Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 11:33 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 11:01 - 11:03 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Priznám sa, že ma teší, že moje vystúpenie vyvolalo polemiku.
Najskôr k pánovi poslancovi Stančíkovi a Dostálovi. Ja som hovoril o modelovej situácii, že som riaditeľ katolíckej školy, zrejme to vám uniklo a aj som zdôvodnil, prečo by som pri výbere bol veľmi opatrný a nezamestnal by som dobrého angličtinára, ktorý by sa hlásil k moslimskej viere.
A, pán poslanec Kollár, či to viem, ako to viem, že, že tento človek Moslimom, no mal by to uvedené vo svojom životopise alebo by to dával najavo, čo sa týka aj svojho oblečenia, aj svojho prístupu, takže nie je ťažké podľa odlíšiť dneska Moslima.
Pán poslanec Dostál, nuž, musím povedať, že vidno, že nie ste priateľ športu a futbalu, pretože ste nepochopili ten môj príklad.
Pán poslanec Kazda, k vám je zbytočné sa vyjadrovať.
A, pán poslanec Taraba, ja si myslím, že som veľmi jasne deklaroval, aký dres mám oblečený a za aký dres budem kopať, pretože aj v minulosti som dokázal svojimi hlasovaniami v Národnej rade, že som jednoducho jednak pro-life politik a jednak, že podporujem zákony na podporu tradičnej rodiny a to môžem povedať aj – zvyšovanie materskej dávky, zvyšovanie rodičovského príspevku a tak ďalej. Možno tvoja reakcia negatívna bola kvôli tomu, že som sa dotkol poslanca, s ktorým spolupracujete, ale naozaj, ak si vypočuješ ešte raz jeho vyhlásenie vo faktickej poznámke, tak naozaj povedal, že ľudia s LGBT komunity si nezaslúžia rovnakú mieru ochrany ako ostatní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.10.2021 10:43 - 10:51 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky.
Panie poslankyne, páni poslanci, začnem navrhovateľom. Pán poslanec Valášek, my sme v minulosti dokázali, že napriek tomu, že sa názorovo rozchádzame, tak vieme veľmi kultivovane a veľmi slušne sa medzi sebou rozprávať a diskutovať. Verím tomu, že to bude aj teraz rovnako. Začnem tým, že v rokoch 2012 – 2016 počas druhej vlády Roberta Fica sme tu mali v Národnej rade zákon, ktorý definoval manželstvo, dokonca ústavný zákon. Ja som aj s odstupom niekoľkých rokoch veľmi hrdý na to, že som hlasoval za takýto ústavný zákon, ktorý definoval manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy a chcem všetkých ubezpečiť, že v našom poslaneckom klube SMER – sociálna demokracia sme vždy mali voľnú ruku, čo sa týka vyjadrovaní, názorov aj samotných hlasovaní ohľadom hodnotových otázok. Chcem za to aj takto na diaľku poďakovať nášmu predsedovi Robertovi Ficovi.
Pán poslanec Valášek, je vám zrejme jasné, že ja takýto návrh zákona nemôžem podporiť, pretože by som išiel a poprel sám seba a to, čo som pred chvíľou povedal, že som hlasoval za ústavný zákon. Viete, ja som ľavičiar, sociálny demokrat. Ale od definície sociálneho demokrata európskeho typu alebo takých, ktorí sa nachádzajú v Európskom parlamente, mám naozaj veľmi ďaleko.
Až v tomto období lepšie chápem vyjadrenia trebárs Roberta Fica a príklady, ktoré nám hovoril, keď bol na klube európskych socialistov a tam mu jedna poslankyňa z Holandska povedala, že, pán Fico, ja uverím, že ste skutočný sociálny demokrat až vtedy, keď sa postavíte do čela dúhového pochodu. Až vtedy uverím, že ste naozaj autentický sociálny demokrat. Ja si myslím, že toto už je naozaj mimo mísu a ani netúžim po tom, aby som spĺňal definíciu sociálneho demokrata európskeho typu.
