Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

5.5.2021 o 9:07 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.5.2021 11:04 - 11:04 hod.

Marek Šefčík
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci, ako spravodajca jedného zo zákonov po dohode s navrhovateľkou návrhu zákona s pani poslankyňou Evou Horváthovou chcem požiadať, aby sa o bode 25, teda tlači 447, hlasovalo dnes o sedemnástej hodine. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 9:20 - 9:22 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem. No, ďakujem za podporu obom, ktorí sa prihlásili do faktickej a ja by som chcel odpovedať pánovi Sujovi. Časť už povedala moja kolegyňa.
Ale ja keď som hovoril s tými poskytovateľmi zubnej pohotovosti, tak vlastne VÚC-ka im do toho nezasahuje nijakým spôsobom, ako to oni vlastne prevádzkujú. To znamená, sú niektorí, ktorí dokážu zaplatiť tých zubárov adekvátne, majú výborné podmienky, majú sestričky, zdravotné sestry svoje, ktoré tam slúžia u nich, a sú takí, ktorí sa skutočne podobajú na nejakých vykorisťovateľov, ktorí tých zubárov takým spôsobom dehonestujú, by som povedal. No, takže čo sme zistili ďalšie problémy, tak napríklad že chýba kontrola týchto pohotovostí a toho, jak sú prevádzkované, či tam je adekvátna hygiena a tak. Niektorí zubári sa neozvú, zatnú zuby, povedia, že raz za dva mesiace do tej pohotovosti idem a mám pokoj, ale hovoril som o zubárovi, ktorý sa súdi, ktorý má s tým problém a chce pohnúť veci dopredu. Kontaktoval nás, tak chcem povedať aj k tým sestričkám, toto je prvý krok. My sme sa zamerali na tých lekárov, aby tí zubári chodili radšej do tej pohotovosti, aby mali nejakú akú-takú motiváciu. A hovorím, tento predložený zákon je prvý krok a dúfam, že budú nasledovať ďalšie a že sa to v tomto systéme bude zlepšovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

5.5.2021 9:07 - 9:16 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia poslanci, v zdravotníctve je problémov viac ako dosť. Na tom sa zhodneme asi my poslanci, narážajú na ne asi v každej sekcii na ministerstve zdravotníctva, ale predovšetkým sa s tými problémami boria denne lekári, zdravotné sestry, ďalší zdravotnícki pracovníci a, samozrejme, to pociťujú aj pacienti.
My sme tí, ktorí majú veci meniť a upravovať pomocou zmien v legislatíve. Mali by sme reflektovať na podnety z terénu a snažiť sa veci vylepšiť. Tento predložený návrh zákona je práve reakciou na podnety z praxe a týka sa zubnolekárskych pohotovostí. Samozrejme, že sme nezostali iba pri konkrétnych podnetoch, ale kontaktovali sme ďalších zainteresovaných, napríklad všetky vyššie územné celky, niekoľkých zubných lekárov z praxe, ale aj poskytovateľov zubných pohotovostí.
Pokúsim sa načrtnúť stav týkajúci sa tejto oblasti, v ktorom sa práve nachádzame. Zubní lekári nad rámec svojich ordinačných hodín chodievajú slúžiť na zubné pohotovosti viac či menej ochotne. Tie služby sú im prideľované nasledujúcim spôsobom. Deje sa to cez systém e-VÚC, poskytovateľ zubnej pohotovosti tam nakliká služby zubných lekárov, s ktorými je dohodnutý, to v lepšom prípade. Ak nemá pokrytú túto pohotovostnú službu, tak ten zoznam doplní samotná VÚC-ka. Zubní lekári sú potom pod hrozbou pokuty 3 319 eur nútení do tejto služby nastúpiť. Ak majú motiváciu, dobré podmienky, tak radi nastúpia. Sú však aj prípady, a nie je ich málo, keď sú tie podmienky skôr výsmechom, odhliadnuc od ostatných vecí, ako je nedostatočná hygiena, slabé vybavenie či chýbajúce nástroje, je často aj nedostatočné ohodnotenie. Poskytovateľ zubnej pohotovosti má týmto zubným lekárom zaplatiť mzdu za vykonanú službu. Minimálna mzda však v zákone uvedená nie je, a tak sa stáva, že je to niekedy, ako som spomínal aj v úvodnej reči, 7 eur, 5 eur, 3,50 alebo aj tých 3,39 eura na hodinu. Na túto situáciu nás upozornil zubný lekár, ktorý sa na túto absurdnosť snažil upozorniť aj tak, že nepodpísal zmluvu, kde bola uvedená tak nízka odmena. Chodieva na pohotovosť slúžiť, lebo musí, ale nedostáva žiadnu mzdu. Zároveň má však živý súdny spor s poskytovateľom zubnolekárskej pohotovosti, kde píše aj, organizátor zubnej pohotovosti sa obohacuje na úkor svojich kolegov.
Vážené poslankyne, poslanci, týmto návrhom zákona sa opierame aj o časť programového vyhlásenia vlády, v ktorej sa píše, že vláda Slovenskej republiky, uvedomujúc si kľúčovú rolu zdravotníckych pracovníkov a ďalších pracovníkov v zdravotníctve, sa zasadí o zlepšenie ich pracovných podmienok a nastavenie motivačného prostredia, tak aby pracovník v zdravotníctve zostával a takisto sa vracal za prácou na Slovensko. Stav, ktorý tu momentálne aj v spomínanej oblasti je, je skôr demotivujúcim pošliapaním hodnoty lekárskeho povolania ako jeho ocenením či vyjadrením vďačnosti. Prísť na pohotovosť, kde sú nevyhovujúce hygienické podmienky, priniesť si vlastné nástroje, dostať ani nie 4 eurá na hodinu v hrubom a musieť si priviesť vlastnú sestričku a ešte ju sám zaplatiť, je skutočne ponižujúce.
Netýka sa to, samozrejme, každého poskytovateľa pohotovosti. Sú takí, ktorých keď sme kontaktovali, vraveli nám, že teraz platia základ 10 eur a keď sa to zdvihne na 12, nezaťaží ich to. Aj také sme sa dozvedeli, že platia 10 eur, cez víkendy a sviatky 12, ale to je iba základ a s ďalším ohodnotením, s ďalšími príplatkami sa zubní lekári vyšplhajú niekedy aj na sumu 25 eur na hodinu. Samozrejme, že radi prídu, keď majú dobré podmienky.
Keď som sa jedného z majiteľov niekoľkých zubnolekárskych pohotovostí pýtal, tak som sa nedočkal výčitiek, že im znižujeme ich zisk, ale, naopak, povedal: Som rád, že aj zubári na iných pohotovostiach budú lepšie ohodnotení. Vravel mi, že toto opatrenie podľa neho nemôže nikto, kto poctivo prevádzkuje pohotovosť, nemôže to nikoho, kto poctivo prevádzkuje pohotovosť, nijakým spôsobom položiť. Prestane tak aspoň vykorisťovanie lekárov zneužitím diery v zákone, ktorou je nestanovenie minimálnej mzdy, to sú jeho slová.
Pri riešení a skúmaní záležitostí ohľadom tohto problému sa ukázalo množstvo, množstvo ďalších. Jedným z nich je aj zvláštny systém prideľovania služieb, kedy súkromná osoba v systéme e-VÚC nakliká zubárov, ktorých chce, ktorým následne VÚC-ka prikáže do služby ísť. Alebo je tam ďalší problém súvisiaci s financovaním pohotovostí zdravotnými poisťovňami, ale ďalšie, ďalšie.
Verím, že sa podarí venovať v budúcnosti aj niektorým ďalším problémom a zmeniť to k lepšiemu. Teraz sa však snažíme presadiť to, aby sa zmenilo ohodnotenie a tým sa aj zvýšila motivácia zubných lekárov službu vykonávať. Vieme, že je to len náplasť, ale predsa posun dopredu.
Ak zákon prejde prvým čítaním, budeme sa mu venovať, aby sme pred druhým čítaním mali ešte viac informácií. Ministerstvo financií nás požiadalo o finančnú analýzu a budeme ju robiť. Predbežne však platí, že niektoré pohotovosti platia zubných lekárov podobnou sumou, ako zavádzame my, alebo ešte vyššou. A tí, ktorí ju majú výrazne podhodnotenú, tak tým vlastne týmto opatrením siahneme na časť ich zisku, ktorý, sme o tom presvedčení, zubným lekárom za službu na pohotovosti patrí.
Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi ešte na záver poďakovať osobitne mojej kolegyni profesorke Eve Horváthovej, s ktorou sme zákon pripravovali, ale tiež kolegom z ďalších koaličných strán Zuzane Šebovej a Tomášovi Lehotskému, ktorí sa so zákonom stotožnili a pridali sa k nám, čím presadenie zákona podporili. Verím, že tento zákon nájde podporu u všetkých poslaneckých klubov.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.5.2021 9:03 - 9:05 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia poslanci, v úvodnom slove sa len krátko zmienim, o čom je navrhovaná zmena zákona, a potom vystúpim v rozprave, aby som dal možnosť odznieť prípadným reakciám.
Tento návrh zákona má za úlohu odstrániť nedôstojné odmeňovanie zubných lekárov, ktorí vykonávajú zubársku pohotovostnú službu nad rámec svojich ordinačných hodín a ktorá je v niektorých prípadoch zaplatená piatimi eurami, respektíve dostávajú 3,5 eura na hodinu, ale sú aj prípady, kedy dostávajú 3 eurá 39 centov na hodinu.
V dôvodovej správe sme uviedli, na jednej strane zákon ukladá zubným lekárom povinnosť vykonávať aj na, aj zubnolekársku pohotovostnú službu podľa aktuálneho rozpisu príslušnej VÚC-ky pod hrozbou finančnej sankcie za nedodržanie tejto povinnosti až do výšky 3 319 eur, no a na strane druhej podmienky výkonu tejto služby, teda odmeňovanie ponecháva vyslovene na náhodu zmluvných... na dohodu, pardon, zmluvných strán, t. j. poskytovateľa, ktorý je prevádzkovateľom ambulancie zubnolekárskej pohotovostnej služby, a samotným zubným lekárom, ktorý je povinný túto službu vykonávať v danej ambulancii.
V zákone je návrh, aby minimálna hodinová mzda, ktorú je povinný poskytovateľ zubnej pohotovosti zubnému lekárovi zaplatiť, bola 12 eur za hodinu.
Vážené kolegyne, kolegovia, vyjadrujem presvedčenie, že túto pozitívnu zmenu zákona podporíte. Trocha širšie problém rozoberiem v rozprave, tak aby ste mohli ešte reagovať. Do rozpravy sa týmto potom po vystúpení spravodajkyne hlásim ako prvý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.5.2021 18:24 - 18:26 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo. Takže vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, je to tlač č. 447.
Návrh zákona prerokovali výbory, ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť v predloženom znení. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, vyjadrených v uzneseniach tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predložený návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 99 z 29. apríla 2021, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončil som. Môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 19:07 - 19:09 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tomáš, Pellegrini, Raši, Žiga a ďalší, sa tvária ako nejakí noví politici. No, pán Erik Tomáš, pán poslanec, vy ste rozoberali nejaké volebné podvody, dokonca ste to mali v svojej reči na nejaké body rozdelené.
Takže kto spravil najväčší volebný podvod? No Fico a 13. dôchodky. To vtedy ste ešte boli s ním, ale aj vy máte na rukách jeden volebný podvod. Klamali ste v legendárnych sľuboch všelijakých, keď ste stáli pri Ficovi, pri Kaliňákovi, no ale podviedli ste ľudí aj s tým, že ste sa sem vyviezli ako poslanec SMER-u a zrazu ste si založili nejakú inú stranu a vystupujete za ňu. Toto je obrovský podvod, no a nejakí (potlesk), nejakí kolegovia predrečníci už povedali a vyvrátili vám aj na číslach vaše klamstvá, ale ja skúsim ešte jedno také najnovšie.
Postavili ste sa na tlačovku – a o to vám ide – šíriť nenávisť, z úst vášho kolegu Rašiho odznelo, že počas núdzového času môžu siahnuť ľuďom na hnuteľný alebo nehnuteľný majetok. To je veľmi zásadná informácia a prišiel pán Raši do relácie televíznej. Moderátor sa ho spýtal, že či už počas núdzového stavu niečo také zaznamenal, tak začal hapkať, samozrejme, že nepovedal nič, a potom, keď mu odcitoval, že je to explicitne vyňaté z toho, tak iba dokázal, že Raši, váš kolega, vy ste asi stáli za ním na tej tlačovke, znova raz oklamal národ s tým.
Že o čo mu šlo? Rozšíriť nenávisť. To ste vy! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 15:07 - 15:09 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem, dopoviem.
Rokovací poriadok, § 23 riadenie schôdzí Národnej rady ods. 2: „Ak chce predsedajúci vystúpiť v rozprave, odovzdá riadenie schôdze inému predsedajúcemu.“ Pán Blanár vystúpil v rozprave a neodovzdal riadenie schôdze.
Ďalší § 27 rozprava ods. 6: „V rozprave možno vystúpiť len od rečníckeho pultu.“
Podľa mňa pán podpredseda Blanár porušil rokovací poriadok. Nemal ani faktickú a nebol ani v rozprave. Viedol schôdzu a takto porušil rokovací poriadok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 15:07 - 15:07 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán poslanec Blcháč, vy ste ma vyzvali, aby som zrejme reagoval na to isté, čo ma vyzval pán podpredseda parlamentu, takže ja reagujem na úvod vašej rozpravy, a pán podpredseda Blanár už tu nie je, lebo prenechal riadenie schôdze, ale pre záznam by som chcel, aby sa veci dali na pravú mieru.
Takže moja výčitka vôbec nesmerovala k tomu, že pán podpredseda Blanár vyzval pani ministerku, aby šla do rozpravy, aby veci vysvetlila. Vyčítal som mu to, čo spravil po jej vystúpení, keď nebol prihlásený ako rečník a začal reagovať na pani ministerku a rozoberať jej vystúpenie.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte reagovať na predrečníka.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Vy ste asi nepočúvali pána Blcháča od začiatku, on... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Počúval som.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
... presne, presne toto povedal, áno. On, on na to reagoval, na tú predchádzajúcu vec, čiže...

(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 14:44 - 14:46 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak ja by som to chcel uviesť na pravú mieru. Ja som tu od rána a budem tu asi do noci a sedem ministrov som napočítal hneď ráno, dvaja z nich vystúpili. V opozičných laviciach - v smeráckych a hlasosmeráckych - sedeli, zo SMER-u tam bol jeden poslanec - pán Richter a hlasosmeráci tam boli asi dvaja. Takže naši ministri majú o to záujem a to, že pani ministerka teraz meškala pár minút, bola prerušená schôdza, áno, stane sa, ale vidíte, prišiel už aj ďalší minister. Máme tu dvoch ministrov. Môžme si pospomínať, ako to bolo niekedy skôr za vašich vlád.
A ešte, pani ministerka, spomeniem jeden taký výrok, že nech sa nikto nespolieha na vládu. Musí si každý pomôcť, ako vie. Viete, kto to povedal? Pán Pellegrini to povedal, keď bol premiérom, a preto mali čas na iné veci. Naša vláda teraz, momentálne, členovia vlády, som presvedčený o tom, že robia na tom, aby pomohli Slovensku. Majú aj inú prácu a sú tu predsa len dvaja zástupcovia vlády, ktorým ďakujem, že sú tu.
Ešte posledná poznámka. Pán Blanár, pán podpredseda parlamentu, vy nemáte čo komentovať rečníka. To si máte odpustiť, keď rečník dorozpráva, vy riadite schôdzu, vy nemáte čo komentovať rečníka!
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 9:34 - 9:35 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán minister, ty si začal aj s tým, že nechceš sa veľmi vracať do minulosti a chceš hovoriť aj o budúcnosti. Ale aj v tom prejave bolo jasné, že to nejde. Nezačali sme pred rokom stavať na zelenej lúke predsa. Nie je možné nespomínať minulosť, pretože tak rezort obrany, ako aj zdravotníctva a ďalšie rezorty sme pred rokom nezačali stavať na tej zelenej lúke, ale vyťahujeme rezorty z bahna korupcie, rozkrádania, ako si v tom svojom prejave spomenul.
No, a čo je veľmi podstatné, že to nebol len politický prejav, ale tam boli aj fakty. Na rozdiel od toho, ako počúvame často tie všelijaké populistické prejavy, ktoré sú bez faktov, mám na mysli presne toho marxistu, ktorého si spomenul vo svojom prejave. Tu boli jasné fakty, čísla a za to ďakujem.
Škoda len, že ten tvoj prejav si vypočul až jeden smerák. Tí sú za to, za ten stav, ktorý máme, najviac zodpovední.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis