Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 17:40 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 19:00 - 19:02 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Urban, my sa stretávame na zdravotníckom výbore a ja už som vám párkrát povedal, že vy do tej strany podľa mňa nepatríte. Na jednej tlačovke, si pamätám, ste stáli úplne mimo nich. Sú fotky, ako stojíte mimo so sklonenou hlavou, a oni tam burcujú - v úvodzovkách - davy pred televíznymi kamerami a vy pokorne stojíte niekde bokom. To je váš obraz. Áno, ja si vás vážim ako odborníka, ale nerozumiem tomu, že ste vstúpili medzi týchto ľudí. Vy ste povedali, že nebudete ukazovať prstom a nebudete odsudzovať, lebo nie ste psychológ alebo psychiater. No lenže predkladateľ zákona išiel jednoznačne po jednej osobe, odsudzoval napriek tomu, že nemám takú vedomosť, že by bol psychiater alebo psychológ.
No a ešte, ešte by som sa dotkol toho, že, že ako v súvislosti s tým, čo tu bolo spomenuté, že niektorí ľudia by, by mali tie psychotesty a na tie, na tie miesta by sa nedostali, a ako príklad bol spomenutý ešte predtým aj Ján Budaj, tak dovoľte mi len krátko zareagovať, že nebyť Jána Budaja, nikdy by ste tu takého veci nemohli slobodne hovoriť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:37 - 18:39 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kočiš, je hrozné, že títo ľudia sú ešte vlastníkmi strelných zbraní. To je pre mňa, to je pre mňa hrozné, lebo vidím, ako tu vystupujú, tak preto.
A vy ste v jednej faktickej poznámke predtým, myslím, že to bolo na, na Suju, na pána poslanca Suju, hovorili, že my, niečo v tom zmysle, že my rešpektujeme demokratické voľby. Nie, vy ste obrazom toho, že ste oklamali svojich voličov, išli ste na kandidátke nejakej inej strany a zrazu tu zakladáte nejaké iné hnutie. Nie, vaše hnutie alebo stranu, alebo čo to je, nikto z občanov nevolil. A ste tu. A mne píše kopec ľudí, že toto, čo spravil HLAS a čo spravila vaša Republika, je oklamanie ľudí, že je... (Reakcia z pléna a zaznievanie gongu.) No a teraz sa potvrdilo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj, nechajte dohovoriť pána poslanca Šefčíka. Nech sa páči.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Dobre, veď ja už nič také nemám.
Pánovi Sujovi prajem všetko dobré, nech sa mu darí. Ja si myslím, že každého raz tá jeho minulosť a to, čo robí, dobehne, a pani Zemanovej ďakujem za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2021 18:22 - 18:32 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, poslankyne, možno by bolo vhodné úplne to odignorovať a nevystúpiť, lenže my máme negatívnu skúsenosť s tým, že ľudia si málo pamätajú alebo radi a rýchlo zabúdajú. A potom tu niekto servíruje nejaké veci, predkladá im nejaké veci, môžu to byť klamstvá, ľudia sa nepozrú na tú minulosť, ale len na tých, čo pekne rozprávajú.
Napríklad môžeme chváliť aj Hitlera za to, že mal pekný rečnícky prejav. Mne pripadá až paradoxné, že Kotlebovci a odídenci od Kotlebovcov, nie, REPUBLIKU nikto nevolil, nikto, cez parlamentné voľby ste neprešli podobne ako HLAS, že Kotlebovci a ich odídenci dajú takýto návrh zákona. Oni vlastne týmto návrhom zákona potvrdzujú, že chcú len vykrikovať. Oni nikdy nechcú vládnuť. Nieže by som to ja chcel, božechráň! Ale oni vlastne idú sami proti sebe. Veď keby oni išli na tie psychotesty, ja som skalopevne presvedčení, že títo ľudia sa do riadiacich funkcií nieže nehodia, ale to je vyložene škodná.
Takže zareagujem aspoň, ja, neplánoval som ísť do rozpravy, ale počas tejto rozpravy dvoch predrečníkov som si spravil pár poznámok a skúsim takto zareagovať.