Pán poslanec, tá moja hodnotová výbava určite spočíva aj tým, že som ovplyvnený tým, že som sa narodil do katolíckej rodiny a rodičia mňa aj moju sestru viedli k takémuto spôsobu života a som im za to veľmi vďačný. Na druhej strane musím povedať, že naozaj aj mne vadia vulgarizmy na adresu LGBT komunity a homosexuálov ako takých. Ja si myslím, že aj k takýmto ľuďom sa máme správa rovnako slušne. Tu mám, zaznamenal som si vyjadrenia, že sú to s prepáčením úchyláci, buzíci, devianti dokonca, že to je to nejaká choroba, ja sa s týmto absolútne nestotožňujem. Dokonca sa nestotožňujem ani s vyjadrením pána poslanca Čepčeka, ktorý povedal, že takýto ľudia si nezaslúžia rovnakú ochranu ako tí, ktorí vstúpili do manželského zväzku. Nie je to tak. Pán poslanec, hádam vás nemusím upozorniť na to, že pred Bohom a pred zákonom sme si všetci rovní.
Viete, včera tu zaznelo v pléne mnoho príkladov aj z tej športovej oblasti a ja skúsim nadviazať a povedať, že a možno niektorí pochopia. Viete, nedá sa byť rovnako fanúšikom Realu Madrid a rovnako fanúšikom FC Barcelona. Nedá sa rovnako fandiť Slovanu Bratislava a rovnako Spartaku Trnava. Vy si musíte vybrať jednu z týchto ciest, ale na druhej strane, ak som aj fanúšikom Realu Madrid alebo Slovanu Bratislava môžem mať rovnaký rešpekt k hráčom FC Barcelony alebo Spartaku Trnava. Chcem, aby ste sa nad tým minimálne aspoň zamysleli.
Veľa sa v poslednej dobe hovorí o diskriminácii. Viete, napadol ma jeden príklad v súvislosti s týmto prerokovávaným návrhom zákona. My sme na právnickej fakulte mali nedávno prednášku a dostali sme takú hypotetickú úlohu, že keby som bol riaditeľom katolíckej školy a potreboval by som kvalitného angličtinára, mal by som pred sebou žiadosť od človeka, ktorý perfektne ovláda angličtinu, ale mal by tam napísané, že je moslim, či by som takéhoto človeka zamestnal. Nuž, keď som sa zamyslel, povedal som, že nie. Možno v našom zákone by to bola diskriminácia, ale tu nejde len o to, že niekto bude učiť deti anglický jazyk, ale on sa predsa s nimi bude rozprávať, komunikovať. Môže ich ovplyvňovať, ich svetonázor, ich názory. Takú istú otázku môžem teraz položiť a nastoliť, keby som bol riaditeľom materskej školy, či by som súhlasil s tým, aby učiteľom bol človek, ktorý sa hlási otvorene k LGBT komunite, že je homosexuál. Opäť napriek tomu, že by ste ma mohli kritizovať, že by to bolo diskriminačné, tak by som si veľmi zvážil, či takého človeka by som zamestnal. Dokonca ja poviem, že nie, pretože opäť by som tu mal obavy o tom, že by mohol hrubým spôsobom ovplyvňovať, navádzať tieto deti a v tomto veku sú naozaj deti veľmi náchylné prijímať iné názory, iné myšlienky a osvojovať si ich.
A v tejto diskusii mi naozaj niekedy chýba taký zdravý rozum. Zdravý, sedliacky rozum, ktorý používali naši starí otcovia, naše staré mamy. Ja rešpektujem názor a svetonázor predkladateľa, len mi vadí, že častokrát sa stane, že ide o také umelé podsúvanie tém, ktoré naozaj nemajú korene u nás na Slovensku. Možno sú populárne v krajinách Beneluxu, v škandinávskych, možno na pôde Európskeho parlamentu. Ale, prosím vás, nepretláčajme na Slovensku témy príliš násilne, pretože to bude viesť k opačnému efektu.
