Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.2.2021 o 18:49 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 21:31 - 21:33 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Suja, nešlo o Rusov, samozrejme, išlo o príklad, ktorý je verejne známy s tým Černobyľom a o to, ako sa má zachovať zodpovedný štát. A my nemôžme, nemôžme len tak čakať, že dobre, však ututlávať a nepovedať ľuďom pravdu. Nadviažem potom na to ďalej. Kotleba, Mazurek, Mizík a Kotleba, vy hovoríte o liečení, že je dôležitá liečba. No lenže vo vašom podaní to je tak, že vy si ju vymyslíte, no ale to tak nemá fungovať, že vy poviete brómhexín a vodka, už je vybavené. To, to nemá fungovať na báze experimentovania takéhoto, ale vedeckých experimentov a tie sa robia. Ja verím, že aj tá liečba ide dopredu a že, že tie klinické štúdie ukážu, že toto a toto je dobré, tamto a tamto je zlé. Ja som si nedobre rozvrhol čas a ešte k tomu ivermektínu doplním, že Rakúsko, ja som si to zisťoval, Rakúsko, Nemecko, Česko iba na predpis, žiadne voľné, že si kupujete a jete toho, koľko chcete, pretože niektorí ľudia, no vy by ste niektorých dokázali presvedčiť a oni by toho pojedli na kvantá a to je tá falošná, nie falošná zodpovednosť, ale falošná nádej, ktorú dávame tým ľuďom a im to môže viac ublížiť a ešte je tam veľmi dôležitá vec, že vy takýmto prístupom alebo keby to, keby sme to takto spravili, že voľný predaj, alebo že lekári predpisujte, je to v pohode všetko, tak vlastne prenášame tú zodpovednosť za zdravie na lekárov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.2.2021 21:06 - 21:17 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, pán spravodajca, vážení kolegovia, kolegyne, poslanci, poslankyne, situácia, v ktorej sa nachádzame, nikoho neteší. Je naivné myslieť si, že predĺženie núdzového stavu je nám na potechu. Nikomu. Nikomu, určite nikomu to nie je na potechu. Je to však teraz nevyhnutnosť.
Dôvody pred pár hodinami pripomenul aj pán minister Milan Krajniak. Pred chvíľočkou o nich hovorila aj moja kolegyňa pani poslankyňa Záborská. Ja som sa nezapájal do rozpravy včera ani dnes s faktickými poznámkami. Písal som si poznámky na papier, nechcel som naťahovať čas a nechal som si svojich pár faktov do tejto rozpravy. Treba povedať, že sme zvládli jar a paradoxne nám to uškodilo. Mysleli sme si, že už to máme za sebou a že nás už nič zlé nečaká. Aj osobne ja priznávam, že som situáciu podcenil. Aj premiér, aj ministri, aj poslanci, aj obyčajní ľudia, všetci sme tú situáciu akosi podceňovali.
Dostali sme sa ale do omnoho horšej situácie. Včera, keď som tu sedel a počúval rozpravu, tak mi prišla správa, zomrel môj známy a svokor môjho asistenta a nedožil sa šesťdesiatky. Zomrel na COVID. Dnes bol pohreb jedného z nás, pána Ľubomíra Petráka, niektorí na tom pohrebe boli, tiež ho skolil COVID. Nebudem sa vracať ďaleko do minulosti, stačí jeden rok. Teraz nás kritizujú ľudia, ktorí hovorili o chripôčke, o brómhexíne, o vodke alebo o tom, nech si ľudia pomôžu, ako sami vládzu, dnes, keď sme sa už kruto v mnohých rodinách presvedčili o tom, že COVID existuje a berie nám našich otcov, mamy, známych a priateľov.
