného pripomienkového, takže rozumiem, rozumiem možno vašej frustrácii, že ste, máte pocit, že nevidíte do toho celého materiálu, ale ten materiál sa pripravuje, bol konzultovaný a bude predložený.
Takže určite sa na tom materiáli pracuje.
Ďakujem.
Skryt prepis