Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 11:45 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

16.6.2021 11:10 - 11:25 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Blaha, prejav plný urážok, ponižovania, pýchy, nadutosti, výsmechu z iných ľudí. Ja mám mnohých známych, priateľov, ktorí nemajú vysokú školu, niektorí ani strednú, ale sú to ľudia na vysokej úrovni, charakterní a čestní ľudia, ktorých si vážim a neriešim ich vzdelanie. Naproti tomu vy tu spomínate a opakujete dokola svoje vzdelanie, zdôrazňujete to, ako vy učíte na vysokej škole, vyvyšujete sa nad iných, urážate nás ostatných.
Svojho času, ja to nebudem hodnotiť, zhodnotil to za nás pán Mikloš, keď vám povedal, že vy ste vzdelaný ďaleko za hranicou svojho intelektu. Ja musím len súhlasiť s týmto tvrdením. A ono ľudia by mali vedieť, že vy ste sa dotkli aj vo svojom príhovore Matoviča a hovorili ste, ako sa mu lámal hlas, ako vystupoval, ale ľudia by mali vedieť, že aj ja, keď som hovoril, tak ste mi do toho skákali, hovorili ste tam pod tým rúškom niečo, mrmlali ste si. Matovičovi ste robili to isté. Dávali ste mu vreckovky.
A potom, ja to prezradím, my sme boli s kolegom na obede, vy ste nás videli, že tam sedíme pri vás a robili ste si žarty s Erikom Tomášom, ste si robili žarty z toho, že dával som mu vreckovky, on sa blázon dá tak ľahko vyprovokovať. Toto ste vy, toto ste vy. Nadávali ste mu, áno, takto sa správate. Vysmievate sa z iných ľudí a ponižujete ich.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 10:10 - 10:25 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým za faktické poznámky. Nepôjdem po menách, ale niektoré veci poviem.
Minister sa po tej vecnej stránke obhajuje sám. Trikrát tu včera vystúpil. A ja verím, že ešte sa vráti. Reagoval aj s faktickými. Toto určite nebolo zvykom v predchádzajúcich volebných obdobiach.
Hovoril som o nastražení kompromitujúcich dôkazov do jeho auta, to pánovi Sujovi.
Väčšina bežných poslancov, my nemôžeme vidieť do toho, čo sa deje v SIS alebo v ostatných zložkách. Možno ste boli zvyknutí na to, že v predchádzajúcich obdobiach to tak bolo, ale my ako obyčajní poslanci nemôžeme do toho takto vidieť.
Vyslovujeme dôveru alebo nedôveru Romanovi Mikulcovi, na ktorého vyťahuje veci hlavný predkladateľ na svojich tlačovkách a aj v sedemdesiatminútovom príhovore hneď na začiatku tejto schôdze. Preto si myslím, že je veľmi dôležité zistiť, či je to dôveryhodná osoba.
No a zareagujem aj na vedúceho Úradu vlády v minulosti, na pána Šutaka, Šutaja Eštoka. Vedúci Úradu vlády hovoril, že vojna policajtov. No tak za vlády Fica bol v polícii pokoj. To som vysvetlil v rozprave prečo. A pridal sa ku klamárovi Ficovi aj on, pretože v minulom volebnom období úplne ignorovali mimoriadne schôdze, ostatní ministri SMER-u bežne hneď na začiatku schôdzí demonštratívne odchádzali zo sály a dokonca tak robili aj ich poslanci. A nestalo sa to raz. Takže Šutaj Eštok taký istý klamár jak Fico.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 9:40 - 9:55 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia poslanci, teraz pred chvíľou sa tu strhla debata o tom, že by tu mal sedieť Roman Mikulec, ale ja som tu sedel celý deň včera pomaly a Roman Mikulec tu bol, bol tu aj dnes, Roman Mikulec vystúpil asi, myslím, trikrát v rozprave, reagoval aj faktickými, nechal na seba reagovať faktickými a diskutoval s poslancami, kdežto Robert Fico po svojej úvodnej reči zdrhol.
Hovorilo sa tu o správe SIS a ja osobne neviem, že či sú pravdivé, alebo nepravdivé tie informácie, ale sú to informácie. Minister vnútra vysvetľoval, trpezlivo vysvetľoval aj pred médiami nejaké veci, aj tu v pléne. V polícii, prokuratúre, na súdoch sa všetko zdalo v pohode a teraz je to vraj najhoršie za ostatných tridsať rokov, ako povedala bývalá ministerka vnútra. No jasné, ak sa tu robili veci na objednávku, ak mali títo ľudia politické krytie, tak je jasné, že bol pokoj. Len spravodlivosť sa necítila dobre. Tá pokoj nemala. Teraz zrazu vedia tí poctiví, že tí nepoctiví už nemajú politické krytie, tí nepoctiví však zo dňa na deň nezmizli, preto je logické, že v týchto zložkách je nespokojnosť. Ja som presvedčený o tom, že začala očista týchto zložiek, ktorú sme ľuďom sľúbili.
Niektorí poslanci do toho tak nevidíme ako trojnásobný premiér Fico, respektíve si nevieme tak navymýšľať a konšpirovať ako on, preto na základe toho, čo vieme, ako skutočnosti vnímame, sa máme rozhodnúť, či vyslovíme svojím hlasovaním dôveru alebo, naopak, nedôveru ministrovi vnútra. Popíšem teda svoj pohľad. Je dôležité, aj kto to hovorí, keď vám niekto niečo hovorí, kto je predkladateľom tohto zákona.
Vrátim sa ku komunálnym voľbám v roku 2018. Tesne pred voľbami som sa bavil s jedným policajtom, ten mi okrem iného povedal, že má dobré miesto na kriminálke, že je spokojný a že sa nechystá ani po voľbách do mestskej polície. Prečo som sa ho to pýtal? Lebo sa šuškalo, že zištne podporuje jedného z kandidátov na primátora a plánuje nastúpiť na miesto náčelníka mestskej polície. Razantne to vtedy poprel. Prišli voľby, primátor obhájil svoj post a on sa porúčal z kriminálky a stal sa náčelníkom mestskej polície. Predtým som ho nepoznal, nemožno teda povedať, že sme boli kamaráti, ale veril som mu ako chlapovi, sklamal som sa. A aj keď si niekto povie, že to bola možno maličkosť, je to divný pocit, keď vás niekto takto oklame. Tu sa môže zdať a toto sa môže zdať ako jedno zaváhanie, možno nejaké nedorozumenie, neviem.
Bývalý premiér Fico sa takto spustil nie pred jedným či dvoma ľuďmi, ale pred celým Slovenskom, a to už niekoľkokrát. Niečo z toho spomeniem, aby bolo jasné, aký charakter predkladá návrh na odvolanie ministra a ako dôverné, dôveryhodné sú jeho dôvody.
Pamätáte si, ako sa ho redaktorka spýtala v apríli v roku 2009 na kandidatúru na prezidenta a on jej povedal: „Ubezpečujem vás, že v roku 2014 ja už v politike nebudem, môžete byť úplne kľudná.“ Zaujímavé je nielen to, že na prezidenta o päť rokov neskôr kandidoval a je odvtedy, čo mal mečiarovsky zamávať a odísť, už osem rokov, ale aj to, že pred svojou kandidatúrou plánoval posilniť kompetencie prezidentského úradu. Chcel si pripraviť pôdu a sám seba upratať do prezidentského paláca. To mu nevyšlo. Tento človek sa neštítil v roku 2019 preliezť z politiky priamo na Ústavný súd, kam sa snažil dostať.
Ja som si predvčerom v noci znova pozrel jeho verejné vypočutí vtedy pred ústavnoprávnym výborom. (Rečník sa odmlčal a obrátil sa k predsedajúcemu. Zaznenie gongu.)
Na vypočutí kandidátov povedal, že je to prirodzené, že sa o tento post uchádza, lebo sa tak dá spraviť len raz za dvanásť rokov a sám by si vyčítal, keby túto možnosť nevyužil. Neraz sme sa sna... neraz sme zažili jeho nadradenosť aj teraz, keď sa snaží nás všetkých cez procedurálne návrhy poučovať, usmerňovať. Aj nedávno, keď opozícia zvolala mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministerky spravodlivosti a sám Fico podal procedurálny návrh, ktorým spravil obštrukciu a zastavil tak schôdzu. Myslím si, že ako uchádzač na post ústavného sudcu musel dobre vedieť, že aj keď jeho procedurálny návrh bude schválený, nebude možné ho vykonať a predviesť niekoho z kolúznej väzby do Národnej rady Slovenskej republiky. Napriek tomu to zlomyseľne spravil. Navyše vraví, že tu niekto niekoho ovplyvňuje a zasahuje do vyšetrovaní a on sám chce do vyšetrovaní zasiahnuť a hrať sa na vyšetrovateľa v Národnej rade Slovenskej republiky.
Mimochodom, priamo na spomínanom vypočúvaní kandidátov sa prejavila nielen vierolomnosť toho človeka, ale aj jeho povýšeneckosť a arogancia. Dostal otázku od vtedajšieho poslanca Národnej rady Jána Marosza, ktorý mu pripomenul, že býva v byte odsúdeného daňového podvodníka, kde platí dramaticky nižšie nájomné, ako je trhová hodnota. Bolo to v čase, keď už bol vynesený rozsudok o majiteľovi luxusnej nehnuteľnosti.
Pre Slovenský rozhlas vo februári 2017 sa Fico vyjadril takto, akonáhle bude proti nemu vznesené obvinenie, „pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. V tomto prípade to bude pre mňa neudržateľné.“
„A ani po dvoch rokoch ste sa odtiaľ neodsťahovali,“ pokračoval Ján Marosz.
„Nepovažujete sa za vierolomného človeka, ktorý nedodržiava sľuby, ktoré verejne deklaruje? Považujete sa skutočne za vhodného kandidáta na ústavného sudcu, keď ste po smrti novinára a jeho snúbenice reagovali rôznymi konšpiráciami o Sorosovi?“ Dodal ešte.
No a teraz viete, ako Fico bohorovne odpovedal? Tak ako mnohí zo SMER-u a HLASOSMER-u bežne odpovedajú iným poslancom aj teraz – zosmiešnením, povýšenectvom, arogantným prístupom. Povedal, citujem: „Ak dovolíte, tak otázky poslanca, ktorého nepoznám a prvýkrát v živote ho vidím, ani neviem, z ktorej strany je, nebudem komentovať.“
Robert Fico je pre mňa dlhodobo skrz na skrz skompromitovaná závadová osoba. Je to vypočítavec, ktorému ak je prospešné byť komunistom, tak je komunistom, ak mu vyhovuje sa pochváliť napríklad birmovkou, tak to z čisto zištných dôvodov spraví, to bolo napríklad pri kandidatúre na prezidenta.
A poďme ďalej. „Nikdy sa ja nevrátim do poslaneckých lavíc ako opozičný poslanec, to je môj recept. Pretože nepovažujem za správne, aby človek, ktorý má k dispozícii vládnu moc, či už štyri roky, alebo osem rokov, potom sa vrátil do parlamentu a vykrikoval z lavice, ako dnes vykrikuje pán Dzurinda alebo pán Mikloš. Je to smiešne. Podľa môjho názoru to nie je dobré. Človek by mal po tom, ako skončí vládnutie a ľudia mu nedajú druhýkrát dôveru, mal by povedať, ďakujem pekne a mal by odísť z politiky.“
Citoval som Roberta Fica. (Reakcie z pléna.) On odvoláva.
Lenže on sa musel vrátiť. On sa musel vrátiť do tej politiky, do tej poslaneckej lavice a musí z tej opozičnej lavice vykrikovať, musí robiť tlačovku za tlačovkou, musí vysielať signály svojim ľuďom do väzby, ktorých chválil za kus dobre, dobre vykonanej roboty, aby videli, že on sa snaží všetko zvrátiť a dostať naspäť k moci a pomôcť aj im. Len nedajbože, aby prehovorili, však? Sám Kočner tohto človeka označoval šéf a teraz mnohí, ktorých zapracoval do systému našich ľudí a ktorí parazitovali na tomto štáte, vzhliadajú k nemu a k jeho žiakovi Pellegrinimu ako k jedinej nádeji. Preto tlačovka za tlačovkou a snaha ovplyvňovať orgány činne v trestnom konaní.
Fico teraz útočí na ľudí, nominantov jeho vlád, ktorým sa rozviazal jazyk a svedčia. Hanlivo ich označuje ako udavačov preto, že porušili akúsi mlčanlivosť systému našich ľudí a zrazu je tu strach z toho, že sa to rozsype ako domček z karát, kde na jednom z vrcholných poschodí sedí práve on.
Keď človek číta veci ohľadom tejto schôdze, napríklad takú dôvodovú správu k odvolávaniu ministra vnútra Milana, á, Romana Mikulca, a uvedomí si, kto za tým stojí, čo je to za človeka, tak sa mu obracia žalúdok. Docent Fico, právnik, jeden zo spolutvorcov a podporovateľov ľudí ako Kočner, Jankovská či Kičura, sa odvoláva na to, že je tu ohrozenie pilierov právneho štátu, a opiera sa pritom, ako uvádza v správe, o široko medializované udalosti, ktoré potvrdzujú, že minister nezvláda rezort.
Niekto raz povedal, ak si chcem niečo rozumné na internete prečítať, tak si to najskôr napíšem. Budem parafrázovať, ak Fico chce, aby bolo niečo, ako hovorí, široko medializované, tak si to najskôr vymyslí a potom svoje nepodložené domnienky bude servírovať ako z guľometu na svojich tlačovkách. Hovorí v správe o ľuďoch, ktorých výpovede spochybňuje, o tých, ktorí ešte majú svedomie. Ľutujú svoje činy, priznali sa a spolupracujú s políciou. Teda, pokiaľ sa nemýlim, o nominantoch jeho vlád, ktorí podľahli váhe dôkazov alebo možno aj ťarche vlastného svedomia.
V správe sa hovorí o manipulovaní úkonov v trestnom konaní, o spochybňovaní svedkov, o krivých výpovediach a ďalších neotrasiteľných veciach, o ktorých má bývalý premiér Fico rozsiahle vedomosti.
Vy, pán Fico, si dovoľujete hovoriť, čo je a čo nie je pravda? Čo je rozklad štátu? O tom rozklade čosi, samozrejme, viete. Hovorili ste v svojej úvodnej reči, že ľudia už nevedia, čo je pravda. Áno, predovšetkým vďaka vám, lebo lož používate dlhodobo ako pracovnú metódu. Romanovi Mikulcovi išli orgány činné v trestnom konaní za vašich vlád po krku, nastražili naňho veci a on má dnes v rukách rozsudok – nevinný. Naproti tomu ste vy skompromitovaný politik previazaný s ľuďmi, ktorí sú dnes vo väzbách. Velíte zločineckej organizácii, ktorá vydláždila cestu mafii do najvyšších poschodí štátnej moci.
Prepáčte, páni poslanci, kolegovia, ale ak sa mám rozhodnúť, tak mi dovoľte neveriť Ficovi, ale Mikulcovi.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 11:38 - 11:39 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda finančného výboru alebo Marián, ja som zvyknutý na to, že vždy hovoríš racionálne, hovoríš o číslach, ale teraz som troška, troška šokovaný z toho, jak si poňal to svoje vystúpenie, pretože ty hovoríš, ako keby tu kríza vôbec nebola, ako keby tu pandémia vôbec nebola.
Povedal si vetu, teraz je správny čas, kedy treba šetriť, lebo v dobrých časoch sa nikomu nechce. No tak ja som šokovaný z tej vety a možno tu je akademická debata o číslach, ale ja skúsim preniesť tú debatu do obyčajnej rodiny.
Predstav si, že, že máš štyri deti, máš 3-izbový byt. Si rád, že prežívaš od výplaty k výplate, a vypadne ti práčka a chladnička napríklad. A teraz máš možnosť zadlžiť sa, kúpiť tú práčku a chladničku a potom v dobrých časoch ju posplácať alebo nedať deťom jesť a kúpiť práčku a chladničku z toho, čo máš. Proste niekde tie financie budú chýbať. Ak je kríza, tak kúpim tú práčku a chladničku aj za pôžičku a potom v dobrých časoch to posplácam.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 14:04 - 14:06 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán poslanec Kočiš, vy ste povedali, že to podporujete a že podľa vás to nie je populistický návrh. Tak čo to teda je? Už tu povedal kolega Pročko, že ako reagovali, že "bude to drahé. No a čo, veď oni na to budú hľadať peniaze." Tak to sú oni, takto fungujú. No a, však si, už som to tu dneska raz spomínal. V dvetisícosemnástom zdvihli tie prídavky a zvýšenie príplatku k prídavku na dieťa o 23 centov sumárne. V dvetisícdevätnástom Pellegrini to zdvíhal o 97 centov. V dvetisícdvadsiatom 90 centov. Vtedy mal moc. Povedal, že keď bude mať moc, on tu spraví také harakiri a neviem čo všetko. A viete, čo to je, tie harakiri všelijaké? To je 23 centov ročne, za rok teda 97 centov, 90 centov pridané deťom!
No a hovorili ste o adresnosti, to ste vytkli, myslím. Tak tá adresnosť, áno, vy ste hovorili a zamerali ste sa na tých, ktorí, myslím, keď si dobre spomínam, nepracujú, tak, ale, a že oni to dostanú. No, ale je tu ešte jedna skupina ľudí, ja neviem pomery pána Pellegriniho, že či má deti, nemá deti, ale predstavme si takto bohatých ľudí, takto bohatých ľudí, ktorí majú v Bratislave pod Hradom 400- alebo 500-tisícový byt úplne v pohode takto kúpený. Tak takýmto ľuďom treba tiež 300 eur na deti akože jednorazový príspevok? Ja nechcem nikoho diskriminovať, ale my sa snažíme pomáhať adresne, cielene. A tú pomoc robíme, za celý rok sme to dokázali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 11:45 - 11:46 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán Ferenčák, povedali ste v svojom príhovore, že skúsme aspoň raz vydať signál, že chceme niečo pre rodiny urobiť. Takže ja mám rád, keď sa pracuje systematicky. Toto, čo vy ste teraz navrhli, ako vaša strana, tak je nesystematický krok. Nebudem tu všetko vymenovávať, čo sme spravili a čo pripravujeme ešte robiť a čo budeme robiť, ale ja vám poviem, keď ste boli vo vláde, ja som chcel konkrétne na pána Pellegriniho ešte reagovať, ale on sa neprihlásil do rozpravy, len povedal úvodné slovo a zmizol.
Takže v roku 2018, keď zoberiem zvýšenie prídavku na dieťa a zvýšenie príplatku k prídavku na dieťa dohromady, tak ste to zdvihli o 23 centov. V roku 2019, keď to zoberiem dohromady, tak ste to zdvihli o 97 centov a v roku 2020 o 90 centov. A teraz tu idete niečo hovoriť vy? Keď máte zodpovednosť, tak sa chováte takto a keď nemáte zodpovednosť, ste v opozícii, tak neváhate 350-miliónovú sekeru zarúbať do štátneho rozpočtu. S kým ste prejednali ten zákon? S najväčším poslaneckým klubom viem, že nie. Na ministerstve financií ste neboli, len tak od buka niečo navrhnete.
Vy ste povedali, urobíme všetko pre to, aby sme túto situáciu zvládli, ako premiér a o týždeň nato, keď bolo 44 prípadov nakazených, ste povedali, každý si oddnes na Slovensku musí pomôcť, ako vie. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:58 - 9:59 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Mazurek, prosím, neprekrúcajte moje slová, však ja som nikde nepovedal, že koaliční partneri to nechcú. Vy sa postavíte pred tie mikrofóny a poviete, že toto som povedal. Tak akože keď chceme korektne diskutovať, tak nemôžte prekrúcať moje slová. To robíte neustále. Ja som povedal, že s tými koaličnými partnermi sa rokuje. Boli prizvaní k tomu, rokuje sa a ja som presvedčený o tom, verím tomu, že v dohľadnej dobe, neviem kedy, ja nie som v tej skupine, ktorí to pripravujú, tých poslancov, ale verím, že v dohľadnej dobe ten zákon do pléna na prerokovanie príde. Tak len to na upresnenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:51 - 9:53 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kočiš, treba povedať, že vy ste na rozdiel od svojich dvoch predrečníkov omnoho miernejší, čo sa týka ponižovania a urážania svojich oponentov alebo spoludiskutujúcich. Tak zareagujem takto vecne.
Pýtali ste sa, prečo nechcete hmotnú zodpovednosť politikov. Teraz parafrázujem, ale nejak tak to tam odznelo, že prečo to nechceme. Ale vy ste nepočúvali, ja som v svojej faktickej poznámke povedal, že to pripravujeme. A keďže pán Mizík vôbec na vás nereagoval a pán Blanár ho neupozornil, tak dúfam, že ma neupozorní teraz, keď zareagujem na pána Mizíka... (Reakcia z pléna.) Nie Mizíka, pardon, Mazureka, sorry. Ten zákon OĽANO mohlo predložiť v opozícii úplne v pohode, tak jak to vy teraz robíte. Úplne v pohode. S nikým sa nedohodnete a idete na to, ale my máme ďalších troch koaličných partnerov a treba tam, samozrejme, rokovať. Nemôžme si len tak predkladať zákony, ktoré neprejdú koaličnou radou. Čiže treba to najskôr predrokovať.
A čo sa týka ešte pána Kočiša, tak ešte predsa jednu vec. Povedali ste, že čo vyjde z opozície, že koalícia hovorí, že to je automaticky zlé. No ale včera, včera sme, keď si dobre pamätám, pán Habánik, jeho návrh zákona vysokoškolského, nejaké úpravy, tak včera sme to podporili, myslím, 130 hlasmi. Takže tú mantru, ktorú opakujete, že keď vyjde niečo z opozície, že to musí byť automaticky zlé, skutočne je to mantra, nie je to pravda.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:35 - 9:37 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak rovnako poslanec Suja ako predtým aj poslanec Mazurek nemajú problém prekrútiť moje slová. Takže ja som za, aby si každý povedal svoj názor. Ja s tým vôbec nemám problém. Ja som to na konci svojej faktickej poznámky povedal odľahčene, ale je úplne iné povedať si svoj názor na nejakú vec a úplne iné napríklad zľahčovať holokaust, šíriť nenávisť voči ľuďom.
A ja si myslím, že je rovnako zlé tiež, ak zľahčujete epidemiologickú situáciu, pretože ide o ľudské životy. Myslím, že rovnako ako bývalý prezident USA, ktorý spomenul savo, alebo prezident Bieloruska, ktorý spomínal vodku, rovnako aj vy – bromhexín, vodka, chrípôčka – ste zodpovední za to, že ten boj s pandémiou bol a je omnoho ťažší a zložitejší. V takom zmysle som to myslel, ste zodpovední za to, čo hovoríte, pretože takisto ovplyvňujete verejnú mienku niektorých ľudí a skutočne môže sa stať, že niektorí takto aj, myslím, o ivermektíne ste hovorili a takýchto veciach, takto môžu podľahnúť tomu, že niečo, čo nepomáha, im zachráni život. Že to budete zľahčovať, že chrípôčka a tak ďalej a tak ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:21 - 9:23 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Pán poslanec, chcem vám povedať, že vy vykopávate už pootvorené dvere. Áno, v OĽANO sme aj s týmto šli do volieb, hmotná zodpovednosť politikov, a môžem vás ubezpečiť, že to chceme nastaviť čo najlepšie a takmer rok na tomto pracuje skupina poslancov OĽANO spoločne s niekoľkými ministerstvami a v dohľadnej dobe to predložíme.
Vy však nemáte problém nielen hovoriť o hmotnej zodpovednosti, ale zahrať sa tiež na sudcu, či dokonca kata. Vy hneď viete, kto je za čo vinný, čo spravil Mikas, za koho je zodpovedný, za životy a tak ďalej a tak ďalej. Vopred hovorím, že zákon z dielne OĽANO, ktorý sa pripravuje, podporím, o hmotnej zodpovednosti politikov.
A na záver troška odľahčene poviem, že vám by úplne zobral agendu rozsievania nenávisti taký zákon, ktorý by vás bral na zodpovednosť za to, čo hovoríte aj na tejto pôde a čo som vás počul hovoriť počas celého roka aj na sociálnych sieťach aj v súvislosti s veľmi vážnou epidemiologickou situáciou, ktorú sme tu mali počas roka na Slovensku. Vy nemáte problém hovoriť všelijaké bludy. Toto keby sa schválilo, že to nemôžte hovoriť, vy by ste nemali čo.
Ďakujem.
Skryt prepis