Keď bola v roku 1986 mimoriadna situácia v elektrárni v Černobyle, radiácia sa rozšírila a nebolo záchrany. Nezabíjala hneď. Áno, pár ľudí áno, ale tá zabíjala postupne. Dni, niekoľko týždňov, mesiace, dokonca roky. Čo spravil štát? Čo spravil Sovietsky zväz vtedy, keď to buchlo? Nezodpovednosť predovšetkým v prvých dňoch. Mesto Pripiať neevakuovali v prvom dni vôbec, v druhom tiež, až potom. Bolo treba z tej zóny utekať, ináč sa brániť nedalo. A oni čo robili? Propaganda. Uškodilo by to Sovietskemu zväzu navonok, jeho jadrovej energetike, jeho jadrovej politike. Tak čo spravili? Ututlali to, chceli to ututlať. Boli tam falošní hrdinovia, tí, ktorí nevedeli, do akého, na akú smrť, krutú smrť idú. Niektorí vojaci, hasiči takto zahynuli na chorobu z ožiarenia. Ale boli tam aj takí, ktorí to podceňovali. Bolo vtedy dosť teplo, niektorí vojaci si povedali, že majú imunitu a neviem, čo všetko, jednoducho to podcenili, nerozumeli tomu problému, vyzliekli sa do pol pása a tak odpratávali rádioaktívny materiál, pretože im bolo teplo. Kruto za to potom zaplatili životom. Čo mal spraviť štát? Chrániť svojich občanov, chrániť mesto Pripiať, okamžite ho evakuovať. Lenže im išlo práve o tú povesť Sovietskeho zväzu. Viete, kvôli čomu? Kvôli propagande a dnes moderne by sme mohli povedať kvôli percentám. Kvôli percentám.
My sme na jeseň aj pred Vianocami mali problém s dodržiavaním opatrení. Obyčajné rúška a zníženie mobility nám robí niektorým problém doteraz. My nemusíme utekať z kontaminovanej oblasti, nám stačí znížiť mobilitu, stačí si nasadiť rúška. A čo sa stalo? Áno, bol tu spomínaný už 17. november. Zodpovedný štát chráni svojich občanov. Treba ich povzbudiť k dodržiavaniu opatrení, ale my tu máme ľudí, ktorí 17. novembra, ale aj na sociálnych sieťach, v príspevkoch v pléne napríklad burcujú ľudí proti opatreniam, proti dodržiavaniu opatrení. Alebo sa zbavia zodpovednosti, pamätáte si to, ako oni mali zodpovednosť za občanov? Oni majú takúto zodpovednosť. To bude drahé, no a čo? To už zaplatia oni alebo budú na to hľadať peniaze oni.
Vlastný príklad je veľmi dôležitá vec a tu zlyhávame, všetci, ktorí sa takto zgrupujeme 17. novembra, dáme si dole rúška. Spomeniem aj jedného politika, ktorý tu bol dlho, dlho premiérom, tu chodí veľký frajer, dá si dole rúško, chodí tu s nejakým plexisklom a v Dominikánskej republike, tam by mu policajti, v úvodzovkách poviem, dali jednu, druhú po papuli, musel stiahnuť chvostík a mať obyčajné normálne rúško, žiaden štít, Fico-neFico. Ale on má tu nejakých podporovateľov, ktorých ovplyvňuje tak isto. A taký príklad im dáva.
Dovoľte mi prečítať jeden komentár z Facebooku od istého pána, volá sa Vladimír s nejakým, asi vymysleným priezviskom. Budem čítať aj s gramatickými, tak gramaticky, ako to je napísané: "Ja bych všetko otvoril, nenechal bych na seba špinu hádzať, byť v roli Matoviča. Dôchodci, ktorí tak behajú krížom-krážom a nevydržia sedieť doma, pôjdu do neba aj s ostatnými, ktorí sa nechcú prispôsobiť. A my ostatní, ktorí sme zodpovední, sa dožijeme vakcíny. Každý si musí vlastný život chrániť, ako vie, štát to za nás robiť nebude."