Takže, pán poslanec, tento názor nielenže nepodporím, budem hlasovať proti. Ale na druhej strane si komunitu homosexuálov vážim. Nikdy nebudete z mojich úst počuť nejaké znevažujúce slová na ich adresu, ale na druhej strane chcem prosiť, aby ste rovnako vy, liberálna časť politického spektra, rešpektovali naše hodnotové a konzervatívne názory.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 11:33 - 11:35 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec, vaše vystúpenie hodnotím ako kultivované a vecné, čo oceňujem, ale napriek tomu s vašimi niektorými tvrdeniami nesúhlasím.
Vy ste povedali, že za ceny elektrickej energie a plynu nemôže súčasná vláda. Ja sa pýtam, kto iný má niesť zodpovednosť, ak nie súčasná vláda? Hádam nie my v opozícii.
Prišlo mi tak trochu zvláštne, že ste tak sucho až stroho skonštatovali, že rastúce ceny energií – môže trh. Naše videnie v SMER-e – sociálna demokracia je trochu iné. My berieme na vedomie, že dochádza k navýšeniu cien energií na burze, ale zároveň jedným dychom dodávame, že štát má potrebné nástroje na to, aby významným spôsobom sa pokúsil regulovať tieto ceny. A dávam vám do pozornosti, že počas našich vlád sme túto reguláciu výrazným spôsobom využívali.
Čo sa týka vašej kritiky Nord Streamu 2 ako takého, tak ja sa s ňou stotožňujem a súhlasím s vami, že ohrozuje záujmy Slovenskej republiky. Ale, pán poslanec, ak chceme kritizovať Ruskú federáciu, tak takým istým rovnakým spôsobom musíme kritizovať Nemecko a v neposlednom rade aj Spojené štáty. Ak si spomínate, po stretnutí amerického prezidenta Bidena s kancelárkou Merkelovou akoby bola zhoda na túto tému a Spojené štáty ďalej už významným spôsobom nekritizovali spustenie Nord Stream 2, tak ako to bolo v minulosti.
Takže používajme, prosím vás, rovnaký meter, taký ako na Ruskú federáciu, tak taký istý aj na ostatné vplyvné štáty vo svete.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.9.2021 11:52 - 11:52 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, chcem upozorniť členov zahraničného výboru, že rokovanie sa uskutoční o dvanástej hodine v rokovacej miestnosti výboru pre európske záležitosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 16:26 - 16:28 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán minister, na úvod jedno upozornenie, táto schôdza Národnej rady nie je odvolávanie Roberta Fica, ale odvolávanie súčasného ministra vnútra Romana Mikulca. A teraz veľmi krátke tri poznámky.
Prvá poznámka. Pán minister, po tom, čo postupne za posledné týždne a mesiace vychádza na povrch, tak vy ste ten posledný, ktorý má právo poúčať a moralizovať.
Druhá poznámka. Ste bezpečnostne nespoľahlivá osoba, potvrdil to dokonca aj súd. Napriek tomu ako minister vnútra máte prístup ku všetkým utajovaným skutočnostiam na vašom rezorte. Je to také príznačné, ale ani váš štátny tajomník Vendelín Leitner nemá previerku na prísne tajné, to znamená, jeden druhý sa vzájomne dopĺňate a ste silný tandem.
Tretia krátka poznámka. Citát: "Dano Čech mi hovoril, že Mikulec vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Čechovi to vraj povedal Imrecze." vravel Zurian v rozhovore pre jedno periodikum.
Pán minister, keby sa to stalo niekomu z nás z opozície, tak už by ráno klopal niekto a zobral nás do väzby. Toto je to vaše rozviazanie rúk, že neexistuje rovnaký meter? Ak nerozumiete, tak vaším jazykom poviem, že to hovoril od vás jeden kajúcnik a jeden svedok. Pre Pčolinského si len kvôli výpovedi dvoch kajúcnikov prišli domov. Vás prečo nikto neprišiel doteraz navštíviť? To sú tie rozviazané ruky polície, o ktorých presviedčate slovenskú spoločnosť? Ale už vám nikto, naozaj nikto na Slovensku neverí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.7.2021 11:12 - 11:12 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo. Tiež by som chcel upozorniť kolegov zo zahraničného výboru, že zasadnutie výboru je dnes o 13. hodine v miestnosti č. 149.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.7.2021 11:10 - 11:10 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán predseda. Chcem len pripomenúť členom zahraničného výboru, že výbor sa uskutoční dnes 12.05 v miestnosti 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 15:43 - 15:45 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán predseda, z tvojho veľmi dobrého, vecného, argumentačného vystúpenia by som chcel vyzdvihnúť jednu dôležitú vec, a to naozaj, že nápad Igora Matoviča kriminalizovať a následne dostať opozíciu za mreže je niečo neskutočné, ale, žiaľ, pravdivé. A na tento cieľ si vybral svojich najbližších spolupracovníkov – ministra vnútra Mikulca a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.
Čoho sme svedkami? Zatýkania bez riadnych dôkazov, len na základe výpovede ľudí, ktorí v minulosti páchali závažnú ekonomickú trestnú činnosť, za ktorú by im v normálnom demokratickom štáte hrozili tvrdé tresty. (Zaznenie gongu.) A títo ľudia, z ktorých sa stali profesionálni udavači, sú naozaj schopní častokrát povedať čokoľvek na kohokoľvek, len aby sa vyhli trestom. A toto, toto je niečo nevídané, čo tu doteraz nebolo.
A o tom, že policajti diktovali výpovede kajúcnikom, tým kajúcnikom, ktorí sa stali profesionálni udavači, o tom svedčí aj správa Slovenskej informačnej služby. Žiaľ, koalícia a za výdatnej asistencie pani prezidentky Čaputovej a médií o tom nechce ani len počuť a všetko popiera.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.6.2021 11:26 - 11:26 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Chcel by som upozorniť členov zahraničného výboru, že rokovanie výboru sa uskutoční dnes 12.05 hod. v miestnosti č. 148. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 10:02 - 10:04 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za viacero faktických poznámok. Ja sa budem venovať najmä tým, ktoré zazneli z radov vládnej koalície, ale okrem pani poslankyne Drábikovaj a pani... pána poslanca Kyselicu nikto nehovoril nejak meritórne k veci a začnem pánom poslancom Šudíkom.
Pán poslanec Šudík, to hádam ste nemysleli vážne o tom, že súčasní prednostovia okresných úradov nie sú členmi hnutia OĽANO. Však ja som sa dozvedel nedávno, že vás je 49, členov OĽANO, a prednostov okresných úradov je oveľa viacej, takže (povedané so smiechom) to je naozaj zábavné, čo ste povedali teraz. Viete, chcem vás ešte upozorniť na to, že čo sa týka výberových konaní v štátnej správe, a to nielen na pozíciu vedúcich odborov, musíte spĺňať určité kritériá a to je napríklad bezúhonnosť a vzdelanie. Takže myslím si, že zákon jasne hovorí, kto sa môže prihlásiť do výberových konaní.
Pán poslanec Kyselica, nuž ja ďakujem za vecný tón, ale mne to príde strašne alibistické. Tak vy predložíte návrh zákona a potom hovoríte o tom, že poďme sa o tom rozprávať aj koalícia, aj opozícia, no to je neskoro. Pozde, milý drozde, jak sa hovorí. Vy ste presvedčení na 100 %, že tento návrh zákona je dobrý a vládna koalícia ho prijme. Takže teraz nás voláte, príde mi to naozaj veľmi alibistické.
A čo sa týka príkladu zo Senice, nuž jedna lastovička leto nerobí, pán poslanec, a možno ste to urobili naschvál, aby ste mohli dávať nejaký príklad vašej transparentnosti. Takže absolútne nesúhlasím s tým, čo ste sa snažili nejakým spôsobom tento návrh zákona obhajovať.
Skryt prepis