Pán Suja hovoril o tom, aké problémy majú tí, ktorí sú ochrankári, neviem, odkiaľ to má, ale dobre, aké problémy majú ochrankári našich ústavných, verejných činiteľov, vládnych predstaviteľov, a že sa musia často striedať. No on vie o tom veľmi veľa, pretože robil ochrankára samotnému Mikulášovi Černákovi, bosovi mafiánskemu, takže určite vie veľmi o tom hovoriť, že komu sa ako robí ochranka. Mohol by porozprávať o tom. Bol na 4,5 roka podmienečne odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví, v roku 1996 nastúpil do služieb Mikuláša Černáka, mafiánskeho bossa.
Títo Kotlebovci a odídenci od Kotlebovcov sa obklopujú takými ľuďmi, pozrime sa na pána Ďuricu, poslanca. Neonacista, ktorý na koncertoch hajluje, odsúdený okresným súdom v roku 2018.
Medvecký, obžalovaný za napadnutie Dominikánca v roku 2014, ktorý bol potom práceneschopný 30 dní. Pri skutku mali kričať: „Ty neger!“ „Rozkopte ho!“ K... čierne... „K... čierny!“ Ja tak nehovorím, takže sa zasekávam pri týchto slovách. Im to ide z úst tak akosi plynule. Tak normálne. Spadol na zem, kopali ho do hlavy a ubližovali mu stále. Alebo šoféroval opitý pán Medvecký a v marci 2015 bol právoplatne odsúdený okresným súdom.
Pán Mazurek, ktorý tu kope a hovorí o nejakých, nejakom psychickom nevyrovnaní niektorých ľudí, odsúdený za výroky na adresu národnostných menšín. Keď si rozkliknete to video, ja som ho videl raz a potom už som sa k nemu nevrátil, pretože mne nabieha mráz po chrbte, keď takýto človek sedí tu s nami v pléne, ktorý na bratislavskej železničnej stanici kričal: „Je...“ - píp - „vášho Alaha!“ smerom k rodinám s deťmi, s malými deťmi, len preto, že prišli z inej krajiny.
Nemá problém sa vyjadriť na sociálnej sieti pochvalne o Hitlerovi. Tvrdí, že to, čo sa učia naše deti o, o Hitlerovi, o, o tomto období, že to sú samé klamstvá, lži o 6 mil. Židoch, o mydlách z nich a podobne.
Marek Kotleba dostal trest za rozširovanie extrémistických materiálov. Kotlebovci vlastne stále pracujú a používajú nacistickú symboliku.
Mizík, obžalovaný z prečinu výroby extrémistických materiálov, hanobenie rasy a národa a tak ďalej a tak ďalej.
Keď som si pozrel tie zoznamy, keby ste si pozreli tie zoznamy, kým všetkým sú obklopení a kto sú títo ľudia, tak tento zákon, ktorý oni predkladajú, musí vyznieť doslova absurdne, smiešne!
Ale na druhej strane to smiešne nie je. Je to veľmi, veľmi zlé. Veľmi zlé, že tí ľudia zabudnú alebo tí ľudia takéto prehliadajú a je v nich len nenávisť a títo ľudia, ktorých som spomínal, a ďalší tú nenávisť viac a viac roznecujú. (Krátka pauza.)
Pozerám, či som z tých poznámok svojich nič nezabudol. (Reakcia z pléna.) Pán Suja mi hovorí, že asi nie, ale tam je toho viac. Skúste si to dohľadať, skúste si to pozrieť a neuverte im.
Na záver chcem povedať ešte jednu dôležitú vec. Oni sa sami odhalia. Odhalili sa napríklad tým, keď sa rozdelili a jedni na druhých nadávali. Pán Mazurek sa vyjadril na Kotlebovcov, že sú tam primáty, primitívne primáty v tej strane, v ktorej bol roky. A zrazu teraz precitol, že sú tam nejaké primáty a odišiel od nich.
A jeden pán poslanec, nebudem ho korektne menovať, ktorý, ktorý je ešte stále v radoch Kotlebovcov, nám povedal, keď raz odchádzal z pléna, ja som tu väčšinou do konca, keď sa to stalo, nám povedal: „Chvalabohu, konečne sme sa toho Mazurka zbavili. Nikto ho tam nechcel.“
Takže oni majú problémy aj vnútri. To je iba zápas. A tu v pléne len kto väčšiu nenávisť rozoseje medzi vás, ľudia, a kto viac toho násilia spôsobí. Je mi to veľmi ľúto, že takýmto spôsobom fungujú, je mi to veľmi ľúto, že ukážu sa a majú kopec fanúšikov. Mrazí ma z toho, koľko oni majú fanúšikov. Ja nechcem tých ich fanúšikov, ale mi ľúto, že majú stále takú podporu, že vôbec tu sedia.
Ja som presvedčený o tom, že nikdy vládnuť nebudú. Ale už to, že sú tu a rozsievajú tu nenávisťm, je nebezpečné. Rozsievajú klamstvá, nenávisť a toto je ich robota. Je mi to veľmi ľúto.
Ospravedlňujem sa za to, že som vás troška týmto prejavom zdržal, ale nedokázal som len tak sedieť ticho a nepovedať na to nič.
Ďakujem vám za pozornosť, prajem pekný večer. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11.5.2021 17:28 - 17:28 hod.

Marek Šefčík
Vážená snemovňa, ja iba určujem po dohode s predkladateľmi zákona hlasovanie na zajtrajší deň po 11.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2021 16:50 - 16:53 hod.

Marek Šefčík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 13:46 - 13:48 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kristián, ako ja si myslím, že tvoja reč, hoci nebola nejaká dlhá, ale bola vecná a bolo to poďakovanie asi minimálne za všetkých koaličných poslancov, neviem, jak je opozícia na tom, ale za koaličných si určite poďakoval.
A pani komisárka, keď môžem, pani nie komisárka, ale predsedníčka, pardon, keď môžem, tak vy ste tam vo svojej správe uviedli, že zmeny zákona, ktoré sa udiali minulý rok 2020 zvýšili transparentnosť, posunuli veci výrazne k lepšiemu. Čiže to nastalo po zmenách v tejto legislatíve a ešte zaujímavý výrok. Ja to budem parafrázovať, lebo som si to nezachytil presne: Že ani ťažké časy nemôžu byť prekážkou pre tých, ktorí chcú meniť veci k lepšiemu. Narážali ste na to, že napriek pandemickému roku 2020 sme v tejto snemovni prijali zákony, ktoré vám pomohli.
Mimochodom, takže ja vám ďakujem za to, že pracujete tak, ako pracujete, že robíte to, čo robíte a len taká poznámka na záver. Máte veľmi príjemný hlas, dobre sa vás počúvalo.
Ďakujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 12:36 - 12:38 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani komisárka, my sme sa o vašej správe bavili už aj na zdravotníckom výbore. Tu to bolo ešte rozsiahlejšie. Ja vám chcem iba poďakovať za to, že robíte túto prácu a z vášho vystúpenia, z toho, ako bola precízne spracovaná tá vaša správa, cítiť, že to nerobíte ako prácu, ale ako poslanie, že ste do toho, prepáčte, že použijem taký výraz, ale zažratá a robíte to so srdcom. Takže za to vám v prvom rade ďakujem.
Potom ešte možno aj takto verejne spomeniem. Vy ste tam hovorili o domoch dôchodcov a sociálnych služieb a ja som to spomínal aj na zdravotníckom výbore a poviem aj teraz, že tie problémy, na ktoré vy upozorňujete, sa tam budú množiť, keď sa nespraví poriadok s personálnym obsadením. Keď nebudú dostatočne ohodnotení tí ľudia, ktorí tam pracujú a keď ich tam nebude dosť. Čiže ja som ešte raz rád, že zaznel váš hlas, že upozorňujete na problémy a že pracujete tak, ako pracujete.
Ďakujem za všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 17:40 - 17:42 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem svojim kolegom z OĽANO za podporu, za doplnenie a určite sa neurazia, keď budem reagovať skôr na tých opozičných a na ich výčitky.
Takže, pán Suja, dokonalý nie je žiaden človek, nikdy tu nebudú ani v tomto pléne, ani vo vláde anjeli a bezchybní ľudia. Ale vy fakt necítite rozdiel medzi tým, čo sú chyby, nedokonalosti a na druhej strane vedomé škodenie, ubližovanie, mučenie a zabíjanie ľudí? Je mi vás ľúto.
Pán Blaha, u vás to bolo tak, že ste len pokračovali v ponižovaní. Vy takto fungujete, ponižujete iných ľudí. Ja ďakujem rodičom, našim rodičom za to, čo vybudovali, rovnako ako vy, ale nehádžem všetkých do jedného vreca, tak ako povedal Jožko Pročko, obyčajní ľudia vlastnými rukami to budovali, a nie komunisti.
Pán Mizík, vždy, keď počujem váš prejav, bla, bla, bla, bla, bla. No neviem, ja som nejak si to nedokázal pospájať, ja vás len prekvapím, ja som pedagóg a učil som fyziku. Povedal som, že ak by som mohol vrátiť čas späť, a pokračoval som, dobre?
A, pán Valocký, tak toto bolo úbohé, podobne ako sa to deje na zdravotníckom výbore, takým spôsobom ma urážate. Môj otec nie nemohol, ale nechcel. Takže ja neviem, či ste hluchý alebo schválne ste to poprekrúcali, ďalej len pokračuje ponižovanie. Vy mňa nazvete hlupákom? Prečo? Prečo? Komu som tým svojím prejavom ublížil? Ja som sa snažil povedať pravdu. A ešte raz, môj otec nechcel ísť na takú vysokú školu a hovorím, všetky boli kvalitné... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.5.2021 16:53 - 17:02 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená snemovňa, kolegovia, kolegyne, poslanci, poslankyne, ja som už faktickou poznámkou podporil tento zákon a teším sa, že je tu. Relatívne v tichosti nie tak dávno prešiel návrh, aby boli politickí väzni symbolicky odškodnení sumou 1 989 eur. Je ich už málo, týchto politických väzňov. Keby sme tak mohli troška vrátiť čas, tak ja by som sa chcel týmto väzňom ospravedlniť za všetko, čo sa im stalo, čo sa udialo. Ja by som chcel, keby sme mohli ten čas troška vrátiť, ospravedlniť sa ich rodinám, príbuzným, ktorí trpeli.
V tomto zákone, ktorý je predložený teraz, majú prísť vrcholní predstavitelia režimu a príslušníci ŠtB a tak ďalej o benefity, ktoré nadobudli touto svojou činnosťou. Tu mylne odznieva, že oni prídu o nejaké celé dôchodky. Nie. O tú časť, ktorú majú ako nezaslúženú.
A teraz stáva sa, že ich niekto ospravedlňuje. Ja som si robil poznámky, počúval som rozpravu a mnohé ospravedlnenia padali na ich adresu, že ideme brať dôchodky nejakým starým mamám a našim otcom. No nie, ono to fungovalo tak, a ja som takisto mladý, ale mám otca, mal som, mám príbuzných a stretával som sa aj s takými ľuďmi, ktorí trpeli za komunizmu a hovorili mi, ako to bolo. Vrcholní predstavitelia režimu s tými eštebákmi, s príslušníkmi ŠtB fungovali ako organizovaná zločinecká skupina a škodili ľuďom. Oni to robili vedome. Nieže dostali príkazy. Áno, môže byť. Ale robili to vedome. Škodili ľuďom, škodili rodinám a za čo? Napríklad za to, že chodili do kostola alebo že prejavili nejakým spôsobom svoju vieru?
Títo ľudia nivočili morálku celého národa, a to mnoho, mnoho rokov. A dodnes sme týmto zasiahnutí a vidíme to aj v tejto snemovni. Možno si pamätáte, keď som mal prvý prejav v tejto snemovni, nemohol som dokončiť vetu. Ja som vtedy odsudzoval fašizmus, komunizmus a z poslaneckých lavíc, ktoré sú vľavo, z opozičných poslaneckých lavíc som si vypočul vulgárne nadávky. A prečo? Trafená hus zagága, sa hovorí.
Ja vám poviem príklad z vlastnej rodiny a poviem to, že to bol light príklad. Môj otec pracoval na roľníckom družstve ako energetik a zavolali si ho a povedali, pán Šefčík, my by sme boli radi, aby takíto pracovníci podpísali, aby vstúpili. Niektorí podľahli, ale otec vedel, do čoho by sa namočil, tak povedal, slušne poďakoval, nie. A čo sa stalo? No, mohol zabudnúť na nejaké povýšenie v práci. Mohol zabudnúť na nejaké dovolenky, na nejaké výhody. Mohol na to zabudnúť. A to je light príklad.
Ja som prišiel potom do Šaštína-Stráží učiť na gymnázium a tam som sa stretol s tými, ktorí boli skutočne mučení za komunizmu. Spomínal som už v tejto snemovni a spomeniem znova, don Ernest Macák, sedel som s ním na jeho izbe. Už nežije teraz, ale on mi hovoril, čo mu robili. A nebudem to tu opakovať, akými zverskými metódami ho mučili. On musel hrať blázna, aby niekomu neublížil, aby niekoho neprezradil, aby neubližovali ďalším a ďalším.
A znova sa vraciam k tomu, že to bola organizovaná zločinecká skupina. Nie nejaké mamy, naše mamy, naši otcovia. Nie! Organizovaná zločinecká skupina. A oni, tí, čo sú teraz, v úvodzovkách, pán Blaha hovorí, "naše mamy, naši otcovia", za to odvtedy, a 30 rokov sa toho nikto nedotkol, berú tie nezaslúžené benefity.
Viete, čo mi veľmi prekáža? (Zaznievanie gongu.) Ten povýšenecký, hnusný tón, ktorý tu počuť od niektorých... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím o pokoj, aby sme nechali pána poslanca hovoriť. Nech sa páči.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
... z poslaneckých lavíc SMER-u či HLAS-u. Ja to zažívam aj na zdravotníckom výbore. Keby ste videli, akým arogantným spôsobom s vami komunikujú len a vyťahujú sa. Aj teraz sme počuli. Ja odcitujem niektoré veci. Mňa to uráža, že takýmto spôsobom si dovolí Blaha komunikovať, napríklad pánovi Osuskému povie, že je nejaký mastičkár. Čo si to dovoľuje? Niekomu povie, že je slabo vzdelaný, že je primitívny, nevzdelaný hlupák. To tu dnes odznelo. Žiadna pokora, len pýcha a ponižovanie iných. Viete, toto robili vtedy, keď bola tá organizovaná zločinecká skupina. Toto robili tým ľuďom, ponižovali ich, a ono to pretrváva doteraz. Takíto sú povýšeneckí, hnusní, arogantní.
Ale počúvajte ma! My sme, ja som z piatich súrodencov. My sme neboli nejaká bohatá rodina. Ja som dodnes vďačný otcovi, že nevstúpil. On mohol ísť na vysokú školu. Chcel ísť na chemickú vysokú školu a povedal, že žiaden marxizmus-leninizmus, že to študovať nebude. Nechcel. Nemá vysokú školu a Blaha by mu povedal, že je nevzdelaný hlupák. Pre mňa je môj otec obrovská autorita, jeden inteligentný, charakterný, morálny človek. A v OĽANO ja som stretol ľudí, ktorí nie sú nadvzdelaní, ale sú charakterní, morálni. Kdežto, kdežto súdruh Blaha, ja si pamätám, jak mu pán Mikloš povedal, že on je vzdelaný až za hranicu svojej inteligencie alebo tak to nejak bolo.
Tak ja vám poviem, áno, je prevzdelaný, ale môže byť vysokoškolský demagóg, pardon, pedagóg, ale nikdy, nikdy vzdelaním nenahradíte ani charakter, ani morálku človeka. A preto si viac vážim tých, ktorí možno nemajú vzdelanie, ale sú charakterní, morálni. Toto, čo predviedol dneska tu v dvoch rozpravách a s ďalšími faktickými tento neokomunista, ja odsudzujem. Toto mi je odporné. To je znova len jedno ponižovanie charakterných, morálnych ľudí.
Ďakujem vám pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 14:24 - 14:26 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je mi troška ľúto, Anka, že nie je tu viac ľudí v sále, lebo ten potlesk mal byť búrlivejší podľa mňa po tvojom prejave. A to nielen za prejav.
Ja si myslím a... pcha, myslím, som o tom presvedčený, že boj za dobro, spravodlivosť, za naprávanie krívd je tým najťažším bojom vôbec aj v politike. A ja ti chcem touto faktickou poznámkou poďakovať za to, že za to nebojuješ mesiac ani dva mesiace, ale vieme, koľko je za tým obrovskej roboty a aké ty si vynaložila úsilie, aby si mohla takto vystúpiť a predložiť tento zákon. Čiže klobúk dolu, ja budem sa snažiť ešte prihlásiť, myslím, že pôjde, do ústnej rozpravy a ešte tam poviem viac, ale chcem veľmi oceniť tvoju snahu, tvoju iniciatívu. Super, podporujem.
Skryt prepis