Toto by bol ideálny stav. Ja som učiteľ a keď som učil, žiaci si mysleli, že im s radosťou dávam zlé známky. Nie je to tak a učitelia mi to potvrdia. Určite to nerobíme s radosťou, ale je to motivácia, keď aj negatívna, aby sa učili. A o tom to je. Tak isto aj tu, že nezodpovední a zodpovední. Tí nezodpovední keď nebudú rúška nosiť, keď nebudú dodržiavať opatrenia, doplácajú na to tí zodpovední. Doplácajú na to životom, niektorí stratou zdravia, stratou príbuzných, ale aj tým, že sme zavretí, že COVID-automat je čierny, lebo mobilita je taká, aká je. Nie sme ochotní ubrať z toho, nie sme ochotní nosiť rúška zodpovedne a dodržiavať opatrenia.
No a chcel som ešte na záver svojho príhovoru, a to už asi nestihnem, ale o tom ivermektíne. Štúdie dokazujú, že ivermektín inhibuje replikáciu SARS-CoV-2 v laboratórnych podmienkach, avšak plazmatické koncentrácie ivermektínu by museli byť stonásobne vyššie, ako dnes považujeme za bezpečné, pretože ivermektín môže mať mnoho vážnych a pre niekoho aj smrteľných nežiaducich účinkov. To je, to sú deadliny pre liečbu COVID-u schválených FDA, čiže vládna agentúra Správa potravín a liečiv z 11. 2. 2021. To znamená, môže to pomôcť, vedci pracujú, je štyritisíc štúdií rozbehnutých podľa molekulárneho biológa Petra Celeca a podľa neho bude o pol roka tá liečba úplne iná, všetko sa to vyvíja, ale nemôžme my tu teraz experimentovať s nejakými liekmi. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, vyčerpali ste si čas, počkal som, aby ste skončili. (Potlesk.)

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Dobre, ja iba poslednú, poslednú vetu, ktorú tak isto odborníci tvrdia, že prijímanie tohto ivermektínu môže spôsobiť aj to, že tí ľudia falošne sa cítia lepšie a prídu neskôr do nemocnice, môže to mať pre nich veľmi zlé následky.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 16:13 - 16:28 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pred rokom ´89, pán Blaha, boli politické procesy a spravodliví a čestní ľudia sa museli báť, že sa dostanú do väzenia, že im siahnu na slobodu, že pôjdu do nejakých uránových baní. A potom, potom sa stalo, potom prišiel prevrat a povedzme Mečiar a koniec koncov aj Fico, a tým už nebolo toto treba. Tým stačilo jediné, aby niektorí ľudia si len zakryli oči a nevideli, čo zločinci v ich blízkosti robia. Viď napríklad zametač Kováčik. No a chcem len dodať, že myslím si, že takéto veci sa už nestanú, nevrátia a bez ohľadu na to, kto vyhrá túto voľbu na špeciálneho prokurátora, tak ak ste konali čestne a spravodlivo, nemáte sa čoho báť, buďte v pohode.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.2.2021 12:13 - 12:28 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dovoľte, aby som vystúpil na záver aj ja. Nevystupoval som so žiadnou faktickou poznámkou na nikoho, iba som si robil poznámky a teraz by som to chcel tak zhrnúť na záver.
Ja chcem povedať, že je mi cťou byť spravodajcom takéhoto zákona a v prvom rade ďakujem za túto aktivitu ministerstvu na čele s ministrom Markom Krajčím, ale takisto chcem vyzdvihnúť, lebo ja som to videl v zákulisí troška, tú enormnú snahu kolegyne Zuzany Šebovej, ktorá to predkladala. Ona to tu povedala už aj v minulom volebnom období a narobila sa na tom skutočne podobne ako ľudia na ministerstve. Takže ďakujem všetkým, ktorí okolo toho zákona pracovali alebo na tom zákone pracovali a prispeli k tomu, aby mal takú podobu, akú má.
Áno, je to, Boris Kollár spomenul, že vlajková loď SME RODINA. My sme ten zákon preberali alebo sme o ňom hovorili aj na najväčšom klube poslaneckom OĽANO a tam nepadla žiadna námietka, nič. Proste to bol, to bol zákon, ktorý všetkých potešil, že je v tomto pléne a že príde na pretras.
Vyprecizovanie toho zákona, o vyprecizovaní toho zákona hovorí aj fakt, že bol už aj preložený a boli aj nejaké pozmeňovacie návrhy, čiže chceli sme to spraviť tak, aby to bolo čo najlepšie. Za náš klub sa vyjadrili moje poslankyne, ktoré nekritizovali, ale, naopak, vyzdvihli tento zákon. Pani poslankyňa Kozelová, Záborská, Pleštinská. Nie moje poslankyne, ale moje kolegyne.
No a chcem povedať ešte zopár vecí. Mne sa páči na tom zákone aj to, že vystúpil Boris Kollár a ďakoval svojmu koaličnému partnerovi, že vystúpil Juraj Šeliga a ďakoval svojmu koaličnému partnerovi, že vystúpila predsedníčka výboru a ďakovala koaličným partnerom za to, že je tu tento zákon. Tak by to malo vyzerať a o tom, že je to dobré a vyšlo to z tej spolupráce, svedčí aj fakt, že napríklad za opozíciu tu sedeli dvaja ľudia, ktorí, ktorí sa síce do faktických poznámok prihlásili, ale tento zákon nerozoberali. Oni to prevrátili na nejaké úplne iné veci a snažili sa odbočiť od témy, napríklad obedy zadarmo, pretože tomuto zákonu sa vo svojej podstate nedá nič vytknúť.
No, takže chcem ešte na záver povedať jednu vec, tento zákon je nastavený solidárne. Čiže z toho rozpočtu Juraj Šeliga, pán podpredseda, tu spomenul nejakých 40 mil., to sú spoločné verejné zdroje a vyspelé krajiny podporujú z takýchto zdrojov hlavne tých svojich najslabších. A myslím, že rodiny s deťmi do 6 rokov a dôchodcovia s nízkymi príjmami, teraz je to vypočítané na nejakých 650 eur, sú v našej spoločnosti tí najslabší.
Takže ďakujem všetkým, ktorí ste sa zapojili do rozpravy, ktorí ste sa zapojili aj faktickými poznámkami, a ešte raz vďaka za tento návrh zákona. Ďakujem.
Skryt prepis
 

5.2.2021 11:43 - 11:58 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Je to tlač 276.
Vládny návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 276), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
1. Spoločná správa obsahuje 14 pozmeňujúcich návrhov.
Súčasne výbor navrhol, aby sa
a) o bodoch 1 až 8, 11 až 14 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť,
b) spoločne o bodoch 9 a 10 s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 80 zo 4. februára 2021, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 18:57 - 18:58 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán Pellegrini, nejde o to, že koľko ľudí si to pozrelo, ale ide o to, čo bolo obsahom toho. To boli vaše zostrihané vyjadrenia, ale neboli povytrhávané z kontextu. Tam bolo presne povedané, na túto situáciu ste sa vyjadrili vtedy, keď bolo toľko a toľko nakazených, takto, a na situáciu, keď bolo rádovo väčšie množstvo nakazených, ste sa vyjadrili takto. A to nie je jediný výrok, tam tých výrokov bolo omnoho, omnoho viac.
Takže nejde o to, jak sa to šírilo a či sa to šírilo, ale ide o ten obsah. Takže obsah ste nepopreli. Áno, ako na hojdačke, ako vám vyhovuje.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.2.2021 18:49 - 18:56 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predkladateľ, spravodajca, vážení kolegovia, pred necelým rokom boli voľby. Vnikla po nich vláda, ktorá je diametrálne odlišná nastavením, víziou, cieľmi, vlastne všetkým, ako boli vlády, ktoré tu boli a vznikali okolo vlády, okolo strany SMER. Želali si to tak ľudia a vyjadrili to pri volebných urnách. Niekto sa, nikto sa asi neurazí, ak poviem, že všetkých ministerstiev s nejakým spôsobom viac či menej dotkla koronakríza. Výnimku tvorí snáď ministerstvo spravodlivosti.
Keď som sa bavil napríklad so štátnym tajomníkom z ministerstva zdravotníctva osobne, tak ten mi vravel, že z agendy, s ktorou prišli na ministerstvo vyťahujú veci len veľmi, veľmi pomaly, pretože sú zavalení riešením situácie s testovaním, s očkovaním, preťaženými nemocnicami a podobne. Túžia po tom, aby koronakríza konečne pominula a mohli voľnejšie a viac riešiť veci, ktoré sme riešiť chceli.
Vrátim sa však k ministerstvu spravodlivosti. Áno, práve v tejto oblasti sa posúvame míľovými krokmi, nielen čo sa týka zmien v legislatíve, ale aj výkonu spravodlivosti. Ľudia už neverili, že by mohla padnúť, mohlo padnúť mafiánske zoskupenie okolo vlády SMER, ale stalo sa. Odkrývajú sa obludné veci okolo Kočnera, Jankovskej, Troškovej, Kičura a jeho zlaté tehly v trezore, video Trnku s Počiatkom bolo neuveriteľné a pokračuje sa v odhaľovaní ďalších a ďalších vecí. NAKA koná a vyšetrovatelia tiež. Toto bolo nevídané za minulých vlád. Toto sú veci, ktoré svietia ako obrovské signálne majáky, a niektorí ľudia sa boja, že dosvietia až k nim.
Korona, tú nešťastnú koronu sme dostali do náruče. Zamestnáva vládu viac ako dosť, likviduje ekonomiku, ale likviduje aj životy. Nie vláda, ale COVID-19 je naším protivníkom a vinníkom. Nie u nás, ale na celom svete. Je tu však aj opozícia, ktorá vôbec neprispieva k riešeniu týchto problémov. Naopak, vlieva medzi ľudí zlosť, nabáda k nedodržiavaniu opatrení alebo mení názor ako na hojdačke, čoho žiarivým príkladom je názorový nesúlad samého so sebou v prípade Petra Pellegriniho, čo sa roznieslo aj po sociálnych sieťach, a každý to mohol vidieť. (Reakcie z pléna a zaznievanie gongu.) Napriek všetkému sme v situácii, keď sa to začína postupne zlepšovať. Všetci veríme, že vakcinácia obyvateľstva to zastaví a vráti život do normálu.
Viete však, čo to znamená? Že bez korony ako nasypaného piesku v súkolí tejto vlády a jednotlivých ministerstiev sa to rozbehne naplno a situácia sa začne citeľnejšie zlepšovať aj v ďalších oblastiach. Áno, znamená to, že obyčajní ľudia na Slovensku viac a viac pocítia, že sme tu pre nich, a, naopak, zločinci, mafiáni, ktorým Ficova strana vydláždila cestu do vrcholnej politiky, sa začnú cítiť ešte menej komfortne.
Ja sa vyjadrím aj k tej komuna... komunikácii na vládnej úrovni, ktorá tu bola spomínaná. Vo vláde, v koalícii sú rôzne názory, ale to je len dobré. Nie vždy sú asi prezentované šťastne. Možno to niektorí ľudia odsudzujú a uberá nám to množstvo energie aj popularity medzi ľuďmi. Ale chcem povedať, že smerácke vlády si také ani nevedeli predstaviť. Vládlo sa im omnoho ľahšie, omnoho komfortnejšie. Ich voliči prehliadali ich prešľapy a oni sa navzájom kryli. To lepidlo, ktoré ich držalo pohromade, boli ich kšefty, ktoré sa teraz odhaľujú.
Nedávno vo familiárnom videjku odkazuje kapitán Peťovi, citujem: „Bol si silný preto, lebo sme ťa kryli.“ To „sme“ myslí Fica a seba. „Veľa vecí ostane medzi nami, Peter,“ hovorí kapitán. A dodá aj také typické kapitánske odporúčanie: „A nemáš inú šancu, ako pravdepodobne povedať pravdu.“
Áno, mnohí sa kryli a kryjete sa stále navzájom. Ale niektorí už prehovorili. Verím, že napokon tie zločiny vyjdú na povrch. Verím vyšetrovateľom, verím sudcom.
Prekvapivo však musím konštatovať na záver, že vám rozumiem. Je to, čo robíte, to, že tu prekladáte skrátené volebné obdobie, je to obyčajný pud sebazáchovy, ktorý vás ženie spraviť všetko pre to, aby ste povalili túto vládu. Viete totiž, že ak sa situácia s koronou zlepší, už sa nebudete mať čoho chytiť, a čo je podstatné, už nebude mať kto vyšetrovania zastaviť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 18:40 - 18:42 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán Mazurek, ja vám poviem o tom vašom prejave. Výborný. Taký, ako sme zvyknutý. Guľometná paľba.
Nie každý z nás dokáže takto komunikovať, nie každý je taký zdatný rétor ako napríklad Mazurek, Pellegrini, Tomáš, Raši alebo Suja, Ďurica. Nie každý... ( Reakcia z pléna.) Nemáte za čo. Môžem pokračovať v zozname, napríklad aj Hitler. (Ruch v sále.) Takže nemáte fakt za čo ďakovať, pretože toto boli rétori, výborne hovorili, výborne hovoria, lenže ja si viac vážim človeka, ktorý je morálna autorita, lebo je morálny, je čestný a vy podľa mňa nie ste.
Ja som videl, pán Mazurek, to video, kde ste sa prejavili úplne v plnej kráse v úvodzovkách. Takže keď človek dokáže toto spraviť, toto robiť, tak a potom tu vystúpi a hrá sa na to, že on výborne reční, tak je to úbohé. A vlastne falošné.
Dovoľte mi, aby som záver tejto faktickej poznámky využil na to, aby som sa ospravedlnil takto verejne kolegovi Vladovi Zajačikovi za to, čo mu naložili, pretože ja viem, že je, že má zdravotné problémy, a že aj preto hovorí tak, ako hovorí, a viem aj, že si písal ten prejav sám. Nikto ho tam neposielal. A ja mu ďakujem za ten prejav.
Nie každý sme výborný rečník, ale podstatné je, aký sme človek, nie aký rečník. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 18:56 - 18:56 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja takisto chcem, už tu veľa bolo povedané o tom zákone a zrejme možno nejaké, nejaké drobné veci ešte, ešte budú vychytané, ale chcem pochváliť ten zákon takisto. A bola tu spomenutá na záver, ja už som sa nechcel potom ozývať, ale na záver bola spomenutá taká vec, že maličkosť.
Tá anonymizácia tých značiek, ja si nemyslím, že to je maličkosť, pretože mám aj osobné skúsenosti, ale aj od iných ľudí, že skutočne taká nenávisť napríklad medzi regiónmi alebo medzi mestami a tak, je, a zažil som aj skalu v aute, takže viem, čom hovorím.
Ďakujem za celý ten zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 14:37 - 14:39 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Aha. Ďakujem. Pán minister, ďakujem pekne za odpoveď. Ja som mal informácie zo septembra minulého roku a vidím, že už sa to posunulo, tie majetkoprávne vysporiadania a tak.
V Holíči sú naplánované dlhodobo dva obchvaty. Jeden je od Kútov, smer od Kútov, a ten je omnoho zložitejší, a preto som sa pýtal na ten od Senice, lebo Holíčania by boli radi, aby v tomto volebnom období aspoň toto sa zrealizovalo. Je to, je to cesta tranzitná od Trnavy cez Senicu, Jablonica je tam kritický úsek a potom cez Holíč smerom na český Hodonín a to by odklonilo tú kamiónovú dopravu, to by bolo super.
A teraz sa chcem dopýtať, že bavíme sa stále o ceste I. triedy, ktorá je v úsekoch, v dosť dlhých úsekoch Senica - Holíč v havarijnom stave. Takže ešte keby ste mali informácie a mohli mi odpovedať na to, kedy sa bude táto I. trieda, cesta robiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis