Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

17.6.2021 o 15:16 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 23.6.2021 10:06 - 10:08 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 569. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Veľmi vítam tento návrh zákona a som rada, že ho môžem spravodajcovať.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 582 z 31. mája 2021 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 13. septembra 2021 a v gestorskom výbore do 14. septembra 2021.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 14:18 - 14:20 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený kolega, odznelo tu už mnoho argumentov. Chcela by som zareagovať na jeden, jedno vaše vyjadrenie, že my tu teraz niečo naprávame, ale že vlastne my sme to spôsobili. No, chvalabohu, že to naprávame, a pán minister to hneď aj avizoval, že pokiaľ tu máme deti, ktoré by vypadli zo systému, tak tie deti budú riešené v čo najbližšej dobe tak, aby od septembra mali ten nárok, na rozdiel od strany SMER, ktorá schválila dôchodky tak, že akýmsi spôsobom zabudla, napriek tomu, že boli upozorňovaní, na ženy v ročníkoch 57 a vyššie. Čiže áno, robíme chyby, ale sme ochotní a hneď sme aj operatívne ich napravili.
Čo sa týka obedov zadarmo, som presvedčená, že dobrá sociálna politika by mala byť zameraná na tých, ktorí dotáciu potrebujú, ktorí naozaj sú na ňu odkázaní, a nemyslím si, že platiť celoplošne obedy je tou správnou cestou už aj preto, že máme na Slovensku množstvo detí, ktoré majú rôzne typy intolerancií, majú rôzne problémy v stravovaní, čiže rodičia im tak či tak tú stravu musia pripravovať špeciálne podľa ich diétnych potrieb.
Ďalším problémom pre mnohé samosprávy, ako to už bolo aj spomínané v predošlých rozpravách, bolo to, že naozaj mnohé obedy neboli vyčerpávané a jedálne vďaka zlému zákonu o pomyjach boli nútené platiť peniaze za to, aby tieto nezjedené zvyšky boli za drahé peniaze odvážané. Čiže myslím si, že naozaj, ak dávame dotácie, ak ponúkame nejakú sociálnu pomoc, ponúkajme ju naozaj tým, ktorí ju naozaj potrebujú, a myslím si, že deti, ktorých rodičia majú nárok na daňový bonus, si tieto obedy zakúpia a rovnako rodičia, ktorí majú deti so špeciálnymi zdravotnými problémami alebo preferujú domácu stravu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.6.2021 15:36 - 15:37 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2020 (tlač 548).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 563 z 26. mája 2021 pridelil návrh účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2020 (tlač 548) na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Ako gestorský výbor určil Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, ktorý Národnej rade Slovenskej republiky podá správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výboroch a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2020 (tlač 548) prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť oba určené výbory.
Výbor ma uznesením poveril predložiť Národnej rade Slovenskej republiky správu výborov o prerokovaní návrhu účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2020 a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý tvorí prílohu správy.
Správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania uvedeného materiálu bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 116 zo 14. júna 2021.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

17.6.2021 15:16 - 15:18 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci o prerokovaní návrhu strategických zámerov činnosti Sociálnej poisťovne na obdobie rokov 2021 – 2026 (tlač 486).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 481 z 24. marca 2021 pridelil návrh strategických zámerov činnosti Sociálnej poisťovne na obdobie rokov 2021 až 2026 (tlač 486) na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci s tým, že ako gestorský výbor podá Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výbore a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Výbor pre sociálne veci predložený návrh prerokoval 14. júna 2021 a uznesením č. 108 súhlasil s návrhom strategických zámerov činnosti Sociálnej poisťovne na obdobie rokov 2021 až 2026 (tlač 486) a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť.
Z uznesenia výboru nevyplývajú pre Národnú radu Slovenskej republiky žiadne iné návrhy. Výbor ma uznesením poveril informovať o výsledku rokovania výboru a predložiť návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý tvorí prílohu správy.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.6.2021 14:11 - 14:13 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 453/2003 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 499).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 706 zo 4. mája 2021 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona (tlač 499) prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť oba určené výbory. Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy vyplýva jeden pozmeňujúci návrh. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť v znení schváleného pozmeňujúceho návrhu.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 113 zo 14. júna 2021. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 11:21 - 11:23 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milý Marián, mám zopár poznámok k tomu, čo si hovoril. Jedna taká zásadná vec, nedá sa aj šetriť výdavky, aj robiť reformy. Nedá sa aj šetriť výdavky, aj pomáhať. Kríza bola nepredvídaná, nebolo možné sa na ňu pripraviť nijakým spôsobom, kde by sme si vedeli povedať, ako presne to bude prebiehať. Čo sa týka schodku, čo sa týka deficitov, dotklo sa to všetkých hospodárstiev okolo nás. Napríklad v Rakúsku majú najvyšší deficit od roku ´54, podobne v Nemecku, v Poľsku, v Maďarsku. Toto je situácia vo všetkých okolitých krajinách, pretože sa borili s rovnakými problémami ako my, s tým, že mali zdravotníctvo a celkovo štát v oveľa lepšom stave ako my.
Deficit priniesli aj výpadky príjmov, ktoré nastali aj v dôsledku pandemických opatrení. Kritizuješ masívne testovanie, ale na základe štúdií bolo preukázané, že práve tieto testovania nám umožnili to, že sme nemuseli zatvárať továrne, fabriky, rôzne podniky, ktoré, takéto zatváranie by nám prinieslo ešte obrovskejšie hospodárske straty. Čiže takisto sa nám podarilo vďaka masívnemu testovaniu znížiť počet úmrtí a počet ochorení aj klientov v sociálnych zariadeniach.
Hovoríš o šetrení. Ty by si aj šetril, aj zároveň pomáhal, aj zároveň robil reformy. To sa nedá, tu treba robiť komplexné reformy takmer v každom rezorte.
Ešte na margo toho, že šetriť peniaze na úradníkoch alebo znižovať ich počty, podľa mňa to nie je dobrý krok, pretože nie je problém v počte úradníkov, problém je v efektivite práce. A my potrebujeme kvalitných úradníkov, potrebujeme kvalitných zdravotníkov, kvalitných učiteľov a to všetko bude vyžadovať práve náklady, ktoré sú, ale z môjho pohľadu investovať do ľudského kapitálu je vždy tou najlepšou inv... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 10:42 - 10:44 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Janko, chcem sa k tebe pripojiť. Tiež som veľmi rada, že som mohla byť spolupredkladateľkou tohto návrhu zákona. Mám vo svojom okolí, poznám mnoho ľudí, ktorí si takto vzali dieťa do starostlivosti. Takisto som tam vnímala naozaj veľké problémy s tými lehotami a vôbec komplikovanosťou celého procesu.
Teším sa, že naozaj sme to takto nastavili, aby to bolo spravodlivejšie. Osobná náhradná starostlivosť je podľa mňa asi tou najlepšou formou pomoci a je to zároveň taká misia, pretože to, že biologické rodičovstvo je náročné a prináša mnoho výziev, je ešte možno vystupňovanejšie v prípade toho náhradného rodičovstva, kedy do rodiny prichádza dieťatko, ktoré či už počas vnútromaternicového vývinu, alebo aj krátko potom zažívalo množstvo stresov, nemalo možnosť byť v blízkosti milujúcej matky, nemalo možnosť rozvíjať vzťah s ňou a prežívať naplnenie všetkých svojich potrieb. Čiže toto prináša naozaj veľké výzvy pre týchto náhradných rodičov. Častokrát detičky prichádzajú aj s abstinenčným syndrómom alebo so zdravotnými postihnutiami.
Som presvedčená, že tento zákon, návrh zákona je dobrý a pevne verím, že prinesieme ešte mnoho ďalších, pretože táto oblasť je naozaj poddimenzovaná a myslím si, že by sme mali umožniť všetkým detičkám, ktoré žijú v tej ústavnej starostlivosti, ktorá by mala byť naozaj tou poslednou, aby sme im umožnili žiť aj v náhradných rodinách a týmto náhradným rodinám vytvoriť naozaj také podmienky, aby mali zabezpečené aj finančné potreby, ale aj, samozrejme, všetkú odbornú pomoc, ktorú potrebujú.
Týmto by som chcela aj oceniť všetkých náhradných rodičov, ktorí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 10:14 - 10:16 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega, hovoríte správne, že pandémiu sme tu mali aj minulý rok. Pandémia minulý rok a pandémia začiatkom tohto roku sú dve veci. Pandémia podobne ako niektoré iné krízy je typická aj tým, že je nepredvídateľná. To, ako vyzerala druhá vlna COVID-u, si dovolím povedať, sa ťažko dalo predpokladať minulý rok.
Áno, vláda prijala rozpočet, ktorý uvažoval nad pokrytím všetkých tých výdavkov, avšak priebeh druhej vlny pandémie priniesol ďalšie nové výzvy. Čím navyšujeme ten rozpočet? Máme tu množstvo príplatkov pre COVID oddelenia, rôzne dávky pomoci či už pre ľudí v núdzi, pre rodiny, pre pracovníkov, ktorí pracujú v zdravotníctve. Tých výdavkov bolo naozaj mnoho a bolo ich oveľa viac, ako sa dalo minulý rok predpokladať. Takisto nemocnice a celé hospodárstvo bolo zaťažené oveľa viac, ako sa dalo predpokladať minulý rok.
Čo sa týka hospodárskych škôd, veď pokiaľ štát má hospodáriť a už nie sú kryté tie ďalšie výdavky, ktoré vystali práve preto, že tá druhá vlna bola taká silná, pretože nám sem prišli britské mutácie, pretože sme tu mali nezodpovedných občanov, aj preto ako haprovali rôzne dodávky vakcín a podobne, preto potrebujeme mať tie výdavky kryté. Toto je dôvod a toto sú podľa môjho názoru naozaj vážne dôvody na to, aby ten rozpočet bol upravený pre potreby toho, čo už teraz vieme, ako sa tá pandémia a tie náklady vyvíjali za týchto päť mesiacov tohto roku.
Čiže takto to ja vidím a verím, že aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 14:35 - 14:37 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený kolega, úplne súhlasím s konštatovaním a s potrebou zlepšiť situáciu opatrovateľov, takisto osobných asistentov. Sociálna oblasť a oblasť starostlivosti o zdravotne ťažko postihnutých občanov je naozaj veľmi zanedbávaná dlhé roky a jedným z cieľov, s ktorými som aj ja išla vlastne do politiky, bolo zlepšiť jednak odľahčovacie služby, zlepšiť pomoc práve odkázaným ľuďom na opatrovanie.
Sama som v tejto veci podala zopár návrhov na ministerstvo, ktoré v súčasnosti pracuje na komplexnej reforme, ktorá sa týka toho, že bude zjednotený systém posudkovej činnosti. Pretože tí, ktorí sme sa stretli so situáciou opatrovania niekoho blízkeho, sme sa naozaj museli potýkať s obrovskou byrokraciou. Bolo potrebné získavať posudky, či už pre získanie opatrovateľky na meste, alebo pre získanie opatrovania v nejakom zariadení, takisto čo sa týkalo rôznych druhov kompenzácií. Systém je aktuálne neprehľadný, a preto aj ministerstvo v súlade s programovým vyhlásením vlády chce vytvoriť jednotný systém posudkovej činnosti, prehodnotiť celý systém poskytovania peňažných príspevkov.
V tejto súvislosti chcem ešte poznamenať, že, samozrejme, ja som za to, aby opatrovatelia mali naozaj zabezpečené, zabezpečený dostatočný príjem aj podmienky na to, aby túto prácu mohli vykonávať, aby mohli aj oddychovať, samozrejme, aby mali nejakú tú sociálnu istotu aj v prípade, že by sa ocitli bez práce alebo že by museli tú opatrovanú osobu niekam odviesť. Takisto osobní asistenti. Čiže chýba nám tam naozaj veľa, veľa, čo treba spraviť. Nie sú tu v tomto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 12:40 - 12:40 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážená pani komisárka, tiež chcem veľmi pekne poďakovať za vašu prácu aj za správu, ktorú ste pripravili naozaj veľmi dôkladne. Chcem poďakovať naozaj aj za tie príbehy, pretože tie príbehy sú práve tým, čo tak prehovára viacej k ľuďom a cez čo si môžme viacej uvedomiť zložitosť tej situácie. Najmä ak sú to príbehy s dobrým koncom, lebo ja si myslím, že tých bariér je stále veľa a hlavne v legislatíve. Ale najhoršie sú možno tie mentálne bariéry, ktoré máme mnohí, že máme zavreté oči a uši.
Mne osobitne, teda podobne aj ako mojej kolegyne Šofranko, leží na srdci osud seniorov, ale aj osôb psychiatrických pacientov, kde oblasť psychiatrickej starostlivosti je naozaj veľmi nedostatočná vzhľadom na to, že sme v 21. storočí. A ja pevne verím, že aj spolupráca s ministerstvom prípravou reforiem dlhodobej sociálno-zdravotnej starostlivosti, prípravou starostlivosti v paliatívnych zariadeniach paliatívnej starostlivosti a hospicoch. A takisto novelami zákonov o sociálnych službách a kompenzačnej posudkovej činnosti sa posunieme trošku ďalej v tom, aby sme naozaj zabezpečili výkon a ochranu práv týchto ľudí so zdravotným postihnutím. Samozrejme, je potrebné vytvoriť priestor a chcem týmto poďakovať aj všetkým ľuďom, ktorí práve v tejto neľahkej oblasti pracujú a robia to poctivo.
Ďakujem veľmi pekne ešte raz a všetko dobré.
Skryt prepis